šta Sarajevo traži ?

Post Reply
etovidis

#151 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by etovidis »

memnon wrote:
Korisničkoime wrote:
Imenovala je covjeka koji je rodjenjem Hrvat ali stjecajem okolnosti potpuno razlicitih stavova o svim politickim pitanjima od 90% pripadnika svog naroda tj. njegovi politicki stavovi su prihvatljivi 90% Bosnjaka. Covjek je fakticki "politicki Bosnjak".....
Ne vidim zašto bi jedan Jugosloven mogao osporavati status Hrvata nekome ko nema iste političke stavove kao on ali eto to je opet za drugi pdf. Ako ćemo ulaziti u to ko je koliki i kakav Hrvat bilo po nacionalnom bilo po političkom aršinu onda džabe pričamo o multietničnosti jer bi svako približavanje nužno značilo da neki Bošnjak postaje "politički Srbin ili Hrvat" ili Srbin postaje "politički Bošnjak ili Hrvat" itd nadam se da me razumiješ šta želim reći.
Međutim ovaj tvoj post otkriva suštinu problema a ona je ideološke a ne nacionalne prirode samo što BL i Mostar ne daju to nacionalno ni pod koju cijenu jer braniti naciju i nacionalno ili nikad bilo niti će ikad biti isto kao braniti ideologiju. Radi se o ideološko-političkom problemu kako ko u ovoj zemlji vidi ovu zemlju i kako vidi njezinu budućnost i to je najveći grijeh čovjeka koji je rođenjem Hrvat a izborom član Predsjedništva jer ne vidi budućnost ove zemlje kao establišment koji je sebi prisvojio ekskluzivno pravo da svakom Hrvatu (jel se radi o nacionalnom problemu) propisuje kako da se gleda na budućnost danas a kako sutra.
Kad izuzmeš faktor nacionalnog jedna stranka zamjera članu druge stranke jer ima drugačije političke poglede od njih a kao bio bi dužan iako je član druge stranke da ima iste. Tek tada se vidi cijela farsa oko namjera i toga ko šta nudi.
jeli taj covjek mora biti hrvat da bi bio na toj funkciji?? DA!!
sada se poteze pitanje koliko je hrvata glasalo za njega???
Naravno da se poteze jer je rijec o brutalnom preglasavanju i diskriminaciji po nacionalnoj osnovi.
Last edited by etovidis on 30/05/2012 19:23, edited 1 time in total.
rhez

#152 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by rhez »

memnon wrote:
volta dzontra wrote:
memnon wrote:ispricavam se forumasima zbog skretanja sa teme ali skijas jesi ti mozda u sdp-u? moram te pitati

Vise kandidat za Nasu Stranku. Daleko je on od sdpeovca model 2010 :):):):):)
necim je on zadojen samo neznam cim jos
Znate se vas dvojica? :)
Korisničkoime

#153 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Korisničkoime »

volta dzontra wrote:
Korisničkoime wrote:
Ti poštuj i vjeruj šta želiš, niko ti ne brani. Ali ne možeš recimo tvoje i moje poimanje Petog korpusa ARBiH postaviti kao litmus test kojim testiraš podobnost onih s kojim bi vodio dijalog o budućnosti.
Šta je onda rješenje da imamo tri historije ili njezine verzije, to već sada imamo znači za nekom promjenom i nema potrebe, ovo se može prihvatiti sve zavisno ko koliku vrijednost daje historiji i njezinom tumačenju. Lično ja pridajem veliku važnost istoj ne kaže se džabe u dijelu jedne od definicija društva - individue koje dijele zajedničku prošlost, uspomene, historiju i kroz njih su vezane.
Evo obrnuto pitanje ta se očekuje od Sarajeva, šta treba Sarajevo uraditi pa da BL i Mostar pristanu na izgradnj BiH kao zajedničke jdinstvene države.
Mislim da je to jedna od definicija nacije a ne drustva. Budimo realni. Nema tri dogadjaja u povijesti oko kojih B H S bilo sto dijele. Dijelimo iskljucivo teritorij
Nacije i nastaju iz društva, sada kada već postoje formirane nacije nema isključivo "čiste" nacionalne države zbog migracija i sl. pa se tako opet i pored nacije dođe na jedan termin koji više obuhvata a to je društvo.
Međutim možda to i jeste bojazan BL i Mostara od zajedničkog društva do Bosanske nacije pa se toliko opiru svemu što vodi zajedničkom društvu na ovim prostorima jer se tada pokreću mehanizmi koje niko ne može u biti kontrolisati.
Po meni griješiš sve događaje BHS dijele ama baš svaki ima na hiljade milione baš zato što dijele prostor samo ih skoro svaki drugačije tumače, od srednjovjekovne Bosne preko Osmanskih osvajanja i vladanja do AU, Gavrila Principa, I a od nedavno i II sv.rata sve nam je zajedničko samo što sve različito tumačimo. To različito tumačenje je konstanta crvena nit koja nas svo vrijeme prati i daje privid o kojem ti govoriš da nemamo ništa zajedničko a u biti nam je sve zajedničko osim tumačenja.
Korisničkoime

#154 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Korisničkoime »

Canton wrote:
Korisničkoime wrote: Ponavljam ti evo "sarajevska" stranka je u smislu i duhu tog modela po drugi put imenovala člana iz naroda koji nije većinski ni u njenim redovima ni na prostorima gdje ista ima pristalica na visoku funkciju. Da li su taj duh ili taj model prepoznale druge stranke ne nisu nego se dogodilo upravo obrnuto ja koji nemam nikakvih problema s time da mi sutra Srbin ili Hrvat obnaša najvišu funkciju u gradu, kantonu, entitetu ili državi postao sam u očima drugih fašista, nacionalista, majorizator itd.
Da je ok zanemarivati popis pri zapošljavanju nije ali ako ćemo ga poštovati onda to trebamo svi činiti ovako u želji da budeš primjer ispadneš mekan, savitljiv, podložan pritiscima ili kao evo s ovim primjerom gore majorizator. U biti se u BiH takve stvari namjerno tumače pogrešno i nakaradno i zbog toga je teško biti primjer i nuditi nekom nešto kad taj drugi to iz razloga što ne želi ponuđeno stalno namjerno pogrešno tumači.
Tako dođeš u situaciju da se opravdavaš ljudima koji su počinili genocid zašto su njegovi vojnici otjerali pripadnike njegovog naroda iz Sarajeva, ili da se opravdavaš zašto su tvoji vojnici ubili njegove vojnike koji su bili legitiman vojni cilj, ili.. ili... Stotinu primjera. Ono što bi stranke i Sarajeva trebale i mogle raditi je pokušati ostvariti kontakt sa ljudima na nižim razinama vlasti sve do običnih ljudi i njima direktno pokazati da je jednom Sarajevu stalo do njih iako su oni iz Gruda ili Širokog ili Trebinja.
Pa evo i SNSD imenuje Bosnjake i Hrvate na pozicije, pa? Nije stvar da tu postavis nekoga zato sto je ovaj ili onaj nego se to treba uklapati u citavu sliku modela, kako bi trebalo izgledati nase drustvo. Sarajevo mora biti lokomotiva procesa suzbijanja nacionalizma.
Tema je sta Sarajevo trazi?

Pa u ovoj drzavi svi nesto traze a niko ne daje. Dokle tako?
Pogledaj predsjedništvo tih stranaka i sve će ti biti jasno i niko ne osporava kad stranka iz BL postavi negdje nekog Bošnjaka to je kao pozitivno ali čik usudi se kao stanka iz SA samo nominovati nekog ko nije Bošnjak odmah dreka na sve strane a ko fol Sa treba više mulietničnosti i bla bla a kad Sa krene tim stopama tada je li politički Hrvat ili Srbin koje nacije mu je žena a ljubavnica itd.
memnon

#155 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by memnon »

Korisničkoime wrote:
Canton wrote:
Korisničkoime wrote: Ponavljam ti evo "sarajevska" stranka je u smislu i duhu tog modela po drugi put imenovala člana iz naroda koji nije većinski ni u njenim redovima ni na prostorima gdje ista ima pristalica na visoku funkciju. Da li su taj duh ili taj model prepoznale druge stranke ne nisu nego se dogodilo upravo obrnuto ja koji nemam nikakvih problema s time da mi sutra Srbin ili Hrvat obnaša najvišu funkciju u gradu, kantonu, entitetu ili državi postao sam u očima drugih fašista, nacionalista, majorizator itd.
Da je ok zanemarivati popis pri zapošljavanju nije ali ako ćemo ga poštovati onda to trebamo svi činiti ovako u želji da budeš primjer ispadneš mekan, savitljiv, podložan pritiscima ili kao evo s ovim primjerom gore majorizator. U biti se u BiH takve stvari namjerno tumače pogrešno i nakaradno i zbog toga je teško biti primjer i nuditi nekom nešto kad taj drugi to iz razloga što ne želi ponuđeno stalno namjerno pogrešno tumači.
Tako dođeš u situaciju da se opravdavaš ljudima koji su počinili genocid zašto su njegovi vojnici otjerali pripadnike njegovog naroda iz Sarajeva, ili da se opravdavaš zašto su tvoji vojnici ubili njegove vojnike koji su bili legitiman vojni cilj, ili.. ili... Stotinu primjera. Ono što bi stranke i Sarajeva trebale i mogle raditi je pokušati ostvariti kontakt sa ljudima na nižim razinama vlasti sve do običnih ljudi i njima direktno pokazati da je jednom Sarajevu stalo do njih iako su oni iz Gruda ili Širokog ili Trebinja.
Pa evo i SNSD imenuje Bosnjake i Hrvate na pozicije, pa? Nije stvar da tu postavis nekoga zato sto je ovaj ili onaj nego se to treba uklapati u citavu sliku modela, kako bi trebalo izgledati nase drustvo. Sarajevo mora biti lokomotiva procesa suzbijanja nacionalizma.
Tema je sta Sarajevo trazi?

Pa u ovoj drzavi svi nesto traze a niko ne daje. Dokle tako?
Pogledaj predsjedništvo tih stranaka i sve će ti biti jasno i niko ne osporava kad stranka iz BL postavi negdje nekog Bošnjaka to je kao pozitivno ali čik usudi se kao stanka iz SA samo nominovati nekog ko nije Bošnjak odmah dreka na sve strane a ko fol Sa treba više mulietničnosti i bla bla a kad Sa krene tim stopama tada je li politički Hrvat ili Srbin koje nacije mu je žena a ljubavnica itd.
znaci tako opravdavas preglasavanje izborne volje jednog naroda??? i oni su pa cemo i mi? posteno, sto bi se kod nas reklo ljudski. ne branim hdz jos jednom ponavljam na ovom forumu.
Skijaš

#156 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

Korisničkoime wrote:
Ti poštuj i vjeruj šta želiš, niko ti ne brani. Ali ne možeš recimo tvoje i moje poimanje Petog korpusa ARBiH postaviti kao litmus test kojim testiraš podobnost onih s kojim bi vodio dijalog o budućnosti.
Šta je onda rješenje da imamo tri historije ili njezine verzije, to već sada imamo znači za nekom promjenom i nema potrebe, ovo se može prihvatiti sve zavisno ko koliku vrijednost daje historiji i njezinom tumačenju.
Da bi gradili budućnost, ne moraju nam se podudarati poimanja istorije. Bilo bi lijepo, ali nije obavezno. Evo ja mislim da su Osmanlije bili zlotvori i okupatori. Neko u njima vidi prosvjetitelje. Ali taj neko i ja možemo imati identičan stav oko budućnosti BiH. Razumiješ ?
Evo obrnuto pitanje šta se očekuje od Sarajeva, šta treba Sarajevo uraditi pa da BL i Mostar pristanu na izgradnju BiH kao zajedničke jedinstvene države.
To je posebna tema i ne bih o tom ovdje.
Canton

#157 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Canton »

Korisničkoime wrote: Pogledaj predsjedništvo tih stranaka i sve će ti biti jasno i niko ne osporava kad stranka iz BL postavi negdje nekog Bošnjaka to je kao pozitivno ali čik usudi se kao stanka iz SA samo nominovati nekog ko nije Bošnjak odmah dreka na sve strane a ko fol Sa treba više mulietničnosti i bla bla a kad Sa krene tim stopama tada je li politički Hrvat ili Srbin koje nacije mu je žena a ljubavnica itd.
Sto se mene tice rukovodstva stranaka mogu bit jednonacionalna, mene to ne interesuje
mene interesuje multietnicka politika u rijecima(promoviranje multi kulti vrijednosti) i praksi a ne samo rijecima.

od 100 i nesto direktora skola, samo 2-3 nebosnjaka, to nije nista drugo nego kopiranje Banja Luke i nekih drugih gradova. Ne mozemo mi kojima je stalo do BiH, ponasati se kao i oni kojima nije. Onda smo isti.. a ja ne zelim da budemo isti, nego da mi kojima je stalo do BiH vucemo prvi
volta dzontra

#158 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

Sta hoces reci? Da nam je zajednicko to sto se oko svega ne slazemo.. ok slazem se. Nacije su formirane. Ja nacelno nemam nista protiv formiranja necega iznad tih BH nacija. Nekog zajednickog "politickog narod" u buducnosti kao izraza zajednickog interesa u istoj drzavi. Ali taj proces nema veze s nametanjem politickih predstavnika, vidjenja povijesti, partikularnihinteresa kao univerzalnih itd....taj proces moze biti dobrovoljan ili nasilan....uvjeravanje ne pomaze...
Korisničkoime

#159 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Korisničkoime »

Naravno da se poteze jer je rijec o najgrubljem preglasavanju i diskriminaciji po nacionalnoj osnovi.
Sad idemo u off ali ja diskriminiram nekoga ako glasam za kandidata koji nije Bošnjak (ja sam Bošnjak), ma bravo za peticu. Hajd dobro ali dajte nemojte u dreku i plač kada redom na svim funkcijama i institucijama od A do Ž u FBiH budu Bošnjaci jel što bi palo bilo kojem građaninu Bošnjaku napamet ili pak političaru Bošnjaku u parlamentu da glasa za bilo kojeg Hrvata ikad ako će time nekoga diskriminirati. Dajte izmjene Ustava da se to onemogući pogotovo u pogledu Doma naroda pa onda nek stranke iz Mo vide s kim će koalirati.
Canton

#160 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Canton »

memnon wrote: jeli taj covjek mora biti hrvat da bi bio na toj funkciji?? DA!!
Skroz nebitna cinjenica. Ne moze glas dva Hrvata biti jaci od glasa 5 Bosnjaka ili glas 2 Bosnjaka biti jaci od % glasova Hrvata.

Zato nigdje u svijetu ne postoji takav sistem gdje se broji gdje je i koliko crnaca, madjara, bugara glasalo za njega.
Svaki izborni zakon u demokratskom svijetu broji glasove biraca. I to je fakt.
Canton

#161 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Canton »

volta dzontra wrote:Sta hoces reci? Da nam je zajednicko to sto se oko svega ne slazemo.. ok slazem se. Nacije su formirane. Ja nacelno nemam nista protiv formiranja necega iznad tih BH nacija. Nekog zajednickog "politickog narod" u buducnosti kao izraza zajednickog interesa u istoj drzavi. Ali taj proces nema veze s nametanjem politickih predstavnika, vidjenja povijesti, partikularnihinteresa kao univerzalnih itd....taj proces moze biti dobrovoljan ili nasilan....uvjeravanje ne pomaze...
Ne treba na silu tjerati 3 naroda da budu jedan, ali ne treba ni graditi zidove oko njih. To je moj stav.
Ideja Bosanske nacije je utopija, u ovom trenutku politicki stetna i dodaje municiju nacionalistima.
Proces stvaranja takve nacije treba pustiti vremenu i volji ljudi. za 50,100,150 godina mozda ovdje bude jedna, mozda jos 5 nacija a mozda nikoga ne bude... dakle pustiti stvari tocku vremena.

Zajednicki interes u istoj drzavi je nesto cemu trebamo teziti.
volta dzontra

#162 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

Multietnicnost bi bila da se za bosnjackog clana predsjednistva izabere Hrvat. Ili recimo da Hrvati izaberu Bosnjaka da ih predstavlja. Ali da Bosnjaci izaberu Hrvata da predstavlja Hrvate to je manipulacija. Naravno dosta Bosnjaka koji su glasovali za Komsica nije imala lose namjere ili nisu bili svjesni kako ce Hrvati to protumaciti.....manipulirala je stranka koja ga je imenovala...
Skijaš

#163 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

Jolpaz wrote:Pravo pitanje je autorov razlog ovog pitanja !!!
Da iz mračnih uglova društva na svjetlo dana izvučem nacionaliste koji prljaju časnu odbranu ove zemlje i da ih onda umlatim argumentima.
Korisničkoime

#164 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Korisničkoime »

volta dzontra wrote:
Korisničkoime wrote:
Imenovala je covjeka koji je rodjenjem Hrvat ali stjecajem okolnosti potpuno razlicitih stavova o svim politickim pitanjima od 90% pripadnika svog naroda tj. njegovi politicki stavovi su prihvatljivi 90% Bosnjaka. Covjek je fakticki "politicki Bosnjak".....
Ne vidim zašto bi jedan Jugosloven mogao osporavati status Hrvata nekome ko nema iste političke stavove kao on ali eto to je opet za drugi pdf. Ako ćemo ulaziti u to ko je koliki i kakav Hrvat bilo po nacionalnom bilo po političkom aršinu onda džabe pričamo o multietničnosti jer bi svako približavanje nužno značilo da neki Bošnjak postaje "politički Srbin ili Hrvat" ili Srbin postaje "politički Bošnjak ili Hrvat" itd nadam se da me razumiješ šta želim reći.
Međutim ovaj tvoj post otkriva suštinu problema a ona je ideološke a ne nacionalne prirode samo što BL i Mostar ne daju to nacionalno ni pod koju cijenu jer braniti naciju i nacionalno ili nikad bilo niti će ikad biti isto kao braniti ideologiju. Radi se o ideološko-političkom problemu kako ko u ovoj zemlji vidi ovu zemlju i kako vidi njezinu budućnost i to je najveći grijeh čovjeka koji je rođenjem Hrvat a izborom član Predsjedništva jer ne vidi budućnost ove zemlje kao establišment koji je sebi prisvojio ekskluzivno pravo da svakom Hrvatu (jel se radi o nacionalnom problemu) propisuje kako da se gleda na budućnost danas a kako sutra.
Kad izuzmeš faktor nacionalnog jedna stranka zamjera članu druge stranke jer ima drugapolitičke poglede od njih a kao bio bi dužan iako je član druge stranke a ima iste. Tek tada se vidi cijela farsa oko namjera i toga ko šta nudi.
Nema on problem s establishmentom nego narodom kojega lafo predstavlja. Barem po tituli i stolici. On ima pravo zastupati stavove koje hoce ali minimum postenja bi bilo da naglasi koga politicki predstavlja....
Ne sporim njegov izbor u smislu da je ustav i izborni zakon predvidio da moze biti izabran. Ali dokazivati merhametluk zato sto si glasovao kao Bosnjak za Zlatnog Liljana je mazanje ociju.....
Ako se Juka Prazina dio karijere borio u HVO-u to bi trebao biti dokaz bosnjackog legitimiteta borbe HVO-a
Taj narod je birao stanku koja je aminovala ovaj Ustav i izborni zakon u razmišljanju da nikad ni jedan Bošnjak neće glasati za Hrvata pa da ima i 100 Zlatnih ljiljana e pa pogrešno su nas procijenili jer meni nije bitno ko je nacionalnosti neko meni su bitni stavovi ako se moji i stavovi nekog Hrvata podudaraju šta tada ne trebam ga birati jer je Hrvat je li to tvoja poruka biraj svoje pa makar i nemaš s njima isto mišljenje al je tvoj Bošnjak
rhez

#165 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by rhez »

@voltra dzontra

Jesi i ti Bošnjak iz Hrvatske kao kolega @blackwizard?
memnon

#166 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by memnon »

Canton wrote:
Skroz nebitna cinjenica. Ne moze glas dva Hrvata biti jaci od glasa 5 Bosnjaka ili glas 2 Bosnjaka biti jaci od % glasova Hrvata.

Zato nigdje u svijetu ne postoji takav sistem gdje se broji gdje je i koliko crnaca, madjara, bugara glasalo za njega.
da u jednonacionalnim zemljama. Kod nas postoje 3 naroda i kojeg svakog prestavlja jedan covjek iz reda tog naroda kojeg treba birati taj narod, jeli se ne slazes s tim?? Bi li ti pristao da npr. muslimanski predstavnik bude mate sarlija? i da nikada ne posjeti npr srebrenicu??
Canton

#167 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Canton »

volta dzontra wrote:Multietnicnost bi bila da se za bosnjackog clana predsjednistva izabere Hrvat. Ili recimo da Hrvati izaberu Bosnjaka da ih predstavlja. Ali da Bosnjaci izaberu Hrvata da predstavlja Hrvate to je manipulacija. Naravno dosta Bosnjaka koji su glasovali za Komsica nije imala lose namjere ili nisu bili svjesni kako ce Hrvati to protumaciti.....manipulirala je stranka koja ga je imenovala...
Grijesis Dzontra. Ko brani HDZu ili bilo nekoj drugoj stranci da kandiduje Bosnjaka ili Srbina ili pripadnika ostalih?
Pa valjda je i to jedno od osnovnih ljudskih prava, da biras i da budes biran? Buducnost BiH i jeste u multietnickim listama... neka se taj isti HDZ pocne boriti i za bosnjacke i hrvatske glasove... Ja to zelim da vidim
Isto vazi i za sve druge stranke.
Canton

#168 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Canton »

memnon wrote: da u jednonacionalnim zemljama. Kod nas postoje 3 naroda i kojeg svakog prestavlja jedan covjek iz reda tog naroda kojeg treba birati taj narod, jeli se ne slazes s tim?? Bi li ti pristao da npr. muslimanski predstavnik bude mate sarlija? i da nikada ne posjeti npr srebrenicu??
Ide tema i pogresnom pravuc. Ustav u ruke.
Ne zanimaju me muslimanski, hrvatski itd predstavnici.
Ja glasam iskljucivo po rjecima i djelima politicara, a ne prema tome kojem narodu pripadaju.

Mate je bio ustasa ja ga ne mogu podrzavati. Ali ako ga ljudi izaberu na tu funkciju, postovao bih ga isto kao i Radmanovica, Izetbegovica i Komsica.
Skijaš

#169 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Skijaš »

da podsjetim uvažene kolege, tema nije rješavanje "hrvatskog pitanja" ni kome ni kako se Sarajevo treba dokazivati, nego šta je taj minimum kojeg Sarajevo traži da bi neko iz Nevesinja bio prihvatljiv kao sagovornik za izgradnju bolje budućnosti. Ja sam taj minimum definisao u tri tačke :

1. decentralizovana BiH čije su granice neupitne
2. stepen funkcionalnosti potreban za članstvo u EU
3. poštivanje državnih zakona

Identično tumačenje istorije, ni bliže ni dalje, nije uslov niti treba biti.
memnon

#170 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by memnon »

Skijaš wrote:da podsjetim uvažene kolege, tema nije rješavanje "hrvatskog pitanja" ni kome ni kako se Sarajevo treba dokazivati, nego šta je taj minimum kojeg Sarajevo traži da bi neko iz Nevesinja bio prihvatljiv kao sagovornik za izgradnju bolje budućnosti. Ja sam taj minimum definisao u tri tačke :

da druze ali branitelji trenutne politike sarajeva opravdavaju trenutno stanje.
Korisničkoime

#171 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Korisničkoime »

znaci tako opravdavas preglasavanje izborne volje jednog naroda??? i oni su pa cemo i mi? posteno, sto bi se kod nas reklo ljudski. ne branim hdz jos jednom ponavljam na ovom forumu.
Pa šta su Bošnjaci stoka ili narod, je li Bošnjaci nemaju svoju političku volju, šta ćemo s njom, jesu li Bošnjaci trebali svoju političku volju staviti u drugi red radi pol.volje Hrvata. To bi bilo ljudski i pošteno je li ali ujedno nije ljudski i pošteno ako su sve pozicije u Kantonu Sa pokrivene Bošnjacima tu bi trebalo kojeg Hrvata ubaciti da bi bilo pošteno i ljudski.
Ama ljudi pa nije to švedski stol malo ovdje ovog malo ovdje onog ako Željko Košić ne može da bude član Predsjedništva BiH onda ni jedan jedini Hrvat i Srbin ne bi smjeli da budu na bilo kojoj poziciji u SA, TZ, ZE-DO, FBiH, BiH ako su Bošnjaci glasali za njega bez obzira glasao građanin ili političar. Pa na šta bi to ličilo ljudi koja bi to nakaradnost bila nigdje veze.
Ali evo druga ideja nek sjednu MO i BL stranke pa neka se dogovore za koga da Bošnjaci glasaju pa neka nam kažu da znamo da ne bi slučajno mi povrijedili nečiju izbornu volju jer mi svoje očigledno ne smijemo imati.
volta dzontra

#172 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

Canton wrote:

Drukcije bi pricao da si manjinski. To sto pricas da izborni zakoni broji samo glasove je ortodoksna glupost. Cak i u jednonacionalnim zemljama nije tako. O visenacionalnim da ne pricam. Da je i ustavotvorac predvidio gradjansku vecinu onda ne bi bila tri clana nego jedan..
Ovdje se prosipaju takve gluposti i takva plitka znanja iz politologije da je rasprava besmislena...aj pozdrav svima
Korisničkoime

#173 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Korisničkoime »

Skijaš wrote:da podsjetim uvažene kolege, tema nije rješavanje "hrvatskog pitanja" ni kome ni kako se Sarajevo treba dokazivati, nego šta je taj minimum kojeg Sarajevo traži da bi neko iz Nevesinja bio prihvatljiv kao sagovornik za izgradnju bolje budućnosti. Ja sam taj minimum definisao u tri tačke :

Pragmatizam na kratke staze prvi put kada taj neko iz Nevesinja kaže kako nije bilo agresije na BiH kako su u biti Bošnjaci počeli rat a dokaz tome su stradanja nedužnog srpskog svata i nedužne čeljadi u Dobrovoljačkoj i Brčanskoj malti te tri tačke otpadaju i u biti postaju nebitne jer historije jeste i uvijek je bila bitna a u našem primjeru je odlučujuća za temelje na kojima će se ova država graditi. Ja nisam spreman da ti temelji budu oslobodilačko otadžbinski rat VRS i Belih Orlova protiv onih tamo (jer ARBiH i nije bilo kad je rat krenuo).
memnon

#174 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by memnon »

Korisničkoime wrote:
Pa šta su Bošnjaci stoka ili narod, je li Bošnjaci nemaju svoju političku volju, šta ćemo s njom, jesu li Bošnjaci trebali svoju političku volju staviti u drugi red radi pol.volje Hrvata. To bi bilo ljudski i pošteno je li ali ujedno nije ljudski i pošteno ako su sve pozicije u Kantonu Sa pokrivene Bošnjacima tu bi trebalo kojeg Hrvata ubaciti da bi bilo pošteno i ljudski.
Ama ljudi pa nije to švedski stol malo ovdje ovog malo ovdje onog ako Željko Košić ne može da bude član Predsjedništva BiH onda ni jedan jedini Hrvat i Srbin ne bi smjeli da budu na bilo kojoj poziciji u SA, TZ, ZE-DO, FBiH, BiH ako su Bošnjaci glasali za njega bez obzira glasao građanin ili političar. Pa na šta bi to ličilo ljudi koja bi to nakaradnost bila nigdje veze.
Ali evo druga ideja nek sjednu MO i BL stranke pa neka se dogovore za koga da Bošnjaci glasaju pa neka nam kažu da znamo da ne bi slučajno mi povrijedili nečiju izbornu volju jer mi svoje očigledno ne smijemo imati.
samo malo... ti smatras da je izbor z.k. za hr clana predsjednistva cin politicke volje bosnjaka i evo sad se tamo ti neki hrvati dure zbog tog???? cak i ugrozavaju bosnjacku izbornu volju?????
Canton

#175 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Canton »

volta dzontra wrote:
Drukcije bi pricao da si manjinski. To sto pricas da izborni zakoni broji samo glasove je ortodoksna glupost. Cak i u jednonacionalnim zemljama nije tako. O visenacionalnim da ne pricam. Da je i ustavotvorac predvidio gradjansku vecinu onda ne bi bila tri clana nego jedan..
Ovdje se prosipaju takve gluposti i takva plitka znanja iz politologije da je rasprava besmislena...aj pozdrav svima

Nisam zaista znao da izborna komisija prilikom preborajavanja glasova zna koji je glasacki listic ispunio Hrvat, koji Bosnjak, koji Srbin a koji neko cetvrti.
Pa valjda bi prilikom zavrsetka brojanja glasova rezultati trebali izgledati ovako

Clan predsjednistva Ime i Prezime ... Broj bosnjackih glasova 231222, broj hrvatskih glasova 231222 itd...
Post Reply