Rat u Gruziji

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#51 Re: Rat u Gruziji

Post by pici »

Shoba wrote:kad bi Srbija napala Sandzak koji bi se krenuo odcjepljivati, i uputila trupe u Novi pazar, sta biste vi? Da li bi ste krenuli u pomoc Sandzaklijama?
Da ,sa svim raspoloživim sredstvima. :mrgreen:
dallton

#52 Re: Rat u Gruziji

Post by dallton »

Shoba wrote:kad bi Srbija napala Sandzak koji bi se krenuo odcjepljivati, i uputila trupe u Novi pazar, sta biste vi? Da li bi ste krenuli u pomoc Sandzaklijama?
fino smisljeno pitanje, ali usporedba nije pravilna: u Gruzijskom slucaju Rusija je vec vojno prisutna u Osetiji i Abhaziji, dok Bosna nema nikakve snage u Srbiji...
a direktan odgovor na pitanje je: Bosna kao 'drzava' ne bi, ali bi bilo jako puno pojedinaca koji bi mislili da je to pravilan odgovor - ali ja licno to ne mislim.
Alfons Kauders

#53 Re: Rat u Gruziji

Post by Alfons Kauders »

Sandzak nije proglasio nezavisnost.
Sandzaklije nisu protjerale Srbe iz Sandzaka.
Sandzak ne trazi da se ujedini sa BiH.
zavrzlama

#54 Re: Rat u Gruziji

Post by zavrzlama »

Nesto ne stima..pa neki su ocekivali rat izmedju Irana i Amerike...ovako Rusi udjose u rat i sje...se koncepciju nekom 8-)

Kad zamalo osvane naslov" Kosovo i Osetija razmijenili ambasadore uz prisustvo najvisih Ruskih zvanicnika"...a drugi naslov " Jeremic uputio protesnu notu Ruskoj Ambasadi u Beogradu".. :D
paratrooper

#55 Re: Rat u Gruziji

Post by paratrooper »

delete
Last edited by paratrooper on 09/08/2008 11:04, edited 1 time in total.
Josip

#56 Re: Rat u Gruziji

Post by Josip »

ne daj Bože novoga rata, molimo te. :sad: :sad:
kijameta

#57 Re: Rat u Gruziji

Post by kijameta »

sarlo wrote:
Sto te to interesuje? Kako neko rece "navijemo" za svoje, a i neprijatelji nasih neprijatelja su nasi prijatelji sto je najnormalnije. A stvarno neznam koje tamo u pravu. Cuo sam da su Gruzini fin narod i da su Gruzijke jako lijepe zene.
-Majka Zmaja od Bosne je bila Gruzijka-Djurdjijanka.-
Gruzinke,ma nista narocito,male,crnomanjaste,nosate.Slabe skroz ali nisu teske na davanju,ruska skola.
Odlucno podupirem Gruzine i jos odlucnije podupirem Ruskinje.
Luke Perry

#58 Re: Rat u Gruziji

Post by Luke Perry »

btw Gruzija je davno promijenila ime
Umjetnik a

#59 Re: Rat u Gruziji

Post by Umjetnik a »

mIRCerka wrote:ja vise nist ne kontam, sinoc na vijestima pricaju kako se nekakvi separatisti u gruziji hoce odvojit od gruzije, dok rusi salju pojacanje gruziji u mirovnu misiju...jebo lud zbunjenog....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kijameta

#60 Re: Rat u Gruziji

Post by kijameta »

Luke Perry wrote:btw Gruzija je davno promijenila ime
Ne mislim da Gruzija moze promijeniti ime .U nasem jeziku imamo svoj vlastiti naziv za tu zemlju a to je Gruzija i to je jedini ispravni naziv koji trebamo koristiti,kada govorimo nasim jezikom.Kao Bec,Solun,Skadar naprimjer.
jeza u ledja

#61 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

Grehota tolikog ratovanja ni oko cega. Ta Juzna Osetija je koliko sam shvatio neka zabit u planinama gdje im je najveci grad velicine Gorazda, a i od toga je podosta pod kontrolom Gruzijaca. Znaci nista, dvije kuce i suma, i medjunarodni konflikt zbog toga. Nista tamo nema, ni plin ni nafta ni plinovod ni naftovod. Abhazija je mnogo veca i naprednija od ovih.

Preko granice u Rusiji se nalazi Sjeverna Osetija-Alanija koja je ekonomski najnaprednija pokrajina u regiji.

Oseti su potomci n'akog plemena (Kavkaz je pun svakojakih nacija, 'kolijevka naroda'). Pleme se zvalo Alani i nekad davno su bili strah i trepet u Evropi, ocigledno imaju bogatu historiju kurcenja i ratovanja. Oseti nisu Rusi, ali u Juznoj Osetiji, kao i u Abhaziji svi imaju rusko drzavljanstvo i mescini da su se sa svima u regionu makljali (Gruzijci, Ceceni, Inguseti). Ako sam dobro ukapirao tamo opcenito u regiji u svakom narodu ima i pravoslavaca, ali ima i muslimana, ali cini se da konflikt nema veze s tim.

Inace ovaj Sakasvili odkad je dosao na vlast zalagao se da ce vise raditi u borbi protiv separatista. (Juzna Osetija, Abhazija i Adzara). Ova zadnja Adzara, je 'uspjesno' integrisana nazad pod kontrolu Tbilisij. Medjutim ove druge dvije, pogotovo Abhazija su prakticno zasebne drzave.

I ja sam upoznao nekoliko Gruzijki i fakat su lijepe, mada cine mi se poprilicno temperamentni, a i zemlja im je prelijepa, planine, more, svega. :)

Mislim da usporedbe sa RS, Srbijom i Bosnom nemaju smisla.
jeza u ledja

#62 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

Oni sebe zovu Sakartvelo, vako nesto, imaju svoj jezik koji nema veze ni sa cim, i imaju svoj specificni alfabet.

Ali na nasem i svim ostalim jezicima je valjda i dalje Gruzija, tj. Georgia.
sarlo

#63 Re: Rat u Gruziji

Post by sarlo »

Ma kod nas se koristio pojam Djurdjija jer oni sami za sebe kaze Dzordzija, u nasi su tamo ratovali za Osmansku imperiju pa su donijeli taj orginalan naziv.
-Ma te crnomanjaste daju utisak vatrenosti pa mozda zbog vladaju te zablude. Ja sam tu daltonista.-
Luke Perry

#64 Re: Rat u Gruziji

Post by Luke Perry »

jeza u ledja wrote:
Oni sebe zovu Sakartvelo, vako nesto, imaju svoj jezik koji nema veze ni sa cim, i imaju svoj specificni alfabet.

Nije. I na drugim jezicima je bilo Gruzija, ali promijenjeno prije 10 god.
Umjetnik a

#65 Re: Rat u Gruziji

Post by Umjetnik a »

dok Sakašvili državu zastavu EU u svom kabinetu EU je opet po strani kad je neki rat, već je to postalo tipično za njih
ne daj se Sakašvili, ne daj svoju državu
jeza u ledja

#66 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

sarlo wrote:Ma kod nas se koristio pojam Djurdjija jer oni sami za sebe kaze Dzordzija, u nasi su tamo ratovali za Osmansku imperiju pa su donijeli taj orginalan naziv.
-Ma te crnomanjaste daju utisak vatrenosti pa mozda zbog vladaju te zablude. Ja sam tu daltonista.-
Hehe moguce to za crnke. Ja iz ovog sto sam citao zamisljam to tamo kao neku verziju Sicilije.
Na to me podsjeca i slika ovog poznatog Gruzijca. :)

Image

Dzordzija je ba ruski naziv, oni imaju svoj za sebe koji veze s ovim nema. Mislim da i Armenci sebe zovu totalno drukcije.
Last edited by jeza u ledja on 08/08/2008 19:06, edited 1 time in total.
sarlo

#67 Re: Rat u Gruziji

Post by sarlo »

Gruzi su napali na dan otvaranja OI. A dan ranije Sakasvili je objavio primirje, koje je trebalo da stupi na snagu danas u podne. Cista klasika.
Ako do sutrasnjeg sabaha ne zauzmu sve bitno i izadju na kote Kavkaza nista nece postici.
jeza u ledja

#68 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

Luke Perry wrote:
jeza u ledja wrote:

Nije. I na drugim jezicima je bilo Gruzija, ali promijenjeno prije 10 god.
Bogami si ti to nesto pobrkao. ;)
Alfons Kauders

#69 Re: Rat u Gruziji

Post by Alfons Kauders »

jeza u ledja wrote:
sarlo wrote:Ma kod nas se koristio pojam Djurdjija jer oni sami za sebe kaze Dzordzija, u nasi su tamo ratovali za Osmansku imperiju pa su donijeli taj orginalan naziv.
Hehe moguce to za crnke. Ja iz ovog sto sam citao zamisljam to tamo kao neku verziju Sicilije.
Na to me podsjeca i slika ovog poznatog Gruzijca. :)

Image

Dzordzija je ba ruski naziv, oni imaju svoj za sebe koji veze s ovim nema. Mislim da i Armenci sebe zovu totalno drukcije.
Dzugasvili... Jos dok je pljackao banke... Ja sam mislio da nece biti nista od njeg, govorio mu da se smiri a daleko je doguro...To su bila vremena... :D
Umjetnik a

#70 Re: Rat u Gruziji

Post by Umjetnik a »

šta hoćemo se podijeliti na ruse i gruzijce...ili su ovdje svi za gruziju :D
jeza u ledja

#71 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

Svi su ovdje za Gruziju, normalno da podrzavam slabije. Medjutim jos slabiji od njih su ti Oseti, ali oni imaju pomoc Rusije.
Nadam se samo da ako ce se vec ginuti da to nece biti civili. :sad:
hik--meta

#72 Re: Rat u Gruziji

Post by hik--meta »

ja nisam ni za jedne. nek se stoka istrijebi na obadvije strane.

samo, izgleda da su ameri zeznuli gruzijce suflirajuci im da naprave tu "redarstvenu akciju", a i gruzijci glupi pa se zaletili kontajuci da su mocni sa izraelskim oruzjem i bespilotnim letjelicama i misleci da mogu protiv rusa, a ustvari nemaju nijednog opipljivog saveznika.
jeza u ledja

#73 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

hik--meta wrote:ja nisam ni za jedne. nek se stoka istrijebi na obadvije strane.
Tako su vjerovatno govorili i za nas....
omar little

#74 Re: Rat u Gruziji

Post by omar little »

jeza u ledja wrote:
hik--meta wrote:ja nisam ni za jedne. nek se stoka istrijebi na obadvije strane.
Tako su vjerovatno govorili i za nas....
ote mi recenicu...
sofist

#75 Re: Rat u Gruziji

Post by sofist »

Ovo sve je proizvod dogovora Busa i Putina. Rusi ce u Gruziji ostvariti svoje ciljeve dok ce Amerika uskoro napasti Iran bez mijesanja Rusije i Kine.
Last edited by sofist on 08/08/2008 19:36, edited 1 time in total.
Locked