#Sweden yes

Post Reply
Vitezanin

#201 Re: #Sweden yes

Post by Vitezanin »

drastic wrote:a kome su ti marokanci I bugari uzeli poslove?
Nikome, još jedan mit.

Imigranti (niskokvalificirani) popuše kad je ekonomska kriza, a s njima i domicilni niskokvalificirani pa onda ovi drugi imaju dojam da im prvi oduzimaju poslove, a i jedni i drugi su lutke na koncu.

To naravno nekad radikalno desne stranke uspiju iskoristiti i odigraju klasičnu populističku igricu.
drastic

#202 Re: #Sweden yes

Post by drastic »

Vitezanin wrote:
Nikome, još jedan mit.

Imigranti (niskokvalificirani) popuše kad je ekonomska kriza, a s njima i domicilni niskokvalificirani pa onda ovi drugi imaju dojam da im prvi oduzimaju poslove, a i jedni i drugi su lutke na koncu.

To naravno nekad radikalno desne stranke uspiju iskoristiti i odigraju klasičnu populističku igricu.
domicilni ga puse van krize jer mu dodje lola iz picke materine I uzme njegov posao za duplo manju satnicu.
I otkad su elekrticari vodoinstalateri etc. niskokvalifikovani?
stakasa

#203 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

Avangardno wrote:Izlazite li vi na izbore, za koga glasate i zasto? Ima li velikih razlika u ovoj zemlji? Sto se tice standarda zivota, politickih shvatanja i sl? Postoje li neka mjesta, regioni zemlje koji tradicionalno naginju za odredjenu partiju? Za koga glasaju svedski bogatasi ako ih ima?
Kako mislis ako ima bogatasa, mozes li pojasnit pitanje? Pa gdje odu te tolike pare ako za sadaku pretekne deset milijardi? Je li moguce da mislis da u Svedskoj nema bogatsa? Unaprijed se izvinjavam ako sam te pogresno shvatio.
HM, Ikea, TetraPak... to su privatne firme, normalno da su gazde basnoslovno bogate. Ili onaj Notch Persson sto je zimus prodo Minecraft za 15 milijardi dolara. Hej, petnes u padje i ti pitas ima mi bogatasa. Eno ti ga u Åsö slasticarni cucla kafu i miki raju. Ako nije u Ca.
Direktor Volva ti ima mjesecnu placu oko dva miliona maraka, u Investoru sa bonusima vjerovatno nista manje... Vrvi od bogatasa. I glasaju najcesce za M ili FP. Mada su im najvise valjali socijaldemokrati, prije svega familiji Wallenberg. Ta sprega drzave i krupnog kapitala je unikatna
Maverick78

#204 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

drastic wrote:
Vitezanin wrote:
Nikome, još jedan mit.

domicilni ga puse van krize jer mu dodje lola iz picke materine I uzme njegov posao za duplo manju satnicu.
Zato je država kroz zakone zaštitila i radnike i poslodavce. Postoje razni vidovi podrške preko švedskog biroa za zapošljavanje, što za poslodavce u vidu raznih olakšica, što za radnike u vidu pokrivanja dijela plate. I to naravno važi samo za švedske građane. Zašto bi se poslodavac cimao i primio nekog litvanca ili poljaka,kad na šveda dobije podršku države, oslobođen bude recimo poreza na njega neko vrijeme, a biti oslobođen poreza u Švedskoj je ogromna stvar jer su porezi visoki, ima mu radnik zdravstveno, ne mora mu ni to plaćati i td. Nije da nema ljudi koji su došli iz EU i rade, ali nisu oni u velikoj mjeri uzeli posao ovdašnjim.

Naveo sam svoj primjer kad sam dobio švedska dokumenta. Firma koja me primila je dobila tzv. Nystartsjobb stöd 63%. To je u biti ovako, primjer meni je plata 20.000 sek poslije poreza. Na tu cifru je porez oko 6300sek ili 31,42%. Znači bez podrške bih ja poslodavca koštao 26300sek. Međutim, ona stopa od 31,42% se duplira i dobije se tih 63%. Ta dupla cifra koliko je porez se svakog mjeseca vrati mom poslodavcu u vidu te podrške. Znači nekih 12600sek i umjesto 26300, koliko bih ga koštao, koštam ga 13700. Ja mojih 20.000 svakako dobijem. Nema šanse da bilo ko iz EU može spustiti toliko nisko. Jer ako ja sve ukupno koštam poslodavca 13700, onda bi on mogao nekom poljaku da plati toliko i to bruto bez poreza. Pa kad bi na to došao porez morao bi poljak znači raditi puno radno vrijeme za 9000sek, manje više.
Tu nastaje dodatni problem jer bi se tu debelo izlazilo iz okvira o zagarantovanoj satnici koje su dogovorili Sindikati (Facketförbundet) sa poslodavcima kroz razne ugovore (kollektivavtal), a za određene branše. Svaka branša ima svoju satnicu gore dole malo, i ne može doći neko i reći, eh ja ću sad raditi za duplo manje.
U biti, mnogi se na kraju vrate u matične zemlje, neki ostanu i rade na crno, ali to je užasan rizik ili jednostavno odu negdje drugo.

To je btw. ovaj program, a ima ih još raznih, što za poslodavce, što za radnike. Može se odmah tu na sajtu računati na određenu neto platu koliko će biti podrška.

http://www.arbetsformedlingen.se/For-ar ... 00&alder=2
Last edited by Maverick78 on 17/05/2015 16:30, edited 3 times in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#205 Re: #Sweden yes

Post by pici »

dajte da se mjenjamo za šveCku evo mu dobar poso, kuća, stan, pet krava u mokrom, vikendica u trnovu, deset duluma na romaniji, pet duluma uz neretvu kod jablanice...za šveCku socijalu i zeleni karton...evo poštHeno...
stakasa

#206 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

pici wrote:dajte da se mjenjamo za šveCku evo mu dobar poso, kuća, stan, pet krava u mokrom, vikendica u trnovu, deset duluma na romaniji, pet duluma uz neretvu kod jablanice...za šveCku socijalu i zeleni karton...evo poštHeno...
Dodaj sator u Cevljanovicima pa da pricamo
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#207 Re: #Sweden yes

Post by pici »

stakasa wrote:
pici wrote:dajte da se mjenjamo za šveCku evo mu dobar poso, kuća, stan, pet krava u mokrom, vikendica u trnovu, deset duluma na romaniji, pet duluma uz neretvu kod jablanice...za šveCku socijalu i zeleni karton...evo poštHeno...
to se podrazumljeva... jebiga prodadoh bika mudonju inaće bi i on došho pride...
stakasa

#208 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

pici wrote:
stakasa wrote:
to se podrazumljeva... jebiga prodadoh bika mudonju inaće bi i on došho pride...
Zviz radi na odjelu za smekanje, uzmi u obzir da treba podmazat na par mjesta. Vi mislite ovde sve daba
Avangardno

#209 Re: #Sweden yes

Post by Avangardno »

.
Last edited by Avangardno on 03/12/2015 13:43, edited 1 time in total.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#210 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Avangardno wrote:Ozbiljno pitam jer na ulicama u Svedskoj nisam vidio nekog narocitog luksuza.. I u takvom drustvu ima li zaposljavanja preko veze?
Ja mislim da razlika u nacinu zaposljavanja u Svedskoj i Danskoj se samo odnosi na jeziku i ono sto pise plata u svedskim a ne danskim krunama. Naravno da ide gotovo sve preko preporuke/stele. Bistvena razlika je opet da preporuke/stele se ne odnose na posicije gdje radnik enam pojma ili skole ipak se gleda da je to 1 proti jedan ili da je skola ili iskustvo onog ko je preporucen slicno poziciji koja se nudi.
JThomas

#211 Re: #Sweden yes

Post by JThomas »

tipično tranzicijsko balkansko razmišljanje - ako ne šljašti i ne blješti na ulici, garant i nema bogataša. jebo ti ministra ako mu rob ne otvara vrata da izađe iz kola. ha ja.
Vitezanin

#212 Re: #Sweden yes

Post by Vitezanin »

JThomas wrote:tipično tranzicijsko balkansko razmišljanje - ako ne šljašti i ne blješti na ulici, garant i nema bogataša. jebo ti ministra ako mu rob ne otvara vrata da izađe iz kola. ha ja.

:thumbup:
Vitezanin

#213 Re: #Sweden yes

Post by Vitezanin »

drastic wrote:
Vitezanin wrote:
Nikome, još jedan mit.

Niskokvalifikovani u smislu stečenog obrazovanja, ne u tom smislu na koji si ti mislio.
stakasa

#214 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

Avangardno wrote:Ozbiljno pitam jer na ulicama u Svedskoj nisam vidio nekog narocitog luksuza.. I u takvom drustvu ima li zaposljavanja preko veze?
E onda ti ne mogu pomoc
Zviz

#215 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Pa u Sandinavskim zemljama i nema nekog bogatstva. Preko 3/4 zivi prosjecan zivot. Koliko Svedjana ima 17-18 duluma zemlje, mozda dvije kuce ili jos nato jedan sta ili tri kuce. Mozes im imena napamet nabubati. Pitao bi te ja kd ti svaki mjesec dodje racun od porezne za zemlju. U bogatim drzavama ljudi pretezno zive prosjecan zivot a ne bogat. Porez pojede. Zamisli da od svake krune dajes 50% drzavi a od pola jos 25% kroz indirektno oporezivanje. Bogata je drzava a ne covjek. Ono je dobro ali daleko je od onog "od viska glava ne boli" ovdje od viska glava boli, jer su site,i takvi da ako viska imas oderase te ko jarca.
uglavnomja

#216 Re: #Sweden yes

Post by uglavnomja »

drastic wrote:
Vitezanin wrote:
Nikome, još jedan mit.

veliki val imigranata je poceo sa jugom, prije cca 25 godina. znaci djeca rodjena u izbjeglistvu su sad odrasla, a pogotovo oni sto su dolsi mali i pozavrsavalai sve skole, ukljucujuci bachelore i mastere i ostalo. perfektno znanje jezika, bez naglaska. i tu nastaje konkurencija. dok je sitna buranija radila sitne pogane i bijedno placene poslove, bili su ok. ali kad su dosli na sefoska mjesta ... :D

plus, od nove godine u norveskoj je otpusteno 10.000 ljudi samo u naftnoj industriji, jako puno ingova i ostalih vss ... ukljujuci i masu norvezana. prvo su otpusteni oni na ugovoru, pa razni menadzeri i administracija, pa onda oni koji su najkrace u firmi ...
i to je dovelo do negativnog stava prema strancima na jednom drugom nivou. komentari u novinama su strasni, tipa izbaciti sve, ne primiti vise nikoga, izaci iz sengena, ... danima je trajala saga u vladi da li pristati na 10.000 izbjeglica iz sirije ili ne ...

a kriminal je, nazalost, imigrantski posao.
Vitezanin

#217 Re: #Sweden yes

Post by Vitezanin »

Zviz wrote:Pa u Sandinavskim zemljama i nema nekog bogatstva. Preko 3/4 zivi prosjecan zivot. Koliko Svedjana ima 17-18 duluma zemlje, mozda dvije kuce ili jos nato jedan sta ili tri kuce. Mozes im imena napamet nabubati. Pitao bi te ja kd ti svaki mjesec dodje racun od porezne za zemlju. U bogatim drzavama ljudi pretezno zive prosjecan zivot a ne bogat. Porez pojede. Zamisli da od svake krune dajes 50% drzavi a od pola jos 25% kroz indirektno oporezivanje. Bogata je drzava a ne covjek. Ono je dobro ali daleko je od onog "od viska glava ne boli" ovdje od viska glava boli, jer su site,i takvi da ako viska imas oderase te ko jarca.
Prosječan život većina ljudi živi svugdje. Samo što prosječno znači u Švedskoj jedno, u Bosni drugo, a u Tanzaniji nešto treće.
Šveđanin

#218 Re: #Sweden yes

Post by Šveđanin »

Avangardno wrote:Izlazite li vi na izbore, za koga glasate i zasto? Ima li velikih razlika u ovoj zemlji? Sto se tice standarda zivota, politickih shvatanja i sl? Postoje li neka mjesta, regioni zemlje koji tradicionalno naginju za odredjenu partiju? Za koga glasaju svedski bogatasi ako ih ima?
Sjever zemlje naginje za socijaldemokrate (S) sto vuce korijene iz proslosti i sigurno je da ce se to nastaviti. Bogati uglavnom glasaju za M (Moderaterna), glavni grad blaga vecina za M. Imigranti naginju za S, visa srednja klasa M.
Naravno da ima bogatih. Svedska od nepunih 10 miliona ljudi ima 23 milijardera i 70 000 milionera (ovdje su pretpostavljam racunali imovinu i sve ostalo u zbiru da predje $1 000 000)

Cijeni se umjerenost i nenapadnost. Svedska elita je ipak malo zrelija od bosanske sa kojom je ti poredis, sto i nije cudno jer se bosanska elita razvija tek 20 godina a svedska elita mnogo duze.. Njima ne treba potvrdjivanje od ostalih ljudi ko su, kakvi su, sta su, oni to vec znaju. Pare trose na licno zadovoljstvo, ne gura se to na nos ostalim ljudima. Pa nije sva elita dovesti BMW X6 na parking ispred kafane da te svi vide.. :D

Zaposljavanja preko veze ima ali ne u smislu otac zaposli malog od brata u drzavnoj firmi da sjedi u kancelariji i broji kad ce 16:00 da ide kuci..
Funkcionise sistem preporuka.. radis u firmi.. pa steknes neku reputaciju.. pa te sef pita npr imas li koga za preporuciti da bi mogao dobro raditi odredjen posao da ti garantujes za njega, pa ti nekoga preporucis i sl. Lobiranje, preporuke i sl.. na obostrano zadovoljstvo.. kako tvoje sto si mogao pomoci nekome bliskom a sto je najvaznije i za dobro firme koja je dobila provjerenog dobrog radnika.

Sto se tice porodice Wallenberg te koliko je svedska zaista socijalisticka a koliko kapitalisticka, to je za zaseban post. Pragmaticnost, jedna od vaznijih osobina, zar ne.. :-D
Zviz

#219 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Vitezanin wrote:
Zviz wrote:Pa u Sandinavskim zemljama i nema nekog bogatstva. Preko 3/4 zivi prosjecan zivot. Koliko Svedjana ima 17-18 duluma zemlje, mozda dvije kuce ili jos nato jedan sta ili tri kuce. Mozes im imena napamet nabubati. Pitao bi te ja kd ti svaki mjesec dodje racun od porezne za zemlju. U bogatim drzavama ljudi pretezno zive prosjecan zivot a ne bogat. Porez pojede. Zamisli da od svake krune dajes 50% drzavi a od pola jos 25% kroz indirektno oporezivanje. Bogata je drzava a ne covjek. Ono je dobro ali daleko je od onog "od viska glava ne boli" ovdje od viska glava boli, jer su site,i takvi da ako viska imas oderase te ko jarca.
Prosječan život većina ljudi živi svugdje. Samo što prosječno znači u Švedskoj jedno, u Bosni drugo, a u Tanzaniji nešto treće.
Nisu ni racuni u Svedskoj isti kao u BiH. Treba gledati % kad polacas sve oblikatorne racune. Uzmi samo brojku koliko % ljudi u BiH ima vlastitu kucu a koliko u Svedskoj. Samo primjer. U Danskoj si "bogatas" odnosno dobro stojeci ako imas dvije kuce otplacene ili izidane u vlastitoj reziji. Malo je takih, jako malo, jer ti drzava ne dopusta da to imas. U jednu ruku rob sistema.
Šveđanin

#220 Re: #Sweden yes

Post by Šveđanin »

Zviz brate... nedelja je.. odmori malo od foruma.

Patike na noge, izvedi psa u setnju, otrcite par krugova.. a i evrovizija ce za par dana, upitaj komsinicu da zajedno gledate i navijate.. :thumbup: :)
Zviz

#221 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Šveđanin wrote:Zviz brate... nedelja je.. odmori malo od foruma.

Patike na noge, izvedi psa u setnju, otrcite par krugova.. a i evrovizija ce za par dana, upitaj komsinicu da zajedno gledate i navijate.. :thumbup: :)
Imam lava u dvoristu. Potesko je sa takvom mackom hodati gradom. Rado se igra a sramota je da se ljudi pisaju i seru u gace od straha kad vide fino zacesljanog lava.

Zar ima ljudi koji to hajmo reci polupismeno muzicko prate :? Nebi gledao kad bi me platio.
stakasa

#222 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

Zviz wrote:
Šveđanin wrote:Zviz brate... nedelja je.. odmori malo od foruma.

Imam lava u dvoristu. Potesko je sa takvom mackom hodati gradom. Rado se igra a sramota je da se ljudi pisaju i seru u gace od straha kad vide fino zacesljanog lava.

Zar ima ljudi koji to hajmo reci polupismeno muzicko prate :? Nebi gledao kad bi me platio.
Ubi se kretenu!
Chmoljo evo ja cu se zrtvovat ako treba, banuj nas dozivotno obojicu, samo nek putuje
Altair_SA

#223 Re: #Sweden yes

Post by Altair_SA »

Zviz wrote:
Vitezanin wrote:
Nisu ni racuni u Svedskoj isti kao u BiH. Treba gledati % kad polacas sve oblikatorne racune. Uzmi samo brojku koliko % ljudi u BiH ima vlastitu kucu a koliko u Svedskoj. Samo primjer. U Danskoj si "bogatas" odnosno dobro stojeci ako imas dvije kuce otplacene ili izidane u vlastitoj reziji. Malo je takih, jako malo, jer ti drzava ne dopusta da to imas. U jednu ruku rob sistema.
Nisu isti racuni, ali nisu iste ni plate. Jarane u Bosni je nezaposlenost enormna, a osim Sarajeva, mali gradovi umiru. Kad sam vidio da ljudi recimo u Glamocu rade za 300km, shebo sam se, i to ko uopste ima posao, jer je nezaposlenost uzasno visoka. A cijene zivota katastrofa.
Inace, bio sam vise puta u Svedskoj i odlicna zemlja za zivot. Veliki broj ljudi i gore ima svoje kuce i stanove. Ta mi rodbina kod koje sam bio imaju kupljenu kucu, a djeca im stanove.
Ali generalno je komicno porediti BiH i Svedsku... Siromasnu i ekonomski unistenu BiH sa zemljom koja ima izuzetno razvijenu ekonomiju. Pa sad kad sam gore procito da ulazu 60 milijardi eura za puteve... pasha pa mi smo jos u debelom minusu i tolike pare ne mozemo ni u snovima imati... a politicari se ubise od hvaljenja kad negdje ima neka sadaka investicija od 500 miliona maraka.
JThomas

#224 Re: #Sweden yes

Post by JThomas »

Vitezanin wrote:
što je, na kraju krajeva, i značenje riječi "prosječan".
Ommadawn

#225 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

stakasa wrote: Ubi se kretenu!
Chmoljo evo ja cu se zrtvovat ako treba, banuj nas dozivotno obojicu, samo nek putuje
Drug, zbog cega se nerviras? Procitaj ponovo komentare pa ces vidjeti da nije vrijedno zivaca. On svoje argumente bazira na slobodnom licnom misljenju, a ti na dokumentovanim cinjenicama i to je to. Sve ostalo je samo zabava.
Ni ja ne volim Evroviziju ali ne smatram nikoga budalom ko to voli. Neka svako slusa sta god hoce - njegova licna stvar. Sad sto Zviz to ne bi gledao ni kad bi ga placali (a znas kako se kaze - kurvi ima ali para nema) je njegova zelja za dokazivanjem.

Zato stakasa - :jutro:
Post Reply