pusti supljaka Jaganjac

Post Reply
pitt

Post by pitt »

Nije Irak napredovao al jest zato Exxon Mobile i ostala bagra :D:D
Krugman

Post by Krugman »

nineac wrote:Jebote krugman pitam se sa kakvog si ti brda sisao pa doso u ameriku, jer je tebi izgleda amerika "otvorila" oci!
Za tebe ocito amerika predstavlja idealno drustvo, i kao sto ti je danas rekal netreba sada da ti neko to objasnjava, a mislim da je i kasno kada bi neko pokusao. Malo se raspitaj kakva uredjenja imaju Norveska, Svedska itd, pa uporedi sa USA!
smanji dozivljaj ba, postajes dosadan. Ako nemas nista pametno reci, sjasi.
array

Post by array »

Ovdje ili se neko pravi lud ili neznam sta je. Evo ove su se drzave oduprijele Americkoj cizmi:
Sjeverna Koreja, Kuba, Vijetnam. I naravno, sve tri zive u blagostanju i uzivaju slobode koje bi svaki covjek na svijetu pozelio.
Evo onih koje su pale pod Americku cizmu:
Njemacka, Japan, Sjeverna Koreja. Niko normalan nebi htio da zivi u tim drzavama mraka i siromastva.

Koji je vama klinac? Jeste li vi slijepi? Dobra vam je bila Amerika kad je mlatila cetnike a sad kad mlati tamo neke Arapske cetnike nevalja. Sram vas bilo! Trebate svakom Ameru supak lizati dozivotno jer su vas spasili od vojnog poraza!
danas

Post by danas »

Krugman wrote:Vidi sta je Bush uradio u Afganistanu? Transformirao je jedno drustvo primjereno pecini u kakvu-takvu demokratiju - gdje se ljudi mogu obrijati, oblaciti odjecu kakvu hoce, slusati muziku, gdje su imali prve izbore u zadnjih 50 godina
to nije uradio bush... zene su u avganistanu dobile pravo glasa i zaposljenja i skolovanja sa sovjetskom okupacijom koliko me sjecanje sluzi :D :D :D bushov babuka je se u to doba lizao sa istim tim talibanima i mudzahedinima, koji su mu tada bili borci za slobodu i protiv mrskog komunizma...

al' otese se puleni... ooopsss... :oops:
Last edited by danas on 29/11/2005 20:05, edited 1 time in total.
zlata

Post by zlata »

Krugman....Velis "politicki su bili razvijeni na pogresan nacin". Pa dobro...i SAD je bila "politicki razvijena na pogresan nacin" (ROBOVLASNISTVO) pa ih niko nije nap'o...niti osvojio...zato sto drze robove.

Do nedavno...Crnci nisu mogli glasovati, ici u iste skole sa Bjelcima...pa ih niko nije osvojio...niti "opravdano" nap'o...da bi ispravio njihovu americku "krivu Drinu"! Po tom principu...Kina i Rusija su ih opravdano mogle napasti..."ugrozavali su ljudska prava"...isto k'o sto je Taliban ugrozav'o "zenska prava", i Saddam "ljudska"! Crnci jos duraju nepravde...100+ "na slobodi"!

Najiskrenije...smrdljivije mi je ugrozavanje ljudskih prava u zemljama "Prvog Svjeta" koje svakom drze predavanja o demokraciji...nego kod onih "zaostalih, nerazvijenih, cupavih, bradatih, primitivnih" Islamista! :(

Ako su ljudska prava...izgovor za rat...onda cemo stalno ratovati..jerbo...vazda je neko ugrozen!
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:@krugman:

njemacka i japan su bile ekonomski i politicki snazne drzave i prije rata. svjetske velesile. USA je bila u ratu sa njima, jer su obje te drzave prve objavile rat USA. drzavno uredjenje i snazna i kvalitetna administracija su postojale u objema drzavama i prije fasizma i USA, kao pobjedicka sila u ratu okupira i vraca normalno drzavno uredjenje tim zemljama.

nijedno od ovoga nije slucaj sa irakom. niti je irak ratovao sa USA, niti ima neke demokratije ni gradjanskog drustva da se moze ponovo uspostaviti... trenutno imamo vjersko-nacionalni rat izmedju tri strane, terorizam (nepoznat za vrijeme sadama), islamiste, bombase samoubice... -- de mi objasni tacno u cemu je to irak konkretno napredovao otkad ga je bush okupirao.

PS ne sjecam se abu graiba u njemackoj? ili pljacke nacionalnog muzeja u berlinu od snaga saveznika? posenilih, starost stas' :roll:

normalno da nije irak isti kao njemacka. greske su napravljene u iraku, nema sumnje abu graib, muzej itd. slazem se. primjer njemacke sam naveo samo kao istorijski primjer, nisam ih mislio porediti, profulala si poentu.

kako je irak napredovao: imali su slobodne izbore, siti i kurdi po prvi put u zadnjih 50 godina imaju pravo glasa kako da se njihova zemlja vodi, imaju neki vid samouprave, povecana sloboda medija, povecane vjerske i pojedinacne slobode.

Normalno problemi su ogromni, puno gori nego ocekivani, novi su stvoreni, ali su takodjer stvorile klice reforme na bliskom istoku.

Sta mislis sto su saudijci po prvi put u istoriji dozvolili zenama da sudjeluju na izborima, sto je ovakav razvoj situacije u Libanu? Mislis da nema veze sa Irakom i americkim uticajem na region. Po mom misljenju to su samo neki generalni i pozitivni efekti americkog uticaja.
hiseta-BL

Post by hiseta-BL »

Eee moj Kruegman, blago tebi i tvojoj pameti
danas

Post by danas »

@Krugman:
sad moram da idem, pa nemam vise vremena za ovo...

samo mali zakljucak: klice reforme... su se mogle posijati i drugacijim metodama i po manjoj cijeni... i mali savjet: ne gledaj vise toliko FOX kanal. to nisu prave vijesti, znas... :roll:
pitt

Post by pitt »

Ja bas volim cika ruperta :D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:Ja bas volim cika ruperta :D:D
ma ti si prodana dusa :D :D :D kapitalisticka :P
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:
Krugman wrote:Vidi sta je Bush uradio u Afganistanu? Transformirao je jedno drustvo primjereno pecini u kakvu-takvu demokratiju - gdje se ljudi mogu obrijati, oblaciti odjecu kakvu hoce, slusati muziku, gdje su imali prve izbore u zadnjih 50 godina
to nije uradio bush... zene su u avganistanu dobile pravo glasa i zaposljenja i skolovanja sa sovjetskom okupacijom koliko me sjecanje sluzi :D :D :D bushov babuka je se u to doba lizao sa istim tim talibanima i mudzahedinima, koji su mu tada bili borci za slobodu i protiv mrskog komunizma...

al' otese se puleni... ooopsss... :oops:
jeste lizao se sa njima - to je bila greska. medjutim to ne umanjuje pozitivni ucinak napravljen u zadnje 4 godine. Barem im to priznanje odaj umjesto sto samo kontru na slijepo udaras.
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
pitt wrote:Ja bas volim cika ruperta :D:D
ma ti si prodana dusa :D :D :D kapitalisticka :P
jesam priznajem.....kud svi turci tu i mali mujo :D:D
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:@Krugman:
sad moram da idem, pa nemam vise vremena za ovo...

samo mali zakljucak: klice reforme... su se mogle posijati i drugacijim metodama i po manjoj cijeni... i mali savjet: ne gledaj vise toliko FOX kanal. to nisu prave vijesti, znas... :roll:
ne gledam ih, oni mi dodju ko nas Avaz - pravi seljaci. Sretno i mojne slijepe kontre.
Krugman

Post by Krugman »

zlata wrote:Krugman....Velis "politicki su bili razvijeni na pogresan nacin". Pa dobro...i SAD je bila "politicki razvijena na pogresan nacin" (ROBOVLASNISTVO) pa ih niko nije nap'o...niti osvojio...zato sto drze robove.

Do nedavno...Crnci nisu mogli glasovati, ici u iste skole sa Bjelcima...pa ih niko nije osvojio...niti "opravdano" nap'o...da bi ispravio njihovu americku "krivu Drinu"! Po tom principu...Kina i Rusija su ih opravdano mogle napasti..."ugrozavali su ljudska prava"...isto k'o sto je Taliban ugrozav'o "zenska prava", i Saddam "ljudska"! Crnci jos duraju nepravde...100+ "na slobodi"!

Najiskrenije...smrdljivije mi je ugrozavanje ljudskih prava u zemljama "Prvog Svjeta" koje svakom drze predavanja o demokraciji...nego kod onih "zaostalih, nerazvijenih, cupavih, bradatih, primitivnih" Islamista! :(

Ako su ljudska prava...izgovor za rat...onda cemo stalno ratovati..jerbo...vazda je neko ugrozen!

zlato, sta je bilo s'onim stakorima iz gvantanama - nisu ti valjda niz grlo skliznuli? ili se to samnom tacitno slazes?

u pravu si, amerikanci su crncima u svom dvoristu uskracivali odredjena prava sredinom proslog vijeka - to je greska slazemo se. Medjutim amerikanci nisu pretendirali da okupiraju svoj komsiluk, da nemecu svoja ubjedjenja ostalima, da grade teorije superiornosti kao Njemci ili Rusi, i u tome je ogromna razlika, "znades" kosto bi nasa kona hiseta-BL "reknula".
danas

Post by danas »

Krugman wrote: i mojne slijepe kontre.
cini mi se da si ipak ti taj koji udaras slijepu kontru.
nikad nisam vidjela covjeka da tako odano brani busha... :roll: :-?

PS nick ti ne prilici, krugman bi se vjerovatno jadan sav osuo da zna :D :D :D
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Image

Felujja 2005, Busove "demokrate" u akciji. Stizu im u pomoc Bosanci, upuceni u Irak od strane Paravca, Terzica, Tihica, Karadjica, Seselja, Lagumdjije, Milosoveica i druge raje sto skupa "iftare". Nikad dosta agresije i genocida, kada ce se vise bar ovi blaknski vampiri zasititi.[/url]
nineac

Post by nineac »

Krugman nemas ti veze. Amerikanci uskratili "odredjena" prava?? Koja su to "odredjena" prava? Ja koliko znam ta "odredjena" prava koja su bila uskracena crncima se zovu ELEMENTARNA LJUDSKA PRAVA!!!
Stoga krugman ne seri, kao sto ti je pitt rekao pogledaj kako je EXXONMOBILE napredovao, a ti isto tako placas danas naftu skuplje 40% nego prosle godine zbog situacije na bliskom istoku.
Stoga sjasi vise sa americke demokratije. Ja se nesto nesjecam da je iko demokratiju spominju kao razlog ulaska u rat 2002 i2003 godine.
zlata

Post by zlata »

Krugman wrote:
zlata wrote:Krugman....Velis "politicki su bili razvijeni na pogresan nacin". Pa dobro...i SAD je bila "politicki razvijena na pogresan nacin" (ROBOVLASNISTVO) pa ih niko nije nap'o...niti osvojio...zato sto drze robove.

zlato, sta je bilo s'onim stakorima iz gvantanama - nisu ti valjda niz grlo skliznuli? ili se to samnom tacitno slazes?

u pravu si, amerikanci su crncima u svom dvoristu uskracivali odredjena prava sredinom proslog vijeka - to je greska slazemo se. Medjutim amerikanci nisu pretendirali da okupiraju svoj komsiluk, da nemecu svoja ubjedjenja ostalima, da grade teorije superiornosti kao Njemci ili Rusi, i u tome je ogromna razlika, "znades" kosto bi nasa kona hiseta-BL "reknula".
Znades....je IZVORNO bosanski govor. Isto k'o MORE, neMORE! Nejma srama u maternjem jeziku! Ako ga ne govorimo..necemo ga ni ocuvati! Sto se tice knjizevnog jezika....kad Hiseta objavi knjigu...nac'cemo joj urednika i lektora...za aktuelnu knjizevnu varijantu bosanskog jezika! Otidji...pa se malko porugaj Splicanu dok govori svoj maternji...pa's dob'ti po gubici. Docim u BiH to ruganje prolazi k'o nekakvo kastno "pravo skolovanijih" (podrazumjeva se "kulturnih").

Pa ne vidim...da je Saddam kanio napasti Ameriku! Dapace...nije mog'o ni Irak obran'ti od Amerikanaca!

Sto se tice tvojih "stakora" u Guantanamu...unatoc nepravdi i nasilju...ne smiju biti izgovor za napad SAD-a, ako je Guantanamo nelegitiman...i ako se tu krse ljudska prava.
Za tebe je ocito opravdana smrt stotine hiljada Iracana. Kao da Sadam nebi dozivio svoj krah...i bez Bushovog Irackog osvajanja. Po tvom...sad Francuzi mogu slobodno napasti SAD i Guantanamo...zato sto se tamo ugrozavaju ljudska prava! Je'l'tako? i pri tom...pobiti jos 200 000 Amerikanaca..."u ime ljudskih prava"!

Za tebe..."ljudska prava" su vrlo hlabav pojam...koji u svakom trentuku svatko moze interpretirati kako zeli...i koristiti kao izgovor za napad bilo koje drzave...cak i kad su ciljevi tog "napada" upitni, :-) i izgledaju vise k'o neokolonijalno osvajanje!

Mislim...ako je tako...onda trebamo najprije napasti Kinu, pa Zimbabve, pa Saudijsku Arabiju...pa nikad kraja takvom ratovanju..."za ljudska prava"...
Last edited by zlata on 29/11/2005 21:14, edited 2 times in total.
danas

Post by danas »

Krugman wrote: Medjutim amerikanci nisu pretendirali da okupiraju svoj komsiluk, da nemecu svoja ubjedjenja ostalima, da grade teorije superiornosti kao Njemci ili Rusi, i u tome je ogromna razlika, "znades" kosto bi nasa kona hiseta-BL "reknula".
joj, crni krugman... :roll: hajmo knjige istorije malo prelistat, pa onda palamudit... :-)

ogromna razlika koju ti navodis naprosto ne postoji. USA je otela pola svojih danasnjih teritorija od meksika -- kao sto su radile i sve ostale kolonijalne sile toga doba, osvajali su teritorije metodama koje su danas neprihvatljive. znaci, nisu USA ni bolje ni gore sto se toga tice od njemacke ili rusije...

a tacno je da USA vise ne pretendiraju da okupiraju svoj komsiluk... umjesto toga, danas su otvoreno okupirali bliski istok... :-)
Last edited by danas on 29/11/2005 21:16, edited 1 time in total.
water

Post by water »

Ma istina je uvijek negdje u sredini. Nazalost u ovakvom svijetu polarizovanom do krajnjih granica moras se opredjeliti za neku stranu. Ja prihvatam Krugmana. Naseg ne P.Krugmana kao sto rekoh ranije. Danas ne.
danas

Post by danas »

water wrote:Nazalost u ovakvom svijetu polarizovanom do krajnjih granica moras se opredjeliti za neku stranu.
upravo mislim da je ovo potpuno pogresno -- NE moras se opredjeliti ni za jednu od ponudjenih strana, ako istinski ne vjerujes u njih. jer je ovo lazan izbor, nametnut koliko od bin ladena i njegovih, tako i od busha a sve u cilju radikalizacije i polarizacije, te manipulacije narodnim masama.
pitt

Post by pitt »

Istina je mnogo a ne samo jedna.......u ratu nema nevine strane to se zna. jebo i busha i sadama, i bin ladena i sve budale.......... :D
water

Post by water »

ma ja sam mislio ovdje na forumu i u ovoj drazesnoj polemici.
danas

Post by danas »

water wrote:ma ja sam mislio ovdje na forumu i u ovoj drazesnoj polemici.
ali zasto da ne postoji i treca, cetvrta, peta... opcija -- zasto se drzati ko pijan plota vjestacke i nametnute podjele na "nas" i "njih"...

ako su mi talibani mrski, zasto mi bush mora biti drag? :?
water

Post by water »

ma naravno da postoje druga, treca i koja vec ne opcija; radi se o povijesnim momentima koji ce iznjedriti preduslove ili licnosti koji ce ponuditi i sto je najvaznije PRODATI tu opciju. Ja znam da cu uvijek glasati za one sto ce u vecini slucajeva izgubiti (pocelo je to sa nesretnim liberalima i Rasimom Kadicem 91). Ali to ne znaci da cu stavit znak jednakosti izmedju svih onih koje ne volim. Vrlo prosto. Ja nevidim nikakvu opasnost za svoju djecu u Americi cak ni u paranoicnom scenariju puca od strane krscanskih konzervativaca. Malo vise vjere u liberalnu Ameriku molim. Sa druge strane recimo da zivim u bilo kojoj od zemalja u kojoj vlada konzervativni ideologizam bilo koje druge vrste (da ne spominjemo odmah bracu Muslimane) Neznam da li bih se osjecao dovoljno bezbjednim i znam da bih sve ucinio da izvucem djecu odatle.

O tome se radi kada govorimo o dva "zla". O tome da mozes sjediti u jednom od ovih zla i jebat mu mater, dok u drugom...
Post Reply