Naš fudbalski reprezentativac Mladen Krstajić sabira utiske sa utakmice protiv Bosne i Hercegovine
Biću domaćin na Svetskom prvenstvu
Rekao sam da ću ugostiti moje drugove u Nemačkoj, moramo da se plasiramo na SP. Sa Španijom i Belgijom možemo da se nosimo, a ne verujem da će Litvanija da nas iznenadi, doktorirali smo Azerbejdžan
Mladen Krstajić je možda jedini naš fudbaler kome je bilo žao što meč protiv Bosne i Hercegovine nije odigran na Bilinom Polju u Zenici. Razlog, Mladen je rođen u tom gradu (4. marta 1974.), tu je započeo svoje prve fudbalske korake, da bi ga zatim karijera odvela prvo u Beograd (Partizan), zatim Bremen (Verder) i konačno Šalke. Poslednji put bio je u Zenici 1992. a onda rat, haos...
- Voleo bih da zaigram u svom gradu. Bez obzira što više nema te moje raje. Atmosfera na tribinama stadiona u Zenici ne bi nas omela, niti smo mi reprezentacija koja bi se uplašila, imala tremu. Ja sam u Bundesligi igrao mnogo mečeva pred 50, 60 hiljada gledalaca i ne vidim da je to nešto što može izbaciti igrače iz ravnoteže.

Da na Mladena ne ostavlja utisak publika, pokazao je upravo na "Koševu". Bio je sabran, pravovremen u akcijama, britak kada je bilo potrebno.
- Ta atmosfera na "Koševu" nas je motivisala na pravi način. Ni jednog trenutka nismo podlegli navijanju, ostali smo skoncentrisani, držali potpuno kontrolu meča, na kraju mogli i da slavimo.
Ali nismo?
- Najviše mi je krivo što smo propustili priliku da ih savladamo na ovom meču. Jeste da su oni imali tri udarca prema golu u prvom poluvremenu, a mi nijedan, ali to su bili šutevi, doduše dobri, jaki, ali iz očaja. Kada su videli da ne mogu da nam priđu odlučili su se na ta i takva rešenja, što je, priznaćete, i jedini način. A naše šanse u uvodnom delu prvog i naročito drugom delu, posebno u finišu susreta, bile su za tri boda.
Da li su Bosanci pali ili su plavi digli igru?
- I jedno i drugo. Tvrdim da su bili "zreli" za pogodak i bilo je samo pitanje minuta da im uvalimo gol. Možda smo u finiš krenuli malo kasno. Da smo tako, kao u poslednjih desetak minuta, krenuli malo ranije dali bismo gol. U to sam siguran. I zato mi je krivo što ih nismo pobedili. Onda bismo mogli kapu da nakrivimo.
Da li su Bosanci sa ova dva nerešena rezultata otpisani?
- Ja zaista ne znam gde će oni nadoknaditi ove bodove koje su izgubili kao domaćini. Ali, imaće oni motiv da nekoj od selekcija zagorčaju život.
Španci, Belgijanci, Litvanci?
- Nisam ja od onih koji Špance već vide u Nemačkoj. Moraće oni još mnogo znoja da proliju. Nisu bauk. Možemo sa njima, baš kao i sa Belgijancima. Litvanci su za mene nepoznanica. Takve ekipe uvek mogu da iznenade. Nemaju neka zvučna imena, ali im je motiv, verovatno, do neba. Mi smo se opekli na Azerbejdžanu, ma, doktorirali smo na tu temu, i dva puta se nećemo prevariti, u to sam siguran.
Znači li to da su plavi viđeni u Nemačkoj?
- Ja sam rekao da ću moje drugove ugostiti kao domaćin u Nemačkoj. Mi, jednostavno, moramo na najveću svetsku smotru fudbala. Imamo potencijal, imamo znanje i snagu i ja sam uveren da nam je tamo mesto.
Pošteno
Na pitanje kakva je Bundesliga, Mladen Krstajić odgovara:
- Uvek jaka, atraktivna, igra se dobar fudbal, krajnje pošten. Mislim, svaki igrač daje svoj maksimum. Velike su pare "u igri" od sponzora, tv prava, konkurencija za mesto u timu je žestoka i mesto ti "visi", pa ako ne daš maksimum ispadaš.
S. Stojanović
Lako, lakše, BiH
Po rečima Mladena Krstajića meč na Koševu je bio toliko lagan da se nije čestito ni oznojio.
- Prvo poluvreme još i nekako, trčao sam, u drugom delu smo ih toliko nadigrali da se nisam ni oznojio. Ne pamtim da sam lakše poluvreme odigrao u karijeri. Neshvatljivo kako smo ih "propustili".