I tako kad se na horizontu pojavi alternativa u kojoj se naziru najveće četiri aveti svakog političara u BiH (može se reći četiri jahača političke apokalipse) "avet gubljenja fotelje,avet gubljenja enormnih primanja,avet gubljenja privilegija i avet gubljenja mogućnosti pljačke", Naši političari skupe svu svoju hrabrost,odjenu na sebe svoje najbolje skute,zagrle se bez obzira na partijsko oprijedeljenje,vjeru i naciju i krenu skupa prema avetima da im jednom za svagda pokažu ko je gazda.SDA PODRŽALA SDP-ov PRIJEDLOG U BUGOJNU: Ljuti neprijatelji zajedno u rušenju nezavisne Liste za Bugojno
Ponedjeljak | 10.12.2012.
Greta Kuna iz HDZ-a BiH nova je predsjednica Općinskog vijeća Bugojno. Nezavisna lista za Bugojno će žaliti CIK zbog šikaniranja na Konstituirajućoj sjednici OV Bugojno
Bivšu ministricu obrazovanja Srednjobosanskog kantona poznatu po opstrukcijama oko ukidanja segregacije u školama, političarku koja se proslavila izjavom da je "sistem dvije škola pod jednim krovom dobar, jer se njime ne miješaju kruške i jabuke", izabralo je 18 od 25 vijećnika na konstituirajućoj sjednici OV-a u petak.
Za predsjedavajuću OV-a Bugojno predložio ju je SDP, čiji su članovi godinama osuđivali njenu politiku (u posljednje vrijeme se to posebno odnosi na federalnog ministra obrazovanja Damira Mašića), a uz SBB i HDZ kao članove nove parlamentarne većine (SDP – sedam, SBB - tri i HDZBiH – dva, te BOSS – jedan, kao pridruženi član većine), podršku joj je dalo i pet članova SDA.
Sjednicu je ranije napustilo sedam vijećnika Liste za Bugojno, koji nisu položili ni zakletvu. Inače, njihov kandidat Hasan Ajkunić "pomeo” je svoje konkurente u utrci za načelnika Općine, osvojivši više glasova nego svi njegovi protivkandidati zajedno.
Kandidat Liste za Bugojno za predsjedavajućeg OV-a bio je Vlatko Glavaš, nekadašnji kapiten i trener nogometne reprezentacije BiH, koji je skoro dva i po puta imao više glasova od Grete Kune (Glavaš - 885, Kuna 362), čovjek koji je uvijek srcem bio uz svoju domovinu.
"Razočaran sam, ne zbog toga što Vlatko nije izabran za predsjedavajućeg, mislim to je najmanje bitno, već zbog toga što sam shvatio da je ovo politika koju vode ljudi sa vrha BiH. Ja nemam rezervnu domovinu i to sam rekao i 1994. godine kada sam zaigrao za reprezentaciju svoje zemlje i imao mnogo problema kao Hrvat, a danas ne odgovaram nekim moćnicima iz miljea bošnjačkog dijela, pogotovo iz SDP-a. Ja sam rekao i u našoj kampanji da ne trebaju više podobni, već trebaju sposobni i iskreno mi je žao što su građani dali glas onome što ne žele”, kazao je Vlatko Glavaš, vijećnik nezavisne Liste za Bugojno, dodavši kako će istrajati u tome da se sjednice OV-a prenose i da ljudi vide šta i ko radi protiv ovog grada.
Naime, Ilhan Bušatlić i Emir Muftić, vijećnici Liste za Bugojno, predložili su da se na dnevnom redu nađe i prenošenje sjednica Općinskog vijeća, a tim poslom bi se bavila RTV Bugojno. Međutim, Abid Ajkunić iz SDP-a koji je vodio sjednicu kao najstariji vijećnik nije dozvolio da se ova tačka uvrsti u dnevni red, nakon čega je sedam vijećnika Liste za Bugojno napustilo sjednicu.
"Kupres je mahala za Bugojno pa se njihove sjednice prenose na televiziji, a i gradovi kao što su Zenica, Visoko i Tešanj svi prenose, samo to nije slučaj u Bugojnu. Postavlja se pitanje čega se to boje ljudi iz SDP-a pa ne žele da se prenose sjednice. Ovo je bio cirkus od sjednice OV-a u aranžmanu SDP-a. Vijećniku našeg kluba profesoru Viktoru Dundoviću čovjek koji je vodio sjednicu, kao najstariji vijećnik, nije dao ni riječ, kada se ovaj javljao na repliku i to je bilo najgrublje omalovažavanje i kršenje Statuta, a da ne govorim o nekim moralnim normama. Mi ovu sjednicu smatramo nelegalnom, jer su prekršeni izborni zakoni, statut i poslovnik o radu Općinskog vijeća”, rekao je Ilhan Bušatlić, predsjednik Kluba vijećnika Liste za Bugojno.
Iz Liste za Bugojno su poručili da će krajnji ishod biti na sudu, a da će preko svojih advokata uložiti žalbu CIK-u.
Stanje na terenu je znači ovakvo: Nije bitno koja alternativna opcija pobjedi u tvojoj M.Z.,općini,gradu,kantonu,entitetu i državi jer će trenutni oligarsi naći način da se vrate na fotelje.
Zbog čega onda izbori? Jednostavno ljudi koji su u vlasti će naći način da se opet vrate u nju bilo prelaskom u drugu političku opciju kad primjete krah svoje bilo koaliranjem sa strankama koje se zalažu za potpuno suprotne vrijednosti od njihovih.
Možda bi čitav ovaj tekst i preskočio kao i sve druge što ih svaki dan čitam malo se čudim pa onda skontam "jebi ga to tako ide" ali mi stvarno ne ide u glavu da neko izjavi "Sistem dviju škola pod jednim krovom je dobar, jer se njime ne miješaju kruške i jabuke" poslije toga se slije salva izjava protiv te rečenice i onda se jednoglasno diže ruka za istu personu da bude predsjedavajuća OV Bugojno
Možda se samo bezze nerviram