Ukidanje viza za BiH

petar308

#26 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by petar308 »

high_volume wrote:
petar308 wrote:
Usporedjivati cetnike i vehabije je vise nego smjesno...to je bolesno
Je li te to nešto povrijedilo poređenje :-)

Ne.Ali usporedjivati islamske fanatike sa patriotima ili nacionalistima nema uopste smisla.Mozda je to u federaciji normalno...
black

#27 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by black »

shta ima patriota :oops:
high_volume

#28 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by high_volume »

petar308 wrote:
high_volume wrote:
petar308 wrote:
Usporedjivati cetnike i vehabije je vise nego smjesno...to je bolesno
Je li te to nešto povrijedilo poređenje :-)
Ne.Ali usporedjivati islamske fanatike sa patriotima ili nacionalistima nema uopste smisla.Mozda je to u federaciji normalno...
Svaka dalja rasprava s tobom je bez smisla :(
suntu jeu

#29 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by suntu jeu »

hutt wrote:Da li mislite da će ukidanje viza za BiH biti moguće nakon još jednoga terorističkog napada? Vidim i Haris osuđuje napad dok još gori napad 1997. godine u Mostaru nije osudio, nego je rekao da je to hrvatski mafijaški obračun ... kad tamo opet radikalni islamist.

Sada je jasno da Saudijska Arabija uz džamije uvozi i njihovu verziju islama ... ubij sve različito.

Mislim da od ukidanja viza nema ništa zadugo. Šteta. :(

Inače, još jedna lopta na volej Dodiku.
Hajmo malo biti realni. Kakve veze imaju vize sa ovim stvarima ? Zar to nema ''vehabija'' u Evropi ? Zar u Evropi nikada nije zabilježen teroristički akt ? Ako je ići tom logikom onda Španija ne bi trebala biti član EU.

Dalje, neko će osuditi čitav ''vehabijski pokret'', što je presmiješno ako se ta ''pojava'' malo bolje analizira( nisu svima vjerovanja ista), te na kraju krajeva bilo bi krajne netolerantno nekoga osuđivati na osnovu brade itd..

Uglavnom, očekujem još jednu bosansku seosku hajku. :)
Teška prdimahovana

#30 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Teška prdimahovana »

Jest to.
Ali Španija ima pretpostavljam ozbiljne profesionalce na mjestima poput ministra sigurnosti, a ne kao mi onu hablečinu.
I drugo, tamo su vehabije potpuno strano tijelo, nemaju uporišta u društvu.
A u nas dođu kao domaća životinja, folklor. I postoje još uvijek jake društvene i vjerske strukture koje im omogućavaju djelovanje, pa čak i širenje.
suntu jeu

#31 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by suntu jeu »

Problem je što se ne može tako generalizovati. Treba naći odgovorne, te njih osuditi. Po meni je musliman i onaj sa bradom i onaj bez nje, dakle razlika je samo u ''outfitu''. Bilo bi smiješno ići na lov na ljude samo zbog toga što imaju bradu. Ja vjerujem da ima finih ''vehabija'' koji su osudili ovaj čin.
Teška prdimahovana

#32 Re: Ukidanje viza za BiH

Problem i jest to što je taj komercijalizirani izraz ''vehabije'' nedefiniran.
U stvari oni i nemaju neku jasnu organizacijsku strukturu da se mogu nazvati pravim imenom. Nigdje nisu zavedeni kao neka vjerska organizacija, udruženje, savez, asocijacija, bilo šta.
I sada, kako znati jesu li ili nisu osudili taj čin. Nemaju ni predstavnike za javnost, ili nekoga ko bi po hijerajhiji trebao da bude čelnik, ne postoji mogućnost komunikacije, dijaloga, jednostavno to je samo ''pojava''. Ali ipak ne bezazlena.
Ne znam kako će se završiti ovaj trend, kakva je budućnost ove pojave u narednim godinama.

Neko reče ima toga i u Evropi. Ima, dabome, ali su izloženi velikom pritisku i pod velikom su lupom državnih i policijskih struktura tih država. Svako malo dođe vijest iz Evrope o hapšenjima i umješanosti u određene aktivnosti, obično spojive s nasilnim i terorističkim djelima. Ne znam kako će Evropa reagovati na situaciju zemlje koja ipak gaji benovolentan stav prema toj pojavi, koliko god on bio opravdan ili ne. I koja, hajdemo reći gotovo u potpunosti tolerira ovu pojavu, upravo zbog nacionalne složenosti i prešutnog dogovora o ne miješanju u ''lične stvari'' jednoga od naroda u BiH i njegovim pravom da gradi svoj način odnosa prema različitostima unutar svoje dominantne religije. Ministar Sadović je recimo bio jedan od zadnjih JAVNIH eksponata te politike.
Pravila igre u Evropi su jasna, i ono što oni smatraju negativnim i nepotrebnim, onaj koji želi da pripada tom društvu, moraće to poštovati, dopadalo mu se ili ne.
Inače sam mišljenja, neovisno o ovom bugojanskom slučaju, da će u zadnji čas - pet do dvanaest pred dodjeljivanje bezviznog režima, uslijediti neka preinaka i doće do prolongiranja odluke.
suntu jeu

#33 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by suntu jeu »

Pa valjda je reis vrhovni vođa muslimana BiH :-D Ne znam zbog čega bi ovi sa bradom bili nešto posebno kategorisani ?! Svi idu u iste džamije, itd. Poenta je da neki imaju radikalnije stvavove,a neki nemaju. I nisu u Evropi kontrolisani na taj način, pa mrtva je istočna Njemačka :lol:
Teška prdimahovana

#34 Re: Ukidanje viza za BiH

''Neki imaju radikalne stavove a neki ne''.
Pa to se može reči za sve ljude općenito- neki imaju radikalne stavove a neki ne.
Stvar je u procentima. Pretpostavka je da je procenat ljudi s radikalnim stavovima u toj skupini iznad ''normalnog'' odnosno očekivanog kao i u svakoj populaciji. Procenat je kritično visok, i to je ono što je i skrenulo pažnju Evrope.
suntu jeu

#35 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by suntu jeu »

Bilo bi krajnje netoleranto generalizovati stvari samo na osnovu nečije nošnje, a to zna Evropa- ne sekiraj se. Koliko znam, brada u islamu je sunet/farz( došla je s imperativom u vjerodostojnom hadisu), tako da ne vidim nikakav problem osim ove generalizacije. Evo ja živim vani, i još uvijek nisam vidio u nekim novinama ( a govorim četiri jezika) da se na takav način piše i trpa sve u isti koš. Negdje možda u izjavama političkih stranaka tipa talijanske Lega Nord i sl. :lol:

edit ; nemoj me pogrešno shvatiti, ja bih kidao glave likovima kojima padne na pamet da na ovakvo nešto i pomisle uraditi a kamol' urade.
Teška prdimahovana

#36 Re: Ukidanje viza za BiH

Očito ne govorimo o istim stvarima.
Ti mi govoriš o vanjskom izgledu, bradi, načinu odnosa prema vjeri, a ja govorim o jasnoj uvoznoj ideologiji mržnje i netolerancije prema drugima koju gajimo u njedrima.
Daleko od toga da generaliziram stvar i obuhvatam čitavu jednu religiju, ali iluzorno je i veoma opasno žmiriti pred jednim sasvim drugim problemom.
I najbizarnija statistika pokazuje da udio te ''vrste'' vjernika u ukupnoj populaciji u BiH je u ogromno velikom nesrazmjeru s brojem kriminalnih djela za koja su ili presuđeni, ili su politički oslobođeni (u ranijim periodima), ili pobjegli. Da napomenem i strane državljane. Prvo ozbiljnija revizija od strane državnih organa BiH je napravila pravi pomor u obliku oduzimanja nelegalno stečenih dravljanstava, koja im je ipak ranije neko masovno odobravao.

Ne znam. Ako sami ne prepoznajemo problem, ako ga umatamo u problem vjerskih sloboda i načina nošenja brade, bojim se dugoročnih posljedica po ovo društvo. Možda i neotklonjivih.
Cabadahija

#37 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Cabadahija »

Siguran sam 100% da nema ništa od ukidanja viza za državljane Bosne i Hercegovine, tačnije, za one koji imaju tu nesreću da imaju samo bh pasoš.......

Da su htijeli, mogli su ukinuti te vize, međutim, mrka kapa.......
sammo

#38 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by sammo »

Ako sve bude ok, ce vize ukinuti 1.1.2011...
Savjetnik Premijera

#39 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Savjetnik Premijera »

Cabadahija wrote:Siguran sam 100% da nema ništa od ukidanja viza za državljane Bosne i Hercegovine, tačnije, za one koji imaju tu nesreću da imaju samo bh pasoš.......

Da je prdimahovina od nase Zakonodavne i Izvrsne vlasti, ispunila uslove za ukidanje, vize bi bile ukinute. Svi uslovi su se ispunjavali u 12 i 5, a onda se kuka kako nas Evropa mrzi :x
Budala iz snova

#40 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Budala iz snova »

Savjetnik Premijera wrote:
Cabadahija wrote:Siguran sam 100% da nema ništa od ukidanja viza za državljane Bosne i Hercegovine, tačnije, za one koji imaju tu nesreću da imaju samo bh pasoš.......

Da je prdimahovina od nase Zakonodavne i Izvrsne vlasti, ispunila uslove za ukidanje, vize bi bile ukinute. Svi uslovi su se ispunjavali u 12 i 5, a onda se kuka kako nas Evropa mrzi :x
Bice vize ukinute samo pitanje vremena blizu je
Bloger

#41 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Bloger »

Vize se ukidaju nakonon izbora-tu se više ništa ne može promijenitzi makar se naši miševi poput Dodika i Špririća, silno trudili da Evropu ubijede u suprotnoda zadrže vize i da tako pokažu kako Bošnjaci nisu dpobro došli u Evropu.
HORN1

#42 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by HORN1 »

Mislim da je ukidanje viza svima u interesu iz razno raznih razloga, od EU, SAD, raznih balkanskih političara svi imaju moguće koristi i smanjuju štete u budućnosti ukidanjem viza, međutim ja smatram da su štete nanesene i one će dolazidi na naplatu još decenijama po ukidanju viza i nama i svm ostalima.
Isto kao i prošli rat posledice rata još dugo će snositi svi učesnici a pokretači rata i nakon sto godina mogu dobro platiti svoje nepromišljeno djelovanje.
kiky

#43 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by kiky »

špirić, dodik i snsd koče ukidanje viza ...
ukidanje viza koče svi koji ih podržavaju ...
svjesno i planski ...
al to nije loše ...
prije če uzeti srbijanske, pasoše i put pod noge ...
:D
Noddle

#44 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Noddle »

Fajon: Ako se do septembra ne ispune uslovi, bojim se da ćemo imati problem
Izvještaj o ispunjenju uslova za liberalizaciju viza na sjednici 2. septembra • Kamen spoticanja činjenica da na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH nije imenovan vršilac dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH

Izvještaj o ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima bit će na sjednici Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta 2. septembra i od izvještaja ovisi kada će građani BiH moći slobodno i nesmetano putovati.
„Ukoliko izvještaj bude pozitivan, nadam se da će stvari krenuti redovnom procedurom dalje. Uslijedit će glasanje u našem komitetu u drugoj polovini septembra i nadam se da ćemo to proći krajem septembra ili u krajnjoj liniji početkom oktobra“, kazala je Tanja Fajon.
Slovenska poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je u izjavi pojasnila da je kamen spoticanja svakako činjenica da na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH nije imenovan vršilac dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH, što je bio jedan od ključnih uvjeta za donošenje odluke o ukidanju viza. To što se približavaju izbori u BiH nema direktnog utjecaja na vizni režim.
„Izbori sami po sebi nisu prepreka za dobijanje bezviznog režima, ali ukoliko oni diktiraju ili usporavaju ispunjavanje uvjeta onda to jeste problem. Ako uvjeti ne budu ispunjeni do kraja osmog ili početkom devetog mjeseca bojim se da ćemo onda imati problem“, kazala je Fajon.
Kako smo mi nesretna drzava i kako smo mi jadni, ne daju nam da slobodno putujemo. Nasi politicari tako dragi i mili rade sve da nam to omoguce, a babaroga EU nam i dalje ne da bezvizni rezim. Kako smo samo jadni.
Nikad ja necu u Euripu bez vize, samo se trebam nadati da ce moje dijete moze slobodno da putuje.
probuseni $

#45 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by probuseni $ »

Milion bosanaca u zadnjih 20g. zivi diljem svijeta i najbolja su garancija samoj BiH kakvi smo kad odemo u druge drzave. Bosanci kao minoritet u Evropi i svijetu ne predstavljaju nikakav, ama bas nikakv rizik. Problem je propusnost bosanskih granica preko koje se vrsi tranzit onih koji mogu predstavljati eventualnu opasnost. Strah je da ce "brat bratu " omoguciti ulaz kroz Bosnu nekim tamo avganistancima, cecencima ili nekim drugim . Kad kazem brat bratu mislim takodje na administraciju RS kojoj je interes da u Evropu infiltrira sto vise muslimanskog terorizma, pa nije iskljuceno da neko papire dobije i u RS lake ruke...
Normalan.ba

#46 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Normalan.ba »

kiky wrote:špirić, dodik i snsd koče ukidanje viza ...
svjesno i planski ...
al to nije loše ...
Glupost.Sa srpskim pasošem mogu putovati a ne moraju seliti :-)
stari grad Visegrad

#47 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by stari grad Visegrad »

Normalan.ba wrote:
svjesno i planski ...
al to nije loše ...
Kada vidi svoj Beograd (onaj sa putokaznih tablica na svakom raskrscu) onda se pocne razmisljati kako su zgrade velike i lijepe u Beogradu. :wink:
stari grad Visegrad

#48 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by stari grad Visegrad »

Noddle wrote:
Kako smo mi nesretna drzava i kako smo mi jadni, ne daju nam da slobodno putujemo. Nasi politicari tako dragi i mili rade sve da nam to omoguce, a babaroga EU nam i dalje ne da bezvizni rezim. Kako smo samo jadni.
Nikad ja necu u Euripu bez vize, samo se trebam nadati da ce moje dijete moze slobodno da putuje.
Bilo bi ti pametnije da govoris u jednini i za sebe a ne da govoris za sve. Ti mene ne predtavljas, niti predstavljas grupu a ni bh naciju niti bilo koga. Ti predstavljas samo samog sebe.
Nikad niasm bio jadan, a ni danas. Ja ne znam koji ti stampu citas, ali Eu nije babaroga, i nije EU kriva sto traze vize, vec su krivi politicari iz SNSD koji ne prihvatajau zakone, a ti isti zakoni postoje u drugim zemljama. A SNSD nce da ih izglasa.
Logicino je da kazes imenom i prezimenom ko su krivci i da osmislis kako cemo ih skinuti sa vlasti. Niko ne voli glupe politicare.
rahmanjin

#49 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by rahmanjin »

svjesno i planski ...
al to nije loše ...
hajde samo objasni kako ce doci do tih pasosa?
Normalan.ba

#50 Re: Ukidanje viza za BiH

Post by Normalan.ba »

stari grad Visegrad wrote:
Normalan.ba wrote:
svjesno i planski ...
al to nije loše ...
Kada vidi svoj Beograd (onaj sa putokaznih tablica na svakom raskrscu) onda se pocne razmisljati kako su zgrade velike i lijepe u Beogradu. :wink:
"On" u Beograd može bez vize,da bi gledao "zgrade" :-)
Post Reply