Svjetski bošnjački kongres

Locked
darius_maximus

#601 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by darius_maximus »

Cosmic wrote:
Shredder wrote:
Cosmic wrote:
Ni ti ne kuiš isto. A uz to ne znaš šta je fašista. Čitaj više, lupetaj manje.

@Astronomer Naprotiv. I ti ne pratiš migracije. Vioriće se ljiljani u Neumu brže nego što ti misliš.

@mikasa Nažalost jest. Sve dok se tu opet ne budu viorili ljiljani. To je danas okupirana zemlja.
Kontam ja itekako. I molim te lijepo, mojne meni više spominjati čitanje, okreni se malo prema sebi. Fašista, itekakav. "Srpska zemlja je tamo gde su srpski grobovi!"
Super. Dakle onaj koji smatra da je njegovo ono gdje živi njegov narod je fašista. Tako ti je to, ostavština iz onog perioda, fašista je svako ko ne misli kao ja.

I ja nisam spominjao grobove, ja pričam o živim ljudima. Tutin je Bosna. Isto kao što Foča nije. Zasad.
Joj, na ovo moram reagovati... Pa pobogu čovječe, jedan od osnovnih ciljeva Hitlera bio je da se ujedine sve teritorije na kojima žive Nijemci... Kakva bolan ostavština iz onog perioda, Bože sačuvaj...

P.S. Foča jeste Bosna, nije onakva kakvu bih ja želio, ali barem nije više Srbinje...
Cosmic

#602 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

Imaš ti država koje su na kraju dana i uspjele u tome da ujedine sve teritorije gdje živi njihov autohtoni narod. Jesu li i to fašističke države, jesu li oni koji su to uspjeli fašisti? Fašističko u Hitlerovoj ideologiji nije želja da objedini sve Njemce u jednu državu nego način na koji je to radio. Na kraju krajeva, on se nije zaustavio na tome, pa ne žive Njemci u Francuskoj ili Rusiji, šta je on tamo radio? I konačno, meni nije u interesu da se svi Bošnjaci nađu u jednoj državi po svaku cijenu nego da ima Bosne tamo gdje je bila prije nego što su četničke horde počele da vrše genocid nad nama počevši od odlaska Osmanlija pa do zadnjeg rata. A zna se gdje smo bili. Tad je Foča bila Bosna, danas nije. Foča je u Bosni, ali nije Bosna u suštinskom smislu, to je bitno. Dok se ljiljan ne zaviori nad Fočom to nije Bosna, nego je samo u Bosni. Geografija je tu najmanje bitna. I Kosovo je Srbija u geografskom i političkom smislu, tako je sve dok u UN-u ne bude većine koja će to stanje priznati uključujući i članice sa pravom veta. Ali suštinski Kosovo nije Srbija nego Albanija. To je to. Čak i ne mora biti dio Albanije, ono je u suštini Albanija, tamo se živi Albanija. O tome ti ja pričam. Granice su se mijenjale i mijenjaće se kroz historiju, nije Berlinski kongres sveto slovo, pokazalo se to već. Ali Bosna će opstati samo ako njen autohtoni narod bude dovoljno jak, a to su Bošnjaci, nikakvi Bosanci i Hercegovci i ostale nepostojeće kategorije. Tamo gdje žive Bošnjaci živiće i Bosna u punom kapacitetu. Zato, ako hoćeš da Foča bude Bosna, a ne samo u Bosni, onda budi Bošnjak i napravi nešto po tom pitanju. Etnički Bosanci gube vrijeme ubjeđujući Srbe iz Trebinja, Prijedora ili Doboja da su Bosanci i Hercegovci i da svi zajedno treba da gradimo nekakvu multietničku Bosnu i Hercegovinu, a nisu svjesni koliko vremena gube na te gluposti. Jer to zaista jesu Srbi i Hrvati doseljeni iz Srbije i Hrvatske nakon odlaska Osmanlija, a i ranije kao kmetovi, a cilj je bio zagrabiti što se više može Bosne. I sad su nam došlje konstitutivni narod, a naš narod biva podijeljen pomoću neznalica u vidu etničkog Bosanstva. Ako Srebrenica nije demonstracija onoga šta se pokušava u zadnjih 100 i više godina, onda ja ne znam šta je. Nekima očito ništa neće otvoriti oči.
darius_maximus

#603 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by darius_maximus »

Cosmic wrote:Imaš ti država koje su na kraju dana i uspjele u tome da ujedine sve teritorije gdje živi njihov autohtoni narod. Jesu li i to fašističke države, jesu li oni koji su to uspjeli fašisti? Fašističko u Hitlerovoj ideologiji nije želja da objedini sve Njemce u jednu državu nego način na koji je to radio. Na kraju krajeva, on se nije zaustavio na tome, pa ne žive Njemci u Francuskoj ili Rusiji, šta je on tamo radio? I konačno, meni nije u interesu da se svi Bošnjaci nađu u jednoj državi po svaku cijenu nego da ima Bosne tamo gdje je bila prije nego što su četničke horde počele da vrše genocid nad nama počevši od odlaska Osmanlija pa do zadnjeg rata. A zna se gdje smo bili. Tad je Foča bila Bosna, danas nije. Foča je u Bosni, ali nije Bosna u suštinskom smislu, to je bitno. Dok se ljiljan ne zaviori nad Fočom to nije Bosna, nego je samo u Bosni. Geografija je tu najmanje bitna. I Kosovo je Srbija u geografskom i političkom smislu, tako je sve dok u UN-u ne bude većine koja će to stanje priznati uključujući i članice sa pravom veta. Ali suštinski Kosovo nije Srbija nego Albanija. To je to. Čak i ne mora biti dio Albanije, ono je u suštini Albanija, tamo se živi Albanija. O tome ti ja pričam. Granice su se mijenjale i mijenjaće se kroz historiju, nije Berlinski kongres sveto slovo, pokazalo se to već. Ali Bosna će opstati samo ako njen autohtoni narod bude dovoljno jak, a to su Bošnjaci, nikakvi Bosanci i Hercegovci i ostale nepostojeće kategorije. Tamo gdje žive Bošnjaci živiće i Bosna u punom kapacitetu. Zato, ako hoćeš da Foča bude Bosna, a ne samo u Bosni, onda budi Bošnjak i napravi nešto po tom pitanju. Etnički Bosanci gube vrijeme ubjeđujući Srbe iz Trebinja, Prijedora ili Doboja da su Bosanci i Hercegovci i da svi zajedno treba da gradimo nekakvu multietničku Bosnu i Hercegovinu, a nisu svjesni koliko vremena gube na te gluposti. Jer to zaista jesu Srbi i Hrvati doseljeni iz Srbije i Hrvatske nakon odlaska Osmanlija, a i ranije kao kmetovi, a cilj je bio zagrabiti što se više može Bosne. I sad su nam došlje konstitutivni narod, a naš narod biva podijeljen pomoću neznalica u vidu etničkog Bosanstva. Ako Srebrenica nije demonstracija onoga šta se pokušava u zadnjih 100 i više godina, onda ja ne znam šta je. Nekima očito ništa neće otvoriti oči.
Da pojednostavim, jer ti ili ne razumiješ ili ne želiš da razumiješ... Sandžak pripada drugoj državi, koja se ne zove Bosna i Hercegovina. Kada bi ti želio pripojiti Sandžak BiH, morao bi izvršiti agresiju na drugu državu. Baš kao što su to radili Hitler ili Milošević i ostala bagra... Granice su se mijenjale dok nisu ustanovljene koliko-toliko fiksne granice, nisu danas više kraljevstva, pa da se svakih pet godina prekraja nešto... To što ti misliš da nešto suštinski jeste ili nije nešto drugo, ne igra nikakvu ulogu... Ne gubi niko vrijeme ubjeđujući druge da treba graditi "nekakvu" multietničku, nego se mora graditi multietnička država, osim ako ne namjeravaš i ti neki genocid s kojim nisam upoznat?
Još jedna stvar, te Bošnjake koji su danas sjedili negdje i donosili nekakve odluke za Fočom zabole briga, jer su oni i svi ostali "branioci bošnjačkog nacionalnog interesa" davno prekrižili te teritorije, nego se drže ovih 30% k'o pjan plota... Eto zbog njih će se zavihoriti ljiljani negdje, sve se bojim...
Cosmic

#604 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

Evo, dođu nam ovakvi k'o ti da kažu šta se mora. Ne mora se gradit multietnička država, ja je ne želim prvi, šta će mi, ja sam većina ovdje, što bi prava dijelio sa nekim drugim? Sa Bosancima nekim kojih ima pola posto. Ko ih šljivi.

A ako većina odlučuje onda je to demokratija. Ili je ipak novi genocid, kako ti kažeš? Zapetljo si se sam u svojim glupostima, još tu nastupaš prijetećim stavom. Bošnjaci će se pitati kakva će biti Bosna, nećeš ti, ko te šljivi, kontaš?

Dok su tebi bitne administrativne granice meni je bitna suština. Da sam te prije 10 godina pitao šta je Kosovo, ti bi rek'o Srbija. Sad bi se dobro zamislio. A za 10 godina? Eto ti primjera da se granice ne prekrajaju samo novim ratovima. Primjer ti izbi oči a ti i dalje mantraš šuplju o novom Miloševiću. Ono popeli ste nam se na vrh mozga sa tom FTV mantrom, evo već 10 godina ubijate istom pričom ljude u pojam, ucrtali ste sebi neke vlastite istine od kojih ne želite da odstupite. Al vaš je problem što vas niko ništa neće pitat, vi ste posljednji mohikanci bivšeg režima čiju suštinu niste shvatili i za 20 godina više vas se niko neće ni sjećat, ovdje će Bošnjaci, Srbi i Hrvati da se bore za svoju poziciju. Kakva multietničnost, u to samo budale vjeruju.
Intermission

#605 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Intermission »

Darius,
kada smo vec na domenu identitet i politicka opredjeljenost tj. Bosnjastvo i pro-bosanstvo. Vec sam pisao na ovom forumu pa je bilo izbrisano, zagovaraci bosanstva gube iz vida jednu stvar. Drzavljasntvo ne moze da stvori etniju. Drzavljanstvo je jedan formalno-pravni odnos pojedinca i politicko-teritorijalne organizacije koje moze biti i "pod-drzavno" i "nad-drzavno". U BiH imamo drzavljanstvo Federacije i RS, da li postoji nacija Federalaca i Republikasa?
Postoji i drzavljasntvo EU, da li postoji nacija Europounionasa? Zato ponavljam - ne treba mijesati identitet, politicku opredjeljenost, a tome bih dodao jos i drzavljanstvo.
I da, ja upravo i smatram da postoje Srbi i Hrvati i pripadnici manjina koji imaju pro-bosanska uvjerenja,ALI ja ne trcim da ih "prekrstim" u bosance, nego prihvatam njihov identitet kako ga sami definisu i politicko uvjerenje kako sami definisu. I apsolutno je nepotrebno uvoditi identitetsku kategoriju "bosanstva" koja bi trebala da bude bazirana na drzavljanstvu i glumila etnicku odrednicu kao zbir za sve osobe koje imaju politicko pro-bosansko opredjeljenje. Pa onda bi isto mogli uraditi i sa pro-europejcima i euro-skepticima itd. Zasto ne mozemo da uvodimo tu kategoriju? - Zato sto etnija moze da stvori drzavu, ili kao u slucaju BiH - vise etnija moze da stvori drzavu, kao npr. u Zavnobihu, ali drzava ne moze da stvori etniju - kao Jugoslovenstvo, kao, izmedju ostalog i vec pokusano bosanstvo, pokusano od strane austrougarske. Nakon svega taj revival bosanstva je osudjen na propast.
Tako, sto se tice bosanstva ja ne vidim potrebu da mijenjanjem svog identiteta dokazujem svoje opredjeljenje ka BiH, isto tako ja mogu da se izjasnim kako hocu, ali to nece stvoriti etnicku skupinu, jer etnicka skupina nije samo ime, nego supstanca Bosnjaci su sam dokaz koliko je ime fluidno, a koliko je substanca, samoidentifikacija i identifikacija od strane drugih presudna. Tako da ce tebe drugi identificirati i dalje kao Bosnjaka, pogotovo tvoji najblize komsije i susjedi, jer su se oni sami po osnovu religije (da nije religija bio bi neki drugi faktor) izdvojili iz ostatka bosanskohercegovackog stanovnistva i prije oko 100-200 godina samoidentificirali kao Srbi i Hrvati, nisu ih Bosnjaci zasigurno poslali tamo, zapravo nikoga nisu ni pitali. Dok ces za mene biti ne pripadnik mog naroda, necu da kazem pripadnik drugog naroda jer sam vec naveo da je nastanak etnije na osnovu politickog opredjeljenja i drzavljanstva nemoguc. Moci cemo dijeliti pro-bosansku politiku, razmisljanja o fudbalu, zenama, religiju (i Kinez moze biti musliman) ali ti nisi dio mog naroda. I niko te ne tjera da budes to. Ti ces se formalno moci izjaszniti i vec to cinis, kako hoces. Formalno da, ali sustinski - pitanje identiteta i nije bas tako izberivo, jer ne mozes ti sada za sebe govoriti da si etnicki Svedjanin kada to nisi. Mozes dobiti drzavljanstvo Svedske i biti "Sved" na taj nacin, ali etnicki i dalje ostajes ono cime te je rodjenje u odredjenom kulturoloskom okruzenju "bacilo" a na to i ne mozes bas uticati. Zbog toga bosanac ide u kategoriju ostali i dodao bih iskreno kao lazni ostali a ne pravi ostali kao npr. sami Sejdic i Finci, jer ne moze da bude etnija.
Dakle, ponavljam, nema smisla mjesati etno-nacionalni identitet, politicko opredjeljenje, pa i drzavljanstvo.
darius_maximus

#606 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by darius_maximus »

Cosmic wrote:Evo, dođu nam ovakvi k'o ti da kažu šta se mora. Ne mora se gradit multietnička država, ja je ne želim prvi, šta će mi, ja sam većina ovdje, što bi prava dijelio sa nekim drugim? Sa Bosancima nekim kojih ima pola posto. Ko ih šljivi.

A ako većina odlučuje onda je to demokratija. Ili je ipak novi genocid, kako ti kažeš? Zapetljo si se sam u svojim glupostima, još tu nastupaš prijetećim stavom. Bošnjaci će se pitati kakva će biti Bosna, nećeš ti, ko te šljivi, kontaš?

Dok su tebi bitne administrativne granice meni je bitna suština. Da sam te prije 10 godina pitao šta je Kosovo, ti bi rek'o Srbija. Sad bi se dobro zamislio. A za 10 godina? Eto ti primjera da se granice ne prekrajaju samo novim ratovima. Primjer ti izbi oči a ti i dalje mantraš šuplju o novom Miloševiću. Ono popeli ste nam se na vrh mozga sa tom FTV mantrom, evo već 10 godina ubijate istom pričom ljude u pojam, ucrtali ste sebi neke vlastite istine od kojih ne želite da odstupite. Al vaš je problem što vas niko ništa neće pitat, vi ste posljednji mohikanci bivšeg režima čiju suštinu niste shvatili i za 20 godina više vas se niko neće ni sjećat, ovdje će Bošnjaci, Srbi i Hrvati da se bore za svoju poziciju. Kakva multietničnost, u to samo budale vjeruju.
Kako mrzim kada ljudi ne znaju čitati, a ja moram odgovoriti da ne bi razgovor završio besmislenim odgovorom te osobe koja ne zna čitati...

Ti si napisao da etnički Bosanci ne trebaju trošiti vrijeme "ubjeđujući Srbe iz Trebinja, Prijedora ili Doboja da su Bosanci i Hercegovci i da svi zajedno treba da gradimo nekakvu multietničku Bosnu i Hercegovinu". Na to sam ti ja odgovorio da moraš graditi multietničku Bosni i Hercegovinu, osim ako te Srbe ne misliš istrijebiti genocidom. Ti si onda to "pročitao" i zaključio da ja mislim da ćeš ti etničke Bosance ukloniti genocidom, i tako dalje, i tako bliže... Ukratko, nemoj više odgovarati nekome ako barem ne pročitaš šta je napisao...

Druga stvar, gdje si ti većina? U Foči? Bošnjaci će se pitati zajedno sa ostalim stanovnicima ove države kakva će biti Bosna, a mogu ti odmah reći da neće biti baš onakva kakvu najavljuju u brošurama...

Čuj tebi nisu bitne administrativne granice, a čudiš se kada neko ko nije Bošnjak to kaže? Kosovo će Srbija dati za članstvo u EU i za to što su dobro prošli u Strazburu po pitanju genocida. Nije trgovina teritorijama toliko napoznata na našim prostorima...
Što se tiče režima, nisam ja predstavnik ničega, ali drago mi je da si ti predstavnik ovog novog režima, ti ako me ne povedeš u bolje sutra neće niko...
darius_maximus

#607 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by darius_maximus »

Intermission wrote:Darius,
kada smo vec na domenu identitet i politicka opredjeljenost tj. Bosnjastvo i pro-bosanstvo. Vec sam pisao na ovom forumu pa je bilo izbrisano, zagovaraci bosanstva gube iz vida jednu stvar. Drzavljasntvo ne moze da stvori etniju. Drzavljanstvo je jedan formalno-pravni odnos pojedinca i politicko-teritorijalne organizacije koje moze biti i "pod-drzavno" i "nad-drzavno". U BiH imamo drzavljanstvo Federacije i RS, da li postoji nacija Federalaca i Republikasa?
Postoji i drzavljasntvo EU, da li postoji nacija Europounionasa? Zato ponavljam - ne treba mijesati identitet, politicku opredjeljenost, a tome bih dodao jos i drzavljanstvo.
I da, ja upravo i smatram da postoje Srbi i Hrvati i pripadnici manjina koji imaju pro-bosanska uvjerenja,ALI ja ne trcim da ih "prekrstim" u bosance, nego prihvatam njihov identitet kako ga sami definisu i politicko uvjerenje kako sami definisu. I apsolutno je nepotrebno uvoditi identitetsku kategoriju "bosanstva" koja bi trebala da bude bazirana na drzavljanstvu i glumila etnicku odrednicu kao zbir za sve osobe koje imaju politicko pro-bosansko opredjeljenje. Pa onda bi isto mogli uraditi i sa pro-europejcima i euro-skepticima itd. Zasto ne mozemo da uvodimo tu kategoriju? - Zato sto etnija moze da stvori drzavu, ili kao u slucaju BiH - vise etnija moze da stvori drzavu, kao npr. u Zavnobihu, ali drzava ne moze da stvori etniju - kao Jugoslovenstvo, kao, izmedju ostalog i vec pokusano bosanstvo, pokusano od strane austrougarske. Nakon svega taj revival bosanstva je osudjen na propast.
Tako, sto se tice bosanstva ja ne vidim potrebu da mijenjanjem svog identiteta dokazujem svoje opredjeljenje ka BiH, isto tako ja mogu da se izjasnim kako hocu, ali to nece stvoriti etnicku skupinu, jer etnicka skupina nije samo ime, nego supstanca Bosnjaci su sam dokaz koliko je ime fluidno, a koliko je substanca, samoidentifikacija i identifikacija od strane drugih presudna. Tako da ce tebe drugi identificirati i dalje kao Bosnjaka, pogotovo tvoji najblize komsije i susjedi, jer su se oni sami po osnovu religije (da nije religija bio bi neki drugi faktor) izdvojili iz ostatka bosanskohercegovackog stanovnistva i prije oko 100-200 godina samoidentificirali kao Srbi i Hrvati, nisu ih Bosnjaci zasigurno poslali tamo, zapravo nikoga nisu ni pitali. Dok ces za mene biti ne pripadnik mog naroda, necu da kazem pripadnik drugog naroda jer sam vec naveo da je nastanak etnije na osnovu politickog opredjeljenja i drzavljanstva nemoguc. Moci cemo dijeliti pro-bosansku politiku, razmisljanja o fudbalu, zenama, religiju (i Kinez moze biti musliman) ali ti nisi dio mog naroda. I niko te ne tjera da budes to. Ti ces se formalno moci izjaszniti i vec to cinis, kako hoces. Formalno da, ali sustinski - pitanje identiteta i nije bas tako izberivo, jer ne mozes ti sada za sebe govoriti da si etnicki Svedjanin kada to nisi. Mozes dobiti drzavljanstvo Svedske i biti "Sved" na taj nacin, ali etnicki i dalje ostajes ono cime te je rodjenje u odredjenom kulturoloskom okruzenju "bacilo" a na to i ne mozes bas uticati. Zbog toga bosanac ide u kategoriju ostali i dodao bih iskreno kao lazni ostali a ne pravi ostali kao npr. sami Sejdic i Finci, jer ne moze da bude etnija.
Dakle, ponavljam, nema smisla mjesati etno-nacionalni identitet, politicko opredjeljenje, pa i drzavljanstvo.
Da samo kratko odgovorim...
Ja rekoh da nemam ništa protiv Bošnjaka kao etničke pripadnosti, ali etnička pripadnost je nebitna, barem bi trebala biti... I Amerika je upravo savršen primjer kako možeš stvoriti nacionalnu pripadnost od države, zato je stalno i spominjem... Od Holanđana, Iraca, Nijemaca i hejbeta drugih naroda su nastali Amerikanci kada su se opredijelili da više nisu kolonija nego samostalna država... Možeš ti imati Chinatowne i Little Italije, etnički se piši kako hoćeš, ali ti je nacionalnost Amerikanac, tj. "citizen of the US", kako se brane pred sudom. Da, više naroda može stvoriti državu, ali misliš li do kraja vijeka da za sve živo imamo po tri predstavnika + ostale? Ko će to hraniti? Ako ne misliš imati tri predstavnika + ostale, ko će biti glavni?
Kažem, za mene je nepojmljivo da etnička pripadnost bude iznad države, da se više gledaju interesi Bošnjaka, Hrvata ili Srba nego interesi BiH. To će se desiti, meni neće biti drago i gotova priča. To kako će mene neko gledati kad se izjasnim ovako ili onako mi je sasvim nebitno, jer je to lična čovjekova stvar i ne bi trebala uticati na postojanje ili nepostojanje normalne države, kao što je kod nas slučaj, ali nije problem, samo lagano...

Razumijem ja u suštini tvoju priču, ali ti moju ne, tako da nema potrebe da dalje razvlačimo ovo, prepustit ću floor padobrancima koji se pale k'o hepok kocke, ovo je svakako mi vs. oni tema, a ne razumna priča...
Cosmic

#608 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

Ja ne znam kako ti ne vidiš neke stvari. Jesil ti slijep pored očiju? Eto, uzmi fino rezultate izbora, pošto nemaš nikakav drugi podatak, pa uporedi rezultate 2000. i 2012. Posebno obrati pažnju na opštinu Jajce, a nek ti ne promaknu ni opštine Vareš, Vitez, Kiseljak, Novi Travnik, Prijedor, Doboj, Srebrenica, itd. i sl. Ti nikako da skužiš šta se dešava. Ne tako davno u Brčkom se viorila srpska trobojka. Bilo, pričalo se, danas su tamo Bošnjaci većina. A nisu bili prije samo par godina. Pogleda li ti rezultate popisa u Srbiji? Crnoj Gori? Hrvatskoj? Skonta li šta iz onih brojeva?

Zašto ovo pišem. Misliš da će u Foči uvijek biti ovako kao danas? Pa pogledaj broj stanovnika Foče. Čajniča. Gacka. To su rupe bez dna, više ljudi ima u tri sarajevska bloka nego u cijeloj istočnoj Hercegovini. Ko će tamo? Niko! To polako ali sigurno postaje obična pustara. A zemlja bez naroda ne odlučuje ni o čemu, jel tako. Ti si se o jadu zabavio gledajući kartu na kojoj je evo već 17 godina sve isto. Al si propustio bitne stvari, odnos snaga se promijenio drastično u našu korist. Ko ima natalitet ne mora uzimati pušku u ruke, bilo i ostalo. Tako Kosovo postade albansko, čistim natalitetom u zadnjih 80 godina. A mrski entitet će postojati sve dok ima dovoljno ljudi da izabere 10 predstavnika u PDPS BiH i svih pet u DN BiH. A neće to imat nakon izvjesnog vremena. Misliš da se ovo sve događa slučajno? SBK, fondacija, kampanja, prvi mart... Gotovo je sa potrošenim pričama o multietničnosti, dolaze nova vremena. Bolja. Jel opet o ekonomiji da pričamo? Eno pun Bingo pred Novu godinu, ljudi nemilice uzimaju. I ja isto. Odakle, ako je tolika kriza? Ubila nas propaganda, eto šta je, da smo na FTV-u slušali 15 godina da je dobro, i sami bismo mislili tako. Al kako bismo onda veličali onaj sistem ako nam je sad dobro?

I biće ti bolje, budi siguran. Prošlo je vrijeme onih koji su telefonom predavali našu teritoriju drugim državama, koji su nam zabranjivali da se izjašnjavamo svojim etničkim imenom, koji su se nemilice zaduživali i danas se zadužuju u naše ime. Neokomunizam je doživio svoju renesansu u BiH, ali ta vremena polako prolaze i to će ispariti kao i sve ostale ideologije.

Prošlo je vrijeme njih, došlo je vrijeme nas.
Emina_88

#609 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Emina_88 »

jaoo ja se izvinjavam! wrong thread!
Last edited by Emina_88 on 30/12/2012 05:44, edited 1 time in total.
Emina_88

#610 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Emina_88 »

...
Last edited by Emina_88 on 30/12/2012 05:44, edited 2 times in total.
Intermission

#611 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Intermission »

Darijus, da ja razumijem tvoju pricu. Slazem se da ne treba stavljati etnicko ispred neceg kolektivnog, drzavnog (nekada dodju trenutci kada to etnicko bude vise ugrozeno kao npr. u proslom ratu, ali u normalnim okolnostima uvijek stavljam drzavno ispred etnickog). I ja upravo i govorim da mogu postojati i Bosnjaci koji nemaju pro-bosansku politiku kao i neki Srbi i Hrvati, mada je velika vecina Bosnjaka pro-bosanski orjentisana.

Ja samo ponavljam da ne vidim smisao da dajem politicki "point" igrajuci se sa svojim identitetom.

Ja kao pripadnik naroda kojem je prije par godina sam opstanak bio doveden u pitanje nemam toliki manevarski prostor i luksuz da to radim i iskreno ne mogu pokazati razumijevanje za one koji to rade. Iluzorno je razmisljati da ce masovno izjasnjavanje pokrenuti neke promjene. Zasto - zato sto "bosanci" prave jos jednu (u nizu) katastrofalnih gresaka. Oni idealiziraju Bosnu i Hercegovinu. Ne moze se BiH posmatrati kao neka utopijska zajednica, jer ne postoji, postoji samo stvarna BiH u njenom totalitetu koja u sebi sadrzi i pojedince koji su medju najgorim ljudima na svijetu i pocinili su ili su spremni pociniti najgora zvjerstva na svijetu. I to je BiH. Igranje sa identitetom to nece promjeniti, mastanje neke nove vrle idealne magicne BiH nece uticati npr. na Dodika. Jer ce bosanci nastaviti da zive u svojim iluzijama, da zive medju Bosnjacima, mora se reci, dok sa druge strane imamo konkrente ljude koji vuku konkretne poteze. Slazem se apsolutno da je drzava katastrofa, ali kao sto vec rekoh igranje identitetom nije put za promjene, pro-bosanska politika koju ce i dalje predvoditi Bosnjaci, zajedno sa svim ostalima koji su za to voljni- moze biti.
GandalfSivi

#612 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by GandalfSivi »

Davno je receno da samo Bosnjaci mogu sjebati Bosnu. I trude se, vidim, svojski...
Emina_88

#613 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Emina_88 »

Intermission wrote:Darijus, da ja razumijem tvoju pricu. Slazem se da ne treba stavljati etnicko ispred neceg kolektivnog, drzavnog (nekada dodju trenutci kada to etnicko bude vise ugrozeno kao npr. u proslom ratu, ali u normalnim okolnostima uvijek stavljam drzavno ispred etnickog). I ja upravo i govorim da mogu postojati i Bosnjaci koji nemaju pro-bosansku politiku kao i neki Srbi i Hrvati, mada je velika vecina Bosnjaka pro-bosanski orjentisana.

Ja samo ponavljam da ne vidim smisao da dajem politicki "point" igrajuci se sa svojim identitetom.

Ja kao pripadnik naroda kojem je prije par godina sam opstanak bio doveden u pitanje nemam toliki manevarski prostor i luksuz da to radim i iskreno ne mogu pokazati razumijevanje za one koji to rade. Iluzorno je razmisljati da ce masovno izjasnjavanje pokrenuti neke promjene. Zasto - zato sto "bosanci" prave jos jednu (u nizu) katastrofalnih gresaka. Oni idealiziraju Bosnu i Hercegovinu. Ne moze se BiH posmatrati kao neka utopijska zajednica, jer ne postoji, postoji samo stvarna BiH u njenom totalitetu koja u sebi sadrzi i pojedince koji su medju najgorim ljudima na svijetu i pocinili su ili su spremni pociniti najgora zvjerstva na svijetu. I to je BiH. Igranje sa identitetom to nece promjeniti, mastanje neke nove vrle idealne magicne BiH nece uticati npr. na Dodika. Jer ce bosanci nastaviti da zive u svojim iluzijama, da zive medju Bosnjacima, mora se reci, dok sa druge strane imamo konkrente ljude koji vuku konkretne poteze. Slazem se apsolutno da je drzava katastrofa, ali kao sto vec rekoh igranje identitetom nije put za promjene, pro-bosanska politika koju ce i dalje predvoditi Bosnjaci, zajedno sa svim ostalima koji su za to voljni- moze biti.
Gorko istinito...najrealniji i najbolji post na threadu...
nemoguce vruce

#614 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by nemoguce vruce »

GandalfSivi wrote:Davno je receno da samo Bosnjaci mogu sjebati Bosnu. I trude se, vidim, svojski...
A koji je to "strucnjak" i kada izjavio?
Canasob

#615 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Canasob »

Onog trenutka kada "vjernici" poput reisa i slicnih budu baceni na smetljiste historije, onda ce i bosanski Muslimani malo progledati. Jer ni reis, a ni ovi koji su se okupili oko njega nikad ni na jedan jedini nacin nisu branili Bosnu i Hercegovinu. Otimali su, a i jos uvijek otimaju, od sirotinje, a sve iz prvih safova. Oni sta god da pokrenu, to je u startu nakaradno i svaka dalja diskusija je nepotrebna.
nemoguce vruce

#616 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by nemoguce vruce »

Canasob wrote:Onog trenutka kada "vjernici" poput reisa i slicnih budu baceni na smetljiste historije, onda ce i bosanski Muslimani malo progledati. Jer ni reis, a ni ovi koji su se okupili oko njega nikad ni na jedan jedini nacin nisu branili Bosnu i Hercegovinu. Otimali su, a i jos uvijek otimaju, od sirotinje, a sve iz prvih safova. Oni sta god da pokrenu, to je u startu nakaradno i svaka dalja diskusija je nepotrebna.
Taj trenutak kada je puka insinuacija slicna tvojoj,bila dovoljna da se vjernici hapse i zatvaraju, hvala dragom Bogu,odavno je bacen na smetljiste historije.
A ako ima dokaz za kradju i otimanje, bujrum u tuzilastvo...
Canasob

#617 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Canasob »

nemoguce vruce wrote:
Canasob wrote:Onog trenutka kada "vjernici" poput reisa i slicnih budu baceni na smetljiste historije, onda ce i bosanski Muslimani malo progledati. Jer ni reis, a ni ovi koji su se okupili oko njega nikad ni na jedan jedini nacin nisu branili Bosnu i Hercegovinu. Otimali su, a i jos uvijek otimaju, od sirotinje, a sve iz prvih safova. Oni sta god da pokrenu, to je u startu nakaradno i svaka dalja diskusija je nepotrebna.
Taj trenutak kada je puka insinuacija slicna tvojoj,bila dovoljna da se vjernici hapse i zatvaraju, hvala dragom Bogu,odavno je bacen na smetljiste historije.
A ako ima dokaz za kradju i otimanje, bujrum u tuzilastvo...
Koje tuzilastvo? :)

Uglavnom, nisam prizivao komunizam, daleko od toga. Izgleda da spadas u grupu onih kojima je rat bio brat, pa tako imas obavezu da ratne profitere poput reisa neograniceno branis. Dokazi su bili u kesu, donacije mnogobrojnih arapskih humanitarnih organizacija i naivne dijaspore. Ali sve nekad dodje na svoje, vrati se na djeci, unucima....
Tako to biva u zivotu.
asurbanipal

#618 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by asurbanipal »

-LIBERO- wrote:
A ko nam moze zabraniti da i ona i ja, i bilo ko drugi, kaze sta misli o tom kongresu i o bilo kojem drugom udruzenju..kao i o bilo kojem desavanju u nasem drustvu? Moguce da tezis takvim sistemima, ali zao mi je, jos uvijek je ovdje sistem gdje imenom i prezimenom, kao covjek, individua, pojedinac....ispred nekog udruzenja ili samostalno, apsolutno imam pravo braniti svoje stavove i poglede na sve teme u ovome drustvu ukljucujuci i ..radni naziv teme" Zloupotreba tradicionalnih drzavnih obiljezja Mustafe Cerica i vesele druzine"

Tuzi me. Dacu svoje podatke na PP ako mi se obrati tvoj advokat.
Proš'o je vakat kad ste se vi pitali i kada ste nam vi određivali ko smo i šta smo !!! Znam da je to bolno, ali pomirite se s tim, to je činjenica. Vaša ideologija je propala i otišla u kanalizaciju. Nema je, gotovo, kraj, the end, ende, fine.

Image

Kontaš ? :D
nosara

#619 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by nosara »

asurbanipal wrote:
-LIBERO- wrote:
A ko nam moze zabraniti da i ona i ja, i bilo ko drugi, kaze sta misli o tom kongresu i o bilo kojem drugom udruzenju..kao i o bilo kojem desavanju u nasem drustvu? Moguce da tezis takvim sistemima, ali zao mi je, jos uvijek je ovdje sistem gdje imenom i prezimenom, kao covjek, individua, pojedinac....ispred nekog udruzenja ili samostalno, apsolutno imam pravo braniti svoje stavove i poglede na sve teme u ovome drustvu ukljucujuci i ..radni naziv teme" Zloupotreba tradicionalnih drzavnih obiljezja Mustafe Cerica i vesele druzine"

Tuzi me. Dacu svoje podatke na PP ako mi se obrati tvoj advokat.
Proš'o je vakat kad ste se vi pitali i kada ste nam vi određivali ko smo i šta smo !!! Znam da je to bolno, ali pomirite se s tim, to je činjenica. Vaša ideologija je propala i otišla u kanalizaciju. Nema je, gotovo, kraj, the end, ende, fine.

Image

Kontaš ? :D
U zabludi si... Sef ovog opskurnog skupa je nas covjek, vrlo vrijedan i marljiv operativac u svoje vrijeme... A znas kako kazu, jednom covjek - uvijek covjek... Kontas...? :D
LSD

#620 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by LSD »

sjoo bošnjaka što su opleli pricu :lol: :-)

Nek' mi ovi forumski mudraci objasne slijedeće : Šta je sad moj komšija Muhamed, koji sam sebe naziva bošnjakom po naciji (nece valjda biti Muhamed iz Sarajeva hrvat, srbin, bugarin ili meksikanac), koji je bosanac (jer nema drugog pasoša osim bosanskog tj. rođen u BiH), koji nosi ime Božijeg poslanika islama...ali koji svaki dan salije gajbu pive pred granapom i koji ,pretpostavljam, nikad nije ušao u džamiju :P , niti se smatra vjernikom (još cesto opasuje Boga i tome slicno).
Šta je sad on?? (dobro osim što je alkos :-) :D )

da vas cujem sad :lol:
hercegovac_pravi

#621 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by hercegovac_pravi »

Golemo...a jeste zapjenili a samo nekolicina forumša je rekla suštu istinu...
Prije nekih 2 godine (odokativno-možda malo ranije, ne da mi se tražiti), napisao sam da je odlučeno da Bosna i Hercegovina treba postati nacionalna država Bošnjaka. Ovaj Kongres je samo posljednji u nizu koraka koji su neophodni za realizaciju te nove stvarnosti.
Svi smo svjedoci konstante političke krize u BiH još od vremena rušenja sramnog "aprilskog" paketa. Nuđenje tzv. "aprilca" je bila kap koja je prelila čašu i jasno stavila do znanja da MZ (prvenstveno mislim na Evropu) nema nikakvu namjeru da Bosnu i Hercegovinu pretvori u normalnu državu. Na "aprilsku" ponudu i očigledno omalovažavanje i pljuvanje po Bošnjacima odgovoreno je upravo onako kako je i trebalo, politički zrelo a koristeći sva zakonom dozvoljena sredstva.MZ-u je dato sasvim dovoljno vremena da ispuni svoje obaveze koje su preuzeli potpisujući Dayton. Osim što su zaustavili rat koji je ionako bio pred samim krajem, ništa drugo nisu uradili. Politička kriza prouzrokovana nekom od Bošnjačkih partija je postala svakodnevnica a cilj je bio jasan. Spriječiti nametanje iluzornih (pro-forme) riješenja koja su stizala od strane istog onog bloka zemalja iz MZ-a koje su BiH držale pod sankcijama dok je Bošnjački narod ubijan na najbestijalnije načine.
Ponovo smo svjedoci da veliko-srbi i dalje uporno ruše današnju BiH. Na veliko-srpski nacizam odgovorit će se pretvaranjem BiH u nacionalnu državu Bošnjaka. Ovaj politički trend zaluđivanja i blokada je nastavaljen i danas javnim "davljenjem" između SDP-a i SDA :zzzz:

Kada sam u istom onom postu koji pominjem na početku jasno rekao da nikome više nije stalo do "multi-kulti" i da su merhametli Bošnje kojima je komšija bitniji od njihovog opstanka, svi nestali u zadnjem genocidu i da im kosti i danas traže po jamama istočne Bosne, Krajine, Hercegovine, nisam se šalio. Jer to je stvarnost. To je sadašnjica. Kome se ne sviđa morat će svoju sudbinu potražiti negdje drugo.
Pravi udar ovog Kongresa će se osjetiti tek za nekih 10 godina. Tad će i genocidna tvorevina biti uništena.Niko i ništa to više ne može promijeniti jer iza ovog poduhvata stoji Amerika i Bošnjački narod (baš kao i iza "prvog marta" i niza drugih stvari od kojih neke nisu još uvjek dostupne širokoj javnosti).
Druga opcija vam je pušku na rame i bujrum u novu balvanijadu. Ali dobro razmislite prije već što uradite takvu glupost.
DODATAK
U svemu ovome, Cerić je jedna obična lutka, tako da mi je smiješna halabuka koja se diže oko tog opskurnog lika.
Last edited by hercegovac_pravi on 30/12/2012 10:14, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#622 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by hercegovac_pravi »

LSD wrote:sjoo bošnjaka što su opleli pricu :lol: :-)

Nek' mi ovi forumski mudraci objasne slijedeće : Šta je sad moj komšija Muhamed, koji sam sebe naziva bošnjakom po naciji (nece valjda biti Muhamed iz Sarajeva hrvat, srbin, bugarin ili meksikanac), koji je bosanac (jer nema drugog pasoša osim bosanskog tj. rođen u BiH), koji nosi ime Božijeg poslanika islama...ali koji svaki dan salije gajbu pive pred granapom i koji ,pretpostavljam, nikad nije ušao u džamiju :P , niti se smatra vjernikom (još cesto opasuje Boga i tome slicno).

Valjda je Muhamed ono što on sam odluči :mrgreen:
FOČANSKI PROPISI

#623 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by FOČANSKI PROPISI »

hercegovac_pravi wrote:
LSD wrote:sjoo bošnjaka što su opleli pricu :lol: :-)

Valjda je Muhamed ono što on sam odluči :mrgreen:
Muhamed je bošnjački izrod,greška roditelja,ali i komšiluka.
Gradski

#624 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Gradski »

Ko je kriv tim roditeljima što forsiraju to ime davajući svojoj djeci kako smiju davati ta imena, ako ne daju njegov lik prikazivati, baš interesantno.
nosara

#625 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by nosara »

hercegovac_pravi wrote:Golemo...a jeste zapjenili a samo nekolicina forumša je rekla suštu istinu...
Prije nekih 2 godine (odokativno-možda malo ranije, ne da mi se tražiti), napisao sam da je odlučeno da Bosna i Hercegovina treba postati nacionalna država Bošnjaka. Ovaj Kongres je samo posljednji u nizu koraka koji su neophodni za realizaciju te nove stvarnosti.
Svi smo svjedoci konstante političke krize u BiH još od vremena rušenja sramnog "aprilskog" paketa. Nuđenje tzv. "aprilca" je bila kap koja je prelila čašu i jasno stavila do znanja da MZ (prvenstveno mislim na Evropu) nema nikakvu namjeru da Bosnu i Hercegovinu pretvori u normalnu državu. Na "aprilsku" ponudu i očigledno omalovažavanje i pljuvanje po Bošnjacima odgovoreno je upravo onako kako je i trebalo, politički zrelo a koristeći sva zakonom dozvoljena sredstva.MZ-u je dato sasvim dovoljno vremena da ispuni svoje obaveze koje su preuzeli potpisujući Dayton. Osim što su zaustavili rat koji je ionako bio pred samim krajem, ništa drugo nisu uradili. Politička kriza prouzrokovana nekom od Bošnjačkih partija je postala svakodnevnica a cilj je bio jasan. Spriječiti nametanje iluzornih (pro-forme) riješenja koja su stizala od strane istog onog bloka zemalja iz MZ-a koje su BiH držale pod sankcijama dok je Bošnjački narod ubijan na najbestijalnije načine.
Ponovo smo svjedoci da veliko-srbi i dalje uporno ruše današnju BiH. Na veliko-srpski nacizam odgovorit će se pretvaranjem BiH u nacionalnu državu Bošnjaka. Ovaj politički trend zaluđivanja i blokada je nastavaljen i danas javnim "davljenjem" između SDP-a i SDA :zzzz:

Kada sam u istom onom postu koji pominjem na početku jasno rekao da nikome više nije stalo do "multi-kulti" i da su merhametli Bošnje kojima je komšija bitniji od njihovog opstanka, svi nestali u zadnjem genocidu i da im kosti i danas traže po jamama istočne Bosne, Krajine, Hercegovine, nisam se šalio. Jer to je stvarnost. To je sadašnjica. Kome se ne sviđa morat će svoju sudbinu potražiti negdje drugo.
Pravi udar ovog Kongresa će se osjetiti tek za nekih 10 godina. Tad će i genocidna tvorevina biti uništena.Niko i ništa to više ne može promijeniti jer iza ovog poduhvata stoji Amerika i Bošnjački narod (baš kao i iza "prvog marta" i niza drugih stvari od kojih neke nisu još uvjek dostupne širokoj javnosti).
Druga opcija vam je pušku na rame i bujrum u novu balvanijadu. Ali dobro razmislite prije već što uradite takvu glupost.
DODATAK
U svemu ovome, Cerić je jedna obična lutka, tako da mi je smiješna halabuka koja se diže oko tog opskurnog lika.
Velike rijeci... I opet oslanjanje na krepanu ameriku, koja je kreirala ovako nakazno rjesenje, opet odbacivanje nebosnjackog faktora bez kojeg bi se i ovakva drzava tesko ocuvala...

Evo ti mrva realnosti... Interes velikih igraca na svjetskoj politickoj sceni je sigurna, stabilna i proevropska srbija (bez kosova, to je vec potpisano u beogradu i priprema se teren da se to objavi), hrvatska kao zadnja linija sengena i nikako, ni u snovima samo, iskljucivo bosnjacka (ili muslimanska) BiH, pa cak ni kao neka nova drzavica, kao dio ove danasnje, a sto je cilj "cerica" i slicnih ublehasa...

BiH ce biti multietnicka, multikonfesionalna, vjerovatno troentitetska, ali bez kantona, sa sasvim minimalnim drzavnim ingerencijama, ali pod cvrstom kontrolom uz dominantno njemacki utjecaj... Par nato baza na strateskim tackama, demilitarizovana, sa jakom saveznom policijom i potpuno sekularizovana... Tacka... :mrgreen:
Locked