O cemu ti ?Ja Sam Odavle wrote:Ne boj se nista, Fideli i Raulu, i onoj nekolicini dupelizaca oko njih nista ne fali. Sankcije trpi sitna raja. Ali nasuprot misljenjima kao sto je tvoje, sankcije protiv jedne drzave nikako ne ukazuju na njenu prosperitetnu vanjsku politiku, bas kao sto je slucaj, gle cuda, s velikim Kubinim "saveznikom" Iranom.UnscarD wrote: To pola svijeta je SSSR i slucajno se nalazi na suprotnoj hemisferi kugle zabavljeno kako da se sami odbrane od USA imperijalizma.
Svabo tamo ima hotele tek nakon nestanka tog bipolarnog svijeta. Srbija je bila pod sankcijama 4 godine i pala na koljena. Kuba ih kako zna i umije izdrzava 52 godine and counting. Kako moze pod takvim uslovima ikakva ekonomija da se razvije? Pravo je cudo da su uopste opstali. I onda se licemjeri pitaju kako to da je diktator tamo na vlasti i kako to da im je ekonomija u qurcu. Ne znam stvarno...losi trgovci i lijencine valjda a i onako priglupi pa ne mogu da shvate te demokratske doktrine. Mora da je to.
Obje drzave dovedene su na ekonomski rub propasti, a narodu se mozak razvlaci idejama o otporu svjetskom imperijalizmu.
Samo dvije rijeci: katastrofalna politika.
Venezuela
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#101 Re: Venezuela
-
UnscarD
#102 Re: Venezuela
Stoji dio ovoga ali to ne mjenja poentu a to je da neznamo i nikada necemo saznati na sta bi Kuba sa svojim sistemom izasla da nije bila pod ogromnim pritiskom USA koji nije mogao da se pomiri da postoji zemlja van njihove kontrole tako blizu. Pritisak je bio ekonomski, vojni, kontraobavjestajni sa ciljem destabilizacije vlasti (to je taj unutrasnji neprijatelj kojeg pominjes) i naravno politicki. Ponavljam , dobro su ikako opstali.detroit-mercy wrote:Jaro, najvaziniji trgovinski partner Kube je bio SSSR sve do njegovog nestanka a to se nije desilo prije 50 godina. Kubanci nisu losi ljudi ni lijencine sto dokazuje vise nego uspijesna kubanska zajednica u USA. Sistem ih je zajebao, sve te price o beplatnom lijecenju i skolstvu su prdimahovina, nema dzabe, neko mora platiti. Neko mora platiti ogroman administrativni aparat, odakle se to placa. Porediti sankcije Kubi i Srbiji je prilicno glupo, cak i u vrijeme najzescih US sankcija, Kuba nije bila blokirana kao Srbija ipak je trgovala i plasirala proizvode u vise od poa svijeta, plus nije je NATO poderao. Slavis Kubanski ekonomski model kao neki uspijeh ne znajuc koliko su samo Ruje love ubacile u Kubu tamo da odrze u zivotu rezim koji je Amere nervirao.UnscarD wrote:detroit-mercy wrote: Jaro, jos jednom ekonomske sankcije su samo od strane USA, ostatak svijeta trguje i radi sa Kubom. Da je ekonomija Kube bila tako sjajna zivo bi ih se hebalo za US sankcije. Btw, pola Amera bi sad zapalilo na Kubu da mogu ali ih jebu Kubanci u USA koji su izuzetno dobro lobisticki uvezani. Na hebenoj Floridi su sami onia Florida ti je za presjednicke izbore vazda kljucna drzava
.
unscard wrote: Ma sjajno ... samo USA opalile sankcije u bipolarnom blokovskom svijetu? Kao USA opalile sankcije a V.Britanija moze uredno da trguje ..hahahaha ...sjajno, sjajno.To pola svijeta je SSSR i slucajno se nalazi na suprotnoj hemisferi kugle zabavljeno kako da se sami odbrane od USA imperijalizma.detroit-mercy wrote: Pa naravno da je sjajno, bipolarni svijet, pola svijeta trguje sa tobom ipak. Da ne kazemo da Svabo tamo ima hotele vec zadnjih 40tak godina, isto je i sa Francuzima, Kanadjanima, Holandjanima. Ja ti samo kazem, da je njihova ekonomija toliko jaka i napredna zivo bi ih se hebalo za sankcije US jer toliko drugih zemalja radi sa tobom. Pa hebote, i sam veliki vodja je priznao da je malo zajebao stvari na eknomskom polju a ti takvi ko ti necete to da priznate
.
Svabo tamo ima hotele tek nakon nestanka tog bipolarnog svijeta. Srbija je bila pod sankcijama 4 godine i pala na koljena. Kuba ih kako zna i umije izdrzava 52 godine and counting. Kako moze pod takvim uslovima ikakva ekonomija da se razvije? Pravo je cudo da su uopste opstali. I onda se licemjeri pitaju kako to da je diktator tamo na vlasti i kako to da im je ekonomija u qurcu. Ne znam stvarno...losi trgovci i lijencine valjda a i onako priglupi pa ne mogu da shvate te demokratske doktrine. Mora da je to.
De malo realnosti, naravno da ih ekonomski pogadja da ne mogu suradjivati sa prvim komsijom ali to ne bi bilo ni izbliza da je Kastro pravio malo pametnije ekonomske poteze. Od Kubanske krize, vjeruje mi da vise nije bilo opasnosti od Americke intervencije, jer su se Ruje i Ameri dogovorili, nema raketa ne diraj Kubu.
Veca je opasnost dolazila od unutrasnjeg neprijatelja i neprijateljski nastrojene emigracije, kako to poznato zvuci, ili od sportista kojih se pu principu pola nije vracalo ni sa jednog velikog takmicenja
Zato je bilo potrebno drzati silan policijski aparat i tajne suzbe. De malo realnosti.
To bi bilo isto kao da ti sada kidnapujes dijete, zatvoris ga u podrum na 20 godina bez kontakata sa spoljnim svijetom i onda ga pustis i zovnes drustvo i iscudjavate se kako je mali nekomunikativan i nesocijalizovan. Primjer je malo radikalan u svrhu ilustracije. Ja samo kazem da necemo nikada saznati u kakvo bice bi taj djecak izrastao da je imao normalne uslove za rast. Takodjer kazem da nije realno kritikovati tog decka sada sto je ovakav ili onakav kada nije imao uslove da se razvije.
-
detroit-mercy
#103 Re: Venezuela
Nema potrebe da nagadjamo, pogledaj sve i jednu bivsu socijalisticku zemlju, zar mislis da bi Kuba sa svojim limitiranim resursima (prirodinim i ljudskim) i rezimom koji ne zna sta ce sa sobom bila ista drugacija od ostalih. Primjera je barem dovoljno, na kraju cak i Juga koja je bila pojam razvijenosti za Kubu je krajem 80tih i pocetkom 90tih pocela da provodi reforme koje su isle u pravcu trzisne ekonomije. Vi ili ste suvise mladi da bi pamtili u kom je pravcu isla Juga ili jednostavno ne zelite da vidite neke stvari. Ovo socijalno blagostanje na Kubi je samo kupovina socijalnog mira. Ako je sve tako bajno na Kubi, zasto se onda ovi sto pobjegnu sa Kube i okuse ovaj losi svijet ne pomisljaju da vracaju na Kubu, to barem nije tesko. Ipak je sva ta prica koju par vas ovdje provodi u koliziji sa realnoscu ili kao sto vec rekoh, mozda vi ipak bolje znate iz Evrope ili Amerike kako je Kubancima na Kubi
.
I da dodam, tvoj primjer djeteta bi bio realniji da kases, roditelji u svadji sa komsijom pa dijete ne smije ni pogledati u komsijsko ali se zato slobodno igra po mahali ili carsiji
.
I da dodam, tvoj primjer djeteta bi bio realniji da kases, roditelji u svadji sa komsijom pa dijete ne smije ni pogledati u komsijsko ali se zato slobodno igra po mahali ili carsiji
-
UnscarD
#104 Re: Venezuela
Realno, Kubanci zive u bijedi. O tome zasto je propao komunisticki blok (odnosno SSSR) mozemo takodjer raspravljati ali je i tu 100% bilo razloga povezanih sa imperijalizmom USA. Na zapadu je popularna teorija da je SAD ustvari ekonomski isrpila SSSR tokom trke za naoruzanje ali i o tom se moze raspravljati a i nije tema sada.
Ja uopste ne govorim da je na Kubi bajno. Na Kubi je DRUGACIJE. Na Kubi je siromastvo ali i sigurnost i kriminal koji gotovo da ne postoji (prijatelji su bili i rentali su motore. Pitaju vodica gdje da ih ostave kada su dosli u neki grad. Kaze on " pa evo ovde ih ostavite (pored ceste). Pa da ih neko ne ukrade? Vodic se zavalio u smijeh, namignuo im i rekao samo ih vi ostavite, ja garantujem.
Na Kubi je socijalna zastita maximalna koju moze da obezbjedi drzava za SVE gradjane.
Na Kubi je besplatno obrazovanje za SVE ukljucujuvci najprestiznije naucne ustanove.
Na Kubi ne smijes reci sto zaista mislis, narocito ne protiv vlasti.
Na Kubi ces imati mir i sigurnost ali nikada kucu sa bazenom, limuzinu ili privatni avion.
Zemlja je drugacija. Sad, ko sta voli. Ja licno nikad nisam patio od consumerizma i od te vile sa bazenom mi je vaznija sigurnost (socijalna zastita ne samo od kriminala) za mene i porodicu. Kada pozelim vodu i kupanje, pa bar toga na Kubi ima. Sa druge strane, volim i da kazem sve sto mislim. Nije idelano. Drugacije je. To ne znaci da je gore ili bolje. Drugacije.
PS. Glavni pokretac ekonomije Kube je bio turizam. KOliko su sankcije pogodile Kubu najbolje ilustruje sljedeci podatak : 1961 nakon sto je USA objavila zabranu putovanja za svoje gradjane, turizam na Kubi biljezi tacno 4180 posjetilaca za CITAVU GODINU. Prije toga su imali vise-milionske posjete.
Ja uopste ne govorim da je na Kubi bajno. Na Kubi je DRUGACIJE. Na Kubi je siromastvo ali i sigurnost i kriminal koji gotovo da ne postoji (prijatelji su bili i rentali su motore. Pitaju vodica gdje da ih ostave kada su dosli u neki grad. Kaze on " pa evo ovde ih ostavite (pored ceste). Pa da ih neko ne ukrade? Vodic se zavalio u smijeh, namignuo im i rekao samo ih vi ostavite, ja garantujem.
Na Kubi je socijalna zastita maximalna koju moze da obezbjedi drzava za SVE gradjane.
Na Kubi je besplatno obrazovanje za SVE ukljucujuvci najprestiznije naucne ustanove.
Na Kubi ces imati mir i sigurnost ali nikada kucu sa bazenom, limuzinu ili privatni avion.
Zemlja je drugacija. Sad, ko sta voli. Ja licno nikad nisam patio od consumerizma i od te vile sa bazenom mi je vaznija sigurnost (socijalna zastita ne samo od kriminala) za mene i porodicu. Kada pozelim vodu i kupanje, pa bar toga na Kubi ima. Sa druge strane, volim i da kazem sve sto mislim. Nije idelano. Drugacije je. To ne znaci da je gore ili bolje. Drugacije.
PS. Glavni pokretac ekonomije Kube je bio turizam. KOliko su sankcije pogodile Kubu najbolje ilustruje sljedeci podatak : 1961 nakon sto je USA objavila zabranu putovanja za svoje gradjane, turizam na Kubi biljezi tacno 4180 posjetilaca za CITAVU GODINU. Prije toga su imali vise-milionske posjete.
-
detroit-mercy
#105 Re: Venezuela
Zajednicko za sve diktatorske rezime je niska stopa odredjenih kriminalnih djela a sve zbog veoma jakog policijskog aparata. Kuba je jos u nekom polusnu, jebeno ce biti kada se probudeUnscarD wrote:Realno, Kubanci zive u bijedi. O tome zasto je propao komunisticki blok (odnosno SSSR) mozemo takodjer raspravljati ali je i tu 100% bilo razloga povezanih sa imperijalizmom USA. Na zapadu je popularna teorija da je SAD ustvari ekonomski isrpila SSSR tokom trke za naoruzanje ali i o tom se moze raspravljati a i nije tema sada.
Drzava im je ubila instinkt za samoinicijativu i poduzetnistvo, prije ili kasnije bice to hebeno otrijeznjenje
Pogledaj samo kroz kakve muke mi prolazimo iako je kod nas neki vid privatnog poduzentistva od uvijek postojao.
-
Avetinho
#106 Re: Venezuela
Ne znas citati?UnscarD wrote:O cemu ti ?Ja Sam Odavle wrote:Ne boj se nista, Fideli i Raulu, i onoj nekolicini dupelizaca oko njih nista ne fali. Sankcije trpi sitna raja. Ali nasuprot misljenjima kao sto je tvoje, sankcije protiv jedne drzave nikako ne ukazuju na njenu prosperitetnu vanjsku politiku, bas kao sto je slucaj, gle cuda, s velikim Kubinim "saveznikom" Iranom.UnscarD wrote: To pola svijeta je SSSR i slucajno se nalazi na suprotnoj hemisferi kugle zabavljeno kako da se sami odbrane od USA imperijalizma.
Obje drzave dovedene su na ekonomski rub propasti, a narodu se mozak razvlaci idejama o otporu svjetskom imperijalizmu.
Samo dvije rijeci: katastrofalna politika.
-
UnscarD
#107 Re: Venezuela
Znam...ali neda mi se nebuloze da tumacim.
Budi koncizniji i konkretniji. Kakvu vanjsku politiku Kube pominjem i sta je moje misljenje da bi mu nesto stajalo nasuprot? E da ... kakav Iran i kad sam tacno pomenuo Iran ? I u kojem kontextu.
Ustvari da se ponovim. O cemu ti pricas ? Saberi se ili mi nemoj trositi vrijeme. Ok ?
Budi koncizniji i konkretniji. Kakvu vanjsku politiku Kube pominjem i sta je moje misljenje da bi mu nesto stajalo nasuprot? E da ... kakav Iran i kad sam tacno pomenuo Iran ? I u kojem kontextu.
Ustvari da se ponovim. O cemu ti pricas ? Saberi se ili mi nemoj trositi vrijeme. Ok ?
- hrastov žižak
#108 Re: Venezuela
i amerikancima će biti jebeno kad se probudedetroit-mercy wrote:Zajednicko za sve diktatorske rezime je niska stopa odredjenih kriminalnih djela a sve zbog veoma jakog policijskog aparata. Kuba je jos u nekom polusnu, jebeno ce biti kada se probudeUnscarD wrote:Realno, Kubanci zive u bijedi. O tome zasto je propao komunisticki blok (odnosno SSSR) mozemo takodjer raspravljati ali je i tu 100% bilo razloga povezanih sa imperijalizmom USA. Na zapadu je popularna teorija da je SAD ustvari ekonomski isrpila SSSR tokom trke za naoruzanje ali i o tom se moze raspravljati a i nije tema sada.
PS. Glavni pokretac ekonomije Kube je bio turizam. KOliko su sankcije pogodile Kubu najbolje ilustruje sljedeci podatak : 1961 nakon sto je USA objavila zabranu putovanja za svoje gradjane, turizam na Kubi biljezi tacno 4180 posjetilaca za CITAVU GODINU. Prije toga su imali vise-milionske posjete..
Drzava im je ubila instinkt za samoinicijativu i poduzetnistvo, prije ili kasnije bice to hebeno otrijeznjenje![]()
Pogledaj samo kroz kakve muke mi prolazimo iako je kod nas neki vid privatnog poduzentistva od uvijek postojao.
-
occupylove
#109 Re: Venezuela
ne gubi nadu , ima nas masa , a nismo agresivni , samo polako , mnogo i mnogo , probudjenihhrastov žižak wrote:i amerikancima će biti jebeno kad se probudedetroit-mercy wrote:Zajednicko za sve diktatorske rezime je niska stopa odredjenih kriminalnih djela a sve zbog veoma jakog policijskog aparata. Kuba je jos u nekom polusnu, jebeno ce biti kada se probudeUnscarD wrote:Realno, Kubanci zive u bijedi. O tome zasto je propao komunisticki blok (odnosno SSSR) mozemo takodjer raspravljati ali je i tu 100% bilo razloga povezanih sa imperijalizmom USA. Na zapadu je popularna teorija da je SAD ustvari ekonomski isrpila SSSR tokom trke za naoruzanje ali i o tom se moze raspravljati a i nije tema sada.
PS. Glavni pokretac ekonomije Kube je bio turizam. KOliko su sankcije pogodile Kubu najbolje ilustruje sljedeci podatak : 1961 nakon sto je USA objavila zabranu putovanja za svoje gradjane, turizam na Kubi biljezi tacno 4180 posjetilaca za CITAVU GODINU. Prije toga su imali vise-milionske posjete..
Drzava im je ubila instinkt za samoinicijativu i poduzetnistvo, prije ili kasnije bice to hebeno otrijeznjenje![]()
-
UnscarD
#110 Re: Venezuela
Ne slazem se sa ovim. Mislim da niska stopa kriminala ima dominantno veze sa necim drugim sto cu pokusati da objasnim jer cesto na komentarima i forumima cujem "Eh da nam je ona titina policija, pa ne bi ovi vak'i smjeli glave dic'". Ima veze i policija ali nije to glavno.detroit-mercy wrote:Zajednicko za sve diktatorske rezime je niska stopa odredjenih kriminalnih djela a sve zbog veoma jakog policijskog aparata. Kuba je jos u nekom polusnu, jebeno ce biti kada se probudeUnscarD wrote:Realno, Kubanci zive u bijedi. O tome zasto je propao komunisticki blok (odnosno SSSR) mozemo takodjer raspravljati ali je i tu 100% bilo razloga povezanih sa imperijalizmom USA. Na zapadu je popularna teorija da je SAD ustvari ekonomski isrpila SSSR tokom trke za naoruzanje ali i o tom se moze raspravljati a i nije tema sada.
Postoji nekoliko zemalja na svijetu koje imaju doista brutalne policijske sisteme a na vlasti nisu diktatori. Npr. Brazil. Dovoljno je kucati na you tube police brutallity Brazil da sve bude jasno. To im naravno nije pomoglo u tome da smanje stopu kriminala. Na kraju krajeva, ni policija u SAD-u nije bas na dobrom glasu i cesto su brutalni pa ni to ne pomaze. Sa druge strane imamo zemlje sa zaista niskim stopama kriminala kao sto su skandinavske zemlje, Svajcarska ali i Kuba pa i jedan Vijetnam. Zajednicko njima nije vrsta politickog sistema niti stepen brutalnosti policije nego socijalna jednakost. U skandinavskim zemljama i Svajcarskoj je visok zivotni standard ali za sve, odnosno veliku vecinu stanovnistva. Na Kubi ili u Vijetnamu je obrnuto. Oni zive u relativnom siromastvu ali opet SVI. Nema nekih oscilacija u smislu da jedan nema hljeba da jede a drugi se voza jahtama i bijesnim kolima.
Dakle kada postoji socijalana jednakost vecine ljudi i kada oni zajedno svi imaju ili nemaju, tada postoji tendencija smanjivanja stope kriminala, naravno uz jos neke druge faktore. Jednostavno nema ko da ti bode oci sa svojim kurcenjem dok tebi neki clan porodice umire jer nema za lijecenje. Iz istog razloga mislim da je stopa kriminala i u bivsoj nam drzavai bila niska, iako je tu bilo odredjenih oscilacija. U svakom slucaju mislim da je socijalana jednakost puno vazniji faktor od toga da li je diktator na vlasti ili je policija brutalna ili ne.
- nosara
#111 Re: Venezuela
On je desnicar i pod socijalnom jednakoscu podrazumijeva da ti ljudi nece da rade i zbog toga ih jebene amerikenjcine trebaju bombardovat...
To je razmisljanje ogromne vecine izgubljenih u bespucima neokolonijalizma, na ovom forumu ih ima gomila... Ovisnici o potrosnji i materijalizmu, robovi profita...
Inace, socijalna jednakost je spas za ovu planetu, ali i utopija istovremeno...
To je razmisljanje ogromne vecine izgubljenih u bespucima neokolonijalizma, na ovom forumu ih ima gomila... Ovisnici o potrosnji i materijalizmu, robovi profita...
Inace, socijalna jednakost je spas za ovu planetu, ali i utopija istovremeno...
- bambina78
#112 Re: Venezuela
Kako jedan lijecnik specijalista moze biti jednak sa nekim sitnim dilerom kriminalcem kojem je mrsko ustati iz kreveta prije podne?nosara wrote: Inace, socijalna jednakost je spas za ovu planetu, ali i utopija istovremeno...
Ljudi nisu jednaki, neki su vise vrijedni, neki manje, neki hoce vise da uce i rade, neki nece da uce i rade. Zasto bi ovaj sto zeli da uci i radi bio jednak i imao isto sa ovim sto ne zeli da radi?
- sinuhe
#113 Re: Venezuela
Imamo mi Venecuelu i u Evropi, ali bez nafte -Bjelorusiju.
-
Avetinho
#114 Re: Venezuela
Ako ti nije jasno, slobodno pitaj objasnice ti se.UnscarD wrote:Znam...ali neda mi se nebuloze da tumacim.
(1) Ovo je forum, i ne mora svaki post da bude razgovor s drugom osobom.
(2) Generalno u svom postu govorio si o sankicijama protiv Kube. Da ti objasnim -- globalne sankcije su proizvod katastrofalne politike zemlje protiv koje su sankcije uspostavljene. Odnos Kube i Sad ili bilo koje druge zemlje spadaju u domen spoljne politike.
(3) Kuba, Iran, Venecuela su prilicno u istim go*nima upravo zbog bahate spoljne politike.
(4) Moje vrijeme je moje vlastito, a tvoje tvoje. Mozes se uvijek ispisati. Kad ja odlucim rasipati svoje vrijeme po forumu, to je uvijek moja odluka, a ne tvoja.
I jos nesto. Ako se bas odlucis nekome drzati lekcije, moras barem pripaziti na pravopis. Glupo izgleda -- solis nekom pamet, a nepismen.
- nosara
#115 Re: Venezuela
Ni meni nije jasnio zasto Mein Kampf nije dio obavezne skolske lektire...bambina78 wrote: Ljudi nisu jednaki, neki su vise vrijedni, neki manje
Glupost... Jedna drzava moze vodit najgluplju politiku na planeti, ali ako se drzi linije globalizma i interesa multinacionalnih kompanija, nikad nece dobit sankcije...Ja Sam Odavle wrote:globalne sankcije su proizvod katastrofalne politike zemlje protiv koje su sankcije uspostavljene
- hrastov žižak
#116 Re: Venezuela
Pa ovom tipusu odavle dobra politika implicira povinjavnje američkoj volji. Glupost na kvadrat.nosara wrote:Glupost... Jedna drzava moze vodit najgluplju politiku na planeti, ali ako se drzi linije globalizma i interesa multinacionalnih kompanija, nikad nece dobit sankcije...Ja Sam Odavle wrote:globalne sankcije su proizvod katastrofalne politike zemlje protiv koje su sankcije uspostavljene
-
mmaar
#117 Re: Venezuela
Zemlja koja gotovo da nema vanjskog duga, stopa nezaposlenih najniza u Evropi,stalan ekonomski rast uprkos sankcijama, socijalna zastita, zdravstvo, skolstvo, sve besplatno dok se u isto virjeme u sve vise zemalja EU ljudi odlucuju na samospaljivanje od jada do kojeg su dovedeni.sinuhe wrote:Imamo mi Venecuelu i u Evropi, ali bez nafte -Bjelorusiju.
- nosara
#118 Re: Venezuela
'ta ce rast, socijalno, zdravstvo...mmaar wrote:Zemlja koja gotovo da nema vanjskog duga, stopa nezaposlenih najniza u Evropi,stalan ekonomski rast uprkos sankcijama, socijalna zastita, zdravstvo, skolstvo, sve besplatno dok se u isto virjeme u sve vise zemalja EU ljudi odlucuju na samospaljivanje od jada do kojeg su dovedeni.sinuhe wrote:Imamo mi Venecuelu i u Evropi, ali bez nafte -Bjelorusiju.
Najveci merak je kad nas demokrata ne moze ovjerit zdravstvenu knjizicu... Pa privije glasacki listic i sve bolesti nestanu...
- Klavikula
#119 Re: Venezuela
jos ako je glaso za nacionalisticke stranke, uf ko rukom odneseno.nosara wrote:'ta ce rast, socijalno, zdravstvo...mmaar wrote:Zemlja koja gotovo da nema vanjskog duga, stopa nezaposlenih najniza u Evropi,stalan ekonomski rast uprkos sankcijama, socijalna zastita, zdravstvo, skolstvo, sve besplatno dok se u isto virjeme u sve vise zemalja EU ljudi odlucuju na samospaljivanje od jada do kojeg su dovedeni.sinuhe wrote:Imamo mi Venecuelu i u Evropi, ali bez nafte -Bjelorusiju.![]()
Najveci merak je kad nas demokrata ne moze ovjerit zdravstvenu knjizicu... Pa privije glasacki listic i sve bolesti nestanu...
usput, dok su sve evropske drzave borile se protiv recesije, Bjelorusija je svojim radnicima pocevala plate za 30%, krajnje nedemokratski.
-
detroit-mercy
#120 Re: Venezuela
Nosati, kako to da ni tebi ni bilo kome od ovih sto svrasavaju na ove rezime ni na pamet ne pada da se iselite u te rajeve na zemljinosara wrote:'ta ce rast, socijalno, zdravstvo...mmaar wrote:Zemlja koja gotovo da nema vanjskog duga, stopa nezaposlenih najniza u Evropi,stalan ekonomski rast uprkos sankcijama, socijalna zastita, zdravstvo, skolstvo, sve besplatno dok se u isto virjeme u sve vise zemalja EU ljudi odlucuju na samospaljivanje od jada do kojeg su dovedeni.sinuhe wrote:Imamo mi Venecuelu i u Evropi, ali bez nafte -Bjelorusiju.![]()
- nosara
#121 Re: Venezuela
Bjeze plitki i slabi... Pravi ljudi ostaju na svom i bore se do kraja...detroit-mercy wrote:Nosati, kako to da ni tebi ni bilo kome od ovih sto svrasavaju na ove rezime ni na pamet ne pada da se iselite u te rajeve na zemljinosara wrote:'ta ce rast, socijalno, zdravstvo...mmaar wrote: Zemlja koja gotovo da nema vanjskog duga, stopa nezaposlenih najniza u Evropi,stalan ekonomski rast uprkos sankcijama, socijalna zastita, zdravstvo, skolstvo, sve besplatno dok se u isto virjeme u sve vise zemalja EU ljudi odlucuju na samospaljivanje od jada do kojeg su dovedeni.![]()
Najveci merak je kad nas demokrata ne moze ovjerit zdravstvenu knjizicu... Pa privije glasacki listic i sve bolesti nestanu...Posebno mi je drag onaj ljubavnik sto okupira
, on bi na Kubu ali tek kada zaradi penziju u USA
. I kako to da iz tih rajeva na zemlji ljudi bjeze glavom bez obzira
nesto mi tu ne stima.
Barem su tako mene ucili...
-
detroit-mercy
#122 Re: Venezuela
Shortly before the 2010 presidential election average salaries in Belarus were increased by the government to $500 per month. It is believed to be one of the main reasons for the crisis in 2011.[11] Other reasons for the crisis were strong governmental control in the economy, a discount rate lower than inflation and the budget deficit.[12]Klavikula wrote:jos ako je glaso za nacionalisticke stranke, uf ko rukom odneseno.nosara wrote:'ta ce rast, socijalno, zdravstvo...mmaar wrote: Zemlja koja gotovo da nema vanjskog duga, stopa nezaposlenih najniza u Evropi,stalan ekonomski rast uprkos sankcijama, socijalna zastita, zdravstvo, skolstvo, sve besplatno dok se u isto virjeme u sve vise zemalja EU ljudi odlucuju na samospaljivanje od jada do kojeg su dovedeni.![]()
usput, dok su sve evropske drzave borile se protiv recesije, Bjelorusija je svojim radnicima pocevala plate za 30%, krajnje nedemokratski.
The crisis strongly affected the economy. Inflation reached 108.7% in 2011.[3] Average salary (counted in dollars) decreased from $530 in December 2010 to $330 in May 2011.[20] In May 2012 the average salary reached $436 (3,559,600 with 8,165 per dollar).[4] Refinancing rate (analogue of discount rate) rose from 10.5% in December 2010 to 45% in December 2011[21] and fell to 32% in June 2012.[22] In Novemver 2011 interest rates of several banks reached 120% in rubles.[23]
Ah ta bajna Lukasenkova ekonomija, samo jos Miroslav Lazanski, Mico Dodik (Laktasenko) ti i Nosara dozivljavate orgazmicne napade na ekonomske uspijehe ove ekonomske sile
-
detroit-mercy
#123 Re: Venezuela
Ni meni nije jasnio zasto Mein Kampf nije dio obavezne skolske lektire...nosara wrote:bambina78 wrote: Ljudi nisu jednaki, neki su vise vrijedni, neki manje
Zasto Mein Kampf
- nosara
#124 Re: Venezuela
Ovo je nista, amerika je u gorim govnima...detroit-mercy wrote: Shortly before the 2010 presidential election average salaries in Belarus were increased by the government to $500 per month. It is believed to be one of the main reasons for the crisis in 2011.[11] Other reasons for the crisis were strong governmental control in the economy, a discount rate lower than inflation and the budget deficit.[12]
The crisis strongly affected the economy. Inflation reached 108.7% in 2011.[3] Average salary (counted in dollars) decreased from $530 in December 2010 to $330 in May 2011.[20] In May 2012 the average salary reached $436 (3,559,600 with 8,165 per dollar).[4] Refinancing rate (analogue of discount rate) rose from 10.5% in December 2010 to 45% in December 2011[21] and fell to 32% in June 2012.[22] In Novemver 2011 interest rates of several banks reached 120% in rubles.[23]
Ah ta bajna Lukasenkova ekonomija, samo jos Miroslav Lazanski, Mico Dodik (Laktasenko) ti i Nosara dozivljavate orgazmicne napade na ekonomske uspijehe ove ekonomske sile.
- hrastov žižak
#125 Re: Venezuela
a recesiju u svijetu su izazvali belosvetski diktatori...