Intermission wrote:Darius,
svaka drzava ima svoje posebnosti, tako imamo npr. jednonacionalne, visenacionalne i drzave tipa amerike koje su svoja vrsta i u nasem kontekstu su irelevantni. Hrvatska npr. je drzava sa jednim konstitutivnim narodom Hrvatima i ostalima. BiH je drzava sa vise "konstitutivnih naroda" od davnina, ali uzmimo kao referentnu tacku u modernom smislu - ZAVNOBIH kada je odluceno da BiH nije ni, ni, ni, nego i, i, i ... sto je upravo ono sto bi smo mi danas nazvali konstitutivni narodi + ostali (ali pravi ostali a ne lazni ostali, ali to je druga tema)
Sto se tice tzv. vjerske obojenosti, cinjenica jeste da je vecina Bosnjaka islamske vjeroispovjesti, to niko ne spori. Zato sto su se bosanski katolici i pravoslavci davno identificirali kao Hrvati i Srbi, ali odrednica Bosnjak nije iskljucivo vezana za musliman, upravo zato i treba insistirati na imenu Bosnjak, koje ne iskljucuje druge vjere ni druga drzavljanstva i regionalne odrednice kao sto rade npr. Musliman ili Bosanac. Slazem se da je to trebao biti neko drugi a ne bivsi reis. Ali opet ponavljam- zasto se niko do sada nije "sjetio" i ponavljam da mu dajem uslovnu podrsku.
U vezi jezika, nije nebitno jer paralela sa amerikom nije bas primjenjiva na BiH, a odbijanje jezika koji je u svom samom imenu sadrzavao integrativni karakter je dokaz crno na bijelo o misljenju Srba i Hrvata o "bosanstvu".
Tako da ne stoje te teze o "islamizaciji" i ponovo se namjerno dovodi u zabunu pojam Bosnjastva kao identiteta i pro-bosanstva kao politike i sentimenta.
Ne bih rekao da je Amerika irelevantna u bilo kojem kontekstu... Najponosnija, da ne kažem najumišljenija, nacija na svijetu bez zvaničnog jezika... A ljudi nemaju svoj zvanični jezik jer neće da utiču na "različitost" i to je odlična stvarka, koliko god se ne slagao s drugim aspektima njihovog djelovanja... Također, pitanje jezika se poteglo dosta rano, prerano, kada nije bilo ni bitno šta ko govori, nego ko govori i kada se sve "drugačije" dočekivalo na nož... Mislim da će doći vrijeme kada će se različitosti moći spojiti pod jednim okvirnim pojmom, ako ništa zbog svog dobra, možda je još rano za toga...
Da pređemo na narode u BiH. Koliko god pokušavao da shvatim, ne mogu da razumijem da odrednica "Bošnjak" nije isključivo vezana za "musliman", barem u današnjem kontekstu... Ja ne znam ko ovdje koga laže. Ako se to moglo i govoriti do danas, od danas to definitivno više nije slučaj. Od danas je jasno Hrvat/katolik, Srbin/pravoslavac, Bošnjak/musliman. Danas se zvanično izreklo ono što je nezvanično svakako bio slučaj, pretpostavljam zbog popisa stanovništva...
Eh, sutra će svanuti novi dan i ne mogu da shvatim koje dobro ovo donosi Bosni, da li se u ovom smjeru trebalo krenuti? Iako danas postoje narodi koji zvanično nemaju svoju državu, malo je naroda prolaze kroz proces samospoznaje. Pojam "Bošnjak" je nekako plutao u prostoru... Ovo mi najviše liči na "Celtic Revival" u Irskoj kada su Irci uzeli drevne elemente i upleli ih u moderno doba, kako bi stvorili kulturu drugačiju od engleske...
Ja se svaki dan nadam da će kod nas ljudi shvatiti da od podjele na tri nacije nema hajra u ovoj državi, ali teško... Situacija je veoma komplikovana, što će i popis pokazati, koji će biti svojevrsni cirkus, ali tome svakako sve i vodi...