@Canton
Da ne kopiram sve, radi prostora.
Daj mi jedan primjerak glasackog listica gdje tako stoji
Bravo, majstore! Ja tebi cijelo vrijeme o tome i pricam - ne postoji na planeti takav listic, jer normalni ljudi to smatraju nakaradnim, odavno prevazidjenim (plemena i sl.) i apsolutno nepotrebnim da se na bilo kojem popisu upisuju sve ove stvari. A i kada se upisuju, onda se upisuje samo nacionalnost, ne i etnicka pripadnost, jer je nacionalnost jedina relevantna kategorija u svijetu i po kojoj se odredjuje sastav gradjana jedne drzave po osnovu NACIONALNE pripadnosti, odnosno kako bi se znalo koliko je NACIONALNIH manjina u toj drzavi.
Znamo li sta je NACIONALNA MANJINA? Slobodno reci, mogu ti pojasniti. I ovo nije sarkazam ili cinizam, nego samo vidim da ne razumijes ono o cemu pricas.
Ovo sto je @Nacionalniid BOSANAC napisao bi trebalo DA BUDE TAKO, odnosno, ako nasi etno-kleptomani vec hoce da imaju sve te kategorije na anketnom listicu popisa, onda bi one trebale biti poredane na taj nacin:
1. Nacionalnost,
2. Narodnost/Etnicka pripadnost
3. Religija/Vjeroispovijest
a ne ovako kako je sada - Nacionalnost/Etnicka pripadnost.
Sto se tice zivota u bivsoj Jugi, vidim da si mladji i da imas vrlo ogranicene reference na taj period, odnosno "sjecas" se samo perioda kasnih '80-ih. Naravno, ovo nije tvoja krivica. Ali, tvoja krivica jeste ako ad-hoc prihvatas nesto sto ti neko drugi zlonamjerno i tendenciozno pretstavlja kao "jedino relevantno i ispravno", pri cemu ti sam ne zelis da se udubis u to, iako o tome stalno komentarises.
Za tvoju informaciju, u bivsoj Jugi je sve bilo kao med i mlijeko u odnosu na ovo danas. I to ne samo u BIH, nego u cijeloj drzavi. Nazalost, nakon Titove smrti pojedinci su se, uz svesrdnu "pomoc" ino-faktora, povampirili i krenuli u ovu danasnju etno-nacionalisticku pricu. Poenta je bila moc, a moc = pare.
Na zalost velikog dijela normalnih ljudi, ipak je bilo sasvim dovoljno nenormalnih i zadojenih, tj. onih koji su bez problema i previse razmisljanja prihvatili te nove vodje i poveli se za njihovom pricom. Ostalo znamo... tj. ostalo znas i ti - rat, pljacka, silovanja, rusenja, glad, ubijanja, zlocini, podjele, jad, bijeda...
I zato sam i rekao "dok se ne "pojavise" Bosnjaci, Srbi i Hrvati...", jer ti isti Bosnjaci, Srbi i Hrvati su u bivsoj Jugi zajedno radili, jeli, pili, disali, slavili praznike, ljetovali, putovali, zenili se i udavali medjusobno, uzivali...
I - zajedno izgradili Jugu, tj. 90% onoga sto se i danas koristi (zeljeznice, saobracajnice, hidrocentrale, ostalu infrastukturu...). Ti meni reci sta su to izgradili ovi danasnji Bosnjaci, Srbi i Hrvati, osim mase grobnica...
NDH i slicne nebuloze s ovim nemaju nikakve veze, ali ta prica meni samo dokazuje da ti, u sutini, ne znas o cemu pricas. Bez namjere vrijedjanja.