SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

dustaban

#26 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by dustaban »

iamia wrote:musko sam, mia je moja supruga.
niko i ne govori o palim nemuslimanskim borcima kao sehidima.
to su borci islamske vjeroispovjesti. ako se oni hoce da zovu sehidima, ne vidim zasto bi to tebi smetalo.
Ma nisam mislio da si zensko, nego da si neko dijete, tako mi nekako zvucis
:mrgreen:
A vala nisam ni sad siguran da se obracam zreloj osobi. Procitaj samo ovo obojeno!

I znas li uopce o cemu mi govorimo? Da ti pomognem: isti ljudi tvrde da su bosnjaci multireligijska zajednica, da su muslimani, da su tvrtkovicevi (krscanski) ljiljani njihov simbol, da su pod tom zastavom ginuli samo sehidi...
:-) :-)

Je li ti sad jasnije o kakvoj NEJASNOCI je ovdje rijec?
Samir_01

#27 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Samir_01 »

Ne znam stvarno dokle cete vise na ovaj nacin da lijecite svoje komplekse... :roll:

Bosnjaci su narod, Islam je religija.

Islam je danas dominantna religija kod Bosnjaka ali to ne znaci da moras biti musliman da bi bio Bosnjak.

Vecina Hrvata su katolici, ali ima i ateista i agnostika sto je i pokazao zadnji popis. Isto je i kod Bosnjaka.

Znaci naucite razliku izmedju narodnosti i religije. Ako se osjecate kao pripadnik bosnjackog naroda onda ste Bosnjak, ako se ne osjecate onda prestanite traziti opravdanja i izjasnite se onako kako se osjecate!
Samir_01

#28 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Samir_01 »

dustaban wrote:da su tvrtkovicevi (krscanski) ljiljani njihov simbol
To nisu krscanski simbol nego BOSANSKI.

Znaci NACIONALNI a ne religiozni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lilium_bosniacum
HM 2011

#29 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by HM 2011 »

Image

dobra slika
iamia

#30 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by iamia »

@dustaban,

shvatam ja tebe, a i pomalo zalim.

vidis,, ti si sta osjecas u srcu da si.
ako se osjecas navaho indijancem iako imas narandzastu kozhu i crvenu kosu,, onda si navaho indijanac.
mi bosnjaci znamo sta smo.
ti ne znas. ti si zbunjen.
i ne vidim zasto ti vlastitu zbunjenost koristis za provociranje. (a ova tema je siguran sam sluzi samo da lijecis vlastite frustracije)..
Opetja033

#31 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Opetja033 »

prorok wrote:Zato treba bojkotovati Cerica, i izjasniti se kao Ostali (Bosanac, Bos&Her, Musliman) na popisu, te na taj nacin smanjiti broj izjasnjenih kao Bosnjaci na popisu.
Ti se ono do prije mjesec dana izjasnjava kao Bosnjak? Nemoj sada da trazim tvoje komentare. Ovako naglo mijenjanje identiteta i nije bas pokazatelj stabilne licnosti. :wink:

Zajebanciju na stranu, interesantno je to kako recimo jedan Cedo Jovanovic moze biti i Srbin i multi-kulti, interesantno je to kako se svi ali bukvalno svi nebosnjacki zastupnici SDP-a u Skupstini Kantona Sarajevo izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati - ne smatrajuci da ih to povezuje sa Seseljom, Milosevicem, Garasaninom, Karadzicem, Mladicem, patrijarhom Pavlom, Tudjmanom, Pavelicem, Franceticem itd.
Jedino se ovi iz bosnjackog miljea zele distancirati od svog naroda radi ljudi koji ne dijele fasisticku ideologiju kao ovi gore pobrojani. Ali eto, vazno se izdvojiti od njih.

Neka mi oproste svi, ali ja u tome vidim samo komplekse nize vrijednosti i nista drugo.
dustaban

#32 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by dustaban »

Samir_01 wrote:

Ma nemoj da sad ponavljamo prezvakanu pricu o ljiljanima i krscanstvu
http://www.catholic-saints.info/catholi ... symbol.htm

Ali priznajem i drago mi je to cuti da su BOSANSKI simbol.

Otkud sad da su Bosnjacki?!

Znam vec, sad cete navaliti, kao sto su neki vec poceli, vaditi gdje i kad se u povijesti koristio termin "bosnjak".
Da, i....
Kakve to veze ima sa ovim o cemu mi govorimo. Je li to hocete reci da su tvrtkovicevi bosnjaci isto sto i cericevi?!

Prijatelji dragi, ponavljam po stoti put - ne mrzim Bosnjake, da mrzim ne bih bio tu. Ja vam samo zelim dobronamjerno ukazati na opasnost od ovih samozvanih oceva nacije, koji ni sebi ne mogu objasniti ono sta poturaju, kamo li vama.
esad_plavi

#33 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by esad_plavi »

Samir_01 wrote:Bosnjaci su narod, Islam je religija.

Islam je danas dominantna religija kod Bosnjaka ali to ne znaci da moras biti musliman da bi bio Bosnjak.

Vecina Hrvata su katolici, ali ima i ateista i agnostika sto je i pokazao zadnji popis. Isto je i kod Bosnjaka.

Znaci naucite razliku izmedju narodnosti i religije. Ako se osjecate kao pripadnik bosnjackog naroda onda ste Bosnjak, ako se ne osjecate onda prestanite traziti opravdanja i izjasnite se onako kako se osjecate!
Ja bi dodao jos samo da svi pripadnici bosnjackog, hrvatskog i srpskog naroda, te ostalih etnickih grupa koji zive u Bosni i Hercegovini i koji to zele, cine bosanskohercegovacku naciju, cime je, po meni, sumirano pitanje ko je sta i sta je sta.
It_is_a_Leclerc

#34 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by It_is_a_Leclerc »

prorok wrote:Zato treba bojkotovati Cerica, i izjasniti se kao Ostali (Bosanac, Bos&Her, Musliman) na popisu, te na taj nacin smanjiti broj izjasnjenih kao Bosnjaci na popisu.
Ti si neprijatelj Bošnjaka. Kratko i jasno !

Mustafa Cerić je, sada, obični efendijica. To što on mulja i petlja, nije relevatno ni da dvojica pjandura u četiri ujutro razvlače u birtiji, a kamoli za ozbiljnu raspravu. Bošnjaci su narod. Islam je religija. Bosanski je jezik. Bosanci su nacija. Svi koji ovo miješaju ili su a)nepismeni, pa ne znaju b)neprijatelji Bošnjaka i BiH koji nastoje zamutiti vodu i omogućiti da se Bošnjake etnički rascjepka, a Srbima obezbjedi status najbrojnijeg naroda koji će onda imati pravo na samoopredjeljenje i slične gluposti.

P.S. Ja se ne stidim što sam Bošnjak - pripadnik jedinog evropskog naroda koji je preživio genocid u XX. stoljeću. Koga je sram, neka se ubije !
Opetja033

#35 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Opetja033 »

dustaban wrote:
Samir_01 wrote:

Znam vec, sad cete navaliti, kao sto su neki vec poceli, vaditi gdje i kad se u povijesti koristio termin "bosnjak".
Da, i....
Kakve to veze ima sa ovim o cemu mi govorimo. Je li to hocete reci da su tvrtkovicevi bosnjaci isto sto i cericevi?!

Prijatelji dragi, ponavljam po stoti put - ne mrzim Bosnjake, da mrzim ne bih bio tu. Ja vam samo zelim dobronamjerno ukazati na opasnost od ovih samozvanih oceva nacije, koji ni sebi ne mogu objasniti ono sta poturaju, kamo li vama.
Je li hrvatsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Hrvati danas? Je li srpsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Srbi danas? Jesu li anticki Grci isto to i Grci danas? Jesu li predislamski Arapi isto sto i Arapi danas? Jesu li Kelti isto sto i Irci danas? Mogu nastaviti u beskonacnost. Zasto samo neprijatelji Bosnjaka i bosnjastva uzimaju nas Bosnjake kao primjer? Po cemu se mi to razlikujemo od bilo kojeg naroda koji je prosao kroz hiljadugodisnju historiju i pri tome dobar dio nas promjenio vjeru?

Tvoja se tvrdnja svodi na slijedece: danasnji Bosnjaci nemaju veze sa Bosnjacima srednjovjekovne Bosne, tj da su moderna konstrukcija. Samim time tvrdis da su i danasnji Bosnjaci a i oni srednjovjekovni - Srbi i Hrvati. Baci karte na stol.

Mi nismo Cericevi Bosnjaci, mi smo Bosnjaci.
esad_plavi

#36 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by esad_plavi »

It_is_a_Leclerc wrote:...Bošnjaci su narod. Islam je religija. Bosanski je jezik. Bosanci su nacija. Svi koji ovo miješaju ili su a)nepismeni, pa ne znaju...
:thumbup:
Last edited by esad_plavi on 13/01/2013 23:39, edited 2 times in total.
Opetja033

#37 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Opetja033 »

Sada vidimo u kom grmu lezi zec. Propao pokusaj smanjenja procenta Bosnjaka genocidom i etnickim ciscenjem pa se sada zeli probati mnogo perfidniji nacin, sve to iz obavjestajnih centara nasih dragih komsija sa jedne i druge strane. Ovo sto si napisao nije nista drugo nego poziv na genocid i etnicko ciscenje - u rukavicama.
Tayyip

#38 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Tayyip »

Opetja033 wrote: Je li hrvatsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Hrvati danas? Je li srpsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Srbi danas? Jesu li anticki Grci isto to i Grci danas? Jesu li predislamski Arapi isto sto i Arapi danas? Jesu li Kelti isto sto i Irci danas? Mogu nastaviti u beskonacnost. Zasto samo neprijatelji Bosnjaka i bosnjastva uzimaju nas Bosnjake kao primjer? Po cemu se mi to razlikujemo od bilo kojeg naroda koji je prosao kroz hiljadugodisnju historiju i pri tome dobar dio nas promjenio vjeru?

Tvoja se tvrdnja svodi na slijedece: danasnji Bosnjaci nemaju veze sa Bosnjacima srednjovjekovne Bosne, tj da su moderna konstrukcija. Samim time tvrdis da su i danasnji Bosnjaci a i oni srednjovjekovni - Srbi i Hrvati. Baci karte na stol.

Svaka ti čast! AFERIM!
BeSaBe

#39 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by BeSaBe »

It_is_a_Leclerc wrote:

Mustafa Cerić je, sada, obični efendijica. To što on mulja i petlja, nije relevatno ni da dvojica pjandura u četiri ujutro razvlače u birtiji, a kamoli za ozbiljnu raspravu. Bošnjaci su narod. Islam je religija. Bosanski je jezik. Bosanci su nacija. Svi koji ovo miješaju ili su a)nepismeni, pa ne znaju b)neprijatelji Bošnjaka i BiH koji nastoje zamutiti vodu i omogućiti da se Bošnjake etnički rascjepka, a Srbima obezbjedi status najbrojnijeg naroda koji će onda imati pravo na samoopredjeljenje i slične gluposti.

P.S. Ja se ne stidim što sam Bošnjak - pripadnik jedinog evropskog naroda koji je preživio genocid u XX. stoljeću. Koga je sram, neka se ubije !
Oprosti, Bosanjaci nisu jedini narod koji je prezivio genocid u 20. st. tu su jos Zidovi i Romi (koji se bez razloga zapostavljauju),
Ne mislim nista lose, ali ovo su cinjenice...
It_is_a_Leclerc

#40 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by It_is_a_Leclerc »

BeSaBe wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Oprosti, Bosanjaci nisu jedini narod koji je prezivio genocid u 20. st. tu su jos Zidovi i Romi (koji se bez razloga zapostavljauju),
Ne mislim nista lose, ali ovo su cinjenice...
Upravu ste. Izvinjavam se... Mislio sam napisati poslije Drugog svjetskog rata, ali mi se omaklo.. Isprike, još jednom, ako sam uvrijedio koga.
dustaban

#41 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by dustaban »

Tayyip wrote:
Opetja033 wrote: Je li hrvatsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Hrvati danas? Je li srpsko pleme iz 6. stoljeca isto sto i Srbi danas? Jesu li anticki Grci isto to i Grci danas? Jesu li predislamski Arapi isto sto i Arapi danas? Jesu li Kelti isto sto i Irci danas? Mogu nastaviti u beskonacnost. Zasto samo neprijatelji Bosnjaka i bosnjastva uzimaju nas Bosnjake kao primjer? Po cemu se mi to razlikujemo od bilo kojeg naroda koji je prosao kroz hiljadugodisnju historiju i pri tome dobar dio nas promjenio vjeru?
Svaka ti čast! AFERIM!
Pa evo, ako ti sta znaci i ja ti cestitam na britkom postu!
Razmisljao sam cak da ti ne uzvracam odmah vec da ovo bude efektan zavrsetak ove veceri.

Ali moram, samo kratko.
Dakle vidim da me dozivljavas kao antibosnjaka, odnosno kao nekoga ko samo srbima i hrvatima daje pravo na povjesno naslijedje.
Sasvim pogresno.
Ono sto jeste cinjenica i sto se mora uvaziti jeste da se danasnja "metoda pravljenja nacije" radikalno razlikuje od onoga kako se to radilo prije hiljadu godina. Bosnjaci nazalost imaju tu veliku rupu i vise je nego jasno da se jos nisu najbolje skontali kako da je popune.
Najjaci bosnjacki identifikacioni element je svakako ovaj zadnji rat. I, u vezi s tim, islam kao isprva NAMETNUTI integracioni element a kasnije opceprihvacen. Ali insistiranje na tim elementima "novijeg datuma" nije dovoljno za tvorbu nacije ako se ne "zakaci" i daleka proslost, konkretno predislamska Bosna.
Tu medjutim nastaje problem, kako povezati Tvrtkovica, Turke, Austrugare, NOB, ZAVNOBiH, 1074., 1992...da sve skupa bude jedan kontinuitet, koji se nece sudarati sa druga dva "kontinuiteta" koji su se bogme dobro slegli.
Tezak zadatak priznajem.
To bi bilo banalno i najkrace objasnjenje problema i ja, pravo da ti kazem, ne znam kako bih i sam to rjesio kad bih dobio taj zadatak, a uvjeravam te rjesavao bih ga "kao da je moj" tj. punim svojim bicem bez imalo rezerve, iskreno i sa najboljom namjerom.
Ovo samo naglasavam zato da po ko zna koji but odbacim sa indignacijom sve ove podmukle kritike da sam antibosnjak. Kojesta, ja samo suosjecam sa vasim problemom i znam pouzdane da se niucem ne razlikujem od razmisljanja mojih prijatelja bosnjaka, koji su, naravno, mnogo zreliji i ozbiljniji bosnjaci od Latica, Zukorlica i Cerica.
Trebalo bi se dakle tim problemom (problem identifikacije naroda i nacije) OZBILJNO POZABAVITI.
Nemam uopce namjeru da to mi forumasi rjesimo ovom raspravom, ja samo zelim da naglasim da je ovo sto se desava - da se pitanjem identifikacije Bosnjastva bave samozvani i samopozvani kreatori nacije... pa to je u najmanju ruku drsko i bezobrazno.
Pa hajde sve da im se ta zadaca i prepusti, ali zaista ta njihova definicija MORA BITI CVRSTA I STABILNA. Do najmanjeg detalja. Nesto kao softverski program koji se ne smije svaki cas rusiti.
Ovo sto slusam i vidim, pa to se brate rusi samo od sebe. Cak i kad vas antibosnjaci ostave na miru.
A ja nisam taj i zato vas ne ostavljam na miru!
:)
Samir_01

#42 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Samir_01 »

dustaban wrote:Ma nemoj da sad ponavljamo prezvakanu pricu o ljiljanima i krscanstvu
Pazi lika stavi mi "catholic-saints" link :lol:

Evo ti malo o ljiljanima:

Babilon, 7 vijek p.n.e.

Image

Budisticki hram, Indija, 10 vijek

Image

Stari Egipat, Esne hram, 3. vijek p.n.e.

Image

Judea. 4 vijek p.n.e.

Image
Image
Image

Persija 77-70 godina p.n.e.

Image

Sumer, 21 vijek p.n.e.

Image

Babilon 550 godina p.n.e.

Image

To su ti samo neki primjeri upotrebe ljiljana prije pojave Krscanstva.

U srednjevijekovnoj Evropi, prije svega u Francuskoj, ljiljani su simbol tri klase drustva: oni koji se mole, oni koji ratuju i oni koji rade.

U srednjevijekovnoj heraldici ljiljani predstavljaju jedan od simbola koji je oznacavao redoslijed nasljednika. Ljiljan je predstavljao "sestog sina"

Image

itd.

itd.

itd.

Mogu do sabaha druze da ti pricam o ljiljanima i o tome koliko su stari i u koje su se sve svrhe koristili kroz istoriju... ali nema potrebe. Bosanski ljiljani su danas simbol Bosne i simbol Bosnjaka, i to se nece mijenjati.
Je li to hocete reci da su tvrtkovicevi bosnjaci isto sto i cericevi?!
Zavisi u kojem smislu isti. Ako mislis na to da nam je Bosna domovina i da smo spremni svoj zivot da damo za Bosnu, onda da... apsolutno smo isti.
Opetja033

#43 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Opetja033 »

dustaban wrote:
Tayyip wrote:
Svaka ti čast! AFERIM!
Pa evo, ako ti sta znaci i ja ti cestitam na britkom postu!
Razmisljao sam cak da ti ne uzvracam odmah vec da ovo bude efektan zavrsetak ove veceri.

Ali moram, samo kratko.
Dakle vidim da me dozivljavas kao antibosnjaka, odnosno kao nekoga ko samo srbima i hrvatima daje pravo na povjesno naslijedje.
Sasvim pogresno.
Ono sto jeste cinjenica i sto se mora uvaziti jeste da se danasnja "metoda pravljenja nacije" radikalno razlikuje od onoga kako se to radilo prije hiljadu godina. Bosnjaci nazalost imaju tu veliku rupu i vise je nego jasno da se jos nisu najbolje skontali kako da je popune.
-------------------------
To bi bilo banalno i najkrace objasnjenje problema i ja, pravo da ti kazem, ne znam kako bih i sam to rjesio kad bih dobio taj zadatak, a uvjeravam te rjesavao bih ga "kao da je moj" tj. punim svojim bicem bez imalo rezerve, iskreno i sa najboljom namjerom.
Ovo samo naglasavam zato da po ko zna koji but odbacim sa indignacijom sve ove podmukle kritike da sam antibosnjak. Kojesta, ja samo suosjecam sa vasim problemom i znam pouzdane da se niucem ne razlikujem od razmisljanja mojih prijatelja bosnjaka, koji su, naravno, mnogo zreliji i ozbiljniji bosnjaci od Latica, Zukorlica i Cerica.
Trebalo bi se dakle tim problemom (problem identifikacije naroda i nacije) OZBILJNO POZABAVITI.
Nemam uopce namjeru da to mi forumasi rjesimo ovom raspravom, ja samo zelim da naglasim da je ovo sto se desava - da se pitanjem identifikacije Bosnjastva bave samozvani i samopozvani kreatori nacije... pa to je u najmanju ruku drsko i bezobrazno.
Pa hajde sve da im se ta zadaca i prepusti, ali zaista ta njihova definicija MORA BITI CVRSTA I STABILNA. Do najmanjeg detalja. Nesto kao softverski program koji se ne smije svaki cas rusiti.
Ovo sto slusam i vidim, pa to se brate rusi samo od sebe. Cak i kad vas antibosnjaci ostave na miru.
A ja nisam taj i zato vas ne ostavljam na miru!
:)
Ti problematiziras nesto sto nije problematicno. Vecina Bosnjaka koje ja poznajem nema apsolutno nikakav problem sa prihvatanjem predosmanskog, tj predislamskog dijela svoje proslosti i historije. Ne vidim sta se tu ima problematizirati? Ljiljan kao simbol vecinski muslimanskog naroda?
Pa mjesec i zvijezda su na zastavi Turske, simbol koji je maltene postao zastitnim znakom muslimana. Ne zna mu se tacno porijeklo (po pitanju turskog simbola), postoje tri teorije:
1) Drevni turski simbol, predislamski naravno.
2) Mongolski simbol.
3) Bizantijski simbol.
Kako god, nema muslimansko porijeklo. Sto naravno ne smeta Turcima da ga smatraju svetinjom. Ceceni i njihov vuk na zastavi, keltski zmaj na zastavi Velsa, orao na zastavi Meksika. Sve predislamski/predkrscanski simboli. Narod promjenio vjeru, zastava i simboli ostali isti.

Na bosanskoj zastavi je lilium bosniacum. Bosanski, autohtoni ljiljan, zasebna vrsta.

Ceric nije nikakav otac nacije. Ceric je predsjednik jedne nevladine organizacije kojoj je cilj okupljanje eminentnih Bosnjaka. Ni vise ni manje.
Najjaci bosnjacki identifikacioni element je svakako ovaj zadnji rat
U potpunosti netacno. Ali u potpunosti. Zaista nemam namjeru ovo blize komentarisati. Bosnjaci su kao narod nadzivjeli dva Carstva, NDH, dvije Jugoslavije i uvijek svjesni razlicitosti od drugih i jasnog distanciranja od ostalih u svom blizem i daljem okruzenju (u etnickom smislu). Ne mogu da vjerujem da cu to morati obrazlagati i dokazivati?
I, u vezi s tim, islam kao isprva NAMETNUTI integracioni element a kasnije opceprihvacen. Ali insistiranje na tim elementima "novijeg datuma" nije dovoljno za tvorbu nacije ako se ne "zakaci" i daleka proslost, konkretno predislamska Bosna.
Tu medjutim nastaje problem, kako povezati Tvrtkovica, Turke, Austrugare, NOB, ZAVNOBiH, 1074., 1992...da sve skupa bude jedan kontinuitet, koji se nece sudarati sa druga dva "kontinuiteta" koji su se bogme dobro slegli.
Tezak zadatak priznajem.
Ponovo problematiziras nesto sto samim Bosnjacima nije problematicno. Ni tu se Bosnjaci ne razlikuju od bilo kojeg drugog naroda na ovoj planeti. Ne vidim zasto bi to bio iskljucivo bosnjacki problem a ne recimo i problem Katalonaca, Baska, Skota, Iraca, itd.
dustaban

#44 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by dustaban »

OpetTi

nemam nesto vremena za duzu pricu pa samo kratko da ti odgovorim.

Dakle sad si me ovim zadnjim postom razocarao nakon onog prethodnog kojeg ti pohvalismo.

Prvo i prvo molio bih te da ovu stvar pokusas tretirati kao nesto sto nije opaska jednog dustabanlije vec nesto STO ZAISTA JESTE PROBLEM. I to zaista UNUTARBOSNJACKI problem. Zar ne pratis ova bosnjacka reagovanja na SKB.

"oteti simbol" je samo jedan od problema. Slazem se da zanemarimo ovaj moj provokativan detalj o snaznoj vezi ljiljana i krscanstva (mada se istom logikom treba i kukasti kriz razdvojiti od nacizma) ali, da ne idemodalje, ne mozemo zanemariti cinjenicu da to do jucer nije bio simbol Bosnjaka vec Bosne i Hercegovine. Osim ako i ti ne pravis razliku izmedju to dvoje, odnosno ne primjecujes da u BiH ima jos neko osim Bosnjaka!
Rekao bih ti pusti ljiljane nebitno je, ali bitno je jer se "slucajem" ljiljana najlakse opisuje ova konfuzija i sasvim pogresan nacin identifikacije Bosnjaka u cemu ti "ne vidis problem".
Problem prijatelju postoji i nije tu rijec o vjekovnom potiranju identiteta jednog naroda od strane njegovih katila, na sto se sva prica svodi, problem je mnogo veci jer u samom tom narodu se ranije NIJE ucinila jasna samoidentifikacija koja bi bila danas dobra osnova za ovo sto se danas radi (nazalost, opet pogresno) i sto pokusavas sad meni objasniti. Zaista stoji da su najjaci identifikacioni elementi, prema onome sto smo mogli cuti od samih "kongresmena" i vidjeti na konresu simboli preuzeti iz najnovije proslosti (raspad jugoslavije, 1992., BH zastava, Srebrenica...)
Dakle u vecini stavova u svojoj zadnjoj replici ipak NISI U PRAVU.

Medjutim,
ako ce sve ovo spasti na osporavanje onoga sto sam JA rekao, odnosno ako se ispostavi da je ovo MOJ PROBLEM, ja se odmah povlacim. Zapravo povlacim se odmah dok ne vidim da li se zaista radi o problemu Bosnjaka ili je rijec o licnoj paranoji jednog nebosnjaka!
HM 2011

#45 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by HM 2011 »

Slomismo mi braneci hrvate i srbe Bosne i Hercegovine od bosnjaka - neka se malo sami brane neka mrdnu malo da pokazu da ljiljan stoji i za njih.....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#46 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Dobar simbol za ostalijanere. Gleda Bošnjo na svoje Sarajevo sa Crepoljskog - vječno.
Samir_01

#47 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Samir_01 »

dustaban wrote:da to do jucer nije bio simbol Bosnjaka vec Bosne i Hercegovine. Osim ako i ti ne pravis razliku izmedju to dvoje, odnosno ne primjecujes da u BiH ima jos neko osim Bosnjaka!
Da li je sahovnica simbol Hrvata ili samo Hrvatske? Da li je vizantijski grb na srpskoj zastavi simbol i Srba ili samo Srbije?

Svako ko smatra Bosnu svojom domovinom moze da se identifikuje sa ljiljanima, ja sa tim nemam problem. Ali da li lazem ako kazem da ljiljani nisu bas popularni u manjem entitetu i zapadnoj Hercegovini?
Zapravo povlacim se odmah dok ne vidim da li se zaista radi o problemu Bosnjaka ili je rijec o licnoj paranoji jednog nebosnjaka!
Ja mislim da je ovo drugo.
HM 2011 wrote:Slomismo mi braneci hrvate i srbe Bosne i Hercegovine od bosnjaka - neka se malo sami brane neka mrdnu malo da pokazu da ljiljan stoji i za njih.....
Vecina njih ljiljane naziva "ratnom zastavom" Alijinih mudjahedina :oops:
drug_profi

#48 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by drug_profi »

Kako ono rece efendijica: Turska nam je majka, a onda prisvoji zastavu kralja ciju su drzavu zatrli do temelja...

Ceric je toliko stete nanio Bosnjacima, pa samim tim i Bosni kao drzavi, da cemo se cuditi sto ga niko nije sprijecio.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#49 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

dustaban wrote:
Samir_01 wrote:

Da, i....

Prijatelji dragi, ponavljam po stoti put - ne mrzim Bosnjake, da mrzim ne bih bio tu. Ja vam samo zelim dobronamjerno ukazati na opasnost od ovih samozvanih oceva nacije, koji ni sebi ne mogu objasniti ono sta poturaju, kamo li vama.[/quote]

1. Nemoj, ziv bio, jer te niko od nas i ne moli. :lol:

2. Eto, ti kao znas, pa nas prosvjetli. :-)

3. Ma, bolje ti vodi brigu o dustabanu. :D
Challenger__

#50 Re: SKB - nista mi nije jasno (cericu jos manje)!

Post by Challenger__ »

PipiDugaDevetka wrote:Image
Dobar simbol za ostalijanere. Gleda Bošnjo na svoje Sarajevo sa Crepoljskog - vječno.
Kakve veze ovo ima sa temom, Cerićem i SKB?
Locked