Vakufi i stanarska prava

Prednost dajem:

1. Vakufu
17
44%
2. Stanarskom pravu
22
56%

Total votes: 39

seldzuk

#1 Vakufi i stanarska prava

Post by seldzuk »

Sarajevo u Osmanskom periodu

...
Tokom XV i XVI stoljeća u Sarajevu je sagrađeno preko 100 džamija. Pored njihove osnovne uloge kao sakralnih i kulturno-prosvjetnih objekata, džamije su predstavljale i centre mahala koje su nosile imena osnivača džamije. Bili su to visoki funkcioneri osmanske vlasti, bogati trgovci i zanatlije, kao i drugi građani Sarajeva. Većina tih ljudi, pa i visokih funkcionera bili su porijeklom iz Bosne, a neki su bili i u rodbinskim vezama sa carskom kućom. Kao i ostali objekti islamske arhitekture, džamije su građene kao zadužbine pojedinaca. Ustanovljavanjem vakufa omogućena je ne samo izgradnja džamije, nego i njeno funkcionisanje. Inače vakufi su odigrali veoma značajnu ulogu u razvitku Sarajeva. Vakufska sredstva koja su ulagana u izgradnju grada bila su impozantna. "Institucija vakufa nastala je na bazi islamskih propisa, što pokazuje koliko je islam duboko prožeo čitav društveno-ekonomski život i koliko je uticao na razvitak gradova i arhitekture u njima ". Vakufname, svečane povelje pojedinaca, kojima se ustanovljava vakuf, sadrže niz značajnih podataka za izučavanje naše prošlosti. Pored njihove historijske vrijednosti, one predstavljaju i svojevrsne literarne tekstove.
...

(http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=6)

Vijesti

Ustavni sud FBiH proglasio neustavnom odredbu prema kojoj nositelji stanarskog prava na stanovima čiji su bivši vlasnici vakufi, legati i zadužbine ne mogu otkupiti te stanove bez prethodne pisane saglasnosti vlasnika stana
Sarajevo, 29.05.2007 - FTV
Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnom zakonsku odredbu prema kojoj nositelji stanarskog prava na stanovima čiji su bivši vlasnici vakufi, legati i zadužbine ne mogu otkupiti te stanove bez prethodne pisane saglasnosti vlasnika stana. Neustavna je i odredba prema kojoj će se spomenutim nosiocima stanarskog prava dodijeliti odgovarajući stanovi, vodeći računa o lokaciji, uvjetovanosti i njegovoj veličini. Sud je utvrdio da su osporene odredbe zakona diskriminirajuće i u suprotnosti s Ustavom zagarantiranim pravom na jednakost svih građana pred zakonom. Ovaj zahtjev su Sudu prošle godine podnijela 22 delegata iz prethodnog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH i tadašnji predsjednik FBiH. Naime, svim drugim nosiocima stanarskog prava u nacionaliziranim stanovima Zakon omogućava da otkupe te stanove, pa i certifikatima ako hoće, kao što je prije njih učinila većina nosilaca stanarskog prava. Ustavni sud je, također, utvrdio da prijenos osnivačkih prava nad Hercegovačkom televizijom ne povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

(http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&ID=11159)

SAOPĆENJE RIJASETA U POVODU ODLUKE USTAVNOG SUDA FEDERACIJE
01.06.2007

Sarajevo, 1. juni 2007. (MINA) -U popvodu odluke Ustavnog suda Federacije BiH o prodaji vakufskih stanova danas se Rijaset IZ u BiH oglasio slijedećim saopćenjem za javnost :
- Rijaset IZ-e u BiH izražava svoju zabrinutost zbog mogućih posljedica donesene Odluke Ustavnog suda FBiH, od 29.05.2007. godine, koji je raspravljajući po apelaciji Predsjednika FBiH vezanoj za ocjenu ustavnosti člana 10. stav 3. i 4. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH donio Odluku kojom proglašava neustavnim navedene odredbe Zakona. Ovakvom Odlukom Ustavni sud je omogućio otkup nacionalizovanih vakufskih stanova u FBiH, što znači da se tim činom definitivno gase vakufi na području FBiH, jer im se otuđuje imovina.

Ustavni sud FBiH ovom Odlukom na neargumentovan, nejasan, neutemeljen i pristrasan način onemogućuje Federaciji BiH da na temelju zakonskih propisa bez povrede prava na dom i jednog građanina FBiH zaštiti vakuf kao poseban šerijatsko-pravni institut koji ima poseban značaj za BiH. Ovim postupkom se ukida osnovno načelo vakufa, koje glasi da je vakufska imovine neotuđiva i da za sva vremena služi dobrotvornoj svrsi koju joj je odredio vakif. Ono što ni bivši sistem nije učinio u smislu prodaje vakufa, to je učinio Ustavni sud FBiH svojom ddlukom.

Ovim putem Rijaset IZ u BiH daje punu podršku Vakufskoj direkciji u Sarajevu u nastojanju da preduzme sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se na pravičan način sačuvala vakufska imovina od uništenja koje joj je propisao Ustavni sud.

Rijaset IZ u BiH poziva sve nadležne instutucije i predstavnike institucija koji obnašaju te fuknije da u okvirima svojih mogućnosti preduzmu mjere kako bi se spriječilo da se implemenatcijom Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo u FBiH unište vakufi i vakufska imovina. Posebno ih pozivamo da u hitnom roku pred Ustavnim sudom FBiH pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti cjelog Zakona, jer ovako krnjav Zakon poslije Odluke Ustavnog suda ne može egzistirati, kaže se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.

(http://test.rijaset.ba/index.php?option ... &Itemid=59)
Maraschino

Post by Maraschino »

Jedno kontra pitanje: Sta je to stanarsko pravo ? Ko ga je izmislio i gdje se sve primjenjuje osim u nekim republikama bivse SFRJ ?
seldzuk

Post by seldzuk »

Evo šta je rekao Mesić u jednom intervjuu:

MARIO HARAPIN: Idemo na slijedeće pitanje. Dobar dan, izvolite. SLUŠATELJICA: Dobar dan.Gospodine Predsjedniče jedino što je pozitivno u cijeloj situaciji da sam vas uspjela dobiti i zbog toga sam stvarno presretna. Pri telefonu je Cvjeta Kovač, Savez udruga stanara Hrvatske. Mi smo bili kod vas pred dva mjeseca. Međutim, naše institucije nisu ništa promijenile, ništa ne funkcioniraju. Ja sam se osobno jako razbolila u međuvremenu i imali smo i dva prosvjeda pred Ministarstvom. Međutim, daju neistinite informacije u javnost. Tvrde da se problem ne može riješiti jer je protivan Ustavu itd. i cinično tvrde da se zahtjevi jedne i druge strane ne mogu uskladiti, ali tko se je ikad usaglašavao od kad su stanovi nacionalizirani i konfiscirani, pa čak i privatni stanovi onima koji nisu ni imali stanarsko pravo.
MARIO HARAPIN: Gospođo Kovač pitanje molim vas, zadnji puta vas molim za pitanje da postavite.
SLUŠATELJICA: Ja bih vas molila gospodine Predsjedniče da nam pomognete.
PREDSJEDNIK. Da, vaš je slučaj u stvari jedan školski primjer sukoba dva prava. Pravo stanara da imaju stan, jer su ga dobili. Oni nisu birali da li će biti u nacionaliziranom stanu ili će biti u novoizgrađenom stanu, dakle vaše pravo na stan. I na drugoj strani pravo vlasnika da dobije svoju imovinu. Međutim, ta dva prava ne možemo uzeti jednosmjerno svaki, jer svaki opet ima svoje gradacije. Prije svega da vidimo vlasnika. Imate vlasnika koji je naslijedio taj stan čiji je stan bio nacionaliziran i on ga sada traži. Imate drugi vlasnik koji je imao društveni stan pa je kupio neuseljivi stan i čekao je priliku da stanara preseli u svoj stan kojeg je dobio od institucije neke ili od svoje radne organizacije ili od države. Dakle, različite su njihove pozicije. Jedan je došao jer je kupio veliku imovinu na način da je uzeo stan koji je neuseljiv, dakle za vrlo malo novaca. A, drugi ima koji je naslijedio. To su različite pozicije. A, država mora razriješiti taj slučaj ne da se njih dva zajedno sukobljavaju. Jer kod sukoba ta dva prava država se izmakla, a pustila je da one subjekte koji su dovedeni do sukoba pustila je da se sami sporazumijevaju, a država koja je to sve napravila se izmaknula. Mislim da se tu mora nešto učiniti da se napravi jedna analiza, ja mislim da ona već i postoji i da se vidi na koji način se može riješiti pitanje ovih stanara ili da se pomogne u otkupu ili da se grade novi stanovi uz neku povoljniju cijenu da se može to pretvoriti u vlasništvo. Jer, mi ne možemo ponovno otvarati stanarsko pravo, stvarati stanarsko pravo, jer stanarsko pravo je produkt društvenog vlasništva. Društvenog vlasništva više nema, a stanarsko pravo je bilo izvedeno iz društvenog vlasništva. Stanar je bio zaštićen isto kao da je vlasnik ako je plaćao stanarinu i održavao stan. Ali to se više ne može napraviti.

(http://www.predsjednik.hr/default.asp?r ... d=&jezik=1)
suncokret13

Post by suncokret13 »

seldzuk wrote:Evo šta je rekao Mesić u jednom intervjuu:

....... Imate vlasnika koji je naslijedio taj stan čiji je stan bio nacionaliziran i on ga sada traži...............

(http://www.predsjednik.hr/default.asp?r ... d=&jezik=1)
jednom je bio nacionalizovan,dobio je odstetu za njega,jel' to dinar ili dva ( o tome se moze diskutovati,da li je adekvatna odsteta i bla,bla,bla...
ista stvar i u Srajevu.

Josip Broz Tito je poslije II svjetskog rata digao kredit od USA ( Ujedinjenih Americkih Drzava ili SAD ili Amerike ) i SVI su bili OBESTECENI !

nije mi samo jasno zasto se opet pokusava progurati restitucija ???

u 1/2 ove drzave se moze otkupiti ,a u pola ne moze ????
seldzuk

Post by seldzuk »

Ali je rekao i ovo:
Mislim da se tu mora nešto učiniti da se napravi jedna analiza, ja mislim da ona već i postoji i da se vidi na koji način se može riješiti pitanje ovih stanara ili da se pomogne u otkupu ili da se grade novi stanovi uz neku povoljniju cijenu da se može to pretvoriti u vlasništvo.
mostarac

Post by mostarac »

Kome da se boni vrati? Crkvi i dzamiji da budu jos bogatije, da lakse i sa vise novca sire fasizam, da reis i biskup hodaju po svijetu dok narod gladuje, da se prave nove podjele. Ne bi ja njima vratio ni metra kvadratnog nego bi im uzeo i pola od ovog sto imaju. Ionako imaju previse, a da ne govorim kako pljackaju narod da nije normalno. Ne znam je li iko sahranio u ovoj zemlji nekog svog a da ga vjerske zajednice nisu pelcovale bar 200-300 maraka pa do 1.000 i vise
A nit placaju porez, nit kome racune polazu. vece mafije, lopova i kriminalaca i kapitalista u ovoj zemlji nema i grabe i dalje samo sebi i to od koga? od naroda sa kojim bi kao trebali da se solidarisu. Eno u Mostaru im vratili zgradu i oni je izdali za robnu kucu i banku (koja uzima kamate, sto je valjda u suprotnosti sa islamskim propisima). Zasto da im se vrati? Nego uzet im i ovaj visak sto imaju.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
suncokret13

Post by suncokret13 »

mostarac wrote:Kome da se boni vrati? Crkvi i dzamiji da budu jos bogatije, da lakse i sa vise novca sire fasizam, da reis i biskup hodaju po svijetu dok narod gladuje, da se prave nove podjele. Ne bi ja njima vratio ni metra kvadratnog nego bi im uzeo i pola od ovog sto imaju. Ionako imaju previse, a da ne govorim kako pljackaju narod da nije normalno. Ne znam je li iko sahranio u ovoj zemlji nekog svog a da ga vjerske zajednice nisu pelcovale bar 200-300 maraka pa do 1.000 i vise
A nit placaju porez, nit kome racune polazu. vece mafije, lopova i kriminalaca i kapitalista u ovoj zemlji nema i grabe i dalje samo sebi i to od koga? od naroda sa kojim bi kao trebali da se solidarisu. Eno u Mostaru im vratili zgradu i oni je izdali za robnu kucu i banku (koja uzima kamate, sto je valjda u suprotnosti sa islamskim propisima). Zasto da im se vrati? Nego uzet im i ovaj visak sto imaju.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

5 + ili cista DESETKA !!!!!
Big Daddy

Post by Big Daddy »

suncokret13 wrote: jednom je bio nacionalizovan,dobio je odstetu za njega,jel' to dinar ili dva ( o tome se moze diskutovati,da li je adekvatna odsteta i bla,bla,bla...
ista stvar i u Srajevu.

Josip Broz Tito je poslije II svjetskog rata digao kredit od USA ( Ujedinjenih Americkih Drzava ili SAD ili Amerike ) i SVI su bili OBESTECENI !

nije mi samo jasno zasto se opet pokusava progurati restitucija ???
:lol: :lol: :lol:

Ovo je za "¹it nedjelje". Èuj komunisti nekome platili oduzete stanove. O Bo¾e ! :lol:
suncokret13

Post by suncokret13 »

eto vidis za divno cudo,oni su to uradili.........

a ti se cudi i dalje...........
mostarac

Post by mostarac »

a da ne govorim sta bi nase vjerske vodje i zastitinici narodnih interesa uradili jednom Ataturku kad komuniste ovako satanizuju. Izvadili bi ga iz groba i isjekli na komade. Srecom u Turskoj ima vojska da ih drzi podalje od presudnog uticaja na vlast i narod i od formiranja kriznih i slicnih puteva :-)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Mislim da se ova prašina sada diže zato što će napokon sve radnje na Baščaršiji biti ponuđene sadašnjim korisnicima na otkup. Što je jedino pošteno i ispravno poslije 10 godina opstrukcija..

Nekome je izmakla velika lova za kirije, već ukalkulisana... :D
kekec

Post by kekec »

Odnosi se na Htvatsku, ali se moze primjeniti i kod nas:
Crkva govori o milosrđu i poštenju, a u isti čas zahtijeva, na primjer da joj se u Hrvatskoj vrati imovina koja je oduzeta Židovima 1941. godine, dodijeljena Crkvi 1942. i oduzeta joj 1946. godine. A toj Crkvi nije ni na kraj pameti da tu imovinu podijeli kao društveno dobro. O ovom primjeru je pisao Feral i o tome sam ja pisao Bozaniću. Bez odgovora.
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... Section=15
Maraschino Upisano: 07/06/2007 14:46
Jedno kontra pitanje: Sta je to stanarsko pravo ? Ko ga je izmislio i gdje se sve primjenjuje osim u nekim republikama bivse SFRJ ?
Ocigledno je da si mlad ili nisi dovoljno upoznat sa problematikom.
Ukratko i jednostavno:
Svaki radnik iz svog licnog dohotka (plate) je izdvajao odredjen procenat koji je isao za stambenu izgradnju. U medjuvremenu je mogao od drustva (radne organizacije, ustanove, udruzenja...) dobiti stan. Na tom stanu je on imao stanarsko pravo, sto bi bilo priblizno kao i vlasnik stana. Nije ga mogao prodati, ali ga je koristio i odrzavao. Eventualno je mogao dobiti veci stan (povecanje broja clanova domacinstva npr.), s tim da ostavlja prvobitni stvarnom vlasniku.
Ako uzmes da je taj radnik svakog mjeseca odvajao dio plate tokom radnog vijeka, koji je 40 godina u prosjeku, ispada da je on kupio stan jednim kreditom od 40 godina, odnosno da mu taj stan pripada i da se "stanarsko pravo" moze smatrati kao i "vlasnistvo".
Normalno, ovdje ima puno problema, nejasnih situacija i sl, ali je tome kriv rat i promjena drustvenog sistema. Nema vise komunista, ali su dosle demokrate, koji ce sve ove probleme rijesiti dok kazes "cakija". :D
Vertigo

Post by Vertigo »

@kekec
znas li ti da je tek 20% stanovnistva dobilo drustvene stanove.
Sta je sa ostalih 80% populacije, koja je takode ucestvovala u doprinosima?
mostarac

Post by mostarac »

registrovan wrote:@kekec
njih mozemo namirit od novoizgradjenih dzamija :D
Vertigo

Post by Vertigo »

valterbranisarajevo wrote:Mislim da se ova prašina sada diže zato što će napokon sve radnje na Baščaršiji biti ponuđene sadašnjim korisnicima na otkup. Što je jedino pošteno i ispravno poslije 10 godina opstrukcija..

Da li stvarno mislis da radnje u Saracima i Bezistanu, koje su polujavno dobro (vakuf) vec nekih 500 godina, treba neko da privatizuje, a onda sa istima trguje ili ih iznajmljuje. :roll:
suncokret13

Post by suncokret13 »

Code: Select all

http://www.google.com/search?hl=fr&safe=off&q=tito%2Bnacionalizacija&lr=

Code: Select all

Na Drugom zasedanju AVNOJ-a 29. novembra/studenog 1945. godine zbačena je monarhija i proglašena Federativna Narodna Republika Jugoslavija. Novi ustav je donet 31. januara/siječnja 1946. godine. Ustav je imenovao pet nacija i šest republika. Republike: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija i Srbija sa Autonomnom Pokrajinom Vojvodinom i Autonomnom Oblašću Kosovom. Iako federalna, Jugoslavijom je vladala centralizovana KPJ i Tito. [color=red][size=14]Izvršena je nacionalizacija imovine.[/size] [/color]1948. godine Tito nije prihvatio mešanje Staljina u unutrašnje stvari Jugoslavije, te do Staljinove smrti nastupa era hladnih odnosa sa Sovjetskim Savezom. Staljinovi simpatizeri u Jugoslaviji su slani u logore. 1950. godine uvedeno je samoupravljanje. Jugoslavija je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija. 1961. godine je bila prvi domaćin Pokreta nesvrtanih. Tvorci ovog pokreta su bili Tito, Nehru i Naser. Novi ustav je donet 1963. godine

http://sh.wikipedia.org/wiki/Jugoslavija
mostarac

Post by mostarac »

registrovan wrote:
valterbranisarajevo wrote:Mislim da se ova prašina sada diže zato što će napokon sve radnje na Baščaršiji biti ponuđene sadašnjim korisnicima na otkup. Što je jedino pošteno i ispravno poslije 10 godina opstrukcija..

Da li stvarno mislis da radnje u Saracima i Bezistanu, koje su polujavno dobro (vakuf) vec nekih 500 godina, treba neko da privatizuje, a onda sa istima trguje ili ih iznajmljuje. :roll:
kako polujavno dobro? Ako su vakuf vlasnik je IVZ, a to onda nije polujavno nego privatno dobro. Zasto bi drzava dala IVZ radnje na bascarsiji?

No da zakljucimo. banda koja je na vlasti je na vlasti samo zbog religijske bande u ovoj zemlji i restitucija ce se provesti i to na nacin da NAROD ove zemlje plati tim mafijasima "njihovu imovinu". Tj. nece niko srusiti UNIS-ove nebodere ali ce po drugi put IVZ uzeti lovu za njih, tj. za zemljiste na kojem su sagradjeni (ovo je samo primjer jer nemam pojma na cijoj su zemlji sagradjeni), a lova ce biti namaknuta iz budzeta, a budzet punimo MI. E sad ako je nas narod tolika budala, a definitivno jeste sto je u posljednjih 18 godina i dokazano, pristace na to i glasati opet za zakon o restituciji. zato svi pametni ljudi u ovoj zemlji treba da napuste ovaj mrak i zatupljenost ukoliko su u mogucnosti i ostave ovo stado da placa danak svojim pljackasima. Ja na to ne pristajem i jos uvijek mi to pravo kao pojedincu niko ne moze oduzeti, pa makar to podrazumjevalo i da se selim odavde.
Vertigo

Post by Vertigo »

Vrlo cudan osjecaj za pravdu..........ili je nesto drugo u pitanju?
mostarac

Post by mostarac »

registrovan wrote:Vrlo cudan osjecaj za pravdu..........ili je nesto drugo u pitanju?
ma ja, najbolje da im se sve vrati (nazalost to ce se i desiti) pa da narod ove zemlje pored nesposobnih politicara placa i njihove fasisoidne mecene u liku vjerskih poglavara i to da placa godinama i to da placa njihova skupa auta, putovanja, nepotrebne objekte koji zjape prazni, pedofilne kretene koji dobijaju po pola godine robije... Ma najbolje je tako, a ionako i sada se placa toj mafiji, ali placalo bi se jos vise.
Vjerske zajednice u bosni i hercegovini su organizovana mafija i to je cinjenica. To nema veze sa vjerom u boga, jer ti ljudi tamo da vjeruju u boga ne bi ni bili tamo. Ima casnih izuzetaka, ali njihov procenat je ispod svakog minimuma. Tu mafiju treba rasformirat, a ne joj davat jos vise, ali ta mafija je u sprezi sa mafijom na vlasti i jedni druge drze, a nas narod voli da ga vodi mafija pa neka ga vodi. Ja ne volim i zato cu ostaviti dobre bosnje, serbe i rvate da uzivaju u blagodetima vjerskih zajednica i njihovim eksponentima u ministarskim foteljama 589 vlada ove zemlje sa tenedencijom porasta.
seldzuk

Post by seldzuk »

Je li neko SLUČAJNO pročitao moj prvi post od početka do kraja? 8-)
I Suncokretu, na kojem ti suncokretu živiš? Ko je obeštećen?
suncokret13

Post by suncokret13 »

[quote="suncokret13"][quote="seldzuk"].............
.............Josip Broz Tito je poslije II svjetskog rata digao kredit od USA ( Ujedinjenih Americkih Drzava ili SAD ili Amerike ) i SVI su bili OBESTECENI!......................
...........................[quote]
seldzuk

Post by seldzuk »

Možda bi ti bolje bilo da ne čitaš samo literaturu koju je izdala KP.
kekec

Post by kekec »

registrovan wrote:@kekec
Nesto mi je taj podatak nepoznat, a u najmanju ruku cudan.
Ali danas, sa ovim kako se radi u ovoj zemlji, nece ni 2, a ne 20 posto
stanovnistva moci dobiti stan. "Plati pa klati"

Rekao sam da je bilo problema, a jedan od njih je i taj da izgradnja
nije pratila potrebe, odnosno da je potraznja bila veca od ponude.
Bilo je i drugih problema, nastojali su se suzbiti ("Imas kucu, vrati stan")
ali je islo sporo iz ovih ili onih razloga.
To je siroka oblast, a ja sam samo ponudio krace objasnjenje za
pojam "stanarsko pravo" i ne bih isao u sirinu.
suncokret13

Post by suncokret13 »

aha,
pa istoriju/historiju/povjest pisu pobjednici..............vjerovatno istinitu.( obicno skupe podatke ,pa ih osmisle u jednu cjelinu..... itd )

oni su pobjedili u pretposljednjem ratu na ovim prostorima.

a u zadnjem ratu su svi IZGUBILI,pa samim tim,za izvor i koriscenje i iznosenje svi relevantnih podataka moram koristiti VJERODOSTOJNE izvore,starih pobjednika - KPJ (komunisticke partije Jugoslavije ).

za tvoju informaciju,da se ne sekiras,ja nikada nisam bio komunista,pa cak ni pionir,za razliku od tebe koji si vjerovatno bio pionir i bar polagao pionirsku zakletvu.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Mislim da treba !

Većina ljudi na čaršiji koristi te radnje jako dugo, neko skoro 100 godina. Kroz poreze i doprinose isplatili su te radnje već 1000 puta.

Država je pred olimpijadu obnovila kompletnu čaršiju, uložila pare, hoće li ona biti obeštećena?

I na kraju, javna je tajna da se većina katastarskih čestica na čaršiji u gruntovnici vodi na nečije konkretno ime i prezime. Znači postoje vlasnici.

Ne može se svaki dio grada, koji se nekome sviđa jednostavno proglasiti vakufom. Nije to baš tako kako se predstavlja..
Post Reply