Rat u Gruziji
- ljubav_aha
-
d2
#177 Re: Rat u Gruziji
jes vidio sranja u ruandi ....
- amrica
#178 Re: Rat u Gruziji
ONO NA SLIKAMA JE VBR, A KO NE ZNA STA JE VBR I KAKO IZGLEDA KAD TI RAKETE GRUHAJU OKOLO, NEK' SE POKLOPI NA OVOJ TEMI, NEKA OTVORI NOVU. Pa nek se prepucava po raznim osnovama.
- Alfons Kauders
#179 Re: Rat u Gruziji
Hajde sad meni ovako pijanom i priglupom objasni kakve veze ima Beslan sa Gruzijom?RenaTTa wrote: O stradanju djece u shkoli Beslanu, Septembar 2004. godine
Drugo necu komentarisati, preleticu i eto mi bana.
Treche, spomenula sam to zato sto su i tu kao i u ovoj operaciji gruzija-rusija ginuli nevini ljudi, nikakva politicka povezanost ta dva detalja.
Cetvrto pitanje, reci cu ti da nema nikakve veze Izrael sa time, nego etosto sam ja koji post napisala, a ja iz Izraela pa tako podjebi malo ovamo malo tamo, malo antisemitizma i sve fino upakovano
nebitno
kazem to je to
Izrael itekako ima veze sa ovim pitanjem, kao i sa cijelim Kavkazom, Turskom i ostatkom regije. Ti to vjerovatno znas bolje od nas, ako ne, procitaj zadnji paragraf:http://en.wikipedia.org/wiki/Elbit_Hermes_450. Da ne idemo nazad u devedesete i atentant na Dudajeva u kojem je izraelsko zrakoplovstvo odigralo kljucnu ulogu. Ili da pocnemo pricati o nafti i kompanijama koje su zainteresovane za odredjene vukojebine u toj regiji?
Sto se tice antisemitizma, svoji smo ocito, znas da kod nas tog nema i ne pokusavaj koristiti antisemitizam kao protuargument u bilo kojoj prici o Izraelu. Suvise jeftino za ovaj forum, pokusaj kod zapadnih susjeda, tamo to jos prolazi. Nas zaboli kita i za Izraelcima i Arapima. Ni jedni ni drugi nisu normalni sekunde, daleko im kuca bila. To nema veze s vjerom i rasom (rasa je ista doduse), ali to izvlacenje na antisemitizam pred Bosancima ne pije vode.
Usput, imam i dan danas negdje u kuci detonator 105mm granate ispaljene sa srpskih polozaja. Pogodi gdje je napravljen? Izraelci su prodavali oruzje i usluge svima koji su bili spremni platiti, Iranu u 80im, Juznoj Africi za vrijeme aparthejda itd. Ovo nema veze s antisemitizmom, vec sa krsenjem medjunarodnog prava i zaradom na tudjoj muci.
BTW. kad smo vec kod toga, koji je nas genijalac prodavao nase Orkane Gruziji?
- Topla voda
#180 Re: Rat u Gruziji
ne kontam..ovo je vjerovatno ceyhan kod adane...a ovo drugo je vjerovatno eilat,u akabskom zalivusto se tiče nafte i plina, prvenstveni je američko-izraelski interes postavljanjem cijevi od Turkmenistana i Azerbajdžana do turske luke Cheyhan dokopati se većeg dijela kaspijske nafte i plina koji bi se supertankerima iz izraelske luke Eilar u Crvenom moru preko Indijsko oceana prijevozili na Daleki istok. Izrael je ponudio Rusiji učešće u cijelom projektu, ali su ovi to odbili.
a kako ce prebacit ovo..preko libana i sirije?
- homo_sapiens
#181 Re: Rat u Gruziji
Ako iko ikad pronadje u BiH ijedan litar nafte, prvi cu mu ja "dohakati" 
-
d2
#182 Re: Rat u Gruziji
zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
hvala na paznji
-
d2
#183 Re: Rat u Gruziji
cia rekla da BIH nema naftu u svom godisnjem izvjestaju od 2007.homo_sapiens wrote:Ako iko ikad pronadje u BiH ijedan litar nafte, prvi cu mu ja "dohakati"
- ljubav_aha
#184 Re: Rat u Gruziji
26-09-2007 02:00Alfons Kauders wrote:BTW. kad smo vec kod toga, koji je nas genijalac prodavao nase Orkane Gruziji?
Federacija će Gruziji ipak prodati "orkane"
Moćno oružje kakvoo je višecjevni raketni bacač "orkan", kalibra 262 milimetra, proglašeno je neperspektivnim za Oružane snage BiH i može se prodavati zemljama koje nisu pod međunarodnim sankcijama.
Ruski strah
Dovoljno je da tvornice namjenske industrije koje su prije rata zajedno proizvodile "orkana", pribavie saglasnosti od državnih ministarstva odbrane, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te vanjskih poslova.
Direktor federalne Direkcije za namjensku proizvodnju Ismet Briga kaže za "San" da su novotravnički BNT i vogošćanski "Pretis" već napravili posebne ugovore sa Gruzijom u vrijednost od oko 20 miliona KM.
- Dobili smo saglasnost od državnog Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Još se čeka na potpis ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja - kaže Briga.
Međutim, prema nekim nezvaničnim informacijama, ovom poslu usprotivila se Rusija koja je bh. vlastima notom poručila da oni nemaju dobre odnose sa Gruzijom i da ne bi bilo dobro da se u ruskom susjedstvu nađu "orkani" koje smatraju ofanzivnim oružjem. Razvila ih je namjenska industrija bivše SFRJ za Bliski istok, proizveden ih je ograničen broj, a samo je mali dio i završio u Kuvajtu. Ostali završeni primjerci su preživjeli bombardovanje agresorske avijacije 1992. godine u novotravničkoj fabrici, kasnije su, prema riječima direktora BNT-a Abaza Mandžuke, neki ukradeni, a neki podijeljeni.
Ismet Briga dilema nema.
Obnova proizvodnje
- Po Zakonu imamo tri embarga koja poštujemo. To su embargo UN-a, Evropske unije i OSCE-a. Tamo gdje su sankcije, oružje se ne prodaje. Bez obzira na intervenciju Rusije, mi samo čekamo potpis iz MVP-a i oružje se može prodati - kaže Briga.
Direktor Mandžuka još nema informaciju da su dobijene dozvole ministarstava odbrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
- U zahtjevu koji je podnesen, navedena su sredstva koja imaju perspektivu za prodaju. Da li ćemo to prodati zavisi i od drugih koji nam trebaju pomoći. Inače, dosta je zainteresovanih država kojima nije zabranjena prodaja oružja. Moramo uhvatiti trku sa vremenom i tehnikom. Da bi to uradili moramo uložiti nešto u razvoj i imati tvrde ugovore, gdje nećemo imati problema sa dozvolama, našom politikom... - pojasnio je Mandžuka za "San".
On tvrdi da bi prodajom BNT zaradio oko milion KM, čime bi aktivirali proizvodnju i obnovili tehnologije.
- Ugovor sa "Pretisom" je mnogo veći i iznosi oko 14 miliona dolara. Dobivanjem tog ugovora uz "Pretis" bi oživjeo, pored ostalih, i "Vitezit" koji bi imao više posla. Uglavnom, svako ima zaseban ugovor. Mi radimo sredstva, a "Pretis" raketu. Kada bi prodali rakete, oživjeli bi našu tehnologiju koja je faktički mrtva od 1991. godine. Imali bi posao i imali bi se čime baviti - kaže Mandžuka.
A. Žigo
Podrška armijama
Razvoj sistema "orkan" započeo je 1980. godine kao zajednički projekat Jugoslavije i Iraka. Ispitivanja prototipova završena su do 1985. godine, a dve godine kasnije prvi lanseri su isporučeni JNA. Raketni sistem M87 "orkan" namenjen je za vatrenu podršku jedinica ranga korpusa i armije. Efikasan je protiv žive sile, oklopnih vozila, a može se koristiti i za protivoklopno zaprečavanje. Lanser je postavljen na šasiju terenskog automobila FAP 3232 BDS/A i ima 12 cijevi. Upravljanje svim sistemima je daljinsko i posada ne mora da napušta kabinu vozila prilikom gađanja. Raketa za "orkan" je razvijena u dvije varijnte - sa kasetnom bojevom glavom sa kumulativno-parčadnim bombicama i sa kasetnom bojevom glavom sa protivtenkovskim minama. Minimalni domet je pet, a maksimalni 50 kilometara. SR Jugoslavija je sama tokom i nakon rata razvila varijantu "orkan 2" sa četiri lansirne cijevi.
evo,jos jedna vijest stara godinu dana
- Alfons Kauders
#185 Re: Rat u Gruziji
kako tebe, glavonjo, fula ?d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
- amrica
#186 Re: Rat u Gruziji
d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
teoretski se slazem, samo bih se drugacije izrazila
Ako je varijanta BMK, onda suti, a nemoj ovdje lijeciti komplexe, prosipati suplju i pricati gluposti o stvarima o kojim pojma nemas. Ne mislim na tebe nego na vecinu pametnjakovica ovdje.
Svi su pametni, nafta vako, plin nako, bush, pa putin, pa jevreji, A LJUDI GINU!!!!! To je ono sto kazes BK ostatak planete..
- Alfons Kauders
#187 Re: Rat u Gruziji
Do mene je. Nikad nisu otisli ti Orkani za Gruziju, pitao sam jednog relativno dobro informisanog bivseg kolegu, ali ne bi ovdje o razlozima...ljubav_aha wrote: evo,jos jedna vijest stara godinu dana
-
omar little
#188 Re: Rat u Gruziji
Alfons Kauders wrote:Do mene je. Nikad nisu otisli ti Orkani za Gruziju, pitao sam jednog relativno dobro informisanog bivseg kolegu, ali ne bi ovdje o razlozima...ljubav_aha wrote: evo,jos jedna vijest stara godinu danaPita me lik usput trebaju li mi vase adrese i brojevi telefona. Cudi se otkud ja ovdje, kaze da ima medju vama opasnih dzihadista, jedan disgruntled ex-IDF lik iz Izraela koji se fura da je zensko i nekakav srednjovjecni 3D artist... Je li pogodio ista?
-
d2
#189 Re: Rat u Gruziji
dozvoli - evo grohotom se smijem, vidiamrica wrote:d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
teoretski se slazem, samo bih se drugacije izrazila, ali mene ovdje boli sto ljudi prave cirkus od tragedije.
Ako je varijanta BMK, onda suti, a nemoj ovdje lijeciti komplexe, prosipati suplju i pricati gluposti o stvarima o kojim pojma nemas. Ne mislim na tebe nego na vecinu pametnjakovica ovdje.
Svi su pametni, nafta vako, plin nako, bush, pa putin, pa jevreji, A LJUDI GINU!!!!! To je ono sto kazes BK ostatak planete..
-
d2
#190 Re: Rat u Gruziji
podmazi lanac debeli, trebali smo u 7h ujutro krenuti prema bjelasnici ali nismo zvali ljude bez kondicije kao sto si tiAlfons Kauders wrote:kako tebe, glavonjo, fula ?d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji(jesam se ja naso prozivat nekog za glavatost)
- ljubav_aha
#191 Re: Rat u Gruziji
Alfons Kauders wrote:Do mene je. Nikad nisu otisli ti Orkani za Gruziju, pitao sam jednog relativno dobro informisanog bivseg kolegu, ali ne bi ovdje o razlozima...ljubav_aha wrote: evo,jos jedna vijest stara godinu danaPita me lik usput trebaju li mi vase adrese i brojevi telefona. Cudi se otkud ja ovdje, kaze da ima medju vama opasnih dzihadista, jedan disgruntled ex-IDF lik iz Izraela koji se fura da je zensko i nekakav srednjovjecni 3D artist... Je li pogodio ista?
bas me dobro nasmija,lud si
-
ld
#192 Re: Rat u Gruziji
joj ovo je jako do bola
- amrica
#193 Re: Rat u Gruziji
A fakat objasni zasto se grohotom smijes? Ne vidim nista smjesno u tome sto ljudi ginu, kao sto su ginuli ovdje.d2 wrote:dozvoli - evo grohotom se smijem, vidiamrica wrote:d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
teoretski se slazem, samo bih se drugacije izrazila, ali mene ovdje boli sto ljudi prave cirkus od tragedije.
-
d2
#194 Re: Rat u Gruziji
Amrice jel ti jos vjerujes u pravdu na svijetu, postenje, humanizam, da dobro pobjedjuje zlo ?amrica wrote:A fakat objasni zasto se grohotom smijes? Ne vidim nista smjesno u tome sto ljudi ginu, kao sto su ginuli ovdje.
Idi kupi unicef cestitke, finansiraj necije megaplate i dzipove i mojne mene peglat.
Ja sam prestao vjerovati u to 1992.
hvala, vozdra
- amrica
#195 Re: Rat u Gruziji
ne vjerujem ni u sta od svega toga toga, najmanje u pravdu, ali ne mogu se smijati kad vidim kako padaju granate, pucaju VBR, i avioni bacaju bombe na civilne kuce.
- jeza u ledja
#196 Re: Rat u Gruziji
Od kad je ovaj Saakashvili dosao na vlast prije nekoliko godina, u...kako se ono zvase....'rose revolution'??ld wrote:ma sve se vrti oko love na kraju krajeva,ili najvecim dijelom je lova u pitanju
kroz gruziju treba da se provuce naftovod i plinovod koji bi iz azejberdjana preko gruzije i turske doveo naftu i plin u evropu,to se rusima nimalo ne svidja,jer time bi evropljani dobili alternativu ruskom plinu
a i svaki konflikt u toj regiji odgovora rusima kao drugom po velicini proizvodjacu nafte u svijetu
nebi me iznenadilo da se na kraju ispostavi kako su rusi preko osetijaca isprovocirali napad gruzije
sto je najgore od svega obican narod i najgore prodje u svemu tome
tuga pa hajd
Juzna Osetija je da izvinete prkno u planinama velicine mozda jednog veceg kantona u FBiH i sa ukupnom populacijom od samo stotinjak hiljada ljudi. Tamo nista nema osim autoputa. Gruzija nema nafte ili plina, a taj naftovod koji spominjes nece prolaziti ni kroz jednu od ovih regija (ide kroz juznu Gruziju prema Turskoj), mada svejedno to je Rusima trn u oku.
Mislim da je nova politika Gruzije (potpomognuta iz SAD) glavni razlog ovog sto se desava danas.
Ne trebamo ovdje gledati sve crno-bijelo jer nije ni Gruzijcima mane, ali sasvim je jasno da oni puse u odnosu na mocne Ruse.
Njima je dugorocno Abhazija (na sjeverozapadu - Crno More) najveci problem. Tamo su ih manjinski Abhazijci protjerali i etnicki ocistili u devedesetim i danas je to de facto odrziva drzava, uz napomenu da Rusija nije priznala nezavisnost ni J. Osetije ni Abhazije. Po svemu sudeci ovi Abhazijci su navikli da maltretiraju Gruziju pa salju svoje ratnike i u malu J. Osetiju, ali medju tim dobrovoljcima ima i ostalih malih naroda iz Kavkaza.
U Abhaziji je isto ovako Gruzija zauzela kontrolu nad glavnim gradom prije 15-ak godina, a onda su ih ovi uz pomoc Rusa protjerali. Gruzija je sve do dolaska Saakashvilija imala kojekakve diktatore na vlasti, najpoznatiji je Edward Shevarnadze, nekadasnja glavesina u SSSRu. (Ne znam sta je bio, premijer? vako nesto). Helem ni oni nisu marili za Abhazijce i Osete pa su htjeli silom da im ukinu autonomiju.
Uglavnom, pravo je komplikovano. Nije to pitanje samo nafte. Nadam se da ovo nece potrajat i da nece obican narod stradavati.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#197 Re: Rat u Gruziji
Mrdno sam ja po svijetu i uzduz i poprijeko sto ti neces za devet zivota,al ljudski prezir i glupost je svugdje isti.Ashrafieh wrote:Vjerujem da neko ko nije mrduo iz svoje avlije misli da je "Suncevo bratstvo" ime naucno-fantasticnog filma ...pici wrote:E cek sad mi malo klikeri ,jel to sto je Renatta iz Izraela pa napisala par postova o nekoj djeci(izvinjavam se ne znam o cemu se radi) i onda se uplice Velika Jevrejsko-Rusko-Americko-Arapsko-Vanzemaljska zavjera.........matere mi moje ako ste vi normalni....nema ljutnje al odoste sa teme u Naucnu Fantastiku
EOD
-
ld
#198 Re: Rat u Gruziji
naravno da nisu samo plin i nafta jedini u pitanju,ali najvecim dijelomjeza u ledja wrote:Od kad je ovaj Saakashvili dosao na vlast prije nekoliko godina, u...kako se ono zvase....'rose revolution'??ld wrote:ma sve se vrti oko love na kraju krajeva,ili najvecim dijelom je lova u pitanju
kroz gruziju treba da se provuce naftovod i plinovod koji bi iz azejberdjana preko gruzije i turske doveo naftu i plin u evropu,to se rusima nimalo ne svidja,jer time bi evropljani dobili alternativu ruskom plinu
a i svaki konflikt u toj regiji odgovora rusima kao drugom po velicini proizvodjacu nafte u svijetu
nebi me iznenadilo da se na kraju ispostavi kako su rusi preko osetijaca isprovocirali napad gruzije
sto je najgore od svega obican narod i najgore prodje u svemu tome
tuga pa hajdon se zalagao za rjseavanje pitanja separatistickih pokreta u Gruziji (Abhazija, Juzna Osetija i Adjara). Ova treca (jugozapad) je bila najlaksa za rijesiti jer oni nisu htjeli da se odvoje vec samo vecu autonomiju, tamo zive etnicki Gruzijci, ali je mnogo veci procenat muslimana i valjda su povezani sa Turskom. Mnogo lijep kraj.
Juzna Osetija je da izvinete prkno u planinama velicine mozda jednog veceg kantona u FBiH i sa ukupnom populacijom od samo stotinjak hiljada ljudi. Tamo nista nema osim autoputa. Gruzija nema nafte ili plina, a taj naftovod koji spominjes nece prolaziti ni kroz jednu od ovih regija (ide kroz juznu Gruziju prema Turskoj), mada svejedno to je Rusima trn u oku.
Mislim da je nova politika Gruzije (potpomognuta iz SAD) glavni razlog ovog sto se desava danas.
Ne trebamo ovdje gledati sve crno-bijelo jer nije ni Gruzijcima mane, ali sasvim je jasno da oni puse u odnosu na mocne Ruse.
Njima je dugorocno Abhazija (na sjeverozapadu - Crno More) najveci problem. Tamo su ih manjinski Abhazijci protjerali i etnicki ocistili u devedesetim i danas je to de facto odrziva drzava, uz napomenu da Rusija nije priznala nezavisnost ni J. Osetije ni Abhazije. Po svemu sudeci ovi Abhazijci su navikli da maltretiraju Gruziju pa salju svoje ratnike i u malu J. Osetiju, ali medju tim dobrovoljcima ima i ostalih malih naroda iz Kavkaza.
U Abhaziji je isto ovako Gruzija zauzela kontrolu nad glavnim gradom prije 15-ak godina, a onda su ih ovi uz pomoc Rusa protjerali. Gruzija je sve do dolaska Saakashvilija imala kojekakve diktatore na vlasti, najpoznatiji je Edward Shevarnadze, nekadasnja glavesina u SSSRu. (Ne znam sta je bio, premijer? vako nesto). Helem ni oni nisu marili za Abhazijce i Osete pa su htjeli silom da im ukinu autonomiju.
Uglavnom, pravo je komplikovano. Nije to pitanje samo nafte. Nadam se da ovo nece potrajat i da nece obican narod stradavati.
evo bas citam da su rusi izrokali gruzijsku luku na crnom moru i unistili im kapacitete za tankovanje nafte u tankere i rokali su oko naftovoda i jos par vojnih baza
naravno da naftovod i plinovod ne prolaze kroz te regije,ali sama gruzija je porilicno ,,tanka,, recimo od osetije do tibilsija je nekih 50 km,a naftovod prolazi pored tibilsija
a vjeruj da se nebi iznenadio da sutra kad se probudim,da vidim da je nafta skocila par procenata
i naravno da rusima strasno odgovora to,bolje da prodaju barel po 130 dolara,nego po 110
a do prije 5 godina prodavali su barel po 25 dolara,nije ni cudo odkud putinu damu i prica o povratku rusije na velika vrata na svjetsku scenu
ovo sranje oko iraka i irana mu je to itekako omogucilo to pricu
-
meskogn
#199 Re: Rat u Gruziji
po brzini napada podsjeca me na krajnu
zanimljivu iskusenje za rusiju
barba za americki tron to je ovaj rat -politicki poeni
zanimljivu iskusenje za rusiju
barba za americki tron to je ovaj rat -politicki poeni
- Brisbane
#200 Re: Rat u Gruziji
Definitivno i uvijek protiv Rusa !
Daj Boze, da se jos malo zahlade odnosi USA-Rusija, da nas USA malo pogura ovdje.
Daj Boze, da se jos malo zahlade odnosi USA-Rusija, da nas USA malo pogura ovdje.