Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
Hafis

#2251 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

bole1st wrote:
JackTheStripper wrote: Ja imam problem samo s Srbima katolicima iz zapadne Hercegovine, i njihovim rodacima u srednjoj Bosni.
Kazes baniralo te? :lol:
A vjeruješ mi da nije loš čovjek, samo mu ovako ponekad češće izleti.
inače, multietničar za primjer :)
Styling

#2252 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Styling »

Danguba wrote:
Styling wrote:
Danguba wrote:Cova na mrskoj bosnjackoj FTV kod Duske... :izet: :D

Ja konja braco draga... :-) negira Ostale a trazi neka prava.
Kad njega slusam, ispade da je on jedini za pravu stvar a svi ostali su u krivu.
Stvarno ne znam koga oni handre. Sutra HDZ izlazi sa svojim prijedlogom direktnog biranja kome se protive poslanici iz eresa.
On to zna da ne moze proci upravo zbog Dodikovog protivljenja i zasto to uopce i predlaze. Valjda da i poslanici zarade placu.
Valjda su se on i Dodik tako dogovorili da nas i dalje vuku za nos.

Mulja i laze bez grca na licu. 8)
JackTheStripper

#2253 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by JackTheStripper »

Hafis wrote:
bole1st wrote:
JackTheStripper wrote: Ja imam problem samo s Srbima katolicima iz zapadne Hercegovine, i njihovim rodacima u srednjoj Bosni.
Kazes baniralo te? :lol:
A vjeruješ mi da nije loš čovjek, samo mu ovako ponekad češće izleti.
inače, multietničar za primjer :)

O tome da li sam ja dobar ili los covjek ti nemas pravo donositi sud, jer me u stvarnom zivotu ne poznajes.
Ovo zadnje nije vrijedno nikakvog komentara.
Danguba

#2254 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

Picula: BiH je na samom začelju evropskog puta među svim zemljama zapadnog Balkana

"Nažalost i nakon nekoliko krugova razgovora koje je vodio Povjerenik za proširenje Štefan Fule sa liderima BiH političkih stranaka, očekivani konsenzus oko neophodnih promjena nije se dogodio i tako se zemlja našla na samom začelju onih koji aspiriraju prema EU članstvu na zapadnom Balkanu."

Tonino Picula, hrvatski poslanik iz redova SDP-a u Evropskom parlamentu (EP) na svome privatnom Facebook profilu je napisao kako je danas u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine izrazio razočarenje što je cijeli svijet vrlo pasivan prema urušavanju države BiH.

"Tjedan je rasprava u odborima Evropskog parlamenta u Bruxellesu, pa sam tako danas u Izvješću o napretku BiH, izrazio žaljenje što je njezin status očekivano ostao nepromijenjen, budući da je zemlja sada već kronično blokirana zbog trenutne unutarnje političke pat pozicije. Reforme u BiH su neophodne te treba prozvati i pozivati političke lidere da započnu intenzivno, ali iskreno raditi u korist europske budućnosti svojih sugrađana", napisao je on.

Prema njegovom mišljenju, BiH je na samom začelju evropskog puta među svim zemljama zapadnog Balkana.

"Nažalost i nakon nekoliko krugova razgovora koje je vodio Povjerenik za proširenje Štefan Fule sa liderima BiH političkih stranaka, očekivani konsenzus oko neophodnih promjena nije se dogodio i tako se zemlja našla na samom začelju onih koji aspiriraju prema EU članstvu na zapadnom Balkanu."

"Sam politički dogovor ne znači puno ukoliko se ne dogode krupne promjene u odnosu politike i poslovne zajednice kako bi gospodarstvo postalo konkurentnije, bez opterećenja korupcijom i konfuznim zakonodavstvom”, smatra Picula.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica konačno poduzeti potrebne mjere kako bi spriječila cijepanje BiH na mini državice.

"Nadam se kako je istekom 2013. godine otišlo i jedno razdoblje pasivnog odnosa svijeta prema strukturnom urušavanju jedine balkanske države bez unutarnjeg konsenzusa o EU perspektivi, te, zbog dvostruke izborne godine u BiH i EU, 2014. godina neće biti izgubljeno vrijeme, već potvrđena prilika za sveobuhvatnu promjenu", poručuje hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu.

(AA)
Izgleda da neko u pregovorima puca iz prazne. :-)

:D
Mister Yes

#2255 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:
Lug wrote:nego hafise, jesi li ti za ukidanje entiteta ili si vise za dvije jedinice u vecem entitetu?
Bosna i Hercegovina za svoje održanje mora odabrati neku vrstu federalnog sustava.
Pa odabrali smo. BiH je i danas federativna država.
Skijaš

#2256 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Lug wrote:nego hafise, jesi li ti za ukidanje entiteta ili si vise za dvije jedinice u vecem entitetu?
Bosna i Hercegovina za svoje održanje mora odabrati neku vrstu federalnog sustava.
Njeno održanje garantuju neki drugi faktori, a trećeg entiteta, u bilo kojem obliku, ne može biti. Razlog za to je činjenica da se ljudi jednostavno ne mogu dogovoriti oko toga šta je čije, previše je tu otvorenih pitanja da bi se stvar moglo riješiti jednostavnim crtanjem karte.
Mister Yes

#2257 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

video wrote:Po ovome se razlikuju Duska i senad ;-)
Vala baš. Duška je 0 od novinara. Kakav idiot od žene pa to nije normalno. Dva puta sam bacio daljinski u zid koliko me krava iznervirala. Čovjek taman počne pričati detalje a ona ga prekine nekim glupim pitanjem. Kaže Čović "i da vam kažem da smo se već dogovorili i oko modela. Samo ja insistiram da to uđe u ustav". Svaki normalan novinar bi nakon toga odmah pitao "šta ste se tačno dogovorili" ali jok ona promijeni temu. I tako x puta. Čovjek taman krene pričati detalje a ona ga prekine. Koji amater i idiot Tito dragi. Senad bi večeras od Čovića izvukao i broj bankovnog računa i password. Čovjek je bio raspoložen da sve kaže. Ali ono stvorenje preko puta jednostavno nema mozga. Uf kako me iznervirala.
oakville

#2258 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Hafis wrote: Bosna i Hercegovina za svoje održanje mora odabrati neku vrstu federalnog sustava.
Ili će se desiti tačno šta? Pokaži konkretno "strašne posljedice" koje će "neminovno nastupiti" ako se taj federalni sustav ne uspostavi, i još bolje - pokaži kojim kapacitetima planiraš da izazoveš te "strašne posljedice" ako se ne desi to što želiš?
kompass

#2259 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by kompass »

oakville wrote:
Hafis wrote: Bosna i Hercegovina za svoje održanje mora odabrati neku vrstu federalnog sustava.
Ili će se desiti tačno šta? Pokaži konkretno "strašne posljedice" koje će "neminovno nastupiti" ako se taj federalni sustav ne uspostavi, i još bolje - pokaži kojim kapacitetima planiraš da izazoveš te "strašne posljedice" ako se ne desi to što želiš?
Cuj sta... Izgradit ce most kod Neuma i dovesti Dodika da presjece snjuru. :D
JackTheStripper

#2260 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by JackTheStripper »

Hafis wrote:

Bosna i Hercergovina vec ima federalni sustav, koji je kao takav neodrziv. Jacanje federalnog sustava novom federalnom jedinicom pogorsati ce stanje.

Ja sutra potpisujem hrvatsku kulturnu i svaku drugu autonomiju ukoliko ona obuhvaca i podrucja koja se trenutno nalaze u manjem bh. entitetu. Prvenstveno Posavinu (+Doboj, Teslic, Modrica), neka banjalucka sela, nesto malo po zapadnoj Bosni itd.
webby-x

#2261 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by webby-x »

Mister Yes wrote:Čovjek taman krene pričati detalje a ona ga prekine. Koji amater i idiot Tito dragi. Senad bi večeras od Čovića izvukao i broj bankovnog računa i password. Čovjek je bio raspoložen da sve kaže. Ali ono stvorenje preko puta jednostavno nema mozga. Uf kako me iznervirala.
Duška je uvijek i bila nula od novinara i voditelja.
Senad je također bezveze, kao i onaj Mato.
Oni koga god dovedu u goste "prijateljuju" sa njime.
Nema kod nas kvalitetnih urednika i voditelja.
Lug

#2262 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Lug »

Hafis wrote:
bez federalnih jedinica?
vivaldi

#2263 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by vivaldi »

iz coviceve price veceras, mislim da od dogovora nema nista do izbora, ali ako sdp pukne na izborima mislim da bi onda moglo vrlo brzo doci do nekog dogovora
palermo

#2264 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by palermo »

vivaldi wrote:iz coviceve price veceras, mislim da od dogovora nema nista do izbora, ali ako sdp pukne na izborima mislim da bi onda moglo vrlo brzo doci do nekog dogovora
Dogovora ili pristanka na HDZ-ove zahtjeve ?
bole1st

#2265 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by bole1st »

Sta je rekao Covic, za nas sto nismo gledali?
Lug

#2266 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Lug »

bole1st wrote:Sta je rekao Covic, za nas sto nismo gledali?
da su se svi urotili protiv njega, jedino ga predCednik razumije.
biske

#2267 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by biske »

Lug wrote:
da su se svi urotili protiv njega, jedino ga predCednik razumije.
mile je, inače, majstor za jednakopravnost. :D
Danguba

#2268 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

Da je dogovoreno (dva podrucja unutar Federacije) ali nece na papir da stave a on im ne vjeruje na ''dzentlimenski'' dogovor.

Na drugoj strani Tonino Picula trazi od EU da sprijeci komadanje zemlje.

Samo ne znam zasto se o ovome uopce raspralja?
Hafis

#2269 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:
Ni blizu.
Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture.
Pravi primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.

Šta imamo danas: s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema koji se teško mogu na ovakav način ublažiti.

BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak.
Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi. Znači, monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, recimo slično kao u Švicarskoj trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.

E sad će na žalost ovih par padobranaca-intelektualaca da oplete...
Doduše već sam hin dvojicu stavio na ignore, a i trećeg ću sada. Pomalo me počinje bivati stid pisati ovdje, dok ih ne pometu :|
vivaldi

#2270 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by vivaldi »

palermo wrote:
vivaldi wrote:iz coviceve price veceras, mislim da od dogovora nema nista do izbora, ali ako sdp pukne na izborima mislim da bi onda moglo vrlo brzo doci do nekog dogovora
Dogovora ili pristanka na HDZ-ove zahtjeve ?
pa vjerovatno nesto izmedju

na zadnje pitanje duske ko ce pobjediti na izborima (ne samo kod hrvata) je rekao da da bi volio da kod bosnjaka pobjede sda i sbb jer se s njima slaze oko "99% stvari". Znaci ne 90 vec bas 99.

e sad, fahro i sda su do sada x puta rekli kako se slazu da "nije u redu da se hrvatima biraju predstavnici" pa ova izjava ima smisla, ali zlatko to nikada nije rekao i mislim da mu je to sada ostao jedini predizborni adut mada bi zlaji najvise odgovoralo da do izbora i ne dodje i zato ce garant biti nepopustljiv.

fahro i bake i da misle da se dogovor moze naci, ne smiju rizikovat pred izbore.

medjutim, zasto bi uopste fahro i sda pravili dogovor sa covicem? pa i jedan i drugi se ne hvale multietnicoscu niti pokazuju neku veliku zelju za nametanjem, ne zato sto to nebi htjeli ili voljeli vec vjerovatno sto misle da iz toga ne mogu izvuci nikakvu korist ni politicku ni ekonomsku za bosnjake sto je pokazala i dosadasnja praksa, tako da bi oni sa covicem vjerovatno vlast brzo izdogovarali.

e sad postoji problem sto je covic veceras bio decidan da on (poucen sa 8 godina izgnanistva hdz-a iz predsjednsitva, i 4 iz vlade) trazi dogovor crno na bjelo da mu se opet nebi desio slucaj komsic.

ipak mislim da bi u toj kombinaciji bez lagumdzije nasli brzo neki dogovor kojim bi covic dobio garancije, ali to nebi bio nikakav entitet niti neko novo raslojavanje - neki bi model nasli sigurno, mozda biranje kroz parlament ili sl.
Lug

#2271 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Lug »

Hafis wrote: Pa odabrali smo. BiH je i danas federativna država.

Ni blizu.
Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture.

Šta imamo danas: s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema koji se teško mogu na ovakav način ublažiti.

BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak.
Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi. Znači, monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, recimo slično kao u Švicarskoj trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.

Doduše već sam hin dvojicu stavio na ignore, a i trećeg ću sada. Pomalo me počinje bivati stid pisati ovdje, dok ih ne pometu
pa tako brate, reci vise..danima ovdje uvijas ko mlada kad se uda, dirao ne bi rs ali bi djelio federaciju, mogao si odmah to reci. ubuduce na ignore..!
Alfons Kauders

#2272 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

webby-x wrote:
Mister Yes wrote:Čovjek taman krene pričati detalje a ona ga prekine. Koji amater i idiot Tito dragi. Senad bi večeras od Čovića izvukao i broj bankovnog računa i password. Čovjek je bio raspoložen da sve kaže. Ali ono stvorenje preko puta jednostavno nema mozga. Uf kako me iznervirala.
Duška je uvijek i bila nula od novinara i voditelja.
Senad je također bezveze, kao i onaj Mato.
Oni koga god dovedu u goste "prijateljuju" sa njime.
Nema kod nas kvalitetnih urednika i voditelja.
tacno - imamo previse medija i tako se "bore" za vidjenije goste... uvlacenjem...

desetine medija fol prate ovo, kukaju kako su proveli 13 sati na ulici dok su ovi pregovarali... dodik im kupio sendvice... a kad pogledas niko od njih nije napisao ni rijec o onome o cemu se pregovaralo - samo su prenosili izjave koje su politicari dali kad su dolazili i odlazili... to na zapadu ljudi kupe s twittera :D

i tako imamo 20tak kuca koje svaki put pokrivaju ove pizdarije, a niko nikad ne objavi nista sto im ljudi svima ne kazu... dovoljno je da ostave jednog lika sa stativom, kamerom i mikrofonom da to odradi
Mister Yes

#2273 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:Ni blizu.

Doduše već sam hin dvojicu stavio na ignore, a i trećeg ću sada. Pomalo me počinje bivati stid pisati ovdje, dok ih ne pometu :|
To što gore zagovaraš je konfederacija praktično. Realno bi bio prvi korak ka podjeli zemlje. BiH se ne može porediti sa Švajcarskom jer za razliku od Švajcarske naši narodi su zajedno na silu a ne zato što to žele. BiH je zemlja na raskrsnici gdje se tri dominantne monoteističke religije susreću na jednom mjestu:

Image

Mi smo jedini takav slučaj na planeti zemlji i kao takvi imamo poseban status. To ne bi bilo tako da je moguća podjela. Ali podjela nije moguća a nije ni u interesu velikih sila. Naposljetku, za nju ne postoje ni uslovi po međunarodnom pravu. Ni jedan od 3 naroda u BiH nema pravne osnove da se održavotvori. To bi bilo moguće samo međusobnim dogovorom a do njega neće doći ma koliko Srbi i Hrvati blokirali zemlju jer Bošnjaci znaju da protokom vremena dobijaju.
oakville

#2274 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote:
Ni blizu.

Nema šta da se oplete. Ponudi jedan dobar razlog zašto bi to bošnje prihvatile (nemoj samo ono "ako žele da se bih sačuva" ili "radi evropskog puta." vidiš da ne padaju na to). :mrgreen:
Hafis

#2275 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

oakville wrote:Nema šta da se oplete. Ponudi jedan dobar razlog zašto bi to bošnje prihvatile (nemoj samo ono "ako žele da se bih sačuva" ili "radi evropskog puta." vidiš da ne padaju na to). :mrgreen:
Ja sam napisao jedan idejni projekt koji uopće ne zvuči loše i kada se malo bolje pogleda mošda to i jeste rješavanje temeljnog problema ovog društva.
A ti napišeš: a ZAŠTO bi to XY prihvatili?
A ja tebe pitam da pogledaš što sam to napisao i odgovoriš: a ZAŠTO to ne bi prihvatili?

Dakle:

Post Reply