Vakufi i stanarska prava

Prednost dajem:

1. Vakufu
17
44%
2. Stanarskom pravu
22
56%

Total votes: 39

Klodovik

Post by Klodovik »

suncokret13 wrote:seldzuk,
ti zaboravio ovo :

“Danas, kad postajem pionir, dajem casnu pionirsku rec, da cu marljivo uciti i raditi, postovati roditelje i starije i biti vjeran, dobar drug koji drzi datu rec. Da cu voljeti svoju domovinu, Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju i sve njene narode i narodnosti.”

Dragi Tito,
koliko je onih koji su se lazno zaklinjali.
:-)
a ti si im dao besplatno skolstvo,zdravstvo,pasose,putovanja po cjelom svjetu,slobodu,mogli su ici bez probema i u dzamije i u crkve i u zagreb i u beograd i u titograd i u ljubljanu,a i oni iz tih gradova dolaziti 'avo......a vidi danas......sve moras platiti,pa mamlo malo te pitaju iz kojeg si nacionalnog plemena ,koje si vjere,koje si religije,jesil' dzamatlija ili ne jesil' vjernik ili ne..............gutavo vrijeme......

eh,

napisao sam vec jednom
da se rusija nije raspala i da je ZELJO prosao videoton,istorija bi bila drugacija......
Zar se sada skolovanje placa? I u vrijeme druga Tita su ljudima postavljali svakojaka pitanja. Sviraci se mijenjaju, ali muzika ostaje ista.
seldzuk

Post by seldzuk »

suncokret13 wrote:p.s.

sta je s Ilidzom ?
zar tamo nije bilo rimsko naselje ?
pa dan-danas ima i onaj Rimski most ?

zar Sarajevo nije malo starije od datuma kojeg ni naveo ??
Eno ti ispod linka pa vidi.
suncokret13

Post by suncokret13 »

''dze je'' link ?

nema ga ?
seldzuk

Post by seldzuk »

seldzuk

Post by seldzuk »

suncokret13

Post by suncokret13 »

ima puno za citati....preskocio sam osmanlije.....i otisao na P.N.E.

i kaze ....: Marinovoj pećini,,a to je ko biva na MarinDvoru......

Code: Select all

http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=125
pa odoh u antiku :pa kaze :

Sarajevskim poljem i dolinom Miljacke prolazila je jedna od važnijih rimskih cesta, o čemu svjedoče miljokazi, dijelovi kolovoza, a prije svega rimske naseobine

i
Najstariji tragovi rimskog prisustva na području današnjeg Sarajeva otkriveni su na Debelom brdu
a posebno me je dojmila recenica ( prevedena ).....

EGO IUSTUS OLARIUS, MANUS MEAS RUGETUS ET FETETUS ili u prijevodu Dimitrija Sergejevskog: "Ja sam pravi lončar, a moje su ruke prljave, ali plodne"

k'o da slusam nase politicare,samo sto bi jos trebali ubaciti i prljavi obraz i malo korigovati dio recenice koji se odnosi na : ruke oko plodnosti

Glavno rimsko naselje u sarajevskom kraju bilo je na Ilidži.

......blizu rijeke Zeljeznice................
hmmmmmmmmm,
onda na OSNOVU RIMSKOG PRAVA ZELJO bi mogao da igra u PRVOJ Talijanskoj lizi ??

Code: Select all

http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=126

vrlo interesantna hipoteza...............a ionako se ovdje bavimo i diskutujemo o S.F.

pa sto Zeljino ucesce u Talijanskoj lizi ne bi bilo realnost ?
kekec

Post by kekec »

Sarafcina wrote:Mene zanima da li IZ i vakufska direkcija zaista misle da je posteno da oni ljude istjeraju na ulicu i kazu... eto nek se drzava pobrine za vas.
Zanima me da li bi neki imam ikada vise mogao pogledati svog dzematliju u oci, nakon jedne takve situacije.
Ja bih volio samo da se oni izjasne na takva pitanja.... i onda bi jako dobro znao i sta je legitimno i ... :D

a glede @kekec :D
Svaki radnik iz svog licnog dohotka (plate) je izdvajao odredjen procenat koji je isao za stambenu izgradnju. U medjuvremenu je mogao od drustva (radne organizacije, ustanove, udruzenja...) dobiti stan. Na tom stanu je on imao stanarsko pravo, sto bi bilo priblizno kao i vlasnik stana. Nije ga mogao prodati, ali ga je koristio i odrzavao. Eventualno je mogao dobiti veci stan (povecanje broja clanova domacinstva npr.), s tim da ostavlja prvobitni stvarnom vlasniku.
Ako uzmes da je taj radnik svakog mjeseca odvajao dio plate tokom radnog vijeka, koji je 40 godina u prosjeku, ispada da je on kupio stan jednim kreditom od 40 godina, odnosno da mu taj stan pripada i da se "stanarsko pravo" moze smatrati kao i "vlasnistvo".
Normalno, ovdje ima puno problema, nejasnih situacija i sl, ali je tome kriv rat i promjena drustvenog sistema. Nema vise komunista, ali su dosle demokrate, koji ce sve ove probleme rijesiti dok kazes "cakija".

neko ti je vec odgovorio na ovo, ali ja volim ovo spustiti na licni nivo. recimo moj jaran nikada nije zivio u drzavno stanu. njegovi roditelji su odvajali za taj stambeni fond. ako se stanarsko pravo izjednaci sa vlasnickim.... gdje je on tu?
zelim samo da kazem, da to odvajanje u onom sistemu, ne moze biti razlog da se ljudima daje vlasnicko pravo...
ipak posto je to uradjeno... sada je kasno da se za tim place.

Licno sam misljenja da vakufima treba nadoknaditi... ali ne vracati im stanove u kojima su ljudi koji iz njih nisu ni izlazili.
Sarafcina, pretpostavljam da si dovoljno star da znas dobro stanje stvari, ali ja cu napisati par recenica, ako nista drugo, onda zbog mladjih koji nisu bolje upoznati.

Spustanje na licni nivo nije dobro jer ne pokazuje pravo stanje. Ako ides na drugi licni primjer, dobija se potpuno drugaciji rezultat.
Uzmi muza i zenu koji rade i odrade svoje godine staza i dodju u penziju. Njihova izdvajanja tokom radnog vijeka su otplatila dobiveni stan, pa cak i dobro preplatila. Njihov stan nije njihovo vlasnistvo jer su oni korisnici stana odnosno nosioci stambenog prava. U najgorem slucaju isti mogu promjeniti, ali ga ne mogu prodati jer je vlasnik drustvo/drzava.
Napomenuo sam da je ova oblast slozena i da je bilo problema u istoj, a to je vidljivo i iz tvog primjera. Poenta je u drustvenom vlasnistvu i u nastojanju drustva da stambeno obezbjedi sve gradjane. To je dug proces i isti je prekinut poznatim desavanjima, odnosno raspadom i sistema i drzave.
E sada dolazimo do cinjenice koju mnogi zaboravljaju. Nosioci stanarskog prava (korisnici stana) postaju vlasnici istog, ali tek poslije otkupa. Otkup je vrsen, kao sto je poznato najvise certifikatima, ali je bilo i placanja (dijela sume) i u novcu. Certifikati su posebna prica, ali o tome ne sada.
Znaci u onom sistemu se nikome nije davalo "vlasnicko pravo" na stan, kako ti napisa. Vlasnik stana je bila, obicno radna organizacija, ustanova...
Promjene u sistema vlasnistva koje se danas sprovode su veoma teske i nece nikada biti sprovedene da svi budu zadovoljni. Uvijek je bilo i bice onih koji ce izvuci kraci kraj. Danasnja prica oko nacionalizovane imovine, vakufa, imanja itd. ce se jedanput zavrsiti, ali ce na kraju ostati mnogi koji ce biti nezadovoljni, prevareni i koji ce cekati svoju priliku, sto znaci da problemi ostaju za buducnost i neku "novu priliku".

A vezano za neke druge postove:
Nije onaj sistem uzimao da bi dao pojedincu. Uzimao je da bi dao mnogima. Primjer je zgrada Ekonomije u Sarajevu. Nije tadasnji komesar uzeo (nacionalizovao) zgradu od Pravoslavne crkve i u njoj napravio sebi stan. Zgrada je dobila svoju opstedrustveno korisnu namjenu. Ondasnji sistem je nastojao da obezbjedi dobro za sve, a u tome je kako vidimo bio sprijecen, dok danasnji omogucuje to samo pojedinim i izabranim, postupcima koji su na ivici zakona ili cesto protiv istog.
Ako se npr. Carsija i vrati IZ, sumnjam da ce od toga imati korist vjernici u nekom selu pod Bjelasnicom. Sve ce to izabrani unutar IZ pohapati, na ovaj ili onaj nacin.
Kako stochar zna cesto reci: "Znam ja nas...".
Sarafcina

Post by Sarafcina »

@Kekec
ok, bezze je ulaziti u diskusiju, jer ne vidim svrhe, ali.... hajmo ovako postaviti stvari. Mujin stari je 40godina uplacivao u taj fond isto kao i Suljo koji je imao stanarsko pravo. Suljo ima pravo da otkupi stan (a to da ga je otplatio radeci... to je suplja, samo to nije vise ni bitno :)), koji mu ostaje, dok je Mujin stari cijeli zivot izdvajao i gradio kucu, ali je istovremeno uplacivao i za stanogradnju...
to je uglavnom razlog zbog kojeg ja ne mogu stanarsko pravo posmatrati kao svetu kravu. iako, jasno mi je da je ovaj sadasnji pristup bio takav da izazove najmanje belaja.

A sto se tice zgrade Ekonomije... jbg jasno je meni koje su plemenite namjere stajale... ali recimo da mislim da je tadasnja nacionalizacija bila puno nepravednija od nekog hipotetickog oduzimanja stanova onima koji su ih otkupili certifikatima.

Sve namjere su meni bile jasne, ali ni te namjere nisu uvijek bile ciste. Ja licno znam primjere kada je ljudima oduzimana cjelokupna imovina koristeci najobicniji fol... da se sva ta imovina vodila na jednom covjeku (koji ima pet ozenjenih sinova koji imaju svoje porodice) i pravila se situacija da se neki aga (sa sirom porodicom) natjera da zivi u jednom spratu kuce... cisto da bi se pokazao novi sistem.

ipak, po mom misljenju danas treba dobro razmisliti kako provoditi restituciju... samo se ja bojim da nase vlasti ne gledaju dalje od svog nosa...
kekec

Post by kekec »

Nemoguce je neke stvari idealno sprovesti. Uvijek je bilo i biti ce "jeba lud zbunjenog", odnosno onih koji gube i onih koji dobijaju. Treba naci modus da oni koji gube ne gube mnogo i da oni koji dobijaju ne dobiju previse.
Kao sto i sam znas, svasta se desavalo, u zavisnosti od aktera pojedinih slucajeva. Negdje je aga ostao na jednom spratu, a negdje je izgubio glavu.
S druge strane bilo je slucajeva da su i Suljin i Mujin stari dobili i stan i kuce sagradili. Vrijeme je bitan faktor. Dobra zamisao, ali previse prepreka i dobijes na kraju situaciju o kojoj nisi ni sanjao.

Siroka tema, nije za pisanje nego za "uz kafu", pa polako. ;-)
seln

Post by seln »

seldzuk wrote:
Sarafcina wrote:Mene zanima da li IZ i vakufska direkcija zaista misle da je posteno da oni ljude istjeraju na ulicu i kazu... eto nek se drzava pobrine za vas.
Zanima me da li bi neki imam ikada vise mogao pogledati svog dzematliju u oci, nakon jedne takve situacije.
Ja bih volio samo da se oni izjasne na takva pitanja.... i onda bi jako dobro znao i sta je legitimno i ... :D
Mene baš zanima kako bi onaj što hoće da dobije taj stan pogledao uoči onom ko je taj stan uvakufio. :?:
'vako :shock:
seln

Post by seln »

Kroz cijelu ljudsku istoriju, od svih rasa i zanimanja, niko nije bio toliko gladan i pohlepan kao sluge bozije. Niko nije poslao toliko ljudi u smrt samo zato jer su drugacije mislili, govorili ili vjerovali. Niko nije toliko nagrabio i oteo. Niko nije u tolikoj mjeri pervertirao vlastito vjerovanje.
Uz par casnih izuzetaka, citava ta kamarila iz svih religija bi, da ima pravde, istog momenta propala u dzehennem, pakao, sheol....
Klodovik

Post by Klodovik »

Ovako je počelo:

26. novembra 1942, partizanske vođe Jugoslavije su sazvale prvo zasjedanje AVNOJ-a u Bihaću u nadi da će dobiti politički legitimitet. Sastojeći se od komiteta i komunističkih i nekomunističkih partizanskih predstavnika, pod Josipom Brozom Titom, AVNOJ je proglasio podršku:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa
- nepovredivosti privatne svojine i
- slobode individualne ekonomske inicijative za različite grupe

Završilo je tako kako je završilo.
mostarac

Post by mostarac »

Klodovik wrote:Ovako je počelo:

26. novembra 1942, partizanske vođe Jugoslavije su sazvale prvo zasjedanje AVNOJ-a u Bihaću u nadi da će dobiti politički legitimitet. Sastojeći se od komiteta i komunističkih i nekomunističkih partizanskih predstavnika, pod Josipom Brozom Titom, AVNOJ je proglasio podršku:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa

skinuto sa srpske vikipedije gdje pise da su partizanske jedinice bile 95% popunjene srbima :D
Nisi zaboravio ispravit ekavicu, ali si zaboravi navesti izvor :D
Klodovik

Post by Klodovik »

mostarac wrote:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa

skinuto sa srpske vikipedije gdje pise da su partizanske jedinice bile 95% popunjene srbima :D
Nisi zaboravio ispravit ekavicu, ali si zaboravi navesti izvor :D

At Bihac in November 1942, the Partisan leaders, anxious to gain political legitimacy, convened the first meeting of the Anti-Fascist Council for the National Liberation of Yugoslavia (Antifasisticko vece narodnog oslobodjenja Jugoslavije, AVNOJ), a committee of communist and noncommunist Partisan representatives from all over Yugoslavia. AVNOJ became the political umbrella organization for the people's liberation committees that the partisans established to administer territories under their control. AVNOJ proclaimed support for democracy, the rights of ethnic groups, the inviolability of private property, and freedom of individual economic initiative. Stalin reportedly barred Tito from declaring AVNOJ a provisional government. In 1943 Germany mounted offensives to improve its control of Yugoslavia in anticipation of an Allied invasion of the Balkans. The Partisans, fearing that an Allied invasion would benefit the Cetnici, attacked Mihajlovic's forces. In March the Partisans outmaneuvered the German army and defeated the Cetnici decisively in Hercegovina and Montenegro. In May, however, German, Italian, Bulgarian, and NDH forces surrounded the Partisans and launched a final crushing attack. In fierce combat in the Sutjeska Gorge, the Partisans escaped encirclement. This proved a turning point in their fortunes; when Italy surrendered in September 1943, the Partisans captured Italian arms, gained control of coastal territory, and began receiving supplies from the Allies in Italy.

Excerpted from Yugoslavia: A Country Study, Glenn E. Curtis, ed. (Washington, D. C.: Federal Research Division of the Library of Congress, 1992).]

http://www.shsu.edu/~his_ncp/YugoPM.html

Ako je tacno, naravno. Isti tekst se pojavljuje na vise web stranica.
mostarac

Post by mostarac »

moguce, ali odmah sam naletio na srpsku vikipediju pa mi je to .............. :roll:
seln

Post by seln »

- demokratiji
- pravima etničkih grupa

Zavrsilo se najbolje sto je moglo. Ne smijem ni da zamislim kako bi zavrsilo da nije bilo The Shaban & Partisans....
Post Reply