Yug wrote:ultima_palabra wrote:Ma ljudi, stanite malo na loptu... meni je prvom odvratan taj Šemso, ali ako je priveden bez naloga tužilaštva to je presedan prvog ranga i razlog da se SIPA izvrne naglavačke i pretrese malo šta ko tamo radi.
Kad bi postojao neko u ovoj državi ko bi razmišljao malo dalje od vlastite fotelje.
Pa tuzilastvo i jeste najveci problem ove korumpirane zemlje.Oni su na celu svega,posebno u sudu BiH.Oni trebaju biti vertikala morala i pravde a dozvoljavaju da ovakvi kao Mehmedovic slobodno hodaju nasom zemljom bez cak i podizanja optuznice i pored svih relevantnih dokaza.
Teror Šemsine policije
- Ta „Šemsina policija" nije mogla prstom da mrdne bez njegove naredbe. Zato ni Krkalić ništa od tih zlodela koja mu se stavljaju na teret nije mogao da uradi bez njegovog znanja. On je bio samo obični policajac i očigledno je da ovde neko želi da se kola zločina nad Srbima u Tešnju slome na nekoj beznačajnoj ličnosti, a da se najkrupnije ribe izvuku. Ne znam šta da kažem. Umesto da odgovara za ono što je radio, Mehmedović se sada pominje kao kandidat za ministra. Pa, to je licemerje! - ogorčen je Filipović.
U pomenutoj optužnici Krkalić se tereti da je na području opštine Tešanj, kao policajac u tom gradu, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tako što je mučio srpske civile V. N., B. R. i M. R., kojima je nanosio teške psihičke i fizičke bolove. Prema navodima iz optužnice, Krkalić ih je šamarao, udarao im glave o zid, tukao ih pendrekom, pretio im i tražio da priznaju da imaju oružje. U optužnici se nigde ne navodi ko je Krkaliću bio nadređen i kakvu ulogu su odigrali njegovi pretpostavljeni.
Ubijali, mučili, tukli...
Zoran Filipović tvrdi da je Šemsudin Mehmedović bio gospodar života i smrti u Tešnju i ističe da su ga se plašili i Bošnjaci.
- Ja sam nekoliko puta bio zatvaran u podrum stanice policije po nalogu istražnog vojnog tužioca Saliha Memića. Prvo su me optužili da imam radio-stanicu, zatim da krijem oružje, a na kraju su me osudili zbog „snimanja vojnih objekata". U zatvorima sam proveo više od šest meseci, a 40 dana u samici. Tučen sam, maltretiran, vezan lisicama za radijator, mučen glađu i odvođen na kopanje rovova na prvoj liniji, a danas su ljudi koji su za to odgovorni poslanici u Parlamentu BiH i tužioci u tužilaštvu u RS - s gorčinom kaže Filipović.
Podsetimo, Press RS je u oktobru objavio iskaz zaštićenog svedoka, koji je ispričao da su 1992. godinu mudžahedini doneli na poklon četiri odsečene srpske glave Šemsudinu Mehmedoviću, koji je u to vreme bio načelnik muslimanske policije u Tešnju. Svedok je ustvrdio da je Mehmedović jednog od glavoseča za monstruozni zločin koji je počinio nagradio niklovanim pištoljem. Taj svedok je detaljno opisao događaje iz 1992. godine i potvrdio da je za vreme rata policija pod Mehmedovićevom komandom ubijala, mučila, maltretirala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti.
Taj iskaz podigao je veliku buru, a pojedini poslanici tražili su da se Mehmedović krivično goni i da mu se skine poslanički imunitet. Iz Tužilaštva BiH Pressu RS je potvrđeno da se vodi postupak provere navoda iz izveštaja o počinjenom krivičnom delu ratnog zločina, koji je MUP RS protiv Šemsudina Mehmedovića podneo 2005. godine.