Stanje drustva

SoulSeeker

#51 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

stvarno wrote:Ovo je dobra tema. poboljsati drustvo moze samo vlast. Dakle ne moze se sve svesti na pojedinca.
Jer pojedinac bi izvrdao sve sto moze, tj. da ustedi i ne plati kazne ili porez, dace mito doktoru, dace mito za radno mjesto itd.
Doktori su po meni danas najugroženija intelektualna kategorija društva. Nekima od njih ne treba dati novac u vidu zahvalnosti, nego doslovce život. Veći problem su direktori firmi i preduzeća jer:

- Da bi neko bio direktor mora biti "politički podoban", dakle mora biti član/pripadnik vladajuće političke strukture u kojoj je već zauzeo mjesto. U suprotnom, u većini slučajeva se može "pozdraviti" sa svojim radnim mjestom.

- Kao pripadnik vladajuće političke strukture direktor je samim time i dio vlasti, odnosno vlast.

- Ako direktor voli primati mito (a dosta njih nema nikakvih problema sa tim) samim time vlast učestvuje u direktnom kršenju zakona umjesto da ga sprovodi.

- "Sir, mlijeko" i bijedne crkavice u iznosu od 100 KM koje se daju doktorima ni približno nisu uporedive sa onima koje se daju "najvećim sinovima bosanskim i hercegovačkim" za privatizaciju društvene imovine, određenog objekta, ili za kupovinu nešto boljeg stana u centru grada.

I nakon svega je kriva Milica koja je parkirala automobil na "javnoj zelenoj površini", a kao otežavajujuću okolnost ćemo joj navesti prebavilište u FBiH... Ovo se ne odnosi na tebe, ali mislim da ovdje na ovoj temi neko nekog zajebava, i to podobro...
zonbirile

#52 Re: Stanje drustva

Post by zonbirile »

karambeza wrote://////////////////////////////////////////////////////// pa tema je stanje dru[tva,a ti slika[ propratne pojave,tog stanja.Drugi ti ;rtaju uzroke,ne posljedice.A Zna se ko je stariji,uzrok,ili posljedicA.Kada se otklone uyroci,nesta'e mnogi primjeri koje navodi[,a ne mo\e obrnuto.Kapi[_
upravo ovaj nacin razmisljanja nas opravdava za sve ono sto radimo, tj. za sve nase 'sitne' korupcije, mita, stele, itd. cuj kad se otklone uzroci, svi cemo onda lijepo postovati zakon i necemo nikoga i nikada podmicivati??? sigurno... nego, interesuje me kako je kolega ciji citat navodim skontao sta je to 'uzrok' a sta 'posljedica' u ovom slucaju...molila bih objasnjenje ako je moguce.[/quote]
------------------------------------------------------------------
niko nikog ne opravdava,ali se uzrok zna,a posljedice su ono što vas nervira.Otkloniti posljedice ne možeš,dok ne saniraš uzrok,a uzrok?Po meni krenuo još 90g,kroz rat(indikativno u tolikom klanju niko ne bi streljan,a bio je zvanično proglašen rat),dezeterstvo,poraće i pljačku,otimačinu svih boja.Jednostavno uspostavljen je dil-kao sa boračkom populacijom.Dobićete mrvice,samo neka traje,a mi ćemo pljačkati.Buraniji je za uhar što zavrne nešto sitno u cilju preživljavanja,ne kontajući da je na to prinuđena,zarad pljačke na angro od strane aktualne vlasti.
osa

#53 Re: Stanje drustva

Post by osa »

SoulSeeker wrote:
stvarno wrote:Ovo je dobra tema. poboljsati drustvo moze samo vlast. Dakle ne moze se sve svesti na pojedinca.
Jer pojedinac bi izvrdao sve sto moze, tj. da ustedi i ne plati kazne ili porez, dace mito doktoru, dace mito za radno mjesto itd.
Doktori su po meni danas najugroženija intelektualna kategorija društva. Nekima od njih ne treba dati novac u vidu zahvalnosti, nego doslovce život. Veći problem su direktori firmi i preduzeća jer:

- Da bi neko bio direktor mora biti "politički podoban", dakle mora biti član/pripadnik vladajuće političke strukture u kojoj je već zauzeo mjesto. U suprotnom, u većini slučajeva se može "pozdraviti" sa svojim radnim mjestom.

- Kao pripadnik vladajuće političke strukture direktor je samim time i dio vlasti, odnosno vlast.

- Ako direktor voli primati mito (a dosta njih nema nikakvih problema sa tim) samim time vlast učestvuje u direktnom kršenju zakona umjesto da ga sprovodi.

- "Sir, mlijeko" i bijedne crkavice u iznosu od 100 KM koje se daju doktorima ni približno nisu uporedive sa onima koje se daju "najvećim sinovima bosanskim i hercegovačkim" za privatizaciju društvene imovine, određenog objekta, ili za kupovinu nešto boljeg stana u centru grada.

I nakon svega je kriva Milica koja je parkirala automobil na "javnoj zelenoj površini", a kao otežavajujuću okolnost ćemo joj navesti prebavilište u FBiH... Ovo se ne odnosi na tebe, ali mislim da ovdje na ovoj temi neko nekog zajebava, i to podobro...

da bi bila uspješna borba protiv kriminala i korupcije mora biti sveobuhvatna, dakle nulta stopa tolerancije na ove pojave. isto gaziti i one koji primaju sir i one koji rade pretvorbu. nulta stopa tolerancije, nažalost takvo nešto je kod nas utopija.
3i20znakova

#54 Re: Stanje drustva

Post by 3i20znakova »

1gorstak wrote:
SoulSeeker wrote:
1gorstak wrote:Kada pojedinac krsenje zakona predstavlja normalnim,
Već treći put pišeš o "Milinom belom roblju", pa ću te zamoliti da navedeš taj citat u kojem "kršenje zakona predstavljam normalnim".
"Poslije smo u nekom polu-hotelu ""Golden" (ili tako nekako) na periferiji grada spičili dvije domaće prostitutke (moja se zvala Snežana, kontakt mobitele smo dobili od lokalnih taksista), noćili, i vratili se svaki svojoj kući."

Tako nonsalantno, kao da kazes da si jabuku pojeo ili da je bila magla, a ne zakon da si prekrsio.
Kolega je samo guzio, nije kriminalac. Izmedju zakona i p.ck. je razlika u tome je sto je ova druga napravljena za j.b.nje, sto je kolega i ucinio. Indikativno je da te cudi "nosalancija." To ne bi trebalo da ti bude cudno. Seks je normalna stvar i dogadja se svakodnevno vecini nas.

"Onima kojima su usta puna zakona srce je puno otrova!!!"
Arc_Angel

#55 Re: Stanje drustva

Post by Arc_Angel »

Odlicna tema, za svaku pohvalu.

Stanje drustva je slika stanja svijesti pojedinaca u tom drustvu. ocigledno je da imamo krizu svijesti, savjesti nazovite to kako zelite, ali cinjenica je da se je nesto jako lose poremetilo u nasim glavama.

isto tako ljudi se mijenjaju samo onda kada moraju, kada su dovedeni pred zid koji ne mogu zaobici, preskociti ili proci glavom kroz njega, tek tada se desava revolucija u svijesti jednog pojedinca u pravom smislu te rijeci.

ja kada razgovaram sa svojim prijateljima o tome cesto se volim dotaci drugog svjetskog rata, reci kako su tada ljudi imali svoje stavove i pricipe, bili časni ljudi i zrtvovali preko svake granice i svoju krv i svoje zivote i imali su one parole "bolje rat nego pakt" "bolje grob nego rob" (ova druga mi se licno vise svidja) poenta je da su bili spremni da daju svoje zivote za svoje principe, i bogme su davali nesebicno.

hocu da kazem, da su bili spremni da podnesu zrtvu, da se zrtvuju za bolje sutra, zivjeli su i umirali po svojim principima, bez odstupanja. i onda se desava nesto veliko kada je taj rat zavrsio, nastupa doba mira i prosperiteta, blagostanja, koliko toliko ali niko danas ne moze da porekne da je upravo poslije toga nastupilo doba prosperiteta.
i to doba jednostavno nije moguce uporediti, sa ovim vremenom sada, i zadnjih 15 godina.

ja licno nisam bio ovdje za vrijeme rata, pola svog zivota sam proveo u drugoj zemlji i drugu polovinu iza rata u Sarajevu. recimo u mojoj kuci prije nego sam dosao u Sarajevo hljeb se nije nikada bacao, sjecam se da sam samo jednom sa 5 godina rekao svoj starom kako je hljeb od juce suh i star i da zelim danasnji hljeb, dobio sam samo jedan samar od svog starog i njegove rijeci koje nikada nisam zaboravio, "ako mozes bez hljeba nemoj ga jesti" i nikada se nije desilo da se u nasoj kuci bacala hrana, hljeb pogotovo bez obzira na to sto samo jako dobro zivjeli i bili poprilicno imucni.

i onda dolazim poslije rata odmah '96 u Sarajevo i naravno pocevsi od moje nene i tetki i familije prijatelja slusam kako je ovdje bilo grozno, kako ljudi nisu imali sta da jedu, kako su ljudi ginuli. ali poslije mozda jedno godinu dana znaci '97-'98 ne mogu da se nagledam tona doslovno tona hjleba koji se nalaze po kontejnerima, i to traje negdje do 2001 koliko sam ja upratio( bas nekad kada su stranci masovnije poceli da napustaju nasu zemlu,SFOR se prepolovio te godine, UN osoblje tkodje) i onda bacanje hljeba ide sve manje i manje, do recimo unazad dvije godine kada je skoro prestalo, danas da nepricam.

zao mi je ako cu nekoga podsjetiti na bolne dane, nije mi to bio cilj vjerujte mi. poenta je to da sam sa jedne slusao price kako je ljudima bilo tesko, i kako su ljudi bili gladni, dok su sa druge strane masovno, ali bas masovno ljudi bacali savrseno dobru hranu. isto kao da u tom prokletom ratu nisu ama bas nista, apsolutno nista naucili. i onda danas kad pricam sa starijim ljudima kazu da su ljudi iz rata izasli deformisani, potpuno mentalno deformisani, vise nepostoje ne osobine i atributi nego rijeci kao što su čast, poštenje, principi, ukinuta je rijec prosvjetitejstvo iz obrazovanja (prije se ministarstvo obrazovanja zvalo obrazovanje i prosvjetiteljstvo) jednom rijecju sve je otislo naopako.

i onaj ekonomski uzlet koji je trajao iza rata do te 2000-2001 prestao je kada su stranci poceli masovno da odlaze, i onda od tada do danas samo je gore i gore i ne nazire se svjetlost na kraju tunela.

danas od svakog covjeka moze da se cuje ona uzrecica "dobar=jeben" ko u simislu da sam ja pogresan zato sto drzim do tih etickih i moralnih principa, sto mi je stalo do ljudskog digniteta i casti, meni je stari govorio uvijek "nemoj nikada da radis drugom ono sto nebi volio tebi neko da radi" i to danas vise nazalost nevazi, danas ljudi gledaju samo kako ceti nazao uciniti, kako ce te preveslati, i u crno zaviti bez razloga ikakvog, danas je to sasvim normalno, to ljudima danas toliko prirodno postalo isto kao sto disu.

za kraj, ono sto sam rekao na pocetku, nase drustvo se nalazi u dubokoj krizi svijesti, gdje je doso do totalnog poremecaja vrijednosti, ljudi idu linijom da se uklope ( linijom lakseg otpora) da nebi "strsili" umjesto da stoje cvrsto iza svojih stavova i principa ma kakvi oni bili.

sorry ako sam malo predugacak post napisao ali sam htjeo da opisem ono kako se ja osjecam po ovom pitanju i kako gledam na situaciju. :sax: :sax: :sax:
1gorstak

#56 Re: Stanje drustva

Post by 1gorstak »

3i20znakova wrote:Kolega je samo guzio, nije kriminalac
Kolega je platio, a to je krsenje zakona. No to uopste nije tema, nego njegov nonsalantan odnos prema krsenju tog zakona, postalo je normalno reci i cak se hvaliti krsenjem zakona. To je problem, kako da se borimo protiv krsenja zakona ako krsenje zakona smatramo necim sasvim normalnim.
zonbirile

#57 Re: Stanje drustva

Post by zonbirile »

@1 gorštak
moj drug zaboravljaš staru poslovicu -riba smrdi od glave,ali ovde ne stoji da se čisti od repa.Pa od engleske Carte Magna i Articles of Barons kreiranje zakonitosti ide od vrha ka dole.Sva događanja poslije u ljudskom rodu potvrdila su ovu davnu činjenicu staru 800g.Po obavljenoj primarnoj akumulaciji kapitala i estbliranju,vlasnici,što god mi o njima mislili će ustanoviti pravni sistem skrojen prema svojoj mjeri i zaštiti svojih prava i imovine.On če se širiti ka dolje i njegobvo provođenje tada neće biti upitno.Sve drukčije je silovanje,jednako silovanju komunista/socijalista i tumačenju dijalektičnog materijalizma.Znači kada se završi proces tranzicije,danas se to tako zove,praktično kada se sve rastali i izbistri,onda stupa na scenu pravna država.Kao i uvijek prije i na svim prostorima uvijek i samo radi njih.Propratne pogodnosti su samo kolaterala koju valja da plate da bi sve imalo smisla.Ne možeš guliti magarca,ako mu ne daš jesti i piti.Tako da ti ideš od repa,kao rak,unatraške.Očito je da nema kritične mase za promjene,strancima odgovara stanje,još se voda bistri,još je tranzicija,još nije došao TAJ ponedjeljak.Stvar je u tome što ni ponedjeljak ni pravila igre neće određivati oni što j..u Snežu,ni oni što kradu struju.Probudiš se i odjednom no,no krasti struju,a Sneža u poofu sa pečatom da je zdrava,plača taksu i tako to.Istorija tkz. zapadnih zemalja je takva,olako ali sigurno idemo,ko prživi pričati će,ali drukčije ne može.Sjeti se samo stanova iz usmjerene stambene izgradnje,Siz-a i sl.Preko noći,no,no više đaba stan,crkni,ili kupi stan.
uvjek dobar gost

#58 Re: Stanje drustva

Post by uvjek dobar gost »

Možda se finale odigrava pred našim očima, ovo društvo nakaradno jede svoju djecu u bukvalnom smislu. Djecu svrstava samo u dvije kategoije, mogu da biraju dali da budu nasilnici il žrtve, ovo društvo je prihvatilo silu kao oblik komunikaije. Društvo ovo nije sačinjeno od pojedinaca i pojedinki, svjesnih i samosvjesnih ljudi-osoba-individua, jook to ono je sačinjeno od tri kolektiviteta. Sastavni dijelovi ovog društva vuku svako na svoju stranu i razvlače sve i svja a tu se ubraja i moja pamet !

Ovo društvo ne generira kritičnu masu koja hoće, želi i zna da se sukobi sa akomulatorima pokradenog kapitala koji su sebi stvarili pravni okvir da nikada ne odu na robiju, mi pojedinci smo izopćeni, mi smo udaljeni sa pozicija koje mogu nešto da promijene, nas pojedinaca nema koliko bi nas trebalo ...

No fakti njih sam zaboravio skroz, jako neobrazovano, zatucano, bogobojazno i primitivno smo društvo, kontrolisano od strane feuda i kao takvi osuđeni smo na posmatračko mjesto u Afričkoj Uniji....
Kad sam rekao da društvo jede svoju djecu, zapitajmo se koliko je talenata zakonodavac sjebao, koliko generacija upropasti, koliko potencijalnih Nobelovaca je ovdje oko nas sjebano jer nema perspektive ovdje znanju, kvalietu, odgovornosti i svemu onome što bi bilo normalno....
Fali nam obrazovanja, fali nam pozitivnih uzora i da tako nam fali pozitivnih vibracija !

Za kraj da riba smrdi od glave, ali kad smrdi glava smrde i peraje, lični primjer nam fali, fali nam neko ko će nam pokazati da mo to možemo i ko je spreman na ogromnu žrtvu, možda čak i za atentat il nešto slično. Kad ovo kažem mislim da je mnogo para u igri i da oni kojima je u interesu da mi ostanemo letargično i bolesno društvo neće se tako lako odreći novca , moći i kontrole..... jer njima se to isplati !
Bosnolog

#59 Re: Stanje drustva

Post by Bosnolog »

uvjek dobar gost wrote:Možda se finale odigrava pred našim očima, ovo društvo nakaradno jede svoju djecu u bukvalnom smislu. Djecu svrstava samo u dvije kategoije, mogu da biraju dali da budu nasilnici il žrtve, ovo društvo je prihvatilo silu kao oblik komunikaije. Društvo ovo nije sačinjeno od pojedinaca i pojedinki, svjesnih i samosvjesnih ljudi-osoba-individua, jook to ono je sačinjeno od tri kolektiviteta. Sastavni dijelovi ovog društva vuku svako na svoju stranu i razvlače sve i svja a tu se ubraja i moja pamet !

Ovo društvo ne generira kritičnu masu koja hoće, želi i zna da se sukobi sa akomulatorima pokradenog kapitala koji su sebi stvarili pravni okvir da nikada ne odu na robiju, mi pojedinci smo izopćeni, mi smo udaljeni sa pozicija koje mogu nešto da promijene, nas pojedinaca nema koliko bi nas trebalo ...

No fakti njih sam zaboravio skroz, jako neobrazovano, zatucano, bogobojazno i primitivno smo društvo, kontrolisano od strane feuda i kao takvi osuđeni smo na posmatračko mjesto u Afričkoj Uniji....
Kad sam rekao da društvo jede svoju djecu, zapitajmo se koliko je talenata zakonodavac sjebao, koliko generacija upropasti, koliko potencijalnih Nobelovaca je ovdje oko nas sjebano jer nema perspektive ovdje znanju, kvalietu, odgovornosti i svemu onome što bi bilo normalno....
Fali nam obrazovanja, fali nam pozitivnih uzora i da tako nam fali pozitivnih vibracija !

Za kraj da riba smrdi od glave, ali kad smrdi glava smrde i peraje, lični primjer nam fali, fali nam neko ko će nam pokazati da mo to možemo i ko je spreman na ogromnu žrtvu, možda čak i za atentat il nešto slično. Kad ovo kažem mislim da je mnogo para u igri i da oni kojima je u interesu da mi ostanemo letargično i bolesno društvo neće se tako lako odreći novca , moći i kontrole..... jer njima se to isplati !
:thumbup: :bih:

Post Godine !!!!!!
SoulSeeker

#60 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

osa wrote:da bi bila uspješna borba protiv kriminala i korupcije mora biti sveobuhvatna, dakle nulta stopa tolerancije na ove pojave. isto gaziti i one koji primaju sir i one koji rade pretvorbu. nulta stopa tolerancije, nažalost takvo nešto je kod nas utopija.
Zamisli da živimo u Kini, da sam stariji od tebe 50 godina, i da sam ti "učitelj života" ( 教师生活 ). Odgovori mi logički, kako te mogu učiti životu i zahtjevati od tebe da ne piješ, ne pušiš, ne drogiraš se, uvijek lijepo i čisto izgledaš, ako sam zadnje trećerazredno smeće koje na svako tvoje "razumijem da mi želite dobro, ali zašto to isto ne želite i sebi, zašto vi pijete, silujete, kradete, ubijate" odgovara sa "to nije tvoj problem, ja sam ja i imam pravo raditi šta poželim, ti budi ovakav jer je to dobro"?

Ljudi trebaju nekoga ko im je uzor, a kad vidim ko mi je ovdje "uzor" dođe mi da spičim bandži džamping sa Ajfela, i to bez kanaFe.
1gorstak wrote:Kolega je platio, a to je krsenje zakona.
Nisam, ja sam "samo guzio", kao što reče neko prije. Platio je ovaj iz Zagreba.

I onako uz zajebancije da ti kažem kad se već igraš "zakona"... Ovako brutalna tvrdnja je kleveta, što znači da si prekršio zakon jer si optužio nevinog čovjeka koji je guzio, ali nije i platio. :)
SoulSeeker

#61 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

uvjek dobar gost wrote:Fali nam obrazovanja, fali nam pozitivnih uzora i da tako nam fali pozitivnih vibracija !

Sve u svemu, napisao si jedan jako lijep post. Ne bih se složio samo sa ovim da "nemamo obrazovanih ljudi" jer sudeći po našoj omladini i načinu, odnosno brzini njihovog razmišljanja (WLAN i $$$$ fejker "studente" ćemo izbaciti iz priče) mogu samo reći da sam prijatno iznenađen. Ono što je žalosno je da u ovakvoj državi nemaju perspektive, a kada vide da jedan doktor ili profesor zaradi manje od dilera droge, zapitajmo se svi o kojoj "profesionalnoj (pre)orjentaciji razmišljaju", odnosno "mogu razmišljati".

Ne treba nas čuditi zašto mlada crvena krvna zrnca idole nalaze u bakterijama, jer nemamo leukocita.
3i20znakova

#62 Re: Stanje drustva

Post by 3i20znakova »

1gorstak wrote:
3i20znakova wrote:Kolega je samo guzio, nije kriminalac
Kolega je platio, a to je krsenje zakona. No to uopste nije tema, nego njegov nonsalantan odnos prema krsenju tog zakona, postalo je normalno reci i cak se hvaliti krsenjem zakona. To je problem, kako da se borimo protiv krsenja zakona ako krsenje zakona smatramo necim sasvim normalnim.
Ima raznih zakona i raznih prekrsaja. U ovom slucaju to je PREKRSAJ, znaci nije kazneno dijelo. U stavku 1. clanka 19. se kaze "Ko se bavi prostitucijom,..." i moje citanje je da se samo osoba koja prodaje svoje tijelo za novac kaznjava, dok uzivatelj tijela nije obuhvacen ovakvom forumlacijom. To znaci da kolega koji je guzio nije nacinio ni prekrsaj.

RS ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU iz ozujka 2007. godine

Član 19.

Prostitucija

(1) Ko se bavi prostitucijom, kazniće se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.
(2) Ko iznajmljuje, odnosno ustupa prostorije radi prostitucije, kazniće se novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM.
(3) Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se preduzeće i drugo pravno lice novčanom kaznom od 4.000 do 12.000 KM.
(4) Odgovorno lice u preduzeću i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 500 do 1.300 KM.
SoulSeeker

#63 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

3i20znakova wrote:(1) Ko se bavi prostitucijom, kazniće se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.
(2) Ko iznajmljuje, odnosno ustupa prostorije radi prostitucije, kazniće se novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM.
(3) Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se preduzeće i drugo pravno lice novčanom kaznom od 4.000 do 12.000 KM.
(4) Odgovorno lice u preduzeću i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 500 do 1.300 KM.
Kada bi moje odricanje greške koju sam namjerno počinio spralo sve grijehe ove zemlje i mojih naroda, platio bih sve od tačke 1 do tačke 4 bez obzira što se u njima ne mogu pronaći, i ne bi mi bilo ni malo krivo.

Zbog čega?

U mom gradu koji je prije rata bio poprilično miran djeca nose ganove i tu i tamo se povremeno izrešetaju prilikom čega pogine i poneki slučajno zalutali policajac, pravi policajci dobijaju otkaze nakon čega se zamjenjuju muškim evropskim manenkama (ne manekenima, nego muškim manekenkama, dobro sam napisao), trava i droge su zamjenile nekadašnje neprospavane noći radi C 64-ke ili gumenog ZX Spectruma i u današnje vrijeme su baš "cool" u kombinaciji sa diskom i ekstazijem, potresne priče trudnih 14-godišnjih djevojčica i nisu više tako potresne jer je sada i matorim jarcima ZAKONOM dozvoljen seks sa istima, dvadesetogodišnjeg mladića koji mi je pričao da ima sidu kada sam dobrovoljno davao krv sam gotovo i zaboravio jer je samo jedan u nizu onih koje ne mogu popamtiti, noćne klubove od kojih sada mogu nabrojati najmanje pet koji neometano rade nemam kome nabrojavati jer svi imaju "deal", ludi vozači koji gaze djecu zajedno sa slovenskim ambasadorkama koje nakon toga pobjegnu više nisu ništa posebno jer o njima ne možemo razmišljati radi kojekakvih "referenduma" i "trećih entiteta", i sve u svemu... Čovjek, bez obzira kakav je u duši, kada živi u jednoj takvoj bolesnoj sredini vremenom se stapa sa njom i postaje njen dio. Svima nam vremenom postaje idiličan zločin na koji bi u neko drugo vrijeme brzo i sasvim opravdano reagovali. Danas, u svima nama ostaje samo glas davljenika koji se kao lud dere "spasi me, molim te spasi me", a taj glas se odbija kao eho o gomilu kamenja koje ne zna i ne želi slušati.

To smo mi, i naša stvarnost, i zbog toga kažem - riba smrdi od glave, od Gorštaka koji u svom ovom ludilu vidi samo moju Snežu, pa na dalje. A nisam je samo jebao... Pričali smo o bratstvu i jedinstvu oko pola sata... Poslije nismo imali vremena jer smo se bavili "zaštitom vitalnih nacionalnih interesa"...
1gorstak

#64 Re: Stanje drustva

Post by 1gorstak »

SoulSeeker wrote:To smo mi, i naša stvarnost, i zbog toga kažem - riba smrdi od glave, od Gorštaka koji u svom ovom ludilu vidi samo moju Snežu, pa na dalje...
Ponovo; ako zelimo vladavinu prava, trebamo se tako i ponasati. Trebamo praktikovati ono sto propovjedamo.
dinaraaa

#65 Re: Stanje drustva

Post by dinaraaa »

Code: Select all

Odnosno, gdje pocinje individualna odgovornost za stanje u kojem se nalazimo, kako da se borimo protiv korupcije ako dajemo mito, kako da se borimo za pravnu drzavu ako povlacimo veze zbog saobracajne kazne ili nekog poreza, sta se to desilo sa nama pa je postalo sasvim normalno otvoreno reci da krsimo zakon ?
Samo o primjerima loše svijesti građana i seljaka prema prirodi i okolini moglo bi se pisati stotine postova. Najmanje važno je to što je dosta tih akcija zagađivanja kažnjivo prema zakonu, ali ljudi jednostavno IAKO ZNAJU truju okoliš i sebe.

Em je ružno za pogledati, em je opasno po zdravlje, em psihološki još više uništavamo i ono malo optimizma i vjeru u budućnost....išarane fasade, autobusi, tramvaji,vozovi,..... Ja sam nekad 70 ih krenuo u prvi razred pa nas učiteljica učila kako da postupamo s otpadcima i da čuvamo okoliš...umjesto da danas budemo na višoj razini još više čuvamo ....ono zbog sebe ako ništa drugo JOK mi se vratili još unazad.

Ovo nema nikakve veze s političarima, nacionalizmom,stanjem ekonomije i sl. već čisto sa sviješću...šta će mu biti bolje ako šljaku od centralnog istrese u potok :? ili neće da plaća smeće 6,-KM puno mu :sad:
Slično je sa grijanjem svi se griju, samo jedni plaćaju jedni ne ( praktično kradu od ostali) ili s vodom u zgradama.
Primjera tako tih "sitnica" ima na hiljade...
Pa kod nas je normala sve što je ilegalno bilo knjiga, bilo muzika, bilo film, bilo softver,....bilo dekodiranje mobitela satelitskih antena (krađa svojine)

Komšijski odnosi ( najbolji pokazatelji su pretrpani sudovi bezveznim parnicama) Čekanje u redu ili ulazak u bus je priča za sebe...užas..užas..

Političari su *ubrad to se svi manje više slažu, ali su oni potekli od nas naše ogledalo ništa mi nismo bolji od njih s kim si takav si :cry:
SoulSeeker

#66 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

1gorstak wrote:Ponovo; ako zelimo vladavinu prava, trebamo se tako i ponasati. Trebamo praktikovati ono sto propovjedamo.
Čak i u smislu da javno putem foruma ne klevećeš osobe o kojima ne znaš ama baš ništa?

Mislim da nisi glup i da si relativno pismen, ali isto tako mislim i da namjerno ne želiš shvatiti o čemu pišem što mi je sasvim svjedno jer nisam onaj koji "liječi ljude i omogućuje slijepima da progledaju". Samo nastavi, meni si baš zabavan...
dinaraaa wrote:Em je ružno za pogledati, em je opasno po zdravlje, em psihološki još više uništavamo i ono malo optimizma i vjeru u budućnost....išarane fasade, autobusi, tramvaji,vozovi,..... Ja sam nekad 70 ih krenuo u prvi razred pa nas učiteljica učila kako da postupamo s otpadcima i da čuvamo okoliš...umjesto da danas budemo na višoj razini još više čuvamo ....ono zbog sebe ako ništa drugo JOK mi se vratili još unazad.
Zapitaš li se ikada zašto muškarčići (mlađi momci) umjesto da se ljuljaju na ljuljaškama polupaju i ljuljaške i klackalice? Čisto onako iz zajebancije, ili za to postoji dublji, jači razlog?
dinaraaa

#67 Re: Stanje drustva

Post by dinaraaa »

SoulSeeker wrote:
1gorstak wrote:Ponovo; ako zelimo vladavinu prava, trebamo se tako i ponasati. Trebamo praktikovati ono sto propovjedamo.
Čak i u smislu da javno putem foruma ne klevećeš osobe o kojima ne znaš ama baš ništa?

Mislim da nisi glup i da si relativno pismen, ali isto tako mislim i da namjerno ne želiš shvatiti o čemu pišem što mi je sasvim svjedno jer nisam onaj koji "liječi ljude i omogućuje slijepima da progledaju". Samo nastavi, meni si baš zabavan...
dinaraaa wrote:Em je ružno za pogledati, em je opasno po zdravlje, em psihološki još više uništavamo i ono malo optimizma i vjeru u budućnost....išarane fasade, autobusi, tramvaji,vozovi,..... Ja sam nekad 70 ih krenuo u prvi razred pa nas učiteljica učila kako da postupamo s otpadcima i da čuvamo okoliš...umjesto da danas budemo na višoj razini još više čuvamo ....ono zbog sebe ako ništa drugo JOK mi se vratili još unazad.
Zapitaš li se ikada zašto muškarčići (mlađi momci) umjesto da se ljuljaju na ljuljaškama polupaju i ljuljaške i klackalice? Čisto onako iz zajebancije, ili za to postoji dublji, jači razlog?
Taj vandalizam je posebna priča ....nastavak moje žalopojke ali sljedeći level :sad:
Pojma nemam za razlog: obijest, dosada, za*ebancija ....
Dublji razlog je možda ona Žikina medicina
ova omladina danas ništa ne radi, a dobro se hrani a ženske na sve strane

Previše slobodnog vremena, jaka hrana i pića prezasićenost svim a nemogućnost trošenja energije.

...ali zašto mrcina od 30 ili 50 godina baci filter ulja od kamiona u potok iako ima kanta ( koja nije za to predviđena...ali opet bolje rješenje) :-? :?
karambeza

#68 Re: Stanje drustva

Post by karambeza »

Nesto mi blago smeta u nekim od postova, a evo pokusat cu objasniti sta je to.

Ako nas posmatramo ili portretiramo kao neku masu (sad je manje bitno da li se radi o jednoj masi, tri mase ili pak cetiri ili vise ako ukljucimo i ostale i one druge, trece itd.), tj. ako sami sebe pocinjemo opisivati kao neke 'sarafcice' u nekoj velikoj masini, imamo problem koji postaje jako fundamentalan. Iz tog razloga sam postavila ono pitanje sta je to uzrok a sta posljedica. Misljenja sam da nije tako jednostavno odrediti tj. definisati uzrok i posljedicu. A tumacenja 'onih sto mnogo krse zakon' kao uzrok i onih sto 'samo malo krse zakon' kao posljedicu je jako pojednostavljeno tumacenje stvari i ne vidim kako vodi icemu. Dobro, oni koju su na vlasti su sigurno veci lopovi, ali pa sta??? Mislim, sta je poenta? Stalno se zalimo kako oni kradu, kako se stvari moraju mijenjati, a sta mi radimo da se stvari promijene? Postalo nam je normalno da moramo traziti stelu za internet i sl. Dobro. Vecina nas mozda trazi neku stelu za nesto ili neki laksi nacin ostvarivanja necega. Ne sudim. Neka svak radi onako kako misli da treba, ali onda budimo ljudska bica u punom smislu te rijeci, budimo homo sapiensi(!) i barem iskreno pogledajmo sebi i drugima u lice i recimo: Da, i ja doprinosim stanju u drustvu!

E, sada, oni koji su meni licno najinteresantniji su oni koji se bas ne uklapaju u ove homegene mase. Da se promjene desavaju na marginama je dobro znana cinjenica i mislim da o tome ne trebamo nesto puno diskutovati. Znaci, dobro, mozemo kriviti "drustvo", ali hajmo malo biti i samokriticni. Da se razumijemo, ne tvrdim ja da drustvo ne utice na razvoj individue. Naravno da utice, ali nije to nesto linearno. Tipa, ja se rodim kao tabula raza i drustvo mi ulije neko 'znanje' ili 'shvatanje' svijeta i to je to. Ja tu ne mogu nista. Drustvo, to sam ja. E, ja se ne mogu sloziti sa tom tezom. Zasto? Jer nam apsolutno, ali bas apsolutno oduzima subjektivnost tj. postajemo neki automatoni koji nemaju nista svoje i nisu cak u stanju ni da priznaju da su uradili nesto protuzakonito. Ovdje zelim da se ogradim jer ja prva nisam neki fanaticki sljedbenik zakona, mada ga uglavnom postujem. Ali, ako prekrsim zakon, tada i kazem da sam uradila isto (recimo voznja preko ogranicenja). No, ovdje se ne radi o krsenju zakona, niti o tome ko manje a ko vise krsi zakon, nego o tome da li cemo odluciti da budemo homo sapiensi ili homo eractusi ili mozda homo secuutusi. A i ako odlucimo da budemo 'sljedbenici', onda je to nasa odluka koja ce nam pomoci da nadjemo posao, kupimo automobil, itd. I tada nije ni bitno vise gdje zivimo, u kojem drustvenom okruzenju, jer cemo se jednostavno prilagoditi ili ti asimilirati...

p.s. Izvinjavam se zbog dugog posta i jedno pitanje: Da li vi ljudi radite ili postavljate ove postove na poslu? Ja nemam vremena...
SoulSeeker

#69 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

dinaraaa wrote:Taj vandalizam je posebna priča ....nastavak moje žalopojke ali sljedeći level :sad: Pojma nemam za razlog: obijest, dosada, za*ebancija .... Dublji razlog je možda ona Žikina medicina ova omladina danas ništa ne radi, a dobro se hrani a ženske na sve strane
Vidiš... Žika je ovaj put bio u pravu.

I dio - narod primitivnih plavih Štrumfova

U neka davna, pradavna vremena, živjeo je narod po imenu Štrumfovi... Viška energije su se oslobođali kroz sportske aktivnosti i druženja što im je onemogućilo destruktivno djelovanje na dječija zabavišta, a izričito veliki "energetski ekstremi" u ime štrumfizma i zločestog Gargamela su išli kopati kanale i raditi pruge na radnim akcijama gdje su se upoznavali, mijenjali adrese, suze i osmjehe, i posjećivali jedni druge širom Štrumfoslavije koja je tada bila nešto malo veća od ove danas. Štrumfovi su bili jako primitivan oblik života jer nisu imali internet o kojem su samo poneki tada jako malo znali, i to ih je spriječavalo u pravu na ostvarenje povlastica modernog načina življenja u vidu discus hernie, upoznavanja pedofila i potencijalnih silovatelja na netu, i pregledavanja interesantnih ljubavnih spojeva čovječije mašte i čovječije jedinke sa različitim vrstama životinja. Mujaga sa ganom od pola metra kod njih "nije bio zakon" jer su nevine jadnike poput Mujage koji su pucali po zločestim Štrumfovima za vrlo kratko vrijeme sa scene odstranjivali Gargamelovi "ljudi u crnom" odvodeći ih u nepoznatom pravcu koji je svima bio jako dobro poznat. U nedostatku Mujaga, Štrumfovi su morali tražiti nove idole, trećerazredne knjiške moljce poput Haseta, Prede, Peđe, Marija, Zizija, Vesne... koji nisu znali tako dobro pucati iz pištolja kao nevini nasilnik Mujaga. "Preda, Peđa, Mario, Vesna, Hase" i ostali", njihovi novi idoli, su tada bili primitivniji oblici života jer je njihovo promišljanje bilo okrenuto ka razvitku države, inovacijama, i naučno-tehničkim dostignućima. Štrumfovi su bili jako nesretni zbog mnogo toga, a naročito zbog činjenice da čak ni kao mladi zahvaljujući zločestom Gargamelu i njegovim "studenstkim servisima" nisu morali tražiti posao, jer je preko tiranskih Gargamelovih servisa za privremeno sezonsko upošljavanje mogao raditi ko god je htio uključujući i osnovno-školce. Studiji su im bili besplatni, a sve što su morali uraditi da bi ih završili bilo je "pojačano grijanje stolice" koje je rezultiralo totalnim neuspjehom - svršetkom studija. Vremenom su Štrumfovi odlučili promjeniti nešto u groznom sistemu u kojem žive, ubili su u sebi ideje zločestog Gargamela, i tada su jednostavno nestali bez traga. Neki od onih koji su ih poznavali opjevali su ih pjesmama, drugi su jedva čekali da ih zaborave, i njih i Gargamela. Misteriozni nestanak naroda Štrumfova stariji ljudi zamišljeno gledajući u nebo nekada porede i opisuju sa nestankom civilizacije Maja govoreći "majku mu, sjećam se da su bili kod Vučka na pivi, i onda ne znam koji im je kurac bio... jednostavno su svi nestali...".

II dio - narod modernih žutih Medvjeda

Narod Medvjeda je prvi poznati narod za kojeg se pouzdano može utvrditi da je na ovim prostorima živio odmah nakon nestanka naroda Štrumfova. Pitanja o istoriji i načinu nastanka naroda Medvjeda podijelila su i istoričare jer jedni tvrde da je narod Medvjeda prirodno-prelazni, dakle evolucijski oblik naroda Štrumfova, a drugi to kategorički odbijaju tvrdeći da po samom načinu života i ponašanja prvi i drugi nisu i nikako ne mogu biti isti. Sličnosti između naroda Medvjeda i naroda Štrumfova su doduše jako male jer je primitivni štrumfovski oblik života zamjenio sada jedan sasvim drugi, gotovo savršen. Narodi medvjeda su pored ukidanja dosta običaja naroda Štrumfova ukinuli i pojam "brige o mlađem naraštaju" činom javnog spaljivanja knjiga poljoprivrednika Sulje koji je još jednom davno rekao "Djeca su Vam poput sjemena, od kvalitete tog sjemena i tla na kojem bude zasađeno ovisi i kvalitet finalnog proizvoda". Oni nisu mogli razumjeti šta Suljaga želi reći i zbog čega su to smatrali govorom samog đavola koji se protivi bogu. Zbog toga su ga javno i spalili, zajedno sa njegovim knjigama. Medvjedi su nakon ovoga oslobođeni Suljine teorije o "sjemenu" nastavili sa uobičajenim aktivnostima usmjerenih ka kupovini novog stana, boljeg automobila, trideset i treće vikendice, i njihova djeca danas uživaju sve pošasti moderne nauke, tehnologije, i društva. Štrumfovske radne akcije je zamjenila pozitivna svima potrebna asocijalizacija u vidu zamjene stvarnog prjateljskog druženja na kafi druženjem sa mladim internet ljepoticama od kojih većina na svojim profilima drže slike stare i po dvadeset godina, i krezavim starcima od kojih su neki stari jedva četrnaest godina. "Studentski servisi" su također ukinuti nakon što se ustanovilo da je do novca lakše doći ako nekome skineš "sve četiri sa auta" (ili još bolje, ako ukradeš kompletan automobil) nego okopavanjem borića, pedofili su u skladu duha modernih demokratskih društava napokon dobili svoja prava i sada neometano od strane zakona koji im je to i dozvolio mogu "praviti djecu" četrnaestogodišnjim djevojčicama koje više ne moraju brinuti o trudnoći u tim godinama jer iza njih i pedofila stoje potpisi vođa naroda Medvjeda koji ih smatraju "plodnim, i zrelim" bez obzira na godine, a u svemu su se, zahvaljujući nepostojanju Velikog Štrumfa ili nekog ko bi ga zamjenio, pojavile i nove Mujage sa novim savremenijim ganovima od pola metra koji pucaju po narodu Medvjeda kada malo popiju, i sada su svi sretni, zadovoljni, i veseli, jer su napokon dobili to što su drugi željeli. Vladar naroda medvjeda se više ne zove Gargamel nego Đavo, i on se duboko odomaćio na vladajućem tronu sa kojeg sa smiješkom gleda na buntovnike iz naroda Medvjeda koji ovakav način života smatraju pogrešnim govoreći im "vi niste pravi Medvjedi, vi ste potomci naroda Štrumfova u izumiranju".

dinaraaa wrote:...ali zašto mrcina od 30 ili 50 godina baci filter ulja od kamiona u potok iako ima kanta ( koja nije za to predviđena...ali opet bolje rješenje) :-? :?
Po meni je ovo krajnji odraz nekulture (imaš i onu scenu sa "otresanjem nosa" na pola puta), i ima više veze sa osnovnim kućnim odgojem nego sa društvom.
SoulSeeker

#70 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

karambeza wrote:Nesto mi blago smeta u nekim od postova, a evo pokusat cu objasniti sta je to.
Pročitao sam sve što si napisala, i u principu mislim da se kompletan ovaj haos bazira na nepoštovanju onoga što piše u Suljinim knjigama koje sam pomenuo u postu prije ovog, i činjenici da narod može birati vlast (koja utječe na način života i uređenje društva), ali ne i tri vlasti koje međusobno surađuju na podjeli naroda sa ciljem ostanka na vlasti. U svoj toj konfuziji koju reduciraju nacionalne stranke u BiH većina razmišljanja građana koji čine društvo više su okrenuta pitanjima "ko je koga, kad, i `đe" nego onim nekim "manje bitnim" tipa "odakle mladim ljudima toliko ganova po džepovima, i zašto gotovo svi znaju šta je "exstazy". Ostavit ću na tren "tvoje" homo eractuse po strani pa ću te pitati konkretno šta je to vlast poduzela na:

- Spriječavanju širenja vjerske i nacionalne mržnje na teritoriju BiH ;

- Spriječavanju širenja prostitucije ;

- Spriječavanju davanja mita, i spriječavanju korupcije ;

- Spriječavanju nelegalne privatizacije i pljačke društvene imovine ;

- Privođenju kriminalaca i dilera droga većih kalibara od kojih dosta njih imaju jake političke veze ;

- Riješavanju problema ubica sa dvojnim državljanstvom (riješenje ovog problema više možemo zahvaliti susjednoj RH, jer ovdje koliko vidim za tim uopšte ne postoji interes i volja) ;

- Većem upošljavanju mlađih kadrova, odnosno uopšteno upošljavanju ljudi u BiH ;

- Inovatornom sektoru i sponzoriranju inovatora koji bi trebali živjeti od inovacija ;

- Besplatnim studijima i servisima za "brzu zaradu" ;

- Pravilnom sprovođenju zakona na bilo kojem dijelu BiH ?

Pitanja ima jako puno, ja ću te samo pitati jednostavno "šta vlast uopšte radi i čemu služi"? Čovjek može i mora biti svjestan individualne krivice i svog statusa u društvu, ali ne može i ne mora biti odgovoran za posljedice nastale nebrigom vodećih ljudi koji se ne trude uraditi ništa za društvo. Kada čovjek duži niz godina živi u bolesnoj sredini bolesnih vladara i sam postaje bolestan na što sada gleda u drugačijem svjetlu - kao na nešto sasvim normalno.
karambeza wrote:p.s. Izvinjavam se zbog dugog posta i jedno pitanje: Da li vi ljudi radite ili postavljate ove postove na poslu? Ja nemam vremena...
Postavljam ove teme na poslu, odnosno više poslova (mjesta) na kojima radim, i tamo uglavnom ne radim ništa nego samo pišem postove što me u odnosu na tebe čini manje vrijednim. Da li si zadovoljna odgovorom?
karambeza

#71 Re: Stanje drustva

Post by karambeza »

Zelim samo da ti odgovorim vrlo brzo na ovaj tvoj posljednji komentar, gdje ti na moje iskreno pitanje odgovaras nekim vidom, nazovi, sarkazma u smislu ja vrijedna a ti manje vrijedan od mene. Nigdje veze, stvarno i skroz nepotreban komentar. I ako pises postove na poslu to je sasvim ok, ako imas vremena za to. Ja nemam i to je sve sto sam rekla i namjeravala reci. A to ko je vrjedniji od koga, to mi je toliko bezveze komentar, da ne znam ni sta da kazem. Tipican ad hominum momenat koji me jako podsjeca na 'diskusije, debate, razgovore' ili mozda je prikladniji termin prepucavanja nasih vrlih politicara. Pa eto, da li politicari ista rade? Pa, mozemo reci da se prepucavaju ako nista, a posto oni to rade, hajmo i mi...sjajno!
zonbirile

#72 Re: Stanje drustva

Post by zonbirile »

SoulSeeker wrote:
osa wrote:da bi bila uspješna borba protiv kriminala i korupcije mora biti sveobuhvatna, dakle nulta stopa tolerancije na ove pojave. isto gaziti i one koji primaju sir i one koji rade pretvorbu. nulta stopa tolerancije, nažalost takvo nešto je kod nas utopija.
Zamisli da živimo u Kini, da sam stariji od tebe 50 godina, i da sam ti "učitelj života" ( 教师生活 ). Odgovori mi logički, kako te mogu učiti životu i zahtjevati od tebe da ne piješ, ne pušiš, ne drogiraš se, uvijek lijepo i čisto izgledaš, ako sam zadnje trećerazredno smeće koje na svako tvoje "razumijem da mi želite dobro, ali zašto to isto ne želite i sebi, zašto vi pijete, silujete, kradete, ubijate" odgovara sa "to nije tvoj problem, ja sam ja i imam pravo raditi šta poželim, ti budi ovakav jer je to dobro"?

Ljudi trebaju nekoga ko im je uzor, a kad vidim ko mi je ovdje "uzor" dođe mi da spičim bandži džamping sa Ajfela, i to bez kanaFe.
1gorstak wrote:Kolega je platio, a to je krsenje zakona.
Nisam, ja sam "samo guzio", kao što reče neko prije. Platio je ovaj iz Zagreba.

I onako uz zajebancije da ti kažem kad se već igraš "zakona"... Ovako brutalna tvrdnja je kleveta, što znači da si prekršio zakon jer si optužio nevinog čovjeka koji je guzio, ali nije i platio. :)
------------------------------------------------------
nije valjda da smo stigli na polje ličnog primjera-oplakah.Dobri smo na koga se imamo ugledati
aman

#73 Re: Stanje drustva

Post by aman »

mene samo zanima: mali ljudi koji potpuno nesmetano prekrše zakon u državi u kojoj žive, u kojoj navodno plaćaju porez, (i s čijim trenutnim stanjem/čelnicima nisu zadovoljni jer svuda oko sebe vide isto kršenje zakona), zatim se pohvale na lokalnom forumu o tom kako i na koji način su taj čin kršenja zakona sproveli...
e. kako ti isti ljudi imaju obraza reći da im nešto smeta u toj državi/društvu? otkud im pravo da izražavaju nezadovoljstvo stanjem koje je upravo njima olakšalo uživanje?
zadovoljstvo trenutnim bezvlašćem i krizom se direktno odražava učešćem u istom...

(iz kojeg god pravca riba smrdi, prosječnom nosu je sasvim svejedno, ukoliko ga taj smrad spriječi da normalno diše.)

P.S. @ 1gorstak : potpuna podrška...
SoulSeeker

#74 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

karambeza wrote:Zelim samo da ti odgovorim vrlo brzo na ovaj tvoj posljednji komentar, gdje ti na moje iskreno pitanje odgovaras nekim vidom, nazovi, sarkazma u smislu ja vrijedna a ti manje vrijedan od mene.
Pa to si me doslovce i pitala. :)
karambeza wrote:Pa eto, da li politicari ista rade?
Ne, političari ništa ne rade. Danas sam na vijestima čuo da je "napokon počela padati kiša", navodno u Brčkom. Puno sam zauzet pa ću sve pročitati poslije, nemam sada vremena, ali se nadam da će se ovo sranje u državi napokon nekome obiti o glavu.
karambeza wrote:Pa, mozemo reci da se prepucavaju ako nista, a posto oni to rade, hajmo i mi...sjajno!
Specijalne policijske snage jednom prilikom su napravile raciju i nakon toga je uslijedilo otpuštanje tih zakonu lojalnih ljudi (njih oko 20-ak). Dakle, imuni sustav jednog tijela je napao bakterije, a onda je mozak otpustio leukocite čime je omogućio život tijela u bolesti.

Ne bih da budem grub prema tebi naročito jer si ženskić pa ću ti nešto pojasniti. Nekada sam poprilično otvoren u dijalozima jer mislim da ne trebam glumatat svece pošto nisam svetac, Nekada se i "otčepim", ali sve što napišem svakako nema veze s tobom ili bilo kojom osobom sa foruma, stoga se osjeti slobodnom da mi svaki put odgovoriš i "vratiš punom mjerom", onako kako najbolje znaš i umiješ. :)

Sada, nakon što sam ti pojasnio neke stvari, u svom stilu ću ti poručiti da meni niko ne treba soliti pamet i praviti me budalom jer nisam budala. Mogu glumiti svece, živjeti u celibatu, biti najbolji musliman na svijetu, ići svaki dan u crkvu i molit se "pravoslavnom" Hristu ili biti sam Isus Krist, ali ja sam jedinka, ne mogu puno toga da uradim sam, i najbolje riješenje za sve nas da ustanovimo pravi izvor problema, i da govna jednom za sva vremena speremo sa đavoljeg prijestolja.
SoulSeeker

#75 Re: Stanje drustva

Post by SoulSeeker »

aman wrote:mene samo zanima: mali ljudi koji potpuno nesmetano prekrše zakon u državi u kojoj žive, u kojoj navodno plaćaju porez, (i s čijim trenutnim stanjem/čelnicima nisu zadovoljni jer svuda oko sebe vide isto kršenje zakona), zatim se pohvale na lokalnom forumu o tom kako i na koji način su taj čin kršenja zakona sproveli...
e. kako ti isti ljudi imaju obraza reći da im nešto smeta u toj državi/društvu? otkud im pravo da izražavaju nezadovoljstvo stanjem koje je upravo njima olakšalo uživanje?
zadovoljstvo trenutnim bezvlašćem i krizom se direktno odražava učešćem u istom...

(iz kojeg god pravca riba smrdi, prosječnom nosu je sasvim svejedno, ukoliko ga taj smrad spriječi da normalno diše.)

P.S. @ 1gorstak : potpuna podrška...
Imaš jako lijep nick, upravo sam to i rekao dok sam čitao tvoj post. :)
Post Reply