Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
nosara

#376 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

...
nosara

#377 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

sayonara wrote: Da, zivimo u podijeljenoj drzavi, ali te podjele nisu rezultat zelje bosnjackog rukovodstva kojeg pokusavas stpati u isti kos sa ostalima, vec agresije na BiH. Potvrdu ovome mozes naci u svakodnevnim izjavama svih bosnjackih funkcionera da se zalazu za BiH uredjenu na principu ekonomskih, a ne etnickih regija, dok iz ostalih stranaka nemamo takvih inicijativa. I nemoj mi jos, ziv bio, tumaciti i u sta sam vjerovao 92. godine. Clan sam PL od 91. godine, jer samo slijepac je mogao ne vidjeti sta nam se sprema. Da, i u mom gradu je bilo ljudi koji su mahali jugoslovenskim zastavama i setali za mir, sjedili u kaficima dok je gorio Bosanski Brod, ali veliki broj nas barem je bio oprezan i nastoja sto spremnije docekati agresora. A onaj ko sebi nije vjerovao mogao je to cuti na sastancima u svim mjesnim zajednicama organizovanim od strane SDA ili Staba TO na kojima su ljudi upozoravani da ce rata biti. Nasa pomoc Hrvatskoj, a sto se cesto zanemaruje i potcjenjuje, bila je odluka o zaustavljanju slanja regruta iz BIH u JNA i bilo bi lijepo da su nam ti iz Dubrovnika i Vukovara uzvratili barem na nacin da svoje vojnike ne salju da ratuju s nama. I ne pljujem ja ni po kome, pa ni po SDP-u. Svaki grad imao je svoje heroje koje takvima nije napravila stranka vec njihova hrabrost. Ja samo iznosim cinjenice da je teret organizacije otpora uglavnom bio na SDA. Mozes je kritikovati, mozes joj naci pogresne odluke, ali ne mozes osporiti da je to tako. Mozes sve greske i poraze takodjer adresirati na SDA, ali pri tome je veoma znacajno slijedece: agresija u kojoj ucestvuje cetvrta vojna sila Evrope, vise od trecine pobunjenog stanovnistva, embargo medjunarodne zajednice na uvoz naoruzanja i nerijetko naivnost Bosnjaka koji ne vjeruju da ce rata biti i u BiH - "Jugoslaviji u malom".
Zanimljivo... Podsjeca me na nekog... :D

U Sarajevu je jedino alija pozivao u setnju... :D
elSaik

#378 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

Nemoj tako, znaš li šta bi svijet o nama mislio da je kojim slučajem Alija rekao da će rata biti. Na stranu to što bi možda poneki život bio spašen, to se svakako ne može porediti sa ugledom u svijetu. :(
Fair Life

#379 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

sayonara wrote:...
Ja samo iznosim cinjenice da je teret organizacije otpora uglavnom bio na SDA. Mozes je kritikovati, mozes joj naci pogresne odluke, ali ne mozes osporiti da je to tako. Mozes sve greske i poraze takodjer adresirati na SDA, ali pri tome je veoma znacajno slijedece: agresija u kojoj ucestvuje cetvrta vojna sila Evrope, vise od trecine pobunjenog stanovnistva, embargo medjunarodne zajednice na uvoz naoruzanja i nerijetko naivnost Bosnjaka koji ne vjeruju da ce rata biti i u BiH - "Jugoslaviji u malom".
Cetvrta vojna sila, al' u kurcu. O tome malo bolje znam nego ti. (Procitati "Sjecanje vojnika" od Martina Spegelja.)

I ja iznosim cinjenice... lazovcino.

PS. Kerim Lucarevic kaze da je svaki od pripadnika PL. u BiH bio spreman aktivirati 50-100 ljudi. "Naprimjer, nasu grupu iz Visegrada je vodio Zijo Subasic. Oni su presreli Uzicki korpus JNA na Dobrunu i zarobili 40 Belih orlova. Pet dana cetnici nisu mogli proci. To je omogucilo da se ljudi povuku iz grada, ali su pozvani da se vrate, garantirano je da ce im JNA garantovati mir. I, 3000 Bosnjaka se vratilo zahvaljujuci izjavama iz bh. vlasti. Nakon 15 dana je pocelo klanje i ubijanje u Visegradu."

PPS. "JNA nije agresor na BiH." (Izjava Alije Izetbegovica 1. marta 1992. godine upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zahtijevao povlacenje srpskog agresora, kad je JNA vec zauzela neke repetitore, blokirala mnoga industrijska postrojenja... i tako dalje i tako blize.)
Stari

#380 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Ovakav nastup me nemalo iznenadjuje ... mislim na ovu uvodnu recenicu zemo...>>o tome ja malo bolje znam no ti<<...Mislim, nije da se po tom pitanju s tobom ne slazem (pretjerivanje je govoriti o JNA kao o 4 vojnoj sili svijeta...- veliko pretjerivanje) ...nego tonalitet kojim je ovo sasuto u tvojoj recenici ....ti isto kao da si bio stazista u vojsci. (Ja sam bio samo tempirac na haubici i nista vise kunem se...ni razvodnik)

:D
Fair Life

#381 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Stari wrote:Ovakav nastup me nemalo iznenadjuje ... mislim na ovu uvodnu recenicu zemo...>>o tome ja malo bolje znam no ti<<...Mislim, nije da se po tom pitanju s tobom ne slazem (pretjerivanje je govoriti o JNA kao o 4 vojnoj sili svijeta...- veliko pretjerivanje) ...nego tonalitet kojim je ovo sasuto u tvojoj recenici ....ti isto kao da si bio stazista u vojsci. (Ja sam bio samo tempirac na haubici i nista vise kunem se...ni razvodnik)

:D
O JNA kao "cetvrtoj sili" se moglo mozda govoriti (mada je to uvijek bilo pretjerivanje) u vrijeme dok su u njoj bili Makedonci, Hrvati i Slovenci. Poslije toga je to bila sila koja se mogla razbiti za dva mjeseca.

Ali... JNA je preko KOS-a koordinirala sve opstrukcije kako u Hrvatskoj tako i u BiH. (Muslimovic, Rekic, Delimustafic - sve Alijini najblizi suradnici, ljudi od povjerenja... koje mu je uz njegovu suglasnost "uvalio" Aleksandar Vasiljevic. Pa onda komandant BiH Armije Delic koji je direktno sa neprijateljskog polozaja promoviran u Komandanta. Da je barem dezertirao, pa haj' haj'. Nego zarobljen bolan kao agresorski oficir na polozaju oko Sarajeva.

Zemo ne zajebavaj...

Kod mene je pun ormar knjiga koje su napisali ljudi koji znaju istinu. I sam sam bio svjedokom mnogih istina koje ne niti mogu, niti zele progutati oni koji su dobili zadatak da od lopovske SDA i Alije naprave zvijezde vodilje...

Kod mene te budalastine ne mogu proci, a ti ako mozes... progutaj ih.
Luke Perry

#382 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Luke Perry »

cetvrta sila..... boze dragi pa u JNA nije bilo ni cestitog sljema :D

honorable mention - opasaci :-)
Last edited by Luke Perry on 02/02/2009 13:11, edited 1 time in total.
Stari

#383 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Ama ko kaze da ih gutam ...? Ja tvrdim upravo suprotno...JNA nije bila 4 po snazi vojska na svijetu ni sa svim janezima Hrvatima i Makedoncima ....to je pretjerivanje...a bez njih je bila = ono sto se velika vecina ovdje prisutnih sjeca. Vojna sila kojoj je udarna snaga bila ...laganje sirokih narodnih masa o vlastitoj snazi...Nema razloga da se ljutis...ne zajebavam se ni najmanje.

A sto se tice tog romanticarskog odnosa spram vojne profesije i ono tipova oficir i Dzentlemen...po meni je najzasluzniji za zvanje vrhovnog komandanta oruzanih snaga BiH...je bio kapetan.... Adil Besic se zvao...ostavio je svoje kosti podno Grabeza...jedini od cijele te bulumente za kojeg bi ja licno ruku u vatru stavio ...sve ostalo je (umal ne rekoh )
madner

#384 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by madner »

4 vojna sila na svijetu ne, vojna sila svakako.

Za zemlju od 20 miliona stanovnika vojska je bila prevelika a izdaci ogromni. Ono sto je bila sreca jeste da se zbog velicine vojske moralo stediti na obuci.
gradska toplana

#385 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by gradska toplana »

@sayonara,
1) "Mirno spavajte rata nece biti". Ma ovo bas bi fenomenalno!!!!!!!!
2) SDA organizovao odbranu????Gdje??Mozda u tvojoj carsiji,a u mojoj ne.Nagulili u Zagreb i fol nemogu se vratiti nazad.

Nesto tu nemogu povezat.Ako je SDA organizovao odbranu sta bi ??Isto tako te ljude je postavila glavna centrala SDA,pa sad malo mucni glavom. :thumbup:
splavar šime

#386 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by splavar šime »

Fair Life wrote:
sayonara wrote:...
Ja samo iznosim cinjenice da je teret organizacije otpora uglavnom bio na SDA. Mozes je kritikovati, mozes joj naci pogresne odluke, ali ne mozes osporiti da je to tako. Mozes sve greske i poraze takodjer adresirati na SDA, ali pri tome je veoma znacajno slijedece: agresija u kojoj ucestvuje cetvrta vojna sila Evrope, vise od trecine pobunjenog stanovnistva, embargo medjunarodne zajednice na uvoz naoruzanja i nerijetko naivnost Bosnjaka koji ne vjeruju da ce rata biti i u BiH - "Jugoslaviji u malom".
Cetvrta vojna sila, al' u kurcu. O tome malo bolje znam nego ti. (Procitati "Sjecanje vojnika" od Martina Spegelja.)

I ja iznosim cinjenice... lazovcino.

PS. Kerim Lucarevic kaze da je svaki od pripadnika PL. u BiH bio spreman aktivirati 50-100 ljudi. "Naprimjer, nasu grupu iz Visegrada je vodio Zijo Subasic. Oni su presreli Uzicki korpus JNA na Dobrunu i zarobili 40 Belih orlova. Pet dana cetnici nisu mogli proci. To je omogucilo da se ljudi povuku iz grada, ali su pozvani da se vrate, garantirano je da ce im JNA garantovati mir. I, 3000 Bosnjaka se vratilo zahvaljujuci izjavama iz bh. vlasti. Nakon 15 dana je pocelo klanje i ubijanje u Visegradu."

PPS. "JNA nije agresor na BiH." (Izjava Alije Izetbegovica 1. marta 1992. godine upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zahtijevao povlacenje srpskog agresora, kad je JNA vec zauzela neke repetitore, blokirala mnoga industrijska postrojenja... i tako dalje i tako blize.)
:thumbup: Bravo Fair Life upravu si za to jer isto mi je pričao prijatelj iz Višegrada koem su ubili oca,majku i brata a sada živi u Sarajevu i on je svjedok da su naši tadašnji političari koi su se poslije dičili Bošnjaštvom i čuvarima nacie pozvali narod da se vrate u Višegrad jer im kao neće niko ništa a eto šta se sa njima dogodi,poslaše ih pravo mesožderima u čeljusti. A znamo svi ko hoće realno gledati neke stvari i čitati i šta drugi pišu a ne samo neki podobni da je dosta nših oficira bilo svo vrjeme rata u Hrvatskoj kada se žarilo i palilo od strane Četnika i JNA po Vukovaru,Dubrovniku,Zadru,Benkovcu,Okučanima i drugim Hr gradovima.Mnogi oficiri su došli u Armiju BiH poslije nekoliko mjeseci pa i više od godinu dana agresije na našu domovinu BiH,a mnogi oficiri koi su bili od prvoga dana u odbrani BiH kao Jovan Divjak,Stjepan Šiber i mnogi drugi,preko noći su mjenjeni, pa ko je tome kriv zna se samo se neki prave ludi. :bih:
Dozer

#387 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Meni sve ovo izgleda kao vise nego povrsno gledanje na stvari i tu nasu nesretnu blizu istoriju, od strane pojedinih.

Pri tome, pojedini ovdje apsolutno ne zele da cuju, cak ni u razmatranje da uzmu neke stvari koje same isplivavaju na povrsinu, a to su mogucnosti da je ipak postojao dogovor izmedju nasih i njihovih, odnosno da su se SDA, Alija, Haris i ostali na neki nacin dogovorili o podjeli BiH sa SDS-om, Radovanom, itd. Nazalost, mnoge cinjenice koje su danas vise nego jasne, ipak ukazuju da nekih dogovora tu jeste bilo.
Jedna od cinjenica je i to da se, recimo, '93 suskalo da ce Srebrenica biti zamijenjena za Vogoscu. A to je na kraju i uradjeno.
splavar šime

#388 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by splavar šime »

Dozer wrote:Meni sve ovo izgleda kao vise nego povrsno gledanje na stvari i tu nasu nesretnu blizu istoriju, od strane pojedinih.

Pri tome, pojedini ovdje apsolutno ne zele da cuju, cak ni u razmatranje da uzmu neke stvari koje same isplivavaju na povrsinu, a to su mogucnosti da je ipak postojao dogovor izmedju nasih i njihovih, odnosno da su se SDA, Alija, Haris i ostali na neki nacin dogovorili o podjeli BiH sa SDS-om, Radovanom, itd. Nazalost, mnoge cinjenice koje su danas vise nego jasne, ipak ukazuju da nekih dogovora tu jeste bilo.
Jedna od cinjenica je i to da se, recimo, '93 suskalo da ce Srebrenica biti zamijenjena za Vogoscu. A to je na kraju i uradjeno.
:thumbup: Smrdi,smrdi, tu nešto užasno smrdi !!!
Dozer

#389 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Ma mislim da nas vecina ovdje ima dovoljno godina da sami sa sobom skontamo sta je i kako je, dovoljno nas je bilo ovdje cijeli taj nesretni rat, pa je blesavo sada opravdavati kojekakve stvari nekim nebulozama koje se baziraju na onoj "nisu moji to uradili 100%", a argumenata nigdje na mapi, cak naprotiv - masa ocitih stvari govori upravo suprotno.

Cista logika - da li je bilo moguce podijelilti BiH mirnim putem? Ne. Ne is prostog razloga sto niko nikome, dakle ni Srbi svojima, ni Bosnjaci svojima, ni Hrvati svojima, nisu mogli reci "e ljudi, od sutra se selimo u B. Luku, Mostar, tamo-vamo...jer smo se mi tako dogovorili". Ko bi se to pomakao sa svog ognjista samo zato sto mu to kaze neki nacio-vjerski vodja? Zasigurno ni 1% ljudi. Ostala je opcija - rat. Nazalost, njihovu, odnosno onih koji su se i dogovarali da se dijele, nisu racunali na postojanje onih koji se jednostavno nisu vidjeli u torovima, a upravo ti i takvi, bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost, sjebali su sve ove djelilacke planove. Sta su djelioci tada jedino mogli - da nastave sa ratom.

Pitajte Srbe u Srebrenici odakle su dosli (dobar broj njih). Znate sta ce vam reci? Iz Vogosce. Ako ih pitate kako, odgovor je - jer su nas nasi samo potrpali u kamione i autobuse kada je bila reintegracija, i ko nije imao gdje drugo, zavrsio je u Srebrenici. Ko danas zivi u Vogosci? Srebrenica ljudi moji, Srebrenica. Zakljucke izvlacite sami, a ovakvih primjera ima u neogranicenim kolicinama...nazalost.
Fair Life

#390 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

splavar šime wrote:
Dozer wrote:Meni sve ovo izgleda kao vise nego povrsno gledanje na stvari i tu nasu nesretnu blizu istoriju, od strane pojedinih.

:thumbup: Smrdi,smrdi, tu nešto užasno smrdi !!!
Smrdilo je od samog pocetka, previse je smrdilo.
Za oci je 'grizlo' onog ko je odlucio gledati, vidjeti, sebi priznati i zapamtiti istinu.

Negdje u vakat kad je Kerim Lucarevic (PL) inicirao uspjesno zavrsenu akciju da se iz Hidrometeoroskog zavoda BiH uzme rezevna oprema za vezu, pod izgovorom da ide na remont, i koju je (16 radio stanica) preuzeo Mirsad Hujdur. Zahvaljujuci toj akciji jos prije prvih barikada je djelomicno osposobljena bezicna komunikacija.

Negdje u isto vrijeme je trajala "borba" za oruzje u Novom Travniku...

... Muhamed Cengic (SDA) i Milutin Kukanjac odlaze na sastanak, pozvani ispred bosanske vlade, u tvornicu oruzja Bratstvo. Obezbjedjenje toj tvornici davali su pripadnici JNA. Neposredno prije toga HOS je blokirao put za Novi Travnik i oduzeo dva JNA kamiona puna naoruzanja koji su krenuli iz tvornice Bratstvo. Predstavnici HDZ-a koji nije ucestovao u dogovoru Izetbegovic-Karadzic o stvaranju mjesovitih straza i njihovom zajednickom patroliranju, ne pristaju na JNA obezbjedjenje tvornice i traze izmjestaj JNA obezbjedjenja.
Cengic ne da nije podrzao predstavnike HDZ-a nego je povladjivao Kukanjcu i cak zahtijevao kao predstavnik BiH vlade da JNA osiguranje tvornice ostane gdje jeste i da se cak pojaca, a da tvornica nastavi raditi sa vecim angazmanom da bi se proizvelo i armiji na vrijeme isporucilo sta je bilo vec ranije naruceno.

PS. Razlika izmedju konkretnih djelovanja PL i SDA je ocita... Ja vjerujem u namjerno izreziranu opstrukciju od strane KOS-a preko "nasih" Izetbegovica, Cengica i ostale ekipe okupljene 'od zla oca a od gore majke'...

PPS. Cengic i Kukanjac su nakon sastanka u Travniku bili gosti kontakt-programa Radio Zenice. U hodniku se Cengic posmatra u ogledalu ocjenjujuci kako mu stoji Kukanjceva shapka koju je natakario na svoju 'patriotsku' glavusu.

Odgovarajuci na pitanja slusalaca Radio Zenice Cengic tvrdi kako nema razloga za podizanje tenzija, kako ce se u narednih nekoliko dana situacija u BiH smiriti...

U narednih nekoliko dana na dnevnom redu je bio Arkan i pokolj u Bjeljini.

Pitam se... ko je to iz SDA, kako i gdje organizovao otpor agresoru na BiH ??
nosara

#391 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

Ne istinom, Safete...! :D
Fair Life

#392 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

nosara wrote:Ne istinom, Safete...! :D
Jednom prilikom, pokojni Slobodan Selenic je rekao:
"Istina uvijek negdje proklija. Probije se sama ako joj drugi ne otvore prolaz. Bolje je, ipak, otvarati joj prolaz, da ne bi kasnila suvise."
popajic

#393 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

Fair Life wrote:
nosara wrote:Ne istinom, Safete...! :D
Jednom prilikom, pokojni Slobodan Selenic je rekao:
"Istina uvijek negdje proklija. Probije se sama ako joj drugi ne otvore prolaz. Bolje je, ipak, otvarati joj prolaz, da ne bi kasnila suvise."
Proklijala je ona vec odavno,ali postoje oni koji je u korijenu sasijecaju tvrdeci da je korov !
A korov zalijevaju i presadjuju kao rijedak cvijet.
Pogubno - i za floru i za faunu :sad:
Dozer

#394 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Dozer »

Ko je bio sef Foruma gradjana?

Ma primjera da se radilo o unaprijed dogovorenom ratu i podjeli ima na izvoz ljudi, ne zanosite se.
Evo samo par...
1. sve ratne akcije koje su radjene s ciljem oslobadjanja odredjene teritorije ili dijela teritorije, bar 90% njih, zavrsilo je neslavno onog momenta kada bi ABiH progulila "previse". Automatski su obustavljane dostave ljudi i MTS-a,a sto je uvijek rezultiralo povlacenjem na polazne polozaje, ili bar 50% nazad, rijetko se ostajalo dublje od toga.
2. Jesen '95 i prolaz ABiH, policije itd., uz pomoc Hrvatske artiljerije, skoro pa sve do Banja Luke automatski je uslovilo dizanje sve sile IFOR-a, NATO-a i sl., kordone njihovih transportera, helikoptera i bla,bla, a samo sa jednim ciljem - da se zaustavi napredovanje ABiH kako Banja Luka ne bi pala. Zvanicno objasnjenje svih tih stranaca, koje i danas mozemo cuti, jeste da je ABiH zaustavljena kako bi se sprijecio egzodus izbjeglica (?!), pri cemu se totalno zaboravlja na prisilni egzodus svih ostalih u BiH, osim Srba, i to vecinom egzodus na onaj svijet.
Sve ovo izgleda jos jadnije ako se zna da je naredjenje za prekid napredovanja i ukopavanja ABiH iz Predsjednistva BiH, dakle direktno od Alije, stiglo jos kod Sanskog Mosta, sto je Dude zanemario i nastavilo se dalje. Treba li uopste reci da smo se kasnije vratili preko 20km, i to upravo na to mjesto gdje i bilo naredjeno zaustavljanje? Tu je, btw, danas entitetska granica.
3. Kada je bila srbocetnicka ofanziva na Igman, '93, zasto nije izdato naredjenje da se zauzme Grbavica, jer se precizno znalo da u tim momentima tamo nije bilo vise od 20% vojske RS posto su svi ostali poslati na Igman? U Sarajevu je bilo vise nego dovoljno naoruzanih jedinica da ovo urade u trku.
4. Zasto su se branila pojedina mjesta poput Azica ili Dogloda, koja su bili kasicni dzepovi bez ikakvog znacaja za ABiH i uzrokovali su pogibije mase nasih ljudi, a nisu se napadala mjesta koja zaista jesu bila bitna, kao Grbavica recimo? Zato sto je trebalo stvoriti sliku zestokog rata kako bi se svijet ubijedio u svasta nesto, a na racun toga dobili milioni sa svih strana, vecinom od arapskih zemalja. Znamo gdje je dobar dio tih miliona zavrsio, zar ne? :)

Eto, malo materijala za razmisljanje...
palermo

#395 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

Dozer wrote:Ko je bio sef Foruma gradjana?

Ma primjera da se radilo o unaprijed dogovorenom ratu i podjeli ima na izvoz ljudi, ne zanosite se.
Evo samo par...
1. sve ratne akcije koje su radjene s ciljem oslobadjanja odredjene teritorije ili dijela teritorije, bar 90% njih, zavrsilo je neslavno onog momenta kada bi ABiH progulila "previse". Automatski su obustavljane dostave ljudi i MTS-a,a sto je uvijek rezultiralo povlacenjem na polazne polozaje, ili bar 50% nazad, rijetko se ostajalo dublje od toga.
2. Jesen '95 i prolaz ABiH, policije itd., uz pomoc Hrvatske artiljerije, skoro pa sve do Banja Luke automatski je uslovilo dizanje sve sile IFOR-a, NATO-a i sl., kordone njihovih transportera, helikoptera i bla,bla, a samo sa jednim ciljem - da se zaustavi napredovanje ABiH kako Banja Luka ne bi pala. Zvanicno objasnjenje svih tih stranaca, koje i danas mozemo cuti, jeste da je ABiH zaustavljena kako bi se sprijecio egzodus izbjeglica (?!), pri cemu se totalno zaboravlja na prisilni egzodus svih ostalih u BiH, osim Srba, i to vecinom egzodus na onaj svijet.
Sve ovo izgleda jos jadnije ako se zna da je naredjenje za prekid napredovanja i ukopavanja ABiH iz Predsjednistva BiH, dakle direktno od Alije, stiglo jos kod Sanskog Mosta, sto je Dude zanemario i nastavilo se dalje. Treba li uopste reci da smo se kasnije vratili preko 20km, i to upravo na to mjesto gdje i bilo naredjeno zaustavljanje? Tu je, btw, danas entitetska granica.
3. Kada je bila srbocetnicka ofanziva na Igman, '93, zasto nije izdato naredjenje da se zauzme Grbavica, jer se precizno znalo da u tim momentima tamo nije bilo vise od 20% vojske RS posto su svi ostali poslati na Igman? U Sarajevu je bilo vise nego dovoljno naoruzanih jedinica da ovo urade u trku.
4. Zasto su se branila pojedina mjesta poput Azica ili Dogloda, koja su bili kasicni dzepovi bez ikakvog znacaja za ABiH i uzrokovali su pogibije mase nasih ljudi, a nisu se napadala mjesta koja zaista jesu bila bitna, kao Grbavica recimo? Zato sto je trebalo stvoriti sliku zestokog rata kako bi se svijet ubijedio u svasta nesto, a na racun toga dobili milioni sa svih strana, vecinom od arapskih zemalja. Znamo gdje je dobar dio tih miliona zavrsio, zar ne? :)

Samo da provjerim jesam li te shvatio dobro, ti kažeš zapravo da uopšte nije bilo pravog rata, nego je sve zapravo bio dogovoreni rat. Jel tako ?
Fair Life

#396 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

palermo wrote:
Dozer wrote:Ko je bio sef Foruma gradjana?

Evo samo par...

Samo da provjerim jesam li te shvatio dobro, ti kažeš zapravo da uopšte nije bilo pravog rata, nego je sve zapravo bio dogovoreni rat. Jel tako ?
Nekom pravi rat, nekom "pravi" brat.
zonbirile

#397 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

pa ako su WWI,WWII i mnoge revolucije bile dogovorne,zašto ne bi i ovaj bio.Naš problem i jeste u tome što mislimo da smo neki specifikum,uvijek i za sve postoji,naše ,ali..
Stari

#398 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Citajuci ovih zadnjih par komenatra i meni se potkrade slicna misao kao i u gornjem komenatru.

Ako je recimo Posavina bila dogovorena...Prijedor -Banjaluka isto tako....kako vidim, Podrinjska mjesta i mjesta u centralnoj Bosni -takodjer...i jos svasta nesto. Namece se pitanje ...sta onda nije bilo dogovoreno? Mislim gdje je to bio "iskren" pravi pravcati rat...a gdje je bila inscenirana bitka da se zabavi raja? Ako je odgovor na ovo pitanje ...(a iz dijela vasih komenatra sve vise pocinje naginjati na tu stranu)...da nigdje nije bilo iskrenog rata = tj sve je bilo unaprijed dogovoreno i izrezirano.

E onda lipi moji ...upadate sami sebi u zamku ...jer zasto onda zamjerati Izetbegovicu ono gasenje svijetala po Sarajevu i izjave da za rat treba dvoje ...da rata nece biti ...mirno spavajte ...i td? Jer , ljudi moji, ako je on to sve dogovorio ...imao je onda puno pravo nadati se da ce rat biti nepotreban...i da ga nece biti.

Ili ja sad pocinjem previse logicki razmiljati.
palermo

#399 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

zonbirile wrote:pa ako su WWI,WWII i mnoge revolucije bile dogovorne,zašto ne bi i ovaj bio.Naš problem i jeste u tome što mislimo da smo neki specifikum,uvijek i za sve postoji,naše ,ali..
Da li bi ti bilo teško da malo pojasniš ovu rečenicu ? Bio bih ti iskreno zahvalan
zonbirile

#400 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

pisano na više tema,malo i proguglaj
Post Reply