Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
-
etovidis
#1 Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Postoji li upoce zajednicki interes vecine gradjana u BiH, bez obzira na pripadnost narodu, vjeroispovijest, politicke stavove ili bilo sta drugo? Ako postoji, da li je moguce nesto uraditi sada ili treba cekati? Ako ne postoji, kakve su perspektive?
Meni se cini da postoji stvarno vitalni interes vecine, koji je varljivo jednostavan; EU, ekonomija i sigurnost za pocetak. To sto je zajednicki interes 'jednostavan' moze biti i problem. Vladajuce garniture uvijek mogu reci da je to 'banalno' i da oni imaju 'vaznije poslove'; braniti svoje nacionalne interese i sl. Sta mislite?
Meni se cini da postoji stvarno vitalni interes vecine, koji je varljivo jednostavan; EU, ekonomija i sigurnost za pocetak. To sto je zajednicki interes 'jednostavan' moze biti i problem. Vladajuce garniture uvijek mogu reci da je to 'banalno' i da oni imaju 'vaznije poslove'; braniti svoje nacionalne interese i sl. Sta mislite?
-
Propast i katastrofa
#2 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Sporazum Lagumdzija-Dodik je to trebao biti, prvi pokusaj. Usudjujem se reci da su u tome uspjeli, bar za prvi pokusaj.
-
etovidis
#3 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Mislio sam na nesto dobro, ne na unistavanje BiH ali to je vjerovatno druga tema.Propast i katastrofa wrote:Sporazum Lagumdzija-Dodik je to trebao biti, prvi pokusaj. Usudjujem se reci da su u tome uspjeli, bar za prvi pokusaj.
- MuaDib
#4 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Slom tro-nacionalne oligarhije.

-
Propast i katastrofa
#5 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Kolega iz Cntrale, malo ste preambiciozniMuaDib wrote:Slom tro-nacionalne oligarhije.![]()
- MuaDib
#6 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Nisam ja kolega iz centrale, već ljevičar koji očekuje narodni bunt, kao jedini način promjene stanja u zemlji.Propast i katastrofa wrote:Kolega iz Cntrale, malo ste preambiciozniMuaDib wrote:Slom tro-nacionalne oligarhije.![]()
Što je dosta dosta je.
-
Propast i katastrofa
#7 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Bunt, ako se desi, desice se na "torovskoj" osnovi. I sta tim dobijas za BiH?MuaDib wrote:Nisam ja kolega iz centrale, već ljevičar koji očekuje narodni bunt, kao jedini način promjene stanja u zemlji.Propast i katastrofa wrote:Kolega iz Cntrale, malo ste preambiciozniMuaDib wrote:Slom tro-nacionalne oligarhije.![]()
Što je dosta dosta je.
- Skijaš
#8 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
1. decentralizovana BiH čije su granice neupitne (dva entiteta + distrikt)etovidis wrote:Postoji li upoce zajednicki interes vecine gradjana u BiH, bez obzira na pripadnost narodu, vjeroispovijest, politicke stavove ili bilo sta drugo? Ako postoji, da li je moguce nesto uraditi sada ili treba cekati? Ako ne postoji, kakve su perspektive?
2. stepen funkcionalnosti potreban za članstvo u EU (a to diktira Brisel)
3. poštivanje državnih zakona (i presuda državnog pravosuđa)
-
Canton
#9 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
1. Posao
2. Pravda
3. Odmor od visoke nacionalne politike
2. Pravda
3. Odmor od visoke nacionalne politike
-
amazon
#10 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
- Ja_Ja
#11 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Ukidanje "ovog", ili dodavanje "onog" su se davno pokazali daleko od zajednickog interesa. Mi kao drzava moramo da se fokusiramo na osnove, kao kada djeca krenu u skolu pa ih uce kako da kockice slazu, slova itd.
Nas zajednicki interes broj 1. SIGURNOST jednih od drugih, tj. vecina ljudi na svim stranama se ne moze koncentrisati na svakodnevne probleme od silnih izjava i napadanja o otcjepljenju, ukidanju, unistenju, itd..itd.. Kada bi bilo svjesnih politicara pa da izglasaju (znam da je to JEDINI njihov adut) jedan zakon kojim se ta rasplamsavajuca retorika kaznjava ljudi bi imali vremena da se koncentrisu na drugi zajednicki inters 2. PREZIVLJAVANJE, tj. da imaju sta pojest, popit, krov nad glavom jednostavno normalan zivot, koji dolazi od razvoja ekonomije. Eh da se upotpune ova dva interesa za ostale bi 90% stanovnistva bolila briga.
Nas zajednicki interes broj 1. SIGURNOST jednih od drugih, tj. vecina ljudi na svim stranama se ne moze koncentrisati na svakodnevne probleme od silnih izjava i napadanja o otcjepljenju, ukidanju, unistenju, itd..itd.. Kada bi bilo svjesnih politicara pa da izglasaju (znam da je to JEDINI njihov adut) jedan zakon kojim se ta rasplamsavajuca retorika kaznjava ljudi bi imali vremena da se koncentrisu na drugi zajednicki inters 2. PREZIVLJAVANJE, tj. da imaju sta pojest, popit, krov nad glavom jednostavno normalan zivot, koji dolazi od razvoja ekonomije. Eh da se upotpune ova dva interesa za ostale bi 90% stanovnistva bolila briga.
-
etovidis
#12 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Mozda sa nisam dobro izjasnio. Pitanje je sta je zajednicki interes vecine gradjana BiH, u smilsu da oni to i zele. Tu odmah otpadaju '100% BiH' i otcjepljenje RS-a kao potpuno nerealne opcije, zapravo propaganda.amazon wrote:Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
Sta je zajednicko zeljama vecine gradjana BiH, a ostvarivo i provodivo u isto vrijeme? To je pravo pitanje.
-
amazon
#13 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Ne vjerujem da je ista provodivo, u drzavi ovakvi gradjana...etovidis wrote:Mozda sa nisam dobro izjasnio. Pitanje je sta je zajednicki interes vecine gradjana BiH, u smilsu da oni to i zele. Tu odmah otpadaju '100% BiH' i otcjepljenje RS-a kao potpuno nerealne opcije, zapravo propaganda.amazon wrote:Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
Sta je zajednicko zeljama vecine gradjana BiH, a ostvarivo i provodivo u isto vrijeme? To je pravo pitanje.
-
Propast i katastrofa
#14 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Osnova je mir, stabilan, predvidiv pravni i ekonomski okvir
Pod 2) saobracaj, telekomunikacije, elektroenergetska prenosna mreza
ostalo je manjeg znacaja
Pod 2) saobracaj, telekomunikacije, elektroenergetska prenosna mreza
ostalo je manjeg znacaja
-
Canton
#15 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
1. Posaoetovidis wrote:Mozda sa nisam dobro izjasnio. Pitanje je sta je zajednicki interes vecine gradjana BiH, u smilsu da oni to i zele. Tu odmah otpadaju '100% BiH' i otcjepljenje RS-a kao potpuno nerealne opcije, zapravo propaganda.amazon wrote:Jedinstvena BiH, moze sa kantonima, nesto kao Svica..i ukidanje ove tri glupe stranke, SDA, HDZ I SDS..ja bi ih cak i zabranio..Gradjanska drzava, ponajprije..nugatino i masta mogu svasta..
2. Pravda
3. Odmor do visoke politike
-
udrch
#16 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
da SDA pobjedi u obadva entiteta na sljedećim izborima..
-
amazon
#17 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Pa da.. pa da unisti i ono malo sto jos nije...ja ti zelje..udrch wrote:da SDA pobjedi u obadva entiteta na sljedećim izborima..
-
CungaLunga
#18 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Borba protiv korupcije...možda izgubljena već
- draganbl
#19 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
1. Posao
2. Posao
3. Posao
2. Posao
3. Posao
-
Propast i katastrofa
#20 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
i da Bakir preuzme SDAudrch wrote:da SDA pobjedi u obadva entiteta na sljedećim izborima..
-
amazon
#21 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Posla ima dovoljno, zavisi gdje zivis...draganbl wrote:1. Posao
2. Posao
3. Posao
- It_is_a_Leclerc
#22 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Ništa to ne vrijedi.etovidis wrote:Postoji li upoce zajednicki interes vecine gradjana u BiH, bez obzira na pripadnost narodu, vjeroispovijest, politicke stavove ili bilo sta drugo? Ako postoji, da li je moguce nesto uraditi sada ili treba cekati? Ako ne postoji, kakve su perspektive?
Naš primaran problem je problem državne neodređenosti, stanje "mira u kojem se ne puca", ne riješenog nacionalnog i etno-historijskog pitanja.
Kretanjem od repa problema (ekonomije, evropskih integracija) teško da ćemo ikad doći do glave problema u ovoj državi - a to je sveopći status quo, prije svega u nacionalnom, ustavnom i državnom polju. Kad to riješimo, sve ostalo postaje drugačije.
-
Lug
#23 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
Totalni slom Velikosrpske ideje..
- Akadi
#24 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
MuaDib wrote:Slom tro-nacionalne oligarhije.![]()
Blago se tebi kad sa takvom lakoćom ignorišeš realnost oko sebe.MuaDib wrote:Nisam ja kolega iz centrale, već ljevičar koji očekuje narodni bunt, kao jedini način promjene stanja u zemlji.
Što je dosta dosta je.
- cyprus
#25 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?
E ovo je dobro pitanje... Nažalost ogromna većina građana nema volje da traži zajednički interes, a veliki broj sigurno nema ni pojma šta je to...