Ma jel. A to je trošak poslodavcu. Poslodavac da da' platu on mora obezbijediti 70%, ma gdje otišlo (a sve što si nabrojao nije prvatna prćija donijela i %%% odbijanja je donijela Vlast. Kantonalna ili federalna). Kužiš. To je poenta . .Haris.ba wrote:Ne ode baš na jednu marku 70% poreza. Tačnije je reći da na 2 zarađene marke zaposlenik/radnik na ruke dobije 1 marku, a ugrubo druga marka ode na doprinose + pdv (kad se potroši čitava plata) + porez na dohodak.colt wrote:Gdje ti živiš. Dobijaš li ti platnu listu i čitaš li ti šta piše, a da ne kažem koliko stvari ne piše u platnoj listi ali se državi mora obezbijeditiprog321 wrote:BiH ima najnizi korporativni porez u Evropi. Nije tacno da na jednu marku 70% ode na porez.
A ovaj zakon je dobar.
E tih oko 70% koje se toliko spominju je radnikova penzija, zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti. To ne ide direktno državi, već država samo transferira u penzije i zdravstvo. Doći će period kada će radnik možda i moći reći de te doprinose usmjeri u taj i taj fond, hoću u tu bolnicu i tako. Trenutno to država radi za tebe.
Moraš dati za penziju, koja sigurno nije privatna, a koju sigurno ti u svojoj starosti nećeš vidjeti iako ti se odbija (evo ja to neću, ja hoću da dajem u privatnu u koliko hoću %%% ili recimo da taj iznos sam sebi uplaćujem, pa ću je koristiti kad hoću). Moraš dati visok postotak zdravstvu koja nije prvatna prćija i to je donijela kantonalna Vlast i koliko će biti. %%% Osiguranja od nezaposlensti je donijela vjerovatno kantonalna Vlast. Porez na dohodak je donijela malo viši novo Vlasti. Neki namet poslodavcu koji ide na neke poplave, šume . . .koju opet vlast koristi nenamjenski u druge svrhe (svjedoci smo u zadnjim poplavama u kojem su potrošili pare za nešto drugo), ali je plaćen po radniku . . .itd. Taj porez koji direktno ide državi se korisiti i u namjeni je, samo je druge prirode.
To je skupo za poslodavca koju mora obezbijetiti za jednog radnika . .
Zakon o radu neće povećati zaposlenost, ma koliko liberalan bio, nego smanjenje nameta koje je najveći u Evropi i svijetu