sayonara wrote:zonbirile wrote:@sayonara
pa ako popusti sa Cerićem,Alijom,Šajom;Čengićima,Gašijima,pojedinim generalima,logističarima,pa o čemu onda,pa onda je sve ok.Upravo to i pišemo,Bosna na 20-25% teritorije,a svi bezgrešni,heroji,zaslužni,merhametlije.
Cerica na ovoj temi nisam ni spomenuo a svako malo neko ga slepa. A kad si vec krenuo po politicarima, vjerskim sluzbenicima, generalima, logisticarima ... evo ti nagradno pitanje: Navedite tri licnosti iz odbrambeno - oslobodilackog rata BiH protiv agresije, zasluzne za opstanak drzave, a koje su svoju reputaciju zadrzale do danas i nisu direktno ili indirektno optuzene za veleizdaju i/ili kriminal?
Hajmo ovako @sayonara...
Kao prvo, izvini na onome sto napisah, ali poslije onih epiteta koje si mi uputio, onog casa kad sam to procitao, mislio sam da bolje nisi ni zasluzio.
Sto se tice mojih napada na Aliju i postupke koje je vlast uradila, sve si u pravu!
I jos vise! Ja naprosto nemam rijeci kojima bih iskazao svo razocarenje, bijes, bol koju osjecam kad gledam ko je vodio i vodi ljude u BiH! A sve to u ime te iste BiH, u ime naroda i u ime vjere! Ako je ko na svijetu to zasluzio, Bosanci, a onda medju njima posebno Bosnjaci, takvo vodjstvo sasvim sigurno nisu zasluzili!
Kataklizma kroz koju smo prosli, svako na svoj nacin, bila je produkt visestruke agresije na nasu zemlju, na nas narod, na svakog postenog, obicnog, malog covjeka! Svi smo mi usli nespremni za ono sto nam se desilo. Svakog od nas je sve sto se desilo kostalo zivota na ovaj ili onaj nacin.
Stotinu je hiljada, kazu zvanicni podaci, ljudi izginulo. Vjerovatno polovina stanovnistva BiH ne zivi u svojim kucama u kojima su zivjeli prije rata. Ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, ljudi izgubljenih dusha susrecemo svaki dan na desetine i stotine oko nas, pa ma u kom dijelu svijeta da se nalazimo. Jedno od tih mjesta je sasvim sigurno i ovaj forum.
Privreda BiH stoji. Svijet se koprca u krizi vecoj od bilo koje u istoriji a mi i dalje prebrojavamo krvna zrnca i gledamo odakle ce nam kanuti koja parica. Sadaka! Posla nema ni s glave i sve veci broj ljudi ostaje bez istog. Penzioneri koji su cijeli svoj zivot radili da bi kako-tako prozivjeli starost danas lice na pse skitnice koji preturaju po kontejnerima da nadju komad kruha.
U isto vrijeme, ogromna vecina onih koji snose veliki, grandiozni dio odgovornosti za polozaj svih pobrojanih ljudi zivi zivotom razvratnika. Ta skupina hohstaplera nije samo prevarila i opljackala narod. Ona mu je uzela dushu! Uzela mu je mogucnost rezonovanja. Napravila je kod istih tih ljudi takav mentalni sklop koji njima omogucuje vjecni ostanak na vlasti a narodu samo daljnju propast. Postali su ti grozomorni lideri simbolom i drzave i naroda i vjere za koju se kao zalazu i danas se mi, obicni ljudi poput tebe i mene, glozemo oko toga jesu li oni dobri ili nisu. I ne samo to!
Svaki napad na njih se od ljudi koji ih brane dozivljava upravo kao napad na sve one njihove zrtve koje pobrojah gore.
Osjetis li koji je to apsurd? Ne osjecas li se, kao borac Armije BiH prevarenim, izdanim, napustenim?
Tebe muchi sto ja nisam uzeo pushku a ne muchi te to sto su sve one ideje za koje si se borio pale u vodu i zapravo nisam siguran da si uopste i svjestan toga da je ona borba koju si poveo 1992. bila nesto sasvim drugo na kraju rata koji si vodio.
Tebi licno to mozda i pashe ali meni sasvim sigurno ne bi pasalo. Iz mali milion razloga ali ne bih o tome sad.
One i onakve BiH kakvu sam ja napustio nema vishe. Ovu i ovakvu kakva danas postoji ne prihvatam kao sredinu u kojoj bih mogao zivjeti. U situaciji sam da biram i ja sam izabrao.
Ali, to ne znaci da se trebav prestati baviti svim onim ljudima koji su me doveli do toga da sve sto sam napravio sa svojih deset prsta ostavim nakon 32 godine zivota.
Kao da nikad nije postojalo.
A sve to da bi me se danas ubjedjivalo kako su nas kao licnost oslobodili, dali nam pravo na vjeru, naciju, drzavu, upalili nam svjetlo nakon 50 godina mraka.
I... na kraju, da nas ubijede da s nasom drzavom mozemo da radimo sta god hocemo
Ako nam Dodik dopusti!
Ni vise ni manje!
Nikad jedan Srbin, pa ni Hrvat (ukljucujuci i Broza!) nije imao vise uticaja na to kako ce Bosna ici naprijed kao sto to danas imaju koalicioni partneri (od prvog dana!) onih koje ti dizes u nebesa!
U ratu koji se vodio, nasao sam se na mjestu gdje sam imao oko sebe i nejac i starce o kojima sam i te kako trebao da se pobrinem da im glave sacuvam. Pushke nisam imao kao sto je nisu imale ni moje komsije!
Da sam bio tamo gdje si ti bio ili da sam bio sam samcat bez odgovornosti za glave drugih oko sebe, ko zna gdje bih i ja zavrsio...
Mozda bih ja sad bio na tvom mjestu a ti na mom.
Jer, malo, jako malo ljudi je
biralo sta ce i kako ce 1992.