šta Sarajevo traži ?

Post Reply
Skijaš

#26 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

stari grad Visegrad wrote:Pravo pitanje je: Sta vi nudite Sarajevu? Sta vi nudite BiH?
Pa i to je pitanje ali ne na ovoj temi koju ionako nisi shvatio. Riječ je o tom minimumu koji je potreban za dijalog i zajedničko koračanje naprijed, o tom minimumu kojeg Sarajevo traži od ljudi od kojih očekujemo da okrenu leđa Dodiku. Šta je taj minimum ? Je li preduslov za saradnju to da Srbin iz Trebinja prihvati slavnu borbu ARBiH kao nešto svoje ? Nije. Jer ne samo da to nije realno očekivati nego je i nepotrebno za razgovor oko toga kuda će koja cesta proći recimo. Shvataš ? Taj minimum bi trebao biti :

1. decentralizovana BiH čije su granice neupitne
2. stepen funkcionalnosti potreban za članstvo u EU
3. poštivanje državnih zakona

Oko uloge VRS, koja je za tebe i mene zbog genocidnog komandnog kadra i sama zločinačka formacija, neće biti moguće postići dogovor niti to treba postavljati kao preduslov za dijalog o ekonomiji i reformama.
palermo

#27 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by palermo »

Ovo je i dobro i pogrešno pitanje.

Sa stanovišta običnog čovjeka Srbina ili Hrvata, ovo pitanje zaista ima smisla, jer vrlo je teško razlučiti šta je, kakvo je to ponašanje koje bi proizvelo efekat da su oni ne smatraju antipatriotima,rušiteljima BiH i slično. Kakofonija koja dolazi iz bošnjačke javnosti sasvim sigurno može samo da zbuni ili obeshrabri takve ljude. Pa nije li i na ovom forumu se egzaltirano klicalo Besimo Spahiću, nisu li i na ovom forumu ideje o katolicima i pravoslavcima ( a ne Sbima i Hrvatima) sasvim legitimno zastupljene, nije li jednakost počesto postovjećena-misli kao ja pa smo onda jednaki i slično. A ovaj forum je manje više slika jednog značajnog dijela javnosti.

Al opet pitanje je i pogrešno. Jer ono što se naziva sarajevskom politikkom jednostavno ne može djelovati u bezvazdušnom prostoru. Postoje i neke druge politike koje su tu, koje postoje i čiji uticaj je naprosto prisutan. Jednostavno, nerealno je od sarajevske politike očekivati konzistentnost i zanemarivanje pogubnih posljedica ove druge dvije politike. Očekivati od Sarajeva da bude sjajno i bajno pored Dodika i Čovića je nerealno, i čak mislim
na određen način kontraproduktivno za sveukupno stvarnosti BiH. Izazvat će samo frustracije, i stvari usmjeriti u pogrešnom smjeru, rekao bih radikalnom. Dakle, odgovor na pitanje, šta Sarajevo traži, se mora makar nekim dijelom tražiti i unutar srpskih i hrvatskih elita.

Ono što nama kao običnim ljudima ostaje je da promovišemo ravnopravnost, multietničnost u njenom stvarnom obliku, i pokušamo razumjeti one dobronamjerne koji dolaze sa druge strane. Hoće li to piti neke vode je sasvimd rugo pitanje.
osrbih_do_groba

#28 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by osrbih_do_groba »

touch brain wrote:na zalost to „drugo Sarajevo“ sve vise jaca i postaje dominantno..ljudima se konstantno punila glava a kad ponovis 10000 puta laz ona ujednom trenutku postaje istina.. u sarajevu je bilo vise je tolerancije i suzivota tokom rata nego sad :( puno,opuno vise
da nebude da pricam evo "friski"dokaz..procitajte komentare

http://www.klix.ba/vijesti/bih/marijo-p ... /120528164

tvsabina wrote:
Branko Ćopić i Rodoljub Čolaković su mislim prvi naši pravoslavci koji su se izjašnjavali kao Bosanci..drugi pogotovo i njihovih ulica nema..nema škole "Branko Ćopić" :-(
Znam da je off topic ali morala sam jer nema teme o Branku...
ma sta ce oni :-) glavno je da ime ulice dalo po nekoj anonimnoj azizi sacirbegovic :thumbup:
Sto se tice gosp Pejica, ja bi pustio covjeka da radi, pa nakon pola godine - godinu procjenjivao njegov rad ( valjda ce otjerati onog kukrica, fakat mi ga je vise pun...)

A ovo "po nekoj anonimnoj Azizi Sacirbegovic", zaista je jako nekorektono s tvoje strane ovako etiketirati jednu osobu. Da imas imalo znanja i mudrosti, najprije bi barem pokusao naci biografiju doticne.

Smatram takodjer da bi svi, ajmo reci prosvjetitelji, sa ovih prostora trebali zasluzen tretman, ali bas ime skole po B Copicu....
Ne moze se to spocitavati Sarajevu, jer nemamo skola nazvanim ni po ostalim velikanima, špa realno zasto bi i po Copi.
Ja sam vise tuzan zbog odnosa ljudi koji su odlucivali i odlucuju prema utemeljiteljima, osnivacima i braniteljima Sarajeva.
touch brain

#29 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by touch brain »

Sve njene zasluge i za Sarajevo i za BiH svode se na to da je bila supruga zatvorskog druga Alije Izetbegovića iz njegove prve mladomuslimanske faze i majka Izetbegovićevog ministra vanjskih poslova i ambasadora u UN koji, kao američki državljanin, nije znao ni svoj maternji jezik kad je postao ministar i koji je kao ambasador pljačkao ovu zemlju. Napustila je BiH još u svojim studentskim danima i nikada se u nju nije vratila

toliko o njoj ;-) i sta sad copic ima njoj "otimat" ulicu....toj zeni treba spomenik dici
Skijaš

#30 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

palermo wrote:
pa ako pretpostavimo da ovo pitanje postavlja Srbin iz Trebinja ili Hrvat iz Gruda, odgovor treba biti spreman a ne da nas nadglasaju oni koji svojom kvaziodbranom države negiraju samo postojanje Hrvata i Srba u BiH ili oni koji očekuju da čitavi narodi izađu na livadu i kolektivno se posipaju pepelom. Mi koji želimo uvjeriti nekog Srbina da okrene leđa Dodiku, trebamo biti jasniji i glasniji jer kao što se vidi iz početnog komentara, ima ih koji misle da Sarajevo kao preduslov za saradnju postavlja prihvatanje ARBiH, Alije i šta sve ne. Te nejasnoće treba otkloniti ili bar biti spreman da ih se otkloni kad se pojave.
Skijaš

#31 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

Sarajmen wrote:Sarajevo traži da mu se ne dira dostojanstvo i duh tolerancije koji je njegova esencijalna vrijednost. I svakog pojedinca, njegove riječi i djela, posmatra kroz obrazac:
- Jedni pored drugih
- Jedni sa drugim
- Jedni protiv drugih

Da nema različitih pristupa Sarajevu, ne bi ni broj navedenih opcija bio ovoliki. Nije Sarajevo od jučer...bujrum, samo se opredijelite za opciju i ne brinite za odgovor.
To "jedni sa drugim" je jedini prihvatljiv model ali ima i pogrešnih tumačenja istog. U početnom komentaru su navedena dva takva.
touch brain

#32 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by touch brain »

Sarajmen wrote: Jedni protiv drugih, jel' da?!!.
ovaj boldirani dio mi nije jasan :roll: ako mozes da mi objasnis
Nekako s proljeća

#33 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Nekako s proljeća »

touch brain wrote:
Sarajmen wrote: Jedni protiv drugih, jel' da?!!.
ovaj boldirani dio mi nije jasan :roll: ako mozes da mi objasnis
http://www.ks.gov.ba/node/22156

Opredijeli se, kao čovjek ako nisi stanovnik Sarajeva.Jučer je ovo bilo...samo potsjećanje na vrijeme , kada si bio štićen.

Jedni sa drugima :thumbup:
osrbih_do_groba

#34 Re: šta Sarajevo traži ?

touch brain wrote:Sve njene zasluge i za Sarajevo i za BiH svode se na to da je bila supruga zatvorskog druga Alije Izetbegovića iz njegove prve mladomuslimanske faze i majka Izetbegovićevog ministra vanjskih poslova i ambasadora u UN koji, kao američki državljanin, nije znao ni svoj maternji jezik kad je postao ministar i koji je kao ambasador pljačkao ovu zemlju. Napustila je BiH još u svojim studentskim danima i nikada se u nju nije vratila

toliko o njoj ;-) i sta sad copic ima njoj "otimat" ulicu....toj zeni treba spomenik dici
To je tvoje vidjenje povjesti i nemam namjeru da ti bilo sto govorim jer je ocito da imas blokadu kada je u pitanju argumentirana diskusija.

A kad me eto vec vuces za jezik, sta je konkretno B Copic uradio za Grad Sarajevo? Koje su njegove zasluge? Ili pak zasluge njegovih POTOMAKA? A nezaboravi, ima svoju bistu u Sarajevu.
I ponovno ti kazem : procitaj i nauci, ne boli vjeruj mi!
zavrzlama

#35 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by zavrzlama »

Sarajevo trazi da ih srbija i hrvatska pusti na miru,da bi izbjegli svoju nesrecu i nesrecu srba i hrvata koji zive u BIH...

nazalost, zivoti obicnih srba i hrvata su u rukama srbije i hrvatske,tako da Sarajevo tu nema sta da trazi,sta da predlaze,sta da namece.....BIH je za vecinu srba maceha i nuzno zlo,dok BIH hrvati jos traze sami sebe u vecem dijelu BIH,a bosnjaci traze stranog zastitnika....the end...rahat patnja i faktor vremena ce sve odraditi..

Samo da dodam,sta bih "ja" trazio da se pitam...trazio bih da Mostar,Sarajevo i Banja Luka se transformisu u Distrikte BIH kao Brcko....tad bi moj jaran @skijas dobio odgovore na sva njegova pitanja i sve njegove nejasnoce...
Last edited by zavrzlama on 29/05/2012 12:40, edited 1 time in total.
touch brain

#36 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by touch brain »

osrbih_do_groba wrote:

To je tvoje vidjenje povjesti i nemam namjeru da ti bilo sto govorim jer je ocito da imas blokadu kada je u pitanju argumentirana diskusija.

A kad me eto vec vuces za jezik, sta je konkretno B Copic uradio za Grad Sarajevo? Koje su njegove zasluge? Ili pak zasluge njegovih POTOMAKA? A nezaboravi, ima svoju bistu u Sarajevu.
ti za svoje vidjenje povijesti (koje je ocito razlicito od moga) tvrdis da je argumet i perfidno pokusavas u pricu uvrstit politiku,alije,tudjmane itd...neznam samo kako si uspio zakljucit da sam ja protiv bih,protiv ovog ili onog samo zato sto sam napisao da je sacirbegovic bila podobna i da je samo zato dobila ulicu..ali neka ti bude..uklanjanje takvih podobnih iz naziva ulica bi bio znacajan koraki i pozitivan signal ka stvarnoj multikulti koji je nakon rata na aparatima
ali je ok ako ne zelis raspravljat ali prije toga, molim te, da mi odgovoris na 2 stvari

-koji podatak je netacan u postu koji si citirao o azizi?..ispravi sve sto nije nacno
-i objasni sta je dodicna gosodja sacirbegovic uradila za sarajevo da je zasluzila ulicu

sta je dao branko copic?dao je preljepe knjige koje su citale mnoge sarajlije..

ps: nadam se odgovoru
ps2: sto se tice tvojih uvreda o ne nacitanoscu,iz tvoga citata, "sta je konkretno B Copic uradio za Grad Sarajevo? " mozemo vidjeti tko je nacitan tj nenacitan :razz:
Last edited by touch brain on 29/05/2012 12:48, edited 4 times in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#37 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by sabina1 »

osrbih_do_groba wrote:
touch brain wrote:Sve njene zasluge i za Sarajevo i za BiH svode se na to da je bila supruga zatvorskog druga Alije Izetbegovića iz njegove prve mladomuslimanske faze i majka Izetbegovićevog ministra vanjskih poslova i ambasadora u UN koji, kao američki državljanin, nije znao ni svoj maternji jezik kad je postao ministar i koji je kao ambasador pljačkao ovu zemlju. Napustila je BiH još u svojim studentskim danima i nikada se u nju nije vratila

Ćopićevo pero je bilo dječije. Njegova tema su bila djeca u pričama i pjesmama za djecu. I to po prvi put u našoj književnosti , tema su bila NAŠA DJECA.
No djeca su naivna i iskrena. Zbog toga ih ostavimo na miru pa nećemo više komentarisati ni dječija djela njihovog predvodnika.

Ćopić je u svojim knjigama "za odrasle" dao toliko ovoj zemlji , suživotu , ljubavi , toleranciji , smanjenju religijske netolerancije da je zaslužio ne samo ulicu - već muzej u najmanju ruku.
U bivšoj Jugoslaviji obožavaju Ćopića i niko ama baš niko neće reći da to nije bosanski pisac , koliko je on Bosnu volio i na koji način ju je utkao u svoje pjesme i priče.

A "potomci" onih koje ti ukivaš u zvijezde i postavljaš i ih ispred jednog od najvećih bardova (ne znam samo čemu poređenje jednog od naših najvećih pisaca i pripadnika oružanih snaga? Teme su slične kao eskimske foke i kineske pande) naše savremene kulture se danas voze u "teško zarađenim" džipovima od stotinjak hiljada maraka (dok recimo prosječan SSS radnik "krvari" za plaću od par stotina maraka) i završavaju "Univerzitete" koji nose njihova prezimena.
Zato je poređenje zasluge "potomaka" blago rečeno - degutantno.
Znam da sam van teme - oprostite :roll:
.
Skijaš

#38 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

zavrzlama wrote:the end...rahat partnja i faktor vremena ce sve odraditi..
To je loša opcija s kojom se ne smijemo miriti jer najviše šteti najslabijim članovima društva. Moguće je da iscrpljivanje potraje još deset godina, ali čitavih tih deset godina moramo biti spremni da objasnimo svoj stav bez mućenja vode. Taj minimum kojeg Sarajevo traži od stanovništva manjeg entiteta nije prihvatanje ARBiH kao pozitivne a VRS kao negativne, taj minimum je :

To treba biti jasno kao neonski znak u noći tokom tih deset godina ili koliko već ovo još potraje. Možda ne skupe hrabrosti da okrenu leđa velikosrpskom faktoru i rade na zajedničkoj budućnosti, ali svejedno trebaju znati da imaju taj izbor, te da niko od njih ne traži da se pospu pepelom i slave bitne događaja iz kratke istorije ARBiH.
osrbih_do_groba

#39 Re: šta Sarajevo traži ?

touch brain wrote:[
ti za svoje vidjenje povijesti (koje je ocito razlicito od moga) tvrdis da je argumet i perfidno pokusavas u pricu uvrstit politiku,alije,tudjmane itd...neznam samo kako si uspio zakljucit da sam ja protiv bih,protiv ovog ili onog samo zato sto sam napisao da je sacirbegovic bila podobna i da je samo zato dobila ulicu..ali neka ti bude..uklanjanje takvih podobnih iz naziva ulica bi bio znacajan koraki i pozitivan signal ka stvarnoj multikulti koji je nakon rata na aparatima
ali je ok ako ne zelis raspravljat ali prije toga, molim te, da mi odgovoris na 2 stvari

-koji podatak je netacan u postu koji si citirao o azizi?..ispravi sve sto nije nacno
-i objasni sta je dodicna gosodja sacirbegovic uradila za sarajevo da je zasluzila ulicu

sta je dao branko copic?dao je preljepe knjige koje su citale mnoge sarajlije..

ps: nadam se odgovoru
ps2: sto se tice tvojih uvreda o ne nacitanoscu,iz tvoga citata, "sta je konkretno B Copic uradio za Grad Sarajevo? " mozemo vidjeti tko je nacitan tj nenacitan :razz:
Nema niti jednog razloga da "Sarajevo daje pozitivan signal...." U sarajevu tih signala ima itekako mnogo i bez mijenjanja imana ulica.
netacna stvar koju si naveo u svom postu je da se SVE njene zasluge.... Problem je u SVE. i dio o nacitanoscu se odnosio na to. Mogao si, da si htio, procitati i afirmativne stvari o pomenutoj zeni. A ne predstaviti je kao majku kriminalca. Mozda je problem u tome sto ti sa povjesnog aspekta smatras da ni gosp Izetbegovic A nije nista uradio za BiH i Sarajevo pa se onda zaista nemozemo ni sloziti.
Copa jeste napisao divne knjige, citao ih i ja, sad ih citaju i moja djeca. I to je lijepo. Ali Copa nije pisao u Sarajevu, jako kratko vrijeme u njemu bio, vise se kretao u akademskim zajednicama Srbije itd. Koliko se sjecam, niti jedan glavni lik u njegim djelima nije bio bosnjak ( mozda grijesim, ovo ne tvrdim sa sigurnoscu ). Azizin potomak jeste covjek jako upitnih vrijednosti ali i Copini potomci su se pokazali u potonjoj agresiji na BIH.

Tebi na znanje, u Sarajevu ( dijelu grada koji pripada entitetu FBiH ) nemas ulica zlocinaca i iz ovog i iz prethodnih ratova. Samo par km dalje imas ulicu Dragoljuba Draze M. U Mostaru imas takodjer ul J Francetica i inih. I opet i nanovo Sarajevo treba ukinuti ulice bosnjackih intelektualaca, lijecnika i sl da bi ostalo prostora za druge. Halo, u Gradu nemamo ulicu A Izetbegovica, M.H. Talijana i da ne nabrajm dalje a neko trazi da se skola zove po Copi. Iskreno se nadam da to nece biti, makar ne za mog zivota.
palermo

#40 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by palermo »

osrbih_do_groba wrote: a neko trazi da se skola zove po Copi. Iskreno se nadam da to nece biti, makar ne za mog zivota.
Pa dobro.....al ako nema mjesta za Ćopića, za kakvog Srbina ima mjesta ?
cindrlimindrli

#41 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by cindrlimindrli »

palermo wrote:
osrbih_do_groba wrote: a neko trazi da se skola zove po Copi. Iskreno se nadam da to nece biti, makar ne za mog zivota.
Pa dobro.....al ako nema mjesta za Ćopića, za kakvog Srbina ima mjesta ?
Mladena Vojicica. Sta fali, Srbin, Bosanac, umjetnik... :)

Naravno da treba imati mjesta i za Copica, njegovo samoubistvo dovodilo se u vezu sa saznanjem sta njegovi
sunarodnjaci spremaju Bosni...
Banksy

#42 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Banksy »

osrbih_do_groba wrote:
touch brain wrote: sta je dao branko copic?dao je preljepe knjige koje su citale mnoge sarajlije..
Copa jeste napisao divne knjige, citao ih i ja, sad ih citaju i moja djeca. I to je lijepo. Ali Copa nije pisao u Sarajevu, jako kratko vrijeme u njemu bio, vise se kretao u akademskim zajednicama Srbije itd.
Koliko se sjecam, niti jedan glavni lik u njegim djelima nije bio bosnjak ( mozda grijesim, ovo ne tvrdim sa sigurnoscu ).
Azizin potomak jeste covjek jako upitnih vrijednosti ali i

Copini potomci su se pokazali u potonjoj agresiji na BIH.

Koliko se sjećam, Ćopić nije imao potomke.

BOSNA

Bosna je zemlja prepuna čari,
Trepeta šuma i bljeska vode,
Brda joj kite gradovi stari,
Nad njima sinji oblaci brode.
Čini se, to je začaran kraj
Kroz koji vilu progoni zmaj.

Duboke gore svečano ćute
U mirnoj sjenci bez ljudskog zova,
Tu medo tapa niz tajne pute,
A obnoć huče premudra sova.
Na proplancima, sve ti se čini,
Igraju vile na mjesečini.

A vjeverice - uz trku mnogu -
repova trista, hiljadu nogu!-
Na glavu Bosnu staviti mogu.

I duh rudarski s punom paradom:
S pijukom, lampom i dugom bradom,
U kristal kucka, kamenje para,
Kroz Bosnu traži rudišta stara,
Pod zemljom brdo gvozdeno buši,
Uz vreli izvor obojke suši.

U gori stijena trepti k'o živa,
Niz nju se voda studena sliva,
Biserom gori najmanja kap.
A već u klancu, blještav k'o srma,
Potok se ruši s kamena strma
I pravi prvi pjenušav slap.

Na kraju - gledaj - rijeka se vije,
Matica brza sredinom bije...

Branko Ćopić

Dobro je i sreća je što u ovom gradu on nema svoju ulicu.
Ovakvo Sarajevo Ćopića i ne zaslužuje ...
osrbih_do_groba

#43 Re: šta Sarajevo traži ?

palermo wrote: Pa dobro.....al ako nema mjesta za Ćopića, za kakvog Srbina ima mjesta ?
Stani malo, jel to mora biti neka skola nazvana po Srbinu? I zasto? Nemam nista protiv i da bude, ali neka nova skola. Ne vidim niti jednog razloga za promjenu sadasnjih imena. Niti ima skola Muhameda a.s. niti Izetbegovica, niti Turska i sl. S druge strane imamo i Svete Save i Petre i Sveta trojstva i Marije i Srbije itd.

I ponavaljam, ako ce se recimo mijenjat ime OS "Fatima Gunic" i u OS "Branko Copic", onda sam kategoricno protiv toga. Mislim da vecina ljudi u Sarajevu ima vise emocija prema F Gunic nego prema Copi.

Zaista ne volim rasprave na ovom nivou, nivou krvnih zrnaca, ali ne moze se samo od Sarajeva traziti da pokazuje multikulturalnost, a ostali da pisaju po bosnjackom narodu u sredinama u kojima su vecina. U Lukavici ima skola Svetog Save a na Ilidzi ( dijelu u entitetu FBiH) skole imaju imena Prva, Druga..... Ne mogu i ne trabaju da mose ime np Hazreti Hamze ali brat bratu ne bi se trebala ni skola zvati veti Sava, ili Majke bogorodice i sl.
osrbih_do_groba

#44 Re: šta Sarajevo traži ?

Banksy wrote:
Moguce. Ali sto bi rekli: kome se ne svidja siroko mu polje. Sarajevo treba skidati gace a Mo i BL da napucavaju.
Svaka cast Copi i sl ali ima mogo vise ljudi koji su zivote, halo zivote dali za Sarajevo pa nemaju svoje ulice.
Banksy

#45 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Banksy »

osrbih_do_groba wrote:
palermo wrote: Pa dobro.....al ako nema mjesta za Ćopića, za kakvog Srbina ima mjesta ?
Stani malo, jel to mora biti neka skola nazvana po Srbinu? I zasto?
Nemam nista protiv i da bude, ali neka nova skola. Ne vidim niti jednog razloga za promjenu sadasnjih imena.
osrbih_do_groba wrote:
Banksy wrote:
Moguce. Ali sto bi rekli:
kome se ne svidja siroko mu polje.
Sarajevo danas ... To je to.
zavrzlama

#46 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by zavrzlama »

Skijaš wrote:
zavrzlama wrote:the end...rahat partnja i faktor vremena ce sve odraditi..
To je loša opcija s kojom se ne smijemo miriti jer najviše šteti najslabijim članovima društva. Moguće je da iscrpljivanje potraje još deset godina, ali čitavih tih deset godina moramo biti spremni da objasnimo svoj stav bez mućenja vode. Taj minimum kojeg Sarajevo traži od stanovništva manjeg entiteta nije prihvatanje ARBiH kao pozitivne a VRS kao negativne, taj minimum je :

To treba biti jasno kao neonski znak u noći tokom tih deset godina ili koliko već ovo još potraje. Možda ne skupe hrabrosti da okrenu leđa velikosrpskom faktoru i rade na zajedničkoj budućnosti, ali svejedno trebaju znati da imaju taj izbor, te da niko od njih ne traži da se pospu pepelom i slave bitne događaja iz kratke istorije ARBiH.
a) BIH srbi ne odlucuju o svojoj politickoj ulozi u BIH...tako da Sarajevo ne moze istim nista ponuditi.
b) ne funkcionalna BIH je veca sansa za podjelu BIH i srbija nece odustati od svoje politke prema BIH..
c) BIH srbi postojanje BIH vide kao konstantnu potvrdu da su dzaba ginuli i bili na pogresnoj strani..

Da li ima rjesenja i da li srbi u BIH mogu ikad promijeniti ovu ideologiju.....MOGU I HOCE...

Rjesenje je u samom postojanju bosnjaka u BIH...
Rjesenje je u zamoru srbije i okretanju iste sopstvenoj avliji,jer vec shvataju da svaki izlet van srbije rezultira manjom srbijom..
Rjesenje je u zaustavljaju demografskog srozavanja srpskog naroda u BIH,a to se srozavanje zaustavlja,tako sto se otpocinje ekonomska,kulurna i sportska saradnja sa nesrbima...
Rjesenje je u spoznaji BIH srba da bosnjaci znaju da im je podjela BIH zasigruno put u biloski nestanak..

Sva ova rjesenja mogu doci postepeno i faktorom vremena,a ne nikako nekim podilazenjem Sarajeva velikosrbima...
Last edited by zavrzlama on 29/05/2012 19:17, edited 1 time in total.
palermo

#47 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by palermo »

osrbih_do_groba wrote:
Stani malo, jel to mora biti neka skola nazvana po Srbinu? I zasto? Nemam nista protiv i da bude, ali neka nova skola. Ne vidim niti jednog razloga za promjenu sadasnjih imena. Niti ima skola Muhameda a.s. niti Izetbegovica, niti Turska i sl. S druge strane imamo i Svete Save i Petre i Sveta trojstva i Marije i Srbije itd.

I ponavaljam, ako ce se recimo mijenjat ime OS "Fatima Gunic" i u OS "Branko Copic", onda sam kategoricno protiv toga. Mislim da vecina ljudi u Sarajevu ima vise emocija prema F Gunic nego prema Copi.

Zaista ne volim rasprave na ovom nivou, nivou krvnih zrnaca, ali ne moze se samo od Sarajeva traziti da pokazuje multikulturalnost, a ostali da pisaju po bosnjackom narodu u sredinama u kojima su vecina. U Lukavici ima skola Svetog Save a na Ilidzi ( dijelu u entitetu FBiH) skole imaju imena Prva, Druga..... Ne mogu i ne trabaju da mose ime np Hazreti Hamze ali brat bratu ne bi se trebala ni skola zvati veti Sava, ili Majke bogorodice i sl.
Ok, ali za kakvu se BiH ti boriš, priželjkuješ, kakvu BiH sanjaš...........onu u kojoj bi radio po tom obrascu......a on otpirlike glasi, kako oni tamo, tako mi vamo.

Inače, za taj sam obrazac prvi put čuo 92 kada mi je jedan bojovnik HVO-a objašnjavao, slušaj, ni'š se ti ne sekiraj, kako bude Hrvatima u Zenici, tako će biti i muslimanima u Mostaru..............moram ti priznati, odmah mi je bilo sumnjivo
memnon

#48 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by memnon »

palermo wrote:
osrbih_do_groba wrote:

Ok, ali za kakvu se BiH ti boriš, priželjkuješ, kakvu BiH sanjaš...........onu u kojoj bi radio po tom obrascu......a on otpirlike glasi, kako oni tamo, tako mi vamo.

Inače, za taj sam obrazac prvi put čuo 92 kada mi je jedan bojovnik HVO-a objašnjavao, slušaj, ni'š se ti ne sekiraj, kako bude Hrvatima u Zenici, tako će biti i muslimanima u Mostaru..............moram ti priznati, odmah mi je bilo sumnjivo
jesi li ti tad objasnjavao kako ti nisi musliman nego bosnjak, zapravo da je i on bosnjak samo katolik, mi smo isti narod, jesi mu to rekao???
meni izgleda kako to sarajevo zeli..
memnon

#49 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by memnon »

imam osjecaj da ban slijedi
cindrlimindrli

#50 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by cindrlimindrli »

palermo wrote:Ok, ali za kakvu se BiH ti boriš
A zasto bi se on uopste borio za drzavu? Nije vojnik, nije drzavni cinovnik....ne kontam.
palermo wrote:Inače, za taj sam obrazac prvi put čuo 92 kada mi je jedan bojovnik HVO-a objašnjavao, slušaj, ni'š se ti ne sekiraj, kako bude Hrvatima u Zenici, tako će biti i muslimanima u Mostaru..............
Interesantno, jedna tetka iz Mostara mi jednom nabi na nos kako njih niko ne bi dirao da zeleni fundamentalisti
nisu maltretirali Hrvate u S. Bosni. I sad je ta prica kao relevantna za nesto?
Post Reply