Challenger__ wrote:jeza u ledja wrote:Bow to the master.

Umjesto da 1. osporiš argumente, ili 2. makar razmisliš o njima, personalizuješ stvar, svodiš je na bizarnu ličnu ravan. Ipak, ovdje ima nekoliko ljudi od kojih možeš nešto saznati, proširiti vidike, pa i imati ličnu korist. Kakvu? Npr da sagledaš procese da te ne zateknu događaji. Šta npr? Dron u glavu u sred SAD ili sličan demokratski poduhvat...
Dakle, arumenti prije svega.
1)Mianmar, doveli na vlast onu drolju potpuno kontroliranu od kinomrzca Dalaj Ljame (dakle od vasingtona) i pripremaju investicije vise biliona u zemlji koja je do prije 3 godine toliko mrzila ameriku da je (uz kubu i s. koreju) bila jedina gdje nije bilo kole. Plus, samo heftu nakon posjete Kilari, Mianmar je zapoceo genocid nad rohinjama. Ascare naruceno.
2) Thailand, doveli na vlast sestru od onog narkobosa Taxina, dokazanog usa igraca te da ih dodatno unestabile nahuskali Mianmar da otme thai hram uz podrsku artiljerije (iako thailnd ima cak i nosac aviona, jako mocna zemlja).
3) Oce da se vrate na filipine i reaktiviraju vojnu bazu tu pred nosom kine, a u isto vrijeme podrzavaju i naoruzavaju islamiste na jugu filipina prenoseci nemire cak i na borneo.
4) Nahuskali japan da prisvoji cisto kineska ostrva
5) Stalne tenzije koje proizvode na relaciji Sri Lanka - Indija
Od najmirnijeg regiona na planeti ovi nato teroristi ce ubrzo od pacific region napravit dzehennem.
Ali, S. koreja je prva i najvaznija na spisku planiranih zlocina. Zato sto je ona objektivno jaka vojna sila koja ima raketnu i nuklearnu tehnologiju.
Pa napisao sam u vezi ovog pod 1).
U vezi 2), 3) i 4) znam samo povrsno. Nisam nikad cuo da su u Tajlandu americki igraci, sta god to znacilo? Sto se tice kineskih ostrva, Ako je to ona prica oko ostrva u Juznom Kineskom Moru (Pratley Islands ovako nesto), to je samo prica o nafti i nicemu vise i ne sjecam se da je u to upetljan Japan, vec Malezija i Filipini kontra Kine (al to vjerovanto nije to).
Sto se tice 5), o tome znam dosta i to je totalna glupost. Cuj proizvode tenzije?! Ko proizvodi tenzije? Koliko znam odnosi izmedju dvije zemlje su dosta prijateljski u odnosu na ranije. To nije slucaj kad su u pitanju Tamilci sa juga Indije koji smatraju Tamilce u Sri Lanci bracom (iste one Tamilce koji su izmislili "tehniku" bombasa-samoubica i pravili godinama haos po ostrvu). No Tamilci u samoj Indiji nemaju veliki uticaj, odnosno nisu bas u dobrim odnosima sa ostatkom zemlje (neki traze i nezavisnost drzave Tamil-Nadu odmah preko puta Sri Lanke). Tako da je Indija prakticno na strani strane vlade , a nasuprot dijela naroda svoje drzave, pa su Tamilski tigrovi u jednom trenutku ratovali protiv same Indije (protiv njihovih mirovnih trupa).
Uglavnom, znamo svi da se dugorocna vanjska politika Amerike okrece Pacifiku, odnosno Dalekom Istoku, a odmice od Bliskog Istoka. Mozda je i ova prica oko S. Koreje dio toga, ali sigurno ne na nacin na koji ti i ostali to ovdje predstavljate, kao namjerno izazivanje krize na nacin na koji je to uradjeno u Iraku.
Jednostavno dosao je na vlast neiskusni balavac koji u drzavi ima svojstvo bozanstva i ocigledno ima neogranicenu vlast da radi sta zeli. Njegove akcije prizvode reakcije. Jednostavno.
No posto ti u svemu vidis kontra-kontra-kontra teorije, ti ces u ovome naci sve i jedan odgovor umjesto onog najjednostavnijeg - a to je da je S. Koreja fantomska drzava iz Orwellovih romana.
I ne, ovo nije moja invitacija tebi za nekom ozbiljnom raspravom, vise intermeco izmedju tvojeg lamentiranja izmedju nirvane i zena, magicnih misli konfucija i branitelja dobra brus lija, Sen sei.