Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Canton

#101 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

pemanapemani wrote:
Izvinjenje zbog ubacivanja u diskusiju.
Ne možeš porediti BiH sa Jugoslavijama, velikom Srbijom, NDH. Ne možeš ljude koji već stoljećima svoj identitet vežu isključivo za Bosnu i Hercegovinu porediti sa pristalicama fašističkih tvorevina. Jednostavno ne možeš, čak ni hipotetički.

BiH definitivno malo ko voli. Nove generacije se treniraju da vole i poštuju isključivo svoj narod.

Uzmimo samo javne istupe "patriota". Te spodobe će eventualno spomenuti ime države ako baš moraju i gotovo uvijek će suptilno naglasiti da je najvažniji opstanak određenog naroda.
Nemas potrebe za izvinjenjem, slobodan si covojek :)

Ljudi u BiH stoljecima vezu identitet za BiH? Ja bih prije rekao da ga guraju pod tepih, ne samo identitet vezan za Bosnu i Hercegovinu nego i vlastiti kulturoloski identitet. Imam dokaze. Gdje je da identifikacija u vrijeme osmanskog carstva, u vrijeme austrije, u vrijeme shs, u vrijeme sfrj...
Bilo je pojedinaca koji su nesto takvo pokusali progurati ali da su se siroke mase vezale za identitet BiH je apsolutno netacno,Nazalost.

Bosnu i Hercegovinu kakvu-takvu su sacuvali njeni sinovi i kceri koji je vole bez obzira jesu li Bosnjaci, Hrvati ili sta vec...Ja i dalje smatram da BiH voli njena vecina stanovnika, samo ih je letargija safatala.
Canton

#102 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote:To sto ti insinuiras da sam ja protiv Bosnjaka, e pa varas se. NIsam ja ni protiv koga, ali sam istovremeno i protiv svih koji samo tegle svako na svoju stranu. Rezultate toga vidimo i danas, a gledamo i proteklih 20 godina.
Kako sada stvari stoje - gledacemo i narednih 20.

To da Srbi, Hrvati i Bosnjaci u BiH nisu problem, ja mislim da je pogresno. Dok se ne "pojavise" te etno-nacionalisticke price, mi zivjesmo u miru i rahatluku. Bar koliko se ja sjecam, a sjecam se. Ne znam da li se ti toga sjecas...

A odgovor na tvoje pitanje je - da. Engleska, Spanija, Francuska, ima ih jos, a u mnogima se o tome ljudi uopste ne izjasnjavaju, odnosno ne postoji odrednica "etnicki", samo nacionalni. Medjutim, u takvim zemljama cak i to sluzi samo u statisticke svrhe, dok je kod nas usmjereno iskljucivo na prebrojavanje krvih zrnaca kako bi se sto kvalitetnije podijelila teritorija, resursi i, naravno, lova. Opet iskljucvo medju etnickim vodjama.

Eto, ja sam bar bio toliko kulturan pa sam ti odgovorio. Na tvoje odgovore se jos uvijek ceka...
Koje odgovore?

Pa ocito je dok se nismo pojavili mi Bosnjaci, Srbi i Hrvati i rasturili sporazum Cvetkovic-Macek, i ponistili podjelu BiH na srpske i hrvatske banovine,vratili drzavi BiH njenu drzavnost, vjerujem da su neki i zivjeli u miru i rahatluku. Nije mi zao sto im se rahatluk pokvario.

Ni u jednoj od tih zemalja pitanje nacionalnost i etnicka pripadnost nije odvojeno.
Pise se ili nacionalnost ili etnicka pripadnost ili zajedno pod jednim imenom. Drago mi je da si i sam potvrdio.
Zasto se to kod nas usmjerava i zasto takav popis sluzi, svako ima svoje misljenje.

Cinjenica jeste da se on koristi i za raspodjelu funckija, sto moze imati i prednosti. Moze biti da si stariji od mene pa se sjecas kako su Srbi drzali sve, od vojske do policije jel tako?
pemanapemani

#103 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by pemanapemani »

Canton wrote:
pemanapemani wrote:
Izvinjenje zbog ubacivanja u diskusiju.
Ne možeš porediti BiH sa Jugoslavijama, velikom Srbijom, NDH. Ne možeš ljude koji već stoljećima svoj identitet vežu isključivo za Bosnu i Hercegovinu porediti sa pristalicama fašističkih tvorevina. Jednostavno ne možeš, čak ni hipotetički.

BiH definitivno malo ko voli. Nove generacije se treniraju da vole i poštuju isključivo svoj narod.

Uzmimo samo javne istupe "patriota". Te spodobe će eventualno spomenuti ime države ako baš moraju i gotovo uvijek će suptilno naglasiti da je najvažniji opstanak određenog naroda.
Nemas potrebe za izvinjenjem, slobodan si covojek :)

Ljudi u BiH stoljecima vezu identitet za BiH? Ja bih prije rekao da ga guraju pod tepih, ne samo identitet vezan za Bosnu i Hercegovinu nego i vlastiti kulturoloski identitet. Imam dokaze. Gdje je da identifikacija u vrijeme osmanskog carstva, u vrijeme austrije, u vrijeme shs, u vrijeme sfrj...
Bilo je pojedinaca koji su nesto takvo pokusali progurati ali da su se siroke mase vezale za identitet BiH je apsolutno netacno,Nazalost.

Bosnu i Hercegovinu kakvu-takvu su sacuvali njeni sinovi i kceri koji je vole bez obzira jesu li Bosnjaci, Hrvati ili sta vec...Ja i dalje smatram da BiH voli njena vecina stanovnika, samo ih je letargija safatala.
Izvinjenje je upućeno zbog ubacivanja u diskusiju između dvije osobe. Nije nikakav manjak slobode ili čega već, nego, recimo, osnovna kultura.
Nigdje nisam napisao da su se široke narodne mase kroz historiju identificirale sa BiH. Fino sam naveo da ne možeš one koji se osjećaju isključivo kao Bosanci i Hercegovci porediti sa pristašama NDH ili velike Srbije.

Relativiziraš stvari. Historiju tumačiš kroz prizmu današnjeg stanja. Da nije bilo povezanosti ljudi sa Bosnom, danas ne bi postojala. Kada bi neko neupućen pročitao ovo što pišeš, ispalo bi da je BiH nametana hiljadu godina ljudima koji je nisu željeli.
Na kraju navodiš ko je sve sačuvao BiH.

Ne znam, malo kontradiktorno.

P.S. Nisu mi jasni ljudi koji imaju potrebu spočitavati nekome što se izjašnjava isključivo kao Bosanac/ka. Obavezno se navodi da je to mali broj ljudi, poziva se na rezultate popisa iz 1991. godine, komparira sa jugoslavenstvom... Čemu tolika halabuka, ako je to samo mizerna "skupina ljudi bez identiteta", kako to eksperti vole reći?
Canton

#104 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

pemanapemani wrote:
Izvinjenje je upućeno zbog ubacivanja u diskusiju između dvije osobe. Nije nikakav manjak slobode ili čega već, nego, recimo, osnovna kultura.
Nigdje nisam napisao da su se široke narodne mase kroz historiju identificirale sa BiH. Fino sam naveo da ne možeš one koji se osjećaju isključivo kao Bosanci i Hercegovci porediti sa pristašama NDH ili velike Srbije.

Relativiziraš stvari. Historiju tumačiš kroz prizmu današnjeg stanja. Da nije bilo povezanosti ljudi sa Bosnom, danas ne bi postojala. Kada bi neko neupućen pročitao ovo što pišeš, ispalo bi da je BiH nametana hiljadu godina ljudima koji je nisu željeli.

P.S. Nisu mi jasni ljudi koji imaju potrebu spočitavati nekome što se izjašnjava isključivo kao Bosanac/ka. Obavezno se navodi da je to mali broj ljudi, poziva se na rezultate popisa iz 1991. godine, komparira sa jugoslavenstvom... Čemu tolika halabuka, ako je to samo mizerna "skupina ljudi bez identiteta", kako to eksperti vole reći?
Ti napisa da se ovdje ljudi stoljecima identificiraju prema Bosni i Hercegovini i ne ponudi mi neke dokaze.
Ja tvrdim da je najveca nesreca BiH i njenih naroda upravo to sto nikad nije postojala identifikacija sa drzavom(iako su odredjene grupe patriota uspjele sacuvati, kakvu takvu drzavnost)
Ja one koji vole BiH ne poredim sa pristasama NDH i Velike Srbije, nego rekoh da se @dozer nebi zalagao za ovakve stvari da zivi u NDH ili Velikoj Srbiji. Jos u jednom kontekstu sam spomenuo te dvije tvorevine, pa procitaj citav post mozda ti bude jasnije na sta sam mislio.

Historija je ovdje tek sporedna. Pravo pitanje je vezani za popis i izjasnjavanje na istom.

ovo pod P.S. ne znam zasto meni upucujes
Neka se svako izjasnjava kako zeli
pemanapemani

#105 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by pemanapemani »

Canton wrote:
pemanapemani wrote:

Ti napisa da se ovdje ljudi stoljecima identificiraju prema Bosni i Hercegovini i ne ponudi mi neke dokaze.
Ja tvrdim da je najveca nesreca BiH i njenih naroda upravo to sto nikad nije postojala identifikacija sa drzavom(iako su odredjene grupe patriota uspjele sacuvati, kakvu takvu drzavnost)
Ja one koji vole BiH ne poredim sa pristasama NDH i Velike Srbije, nego rekoh da se @dozer nebi zalagao za ovakve stvari da zivi u NDH ili Velikoj Srbiji. Jos u jednom kontekstu sam spomenuo te dvije tvorevine, pa procitaj citav post mozda ti bude jasnije na sta sam mislio.

Historija je ovdje tek sporedna. Pravo pitanje je vezani za popis i izjasnjavanje na istom.

ovo pod P.S. ne znam zasto meni upucujes
Neka se svako izjasnjava kako zeli
Naveo sam ti dokaz, BiH. Kako jedna država može sačuvati oblik državnosti kroz hiljadu godina ako nikad nije bilo ljudi koji se identificiraju sa njom?
Porediš fašističke tvorevine sa BiH. Ko god ima zrno ljudskosti u sebi ne bi se zalagao za tako nešto. Ne znam zašto se uopće postavljaju takva pitanja. Vjerovatno si mislio reći da bi se u tom slučaju svi busali u prsa sa narodnošću, jer se ne bi željeli identificirati sa takvom državom.
Stalno se vrtimo u krug. Malo mi je čudno da neko ko voli BiH ne želi nacionalno biti Bosanac i Hercegovac, a narodno Bošnjak, Srbin, Hrvat i ostali. Dosad su ovakvu priču potencirali oni koji mrze bilo šta vezano za BiH.

Ovo pod P.S. nije bilo upućeno isključivo tebi, nego više konstatacija.
Dozer

#106 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Dozer »

@Canton
Da ne kopiram sve, radi prostora.
Daj mi jedan primjerak glasackog listica gdje tako stoji
Bravo, majstore! Ja tebi cijelo vrijeme o tome i pricam - ne postoji na planeti takav listic, jer normalni ljudi to smatraju nakaradnim, odavno prevazidjenim (plemena i sl.) i apsolutno nepotrebnim da se na bilo kojem popisu upisuju sve ove stvari. A i kada se upisuju, onda se upisuje samo nacionalnost, ne i etnicka pripadnost, jer je nacionalnost jedina relevantna kategorija u svijetu i po kojoj se odredjuje sastav gradjana jedne drzave po osnovu NACIONALNE pripadnosti, odnosno kako bi se znalo koliko je NACIONALNIH manjina u toj drzavi.
Znamo li sta je NACIONALNA MANJINA? Slobodno reci, mogu ti pojasniti. I ovo nije sarkazam ili cinizam, nego samo vidim da ne razumijes ono o cemu pricas.

Ovo sto je @Nacionalniid BOSANAC napisao bi trebalo DA BUDE TAKO, odnosno, ako nasi etno-kleptomani vec hoce da imaju sve te kategorije na anketnom listicu popisa, onda bi one trebale biti poredane na taj nacin:
1. Nacionalnost,
2. Narodnost/Etnicka pripadnost
3. Religija/Vjeroispovijest
a ne ovako kako je sada - Nacionalnost/Etnicka pripadnost.

Sto se tice zivota u bivsoj Jugi, vidim da si mladji i da imas vrlo ogranicene reference na taj period, odnosno "sjecas" se samo perioda kasnih '80-ih. Naravno, ovo nije tvoja krivica. Ali, tvoja krivica jeste ako ad-hoc prihvatas nesto sto ti neko drugi zlonamjerno i tendenciozno pretstavlja kao "jedino relevantno i ispravno", pri cemu ti sam ne zelis da se udubis u to, iako o tome stalno komentarises.
Za tvoju informaciju, u bivsoj Jugi je sve bilo kao med i mlijeko u odnosu na ovo danas. I to ne samo u BIH, nego u cijeloj drzavi. Nazalost, nakon Titove smrti pojedinci su se, uz svesrdnu "pomoc" ino-faktora, povampirili i krenuli u ovu danasnju etno-nacionalisticku pricu. Poenta je bila moc, a moc = pare.
Na zalost velikog dijela normalnih ljudi, ipak je bilo sasvim dovoljno nenormalnih i zadojenih, tj. onih koji su bez problema i previse razmisljanja prihvatili te nove vodje i poveli se za njihovom pricom. Ostalo znamo... tj. ostalo znas i ti - rat, pljacka, silovanja, rusenja, glad, ubijanja, zlocini, podjele, jad, bijeda...
I zato sam i rekao "dok se ne "pojavise" Bosnjaci, Srbi i Hrvati...", jer ti isti Bosnjaci, Srbi i Hrvati su u bivsoj Jugi zajedno radili, jeli, pili, disali, slavili praznike, ljetovali, putovali, zenili se i udavali medjusobno, uzivali...
I - zajedno izgradili Jugu, tj. 90% onoga sto se i danas koristi (zeljeznice, saobracajnice, hidrocentrale, ostalu infrastukturu...). Ti meni reci sta su to izgradili ovi danasnji Bosnjaci, Srbi i Hrvati, osim mase grobnica...

NDH i slicne nebuloze s ovim nemaju nikakve veze, ali ta prica meni samo dokazuje da ti, u sutini, ne znas o cemu pricas. Bez namjere vrijedjanja.
Canton

#107 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote:
Bravo, majstore! Ja tebi cijelo vrijeme o tome i pricam - ne postoji na planeti takav listic, jer normalni ljudi to smatraju nakaradnim, odavno prevazidjenim (plemena i sl.) i apsolutno nepotrebnim da se na bilo kojem popisu upisuju sve ove stvari. A i kada se upisuju, onda se upisuje samo nacionalnost, ne i etnicka pripadnost, jer je nacionalnost jedina relevantna kategorija u svijetu i po kojoj se odredjuje sastav gradjana jedne drzave po osnovu NACIONALNE pripadnosti, odnosno kako bi se znalo koliko je NACIONALNIH manjina u toj drzavi.
Znamo li sta je NACIONALNA MANJINA? Slobodno reci, mogu ti pojasniti. I ovo nije sarkazam ili cinizam, nego samo vidim da ne razumijes ono o cemu pricas.

Ovo sto je @Nacionalniid BOSANAC napisao bi trebalo DA BUDE TAKO, odnosno, ako nasi etno-kleptomani vec hoce da imaju sve te kategorije na anketnom listicu popisa, onda bi one trebale biti poredane na taj nacin:
1. Nacionalnost,
2. Narodnost/Etnicka pripadnost
3. Religija/Vjeroispovijest
a ne ovako kako je sada - Nacionalnost/Etnicka pripadnost.

Sto se tice zivota u bivsoj Jugi, vidim da si mladji i da imas vrlo ogranicene reference na taj period, odnosno "sjecas" se samo perioda kasnih '80-ih. Naravno, ovo nije tvoja krivica. Ali, tvoja krivica jeste ako ad-hoc prihvatas nesto sto ti neko drugi zlonamjerno i tendenciozno pretstavlja kao "jedino relevantno i ispravno", pri cemu ti sam ne zelis da se udubis u to, iako o tome stalno komentarises.
Za tvoju informaciju, u bivsoj Jugi je sve bilo kao med i mlijeko u odnosu na ovo danas. I to ne samo u BIH, nego u cijeloj drzavi. Nazalost, nakon Titove smrti pojedinci su se, uz svesrdnu "pomoc" ino-faktora, povampirili i krenuli u ovu danasnju etno-nacionalisticku pricu. Poenta je bila moc, a moc = pare.
Na zalost velikog dijela normalnih ljudi, ipak je bilo sasvim dovoljno nenormalnih i zadojenih, tj. onih koji su bez problema i previse razmisljanja prihvatili te nove vodje i poveli se za njihovom pricom. Ostalo znamo... tj. ostalo znas i ti - rat, pljacka, silovanja, rusenja, glad, ubijanja, zlocini, podjele, jad, bijeda...
I zato sam i rekao "dok se ne "pojavise" Bosnjaci, Srbi i Hrvati...", jer ti isti Bosnjaci, Srbi i Hrvati su u bivsoj Jugi zajedno radili, jeli, pili, disali, slavili praznike, ljetovali, putovali, zenili se i udavali medjusobno, uzivali...
I - zajedno izgradili Jugu, tj. 90% onoga sto se i danas koristi (zeljeznice, saobracajnice, hidrocentrale, ostalu infrastukturu...). Ti meni reci sta su to izgradili ovi danasnji Bosnjaci, Srbi i Hrvati, osim mase grobnica...

NDH i slicne nebuloze s ovim nemaju nikakve veze, ali ta prica meni samo dokazuje da ti, u sutini, ne znas o cemu pricas. Bez namjere vrijedjanja.
Ma nemoj evo recimo i Hrvatskoj se ne popisuje nacionalnost nego narodnost, u srbiji se oposuje nacionalnost...
pa ti meni sad odgovori kako su to Bosnjaci u Srbiji nacionalnost a u svojoj drzavi Bosni i Hercegovini nisu?

U Crnoj Gori je ista stvar kao kod nas na popisnom listicu etnicka/nacionalna pripadnost je pod jednom rubrikom.

Pa ne sumnjam ja da je u poredjenju sa ovima danas u Jugi bio med i mlijeko. Broj zaposlenih mi je najbolji primjer. Ja nemam nista protiv Jugoslavije. Ocito je da si moje rijeci u vezi toga pogresno shvatio...
Bosnjaci, Hrvati i Srbi su postojali i u Jugoslaviji i zivjeli su sretno i bericetno dok neki sa one strane drine nisu poceli da se ponasanju i salju poruke slicne kakve ti danas saljes.

Da li bi se ti zalagao za isti koncept drzava-nacija, da zivis danas u NDH ili velikoj Srbiji? ja mislim da nebi
Canton

#108 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

pemanapemani wrote: Naveo sam ti dokaz, BiH. Kako jedna država može sačuvati oblik državnosti kroz hiljadu godina ako nikad nije bilo ljudi koji se identificiraju sa njom?
Porediš fašističke tvorevine sa BiH. Ko god ima zrno ljudskosti u sebi ne bi se zalagao za tako nešto. Ne znam zašto se uopće postavljaju takva pitanja. Vjerovatno si mislio reći da bi se u tom slučaju svi busali u prsa sa narodnošću, jer se ne bi željeli identificirati sa takvom državom.
Stalno se vrtimo u krug. Malo mi je čudno da neko ko voli BiH ne želi nacionalno biti Bosanac i Hercegovac, a narodno Bošnjak, Srbin, Hrvat i ostali. Dosad su ovakvu priču potencirali oni koji mrze bilo šta vezano za BiH.

Ovo pod P.S. nije bilo upućeno isključivo tebi, nego više konstatacija.
Koji je to oblik drzavnosti sacuvan i sta to danasnja Bosna i Hercegovina, osim imena Bosna ima zajednicko sa onom od prije 1000 godina?Nazalost nista, osim imena Bosna. Kod nas se jos uvijek nazalost, narocito kod Bosnjaka slave oni koji su nam satrali drzavu, ubili kralja i pobili citavo plemstvo.

Ovo boldirano je upravo to sto sam ja mislio.
Dozer

#109 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Dozer »

I dalje ti ne kontas sta je tebi govorim. Uhvatio si se ovog naseg nesretnog regiona u kojem vlada opsta zabuna o ovim pitanjima, pa je neko iz nekadasnjeg SFRJ Ustava selektivno izvadio te kategorije ovako, a neko onako i sada ih naziva ovako ili onako s ciljem manipulativnog ostanka na vlasti.

Kazes:
Bosnjaci, Hrvati i Srbi su postojali i u Jugoslaviji i zivjeli su sretno i bericetno dok neki sa one strane drine nisu poceli da se ponasanju i salju poruke slicne kakve ti danas saljes.
Vidis, nisu samo "neki sa one strane Drine" to skontali, nego, prihvatio ti to ili ne, i neki sa ove strane Drine, a koji su radi tih kojekakvih veliko-ovih-i-onih i mlado-ovih-i-onih snova u onoj "med i mlijeko" drzavi lezali po zatvorima radi protivustanog djelovanja ;).
Kada se o necemu zeli diskutovati i analizirati, pozeljno je ne biti pristrasan, nego realan. Meni ne vjerujes, to znam, ali bar onda povjeruj nekome "svom" (kako mi se samo gadi ovo dijeljenje na "nase" i "njihove"...), ko je bio direktni ucesnik svega toga u to vrijeme (npr. Muhamed Filipovic) i ko odavno iznosi cinjenice o ovim pitanjima, samo sto ga niko ne slusa, odnosno ne zeli cuti upravo radi tih kojekakvih pristrasnosti.

Jos mi samo reci kakve ja to poruke saljem? Negativne? Za koga? Bosnjake? C,c,c... Ovo je suvisno komentarisati, zaista...
Nacionalniid_BOSANCI

#110 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Canton wrote: Pa ne sumnjam ja da je u poredjenju sa ovima danas u Jugi bio med i mlijeko. Broj zaposlenih mi je najbolji primjer. Ja nemam nista protiv Jugoslavije. Ocito je da si moje rijeci u vezi toga pogresno shvatio...
Ne smijes generalizovati sve ljude ili narode.
Imas jedan dio Bosnjaka koji su: moralni, pametni, sposobni, posteni, patrioti i slicno
A onda imas drugi dio iz naroda Bosnjaka koji: nisu moralni, naivni, slabije skolovani, problematicni, prodali bi i narod i drzavu za pare, vlast i slicno. U svakom narodu imas pojedince dobre i lose. Ista stvar je sa Hrvatima, Srbima i svim narodima cijelog svijeta. Ako si imao za vrijeme Jugoslavije jedan dio dobrih Bosnjaka, Srba, Hrvata i drugih tako si isto naiso pred rat, u ratu kao i danas na jedan dio Srba, Hrvata, Bosnjaka i drugih koji su losi. Cijelo vrijeme na ljude bez obzira ko su i odakle dolaze moras gledati i cijeniti ih ili ne cijeniti individualno a ne generalno. Tako ces se osloboditi pogresnih predrasuda o ljudima, bespotrebnog idealiziranja ili ne idealiziranja, bolje ces sve ljude procjenjivati a kao rezultat takvog razmisljanja i rada je da ces imati manje zivotnih problema.
zambaklija

#111 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by zambaklija »

ako bude popis,jeli već unaprijed definisano kako se možeš izjasniti ili ima slobodno mjesto da napišeš što želiš??Ako je unaprijed definisano ,mogu da zamislim šta piše,onda to nije o.k. jer opet nešto nameću da bi ostali na vlast :x
Canton

#112 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

zambaklija wrote:ako bude popis,jeli već unaprijed definisano kako se možeš izjasniti ili ima slobodno mjesto da napišeš što želiš??Ako je unaprijed definisano ,mogu da zamislim šta piše,onda to nije o.k. jer opet nešto nameću da bi ostali na vlast :x
Ima slobodno mjesto.
Canton

#113 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:[
Ne smijes generalizovati sve ljude ili narode.
Imas jedan dio Bosnjaka koji su: moralni, pametni, sposobni, posteni, patrioti i slicno
A onda imas drugi dio iz naroda Bosnjaka koji: nisu moralni, naivni, slabije skolovani, problematicni, prodali bi i narod i drzavu za pare, vlast i slicno. U svakom narodu imas pojedince dobre i lose. Ista stvar je sa Hrvatima, Srbima i svim narodima cijelog svijeta. Ako si imao za vrijeme Jugoslavije jedan dio dobrih Bosnjaka, Srba, Hrvata i drugih tako si isto naiso pred rat, u ratu kao i danas na jedan dio Srba, Hrvata, Bosnjaka i drugih koji su losi. Cijelo vrijeme na ljude bez obzira ko su i odakle dolaze moras gledati i cijeniti ih ili ne cijeniti individualno a ne generalno. Tako ces se osloboditi pogresnih predrasuda o ljudima, bespotrebnog idealiziranja ili ne idealiziranja, bolje ces sve ljude procjenjivati a kao rezultat takvog razmisljanja i rada je da ces imati manje zivotnih problema.
Fulao si sustinu mog odgovora kolegi iznad.
Canton

#114 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote:I dalje ti ne kontas sta je tebi govorim. Uhvatio si se ovog naseg nesretnog regiona u kojem vlada opsta zabuna o ovim pitanjima, pa je neko iz nekadasnjeg SFRJ Ustava selektivno izvadio te kategorije ovako, a neko onako i sada ih naziva ovako ili onako s ciljem manipulativnog ostanka na vlasti.

Kazes:
Vidis, nisu samo "neki sa one strane Drine" to skontali, nego, prihvatio ti to ili ne, i neki sa ove strane Drine, a koji su radi tih kojekakvih veliko-ovih-i-onih i mlado-ovih-i-onih snova u onoj "med i mlijeko" drzavi lezali po zatvorima radi protivustanog djelovanja ;).
Kada se o necemu zeli diskutovati i analizirati, pozeljno je ne biti pristrasan, nego realan. Meni ne vjerujes, to znam, ali bar onda povjeruj nekome "svom" (kako mi se samo gadi ovo dijeljenje na "nase" i "njihove"...), ko je bio direktni ucesnik svega toga u to vrijeme (npr. Muhamed Filipovic) i ko odavno iznosi cinjenice o ovim pitanjima, samo sto ga niko ne slusa, odnosno ne zeli cuti upravo radi tih kojekakvih pristrasnosti.

Jos mi samo reci kakve ja to poruke saljem? Negativne? Za koga? Bosnjake? C,c,c... Ovo je suvisno komentarisati, zaista...
Da mi skratimo.
Brate izjasni se kako zelis.

Ja sam po nacionalnosti Bosnjak i tako cu se izjasniti na popisu.

Nastavi dalje sa prosvjecivanjem sirokih narodnih masa...
Dozer

#115 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Dozer »

:)
Standardni odgovor kada se nema argumenata ;)

@zambaklija
Da, postoji mjesto da se upises kako hoces. To izgleda ovako:

NACIONALNOST/ETNICKA PRIPADNOST
Bosnjak <<>> Srbin <<>> Hrvat <<>> Ne izjasnjava se <<>> Ostalo -

Jedini problem je sto ce nakon ovakvog popisa svi oni koji se upisu drugacije, npr. kao Bosanci, biti uvrsteni u neki od "glavnih" torova, u zavisnosti od imena i prezimena. Ovo je vec ustaljena praksa, pa recimo ljudi koji se na upisima na fakultete upisu kao BiH ili Bosanci u polje "nacionalnost", naknadno u sistemima budu prebaceni u Bosnjake, Srbe ili Hrvate, zavisno od imena i prezimena.

I, da, kad vec ovo spomenuh, a pitanje je za @Canton - kako to da na masi danasnjih formulara, poput ovih za upise na fakultete (imao sam ih prilike vidjeti), Nacionalnost i Etnicka pripadnost/Narodnost stoje odvojeno?
Canton

#116 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote::)
Standardni odgovor kada se nema argumenata ;)

@zambaklija
Da, postoji mjesto da se upises kako hoces. To izgleda ovako:

NACIONALNOST/ETNICKA PRIPADNOST
Bosnjak <<>> Srbin <<>> Hrvat <<>> Ne izjasnjava se <<>> Ostalo -

Jedini problem je sto ce nakon ovakvog popisa svi oni koji se upisu drugacije, npr. kao Bosanci, biti uvrsteni u neki od "glavnih" torova, u zavisnosti od imena i prezimena. Ovo je vec ustaljena praksa, pa recimo ljudi koji se na upisima na fakultete upisu kao BiH ili Bosanci u polje "nacionalnost", naknadno u sistemima budu prebaceni u Bosnjake, Srbe ili Hrvate, zavisno od imena i prezimena.

I, da, kad vec ovo spomenuh, a pitanje je za @Canton - kako to da na masi danasnjih formulara, poput ovih za upise na fakultete (imao sam ih prilike vidjeti), Nacionalnost i Etnicka pripadnost/Narodnost stoje odvojeno?

Ne studiram pa ne znam. Jel to formular sa fakulteta vazniji od popisnog listica?
Dozer

#117 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Dozer »

Ne studiram ni ja, davno zavrsio. Ali nije poenta u tome, nego upravo u ocitim manipulacijama s ciljem sludjivanja naroda.
Gledao sam neke momke kako popunjavaju te fakultetske formulare.... i tesko je opisati telece madjusobne poglede kada dodju do ovih rubrika - jednostavno ne znaju sta gdje da upisu. Sad mi reci da je to slucajno tako :)

I ne, nije taj formular vazniji od popisnog listica, ali su na njemu, za razliku od popisnog listica, ispravno formulisane kategorije o kojima pricamo. A formulisane su u skladu sa Bolonjom, sto indirektno implicira kako se u svijetu stvari kategorisu. Ocigledno se ne miksaju na nacin kako se to kod nas radi.
Canton

#118 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote:Ne studiram ni ja, davno zavrsio. Ali nije poenta u tome, nego upravo u ocitim manipulacijama s ciljem sludjivanja naroda.
Gledao sam neke momke kako popunjavaju te fakultetske formulare.... i tesko je opisati telece madjusobne poglede kada dodju do ovih rubrika - jednostavno ne znaju sta gdje da upisu. Sad mi reci da je to slucajno tako :)

I ne, nije taj formular vazniji od popisnog listica, ali su na njemu, za razliku od popisnog listica, ispravno formulisane kategorije o kojima pricamo. A formulisane su u skladu sa Bolonjom, sto indirektno implicira kako se u svijetu stvari kategorisu. Ocigledno se ne miksaju na nacin kako se to kod nas radi.

Pa dobro ti mislis da je ispravno. Vidis ja uopste takva pitanja ne bih postavljao studentima jer ne znam zasto su relevatna? Jedino mozda da li je drzavljanin BiH ili strani drzavljanin. Al u skolama popisivati djecu kao Bosnjake, Srbe ili nesto trece je glupost, po mom uvjerenju.

P. S. kada bi na popisnom listicu bilo kao na tom formularu sa faxa bila bi jos veca zbrka nego na faxu.
liberty02

#119 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by liberty02 »

nista se nece promijeniti dok god ti gospodini na vlasti ne shvate da nije sve u parama.
Dozer

#120 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Dozer »

Ne bi bila zbrka kada bi vlasti htjele da narodu objasne razlike i prilagode to ostatku svijeta. Ali - nece. A nece jer znaju da bi tada pogubili sve sto su gradili zadnjih 20 godina, upravo bazirano na toj konfuziji ;)
Canton

#121 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote:Ne bi bila zbrka kada bi vlasti htjele da narodu objasne razlike i prilagode to ostatku svijeta. Ali - nece. A nece jer znaju da bi tada pogubili sve sto su gradili zadnjih 20 godina, upravo bazirano na toj konfuziji ;)
Ovdje je rad izbio i zbog toga sto je neko htio u Jugoslaviji na silu nametnuti gradjanski model.
Nije to nikakav problem za BiH sto je drzava 3 naroda, niti bi se ista rijesilo u tome kada bi se tvoj prijedlog usvojio i bio legalan. Pokusao je Milosevic u Jugoslaviji , pokusala je SDA u Bosni i Hercegovini. Ne ide to tako, moze samo stvoriti jos vece probleme.

Najveci problem jeste sto se takve stvari previse politiziraju i zloupotrebljavaju.
Dozer

#122 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Dozer »

U ovom dijelu se apsolutno slazemo:
Najveci problem jeste sto se takve stvari previse politiziraju i zloupotrebljavaju.
Ali u ovom - nikako:
Ovdje je rat izbio i zbog toga sto je neko htio u Jugoslaviji na silu nametnuti gradjanski model.
Nije to nikakav problem za BiH sto je drzava 3 naroda, niti bi se ista rijesilo u tome kada bi se tvoj prijedlog usvojio i bio legalan. Pokusao je Milosevic u Jugoslaviji , pokusala je SDA u Bosni i Hercegovini. Ne ide to tako, moze samo stvoriti jos vece probleme.
Prvo: Rat nije izbio radi toga, nego upravo suprotno - zato sto su i Milosevic i Tudjman, a ni Alija i SDA nisu daleko od njih, htjeli uvesti narodnu ili ti etnicku vladavinu. Po mogucnosti vladavinu jednog naroda (Srba) ili, ako ne tako, onda dva naroda (Srba i Hrvata). Prvo u Jugi, a onda, kada to nije proslo, onda bar u Bosni. Pa ni to nije proslo. Naravno, sve na ustrb Bosnjaka/muslimana.

Drugo: Za BiH nije problem sto je drzava tri naroda, naravno. Mislim da na planeti i ne postoji drzava jednog naroda jer u svakoj drzavi zivi vise naroda/etnickih skupina. Kod nas je problem sto je drzava, odnosno Ustav formulisan na bazi ekskluziviteta ta 3 naroda, za razliku od drugih drzava gdje su Ustavi formulisani na gradjanskim principima, koji sami po sebi podrazumijevaju ravnopravnost svih naroda/etnija i religija te drzave, a svi ti narodi onda tvore naciju te drzave.

Trece: Moj prijedlog je sasvim legalan, a i legitiman :)
Skijaš

#123 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Skijaš »

Dozer wrote:Za BiH nije problem sto je drzava tri naroda, naravno. Mislim da na planeti i ne postoji drzava jednog naroda jer u svakoj drzavi zivi vise naroda/etnickih skupina. Kod nas je problem sto je drzava, odnosno Ustav formulisan na bazi ekskluziviteta ta 3 naroda
To je nasljeđe NOB-a, to je formula partizana. I ako ćemo pošteno, Sarajevo bi trebalo biti najsretnije zbog te formule jer se do tada nije radilo o 3 naroda nego o 2. Srpskom i hrvatskom. I ako većina Bošnjaka želi da se odrekne tog statusa konstitutivnosti u korist isključivo građanske opcije, OK. Ali nemaju pravu to da traže i od Srba ili Hrvata. Sličan primjer se može naći u vezi sa teritorijom, pa značajna većina Srba i Hrvata diže ruke od prava na čitavu BiH. Niko ih ne može natjerati da smatraju svaki komad zemlje i svojim, ali ne mogu to pravo osporavati Bošnjacima. Neki Srbin može reći da Travnik ne smatra i svojim gradom, ali ne može nekom Bošnjaku oduzimati pravo na Doboj ili Trebinje. Isto tako, ako značajna većina bošnjačkog naroda ospori klauzulu o konstititutivnosti naroda, to mogu uraditi samo za svoj narod, ne mogu to očekivati i od Srba ili Hrvata.
Canton

#124 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Dozer wrote:
Prvo: Rat nije izbio radi toga, nego upravo suprotno - zato sto su i Milosevic i Tudjman, a ni Alija i SDA nisu daleko od njih, htjeli uvesti narodnu ili ti etnicku vladavinu. Po mogucnosti vladavinu jednog naroda (Srba) ili, ako ne tako, onda dva naroda (Srba i Hrvata). Prvo u Jugi, a onda, kada to nije proslo, onda bar u Bosni. Pa ni to nije proslo. Naravno, sve na ustrb Bosnjaka/muslimana.

Drugo: Za BiH nije problem sto je drzava tri naroda, naravno. Mislim da na planeti i ne postoji drzava jednog naroda jer u svakoj drzavi zivi vise naroda/etnickih skupina. Kod nas je problem sto je drzava, odnosno Ustav formulisan na bazi ekskluziviteta ta 3 naroda, za razliku od drugih drzava gdje su Ustavi formulisani na gradjanskim principima, koji sami po sebi podrazumijevaju ravnopravnost svih naroda/etnija i religija te drzave, a svi ti narodi onda tvore naciju te drzave.

Trece: Moj prijedlog je sasvim legalan, a i legitiman :)
To je jedan od razloga. Tuzdman, Milosevic i Alija nisu htjeli uvesti etnicku vladavinu, nego gradjansku i to naravno tamo gdje su oni vecina. Milosevic u Jugoslaviji a Izetbegovic u BiH.
Upravo ta vladavina Srba se htjela provuci kroz pricu o gradjanskoj drzavi, jer lako cemo mi, svi smo jugosloveni, govorimo isti jezik, zivimo istoj drzavi... to je Miloseviceva matrica i onda naravno glavni u policiji srbin, glavni u vojsci srbin, glavni u vanjskim poslovima srbin itd....

Postoji mnogo drzava, koje su izricito u ustavu drzave odredjenog naroda. Ali ih je sve manje. Druge drzave su rijesile problem praveci (de facto) etnicke kantone, regije i pokrajine (de jure, jezicke) na gradjanskom principu te su u njima uglavnom kantoni i regije "konstitutivni" npr. svicarska gdje se gornji dom zove "dom kantona".

Nas ustav(ustav BiH) je los pokusaj balansiranja gradjanskog i nacionalnog/etnickog, mada ima u njemu dosta dobrih stvari. Ocekujem da ce se neke stvari promijeniti bez udara na konstitutivnost koja je temelj Bosne i Hercegovine.
Uvodjenjem gradjansko nacionalnog kako ti zagovoaras je nista drugo do pravljenje Bosnjacke drzave na mala vrata.Vjerujem da ti to nije cilj, ali upravo to sto zagovaras ide ka tom pravcu. Ja sam Bosnjak i bilo bi lijepo zivjeti tako, ali to moze stvoriti dodatne probleme pa cak i rat.

Moj prijedlog je da ucimo od Svicaraca.
Canton

#125 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Dozer wrote:Za BiH nije problem sto je drzava tri naroda, naravno. Mislim da na planeti i ne postoji drzava jednog naroda jer u svakoj drzavi zivi vise naroda/etnickih skupina. Kod nas je problem sto je drzava, odnosno Ustav formulisan na bazi ekskluziviteta ta 3 naroda
To je nasljeđe NOB-a, to je formula partizana. I ako ćemo pošteno, Sarajevo bi trebalo biti najsretnije zbog te formule jer se do tada nije radilo o 3 naroda nego o 2. Srpskom i hrvatskom. I ako većina Bošnjaka želi da se odrekne tog statusa konstitutivnosti u korist isključivo građanske opcije, OK. Ali nemaju pravu to da traže i od Srba ili Hrvata. Sličan primjer se može naći u vezi sa teritorijom, pa značajna većina Srba i Hrvata diže ruke od prava na čitavu BiH. Niko ih ne može natjerati da smatraju svaki komad zemlje i svojim, ali ne mogu to pravo osporavati Bošnjacima. Neki Srbin može reći da Travnik ne smatra i svojim gradom, ali ne može nekom Bošnjaku oduzimati pravo na Doboj ili Trebinje. Isto tako, ako značajna većina bošnjačkog naroda ospori klauzulu o konstititutivnosti naroda, to mogu uraditi samo za svoj narod, ne mogu to očekivati i od Srba ili Hrvata.
Konstitutivnost naroda je temelj ove drzave i to bi se moralo postovati ako zelimo graditi bolju buducnost.
Dakle ne ugrozavati je ali ne mora se vala ni sve gledati kroz etnicko/nacionali prizmu.
I sto ti kazes neka svako radi sa sebe sta misli da treba, ali neka ne tjera druge da isto cine.
Meni je Bosne i Hercegovina komotna i sa Srbima i sa Hrvatima i svim drugim ljudima koji ovdje zive.
Post Reply