Rat u BiH zbog referenduma?

Locked
sema911s

#826 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by sema911s »

Dozer wrote:Sema, ali sve salji meni. Ja cu onda "organizovati" odbranu (prije nego odem, naravno) tako sto cu sve to prodati SDA patriotama (onima koji ostanu, a nece ih biti previse).
Samo reci adresu, poslacu ti paypal-om pare daj po cenera vozacima dalek je to put , nek sta dje popiju pojedu, sevap je...

A kada krenes svrati do mene pokazem ti daljinsko navodjene za pzh2000 svabo to smislio da mozes iz udobnosti fotelje rokat
Dozer

#827 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

Moj Chmoljo... Sjeti se, prije koliko godina sam ja govorio da treba ekonomski rapidno razviti federaciju i da ce to onda i te kako uticati na promjenu kursa RS-a?

Ali, to ne moze. Tacnije - to se nece. A nece se iz vrlo jednostavnih razloga:
- Sitom i zadovoljnom covjeku se ne mogu prosipati etno-nacionalisticke ublehe
- Obrazovana djeca ce poceti razmisljati svojim, a ne stranackim mozgom, i pocece razmisljati kriticki o svemu oko sebe, a ne k'o maloumne ovce samo slijediti ono sta im se kaze
- Zaposleni ljudi zaradjuju, pa im se otvara prostor za putovanja izvan granica, sto onda utice na to da vide, pa i shvate da i te kako sve moze bolje nego jeste u njihovoj zemlji. Itd.

Umjesto toga, mi imamo vec dvodecenijsko:
- Srozavanje obrazovonog sistema
- Srozavanje zdravstvenog sistema
- Srozavanje sigurnosnog sistema
- Uvodjenje narkotika naveliko
- Otvaranje kockarnica i kladionica na sve strane
- Puzuci rast ekonomije, na principu: 1 korak naprijed, 3 nazad (ciljano)
- Umjesto revitalizcije i pokretanja novih prozivodnih kapaciteta - unistavanje svega proizvodnog sto je postojalo
- Stavicnu medijsku politiku / ispiranje mozga / zaglupljivanje ljudi etno-nacionalistickom retorikom
- Nefunkcionalne i preskupe institucije na svim nivoima vlasti (a imamo ih vise nego ijedna daleko mnogoljudnija drzava na planeti)
itd.

I gdje nas sve ovo zajedno vodi? Pa upravo u ove i ovakve teme i price, i moguca desavanja, tj. - nove oruzane sukobe. Kad negdje nestane para, onda se obicno desavaju neke radikalne situacije.
Last edited by Dozer on 01/09/2016 12:03, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#828 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:Moj Chmoljo... Sjeti se, prije koliko godina sam ja govorio da treba ekonomski rapidno razviti federaciju i da ce to onda i te kako uticati na promjenu kursa RS-a?

Ali, to ne moze. Tacnije - to se nece. A nece se iz vrlo jednostavnih razloga:
- Sitom i zadovoljnom covjeku se ne mogu prosipati etno-nacionalisticke ublehe
- Obrazovana djeca ce poceti razmisljati svojim, a ne stranackim mozgom, i pocece razmisljati kriticki o svemu oko sebe, a ne k'o maloumne ovce samo slijediti ono sta im se kaze
- Zaposleni ljudi zaradjuju, pa im se otvara prostor za putovanja izvan granica, sto onda utice na to da vide, pa i shvate da i te kako sve moze bolje nego jeste u njihovoj zemlji. Itd.

Umjesto toga, mi imamo vec dvodecenijsko:
- Srozavanje obrazovonog sistema
- Srozavanje zdravstvenog sistema
- Srozavanje sigurnosnog sistema
- Uvodjenje narkotika naveliko
- Otvaranje kockarnica i kladionica na sve strane
- Puzajuci rast ekonomije, na principu: 1 korak naprijed, 3 nazad (ciljano)
- Umjesto revitalizcije - unistavanje svega proizvodnog sto je postojalo
- Stavicnu medijsku politiku / ispiranje mozga
itd.
živciraš me na zavjereničkim temama pravo da ti kažem :D ali ovaj post potpisujem od A do Ž.
palermo

#829 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by palermo »

Gojeni H wrote:
De robe Bozji dohavizaj se, sta ti znaci sta ja mislim o ovome? I kakve to ima veze sa srpskim referendumima?
Hoce l' da govnaju, govnima ce se i umazat'.
Hoce l' da zive k'o ljudi, u redu. Ne moramo se volit', al' zivjet' jedni pored drugih moramo.

Previse mozgas braca.
To ti je jednostavno ba ... krenuo neko na tebe, sta s' sad? Hoces se povuci i biti mis, ili ces ostat'?
Hoces branit' nenu koja nema koga da je brani ili neces? Osjecas obavezu prema Bogu, Visni, Majci prirodi, ili ne?
Pohakontas?
Kako sjajna sublimacija čitave ove priče oko ovih srpskih referenduma.. :thumbup:
Dozer

#830 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

A sto te zivciram na tim temama, ziv bio? Sve je to ista matrica Cmoljke... Samo se razlikuju teme, tj. sfere primjene.
Chmoljo

#831 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:A sto te zivciram na tim temama, ziv bio? Sve je to ista matrica Cmoljke... Samo se razlikuju teme, tj. sfere primjene.
e ba, složićemo se da se ne slažemo :D :kiss:
Naslovnica

#832 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Naslovnica »

[quote="kritichar"
Naslovnica wrote:
kritichar wrote:
Naslovnica wrote: Vala ja ne skontah 1 valjan razlog.
Jedna suza mog djeteta nije vrijedna cijele Bosne, a bogami i Hercegovine.
Nisam ni navodio razloge

Mislim da je ovdje više riječ o tvojim suzama
Možeš ti da misliš šta hoćeš, ja ti kažem kako jeste.
Ko kod hoće van, neka ide sad, neka ne čeka rat, a onaj ko ode zbog rata, neka se više i ne vraća da glumi veliku pamet i patriotizam.[/quote

Je li to naredba ili?
Ne kontam, zašto da idem sada?
:roll: :lol:
Dozer

#833 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

A, i papire je lakse dobiti kad pocne rat ;)
Fudo387

#834 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Moj Chmoljo... Sjeti se, prije koliko godina sam ja govorio da treba ekonomski rapidno razviti federaciju i da ce to onda i te kako uticati na promjenu kursa RS-a?

Ali, to ne moze. Tacnije - to se nece. A nece se iz vrlo jednostavnih razloga:.
Nije da se nece, postoji samo jedan razlog:
Neznanje.
Nije da ljudi ne pokusavaju, vrte se, kontaju, satiru, na kraju vazda ispliva zajeb.
Nesta sitne sane, tura pica za jarane i kapak.
Za krupne stvari treba ti pamet. Salji djecu vani, Harvard, Oxford...od njih deset neka se jedan vrati, dobro je, necemu se nadati.
Bakir i alternativa mu Nerko trenerka ne znaju, ne umiju bolje.
almir90

#835 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by almir90 »

Chmoljo wrote: ionako sam se referisao na užasno stanje u kantonima sa Bošnjačkom većinom i nespremnošću da se bar tu gradi država, baš kako uporedi sa, doduše ekstremnijim, primjerom Koreje. ok, pat je pozicija, bio rat, nema očitog pobjednika, ali hajmo stvoriti nešto negdje, vrijedno. hajmo graditi državu i njene institucije tamo gdje možemo. za RS mi je jasno da je tamo opstrukcija dnevna i dugoročna politika. pa i institucije federacije. ali isto tako, najveći kriminal se dešava u kantonu i nivou opština. najviše ukradenih para, najviše mutnih projekata, najviše anonimusa koji grabe šakom i kapom. ko nas je spriječio da to dovedemo u red?

osim nešto autoputa i nekoliko zgradurina od opranih para, ne znam šta smo to još postigli, ako ovo možemo zvati postignućem.

policija svedena na oficire sa ratnim fakultetima i njihovu djecu, elita muze budžet kroz državne firme i glume uspješne karijere i privrednike, a pravosuđe... je posebna priča.

da mrtvi mogu progovoriti, bilo bi ih fino upitati: jeste li se za ovo danas borili? za lokalne kabadahije i vašu obespravljenu djecu koja sanjaju inostranstvo?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovako nešto kada napišeš na forumu, ili kažeš javno među narodom, debili i oni koji jesu dio svog tog zla te nazovu izdajicom, četnikom, ustašom i tako dalje, i tako bliže.

Ja sam i prije pisao na drugoj temi, da je Dejton ostavio mogućnost da svaka strana gradi svoj dio države, i dođe neko da me ubjeđuje da to nije moguće. Kad mi to neko pođe prosipati, odmah ga sasiječem u korijenu s primjerima vlasti i djelovanja, i kako se su se mogle ogromne pare ukrasti kroz javne nabavke, javne radove itd.
Novak20

#836 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Novak20 »

Chmoljo wrote:
pemanapemani wrote:Takva politika i način izgradnje države je prije svega stvar ljudskosti i solidarnosti, a nikakvo bratstvo i jedinstvo i multivitaminske priče.

Još kraće - bosanskohercegovačka nacionalna politika zasnovana na svim konvencijama i deklaracijama o ljudskim pravima. Prava pojedinaca svetinja.
upravo tako.

ne znam odakle Gojeni iščita multi-kulti priču. valjda čitao ono što je htio da pročita.

ionako sam se referisao na užasno stanje u kantonima sa Bošnjačkom većinom i nespremnošću da se bar tu gradi država, baš kako uporedi sa, doduše ekstremnijim, primjerom Koreje. ok, pat je pozicija, bio rat, nema očitog pobjednika, ali hajmo stvoriti nešto negdje, vrijedno. hajmo graditi državu i njene institucije tamo gdje možemo. za RS mi je jasno da je tamo opstrukcija dnevna i dugoročna politika. pa i institucije federacije. ali isto tako, najveći kriminal se dešava u kantonu i nivou opština. najviše ukradenih para, najviše mutnih projekata, najviše anonimusa koji grabe šakom i kapom. ko nas je spriječio da to dovedemo u red?

osim nešto autoputa i nekoliko zgradurina od opranih para, ne znam šta smo to još postigli, ako ovo možemo zvati postignućem.

policija svedena na oficire sa ratnim fakultetima i njihovu djecu, elita muze budžet kroz državne firme i glume uspješne karijere i privrednike, a pravosuđe... je posebna priča.

da mrtvi mogu progovoriti, bilo bi ih fino upitati: jeste li se za ovo danas borili? za lokalne kabadahije i vašu obespravljenu djecu koja sanjaju inostranstvo?
:thumbup:

Podpisujem sve .
Dozer

#837 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

Fudo387 wrote:

Ali, to ne moze. Tacnije - to se nece. A nece se iz vrlo jednostavnih razloga:.
Nije da se nece, postoji samo jedan razlog:
Neznanje.
Nije da ljudi ne pokusavaju, vrte se, kontaju, satiru, na kraju vazda ispliva zajeb.
Za krupne stvari treba ti pamet. Salji djecu vani, Harvard, Oxford...od njih deset neka se jedan vrati, dobro je, necemu se nadati.
Netacno Fudo. Mislim, ima i toga, da ne znaju, ali...
Da se hoce, to bi se moglo odraditi ekspresno. Prvo kroz brze izmjene zakona koji se ticu ekonomije, cime bi se maksimalno olaksalo pokretanje svakog biznisa.
Zatim kroz puno vece poticaje za takva pokretanja.
Pa onda kroz dizanje velikih kredita od strane entiteske i kantonalnih vlada, kojima bi se revitalizirale neke stare proizvodnje koje jos uvijek imaju perspektivu, i koje bi bile u punom ili vecinskom entitetskom vlasnistvu (ne drzavnom).
Onda postepeno smanjenje administracije (kantona), i prebacivanje tih ljudi na novootvorena radna mjesta u realnom sektoru (skidanje s parazitiranja i prebacivanje u stgvaranje nove vrijednosti).
itd. itd.
I sve se ovo moglo uraditi odavno, u zadnjih 6-7 godina, i danas bismo vidjeli i te kakve rezultate.

Vjeruj mi, nacina, ali i sredstava za sve to ima. Ali - nece se.
Pa, bolan ne bio... Albanija za 5-6 godina izgradila skoro 300km autoputeva, i preko 500km magistralne ceste. A mi za 20 godina...? I, pri tome, Albanija nije dobila desetine milijardi donacija...
Last edited by Dozer on 01/09/2016 12:21, edited 2 times in total.
Chmoljo

#838 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Chmoljo »

Fudo387 wrote:Nije da se nece, postoji samo jedan razlog:
Neznanje.
bogami se neće.

zar je velika pamet popuniti uplatnicu i svake godine poslati 20 najperspektivnijih mladića i djevojaka u bijeli svijet na prestižne fakultete? Kanton Sarajevo bi ih sam mogao isfinansirati.

ta, više se klepi na popločavanju trga koji će ionako propasti za godinu, maksimalno godinu i po...

e labudovo... paša moj... kako onda biti ispodprosječan a klepati pare sa budžeta kada dođu ovi pametni...
pemanapemani

#839 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by pemanapemani »

Chmoljo wrote:
pemanapemani wrote:Takva politika i način izgradnje države je prije svega stvar ljudskosti i solidarnosti, a nikakvo bratstvo i jedinstvo i multivitaminske priče.

Još kraće - bosanskohercegovačka nacionalna politika zasnovana na svim konvencijama i deklaracijama o ljudskim pravima. Prava pojedinaca svetinja.
upravo tako.

ne znam odakle Gojeni iščita multi-kulti priču. valjda čitao ono što je htio da pročita.

ionako sam se referisao na užasno stanje u kantonima sa Bošnjačkom većinom i nespremnošću da se bar tu gradi država, baš kako uporedi sa, doduše ekstremnijim, primjerom Koreje. ok, pat je pozicija, bio rat, nema očitog pobjednika, ali hajmo stvoriti nešto negdje, vrijedno. hajmo graditi državu i njene institucije tamo gdje možemo. za RS mi je jasno da je tamo opstrukcija dnevna i dugoročna politika. pa i institucije federacije. ali isto tako, najveći kriminal se dešava u kantonu i nivou opština. najviše ukradenih para, najviše mutnih projekata, najviše anonimusa koji grabe šakom i kapom. ko nas je spriječio da to dovedemo u red?

kao i za @Dozera, da ne citiram sve.
Dozer

#840 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

Chmoljo wrote:
Neznanje.
bogami se neće.

zar je velika pamet popuniti uplatnicu i svake godine poslati 20 najperspektivnijih mladića i djevojaka u bijeli svijet na prestižne fakultete? Kanton Sarajevo bi ih sam mogao isfinansirati.

ta, više se klepi na popločavanju trga koji će ionako propasti za godinu, maksimalno godinu i po...

e labudovo... paša moj... kako onda biti ispodprosječan a klepati pare sa budžeta kada dođu ovi pametni...
Logicno. To i govorim godinama. Ovdje prolaze samo i jedino klimoglavi, po mogucnosti da su dio familije, ili familije familije, ili u najgorem slucaju - prijatelji.
Ali - klimoglavi. Izaci s nekom progresivnom idejom negdje u vlast je jednako potpisivanju svog otkaza s radnog mjesta. Ako slucajno imas neke love, onda si automatski sebi potpisao i progon, ucjene, prijetnje, maltretiranja, itd.
Last edited by Dozer on 01/09/2016 12:24, edited 1 time in total.
piupiu

#841 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:
Neznanje.
bogami se neće.

Takve oni ne žele zapošljavati. Niti vraćati u zemlju. A, kamo li da ih sponzorišu. Šta vam je?
almir90

#842 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by almir90 »

Ono iz daljine dođe na forum da brani kleptomane na vlasti. Čuj, trude se da naprave nešto. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kritichar

#843 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by kritichar »

Naslovnica wrote:
Je li to naredba ili?
kukavički, hinjski i licemjerno je pobjeći kada postane gusto, a vratiti se kada se sve smiri i glumiti pametnjakovića i patriotu
ali očito da vam to može stati u džep
Fudo387

#844 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Fudo387 »

Chmoljo wrote:
Neznanje.
bogami se neće.

Ti opet o sitnoj sani i poplocavanju jedne ulice.
:lol:
Ako nece kanton, ima ko hoce i moze.
Neka qrceva elita je formirana, ima se, moze se, sad je do nje hoce li investirati u pamet ili audije.
Dozer

#845 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

kritichar wrote:
Naslovnica wrote:
Je li to naredba ili?
kukavički, hinjski i licemjerno je pobjeći kada postane gusto, a vratiti se kada se sve smiri i glumiti pametnjakovića i patriotu
Pa...to smo, valjda, vidjeli i naucili od ovih sto sad vladaju...
Fudo387 wrote:Ako nece kanton, ima ko hoce i moze.
Neka qrceva elita je formirana, ima se, moze se, sad je do nje hoce li investirati u pamet ili audije.
Ma, hajdeeee... A kako ce ako mu kanton ne da dozvolu?
Last edited by Dozer on 01/09/2016 12:26, edited 2 times in total.
benjen

#846 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by benjen »

Kad se vidi profil nastavnika i profesora po osnovnim i srednjim skolama trebamo biti prezadovoljni sto djeca barem znaju citat(ako i to kad izadju iz osnovne) a racunat nakon srednje..
I niko me ne moze ubijedit da grijesim jer sam zivii svjedok i jednog i drugog.
Kakve se zvijeri sa kupljenim skolama od Bijeljine,Doboja preko Brckog i Viteza nisu uhljebile u skolama ovo je jos uvijek dobro.
Primitivci koji bi u najboljem slucaju trebali imati pod nadzorom stado ovaca ili koza su razredni starjesine u elitnim skolama,ali yebi ga sta je tu je..
piupiu

#847 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by piupiu »

Dozer wrote:
Gojeni H wrote: Za mene licno taj napadni multi-kulti, bratstvo i jedinstvo, itd. su vazda bili to ... napadne, snobovske ili komunisticke parole koje nisu znacile nista

Ovdje te moram nesto pitati...
Da li u, sta znam, Njemackoj vlada nekakvo "bratstvo i jedinstvo"? U Australiji? Austriji? Italiji? Americi? Ne.
Da li to "bratstvo i jedinstvo" vlada, i uopste postoji bilo gdje na planeti, u bilo kojoj demokratskoj drzavi u kojoj zive desetine etnija/naroda? Ne.
Da li na planeti postoji i jedna jedina 100% cista monoetnicka drzava? Ne.
Da li su sve razvijene demokratske drzave, ili hajmo reci ogromna vecina (sto znaci preko 90%) - gradjanske? Da.
Pa sta je onda problem u jebenoj kliker-BiH-drzavi? B, H i S.
Privrzenost BiH jeste to, samo su se neki umorili haman. BiH je zemlja svih koji je vole. U interesu je svakog covjeka da kao individua moze izboriti svoja prava, dakleM slazem se, pravo pojedinca mora biti broj 1, ali napadna prica o "gradjanskoj" nece pomoci ... do sada nije.
Pa, pobogu...gradjanska = pravo svakog pojedinca iznad svega... A ne prvo pravo naroda/etnija, a pojedinca kao gradjanina ni na mapi.

Ovo ovako, da su etnicki kolektiviteti iznad prava gradjanina pojedinca, postoji samo u BiH. A i ona se, eto, svrstava u demokratske drzave. Samo, sto je to, po obicaju, demokratija na nas nacin...
Chmoljo

#848 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:Netacno Fudo. Mislim, ima i toga, da ne znaju, ali...
Da se hoce, to bi se moglo odraditi ekspresno. Prvo kroz brze izmjene zakona koji se ticu ekonomije, cime bi se maksimalno olaksalo pokretanje svakog biznisa.
Zatim kroz puno vece poticaje za takva pokretanja.
Pa onda kroz dizanje velikih kredita od strane entiteske i kantonalnih vlada, kojima bi se revitalizirale neke stare proizvodnje koje jos uvijek imaju perspektivu, i koje bi bile u punom ili vecinskom entitetskom vlasnistvu (ne drzavnom).
itd. itd.

Vjeruj mi, nacina, ali i sredstava za sve to ima. Ali - nece se.
Pa, bolan ne bio... Albanija za 5-6 godina izgradila skoro 300km autoputeva, i preko 500km magistralne ceste. A mi za 20 godina...?
Fudo ne zna, da recimo kada imaš vlastitu firmu, tvoj predmet ne zavisi od zakona i ostalih propisa, nego od nagodnosti tete ili čike na šalteru. opština, poreska, PIO... ili u najboljem slučaju njihovih šefova.

oni su kao tvoj servis, oni se finansiraju od para koje ti okreneš, ali to što recimo ne znaju, znači NE ZNAJU odgovoriti na more pitanja iz prakse i kako pravilno postupiti, niko za to neće snositi posljedice. neće snositi posljedice i ako zbog njihovog (ne)djelovanja tvoja firma pretrpi štetu. jer jebiga, kolektivni ugovor... to što ne zna svoj posao... koga briga. ionako će se za sve što se ne zna angažovati agencija koja zna i koja će za to uzeti pare, iako neko ko bi to trebao raditi već uzima pare.

mislim, idemo u off, samo dajem primjer dokle smo dovedeni, odnosno, dokle smo se doveli, i šta nama predstavlja ta država: sigurno radno mjesto, sa solidnom platom i nikakvom brigom. o nekom širem gledanju na stvari, državi prosperiteta i sl, mogu samo :lol:
Fudo387

#849 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:
kritichar wrote:
Naslovnica wrote:
Je li to naredba ili?
Pa...to smo, valjda, vidjeli i naucili od ovih sto sad vladaju...
Fudo387 wrote:Ako nece kanton, ima ko hoce i moze.
Ma, hajdeeee... A kako ce ako mu kanton ne da dozvolu?
Molim?
Bajri treba dozvola od kantona da posalje sina vani na skolovanje?
Chmoljo

#850 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Chmoljo »

Fudo387 wrote:Ti opet o sitnoj sani i poplocavanju jedne ulice.
:lol:
Ako nece kanton, ima ko hoce i moze.
pa ta elita je šanerska. da su barem kreativni u lopovluku... nego ni to.
Locked