Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Post Reply

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

kub lajkan

Post by kub lajkan »

Tomislav MO wrote:
Jasho wrote:Tomislave MO, treba da znaš da su Jovića izabrali Bošnjaci iz SDA za Hrvatskog člana predsjedništva, a ne Hrvati iz HDZ-a koji su bili svi sem jednog protiv njega! Dakle priča ti je šuplja i nema uporište!
Po čemu je šuplja? Zar sam ja rekao da ću glasovati za Ivu Miru Jovića ili da ga podržavam? Jesam li uopće spomenuo da je Ivo Miro Jović bolji ili lošiji čovjek nego Željko Komšić?

Rekao sam da Bošnjaci biraju predstavnika Bošnjaka i predstavnika Hrvata a Hrvati ne biraju nikoga, a koliko vidim svi osim Jastreb35 misle da je to u redu a takvih je izgleda velika većina.

Iz ovakve perspektive mogu samo poručiti, ako koji Srbin iz RS ovo pročita: Čuvajte svoju RS kako god znate i umijete, da vam Bošnjaci ne počnu birati i vaše predstavnike. :oops:
Usrana ti je prica isto kao i ovome o kome pisemo. Svakog clana Predsjednistva treba da biraju svi gradjani ove zemlje. Nije on Predsjednik samo svojoj etnickoj grupaciji, nego svima nama.

A stav da se jedan narod drugom ne treba petljati u posao, tj. u glasanje je papanluk&fasizam&rasizam.

Prava onih kojih je manje trebaju se braniti kroz PRONALAZENJE ODREDJENE FORMULE koja bi se koristila prilikom glasanja (recimo, odredjeni postotak jednih, vrijedi kao nesto manji (ili veci) postotak drugih), a ne tvrdnjom da "drugi ne moze glasati PROTIV mog, a ako hoce ZA onda moze"
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Dakle sta ce se promijeniti ako Zeljko bude izabran?
To uopste nije tema. Tema je cinjenica da se Bosnjaci bave problematikom hrvatskog vodjstva. Ja sam na ovom forumu vec rekao da se ne moze traziti ukidanje entiteta ako Bosnjaci kao alternativu ne ponude uredjenje drzave a koje bi garantovalo stvarnu temeljnost Hrvata i Srba u BiH.
novel

Post by novel »

Apartheid in Bosnia

2005-11-10 15:26:33

Bosnia-Herzegovina was supposed to become a model of ethnic reconciliation. But it's been 10 years since the war ended, and yet the differences among Serbs, Muslims and Croats still seem virtually insurmountable. Meanwhile, Bosnia is on the verge of bankruptcy.
http://www.seeurope.net/en/Story.php?St ... 9&LangID=1
A stav da se jedan narod drugom ne treba petljati u posao, tj. u glasanje je papanluk&fasizam&rasizam.
bravo lajkane lijepo receno....samo kako se rijesiti ovoga fasizma/rasizma :oops:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Fasizam i rasizam gube znacenje kada ih se koristi ovako nonsalatno, opisujuci pojave koje nemaju veze s fasizmom ili rasizmom. Kako je krenulo, poledica na sokaku nekog januarskog jutra ce postati fasizam i rasizam.

Jedno od temeljnih prava konstitutivnih naroda jeste da biraju svoje predstavnike u vlasti. To nije fasizam, a jos manje rasizam.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

kub lajkan wrote:
...

Nije on Predsjednik samo svojoj etnickoj grupaciji, nego svima nama.

Odlicno receno!!! On se za vozikanje po misama ne koristi parama samo Hrvata, nego svih gradjana koji placaju porez.

Oni koji placaju porez, trebaju imati pravo da biraju ko ce im trositi pare.

Ovdje je problem prije svega mentalni.

Postoje ljudi koji zele da zive u 19. vijeku, a postoje ljudi koji zele sa normalnim svijetom u 21.

Sve moguce segregacije, aparthejdi, rasizam, su osudjeni na propast.

Nema opravdanja za rasizam.

Da su ovakvi nacionalisti zivjeli u Juznoj Africi, i danas bi tamo vladao aparthejd.

I pitanje za kraj:

Za koga ce glasati moj prijatelj Crnogorac koji je gradjanin ove zemlje?
Covjek je kao i ostali ljudi, ima glavu, bubrege, usi, nos, nista ga ne razlikuje od nekog Hrvata, ili Bosnjaka osim sto se izjasnjava kao Crnogorac.

Ko je njegov predstavnik?

Da zivimo u normalnoj zemlji, Jovic bi danas robijao, a njegova HDZ stranka bi bila zabranjena zbog veleizdaje, secesije i etnickog ciscenja, kao i pomaganja agresije Hrvatske na Bosnu.
djugum

Post by djugum »

Jastreb35 wrote:
Dakle sta ce se promijeniti ako Zeljko bude izabran?
To uopste nije tema. Tema je cinjenica da se Bosnjaci bave problematikom hrvatskog vodjstva. Ja sam na ovom forumu vec rekao da se ne moze traziti ukidanje entiteta ako Bosnjaci kao alternativu ne ponude uredjenje drzave a koje bi garantovalo stvarnu temeljnost Hrvata i Srba u BiH.
Ova recenica je strasna!! Jesi li je ti izmislio? Treba znaci zabraniti da Bosnjaci kandiditraju Hrvata ili Srbina??? :?
Izgovorio ovo na glas i reci mi da se ne osjecas pomalo idiotski, al samo malo. :-)
novel

Post by novel »

kao i pomaganja agresije Hrvatske na Bosnu.
dokaza milion...ko god se pojavi u Hagu svijedoci o agresiji hrvatske.......
Ko je njegov predstavnik?

On je "crnogorac", dobro hajd....boze moj.... KO JE PREDSTAVNIK BOSANACA I HERCEGOVACA?????
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ja sam ocigledno pogresno informisan. Za ovaj forum mi je receno da je bastion progresivne misli, primjer zdravog okruzenja gdje razum preovladava. Medjutim, ocigledno je da veci dio ucesnika uzima trac tetke Merime kao platformu na kojoj grade politicku misao. BiH je drzava konstitutivnih naroda. Samo je tako mogla opstati i to uredjenje ne treba dovoditi u pitanje. Svaki oblik ciljane i planske majorizacije Srba i Hrvata opravdava separatisticke pokusaje iz proslosti, jer preko noci dobijaju legitimitet kakav Karadzic i Boban nikada nisu mogli obezbjediti.

Hrvati moraju imati garancije da im Bosnjaci nece birati predstavnike. Srbi moraju imati garancije da im Bosnjaci nece sa "svojim" Hrvatima nametati rjesenja. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto se radi o konstitutivnim narodima.
Grom iz vedra neba

Jastreb35 wrote:Ja sam ocigledno pogresno informisan. Za ovaj forum mi je receno da je bastion progresivne misli, primjer zdravog okruzenja gdje razum preovladava. Medjutim, ocigledno je da veci dio ucesnika uzima trac tetke Merime kao platformu na kojoj grade politicku misao. BiH je drzava konstitutivnih naroda. Samo je tako mogla opstati i to uredjenje ne treba dovoditi u pitanje. Svaki oblik ciljane i planske majorizacije Srba i Hrvata opravdava separatisticke pokusaje iz proslosti, jer preko noci dobijaju legitimitet kakav Karadzic i Boban nikada nisu mogli obezbjediti.

Hrvati moraju imati garancije da im Bosnjaci nece birati predstavnike. Srbi moraju imati garancije da im Bosnjaci nece sa "svojim" Hrvatima nametati rjesenja. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto se radi o konstitutivnim narodima. Ko ne zna sta to znaci neka pogleda u rjecnik.
Konstitutivan narod je izmisljen pojam, nigdje drugo u svijetu takvo sto ne postoji, zato ga stranci ni ne znaju prevesti kako treba.

Ako progresivna misao nije borba za normalnu drzavu u kojoj bi svaki covjek bez obzira na vjeru i naciju mogao da bira i bude biran, onda ne znam sta je progres.

I ponovo ponavljam ovo nije drzava samo Srba, Hrvata i Bosnjaka :x

Ljudi koji nisu ni u jednoj od ovih kategorija, nisu apstrakcija, to su ljudi od krvi i mesa, koji ovdje placaju porez, a ne mogu da biraju i budu birani.

Zbog cega? Zbog pogresnih imena.

Kako cemo to nazvati?

Ne znam za tebe, ali ja to zovem rasizam, aparthejd i segregacija.
novel

Post by novel »

Ko ne zna sta to znaci neka pogleda u rjecnik.
:oops: U mome rijecniku od nastanka tih klinaca ("konstitutivni narodi") pise "agresori" :oops:
Da li sam fasista/rasista....?
djugum

Post by djugum »

Jastreb35 wrote:Ja sam ocigledno pogresno informisan. Za ovaj forum mi je receno da je bastion progresivne misli, primjer zdravog okruzenja gdje razum preovladava. Medjutim, ocigledno je da veci dio ucesnika uzima trac tetke Merime kao platformu na kojoj grade politicku misao. BiH je drzava konstitutivnih naroda. Samo je tako mogla opstati i to uredjenje ne treba dovoditi u pitanje. Svaki oblik ciljane i planske majorizacije Srba i Hrvata opravdava separatisticke pokusaje iz proslosti, jer preko noci dobijaju legitimitet kakav Karadzic i Boban nikada nisu mogli obezbjediti.

Hrvati moraju imati garancije da im Bosnjaci nece birati predstavnike. Srbi moraju imati garancije da im Bosnjaci nece sa "svojim" Hrvatima nametati rjesenja. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto se radi o konstitutivnim narodima.
Drug, kako god okrenes i kako god spakujes i uljepsas, cinjenica da ti djelis Hrvate na Hrvate i "nase" hrvate a vjerovatni i Srbe na Srbe i "nase" Srbe meni sve kaze!! Ali ovaj tvoj uvod mi se svidja, cuj tebe neko informisao...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Za rasizam su ti potrebne rasne razlike. Segregacija i diskriminacija postoje, ali ih se pravda prijetnjom od majorizacije. Sto su veci izgledi da ce hrvatskog predstavnika u vlasti birati Bosnjaci, segregacija i diskriminacija imaju vise potencijala da rastu i razvijaju se. Mi nemamo taj luksuz da zivimo u gradjanskoj drzavi jer nemamo uslove za to. Francuska i Spanija mogu funkcionisati kao gradjanske drzave jer im je stanovnistvo prilicno homogeno, dok kod nas zive tri vecinske nacionalnosti.
Grom iz vedra neba

djugum wrote:

Drug, kako god okrenes i kako god spakujes i uljepsas, cinjenica da ti djelis Hrvate na Hrvate i "nase" hrvate a vjerovatni i Srbe na Srbe i "nase" Srbe meni sve kaze!! Ali ovaj tvoj uvod mi se svidja, cuj tebe neko informisao...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ko biva iz stozera dobio zurno izvjesce :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

cinjenica da ti djelis Hrvate na Hrvate i "nase" hrvate... meni sve kaze!!
Pa ako ih nisu izabrali bosanski Hrvati, ciji su ?
Grom iz vedra neba

Jastreb35 wrote:Za rasizam su ti potrebne rasne razlike. Segregacija i diskriminacija postoje, ali ih se pravda prijetnjom od majorizacije. Sto su veci izgledi da ce hrvatskog predstavnika u vlasti birati Bosnjaci, segregacija i diskriminacija imaju vise potencijala da rastu i razvijaju se. Mi nemamo taj luksuz da zivimo u gradjanskoj drzavi jer nemamo uslove za to. Francuska i Spanija mogu funkcionisati kao gradjanske drzave jer im je stanovnistvo prilicno homogeno, dok kod nas zive tri vecinske nacionalnosti.
Za rasizam ti nisu potrebne rasne razlike, osim ako si bukvalac, za rasizam ti je dovoljna apstrakcija kao sto je ime i prezime i pokoji mentalno poremecen politicar koji ce te apstrakcije usaditi svom birackom tijelu kao stub na kojem pociva zivot. Princip je isti, sve ostalo su nijanse.

Prijetnja od majorizacije?! Jesam li ja prespavao ovaj rat ili sam poludio. Koliko znam manjinski narodi potpomognuti od susjednih drzava su etnicki cistili vecinski, a ne obratno.

:-)
djugum

Post by djugum »

Jastreb35 wrote:
cinjenica da ti djelis Hrvate na Hrvate i "nase" hrvate... meni sve kaze!!
Pa ako ih nisu izabrali bosanski Hrvati, ciji su ?
Jeli Hrvat iz n.p.r. SDP-a manje vrijedan ili manje hrvat od hrvata iz n.p.r. HDZ-a?
Da ja kazem zavrsnu rijec, ne volim preduge diskusije pogotovo ako su besmislene.
Pitao sam sta ce se promijeniti ako Komsic dodje, kazu nista!
PA KAKVE VEZE ONDA IMA KO KOGA KANDIDIRA I BIRA KAD SE NISTA NECE PROMIJENIT???

Hvala, prijatno.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ako se termin rasizam moze tako slobodno tumaciti, onda se i za automobil od danas moze reci dud. Sto se tice etnickog ciscenja, postoje sudovi. Ne moze se uzvratiti majorizacijom. A nesto slicno "stozeru i izvjescu" sam davno ocekivao. Kad me se vec ne moze strpati u kos sa SDAovcima, Harisovim pionirima ili Mirnesovim istomisljenikom, moze me se zigosati kao hrvatskog placenika.
A_I_

Post by A_I_ »

Grom iz vedra neba wrote:

Hrvati moraju imati garancije da im Bosnjaci nece birati predstavnike. Srbi moraju imati garancije da im Bosnjaci nece sa "svojim" Hrvatima nametati rjesenja. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto se radi o konstitutivnim narodima. Ko ne zna sta to znaci neka pogleda u rjecnik.
Konstitutivan narod je izmisljen pojam, nigdje drugo u svijetu takvo sto ne postoji, zato ga stranci ni ne znaju prevesti kako treba.

Ako progresivna misao nije borba za normalnu drzavu u kojoj bi svaki covjek bez obzira na vjeru i naciju mogao da bira i bude biran, onda ne znam sta je progres.

I ponovo ponavljam ovo nije drzava samo Srba, Hrvata i Bosnjaka :x

Ljudi koji nisu ni u jednoj od ovih kategorija, nisu apstrakcija, to su ljudi od krvi i mesa, koji ovdje placaju porez, a ne mogu da biraju i budu birani.

Zbog cega? Zbog pogresnih imena.

Kako cemo to nazvati?

Ne znam za tebe, ali ja to zovem rasizam, aparthejd i segregacija.
upravo tako. jastreb35 ima malko nestandardan razum i intuiciju :-) pa mu se cesto cini kao da je vecina nerazumna i 'nazadna' :lol:
svakakvih likova vodje imade :D

da zacinim :D : svi stanovnici bosne i hercegovine ciji su preci ovdje zivjeli pripadaju jendom te istom narodu koji je, pod uticajem raznih okupatora, potpao pod razlicite kulturolosko-politicke uticaje time vjestacki razdijelivsi se na tri grupacije...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:Za rasizam su ti potrebne rasne razlike. Segregacija i diskriminacija postoje, ali ih se pravda prijetnjom od majorizacije. Sto su veci izgledi da ce hrvatskog predstavnika u vlasti birati Bosnjaci, segregacija i diskriminacija imaju vise potencijala da rastu i razvijaju se. Mi nemamo taj luksuz da zivimo u gradjanskoj drzavi jer nemamo uslove za to. Francuska i Spanija mogu funkcionisati kao gradjanske drzave jer im je stanovnistvo prilicno homogeno, dok kod nas zive tri vecinske nacionalnosti.
Zazmuri jos i pred ovom cinjenicom pa da kompletiramo tvoje politicke lamentacije:

HRVAT NEMA PRAVO POSTATI PREDSJEDNIK DRZAVE AKO JE CLAN SDP-a. ALI MI SMO BORCI ZA LJUDSKA PRAVA, PA GA NECEMO TJERATI DA NOSI ZUTU TRAKU OKO RUKE...
spongebob

Post by spongebob »

kub lajkan wrote:
Zazmuri jos i pred ovom cinjenicom pa da kompletiramo tvoje politicke lamentacije:

HRVAT NEMA PRAVO POSTATI PREDSJEDNIK DRZAVE AKO JE CLAN SDP-a. ALI MI SMO BORCI ZA LJUDSKA PRAVA, PA GA NECEMO TJERATI DA NOSI ZUTU TRAKU OKO RUKE...
ja bih da se slozim sa jastrebom...Da mi zivimo u normalnoj gradjanskoj drzavi, nikakav problem ne bi postojao, ali BIH je po izbornom zakonu zbir tri tora i kod nas se sve gleda kroz etniju. Ja ne mislim da Hrvat iz SDP-a nema pravo da predstavlja hrvatski narod, sve bi to bilo legalno ali ne i legitimno, ne u ovakvom politickom sistemu. dajte ljudi, svima nam su poznati izborni rezultati SDP-a iz vecinskih hrvatskih opstina i znate da nas nakon najavljivanja referenduma ceka jos jedna kriza. Opstanak drzave ionako visi na koncu.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

spongebob wrote:Ja ne mislim da Hrvat iz SDP-a nema pravo da predstavlja hrvatski narod, sve bi to bilo legalno ali ne i legitimno, ne u ovakvom politickom sistemu. dajte ljudi, svima nam su poznati izborni rezultati SDP-a iz vecinskih hrvatskih opstina i znate da nas nakon najavljivanja referenduma ceka jos jedna kriza. Opstanak drzave ionako visi na koncu.
I tebi je to u redu :?
Shoba

Post by Shoba »

Mislim da nisi u pravu glede ovoga. Ja se apsolutno slazem da Hrvati, i Srbi i Bosnjaci (a i drugi) ne smiju biti majorizirani. Ali sta je onda demokratija? Zasto se uopce onda glasuje? Jeli odlucuje vecina ili manjina?

Zar uvijek mora biti pravilo da je Hrvat iz HDZ-a, Srbin iz SDS-a, a Bosnjak iz SDA, i da iskljucivo oni MORAJU predstavljatu interese svog naroda. Zbog ceka je Komsic manji Hrvat od Jovica?
Ja mislim da je iskljucivo nacionalisticki pristup biranja zastupnika u vlastima pogresan i stetan. Do sada smo imali bezbroj primjera kako se kriminalci uvijek sakriju iza interesa svog naroda , odnosno "ugrozenosti".

Ja iskreno sumnjam da ce iko ikada majorizirati bilo koga u BiH, i to je teoretski nemoguce. Zato imamo institucije vlasti koje su kreirane da niko ne bi bio dominantan.

Ne vidim sto u predsjednistvu Komsic ne bi bio predstavnik Hrvata, Bogic Bogicevic Srba, a Lagumdzija Bosnjaka ako ce narod glasovati za to.......

Ja do sada nisam glasovao ni na jednim izborima, niti cu, sve dok ne budem imao nekog za koga cu odgovorno glasovati, za koga mislim da ce se zalagati za moje licne interese.
spongebob

Post by spongebob »

kub lajkan wrote:
spongebob wrote:Ja ne mislim da Hrvat iz SDP-a nema pravo da predstavlja hrvatski narod, sve bi to bilo legalno ali ne i legitimno, ne u ovakvom politickom sistemu. dajte ljudi, svima nam su poznati izborni rezultati SDP-a iz vecinskih hrvatskih opstina i znate da nas nakon najavljivanja referenduma ceka jos jedna kriza. Opstanak drzave ionako visi na koncu.
I tebi je to u redu :?
sta po meni treba da je u redu pobogu si :x

Nista tu nije u redu. Ili nek se mijenja ustav il kud koji mili moji
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ne vidim sto u predsjednistvu Komsic ne bi bio predstavnik Hrvata, Bogic Bogicevic Srba, a Lagumdzija Bosnjaka ako ce narod glasovati za to
SDP nije osnovan juce. Podrska koju ta stranka uziva medju bosanskim Srbima i Hrvatima nije na zavidnom nivou. A tu ti lezi i odgovor zasto ta stranka ne moze biti predstavnik onih koji to ne zele. Dakle ako zelimo mir u kuci, ne mogu se Srbima i Hrvatima nametati predstavnici koje oni ne smatraju legitimnim.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Jastreb35 wrote:
Ne vidim sto u predsjednistvu Komsic ne bi bio predstavnik Hrvata, Bogic Bogicevic Srba, a Lagumdzija Bosnjaka ako ce narod glasovati za to
SDP nije osnovan juce. Podrska koju ta stranka uziva medju bosanskim Srbima i Hrvatima nije na zavidnom nivou. A tu ti lezi i odgovor zasto ta stranka ne moze biti predstavnik onih koji to ne zele. Dakle ako zelimo mir u kuci, ne mogu se Srbima i Hrvatima nametati predstavnici koje oni ne smatraju legitimnim.
niko nikad nije osmislio savrsen politicki sistem, ni demokracija nije savrsena, a ovo sto mi imamo u bih nije demokracija... al care moj namecu i ti srbi i hrvati meni kojekakve paravce i jovice, isto ko sto mi nase dede u francuskim kapama namecu tihica i terzu, pa sta ? stvar je u tome da je svaki sistem koji dijeli glasacko tijelo po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili bilo kojoj slicnoj osnovi u biti nepravedan, primitivan i nema veze s mozgom... da svi glasaju za sve kurac bi predstavnik iz rs pricao kako mu je stari cetnik, a jovic, covic, jelavic & co. bi davno bili u zatvoru... kontas ?
Post Reply