Intermission wrote:Darius,
kada smo vec na domenu identitet i politicka opredjeljenost tj. Bosnjastvo i pro-bosanstvo. Vec sam pisao na ovom forumu pa je bilo izbrisano, zagovaraci bosanstva gube iz vida jednu stvar. Drzavljasntvo ne moze da stvori etniju. Drzavljanstvo je jedan formalno-pravni odnos pojedinca i politicko-teritorijalne organizacije koje moze biti i "pod-drzavno" i "nad-drzavno". U BiH imamo drzavljanstvo Federacije i RS, da li postoji nacija Federalaca i Republikasa?
Postoji i drzavljasntvo EU, da li postoji nacija Europounionasa? Zato ponavljam - ne treba mijesati identitet, politicku opredjeljenost, a tome bih dodao jos i drzavljanstvo.
I da, ja upravo i smatram da postoje Srbi i Hrvati i pripadnici manjina koji imaju pro-bosanska uvjerenja,ALI ja ne trcim da ih "prekrstim" u bosance, nego prihvatam njihov identitet kako ga sami definisu i politicko uvjerenje kako sami definisu. I apsolutno je nepotrebno uvoditi identitetsku kategoriju "bosanstva" koja bi trebala da bude bazirana na drzavljanstvu i glumila etnicku odrednicu kao zbir za sve osobe koje imaju politicko pro-bosansko opredjeljenje. Pa onda bi isto mogli uraditi i sa pro-europejcima i euro-skepticima itd. Zasto ne mozemo da uvodimo tu kategoriju? - Zato sto etnija moze da stvori drzavu, ili kao u slucaju BiH - vise etnija moze da stvori drzavu, kao npr. u Zavnobihu, ali drzava ne moze da stvori etniju - kao Jugoslovenstvo, kao, izmedju ostalog i vec pokusano bosanstvo, pokusano od strane austrougarske. Nakon svega taj revival bosanstva je osudjen na propast.
Tako, sto se tice bosanstva ja ne vidim potrebu da mijenjanjem svog identiteta dokazujem svoje opredjeljenje ka BiH, isto tako ja mogu da se izjasnim kako hocu, ali to nece stvoriti etnicku skupinu, jer etnicka skupina nije samo ime, nego supstanca Bosnjaci su sam dokaz koliko je ime fluidno, a koliko je substanca, samoidentifikacija i identifikacija od strane drugih presudna. Tako da ce tebe drugi identificirati i dalje kao Bosnjaka, pogotovo tvoji najblize komsije i susjedi, jer su se oni sami po osnovu religije (da nije religija bio bi neki drugi faktor) izdvojili iz ostatka bosanskohercegovackog stanovnistva i prije oko 100-200 godina samoidentificirali kao Srbi i Hrvati, nisu ih Bosnjaci zasigurno poslali tamo, zapravo nikoga nisu ni pitali. Dok ces za mene biti ne pripadnik mog naroda, necu da kazem pripadnik drugog naroda jer sam vec naveo da je nastanak etnije na osnovu politickog opredjeljenja i drzavljanstva nemoguc. Moci cemo dijeliti pro-bosansku politiku, razmisljanja o fudbalu, zenama, religiju (i Kinez moze biti musliman) ali ti nisi dio mog naroda. I niko te ne tjera da budes to. Ti ces se formalno moci izjaszniti i vec to cinis, kako hoces. Formalno da, ali sustinski - pitanje identiteta i nije bas tako izberivo, jer ne mozes ti sada za sebe govoriti da si etnicki Svedjanin kada to nisi. Mozes dobiti drzavljanstvo Svedske i biti "Sved" na taj nacin, ali etnicki i dalje ostajes ono cime te je rodjenje u odredjenom kulturoloskom okruzenju "bacilo" a na to i ne mozes bas uticati. Zbog toga bosanac ide u kategoriju ostali i dodao bih iskreno kao lazni ostali a ne pravi ostali kao npr. sami Sejdic i Finci, jer ne moze da bude etnija.
Dakle, ponavljam, nema smisla mjesati etno-nacionalni identitet, politicko opredjeljenje, pa i drzavljanstvo.
Da samo kratko odgovorim...
Ja rekoh da nemam ništa protiv Bošnjaka kao etničke pripadnosti, ali etnička pripadnost je nebitna, barem bi trebala biti... I Amerika je upravo savršen primjer kako možeš stvoriti nacionalnu pripadnost od države, zato je stalno i spominjem... Od Holanđana, Iraca, Nijemaca i hejbeta drugih naroda su nastali Amerikanci kada su se opredijelili da više nisu kolonija nego samostalna država... Možeš ti imati Chinatowne i Little Italije, etnički se piši kako hoćeš, ali ti je nacionalnost Amerikanac, tj. "citizen of the US", kako se brane pred sudom. Da, više naroda može stvoriti državu, ali misliš li do kraja vijeka da za sve živo imamo po tri predstavnika + ostale? Ko će to hraniti? Ako ne misliš imati tri predstavnika + ostale, ko će biti glavni?
Kažem, za mene je nepojmljivo da etnička pripadnost bude iznad države, da se više gledaju interesi Bošnjaka, Hrvata ili Srba nego interesi BiH. To će se desiti, meni neće biti drago i gotova priča. To kako će mene neko gledati kad se izjasnim ovako ili onako mi je sasvim nebitno, jer je to lična čovjekova stvar i ne bi trebala uticati na postojanje ili nepostojanje normalne države, kao što je kod nas slučaj, ali nije problem, samo lagano...
Razumijem ja u suštini tvoju priču, ali ti moju ne, tako da nema potrebe da dalje razvlačimo ovo, prepustit ću floor padobrancima koji se pale k'o hepok kocke, ovo je svakako mi vs. oni tema, a ne razumna priča...