Srklet-jok77 wrote:jer Bosna je imala samo dva puta ... izachi iz srboslavije ( tada je vech yu objektivno to i postala ) ili ostati u srboslaviji .... i jedno i drugo je vodilo u rat ...
Lisabonski sporazum je bilo najbolje moguce rjesenje. Za Bosnjake i Hrvate je to bio izlazak iz kako to vi kazete Srboslavije, sa cim se ja ne bih slozio, al nije ni vazno, i na sta su Srbi pristali, ali ipak sa kantonalnom organizacijom da se zastite koliko-toliko nacionalni interesi.
Po mom misljenju nista posebno, to bi bilo vise psiholoski, jer sta su mogli ti teritorijalno nepovezani kantoni, sa jakim "manjima". Nista.
Dobro se sjecam kako se digla prvo kampanja po novinama protiv tog sporazuma. Oslobodjenje je pisalo za kantone da su to katuni, torovi itd
Medjutim u poredjenju sa onim sta je slijedilo odbijanjem tog sporazuma i sadasnjim stanjem sa postojanje RS, prakticno drzave u drzavi, trebali mozda neki komentar ?
A sto je jos najvaznije taj sporazum je otklanjao mogucnost rata. Bilo je predvidjeno povlacenje JNA u periodu od 5 godina, sto je sasvim normalna stvar, bez frke i zurbe i da se dobar dio tih snaga transformise u vojsku BiH. Da se ljudi malo naviknu na novo stanje i da se normalizuje situacija.
Moje misljenje je da to nije odgovaralo Hrvatskoj, tacnije hrvatskoj politici, koja je zeljela posto-poto da prebaci rat u BiH i da olaksa svoj front i da dobije na vremenu da se naoruza.
Politika SDA je tu zaista bila amaterska, brzopleta i kratkovidna.
U stvari da li zaista vjerujete da je Alija zaista htio da izgradi gradjansku drzavu ?
Meni je tesko da povjerujem da je neko ko je osnovao prvi nacionalnu stranku, to zelio.
Totalni apsurd je osnivati nacionalne stranke sa ciljem izgradjivanja gradjanskog (sto podrazumijeva nebitnost nacije) drustva.
Ko je tu lud bio