haha cuj ti znas sta sam jaosrbih_do_groba wrote:Bodkin wrote:
koji moj korpus? i kako ja da to napravim kad sam iz SARAJEVA? hoces da misionarim po rs-u? zaposljavajte bosnjake po skolama?
i da, ne kazem naravite nego napravimo sarajevo. i kazem napravite rs da nije srpska nego svacija. ali to nece krenuti iz sekovica. uostalom @tvsabina i @detroit su to fino objasnili, a primjer je al jazeera.
Srpski narod u BiH, eto koji.
Necu ulaziti u dubioze odakle si. Jer koliko sam upratio iz ranijih diskusija iz Sarajeva si otisao. I to prije nekoliko godina.
Bilo bi lijepo kad bi bilo pripadnika sprskog naroda koji bi isli i misionarili po ENTITETU RS.
Ponovno mi ne dajes primjer suzivota na oko 49% teritorije BiH koja je i domovina svih njenih gradjana. Ruzno je sto kazes da me jbl banjaluka i capljina itd, recimo sekovici. Sve su to gradovi u mojoj i tvojoj domovini.
I tebi je onda joint fino objasnio. Seres po gradu iz kojeg si.
Ja bar priznam, sarajevo se promijenilo, na gore. Ali veoma mali udio krivice u toj promjeni snose bosnjaci.
Procitaj evo tekst sta se dogadja u srebrenici ovih dana ( farsa oko LK ). I nemoj reci jbt srebrenica, sarajevo je ogledalo.
Da se bogdo hoce ostali ugledati na sarajevo. ali nece, ne zele. ne zelis ni ti, cim stalno ponavljas da je bitno da samo u sarajevu to treba uraditi a ostalo su sela. mozda jesu sela, ali i ta sela ja osjecam svojim.
šta Sarajevo traži ?
-
Bodkin
#126 Re: šta Sarajevo traži ?
- Banksy
#127 Re: šta Sarajevo traži ?
Žao mi je, ali nije vrijedno odgovora.osrbih_do_groba wrote:Nije nikad receno sta su drugi mogli, zasto nisu, .....Banksy wrote:Gubite vrijeme na besmislene rasprave ...
Šta je Sarajevo moglo, zašto nije, gdje je zapelo, namjere, želje, realnost, okolnosti ... prepričano 100 puta, samo na ovom forumu ...
Generalno, Sarajevo danas = ostatak Bosne. Ni bolje ni lošije od ostatka države.
I tako je, kako je.
Po cemu je ovdje znak jednakosti? Onako, generalno. To bi tvoje konstatacije trebalo uzeti kao aksiome?
Sarajevo je miljama ispred ostatka države Bosne i Hercegovine ( da li namjerno ne stavljas ovo "i Hercegovine")i bilo bi lijepo kad bi ostali krenuli da ga prate.
Ne moraju ga nikad stici, po meni i ne trebaju, jer Sarajevo treba biti i tvrdim da jeste uzor.
Problem je : vecina Srba i Hrvata NECE da ga prate. Nece da daju i onu mrvicu pozitivnog signala bosnjacima da nastave na sirenju multikulti. Vec naprotiv, rjecima i djelima pokusavaju i gotovo da uspjevaju u bosnjacima ubiti tu zelju.
Ali naravno, tebe nema da to makar na formu kazes. Lakse je pi-pi po Sarajevu
-
osrbih_do_groba
#128 Re: šta Sarajevo traži ?
Arogantno, ali to je i za ocekivati kada ti ponestane "municije". A smijeh je zdrav, pa te molim da s nama podjelis cinjenicu koja te nagnala na smijeh.Bodkin wrote: haha cuj ti znas sta sam jaa jos vise dubioza odakle sam
ok, diskusija sa tobom gotova. cuj treba neko da misionari
Sta si i ko si, davno si rekao na temi o Mongomeriju cini mi se, premda si rekao da se osjecas Bosancem
Dakle, slagah li ja ili se ti smijes bezze.
Moj stav o misionarima je jako pozitiva pa ne bi bilo zgoreg da neko to radi po ENTITETU RS. Namjerno koristim velika slova jer tacan i ustavan naziv tog dijela BiH nije Republika Srpska vec Entitet Repuslika Srpska. Da se ti i tebi slicni "bosanci" ne ufurate da je to stvarno republika.
A diskuje je gotova jer :
-nemas primjer tolerancije prema bosnjacima gdje su srbi vecina i
-neces to da priznas.
Al jah ti si Nigerijac i zivis na Mejtasu.
- draganbl
#129 Re: šta Sarajevo traži ?
Prostakluk je opet drugo ime za ovaj forum.
-
osrbih_do_groba
#130 Re: šta Sarajevo traži ?
Banksy, premda cijenim tvoje cesto konstruktivne rasprave.Banksy wrote:
Žao mi je, ali nije vrijedno odgovora.
Na ovo nemas odgovora, jer je ovo sustina problema. Tesko za prihavtiti ali je tako. Meni je tesko gledati u sta se i sam pretvaram, ali ne mogu zmiriti i stalno udarati u zid koji mi drugi postavljaju.
-
osrbih_do_groba
#131 Re: šta Sarajevo traži ?
draganbl wrote:Prostakluk je opet drugo ime za ovaj forum.
- Banksy
#132 Re: šta Sarajevo traži ?
Imam ... uvijek imamosrbih_do_groba wrote:Banksy, premda cijenim tvoje cesto konstruktivne rasprave.Banksy wrote:
Žao mi je, ali nije vrijedno odgovora.
Na ovo nemas odgovora, jer je ovo sustina problema.
Tesko za prihavtiti ali je tako. Meni je tesko gledati u sta se i sam pretvaram, ali ne mogu zmiriti i stalno udarati u zid koji mi drugi postavljaju.
-
osrbih_do_groba
#133 Re: šta Sarajevo traži ?
Banksy wrote:
Imam ... uvijek imam![]()
Ko zensko
- Skijaš
#134 Re: šta Sarajevo traži ?
Nema potrebe da vrijeđaš forum, ni ti ni @Banksy. Ovo je jedno od zdravijih, ako ne i najzdravije bosanskohercegovačko mjesto na internetu. Ako neki komentar krši pravila, prijavi ga moderatoru.draganbl wrote:Prostakluk je opet drugo ime za ovaj forum.
Što se tiče teme, vidim da mnogi imaju problema sa shvatanjem onog što se pokušava reći. Uopšte nije tema to šta Sarajeva treba da ponudi nekom kako bi se pokazalo kao multikulti mjesto, nego šta je taj minimum kojeg tražimo da bi razgovarali o budućnosti. Dakle, šta Sarajevo traži, a ne šta Sarajevo treba da uradi da bi se nekom svidjelo.
Nema potrebe da se Sarajevo bilo kome dokazuje a propuste (kojih sigurno ima) treba da riješi zbog sebe, ne zbog nekog sa strane.
Dakle još jednom, ono što ja mislim da treba biti minimum kojeg Sarajevo traži jeste sljedeće :
1. decentralizovana BiH čije su granice neupitne
2. stepen funkcionalnosti potreban za članstvo u EU
3. poštivanje državnih zakona
Oko toga se možemo dogovoriti sa bivšim vojnicima VRS-a a da se niko ne osjeća poražen i ponižen. Tumačenja "ko je počeo rat" i slično jesu bitna, ali slaganje oko toga ne može biti preduslov za dijalog oko eurointegracija.
-
Korisničkoime
#135 Re: šta Sarajevo traži ?
To je veoma bitno, odnos prema historiji se ne smije zanemariti u izgradnji jednog društva. Nakaradan odnos prema historiji, prekrajanje iste, tumačenje iste van naučnih okvira zasnovano na mitovima, demagogiji i organiziranoj medijsko-političkoj manipulaciji je dobrim djelom i dovelo do dešavanja 92-95. Ko ne uči iz historije osuđen je istu ponavljati. Uostalom radi se i o nekoj vrsti podvlačenja crte završavanja tog tragičnog dijela naše historije slično kao što su uradili Njemci poslije II sv.rata (nije da nas poredim s njima).Skijaš wrote:Zašto ti je za napredak društva potrebno ovo pod broj 4. i 5. ? Sačuvaj obilježje koje si u ratu nosio na ramenu, obiđi grobove poginulih prijatelja, to ti niko ne brani niti si zbog tog radikal, ali zašto se sa tvojim (i mojim) tumačenjem ratnih dešavanja mora složiti neki bivši pripadnik VRS-a da bi s njim razgovarali o tom kako napraviti neki projekat kojim se rješava konkretan problem ? Na stranu koliko je to realno očekivati, govorim o samoj opravdanosti ili neopravdanosti tvog zahtjeva. Misliš da Borče Sredojević i Safet Sušić identično tumače zadnjih 20 godina i da ih to što to nije slučaj, ometa u radu ? U rješavanju konkretnih problema koji su pred njima ? Ili Borče treba kleknuti pred Safeta na kukuruze prije svakog treninga i utakmice, tražiti oprost za sve zločine i zakleti se Svevišnjim da je Srbija izvršila agresiju na BiH ?Korisničkoime wrote:Treba biti kratak i jasan. Šta političko Sarajevo tražiSkijaš wrote:
1. Bezuvjetno podržavanje BiH u sadašnjim granicama kao nezavisne i samostalne države.
2. Stvaranje funkcionalne države BiH.
3. BiH je i srpska i hrvatska i bošnjačka.
4. Srbija je izvršila agresiju većina Srba iz BiH je to podržala.
5. Hrvatska se pridružila agresiji većina Hrvata iz BiH je to podržala.
A o tom govorim, o funkcionisanju sistema za koje nam nije potrebno identično tumačenje istorije.
Tvoje je razmišljanje pragmatično što bi imalo pozitivne efekte i učinke ali bojim se samo kratkotrajno za izgradnju dugoročno stabilnog društva i okruženja svi mi pa i Bošnjaci pa i zvanično Sarajevo moramo se korigirati u našem pogledu na historiju i početi imati jedan recimo zdrav odnos prema njoj u smislu ako kažem ili priznam da je ARBiH negdje nešto pogriješila time ne priznajem i da sam ja imao neku krivicu u ratu iako sam bio član iste ili da priznajem krivicu cijelog svog naroda ili države za određenu pogrešku.
P.S. Safeta jedino sam Safet ometa u radu
-
memnon
#136 Re: šta Sarajevo traži ?
hm2001 da ti odgovorim na konstataciju, osobno kao hrvat nemam nista protiv zastave koju si postavio, a nisam bosnjak, moras shvatiti da dva od tri konstitutivna naroda u bih vec pripadaju nacijama koje su izgradjene, dok je treci u procesu izgradnje nacionalnog identiteta. dakle kako sada izgraditi naciju bosanac i hercegovac? pojasni
- Skijaš
#137 Re: šta Sarajevo traži ?
Ti poštuj i vjeruj šta želiš, niko ti ne brani. Ali ne možeš recimo tvoje i moje poimanje Petog korpusa ARBiH postaviti kao litmus test kojim testiraš podobnost onih s kojim bi vodio dijalog o budućnosti.Korisničkoime wrote:To je veoma bitno, odnos prema historiji se ne smije zanemariti u izgradnji jednog društva.Skijaš wrote:Zašto ti je za napredak društva potrebno ovo pod broj 4. i 5. ? Sačuvaj obilježje koje si u ratu nosio na ramenu, obiđi grobove poginulih prijatelja, to ti niko ne brani niti si zbog tog radikal, ali zašto se sa tvojim (i mojim) tumačenjem ratnih dešavanja mora složiti neki bivši pripadnik VRS-a da bi s njim razgovarali o tom kako napraviti neki projekat kojim se rješava konkretan problem ? Na stranu koliko je to realno očekivati, govorim o samoj opravdanosti ili neopravdanosti tvog zahtjeva. Misliš da Borče Sredojević i Safet Sušić identično tumače zadnjih 20 godina i da ih to što to nije slučaj, ometa u radu ? U rješavanju konkretnih problema koji su pred njima ? Ili Borče treba kleknuti pred Safeta na kukuruze prije svakog treninga i utakmice, tražiti oprost za sve zločine i zakleti se Svevišnjim da je Srbija izvršila agresiju na BiH ?Korisničkoime wrote:
Treba biti kratak i jasan. Šta političko Sarajevo traži
1. Bezuvjetno podržavanje BiH u sadašnjim granicama kao nezavisne i samostalne države.
2. Stvaranje funkcionalne države BiH.
3. BiH je i srpska i hrvatska i bošnjačka.
4. Srbija je izvršila agresiju većina Srba iz BiH je to podržala.
5. Hrvatska se pridružila agresiji većina Hrvata iz BiH je to podržala.
A o tom govorim, o funkcionisanju sistema za koje nam nije potrebno identično tumačenje istorije.
-
memnon
#138 Re: šta Sarajevo traži ?
ispricavam se forumasima zbog skretanja sa teme ali skijas jesi ti mozda u sdp-u? moram te pitati
-
Korisničkoime
#139 Re: šta Sarajevo traži ?
Ponavljam ti evo "sarajevska" stranka je u smislu i duhu tog modela po drugi put imenovala člana iz naroda koji nije većinski ni u njenim redovima ni na prostorima gdje ista ima pristalica na visoku funkciju. Da li su taj duh ili taj model prepoznale druge stranke ne nisu nego se dogodilo upravo obrnuto ja koji nemam nikakvih problema s time da mi sutra Srbin ili Hrvat obnaša najvišu funkciju u gradu, kantonu, entitetu ili državi postao sam u očima drugih fašista, nacionalista, majorizator itd.Canton wrote:Korisničkoime wrote: Šta nudi Mostar i Banja Luka. Obrnuto pitanje šta misliš dokle će Sarajevo bilo šta nuditi i nastojati da nešto ponudi.
"Sarajevska" stranka ima člana predsjedništva koji je nebošnjak pa je prozvana fašističkom od "mostarskih" i "banjalučkih" stranaka zbog toga. "Sarajevska" stranka imenuje nebošnjake u javne institucije pa je "mostarske" i "banjalučke" pljuju zbog toga. Ako ne možeš ugoditi kad imenuješ i ističeš samo Bošnjake i ako ne možeš ugoditi kad ne ističeš i ne imenuješ samo Bošnjake onda se postavlja pitanje ko je ovdje lud.
Multietničnost je super stvar i treba je kao doživljavati kao prirodnu pojavu a ne kao neku ponudu ili mamac uostalom mislim da je cinično da se Sarajevo mora dokazivati multietničnošću pored ljudi koji imaju razmišljanja tipa Dodik, Ivo Miro Jović, Rajko Vasić, Čović itd.
Ne ocekujem od stranaka u Banja Luci ili stranaka sa sjedistem u Mostaru da budu nosioci gradnje multietnickog drustva. Da budem jasan ne ocekujem to ni od nekih stranaka sa sjedistem u Sarajevu. Medjutim, stranke koje se kunu u BiH, a to su uglavnom stranke sa sjedistem u Sarajevu trebaju izgraditi model, koji bi kao funkcionalan bio primjer i "banjaluckim" i "mostarskim" strankama.
Ne mozemo se kleti u multietnicko drustvo, a pri zaposljavanju zanemarivati popis iz 1991. Kako traziti zaposljavanje Bosnjaka i Hrvata u institucijama RSa, ako se taj isti popis ne postuje u Institucijama Federacije?
Mislim, moze, ali nije dosljedno a ni korektno.
Da je ok zanemarivati popis pri zapošljavanju nije ali ako ćemo ga poštovati onda to trebamo svi činiti ovako u želji da budeš primjer ispadneš mekan, savitljiv, podložan pritiscima ili kao evo s ovim primjerom gore majorizator. U biti se u BiH takve stvari namjerno tumače pogrešno i nakaradno i zbog toga je teško biti primjer i nuditi nekom nešto kad taj drugi to iz razloga što ne želi ponuđeno stalno namjerno pogrešno tumači.
Tako dođeš u situaciju da se opravdavaš ljudima koji su počinili genocid zašto su njegovi vojnici otjerali pripadnike njegovog naroda iz Sarajeva, ili da se opravdavaš zašto su tvoji vojnici ubili njegove vojnike koji su bili legitiman vojni cilj, ili.. ili... Stotinu primjera. Ono što bi stranke i Sarajeva trebale i mogle raditi je pokušati ostvariti kontakt sa ljudima na nižim razinama vlasti sve do običnih ljudi i njima direktno pokazati da je jednom Sarajevu stalo do njih iako su oni iz Gruda ili Širokog ili Trebinja.
- volta dzontra
#140 Re: šta Sarajevo traži ?
memnon wrote:ispricavam se forumasima zbog skretanja sa teme ali skijas jesi ti mozda u sdp-u? moram te pitati
Vise kandidat za Nasu Stranku. Daleko je on od sdpeovca model 2010
-
memnon
#141 Re: šta Sarajevo traži ?
necim je on zadojen samo neznam cim josvolta dzontra wrote:memnon wrote:ispricavam se forumasima zbog skretanja sa teme ali skijas jesi ti mozda u sdp-u? moram te pitati
Vise kandidat za Nasu Stranku. Daleko je on od sdpeovca model 2010:):):):)
- volta dzontra
#142 Re: šta Sarajevo traži ?
Korisničkoime wrote:Ponavljam ti evo "sarajevska" stranka je u smislu i duhu tog modela po drugi put imenovala člana iz naroda koji nije većinski ni u njenim redovima ni na prostorima gdje ista ima pristalica na visoku funkciju. Da li su taj duh ili taj model prepoznale druge stranke ne nisu nego se dogodilo upravo obrnuto ja koji nemam nikakvih problema s time da mi sutra Srbin ili Hrvat obnaša najvišu funkciju u gradu, kantonu, entitetu ili državi postao sam u očima drugih fašista, nacionalista, majorizator itd.Canton wrote:OKorisničkoime wrote: Šta nudi Mostar i Banja Luka. Obrnuto pitanje šta misliš dokle će Sarajevo bilo šta nuditi i nastojati da nešto ponudi.
"Sarajevska" stranka ima člana predsjedništva koji je nebošnjak pa je prozvana fašističkom od "mostarskih" i "banjalučkih" stranaka zbog toga. "Sarajevska" stranka imenuje nebošnjake u javne institucije pa je "mostarske" i "banjalučke" pljuju zbog toga. Ako ne možeš ugoditi kad imenuješ i ističeš samo Bošnjake i ako ne možeš ugoditi kad ne ističeš i ne imenuješ samo Bošnjake onda se postavlja pitanje ko je ovdje lud.
Multietničnost je super stvar i treba je kao doživljavati kao prirodnu pojavu a ne kao neku ponudu ili mamac uostalom mislim da je cinično da se Sarajevo mora dokazivati multietničnošću pored ljudi koji imaju razmišljanja tipa Dodik, Ivo Miro Jović, Rajko Vasić, Čović itd.
Ne ocekujem od stranaka u Banja Luci ili stranaka sa sjedistem u Mostaru da budu nosioci gradnje multietnickog drustva. Da budem jasan ne ocekujem to ni od nekih stranaka sa sjedistem u Sarajevu. Medjutim, stranke koje se kunu u BiH, a to su uglavnom stranke sa sjedistem u Sarajevu trebaju izgraditi model, koji bi kao funkcionalan bio primjer i "banjaluckim" i "mostarskim" strankama.
Ne mozemo se kleti u multietnicko drustvo, a pri zaposljavanju zanemarivati popis iz 1991. Kako traziti zaposljavanje Bosnjaka i Hrvata u institucijama RSa, ako se taj isti popis ne postuje u Institucijama Federacije?
Mislim, moze, ali nije dosljedno a ni korektno.
Da je ok zanemarivati popis pri zapošljavanju nije ali ako ćemo ga poštovati onda to trebamo svi činiti ovako u želji da budeš primjer ispadneš mekan, savitljiv, podložan pritiscima ili kao evo s ovim primjerom gore majorizator. U biti se u BiH takve stvari namjerno tumače pogrešno i nakaradno i zbog toga je teško biti primjer i nuditi nekom nešto kad taj drugi to iz razloga što ne želi ponuđeno stalno namjerno pogrešno tumači.
Tako dođeš u situaciju da se opravdavaš ljudima koji su počinili genocid zašto su njegovi vojnici otjerali pripadnike njegovog naroda iz Sarajeva, ili da se opravdavaš zašto su tvoji vojnici ubili njegove vojnike koji su bili legitiman vojni cilj, ili.. ili... Stotinu primjera. Ono što bi stranke i Sarajeva trebale i mogle raditi je pokušati ostvariti kontakt sa ljudima na nižim razinama vlasti sve do običnih ljudi i njima direktno pokazati da je jednom Sarajevu stalo do njih iako su oni iz Gruda ili Širokog ili Trebinja.
Imenovala je covjeka koji je rodjenjem Hrvat ali stjecajem okolnosti potpuno razlicitih stavova o svim politickim pitanjima od 90% pripadnika svog naroda tj. njegovi politicki stavovi su prihvatljivi 90% Bosnjaka. Covjek je fakticki "politicki Bosnjak".....
Zakon je to dopustio, on kao osoba ima pravo na svoje politicke stavove ali nemoj mi njega kao "put u pomirenje".....cesce Tihic napusta podrucja s bosnjackom vecinom od njega
Last edited by volta dzontra on 30/05/2012 18:50, edited 1 time in total.
-
Korisničkoime
#143 Re: šta Sarajevo traži ?
Šta je onda rješenje da imamo tri historije ili njezine verzije, to već sada imamo znači za nekom promjenom i nema potrebe, ovo se može prihvatiti sve zavisno ko koliku vrijednost daje historiji i njezinom tumačenju. Lično ja pridajem veliku važnost istoj ne kaže se džabe u dijelu jedne od definicija društva - individue koje dijele zajedničku prošlost, uspomene, historiju i kroz njih su vezane.Ti poštuj i vjeruj šta želiš, niko ti ne brani. Ali ne možeš recimo tvoje i moje poimanje Petog korpusa ARBiH postaviti kao litmus test kojim testiraš podobnost onih s kojim bi vodio dijalog o budućnosti.
Evo obrnuto pitanje šta se očekuje od Sarajeva, šta treba Sarajevo uraditi pa da BL i Mostar pristanu na izgradnju BiH kao zajedničke jedinstvene države.
- Jolpaz
#144 Re: šta Sarajevo traži ?
Pravo pitanje je autorov razlog ovog pitanja !!!
Mislim da je vrijeme da odhebete od Sarajeva a bavite se genocidashima !!!
Mislim da je vrijeme da odhebete od Sarajeva a bavite se genocidashima !!!
- volta dzontra
#145 Re: šta Sarajevo traži ?
Mislim da je to jedna od definicija nacije a ne drustva. Budimo realni. Nema tri dogadjaja u povijesti oko kojih B H S bilo sto dijele. Dijelimo iskljucivo teritorijKorisničkoime wrote:Šta je onda rješenje da imamo tri historije ili njezine verzije, to već sada imamo znači za nekom promjenom i nema potrebe, ovo se može prihvatiti sve zavisno ko koliku vrijednost daje historiji i njezinom tumačenju. Lično ja pridajem veliku važnost istoj ne kaže se džabe u dijelu jedne od definicija društva - individue koje dijele zajedničku prošlost, uspomene, historiju i kroz njih su vezane.Ti poštuj i vjeruj šta želiš, niko ti ne brani. Ali ne možeš recimo tvoje i moje poimanje Petog korpusa ARBiH postaviti kao litmus test kojim testiraš podobnost onih s kojim bi vodio dijalog o budućnosti.
Evo obrnuto pitanje ta se očekuje od Sarajeva, šta treba Sarajevo uraditi pa da BL i Mostar pristanu na izgradnj BiH kao zajedničke jdinstvene države.
- volta dzontra
#146 Re: šta Sarajevo traži ?
Kad budemo dijelili zajednicku uspomenu na El Fatiha nece biti potrebe za forumanjem

-
Korisničkoime
#147 Re: šta Sarajevo traži ?
Ne vidim zašto bi jedan Jugosloven mogao osporavati status Hrvata nekome ko nema iste političke stavove kao on ali eto to je opet za drugi pdf. Ako ćemo ulaziti u to ko je koliki i kakav Hrvat bilo po nacionalnom bilo po političkom aršinu onda džabe pričamo o multietničnosti jer bi svako približavanje nužno značilo da neki Bošnjak postaje "politički Srbin ili Hrvat" ili Srbin postaje "politički Bošnjak ili Hrvat" itd nadam se da me razumiješ šta želim reći.Imenovala je covjeka koji je rodjenjem Hrvat ali stjecajem okolnosti potpuno razlicitih stavova o svim politickim pitanjima od 90% pripadnika svog naroda tj. njegovi politicki stavovi su prihvatljivi 90% Bosnjaka. Covjek je fakticki "politicki Bosnjak".....
Međutim ovaj tvoj post otkriva suštinu problema a ona je ideološke a ne nacionalne prirode samo što BL i Mostar ne daju to nacionalno ni pod koju cijenu jer braniti naciju i nacionalno ili nikad bilo niti će ikad biti isto kao braniti ideologiju. Radi se o ideološko-političkom problemu kako ko u ovoj zemlji vidi ovu zemlju i kako vidi njezinu budućnost i to je najveći grijeh čovjeka koji je rođenjem Hrvat a izborom član Predsjedništva jer ne vidi budućnost ove zemlje kao establišment koji je sebi prisvojio ekskluzivno pravo da svakom Hrvatu (jel se radi o nacionalnom problemu) propisuje kako da se gleda na budućnost danas a kako sutra.
Kad izuzmeš faktor nacionalnog jedna stranka zamjera članu druge stranke jer ima drugačije političke poglede od njih a kao bio bi dužan iako je član druge stranke da ima iste. Tek tada se vidi cijela farsa oko namjera i toga ko šta nudi.
-
Canton
#148 Re: šta Sarajevo traži ?
Pa evo i SNSD imenuje Bosnjake i Hrvate na pozicije, pa? Nije stvar da tu postavis nekoga zato sto je ovaj ili onaj nego se to treba uklapati u citavu sliku modela, kako bi trebalo izgledati nase drustvo. Sarajevo mora biti lokomotiva procesa suzbijanja nacionalizma.Korisničkoime wrote: Ponavljam ti evo "sarajevska" stranka je u smislu i duhu tog modela po drugi put imenovala člana iz naroda koji nije većinski ni u njenim redovima ni na prostorima gdje ista ima pristalica na visoku funkciju. Da li su taj duh ili taj model prepoznale druge stranke ne nisu nego se dogodilo upravo obrnuto ja koji nemam nikakvih problema s time da mi sutra Srbin ili Hrvat obnaša najvišu funkciju u gradu, kantonu, entitetu ili državi postao sam u očima drugih fašista, nacionalista, majorizator itd.
Tema je sta Sarajevo trazi?
Pa u ovoj drzavi svi nesto traze a niko ne daje. Dokle tako?
-
memnon
#149 Re: šta Sarajevo traži ?
jeli taj covjek mora biti hrvat da bi bio na toj funkciji?? DA!!Korisničkoime wrote:Ne vidim zašto bi jedan Jugosloven mogao osporavati status Hrvata nekome ko nema iste političke stavove kao on ali eto to je opet za drugi pdf. Ako ćemo ulaziti u to ko je koliki i kakav Hrvat bilo po nacionalnom bilo po političkom aršinu onda džabe pričamo o multietničnosti jer bi svako približavanje nužno značilo da neki Bošnjak postaje "politički Srbin ili Hrvat" ili Srbin postaje "politički Bošnjak ili Hrvat" itd nadam se da me razumiješ šta želim reći.Imenovala je covjeka koji je rodjenjem Hrvat ali stjecajem okolnosti potpuno razlicitih stavova o svim politickim pitanjima od 90% pripadnika svog naroda tj. njegovi politicki stavovi su prihvatljivi 90% Bosnjaka. Covjek je fakticki "politicki Bosnjak".....
Međutim ovaj tvoj post otkriva suštinu problema a ona je ideološke a ne nacionalne prirode samo što BL i Mostar ne daju to nacionalno ni pod koju cijenu jer braniti naciju i nacionalno ili nikad bilo niti će ikad biti isto kao braniti ideologiju. Radi se o ideološko-političkom problemu kako ko u ovoj zemlji vidi ovu zemlju i kako vidi njezinu budućnost i to je najveći grijeh čovjeka koji je rođenjem Hrvat a izborom član Predsjedništva jer ne vidi budućnost ove zemlje kao establišment koji je sebi prisvojio ekskluzivno pravo da svakom Hrvatu (jel se radi o nacionalnom problemu) propisuje kako da se gleda na budućnost danas a kako sutra.
Kad izuzmeš faktor nacionalnog jedna stranka zamjera članu druge stranke jer ima drugačije političke poglede od njih a kao bio bi dužan iako je član druge stranke da ima iste. Tek tada se vidi cijela farsa oko namjera i toga ko šta nudi.
sada se poteze pitanje koliko je hrvata glasalo za njega???
- volta dzontra
#150 Re: šta Sarajevo traži ?
Nema on problem s establishmentom nego narodom kojega lafo predstavlja. Barem po tituli i stolici. On ima pravo zastupati stavove koje hoce ali minimum postenja bi bilo da naglasi koga politicki predstavlja....Korisničkoime wrote:Ne vidim zašto bi jedan Jugosloven mogao osporavati status Hrvata nekome ko nema iste političke stavove kao on ali eto to je opet za drugi pdf. Ako ćemo ulaziti u to ko je koliki i kakav Hrvat bilo po nacionalnom bilo po političkom aršinu onda džabe pričamo o multietničnosti jer bi svako približavanje nužno značilo da neki Bošnjak postaje "politički Srbin ili Hrvat" ili Srbin postaje "politički Bošnjak ili Hrvat" itd nadam se da me razumiješ šta želim reći.Imenovala je covjeka koji je rodjenjem Hrvat ali stjecajem okolnosti potpuno razlicitih stavova o svim politickim pitanjima od 90% pripadnika svog naroda tj. njegovi politicki stavovi su prihvatljivi 90% Bosnjaka. Covjek je fakticki "politicki Bosnjak".....
Kad izuzmeš faktor nacionalnog jedna stranka zamjera članu druge stranke jer ima drugapolitičke poglede od njih a kao bio bi dužan iako je član druge stranke a ima iste. Tek tada se vidi cijela farsa oko namjera i toga ko šta nudi.
Ne sporim njegov izbor u smislu da je ustav i izborni zakon predvidio da moze biti izabran. Ali dokazivati merhametluk zato sto si glasovao kao Bosnjak za Zlatnog Liljana je mazanje ociju.....
Ako se Juka Prazina dio karijere borio u HVO-u to bi trebao biti dokaz bosnjackog legitimiteta borbe HVO-a