pusti supljaka Jaganjac

Post Reply
danas

Post by danas »

nakon ovoga zadnjeg posta, nema se sta vise reci... :-) :-) :-)

hajde, sprovodi ti demokratiju sa bushom, blago se nama... :roll:
Krugman

Post by Krugman »

Šandor wrote:
Krugman wrote:Decko, o tim bolesnim tezama mozes komotno porazgovarati sa svojim psihijatrom ili sa nekim ko je priblizno psihotican kao ti - ovaj nineanac je perfektan kandidat - okani se mene.
Image
Legendo, bilo ko pored opste poznatih cinjenica cak i implicitno izjvi da je 11 septembar nakakva bushova konspiracija da poubija nevine amerikance, moze slobodno prosetati do psihijatra. Takve izjave nisu "protiv nas", takve izjave su protiv zdrave pameti.
Krugman

Post by Krugman »

_BaykoNoor_ wrote:@ Krugman

Bili smo svjedoci kako demokratska revolucija, umjesto demokratske evolucije djeluje na drustva i pojedince koji ih cine. Isti je slucaj sa Irakom. Razlog Bushove invazije na Irak nije bila zastita ljudskih prava niti promocija demokratije vec potraga za imaginarnim oruzjem za masovno unistenje. To je i bio osnovni razlog protivljenja velikih saveznika: Francuske i Njemacke da krenu u Irak i povlacenja spanskih trupa cim je izabrana nova vlada.
Glavno podrucje interesa u buducnosti postaje centralnoazijska ploca zbog silnih prirodnih resursa koji su tamo. To je i glavni razlog postepenog smirivanja sukoba u Palestini i uspostave Palestinske samouprave a za jevrejske desnicare povod masovne histerije i pobjede Likuda na zadnjim izborima. jednostavno, ljudi zele ostati u fokusu pokusavajuci na taj nacin dobiti sto vise okupiranog teritorija.
Inace, u buducnosti ce se glavni sukob voditi na potezu Peking vs. veci dio svijeta sa Amerikom na celu. Sama Bushova posjeta Pekingu protekla je u pokusajima da se kineski rezim privoli na neke korake. Smanjenje izvoza tekstila npr.
Povod okupacije Iraka je nafta koju za razliku od ostalih saveznickih zemalja u tom regionu Amerikanci mogu slobodno vaditi do mile volje. Ukoliko ne vjerujes da je doslo do greske u procjeni prilikom invazije onda si propustio ostavke Teneta iz CIA i posjetu Rummsfelda Kuvajtu kada su ga vlastiti vojnici posredno optuzili za slabo planiranje i vodjenje operacija. Amerika je u Iraku sada ono sto je UN bio u Bosni tokom agresije: ogromna sila, bez plana i cilja, rasuta i rastrkana u nepoznatoj zemlji. I sa neizvjesnim tokom trajanja te avanture.
Sadasnja americka administracija je jedna od najmilitantnijih administracija ikad. USA su nekad u ostatku svijeta bile prepoznavane po imidzu idealnog zivota, humanitarnoj pomoci. Sada se u USA u ostatku svijeta prepoznaju po naoruzanim siledzijama koje se zovu americki vojnici. Bushova politika je davno prevazidjena, barem nekoliko decenija. Sadasnja administracija se igra pocetka 20tog vijeka i Ruzveltove ere proklamujuci americki imperijalizam i misleci o sebi kao o velikoj batini. za razliku od tih doba, mi sada umjesto u industrijskom zivimo u informacionom dobu. I stara pravila vise ne vrijede. Sudbina svijeta je sudbina saradnje, niposto dominacije.
Korijen stavova aktualne americke administracije mozes provjeriti na linku ispod. I pogledaj potpisnike
http://www.newamericancentury.org/
Za kraj, govorio si o stakorima iz Guantanama...Irena Khan, sekretar Amnesty International, nazvala je Guantanamo gulag modernog doba. I poslala ogromni izvjestaj opisujuci stanje i sva krsenja ljudskih prava: od nezakonitog drzanja u pritvoru bez jasnog vremenskog roka, do fizickog i psihickog zlostavljanja, vrijedjanja vjerskih simbola do neadekvatne zdravstvene njege. Tako je Amerika umjesto branitelja demokratije i ljudskih prava zauzela mjesto medu drzavama od kojih se navodno razlikuje. Staljinove Rusije nekada ili Sjeverne Koreje danas.
Prema povelji UN svako je nevin dok se ne dokaze krivica. To mozes provjeriti na ovom linku http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=21025
Ako Ameri drze Gvanatanamo pun ljudi koji su zatvoreni samo zato sto su pripadali jednoj oruzanoj sili. Ako se ti ljudi muce i zlostavljaju samo radi svojih imena. Ako se odgadja sudjenje i onemogucuje posjeta clanovima porodica...Odakle onda Amerima pravo da u BiH govore o nepostojanju kolektivne krivice Srba ili da drze moralne pridike zrtvama? Kad su oni osudili ljude unaprijed, sve ih svrstali u istu grupu i svima dali isti tretman. Isti kakav je nestasna curica iz Abu Graiba pokazala cijelom svijetu na svom zatoceniku. Onda Ameri lazu kad govore. Onda oni imaju skrivene namjere i ne moze im se vjerovati. Onda oni zele dominirati svijetom na racun slabijih. A to nije demokratija. I nije pravda.
BaykoNoor, preskociti cu ove teze o centralno azijskoj ploci, pekingu itd. jel' to sad nije toliko relevantno.

Da je doslo do gresko procjeni - to stoji. Da je Tenet zajebao i zbog toga smijenjen i to stoji. Medjutim to ne umanjuje vaznost i vrijednost principa za koje se amerikanci sada dole bore i to je ono sto je najvaznije.

Da je nafta razlog invazije ne stoji - objasni mi ekonomicnost rata iz te perspektive, imajuci na umu smanjenu vaznost nafte kao izvora energije i imajuci na umu da amerikanci imaju bez iraka pristup zalihama sirove nafte koje prevazilaze njihove preradjivacke mogucnosti? Ja cu ti odma skinuti kapu. U suprotnom, okani se ponavljanja tih istrosenih klisea o neokolonizmu, izrabljivanju itd.

Da se vratimo na stakore iz Gvantanama - dobro ta Irena Khan je provalila ko da oni nemaju prava. Posjetile su ih sve zive delegacije - Crvenog Krsta, ovih i onih i niko nije nikakav problem vidio. Ispostavilo se da je zenska zasnivala svoju analizu haman na standardima zivota u hotelu sa dvije zvjezdice. Vec sam jednom rekao - to su pecinari koje se sada tretira 20 puta bolje nego sto su oni ikada tretirali svoje zrtve - sta hocete da ih se vodi na suncanje i da im se serviraju kokteli? Nije tu amerika zauzela nikakvo mjesto jer nije bilo toga sto ti tvrdis.

I taj Abu Graib je bio los eksec - ucesnici su dobili po 11, 7 itd. godina zatvora. Nazalos, negativna posljedica ovog rata je nemogucnost americke armije da nadje rekrute pa moraju primati svakakve supljoglavce ko ta mala o kojoj pricas. To je puno nastetilo amerikancima, medjutim, opet tvrdim da ti pojedinacni ekcesi ne umanjuju vaznost i vrijednost principa za koje se amerikanci sada dole bore i nedaju vam pravo da stavljate znak jednakosti izmedju bombasa samoubica i americkih vojnika.

I da zaboravio sam dodati: americke siledzije su vam valjale dok su rokali cetnike po trebevicu. Kao sto neko vec rekao, sad kad rokaju arapske cetnike, onda vam nevaljaju.
Šandor

Post by Šandor »

Image

Image
zlata

Post by zlata »

Krugman: I da zaboravio sam dodati: americke siledzije su vam valjale dok su rokali cetnike po trebevicu. Kao sto neko vec rekao, sad kad rokaju arapske cetnike, onda vam nevaljaju.

Ne zaboravi....da nam takve siledzije nisu dozvolile da se naoruzamo! Nismo imali pravo...."rokati" Cetnike po Trebevicu....jer ipak....ne smijemo mi...."rokati" Cetnike! "Moraju" nam doc' "u'pomoc"! :roll:
danas

Post by danas »

Krugman wrote: I da zaboravio sam dodati: americke siledzije su vam valjale dok su rokali cetnike po trebevicu. Kao sto neko vec rekao, sad kad rokaju arapske cetnike, onda vam nevaljaju.
ti fakat nista ne kontas... :roll:

samo zato sto ne podnosim cetnike, ne znaci da treba da podrzavam ustase i njihovu politiku... zato sto ne podrzavam staljina i njegove metode, ne znaci da treba da podrzavam hitlera i njegove metode... pa istom logikom: samo zato sto ne podnosim "arapske cetnike", ne znaci da treba da volim busha i podrzavam njegovu politiku...

i dalje -- i UVIJEK -- cu podrzavati istinske demokratske opcije i boriti se da se takve ne utope u jazu izmedju dva ekstrema koji se lazno nude kao izbor. i nikad necu nasjedati na crno-bijelo vidjenje svijeta koje nam nude bin-laden i bush (braca po materi) i gluposti tipa "ako niste sa nama, onda ste protiv nas"...

a ti se nestretnice malo zamisli. jer tvojom logikom se vodio i karadzic, kada se borio protiv muslimana u bosni. i htio da ih ko biva "civilizuje". pa ako nece milom... hoce konc-logorom... ili abu-graibom :(
Krugman

Post by Krugman »

zlata wrote:Krugman: I da zaboravio sam dodati: americke siledzije su vam valjale dok su rokali cetnike po trebevicu. Kao sto neko vec rekao, sad kad rokaju arapske cetnike, onda vam nevaljaju.

Ne zaboravi....da nam takve siledzije nisu dozvolile da se naoruzamo! Nismo imali pravo...."rokati" Cetnike po Trebevicu....jer ipak....ne smijemo mi...."rokati" Cetnike! "Moraju" nam doc' "u'pomoc"! :roll:
Interesantno da si pocela pisati 3 puta vecim slovima - sto li to?

Sta mislis ko nam je slao oruzje i pod cijim odobrenjem nam je slano oruzje dok su "gradjanski nastrojeni" Evropljani indiferentno gledali kako nas cetnici kolju? Amerikanci. Ja sam bio dole i znam. Stoga pusti tog supljaka.

Ta zemlja je Bosnu sacuvala, nama u kriticnim trenutcima pomogla, dala nekima od vas utociste i ocigledno lagodan zivot cim ovdje drobite po citav dan. Nemogu da shvatim kako mozete biti nezahvalni i negativni prema njoj do te mjere da ih izjednacavate sa bombasima samoubicama?
Šandor

Post by Šandor »

Image
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Moje ime je Davorin Bogovic, a sve oko mene je crno bijeli svijet.
Krugman, dodaj malo boje.
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote: ti se nestretnice malo zamisli. jer tvojom logikom se vodio i karadzic, kada se borio protiv muslimana u bosni. i htio da ih ko biva "civilizuje". pa ako nece milom... hoce konc-logorom... ili abu-graibom :(
Daj ba ne provaljuj se vise. Imas li jos ista dodati osim tih klisea o "istinskim demokratskim opcijama".

Trubila si o nafti o kolonijalizmu, o nedostatku progresa u Afganistanu i Iraku, o navodnoj eroziji ljudskih prava u americi, evo sada trubis o karadzicu koji je htjeo da "civilizuje" Bosnjake. Ponudio sam ti konkretna pitanja, konkretne cinjenica, imas li ikakav konkretan odgovor?
danas

Post by danas »

Krugman wrote:Nemogu da shvatim kako mozete biti nezahvalni i negativni prema njoj do te mjere da ih izjednacavate sa bombasima samoubicama?
ne izjednacava cijelu zemlju niko sa bombasima samoubicama, te popusti malo sa tom supljom. bush i njegova politika je nesto drugo. ja smatram da kao i teroristi, ni bush nema nikakvog respekta za zivot i prava drugih ljudi, sto se i vidi iz njegove katastrofalne politike. kako vanjske (irak) tako i unutrasnje (samo pogledaj zadnji primjer iz new orleans-a). :roll:

a ti i dalje nasjedas na jeftine bushove trikove. patriotizam i demokratija nisu sadrzani u slijepoj podrsci "nasima"... vec su upravo sadrzani u konstruktivnoj kritici... koja treba i mora da postoji cak i kada su "oni anamo" sto puta gori...
danas

Post by danas »

Krugman wrote: Ponudio sam ti konkretna pitanja, konkretne cinjenica, imas li ikakav konkretan odgovor?
koje konkretne cinjenice? nisam na LSD-u kao ti, pa ih ne vidim... :D :-)
Šandor

Post by Šandor »

Image
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:
Krugman wrote:Nemogu da shvatim kako mozete biti nezahvalni i negativni prema njoj do te mjere da ih izjednacavate sa bombasima samoubicama?
ne izjednacava cijelu zemlju niko sa bombasima samoubicama, te popusti malo sa tom supljom. bush i njegova politika je nesto drugo. ja smatram da kao i teroristi, ni bush nema nikakvog respekta za zivot i prava drugih ljudi, sto se i vidi iz njegove katastrofalne politike. kako vanjske (irak) tako i unutrasnje (samo pogledaj zadnji primjer iz new orleans-a). :roll:

a ti i dalje nasjedas na jeftine bushove trikove. patriotizam i demokratija nisu sadrzani u slijepoj podrsci "nasima"... vec su upravo sadrzani u konstruktivnoj kritici... koja treba i mora da postoji cak i kada su "oni anamo" sto puta gori...
amerikanci su napravili greske u iraku - to stoji, to sam ti vec davnih dana rekao: pozurili su, nisu organizovali bolje saveznike, otisli su nepripremljeni, nisu dobro kontrolisali situaciju - znaci konstruktivne kritike postoje.

Ali opet ponavljam, svi ti promasaji ne dovode u pitanje vrijednost onoga sto amerikanci dole rade i nedaju ti pravo da ovdje izigravas nekakvog umproforca stavljajuci znak jednakosti izmedju americkih vojnika u iraku i bombasa samoubica. Ono protiv cega se ameri dole bore je puno gore nego najgori i najnereprezentativniji americki postupci.
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:
Krugman wrote: Ponudio sam ti konkretna pitanja, konkretne cinjenica, imas li ikakav konkretan odgovor?
koje konkretne cinjenice? nisam na LSD-u kao ti, pa ih ne vidim... :D :-)
Na svaku izjavu o nafti i kolonijalizmu, o nedostatku progresa u Afganistanu i Iraku, o navodnoj eroziji ljudskih prava u americi sam ti odgovorio da bi ti preskocila na sljedeci izgovor. sta se pravis luda?
Šandor

Post by Šandor »

Image

Image

Šandor wrote:Image

Image
Hocel' mu neko reci da su mu smilies cool, mozda prestane da ih postira!!!
danas

Post by danas »

Krugman wrote:sta se pravis luda?
laki je danas malo nervozan :D :D :D :D :lol:
Šandor

Post by Šandor »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Hocel' mu neko reci da su mu smilies cool, mozda prestane da ih postira!!!
Image
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:
Krugman wrote:sta se pravis luda?
laki je danas malo nervozan :D :D :D :D :lol:
nije, to ti se cini, ocigledno zbog tendencije da fulas sustinu stvari :-)

ovaj tvoj navijac, Sandor, u drugu ruku....je vise nego nervozan

Šandor wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Hocel' mu neko reci da su mu smilies cool, mozda prestane da ih postira!!!
Image
Image
zlata

Post by zlata »

Krugman wrote:
zlata wrote:Krugman: I da zaboravio sam dodati: americke siledzije su vam valjale dok su rokali cetnike po trebevicu. Kao sto neko vec rekao, sad kad rokaju arapske cetnike, onda vam nevaljaju.

Sta mislis ko nam je slao oruzje i pod cijim odobrenjem nam je slano oruzje dok su "gradjanski nastrojeni" Evropljani indiferentno gledali kako nas cetnici kolju? Amerikanci. Ja sam bio dole i znam. Stoga pusti tog supljaka.

Ta zemlja je Bosnu sacuvala, nama u kriticnim trenutcima pomogla, dala nekima od vas utociste i ocigledno lagodan zivot cim ovdje drobite po citav dan. Nemogu da shvatim kako mozete biti nezahvalni i negativni prema njoj do te mjere da ih izjednacavate sa bombasima samoubicama?
Tko to izjednacava Amere i Talibance...nitko. Al'Bush i Bin Ladin...su stvarno zanimljivo...SLICNI. Burzujski mediokriteti...."Civilizacijske" mesije!

Najprije...mi smo sebe sacuvali. Da se nas narod nije dig'o na noge...i u borbu za opstanak...sipak bi nam itko pomog'o! Da su se drugi pitali...pa i Ameri...mi bi bili nestali. Sreca...pa se nisu mogli skloniti od svoje sramote. Ipak je Bihac...najzapadniji dio BiH...blize granici EU...neg' Saraj'vu. Sreca...pa nismo daleko k'o Ruanda! Da smo bili imalo dalje...od danasnjih granica BiH...bili bi nestali...ili satrani...k'o Ceceni!

Nego...kad su vid'li da se nedamo...da se k'o polumrtvac...koprcamo za zivot...onda su se poceli malko i sramiti...svog lesinarskog, nekrofilskog, TV promatranja nasih jada. Sjecam se kad me je jedan Amerikanac...doznavsi da sam Bosanka...uhvatio za ruku...i k'o nekakav Bog-Krivac izgovorio: "God Bless You"...uz najiskrenije sazaljenje...k'o da je biti Bosanac...smrtna bolest!

Inace...ta CNN-TV Serija..."War in Bosnia sa Christiane Amanpour"...im je bila zanimljiva. Znas ono..."We bring you an action movie-LIVE in SARAJEVO". I tako "every night"...svako vecer...k'o TV-serija. Sjecam se pitanja:"Kako to da Sarajke "tako dobro izgledaju" i pod kisama cetnickih granata"?" K'o da je opkoljeno Saraj'vo bilo filmski scenarij...a Sarajke glumice! :lol: Samo je falio Schwarznegger "live"! :lol:

Bili smo im cudni...s*ebali smo im sve njihove idiotske predrasude o muslimanima, Islamu, komunistima, Slavenima, Balkancima! Mislim se...kad su tolko pravdoljubivi, "korektni"...sto ne spase Cecene od Rusa! Sto nisu spasili Kurde i Sije od Sadama...ONDA...kad im je STVARNO trebala pomoc! Nego...sad k'o fol...dosli ih "spasiti" od zla...pa ce im jos pobiti 100-200 000 ljudi...a proizveli jos gore zlo.
Inace...najveci krivci zasto je Sadam tol'ko dugo ost'o na vlasti. O'sli proracunati kumovi Ameri...ubiti svog zlocestog kumcica Sadamica! Oteo im se! :lol: Eno ga...jos je ziv. :x Ne da se! K'o prava zvi'r!

Nije mi jasno...kome ja to trebam biti "zahvalna" nakon sto mi je tol'ka rodbina raseljena, pobijena, poklana? Moju carsijo nije oslobodio Bush i njegov baba, neg'Bosanci...Krajisnici! Isto 'nako kako nasoj zemlji nisu htili dignut' embargo...tako nasim borcima nisu dozvol'li "dalje"! Sve proracunato!
Fair Life

Post by Fair Life »

zlata wrote:(...)
Nije mi jasno...kome ja to trebam biti "zahvalna" nakon sto mi je tol'ka rodbina raseljena, pobijena, poklana? Moju carsijo nije oslobodio Bush i njegov baba, neg'Bosanci...Krajisnici! Isto 'nako kako nasoj zemlji nisu htili dignut' embargo...tako nasim borcima nisu dozvol'li "dalje"! Sve proracunato!
Kasno je...

Secer unutra ili kocku... da umaces?

Image
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

zlata wrote:
Krugman wrote:

Tko to izjednacava Amere i Talibance...nitko. Al'Bush i Bin Ladin...su stvarno zanimljivo...SLICNI. Burzujski mediokriteti...."Civilizacijske" mesije!

Najprije...mi smo sebe sacuvali. Da se nas narod nije dig'o na noge...i u borbu za opstanak...sipak bi nam itko pomog'o! Da su se drugi pitali...pa i Ameri...mi bi bili nestali. Sreca...pa se nisu mogli skloniti od svoje sramote. Ipak je Bihac...najzapadniji dio BiH...blize granici EU...neg' Saraj'vu. Sreca...pa nismo daleko k'o Ruanda! Da smo bili imalo dalje...od danasnjih granica BiH...bili bi nestali...ili satrani...k'o Ceceni!

Nego...kad su vid'li da se nedamo...da se k'o polumrtvac...koprcamo za zivot...onda su se poceli malko i sramiti...svog lesinarskog, nekrofilskog, TV promatranja nasih jada. Sjecam se kad me je jedan Amerikanac...doznavsi da sam Bosanka...uhvatio za ruku...i k'o nekakav Bog-Krivac izgovorio: "God Bless You"...uz najiskrenije sazaljenje...k'o da je biti Bosanac...smrtna bolest!

Inace...ta CNN-TV Serija..."War in Bosnia sa Christiane Amanpour"...im je bila zanimljiva. Znas ono..."We bring you an action movie-LIVE in SARAJEVO". I tako "every night"...svako vecer...k'o TV-serija. Sjecam se pitanja:"Kako to da Sarajke "tako dobro izgledaju" i pod kisama cetnickih granata"?" K'o da je opkoljeno Saraj'vo bilo filmski scenarij...a Sarajke glumice! :lol: Samo je falio Schwarznegger "live"! :lol:

Bili smo im cudni...s*ebali smo im sve njihove idiotske predrasude o muslimanima, Islamu, komunistima, Slavenima, Balkancima! Mislim se...kad su tolko pravdoljubivi, "korektni"...sto ne spase Cecene od Rusa! Sto nisu spasili Kurde i Sije od Sadama...ONDA...kad im je STVARNO trebala pomoc! Nego...sad k'o fol...dosli ih "spasiti" od zla...pa ce im jos pobiti 100-200 000 ljudi...a proizveli jos gore zlo.
Inace...najveci krivci zasto je Sadam tol'ko dugo ost'o na vlasti. O'sli proracunati kumovi Ameri...ubiti svog zlocestog kumcica Sadamica! Oteo im se! :lol: Eno ga...jos je ziv. :x Ne da se! K'o prava zvi'r!

Bravo Zlato :) Odlican prilog i analiza situacije! :-) samo da dodam da su im na ruku isli i neki tzv. domaci izdajnici medju tzv. Bosnjackim politicarima i strankama. :roll:
nineac

Post by nineac »

Krugman ti stvarno nekontas sta je problem ovdje.
Jel sada amerikanci trebaju ostati u Iraku? trebaju! Jer bi sad napravili tek sranje kada bi se povukli.
Sto su otisli u Irak? ZBOG NAFTE! Ti ovdje palamudis kako nafta ima danas umanjenu vaznost! De ti mene prosvjetli sto nafta ima umanjenu vaznost, kada sve , bas sve ide na naftu!
Evo ti konkretno podataka:
1. Amerika dnevno trosi u zavisnosti od toga jesu li praznici ili ne izmedju 22-24 miliona barela nafte!
2. Ostatak svijeta trosi oko 60 miliona barela nafte!
3. U americi se samo 11% struje i energije za grijanje proizvede nekim drugim izvorom energije. tj 89% se proizvodi fosilinim gorivom, od cega je u zimskom periodu 35% nafta i preradjevine od nafte!
4. Danas kada bi doslo do poremecaja u distribuciji nafte koji se desio 1979-80 godine cijena barela bi bila preko 100$, a ti bi krugman placao galon benzina preko 5$!
5. Naravno, sve vece avio kompanije bi dosle na vrata bankrota, dok bi americki proizvodjaci automobila koji su jedan od generatora americke ekonomije dosli isto tako pred vrata bankrota, tj. GM bi sigurno bankrotirao kao i Ford, dok bi Chrysler se nekako odrzao jer je vec pod kapom Dymler-a. To je iz razloga totalne tehnicke inferiornosti prema japanskim i evropskim proizvodjacima, koji su sada u stanju svojim proizvodima donekle ublaziti naftni udar!
6. Time sto bi americka ekonomija usla u najvecu recesiju do dana, ili depresiju 21 vijeka, automatski bi se odrazilo na evropu i japan, pa onda ostatak svijeta jer svi zavise od svih.
7. Vec sam ti rekao da je bivsi americki sekretar James Baker rekao da svaka administracija ima plan da se osiguraju naftni izvori na bliskom istoku jer su oni PRESUDNI za prezivljavanje americke ekonomije. Inace James Baker je jedan od ljudi koji je bio izuzetno uticajan u onoj izbornoj prevari Busha mladjeg.

Ti sada govoris da bi mi trebali poduprjeti ameriku u ratu. Vidis ja sam misljenja da trebamo poduprjeti irak, da se brze izbavi iz ove situacije, ali traziti podrsku samo zato sto je amerika sa 4 godine zakasnjenja reagovala u BiH, je bezobrazno! Bush stariji nije htio da cuje za BiH dok ej bio predsjednik jer ga to nije interesovalo, tj. nije interesovalo interesne grupe u americi od koji svaki predsjednik zavisi.
E sad o napretku u Afganistanu, samo cu ti reci da je Predsjednik Afganistana bivsi uposlenik HALLILBURTON-a cije je CEO bio Dick Cheney sadasnji potpredsjednik USA, dok je pola ministara u Iraku radilo isto tako za ovu firmu i Lockheed-Martin. Inace netreba ti napominjati da su Hallilburton i Lockheed-Martin najveci ugovaraci u Iraku i Afganistanu. Prvi za sve sto ima veze sa gradjevinom i naftom, drugi je najveci snadbjevac USARMY. Inace dionice ovih dviju kompanija su skoro ucetverostrucene od rata u Iraku.
Stoga, krugman misliom da si ti osoba sa psihoticnim ponasanjem jer ipak puno gledas FOX NEWS, a kao sto ti je danas rekla to nisu vijesti!
Post Reply