Senilni akademik

Post Reply
Komrad

#351 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Skijash wrote: Maloprije kažeš da bi bio sluga četnicima ako ćeš tako sačuvati život, ali pod uslovom da se tako ne nanosi zlo drugima. Ja kažem da nanosi, a ti odjednom nešto peto :) Znači, ne samo da bi bio spreman svrstati se na stranu četnika, nego bi bio spreman i činiti nepravdu. Hajde neka, od onih kojima je etnička podjela BiH prihvatljiva i ne očekujem bolje.
Ja tebi opet kazem da mi je preci moj narod od bilo kog drugog... Ne bih rekao ni da se Tudzman nasekirao oko Srebrenice...
Tudzman je isti dusmanin bosnjacima kao i Milosevic mozda i veci ... ali Milosevic je imao oruzje i preko milion srba u BiH a Tudzman nije ... zato bih se u onom trenutku ponasao kao crna gora

ali o tome ne vrijedi raspravljati posto se nikad necemo sloziti ....a ostat cemo nenaspavani :)

Etnicka podjela nije prihvatljiva ali ona je tu jer posao dobija onaj ko je nacionalno podoban a ne ko zadovoljava profesionalne kriterije... takav je slucaj u drzavnim instititucijama jer im kako kazu fali ovog ili onog naroda..
zalosno zar ne?
Zar to nije etnicka podjela?
pemanapemani

#352 Re: Senilni akademik

Post by pemanapemani »

Komrad wrote:
pemanapemani wrote:
Upravo tako. Onda je 1996. došao Poplašen, pa su ga poplašili. Onda dođoše tablice, pa nema etničkog kamenovanja automobila sa "neugodnim" znakovljem. Zatim profunkcionisa fudbal, pa svim skepticima koji su nagovještavali huliganstvo i krv opali čvoku. Onda nekad se i pasoš legitimno odvojio od etnija. Poslije njega se rodio CIPS i tako redom.
Na kraju dolaziš ti koji propagiraš ideju etničke podjele BiH, pa onda kada ti neko to spočita, odvališ priču o "neminovnoj demografiji", ali se uvijek na kraju vratiš u matricu 3 u jedan strong. Onda ne pišeš dva, tri mjeseca, pa se opet pojaviš sa istom pričom.
Super je da imaš svoje mišljenje, samo nemoj licemjerja, malčice providno.
Kakve veze imaju tablice i Poplasen sa onim o cemu sam ja pricao? Nemoj mi govoriti da nema etnicke podjele kad ima
i to prilikom skoro svakog konkursa za drzavne institucije i ti to siguran sam vrlo dobro znas...
Razlog zbog kojeg nisam pisao mjesec dana jeste Ban...
nekoliko puta sam govorio da nisam zagovornik etnicke podjele ali da se ona desava i traje konstantno od kraja rata...
nece zajednicke tablice i odlazak Poplasena i slicnih pomiriti bosnjaka i srbina srebrenice
Znam, znam, ali ti si me prvi "spuštao" u vezi Bosanstva ( ne neke vrhovne kategorije, nego osjećaja, identifikacije na koju ja kao pojedinac imam pravo), ti si mene i slične u svojim izlaganjima, na svakoj temi koja se toga doticala, smještao u regionalnu odrednicu i ironično komentarisao svaki spomen da se neko poistovjećuje sa državom BiH. Hvala ti na razumijevanju u vezi konkursa, ali tu je na djelu diskriminacija prema ostalima koji nisu pripadnici jednog od tri naroda.
Nisu zajedničke tablice pomirile Bošnjaka i Srbina, ali njihovo uvođenje je omogućilo svima da se slobodno kreću. Nisu ni Bošnjaci u policiji RS omogućili pomirenje Srba i Bošnjaka, ali su omogućili da se povratnici osjećaju sigurnije. Isto je u zapadnoj Hercegovini i mjestima u srednjoj Bosni. Tamo se vratilo preko 60% prijeratnog stanovništva. Ljudi se polako vraćaju u normalu, danas su dvije škole pod jednim krovom, sutra će možda biti jedna.
Problem je što ti to ne želiš i ne vidiš, nego pod krinkom nekog kvazi patriotizma propagiraš ideju podjele BiH
Komrad

#353 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

pemanapemani wrote:
Znam, znam, ali ti si me prvi "spuštao" u vezi Bosanstva ( ne neke vrhovne kategorije, nego osjećaja, identifikacije na koju ja kao pojedinac imam pravo), ti si mene i slične u svojim izlaganjima, na svakoj temi koja se toga doticala, smještao u regionalnu odrednicu i ironično komentarisao svaki spomen da se neko poistovjećuje sa državom BiH. Hvala ti na razumijevanju u vezi konkursa, ali tu je na djelu diskriminacija prema ostalima koji nisu pripadnici jednog od tri naroda.
Nisu zajedničke tablice pomirile Bošnjaka i Srbina, ali njihovo uvođenje je omogućilo svima da se slobodno kreću. Nisu ni Bošnjaci u policiji RS omogućili pomirenje Srba i Bošnjaka, ali su omogućili da se povratnici osjećaju sigurnije. Isto je u zapadnoj Hercegovini i mjestima u srednjoj Bosni. Tamo se vratilo preko 60% prijeratnog stanovništva. Ljudi se polako vraćaju u normalu, danas su dvije škole pod jednim krovom, sutra će možda biti jedna.
Problem je što ti to ne želiš i ne vidiš, nego pod krinkom nekog kvazi patriotizma propagiraš ideju podjele BiH
Pa nemoj mi reci da sam ja ikad rekao da nisam za slobodno kretanje ili nesto tako slicno? A sto se tice MUPa RSa o tome sam pisao milion puta i opet cu ponovoti .. umjesto sto se sralo po RSu bolje je da se ta energija usmjerila u zaposljavanje Bosnjaka u institucijama tog entiteta... al nemamo mi kvalitetne politike za to
do sad smo mogli imati hiljade i hiljade zaposlenih u institucijama RSa od vodovoda do parlamenta da je bilo volje i znanja i to bi najbolje popravilo standard povratnika

Nije u pitanju samo diskriminacijama prema ostalima nego prema svima eto recimo na konkursu se prima 5b-3h-2s-1o
i dzaba sto je ovaj sesti bosnjak bolje trcao ipak ce biti primljen ovaj 1ostali :) ili slicno nadam se da se razumijemo
Komrad

#354 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

pemanapemani wrote:
Ovo sto se tice bosanstva ... molim za oprost
inace za mene je Bosnjak i Bosanac jedno te isto
sretno :)
pemanapemani

#355 Re: Senilni akademik

Post by pemanapemani »

Komrad wrote:
pemanapemani wrote:
Ovo sto se tice bosanstva ... molim za oprost
inace za mene je Bosnjak i Bosanac jedno te isto
sretno :)
Mrsko mi sad kopati po forumu, čisto onako da ti uskočim u usta, al hajd.
Za mene, Bošnjaci i Bosanci se u dosta stvari podudaraju, ali definitivno nisu isto.
Sretno.
Komrad

#356 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

pemanapemani wrote:
Za mene, Bošnjaci i Bosanci se u dosta stvari podudaraju, ali definitivno nisu isto.
Sretno.
Bas bih volio da znam sta ih razlikuje
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#357 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

Penicilin wrote: Ja fakat ne kontam o čemu ti sad odjednom pričaš. Pratim tvoje postove od ranije i ovo što sada pišeš nikako mi se ne uklapa u sliku koju sam stekao o tebi od prije. Koliko se sjećam bio si aktivan i na pdf istorija i očigledno da imaš malo širu sliku. Međutim ovo što pišeš je prosto apsrdno. Ja ne znam gdje si ti bio 90tih i na osnovu čega donosiš zaključke da je bilo prostora za drugačije djelovanje u onim uslovima. Hajde neka mi neko objasni odakle vam ideja da se sa Srbima moglo bilo šta dogovarati. U Karađorđevu je dogovorena podjela između Hrvatske i Srbije još u proljeće 91. Na jesen iste godine proveden je referendum i proglašena je Srpska republika BiH kao zajednica srpskih opština pod SDSom. U isto vrijeme JNA provodi agresiju u Hrvatskoj dok je međunarodna zajenica podjeljena oko stavova povodom cijele situaciju na prostoru bivše Yu. Rusija u to vrijeme nije bila naročit faktor u cijelog igri međutim podrška Srbiji i Miloševiću ću od strane sila poput Britanije i Francuske pa i SAD do neke mjere nije popustila sve do 1994. godine. Da nije bilo rata u BiH te referenduma o nezavisnosti i otpora agresiji sve bi se završilo bez puno drame i pompe. Da Bošnjaci i Hrvati nisu na referendum bosanskih Srba odgovorili referendumom o nezavisnosti Bosna bi opet šapatom pala. Jedini razlog zašto je Bosna dobila državu jeste u tome što je dovoljno krvlju platila za to. Nikada niko ne bi Bosnu posmatrao ništ adrugačije nego što danas posmatra Sandžak da nije bilo referenduma i rata za nezavisnost. Bosna je imala intelekualnog potencijala i istorijskih osnova za samostalnost i 1878. i 1918. i 1945. ali se nije ništa pitala i njenu sudbinu su određivali drugi. Isto bi se dogodilo i da smo imali politikante 92. poput Tunje pametnajkovića i Adil-bega iz Ciriha umjesto Alije. Na kraju krajeva demokratska volja građađana BiH je bio Alija i nezavisnost. Pa čak i da je Tunjo mogao dogovorti savez država sa Srbijom narod to nije želio. Prema tome generali nakon bitke hvala vam na vašoj naknadnoj pameti, ali Bosna ide svojim putem a vi kurcu svirajte.
Djelimično si u pravu....jeste najlakše biti general poslije bitke, ali shvati da pokušavamo pretresti činjenice o dešavanjima van uobičajene ideološki skrojene slike. I zadnja stvar koju treba raditi ponavljati floskule iz novina.

Činjenica jeste da je BiH platila krvavo nezavisnost , a pitanje jeste da li je pored tolikih žrtava uopšte ostvaren cilj i da li smo dobili ono za šta smo se borili, nezavisnu i suverenu BiH? Ja mislim da nismo...dobili smo tri etnička feudalna posjeda unutar granica nekadašnje SRBiH! Sad da li je moglo bolje...moguće da jeste, a treba sve kritički promatrati, pa i ovaj dio historije, i reći da uvijek može bolje, pogotovu da se dala prednost sposobnim, a ne podobnim ljudima. Imali smo već jedan kult ličnosti, onaj Titin, sad stvarno ne vidim potrebu da stvaramo još jedan, Alijin. Sad ne bih želio komunicirati na nivou emocija, već činjenica, a mnoge činjenice, za koje donedavno nisam ni sam znao jer su brižljivo skrivane, ne idu u prilog Alijinoj kamarili.

Ako se pažljivo prati historija jedne ideologije, od Islamske dekleracije, pa do prvih izbor (U svojoj vjeri u svojoj zemlji), pa preko Vašingtonskog sporazuma (i islamizacije ARBiH i ostalih institucija državnog sistema, na prvom mjestu školstva), pa do Deytona, i postratne situacije (podsjećam na Sarajevsku dekleraciju i kada je Alija, od strane međunarodne zajednice naćeran na povratak izbjeglih i raseljenih) i do današnjih Cerićevih pjenušavih hutbi dlaka mi fali da kažem da sam ratovao, ne za svoj spostveni život i za svoju zemlju na političkoj platformi Predsjedništva BiH iz 92, već za mali komad svete muslimanske zemlje :( . Zašto je trebalo 20 godina Islamskoj zajednici da tuži RS za sve porušene džamije? Zašto SDA kao "probosanska" stranka nikad nije pravno ganjala RS da načini izmjene Ustava RS?

Kad se stvari sagledaju iz toga ugla, za mene kao Bosanca, Alijina kamarila zaslužuje jednak prezir kao i Rašina ili Bobanova. Jednostavno kad sve stavim na papir sumnjam u iskrenost ove klike prema državi BiH, jer na kraju uzmi pa pročitaj Alijina djela, pa zaključi sam na temelju najobičnije kvantitativne analize koliko se čovjek bavio Bosnom, a koliko Islamom. Bosna u Alijinoj priči jeste samo objekt, sredstvo za ostvarenje cilja. Šta je cilj bio? Ne znam ni sam :? . Jednostavno postoji velika disproporcija između onog proklamovanog i onoga što se dešavalo na terenu. Znam samo da je na svakom postrojavanju moje jedinice pred Alijom, a bio nam je često, predsjednik Predsjedništva BiH bio pozdravljan tekbirom! :?
Skijash

#358 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

JoseMujica wrote:Sad da li je moglo bolje...moguće da jeste, a treba sve kritički promatrati, pa i ovaj dio historije, i reći da uvijek može bolje, pogotovu da se dala prednost sposobnim, a ne podobnim ljudima.
Slažem se. Ali ako se legitimnom opcijom smatra i pridruživanje četnicima u njihovom stvaranju Velike Srbije samo zato što su četnici tih dana imali ogromnu vojnu prednost, nemamo o čemu razgovarati. Šta je trebao raditi Vikić kad je vidio odnos snaga ? Vaša logika priklanjanja jačem opravdava ustaše koji su se priklonile nacistima, opravdavate Ljotićevo djelovanje, Abdićevo djelovanje, opravdavate svaku saradnju sa zločincima ako su ti zločinci dovoljno jaki.

To što je neki pojedinac kukavica i misli da ne treba istupiti nasilniku na megdan, nije problem. Ali taj svoj kukavičluk ne može predstavljati kao nešto moderno i prihvatljivo jer nisu svi kukavice. Filipović griješi kad kaže da su Bošnjaci trebali dati guzice Beogradu kako ih Beograd ne bi ubijao, mene čudi da ima nekih koji se uopšte slažu sa njim.

Evo uzmi ovo @Komradovo sranje od tumačenja Filipovićevog stava : "ili guzi ili ces biti zguzen". Nije li to amnestija za Poljake koji su učestvovali u progonu Jevreja ? Nije li to amnestija Pavelića ? Shvatate li vi ljudi uopšte šta pišete ?
pemanapemani

#359 Re: Senilni akademik

Post by pemanapemani »

Komrad wrote:
pemanapemani wrote:
Sretno.
Kako ne znaš kada si na nekoliko drugih tema fino objasnio razliku. Parafraziram, Bosanci ne postoje, u najboljem slučaju Bosanac može biti regionalna odrednica kao Krajišnik, Podrinjac, Posavac ... Naravno, nisi zaboravio spomenuti kako ideja bosanstva najviše šteti bošnjaštvu i koči ga u razvoju.

Jebi ga druže, nisi valjda toliko zaboravan.

Sretno ti u daljem propagiranju ideje razje.avanja BiH.
Ridjobrki

#360 Re: Senilni akademik

Post by Ridjobrki »

pemanapemani wrote:
Komrad wrote:
pemanapemani wrote:
Sretno.
Kako ne znaš kada si na nekoliko drugih tema fino objasnio razliku. Parafraziram, Bosanci ne postoje, u najboljem slučaju Bosanac može biti regionalna odrednica kao Krajišnik, Podrinjac, Posavac ... Naravno, nisi zaboravio spomenuti kako ideja bosanstva najviše šteti bošnjaštvu i koči ga u razvoju.

E, meni najviše ovog fali. Šteta što su se u BiH slabo potencirali regionalni identiteti. Ja se npr od svih tih svojih identiteta najkomotnije osjećam upravo u regionalnom i mislim da me najbliže određuje.
JoseMujica

#361 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

Skijash wrote:
JoseMujica wrote:Sad da li je moglo bolje...moguće da jeste, a treba sve kritički promatrati, pa i ovaj dio historije, i reći da uvijek može bolje, pogotovu da se dala prednost sposobnim, a ne podobnim ljudima.
Slažem se. Ali ako se legitimnom opcijom smatra i pridruživanje četnicima u njihovom stvaranju Velike Srbije samo zato što su četnici tih dana imali ogromnu vojnu prednost, nemamo o čemu razgovarati. Šta je trebao raditi Vikić kad je vidio odnos snaga ? Vaša logika priklanjanja jačem opravdava ustaše koji su se priklonile nacistima, opravdavate Ljotićevo djelovanje, Abdićevo djelovanje, opravdavate svaku saradnju sa zločincima ako su ti zločinci dovoljno jaki.

To što je neki pojedinac kukavica i misli da ne treba istupiti nasilniku na megdan, nije problem. Ali taj svoj kukavičluk ne može predstavljati kao nešto moderno i prihvatljivo jer nisu svi kukavice. Filipović griješi kad kaže da su Bošnjaci trebali dati guzice Beogradu kako ih Beograd ne bi ubijao, mene čudi da ima nekih koji se uopšte slažu sa njim.

Evo uzmi ovo @Komradovo sranje od tumačenja Filipovićevog stava : "ili guzi ili ces biti zguzen". Nije li to amnestija za Poljake koji su učestvovali u progonu Jevreja ? Nije li to amnestija Pavelića ? Shvatate li vi ljudi uopšte šta pišete ?
sorry skijash to sve stoji ali ne pretresamo ova dešavanja iz etičkog već iz političkog ugla, uzročnoposljedičnih veza (čisti makjavelizam). Etika nema mjesta u političkoj praksi, barem se to može skontati iz historije. Volio bih i sam da nije tako :( ali sve mi govori suprotno...na žalost :(

šta reći npr. za ovo:
pemanapemani = Kako ne znaš kada si na nekoliko drugih tema fino objasnio razliku. Parafraziram, Bosanci ne postoje, u najboljem slučaju Bosanac može biti regionalna odrednica kao Krajišnik, Podrinjac, Posavac ... Naravno, nisi zaboravio spomenuti kako ideja bosanstva najviše šteti bošnjaštvu i koči ga u razvoju.
:shock: :cry: :-) :? :-? :shock:
a nacija = država i ko god ima BH pasoš nacionalno jeste Bosanac i Hercegovac...bosanski Srbi i Hrvati i Bošnjaci nisu nacije, iako se sve tri grupacije ponašaju kao da jesu i reduciraju državu BiH na svoje poluprivatne prćije koje su uzurpirali.

Oni meni nema Bosne!

ili još bolje kako je Josip pričao kad je bio na Vlašići i sretne svog Fadila i pita on Fadila: " Jel bolan Fadile šta će biti s ovom našom Bosnom...imal nade?! i kaže Fadil: "Moj Josipe svi je jebu mora se nešta iskotit".
Last edited by JoseMujica on 29/05/2011 12:44, edited 1 time in total.
pemanapemani

#362 Re: Senilni akademik

Post by pemanapemani »

JoseMujica wrote:
Skijash wrote:

sorry skijash to sve stoji ali ne pretresamo ova dešavanja iz etičkog već iz političkog ugla, uzročnoposljedičnih veza (čisti makjavelizam). Etika nema mjesta u političkoj praksi, barem se to može skontati iz historije. Volio bih i sam da nije tako :( ali sve mi govori suprotno...na žalost :(
Izvinite što se ubacujem u diskusiju, samo bih nešto pitao. Da li je onda svaka borba uzaludna? Da li je onda Tito trebao sklopiti pakt sa Hitlerom? Da li bi se desila francuska revolucija? Da li bi u 21. stoljeću imali apartheid u Južnoafričkoj republici? itd.
Skijash

#363 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

JoseMujica wrote:
Skijash wrote:

Treba onda mijenjati istorijski pogled na Pavelića, Ljotića i Dražu, jer ljudi su izgleda postupili sasvim ispravno, dok su partizani, odlukom da svjesno idu protiv jačeg, pogriješili. Prosto je nevjerovatno šta se sve može danas reči bez trunke stida i kakve se samo bljuvotine može predstaviti legitimnom političkom opcijom.
Baudelaire

#364 Re: Senilni akademik

Post by Baudelaire »

Pošto Bošnjak po defaultu mora biti musliman, ja se radije deklarišem kao Bosanac ( i Hercegovac ) jer je to širi naziv i obuhvata i ljude iz naše druge dvije nacije. Što se tiče priče o priklanjanju Srbiji, koliko se ja sjećam nekog od haških suđenja u ovih par mjeseci, dokazaše da je već '91 bilo dosta vojnih položaja oko Sarajeva, haman da se samo naredba čekala. Pod krinkom vojnih vježbi JNA je opsadu napravila prije referenduma.
Skijash

#365 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

pemanapemani wrote:
JoseMujica wrote:
Skijash wrote:

Izvinite što se ubacujem u diskusiju, samo bih nešto pitao. Da li je onda svaka borba uzaludna? Da li je onda Tito trebao sklopiti pakt sa Hitlerom? Da li bi se desila francuska revolucija? Da li bi u 21. stoljeću imali apartheid u Južnoafričkoj republici? itd.
Cilj - sačuvati guzicu
Sredstva - koaliranje sa jačim (nacisti, fašisti, Milošević itd itd)

Sa likovima koji tako razmišljaju nema konstruktivne diskusije brate jer se ti i ja ne možemo staviti u poziciju nekog koga boli kurac za ostale. Zato ih i ne razumijemo niti oni razumiju nas.

Riječi su iste, ali govorimo potpuno različitim jezicima.
JoseMujica

#366 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

pa npr. u Srbiji upravo to i rade...zaboravljaš da pobjednici pišu historiju.....pogledaj malo sarajevske osvrte na događaje iz posljednjeg rata...sve više liče na borbu muslimana za opstanak vjere, a sve manje na borbu bh. građana za opstanak države BiH.

Razumijem tvoju kritiku i isto mislim o tome što i ti...ko da mi je drago što jeste na žalost tako kako jeste?! :cry:

evo analize zdžbenika iz Srbije
Srbija: Udžbenici i revizionizam 1941

Piše: Dubravka Stojanović (Peščanik)

U srpskom iskustvu istorijska nauka i nastava istorije češće su imali funkciju neke vrste predvojničke obuke nego discipline kritičkog mišenja. One su često upotrebljavane da bi se istorija koja se dogodila prilagodila potrebama one koja je bila u toku, da bi se prošlost „promenila”, da bi opravdala sadašnjost ili da bi se sadašnji motivi stavili u prikladan, mada ne i realan, istorijski kontekst. Istorija nije bila više samo puki dobavljač mitova potrebnih za kreiranje nacionalnih identiteta, ona je postala i deo „ratnih arsenala”, ona je pomagala da se ratovi, pa tako i oni devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, opravdaju, utemelje i, kasnije, opevaju. Tako su udžbenici istorije, koji su uvek pouzdano ogledalo za istraživanje društva i njegovih vrednosti, tokom poslednje dve decenije u Srbiji i njoj susednim zemljama, postali i aktivni učesnici u kreiranju „novih društava“ i ”novih svesti”, u mnogo čemu čak i „avangarda”, jer su kao istorijske istine plasirali ideje koje su do tada bile marginalne.

To se, u prvom redu može reći za najnoviju generaciju udžbenika koji su u upotrebi u Srbiji od 2002. godine. Interpretacije prošlosti koje su u njih unete pripadale su do tada jednoj uskoj i marginalnoj grupi mlađih istoričara koji su svoje karijere posvetili „istorijskom čišćenju” slike o četnicima i njihovoj ulozi u Drugom svetskom ratu. Njihova ranija aktivnost na tom polju imala je, bez sumnje, svoje poklonike, ali je ostajala zatvorena u krugovima koji su ideološki bliski četničkom pokretu i nije uspevala da bitnije utiče ni na istoriografiju, pa ni na promenu slike o Drugom svetskom ratu. Međutim, posle promene vlasti u Srbiji 2000. godine ta grupa je, bez javnog konkursa, dobila priliku da napiše nove udžbenike istorije za 8. razred osnovne i 4. razred srednje škole. Zbog monopola Zavoda za izdavanje udžbenika koji, bar kad je u pitanju istorija, u Srbiji još uvek traje, to su poslednjih godina i jedini udžbenici u kojima se izlaže istorija 20. veka. Jedan od najvećih problema s tim učilima nastao je upravo zbog toga što su interpretacije Drugog svetskog rata u njima doživele drastične transformacije koje imaju dimenzije potpune revizije prošlosti, čime je u istorijsku svest đaka u Srbiji uneta nova matrica mišljenja o odnosu između fašizma i antifašizma.

U udžbenicima koji su u Srbiji bili u upotrebi tokom 90-ih godina 20. veka Drugi svetski rat bio je predstavljen kroz specifičnu ideološku konfuziju koja je i inače obeležila vreme vladavine Slobodana Miloševića[1]. U tumačenje partizanskog i četničkog pokreta unet je specifičan i ambivalentan ideološki amalgam komunističke i nacionalističke ideologije, tako da je ranije nesporna slika Josipa Broza Tita i njegovog partizanskog pokreta bila mehanički spojena sa idealizovanom slikom Draže Mihailovića i njegovih četnika. Oba pokreta predstavljena su kao antifašistička, kao oni koji su se borili protiv nacističke okupacije. Time je drama građanskog rata bila u potpunosti potisnuta, a pozicije dve zaraćene strane ostale su nejasne da bi se među njima mogao napraviti veštački balans, koji je trebalo da posluži kao tranziciono premošćavanje do neke buduće istorijske situacije koja bi omogućila i jasniji odnos prema Drugom svetskom ratu u Srbiji.

Ta situacija kao da je, bar za autore novih udžbenika, došla posle promena 2000. godine. Udžbenik istorije za završni razred srednjih škola (objavljen 2002)[2] i onaj za završni razred osnovnih škola (objavljen 2006)[3] kao svoj prvenstveni zadatak stavili su reinterpretaciju i reviziju Drugog svetskog rata. Način na koji su ti događaji viđeni u ovim knjigama bili su direktno suprotni njihovim interpretacijama tokom komunističkog perioda. Najvažnija promena dogodila se u tretmanu četnika i partizana, s tim što je izmenjena i ocena kolaboracionističkog režima Milana Nedića. General Milan Nedić, predsednik srpske vlade pod okupacijom, predstavljen je kao čovek „velikog ugleda kod Srba“, koji je kako piše, spasavao „biološku supstancu srpskog naroda“, jer je „smatrao da je Nemačka trenutno suviše moćna i da se sa okupatorom, kako bi se sprečilo dalje stradanje srpskog naroda – mora sarađivati. Zbog strahovitih odmazda nad civilima protivio se svim nepromišljenim pokretima potiv okupatorske vojske“[4]. U novim udžbenicima bitno je ublažena i ocena uloge koju je imao Dimitrije Ljotić i njegov Srpski doborovaljački korpus, koji su bili glavni pomagači SS jedinicama i Gestapou u masovnim hapšenjima i zločinima vršenim po Srbiji. U udžbenicima su, bez pominjanja njihove stvarne uloge, prikazani jednom rečenicom koja više skriva nego što otkriva: „njihov ideloški fanatizam bio je veći i od komunističkog“[5].

Ipak, najveći napor uložen je da bi se promenio lik četničkog vođe Draže Mahailovića i njegovih vojnih jedinica. Da bi četnici i partizani izmenili mesta good i bad guys bilo je potrebno učiniti duboke rezove na tri najvažnija pitanja: 1. pitanje tumačenja međusobnog odnosa četnika i partizana, 2. pitanje kolaboracije i 3. pitanje zločina nad civilima. Suština tih promena bila je da se četnici prikažu kao istinski i jedini predstavnici srpskih nacionalnih interesa, koji su, iako, kako se u udžbeniku neprestano instistira, pokretači antifašističkog otpora, na kraju izdati od saveznika. Ta saveznička „izdaja“ ostala je neobjašnjena, ali se pojavila kao jedino obrazloženje četničkog poraza. Četnici su prikazani kao jedini istinski pokret protiv okupatora, kao „jezgro srpskog građanskog otpora“ koji je „za raziku od komunista koji su nameravali da podele srpski etnički prostor, pod srpskim zemljama, pored Srbije, podrazumevao Crnu Goru, celu Bosnu i Hercegovinu, deo Dalmacije uključujući i Dubrovnik i Zadar, ceo Srem uključujući Vukvar, Vinkovce i Dalj, Vojvodinu, Kosovo i Metohiju i južnu Srbiju (Makedoniju)“[6], čime su autori udžbenika iscrtali svoju željenju kartu etničkih granica.

Kada je reč o izmenama koje su unete u tumačenje odnosa četničkog i partizanskog pokreta, prikazano je da se radi o dva ravnopravna pokreta otpora, ali već čitav niz detalja otkriva koji je pokret ideološki bliži piscima udžbenika. Tako, na primer, iako se navodi da su nastali istovremeno, prvi deo teksta je posvećen četnicima, dok se tek posle nekoliko strana pojavljuju i partizani. Ili, još rečitiji primer: slika Josipa Broza Tita nalazi se tek na osmoj strani od početka lekcije posvećene Drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije. Takođe, u uporednim biografijama dvojice vođa, navodi se da je Dragoljub Miahilović bio čovek koji je obrazovan u Francuskoj i koji je voleo francusku književnost, dok je Tito kratko predstavljen kao „notorni agent Kominterne“[7].

Da bi se prikrila suština građanskog rata u Srbiji i četnički napadi na slobodnu teritoriju koju su partizani stvorili u okolini Užica u leto 1941. godine, bilo je potrebno u velikoj meri izmeniti istorijske činjenice. Tako se govori o oslobođenoj teritoriji, ali se ni na jednom mestu ne navodi da su je vojno oslobodili partizani i držali je pod svojom vlašću, jer bi to značilo priznavanje partizanskog vojnog uspeha. Autorima je bilo važno da se taj deo ratne istorije iskoristi samo da bi se stvorio utisak da su partizani prvi napali četnike i time izazvali građanski rat a da se, pritom, prikrije činjenica da su četnici, zajedno sa nemačkim snagama, napali slobodnu teritoriju i time pomogli da dođe do kraja borbi u Srbiji[8].

Sledeće pitanje koje je autorima udžbenika predstavljalo problem u interpretaciji jeste pitanje kolaboracije. Da bi se sa četnika skinula odgovornost kolaboracije, bilo je potrebno primeniti čitav niz retoričkih sredstava i prikriti veliki broj istorijskih činjenica. U prvom udžbeniku koji je objavljen 2002. godine, primeri četničke kolaboracije nisu ni bili navedeni, ali se posle kritika u javnosti, u drugom udžbeniku, onom iz 2006. godine, pojavio čitav niz argumenata koji suštinski opravdavaju kolaboraciju. Jedan od tih argumenata jeste stalno insistiranje na tome da su svi učesnici u ratu na jugoslovenskom tlu kolaborirali sa okupatorskim snagama, čime je već unapred nabavljena indulgencija za četničku saradnju. To, međutim, autorima nije bilo dovoljno, pa su dodali i eksplicitno opravdanje takvog postupanja: „Među mnogim četničkim starešinama prevladalo je mišljenje da je italijanska vojska znatno manje opasna od ustaša i da stoga treba obustaviti dalju borbu. Italijanska okupacija bila je najbolje „ratno rešenje“ za očuvanje golog života Srba, naročito na prostoru Like, severne Dalmacije i Hercegovine, a italijanski vojnici najmanje zlo od svih zala s kojima su imali da se nose“, ili, na istom mestu, još jasnije: „Jedan četnički komandant iz Dalmacije pisao je Mihailoviću da bi rat sa Italijanima predstavljao početak potpune katastrofe srpskog naroda. Zato je on svesno zagovarao kolaboraciju sa njima, kao „jedan i jedini preostali put“ za spasavanje naroda, koji je u NDH već „iskrvavaljen i slomljen.“[9]

Kada je kolaboracija u pitanju, poseban problem za reinterpretaciju istorije autorima udžbenika predstavljala je bitka na Neretvi u kojoj su četnici zajedno sa italijanskim trupama sa brda napadali partizane koji su preko te reke prenosili ranjenike. Da bi se izbeglo objašnjenje te ratne situacije napisan je sledeći tekst: „Tako je nastao najdramatičniji trenutak između dve vojske i moralna dilema kod četničkih komandanata zbog sudbine narodnog zbega u slučaju da dođe do odsudne bitke. Kod partizanskih komandanata takve dileme nije bilo.“[10] Kasniji napad četnika i italijanskih trupa na kolonu ranjenika nije pomenut.

S druge strane, partizanska kolaboracija prikazana je kao daleko uspešnija i sasvim drugačije motivisana. Sudeći po tekstu udžbenika, partizani nisu imali nameru da sačuvaju narod kao četnici i nedićevci, već je navedeno da su oni ušli u saradnju s Nemcima radi jasnih vojnih interesa. Njihov prvi ratni cilj, reklo bi se sudeći po udžbeniku, bio je da poraze četnike, pa je tako saradnja sa okupatorima trebalo da posluži da bi „svoj glavni udar usmerili na četnike“[11]. Na drugom mestu, partizanska vojna strategija i saradnja s Nemcima, prikazana je i kao ozbiljna ratna politika koja je ugrožavala i međusavezničke odnose i dogovore velikih sila. Partizani se, u tom delu teksta, više ne prikazuju samo kao neprijatelji četnika, već i kao protivnici savezničke Velike Britanije i kao snaga koja je imala za cilj da poremeti plan savezničkog iskrcavanja na Balkanu. Podrazumevajući da bi to iskrcavanje četnicima donelo pobedu u Drugom svetskom ratu, autori udžbenika navode: „Visoka partizanska delegacija predlagala je (Nemcima) obustavu neprijateljstava u obostranom interesu. A obostrani interes i partizana i Nemaca u tom trenutku bio je da ne dođe do iskrcavanja Engleza na Jadransku obalu.“ Navedeno je da su partizani s Nemacima imali oko 40 sastanaka, kao i da je partizanska delegacija „putovala sa urednim ustaškim propusnicama i u nemačkoj pratnji“[12].

Treće pitanje koje je doživelo suštinske izmene u najnovijim udžbenicima jeste pitanje ratnih zločina. U prvom udžbeniku objavljenom posle promena 2000. godine bilo je navedeno da su partizani na oslobođenim teritorijama „hapsili, maltretirali i streljali ne samo one za koje je postojala sumnja da sarađuju sa okupatorom, već i one koji su bili potencijalni klasni neprijatelji“, dok se za četnike samo kaže da su ponegde i oni „učestvovli u nemilosrednom građanskom ratu“[13], ali se ne pominju njihovi zločini nad civilima nesrpskog porekla u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Posle kritika u javnosti, isti autori su u svom novom udžbeniku za 8. razred osnovne škole dodatno pojačali svoju poziciju. I dalje se navode četnički zločini nad drugim bivšim jugoslovenskim narodima, ali isključivo, kako se kaže, nad „komunističkim jatacima“, što, pretpostavlja se, samo po sebi daje iskupljenje. Podvučeno je i da su ta ubistva činile pobunjene četničke jedinice koje nisu bile ni pod čijom kontrolom. Uz to se dodaje da je jedna od „najprimenjivanijih mera zastrašivanja kod četnika bilo batinanje“[14].

S druge strane, za partizane se kaže da su za sobom ostavljali „pasja groblja“, dakle neobeležene masovne grobove svojih protivnika, i da je u narodu postojao strah od partizana čiji su „preki sudovi i ne trepnuvši osuđivali ljude na smrt ... Tajna i javna ubistva uglednih ljudi i običnih seljaka, ubistva iz osvete, kao i onih članova KPJ koji su se tome suprotstavljali, bili su skoro svakodnevne pojave.“[15]

Sam kraj rata i partizanska pobeda opisani su u potpoglavlju čiji je naslov „Ofanziva na Srbiju“[16], čime se već jasno stavlja do znanja da se nije radilo o onome što se donedavno zvalo oslobođenjem, već o „komunističkoj okupaciji“, čime je svim događajima dat poptuno suprotan predznak. Kao glavni razlog koji je doveo do partizanske pobede navedena je činjenica da su njih podržali saveznici, dok njihova brojačnost, organizacija i vojni uspesi nisu pomenuti. Ujedinjavanje snaga četnika, nedićevaca i ljotićevaca protiv partizana prilikom njihovog prelaska u Srbiju u leto i jesen 1944. godine, objašnjeno je kao nužnost proistekla iz činjenice da su saveznici ostavili svoje stare saveznike četnike, priklonili se partizanima i time izazvali otpor jedinica Draže Mihailovća, nateravši ih na kolaboraciju: „Prednost koju su saveznici dali partizanima učinila je da su se sada na istoj strani našli do tada politički veoma udaljene vojske: četnici, nedićevci i ljotićevci, Nemci i Bugari.“[17] Naglasak je, dakle, stavljen na odgovornost saveznika za četničku kolaboraciju i na, kako kažu autori, činjenicu da su te snage ranije bile „veoma udaljene“, čime je ponovo izbegnuto da se kolaboracija nazove svojim imenom i da se pokaže ideološka bliskost tih pokreta.

Budući da je četnički pokret u novim udžbenicima prikazan kao jedini koji je izražavao „srpske nacionalne interese“, i sam kraj Drugog svetskog rata dobio je sada sasvim izmenjen smisao. Srbija se, po novom udžbeniku, logično, porazom četnika, našla na strani poraženih u Drugom svetskom ratu, što nedvosmisleno kazuje završna, boldovana rečenica dela udžbenika posvećenog Drugom svetskom ratu: „U Drugom svetskom ratu srpsko građanstvo bilo je uništeno, nacionalni pokret razbijen a inteligencija je doživela slom.“[18] Poraz četnika time je izjednačen s porazom Srbije, čime joj se oduzima njena partizanska i antifašistička tradicija, kao i čenjenica da se, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, našla na strani sila pobednica kao važan saveznik. Autori udžbenika bili su spremni, dakle, čak i da izmene ishod Drugog svetskog rata i da Srbiju stave na stranu poraženih da bi sproveli svoju ličnu, četnicima naklonjenu verziju događaja.

Dramatične izmene koje su doživela ne samo tumačenja prošlosti, već i sama prošlost, odnosno istorijske činjenice, dokazuju tezu iznetu na početku da je nastava istorije u Srbiji još uvek politička disciplina par excellance. Ideološka dvosmislenost Miloševićevog režima učinila je da je i samo viđenje prošlosti ostalo negde između komunističke i nacionalističke interpretacije, ili, češće, njihov spoj. Postmiloševićeve vlasti su, takođe, uprkos demokratskoj retorici, ostavile istoriju u ulozi svoje legitimacijske baze. Može se prihvatiti argument da svaka tranzicija traga za svojim istorijskim utemeljenjima i da je nastava istorije bila žrtva ideoloških tumaranja u većini postkomunističkih zemalja.

Ono što u srpskom slučaju posebno brine jeste identifikacija sa antidemokratskim vertikalama prošlosti, a kad je Drugi svetski rat u pitanju, sa onim strujama koje su se u tom ratu našle na strani gubitnika. Jasna je logika koja antijugoslovenstvo i antikomunizam pretvara u anti-antifašizam, što može biti opasan doprinos opštem ideološkom i političkom lutanju Srbije. Ipak, još više brine činjenica da nastava istorije i dalje može biti područje najvećih manipulacija, pa čak i da udžbenici mogu imati, da tako kažemo, avangardnu ulogu. Radi se o tome da su ovakve interpretacije nastanka Jugoslavije i Drugog svetskog rata ušle u udžbenike pre nego što su se pojavile u naučnoj istoriografiji, što nije uobičajeni put. Uz to, udžbenici istorije postali su i politička prethodnica. Tako je, u Narodnoj skupštini, posle usvajanja zakona u kome se izjednačavaju četnici i partizani na pitanje novinara na kojim naučnim činjenicama se temelji takva politička odluka, jedan uticajni poslanik tada vladajuće stranke Vojislava Koštunice odgovorio da to, kako je rekao, piše i u udžbenicima za osnovnu školu. Tako su udžbenici postali više od prostora za manipulaciju prošlošću, postali su argument u političkoj borbi, čime su se još više udaljili od svoje obrazovne funkcije.

Poglavlje iz zbornika Kultura sjećanja: 1941. Disput Zagreb, 2008. Ova knjiga je drugi tom iz edicije koja tematizira sjećanja na prijelomne godine XX stoljeća u bivšoj Jugoslaviji – 1918, 1941, 1945, 1991.
Skijash

#367 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

JoseMujica wrote:pa npr. u Srbiji upravo to i rade...
Da, pošto četnici u Srbiji nalaze način da rehabilitiraju političku opciju koja je bila u službi Hitlera, to i mi treba da radimo. Srbija je uvijek bila primjer :) I kako bi to trebalo da izgleda : Djelovanje ustaša u BiH tokom Drugog svjetskog rata je sasvim razumljiva i prihvatljiva pojava jer su tada nacisti bili jači i zato je trebalo svrstati se na njihovu stranu.

Je li tako treba da razmišljamo ? U redu za Muhameda Filipovića, čovjek je senilan i ne zna šta lupa, ali kakvo je tvoje opravdanje ?
JoseMujica

#368 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

kažem ti da se slažem s tobom glede toga....ali to nam se dešava :(

pogledaj na pdf historija na temu Handžar pa da vidiš kakvih ima postova...na sreću pa je još to manjina

a nemam se za šta pravdati...kad govorim o nekim političkim događajima govorim kroz prizmu političkog a ne etičkog tumačenja. Sad neka odluka može biti politički odlična, glede rezultata, da li je istovremeno etički ispravna? ne nužno...može biti i naopaka (npr. Čerčil jaran sa Staljinom u WWII ili Hirošima) ali šta je politički bitno jeste da daje rezultate.

sad zajebi moralisanje jer niti moje niti tvoje moralisanje nemre vratiti u život one ljude pobijene uPrijedoru, Srebrenici, Sarajevu i da ne nabrajam dalje.

Zašto uporno protežiraš ili-ili sliku svijeta?
Skijash

#369 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

JoseMujica wrote:kažem ti da se slažem s tobom glede toga....ali to nam se dešava :(

pogledaj na pdf historija na temu Handžar pa da vidiš kakvih ima postova...na sreću pa je još to manjina
I ostaće manjina :) Nije mi samo jasno zašto se neko poput tebe hvata u to kolo. Filipovića treba odjebati a njegova teza da se Sarajevo trebalo staviti u službu Beograda ne može i neće postati prihvatljiva jer se tako otvara jedan abolicionistički pristup Paveliću i Draži.
Komrad

#370 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Baudelaire wrote:Pošto Bošnjak po defaultu mora biti musliman, ja se radije deklarišem kao Bosanac ( i Hercegovac ) jer je to širi naziv i obuhvata i ljude iz naše druge dvije nacije. Što se tiče priče o priklanjanju Srbiji, koliko se ja sjećam nekog od haških suđenja u ovih par mjeseci, dokazaše da je već '91 bilo dosta vojnih položaja oko Sarajeva, haman da se samo naredba čekala. Pod krinkom vojnih vježbi JNA je opsadu napravila prije referenduma.
Ne mora... i nije
Naziv Bosnjak ili Bosnjanin je stariji od pojave muslimanstva i islama na ovim prostorima
Skijash

#371 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

JoseMujica wrote:a nemam se za šta pravdati...kad govorim o nekim političkim događajima govorim kroz prizmu političkog a ne etičkog tumačenja.
I kažem ti, ako je Pavelić ispravno postupio jer se priklonio jačem i ako je Jasenovac "politički odlična odluka" kako već kažeš, neko je ozbiljno zajebao stvar tokom tvog odgoja. Ti možeš taj šugavi pristup promovisati još 30 godina, a ja ću mu se još 30 godina suprotstavljati. Nikad se neću pomiriti sa tezom da su Draža i Pavelić vukli politički ispravne poteze.
Komrad

#372 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

pemanapemani wrote:

Bosanac kao nacija ne postoji zvanuicno :) i danas predstavlja regionalnu odrednicu bas kao posavac, podrinjac ili hercegovac... sta je sporno?
Bosnjak pripadnik Bosanske drzave tokom hiljadu godina... Bosanac isto tako, Bosnjanin isto tako zavisi kako ko i u koje vrijeme izgovara

Bosanac danas predstavlja sredstvo da se razjedine Bosnjaci jer se Bosnjaci danas iskljucivo vezu za islam i muslimanstvo sto je pogresno. Naziv Bosnjak pripada svim drzavljanima BiH podjednako bez obzira da li su katolici, srbi, muslimani ili nesto cetvrto
JoseMujica

#373 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

Skijash jebga ti ko da ovo i ne pročita:
kad govorim o nekim političkim događajima govorim kroz prizmu političkog a ne etičkog tumačenja. Sad neka odluka može biti politički odlična, glede rezultata, da li je istovremeno etički ispravna? ne nužno...može biti i naopaka (npr. Čerčil jaran sa Staljinom u WWII ili Hirošima) ali šta je politički bitno jeste da daje rezultate.

sad zajebi moralisanje jer niti moje niti tvoje moralisanje nemre vratiti u život one ljude pobijene uPrijedoru, Srebrenici, Sarajevu i da ne nabrajam dalje.
nije to pitanje stavljanja u službu beograda već političkog problema izvlačenja najboljeg mogućeg iz najgore moguće situacije. To je umjetnost vođenja politike.

Trebalo je pokušati svim silama prolongirati rat i to je poenta, ali to je opet kratkoročni cilj. Pravo je pitanje sad šta je bio dugoročni cilj i da li su ga (Alija i ekipa) uopće imali? bez tog odgovora sve ovo što smo napisali o ovome pada u vodu.

PS

komrad današnji i nekadašnji pojam Bošnjak i nekadašnji Bošnjanin jesu slični pojmovi formalno ali ne i sadržajno. Bošnjanin u današnjem vaktu bi označavao Bosanca a ne Bošnjaka (Bošnjaka-muslimana kako to Cerke voli dodat). Zašto? Zato što fra Ivo Jukić kad piše o Bošnjacima piše o stanovnicima Bosne, Kulin ban kad se obraća "dobrim Bošnjanima" obraća se svojim podanicima, stanovnicima Bosne. Čak i ono "Kalajevo integralno Bošnjaštvo" (kako su mu prilijepili srpski historičari) fokusirano je na svo stanovništvo BiH. Današnji pojam Bošnjak reduciran je na samo jednu etničku skupinu, koju čine bh. muslimani, odnosno dio nekadašnjih narodosnih Muslimana. Ja sam na popisu 91 bio Musliman, a danas sam Bosanac, odnosno ostali (po Ustavu BiH)
Komrad

#374 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Skijash wrote:
JoseMujica wrote:a nemam se za šta pravdati...kad govorim o nekim političkim događajima govorim kroz prizmu političkog a ne etičkog tumačenja.
I kažem ti, ako je Pavelić ispravno postupio jer se priklonio jačem i ako je Jasenovac "politički odlična odluka" kako već kažeš, neko je ozbiljno zajebao stvar tokom tvog odgoja. Ti možeš taj šugavi pristup promovisati još 30 godina, a ja ću mu se još 30 godina suprotstavljati. Nikad se neću pomiriti sa tezom da su Draža i Pavelić vukli politički ispravne poteze.
Otisao si skroz u drugom pravcu ...
Ne vjerujem da niko ovdje na forumu podrzava jasenovac, omarsku, vukovar ili nesto slicno
Prva stvar koju trebamo razjasniti jeste da u politici nema mjesta emocijama

Put koji je imala Crna Gora je put koji smo i mi trebali slijediti po mom misljenju
Ridjobrki

#375 Re: Senilni akademik

Post by Ridjobrki »

Dečki, ta je problematika zabrljana do maksimuma i nećete naći odgovor na ta pitanja u milion forumskih polemika. Jedino oko čega se tu može naći common ground jeste: krucijalne stvari za identitet naroda su bile prepuštene šačici dezorijentiranih amatera bez jedinstvenog stava, čvrstog karaktera, sa viškom sujeta a manjkom kapaciteta da realiziraju stoti dio od svojih ambicija. To je cijela priča i zbog ovoga mi vodimo ovakve rasprave i vodićemo ih još dugo jer su meštri krenuli u projekt i stali na izradi tenderske dokumentacije - otprilike tu je zapeo projekt izgradnje bošnjačke nacije.
Post Reply