Venezuela

Locked
Opetja033

#451 Re: Venezuela

Post by Opetja033 »

KatarinaKosaca wrote:
Opetja033 wrote:Zajebancija, pogotovo za Pinocheta. Ne znam sta osim smileya da stavim kako bi upucivalo na to da nisam ozbiljan. Hajde sto se ljevicar sa Floride prima.
Zar ima ljevičara na Floridi? :lol: :lol:
:lol: :lol:
ocito da nisu ni svi doseljenici tamo isti. :mrgreen:
amazon

#452 Re: Venezuela

Post by amazon »

occupylove wrote:
Opetja033 wrote:Na koliko strana tema ode, covjek bi pomislio da se radi o nekom velikom drzavniku i politickom vizionaru tipa generala Franca ili Pinocheta a ne o malom Chavezu. :mrgreen:
nemoj samo spomenuti pred Spancima ( pogotovo danas kada se bore na ulici za slobodu ) Franka
a niti slucajno Chileancu Pinochea ako se ikada sretnes sa tim ljudima
prijateljski savjet :D
ne bi se uopste dobro proveo

cijeli kontinent u zalosti za Chavezom "malim covjekom : kako to neki tvrde , zastave na polja koplja i dani zalosti
predsjednci Juzne Amerike i jos ostalih drzava , clanica nesvrstanih putuju u Karakas na sahranu legendarnoga El Komandante
i na zalost sve vise za sada jos nepotvrdjenih informacija da se sprema napad extremista i pokusaj drzavnoga udara
imperijalisti doslovno sline i balave na sansu da udare po Venecueli sada , ne toliko zbog nafte , vec kao simbol otpora i da ih kazne kao globalni primjer svim "neposlusnima "

ali ?
svi pokreti se pazljivo prate i oruzane snage su u pripravnosti
lesinari ne cekaju niti da se tijelo ohladi vec u poceli kidisati i rezati o vojnoj intervenciji
jebeni fasisti :x

http://www.informationclearinghouse.inf ... e34199.htm
Jesi ti onaj sa Floride, sad cu javiti Amerima da te deportuju u tu tvoju zlatnu drzavicu, samo sumnjam da ces preziviti jedan dan u slobodi, ucmekace te neki sretni Venecuelanac, koji zivi u izobilju, miru i sreci, kao nekada na divljem zapadu..
amazon

#453 Re: Venezuela

Post by amazon »

KatarinaKosaca wrote:I dalje se nadam da je šala ovo sa Francom i Pinocheom :roll: :roll:

Nego, fascinira me selektivno iznošenje statistika (ja znam da su naši Ameri izloženi jako brain vošingu od lokalnog radija do CNN-a svima i protiv svih koji im nisu dali da im nabiju štap u pozadinu), jer treba uzeti statistike prije Chaveza i za vrijeme Chaveza, kako financijske tako i po stopi kriminaliteta.. Na fakultetu se nauči (ekonomskom) da se razvijenost jedne zemlje nikada ne može mjeriti jednim parametrom , na primjer ako bismo uzeli hroničan vanjski dug ju es end eja bio bi siromašna zemlja, nego se uzimaju bilanca trgovine, dohodak per capita, bruto društveni proizvod, učešće primarne, dsekundane i tercijalne djelatnosti u istome, nezaposlenost, konvertibilnost, zlatne rezerve, devizne rezerve itd.. Tako da ovo ad hoc iznošenje selektivnih statističkih podataka kao krunskog dokaza Chavezove navodne pogubnosti po Venezuelu je ništa drugo do jeftina amerikanada...
I jesi pogledala statistiku..broj ubistava, kriminal i korupcija se tri puta uvecala za vrijeme Huge, u odnosu na prije njega...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#454 Re: Venezuela

Post by KatarinaKosaca »

amazon wrote:I jesi pogledala statistiku..broj ubistava, kriminal i korupcija se tri puta uvecala za vrijeme Huge, u odnosu na prije njega...
Ako je iz ju es end ejovih izvora, nein danke :D trenutno nemam vremena, ali ja imam par prijatelja iz venezuele koji su čak desničari, pa ne mogu chavezu osporiti neke stvari. Druga je stvar što oni po desničarskom bitisanju ne vole pomoć siromašnima, opismenjavanje itd, ali ne osporavaju.. A da sad radim ozbiljnu analizu (a zahtjeva to sve ipak, par dana vadjenja statistika) nemam vremena, a ni želje, jer je Bušov brejn vošing jači od svakog dokaza :D
occupylove

#455 Re: Venezuela

Post by occupylove »

Opetja033 wrote:Zajebancija, pogotovo za Pinochea. Ne znam sta osim smileya da stavim kako bi upucivalo na to da nisam ozbiljan. Hajde sto se ljevicar sa Floride prima.
pa hajde pravi sale i zezancije u istome smislu u vezi karadzica ili mladica , pa da vidimo kako ce raja reagirati
ono sto su bili Franko i Pinochea Spancima i Chileancima ili karadzic i mladic nama u BiH ?
ista govna , zlocini protiv covjecnosti
pa hajde pravi sale i zezancije o njima?
ako smijes
inace Chavez je bio mjesanac , polu-indijanac, uz Moralesa u Boliviji ,koji je takodjer "nativ nation " i jedan od prvih predsjednika legalno izabranih iz te etnicke skupine
jos jedan razlog histericne mrznje i rasizma
napominjem ; legalno izabrani
a takva histerija i kampanja mrznje ( dovoljno govori o stanju uma bijeloga covjeka na zapadu )
KatarinaKosaca

#456 Re: Venezuela

Post by KatarinaKosaca »

occupylove wrote:jos jedan razlog histericne mrznje i rasizma
a takva histerija i kampanja mrznje ( dovoljno govori o stanju uma bijeloga covjeka na zapadu )
to je to :thumbup:
amazon

#457 Re: Venezuela

Post by amazon »

KatarinaKosaca wrote:
amazon wrote:I jesi pogledala statistiku..broj ubistava, kriminal i korupcija se tri puta uvecala za vrijeme Huge, u odnosu na prije njega...
Ako je iz ju es end ejovih izvora, nein danke :D trenutno nemam vremena, ali ja imam par prijatelja iz venezuele koji su čak desničari, pa ne mogu chavezu osporiti neke stvari. Druga je stvar što oni po desničarskom bitisanju ne vole pomoć siromašnima, opismenjavanje itd, ali ne osporavaju.. A da sad radim ozbiljnu analizu (a zahtjeva to sve ipak, par dana vadjenja statistika) nemam vremena, a ni želje, jer je Bušov brejn vošing jači od svakog dokaza :D
Ma ne moras meni objasnjavati, ja ne zivim u rezimu koji naginje Rusima , Kinezima, na moju srecu..svi koji ga branite, sjetite se sta su Rusi radili od Istocne Evrope i kako su je unazadili..Kako zivi vecina Rusa i Kineza, ne zelim ni spominjati..i svi koji ovdje pisu hvalospjeve o takvim drzavama, trebali bi otici tamo da zive, a ne da svi zive na njima mrskom zapadu..toliko o dosljednosti..
Opetja033

#458 Re: Venezuela

Post by Opetja033 »

occupylove wrote:
Opetja033 wrote:Zajebancija, pogotovo za Pinochea. Ne znam sta osim smileya da stavim kako bi upucivalo na to da nisam ozbiljan. Hajde sto se ljevicar sa Floride prima.
pa hajde pravi sale i zezancije u istome smislu u vezi karadzica ili mladica , pa da vidimo kako ce raja reagirati
ono sto su bili Franko i Pinochea Spancima i Chileancima ili karadzic i mladic nama u BiH ?
ista govna , zlocini protiv covjecnosti
pa hajde pravi sale i zezancije o njima?
ako smijes
inace Chavez je bio mjesanac , polu-indijanac, uz Moralesa u Boliviji ,koji je takodjer "nativ nation " i jedan od prvih predsjednika legalno izabranih iz te etnicke skupine
jos jedan razlog histericne mrznje i rasizma
O generalu Francu ne bih na ovoj temi. Iz vise razloga. Kakav god da je bio na svojoj dusi ima manje nevinih ljudi nego sve ijedan komunisticki lider tokom Hladnog Rata a na koje vi toliko svrsavate. I nemoj se sakrivati iza kompletne spanjolske nacije jer i sam znas (valjda, od tebe me vise nista ne cudi) da nisi u pravu.

Za Pinochea se slazem da je bio shupak par exellence.

No dosta off topica, ne zelim vise o tome raspravljati na ovoj temi.

Covjece, niko ne spori da je Chavez legitimno izabran. Ti u svojoj paranoji pocinjes da se boris protiv vjetrenjaca. Da li je bilo manipulacija tokom izbora? Da. Da li bi bio izabran i da su izbori bili potpuno fer i demokratski? Da. On spada u kategoriju lidera poput Lukasjenka i Putina. Prave parodiju od demokratije ali uzivaju popularnost u svom narodu i sva trojica bi zasigurno bili izabrani za predsjednike da su izbori bili potpuno demokratski i slobodni. I u tome ce se sloziti sveijedan ozbiljan analiticar na tebi toliko mrskom Zapadu.
KatarinaKosaca

#459 Re: Venezuela

Post by KatarinaKosaca »

amazon wrote:Ma ne moras meni objasnjavati, ja ne zivim u rezimu koji naginje Rusima , Kinezima, na moju srecu..svi koji ga branite, sjetite se sta su Rusi radili od Istocne Evrope i kako su je unazadili..Kako zivi vecina Rusa i Kineza, ne zelim ni spominjati..i svi koji ovdje pisu hvalospjeve o takvim drzavama, trebali bi otici tamo da zive, a ne da svi zive na njima mrskom zapadu..toliko o dosljednosti..
Rusi, Srbi, Kinezi, Nikolić i ostalo nikakve veze i niđe veze sa tim da je imao cojones da kaže "ne dam naftu"... sem za dolare.. Nikavi Srbi, Rusi i Kinezi nemaju veze sa tim da je najvećeg fašistu Buša duhovito i brilijantno obrukao sa smradom sumpora u UN.
Vidiš, španski kralj je tad urlao "Callate" (umukni) i tad slavljen od medija. Danas, baš danas na španskim portalima je takva uzrečica upućena kralju koji pored ljubavnica i kupnje dijamanata istima dok je tamo najveća recesija u povjesti, zeta koji odgovara za krađu pred Sudom i svim drugim rashodima..
Ja ne živim na zapadu, rado bih živjela na Kubi, ali kako se Kastrov kraj bliži i histarični ulazak fašista sa Floride i "demokracije", pa se ne odlučujem za takav korak. A i volim u BIH. To sad sve niđe veze sa temom..
Last edited by KatarinaKosaca on 07/03/2013 15:30, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#460 Re: Venezuela

Post by KatarinaKosaca »

Opetja033 wrote:O generalu Francu ne bih na ovoj temi. Iz vise razloga. Kakav god da je bio na svojoj dusi ima manje nevinih ljudi nego sve ijedan komunisticki lider tokom Hladnog Rata a na koje vi toliko svrsavate. I nemoj se sakrivati iza kompletne spanjolske nacije jer i sam znas (valjda, od tebe me vise nista ne cudi) da nisi u pravu.
Netačno... ima tema o Francu na pdf historija, možemo tamo, jer je ovo velika laž i ubleha. Ne kažem da je ti svjesno plasiraš, tebi su je plasirali.
amazon

#461 Re: Venezuela

Post by amazon »

KatarinaKosaca wrote:
amazon wrote:Ma ne moras meni objasnjavati, ja ne zivim u rezimu koji naginje Rusima , Kinezima, na moju srecu..svi koji ga branite, sjetite se sta su Rusi radili od Istocne Evrope i kako su je unazadili..Kako zivi vecina Rusa i Kineza, ne zelim ni spominjati..i svi koji ovdje pisu hvalospjeve o takvim drzavama, trebali bi otici tamo da zive, a ne da svi zive na njima mrskom zapadu..toliko o dosljednosti..
Rusi, Srbi, Kinezi, Nikolić i ostalo nikakve veze i niđe veze sa tim da je imao cojones da kaže "ne dam naftu"... sem za dolare.. Nikavi Srbi, Rusi i Kinezi nemaju veze sa tim da je najvećeg fašistu Buša duhovito i brilijantno obrukao sa smradom sumpora u UN.
Vidiš, španski kralj je tad urlao "Callate" (umukni) i tad slavljen od medija. Danas, baš danas na španskim portalima je takva uzrečica upućena kralju koji pored ljubavnica i kupnje dijamanata istima dok je tamo najveća recesija u povjesti, zeta koji odgovara za krađu pred Sudom i svim drugim rashodima..
Ja ne živim na zapadu, rado bih živjela na Kubi, ali kako se Kastrov kraj bliži i histarični ulazak fašista sa Floride i "demokracije", pa se ne odlučujem za takav korak. A i volim u BIH. To sad sve niđe veze sa temom..
Nisu uopce bitni Ameri i Bush..bitno je kakvo je stanje u njegovoj drzavi i sta je ostavio poslije sebe..drzavu sa najvisom stopom ubistava na svijetu po glavi stanovnika..da je pametan bio, mogli su biti Norveska..ovako su i pored bogastva koje im je Bogom dano, ostali siromasna zemlja sa malim brojem bogati i velikim brojem sirotinje..
KatarinaKosaca

#462 Re: Venezuela

Post by KatarinaKosaca »

Nisu uopce bitni Ameri i Bush..bitno je kakvo je stanje u njegovoj drzavi i sta je ostavio poslije sebe..drzavu sa najvisom stopom ubistava na svijetu po glavi stanovnika..da je pametan bio, mogli su biti Norveska..ovako su i pored bogastva koje im je Bogom dano, ostali siromasna zemlja sa malim brojem bogati i velikim brojem sirotinje..
Halooo ba.... znaš li ti uopće šta je Južna Amrerika... Koloniziran kontinent.. Nije to na geostrateškom mjestu jedne Belgije.. opet selektivno prikazivanje... ma džaba... ako išta priznajem amerima, ali ono fakat, to je savršen brejn vošing... savršen... upecate se kao som na veliku udicu.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#463 Re: Venezuela

Post by UnscarD »

Krajnje neslana sala. Ubio legalno izabranog predsjednika Salvadora Aljendea, pohapsio 50.000 ljudi, formirao eskadrone smrti i naravno ostao najbolji prijatelj Amerike...
sanaman

#464 Re: Venezuela

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote:
Ako je iz ju es end ejovih izvora, nein danke :D
Moze li ovaj podatak iz US izvora:

"U.S. goods and services trade with Venezuela totaled $62 billion in 2011. Exports totaled $18 billion; Imports totaled $44 billion. The U.S. goods and services trade deficit with Venezuela was $26 billion in 2011."
http://www.ustr.gov/countries-regions/a ... /venezuela

Nije mrsko izvesti u USA robe u vrijednosti 44 milijarde, tada su lijepi dolari...a onda reci kako opismenio stanovnistvo sa ca. 91% na ca 95% za 14 godina vladavine, wow...koliko je tih 4% u apsolutnim brojevima i po godinama?

Covjek je dosao na vlast kada je barel nafte kosta 18 USD, bio na vlasti 14 godina i u medjuvremenu barel oko 100 USD u odredjenom periodu i preko 100 USD....znate li koje su to cifre, koje su to milijarde novca...a ono fiksna cijena kruha, novac devalvirao, po ko zna koji put, itd. 14 godina vlasti je savim dovoljno da to sagleda. Mi pricamo o donacijam u BiH jel 5 ili 20 milijardi...

Za nase politicare smo kriticari do bola, imali su mandat 4 godine, ovako onako...ali svetac Hugo moze sve, pa i ustav promijeniti samo da na vlasti ostane :-) covjek koji je ukinuo preko 30 radio/tv stanica...koji svojim gradjanima odredjuje da li ce ili ne kupiti stranu valutu, wtf???

Kako bi bilo da vama to neko zabrani sta da radite sa svojim primanjima il da imate inflaciju 30%.

Preporucujem da se vec od jucer pocnete sa kampanjom/zalaganjem za ovakvo blagostanje u vasoj sredini, moto nije 30% nista :-)
amazon

#465 Re: Venezuela

Post by amazon »

KatarinaKosaca wrote:
Halooo ba.... znaš li ti uopće šta je Južna Amrerika... Koloniziran kontinent.. Nije to na geostrateškom mjestu jedne Belgije.. opet selektivno prikazivanje... ma džaba... ako išta priznajem amerima, ali ono fakat, to je savršen brejn vošing... savršen... upecate se kao som na veliku udicu.
Odoh ja, ne mogu vise..ne da mi se..jos samo pocnite braniti Putina, Ahmu, onog ludog sjevernog Korejca i onu dinastiju Kinesku..sve americka propaganda..protiv svetaca..
Opetja033

#466 Re: Venezuela

Post by Opetja033 »

UnscarD wrote:
Krajnje neslana sala. Ubio legalno izabranog predsjednika Salvadora Aljendea, pohapsio 50.000 ljudi, formirao eskadrone smrti i naravno ostao najbolji prijatelj Amerike...
Priznajem.
UnscarD

#467 Re: Venezuela

Post by UnscarD »

KatarinaKosaca wrote:
Krucijalna je sada ujedinjenost i podrska ostatka LatinoAmerickih zemalja Venecueli a licno mislim da je duh Simona Bolivara jaci nego ikada i da ta podrska nece izostati.

Evo malo o toj najvisoj stopi ubistava na svijetu iz pera Roberta Samata, novinara koji je i odgovoran ponajvise za losu reputaciju Caracasa jer je on radio najdetajnije analize sa San Francisco Chronicle 2007 godine :

Back in 2008, Charlie Devereux and I published an article for the San Francisco Chronicle on crime in Caracas. Drawing on sources with access to official government statistics on crime we concluded that Caracas had the highest homicide rate of any city in South America. “In 2007,” we wrote, “there were 2,710 homicides or 130 per 100,000 citizens, up from 107 per 100,000 in 2006.” However, while checking the numbers, I noticed something curious: They did not add up. By my own calculations the official homicide rate should have been considerably lower.

Writing that article motivated me to look further into Caracas’s inconsistent crime statistics. Depending on the source, in 2010 Venezuela’s capital city had a homicide rate that ranges anywhere from 71 per 100,000 citizens to 230 per 100,000 citizens. The lowest estimates are alarming, but they are not out of line with regional trends in Latin America (easily a dozen cities in the region have higher homicide rates). The higher estimates would indeed make Caracas the deadliest city in the world.

What is behind this massive discrepancy in homicide statistics? And why is it so hard to get reliable figures? Anyone who has watched Season Five of The Wire knows that crime statistics are highly influenced by political and bureaucratic pressures. Given Venezuela’s charged political context, it should come as no surprise that homicide rates are alternately underestimated and overestimated.

Te statistike se stimaju svuda na svijetu i treba ih uzeti sa rezervom a stvarno svako ko je gledao seriju The Wire, 5 sezonu, (Baltimore USA) zna i kako.

Na kraju krajeva kakvu je zemlju zatekao, kriminal jeste problematican ali sto drze pridike bi mogli da se pozabve sami sa sobom malo jer i njihova nastimana statistika nije toliko daleko pa tako Luizijana ima 57.6 ubistava na 100.000 stanovnika a Michigen 48,2.
Avetinho

#468 Re: Venezuela

Post by Avetinho »

UnscarD wrote: Na kraju krajeva kakvu je zemlju zatekao, kriminal jeste problematican ali sto drze pridike bi mogli da se pozabve sami sa sobom malo jer i njihova nastimana statistika nije toliko daleko pa tako Luizijana ima 57.6 ubistava na 100.000 stanovnika a Michigen 48,2.
Zanimljivo da ovaj komentr dolazi od lika koji nema druga posla nego da popuje o drustvenim uredjenjima njemu stranih zemalja.
UnscarD

#469 Re: Venezuela

Post by UnscarD »

Opetja033 wrote:
UnscarD wrote:
Priznajem.
Svaka cast. Rijetka osobina na forumu.
UnscarD

#470 Re: Venezuela

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:
UnscarD wrote: Na kraju krajeva kakvu je zemlju zatekao, kriminal jeste problematican ali sto drze pridike bi mogli da se pozabve sami sa sobom malo jer i njihova nastimana statistika nije toliko daleko pa tako Luizijana ima 57.6 ubistava na 100.000 stanovnika a Michigen 48,2.
Zanimljivo da ovaj komentr dolazi od lika koji nema druga posla nego da popuje o drustvenim uredjenjima njemu stranih zemalja.
Mora od neceg da se zivi :D :D :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#471 Re: Venezuela

Post by -LIBERO- »

Ev' braca preko Drine zale, i to sve u 16 :D

Image
UnscarD

#472 Re: Venezuela

Post by UnscarD »

Iznenadjen sam independent-om ... prilicno objektivan text sa kojim se gotovo u cijelosti slazem (osim onog dijela o Iranu, Siriji i Libiji ) ....

http://www.independent.co.uk/voices/com ... 22329.html
jeza u ledja

#473 Re: Venezuela

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Hugo Chavez je bio taj koji je prema rijecima Eve MOralesa bio njegova inspiracija i njegov heroj i zbog kojeg je postao predsjednik. Prvi predjsednik koji dolazi iz nativnog Bolivijskog naroda. Prije njega je bio predsjednik koji nije znao jezik niti je ikada zivio u Boliviji.
Chavez je uticao na politicki pejsaz Latinske Amerike vise nego iti jedan politicar u modernoj istoriji.
Latinska Amerika se probudila i duboko sam uvijeren da je Hugo Chavez pokrenuo lavinu koju vise nece biti lako zaustaviti.
U Brazilu je na vlasti Dilma Rousseff iz Radnicke Partije a prije nje je bio Lula da Silva koji je osnivac Radnicke Partije.
Lula de Siulva je bio okarakterisan kao centralna ljevica a Dilma zaokrece lijevo jos vise. On je otijerao IMF i isplatio dug. Upecatljivo je kako opisuje da kada je isplatcivao dug IMF-u, direktori su ga ubijedjivali da zadrzi dug, da to nije bitno, da ce ga reprogramiti. On ih je isplatio i zahvalio na saradnji.
Argentina je bila dovedena do financijskog kolapsa zahvaljujuci doktrini shoka koju je zagovarao IMF i ucinili su sve sto im je bilo naredjeno a uvijeravani su kako ce se trziste samo regulisati. Nakon Chilea Argentina je postala novo zamorce Milton Friedman ovih teorija. Sve se srusilo, zemlja u rasulu. Smijenjuju se predsjednici u kratkom vremenu nesposobni da izvade zemlju iz rasula dok nije dosao Néstor Kirchner. Lijevica. Isplacuje IMF. Interesentan je sastanak sa Bushom na kojem mu Bush savjetuje da je lijek za Argentisku ekonomiju RAT. Kaze mu da je Amerika ojacala u RATU i da Argentina treba odmah u RAT. Dans je njegova supruga na vlasti a Argentina je na dobrom putu oporavka nakon sto su istjerali IMF. Isti IMF kojem nasi politicari lizu guzicu ne bi li dobili koji milion da truli administrativni aparat odrze u zivotu.
Bolivija. Evo Morales. Ne trebam nista dalje da pisem.
Urugvaj. José Mujica. Lijevica. Ne trebam nista dalje da pisem. Najsiromasniji predsjednik na svijetu. On je NAROD.
Paragvaj. Fernando Lugo pobjedjuje na izborima prvi put nakon 60 godina pobijedjena je Colorado partija od strane lijevice. Objavljeni dokumenti wikileaks-a dokazuju umijesanost US Vlade u aferu zbog koje je nedavno svrgnut sa vlasti u onome sto su mnoge latinske zemlje nazvale drzavnim udarom. Na vlast dosao Federico Franco koji je zajedno sa njim srusio Colorado partiju ali se u medjuvremno distancirao i najvjerovatnije postao USA igrac. Prati se razvoj.
Ekvador. Rafael Correa. Orijentacija - centralna ljevica ili kako vole da kazu - socijalizam 21 vijeka. Odjebao strance koji su im privatizovali cak i vodu.

Hehehe, ofirno si preskocio Cile, koji je nakon 15 godina Pinochetove diktature imao 5 slobodnih izbora i u zadnjim izglasao - pazi sad, desnicarskog predsjednika.
U medjuvremenu, cile je postao najbogatija zemlja u Latinskoj Americi.

Da citiram:
Chile is one of South America's most stable and prosperous nations, leading Latin American nations in human development, competitiveness, income per capita, globalization, economic freedom, and low perception of corruption. In 2006, Chile became the country with the highest nominal GDP per capita in Latin America.

Kapitalizam je za one koji znaju, socijalizam je za one koji ne znaju ili nece.

Spominjes drzavni dug i IMF. Znas li koja je korist od duga? Mislis kao ono ljudi se zaduzuju sta ce im to... Krediti trebaju sluziti ljudima koji ih znaju iskoristiti. Ko ne zna, ne treba ni da ih uzima, za njega je socijalizam. Sto miliona dolara danas ti vrijedi vise nego 110 miliona dolara za godinu dana, ako znas da iskoristis i od tih 100 sto si pozajmio napravis 120. Od tih 100 sto si posudio, vratio si s kamatom 110, ali zaradio 10. Bez tih 100 danas, morao bi mozda deset godina da ih ustedis i napravis cestu ili fabriku, a za tih 10 godina si bio bez ceste i bez fabrike.
Problem duga je kad neko ne zna da ga iskoristi ili ako uzme previse s prevelikom kamatom, pa sebi u djep umjesto u investicije.
Znaci zaduzivanje i krediti su za one koji znaju i zele i za one koji su odgovorni i posteni, a oni koji ne znaju ili nece, za njih su krediti i zaduzivanje sredstvo za kontrolu mase i vlastito bogacenje, dok jednom ne pukne.
Last edited by jeza u ledja on 07/03/2013 19:05, edited 1 time in total.
Sezam

#474 Re: Venezuela

Post by Sezam »

KatarinaKosaca wrote:
Ma nije nikakav brain washing u pitanju, znaju oni jako dobro sta pisu i zasto pisu.
agnostic_front

#475 Re: Venezuela

Post by agnostic_front »

Imamo zadatak.

Po nalogu cie, vatikana i njihovih glasila (cnn-a, bbc-a i ostalih), želimo da narodu ove strateški bitne zemlje (jedne od najbitnijih na svijetu) pomutimo um i ubijedimo ih da je neoliberalni kapitalizam dobra stvar, ali ipak je snaga revolucije , socijalizma i komunizma prejaka. Ne uspijevamo, a još smo i pročitani. Kakva šteta. I ova zemlja ostaje u blagostanju, jer nećemo uspjeti da privatizujemo GRAS.
Locked