Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav Republike BiH

Post Reply
sodom

#101 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by sodom »

Sarajevcac wrote:
nokia6170 wrote: sarajevcac jesil ti svjestan da ti i takvi kao ti sa svojim mentalnim sklopom stvaras sve preduslove za ponovni rat na ovim prostorima?

ti prizeljkujes rat ili...zelis da se ovi prostori pretvore mentalno u palestinu i izrael gdje odrastaju vec godinama generacije koje ne znaju da mogu drugacije zivjeti osim stalno ratovati?

zelis da i mi ovdje odrastamo sa ubjedjenjem da je rat normalno stanje i da drugacije ne moze?

budi slobodno iskren, nece te niko udarati ovdje na forumu :roll:
Evo moje misljenje o ratu.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Dub ... ju.sr.html

Razgovor nedelje: General Čen Binde
Duboko poštujemo Srbiju

Ne želimo da učestvujemo u bilo kakvoj utakmici u naoružavanju i ne upućujemo bilo kakve vojne pretnje prema bilo kojoj zemlji u svetu, rekao je načelnik Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine

Pet vekova pre Hrista, Sun Zi, autor „Veštine ratovanja”, posvetio je posebno poglavlje špijunaži pokazujući iznenađujuće moderno razumevanje problema. Zapad stalno optužuje Kinu da je obaveštajno i hakerski „pokrila” ceo svet i da na Zapadu i ne znaju kako da izađu na kraj s takvim kineskim aktivnostima?

Da, Zapad je već više puta optužio Kinu da se bavi špijunskim aktivnostima u inostranstvu. Činjenice pokazuju da su ove optužbe lišene dokaza i nemaju nikakvih osnova. Te optužbe imaju svoj određeni politički, ekonomski ili vojni cilj, a namera je da se ugrozi međunarodni ugled Kine. Vi ste pomenuli knjigu „Veštine ratovanja” koja je najveće delo iz klasične vojne teorije, ne samo u Kini već i u celom svetu. Ta knjiga sadrži duboko i sveobuhvatno znanje o pitanjima rata i mira i od upoznavanja sa sadržajem te knjige mogu da profitiraju i naredne generacije. Moramo da pokažemo da je suština, jezgro teorijskog sistema o ratu zapravo očuvanje bezbednosti svoje zemlja bez žrtava u svojoj vojsci. Drugim rečima, pobediti protivnika bez sopstvenih vojnih gubitaka. Upravo ta knjiga naglašava da je potrebno dobro razmisliti pre nego što se stupa u rat, a najbolje bi bilo uopšte ne stupati u rat. Ova knjiga zagovara mir i pravednost i takve ideje o ratu vodilja su za kinesku vojnu filozofiju u teoriji i praksi u poslednjih 200 godina. Naša vojnostrateška orijentacija pokazuje gene ove vojne doktrine.
ti bi da primjenjujes takve metode? na kome?
Da ratujes protiv naroda koji je sjetimo se:
-zadrzao hasburgovce u banjaluci i olešio ih te ih potpuno vojno porazio, kada su vidjeli da je bosna i bosnjaci tvrd orah, presli na srbiju te je pregazili za vrlo kratko...
- pobjedili turke na kosovu sa gradascevicem, srbi nikad u historiji nisu imali jednu dobijenu postenu bitku, ispravite me ako grijesim...
- uspjeli se odbraniti od pete vojne sile potpuno goloruki!

Bosnjaci su upamti ovo dobro, nikad nisu i nikad nece biti porazeni, bosna je bila tvrd orah, bosnjani kao izuzetno vojno sposoban narod, koji nikada u svojoj historiji nije napadao i osvajao, vec se samo branio kada je to bilo potrebno, sta mislis sto je postojao bosanski pasaluk sa bosanskim ljudima na celu, toga nije nigdje bilo u osmanskom carstvu osim u bosni?

1 Pitanje za tebe moj pametni Sarajevcac, da se ponovo desi rat u bih, sutra odmah, sta mislis ko bi izvukao deblji kraj?
po nekim procjenama oko 500.000 cijevi je zastekano negdje u avlijama i tavanima.
2 Da li stvarno mislis da je moguce da ovdje zivimo normalno a da smo podjeljeni?
3 Rs nemoze zivjeti sama od sebe, pa vidis kakvo je sranje u zemlji, nigdje nema love, a u rsu jos manje, zar mislis da je moguce da seljak danas zivi od zemlje?

-Zamisli, samo zamisli da ja i ti sutra zivimo jedan pored drugog i da se nasa djeca zajedno igraju i uzivaju u djetinjstvu...
Zvuči kao noćna mora jel da?
Da Bog da bio etnički čist. - ovo ti je kletva.
Edin 24,5

#102 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by Edin 24,5 »

Zapravo, moj kljucni zakljucak bi bio:

Probosanski politicari se ponasaju kao da su nekakvi advokati na sudu, koji pretenduju da dobiju spor, umjesto da se bave politikom.

Boze, ko da je bitno jeli RS priznat' formalno u skupstini kad RS funkcionise na svaki nacin kao dio ustavno-pravnog poretka i u vazecem je Ustavu drzave od 1995. do danas. Zaista smijesno!

Stvar se moze postaviti na nacin da se kaze da je RS stvar unutrasnjeg uredjenja BiH i u tom pravcu kreirati politicku strategiju, umjesto da joj se pridaje znacaj do te mjere da se raspravlja o tome jeli RS izrijekom priznata u skupstini, dok ta ista RS postoji u vazecem Ustavu drzave vec 13 godina i kroz nadleznost i na sve ostale nacine se potvrdjuje kao konstitutivni element ustavno-pravnog poretka.
sodom

#103 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by sodom »

Edin 24,5 wrote:Zapravo, moj kljucni zakljucak bi bio:

Probosanski politicari se ponasaju kao da su nekakvi advokati na sudu, koji pretenduju da dobiju spor, umjesto da se bave politikom.

Boze, ko da je bitno jeli RS priznat' formalno u skupstini kad RS funkcionise na svaki nacin kao dio ustavno-pravnog poretka i u vazecem je Ustavu drzave od 1995. do danas. Zaista smijesno!

Stvar se moze postaviti na nacin da se kaze da je RS stvar unutrasnjeg uredjenja BiH i u tom pravcu kreirati politicku strategiju, umjesto da joj se pridaje znacaj do te mjere da se raspravlja o tome jeli RS izrijekom priznata u skupstini, dok ta ista RS postoji u vazecem Ustavu drzave vec 13 godina i kroz nadleznost i na sve ostale nacine se potvrdjuje kao konstitutivni element ustavno-pravnog poretka.
Bitno je , naravno da je bitno, necu da gledam nesto sto je nastalo na krvi moga djeteta.
dallton

#104 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

Jel to ono o cemu je liberalism govorio jucer?
Silajdžić na Ustavnom sudu BiH pokreće spor protiv RS
U pitanju su protuustavne vanjskopolitičke aktivnosti RS. Priprema se i spor u vezi s istupanjem RS iz "Elektroprenosa BiH"...
15.09.2008. 07:42

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti spor protiv manjeg bh. entiteta zbog neustavnih aktivnosti koje zadiru u isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo iz krugova bliskih SBiH iz RS, u nekoliko proteklih mjeseci su vršene pripreme za pokretanje ovog spora koji se direktno tiče vanjskopolitičkih aktivnosti manjeg bh. entiteta, a kojima se direktno zalazi u nadležnosti države.

Niz dokaza

Naši sagovornici ističu kako je prikupljen niz dokaza koji govore o nelegalnom načinu vođenja vanjske politike ovog entiteta, odnosno, koji potkrepljuju tvrdnju da je riječ o protuustavnom djelovanju vlasti RS, a na štetu države.

Takvo djelovanje očito je čak i kroz javne dokumente, odnos budžeta RS u ovoj i proteklih godina, brojne odluke Vlade RS u vezi s načinom vođenja vanjske politike...

Također, kako nam je potvrđeno, riječ je o ciljanoj kampanji u kojoj pokretanje spora protiv RS zbog vanjskopolitičkih aktivnosti predstavlja tek početak.

Novi podnesak

- Ukoliko ostane na snazi odluka Vlade RS o istupanju manjeg bh. entiteta iz "Elektroprenosa BiH" i formiranju "Elektroprenosa RS", to će također biti tema narednog spora pred Ustavnim sudom.

Zapravo, već se priprema materijal za taj potez - tvrde naši sagovornici.

Bez potvrde prije pres-konferencije

Zvaničnu potvrdu ove informacije nismo mogli dobiti u Kabinetu predsjedavajućeg Silajdžića.

Njegov savjetnik Damir Arnaut nije želio niti potvrditi niti demantirati naše navode, dodajući tek kako prije konferencije za novinare, koju je Silajdžić zakazao za danas u podne, ne želi iznositi detalje o kojim će neustavnim aktivnostima i mjerama govoriti predsjedavajući.
znaci siladzic konferencija u 12, dodo u 1 sat, pa tihi u 2, oglsavanje pic u 3, a lajcak negdje prekosutra :lol: :lol:
dallton

#105 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

Edin 24,5 wrote:RS je legalna i ustavna je kategorija, svidjelo se to nekom ili ne.

Tu legalnost i ustavnost stekla je Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995.godine.

Za odnos drzava-Ustav je bitno da li je Ustav na snazi ili ne, a ne nacin na koji je donesen. U nasem slucaju je donesen tako kako je donesen i znamo ciji potpisi stoje na njegovom originalnom dokumentu.

Ustavni amandmani 2006.godine bili su iskljucivo u funkciji dopunjavanja vec postojeceg Ustava koji je predvidjao RS i koji bi naravno, i dalje ostao na snazi.

Uostalom, ne znam zasto u Sarajevu toliko potenciraju pravnu dimenziju ovih pitanja, to mi pomalo zvuci kao ono "psi laju, karavane prolaze".

RS ima izglede da postane fakticki nezavisna ako probosanske snage izgube glavni oslonac kojeg imaju u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Jednostavno, one su preslabe da same zadrze RS unutar ustavno-pravnih okvira države Bosne i Hercegovine.

Pravnik sam po struci i naobrazbi, i znam jako dobro sta je legalno i sta je ustavno, ali bojim se da su ovdje u pitanju neke druge stvari. Bas kao sto su bile u pitanju neke druge stvari u periodu 1992.-1995. kad se takodjer desavalo nesto nelegalno, nedavno kad je Kosovo proglasilo nezavisnost i priznato od tako velikog broja drzava, uprkos tome sto tu nije bilo rijec o nekom uporistu u medjunarodnom pravu, itd.

U zabludi su oni koji izmedju politike i prava, pogotovo medjunarodnog, stavljaju znak jednakosti.

Ako Medjunarodna zajednica nastavi sa ovakvim pasivnim odnosom prema aktualnim politickim previranjima, RS ce najvjerovatnije u iducih dvije do tri godine pribaviti politicki polozaj poput onog kojeg imaju mnogobrojne ex Sovjetske provincije, tipa Pridnjestrovlje, Abhazija, Juzna Osetija. Mislim da to i jeste taktika vlasti u Banjaluci.

Vezano za ovu "Tihicevu ideju" o reanimaciji Ustava RBiH, ja bih postavio tu samo jedno pitanje. Jeli on pritom i pomislio na Hrvate u BiH, koji uopste nisu nevazni u cijeloj ovoj prici ???
Momcilo jesil to ti? ili se sarajevcac preimenovao? :lol: :lol:
dalinton

#106 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dalinton »

Mx wrote:“Protivimo se ukidanju OHR-a jer nije završena provedba brojnih aneksa i odredbi Daytonskog sporazuma. Ukoliko se OHR zatvori bez provedbe ovih aneksa i bez suglasnosti svih, smatrat ćemo da se odustalo od Daytonskog sporazuma“, kazao je Tihić.
Što se tiče RS ništa bolje ne bi mogao uraditi po pitanju nezavisnosti.
Naravno da od ovog nema ništa i da je ovo samo pucanja sa ćorcima u cilju privlačenja pažnje pred naredne izbore.
dallton

#107 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

Edin 24,5 wrote:Zapravo, moj kljucni zakljucak bi bio:

A uz sve to je i bolji i ekonomski napredniji dio bih :lol: :lol: A koji si ti folirant, ajd se preimenuj u esad bajtal :lol: :lol:
dallton

#108 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

dalinton wrote:
Mx wrote:“Protivimo se ukidanju OHR-a jer nije završena provedba brojnih aneksa i odredbi Daytonskog sporazuma. Ukoliko se OHR zatvori bez provedbe ovih aneksa i bez suglasnosti svih, smatrat ćemo da se odustalo od Daytonskog sporazuma“, kazao je Tihić.
Što se tiče RS ništa bolje ne bi mogao uraditi po pitanju nezavisnosti.
Naravno da od ovog nema ništa i da je ovo samo pucanja sa ćorcima u cilju privlačenja pažnje pred naredne izbore.
pa i vrijeme je da vas izguramo iz bosne, sta cete ovdje, sretan vam put :lol: :lol:
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#109 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by independer »

Moje misljenje je da sve politicke uspijehe koje je RS do sada postigla na stetu drzave Bosne i Hercegovine je postigla zahvaljujuci izdaji i/íli nesposobnosti bosnjackih politicara. Da su izabrani bosnjacki lideri bar malo radili za bosansku stvar danas bi se drugacije razgovaralo u BIH. Ja mislim da ako probosanske snage zele da integrisu BiH moraju uraditi sljedece:

- Na slijedecim izbnorima izabrati druge predstavnike Bosnjaka a njih traziti u sljedicim partijama: BOSS, BPS i Liberalno demokratska partija BIH.
- Stupiti u jedan otvoreni, demokratski i konstruktivan razgovor sa predstavnicima bossanskih Hrvata. Po mom misljenju sada bi i oni jako bili zainteresovani za povratak Ustava RBIH. U ove razgovore bi trebalo uci na principima apsolutne ravnopravnosti i ovdje bi bosnjacki predstavnici trebali pokazati vise sluha za zahtjeve Hrvata. Sa druge strane zahtijevati od hrvatske strane ukidanje apartheida u obrazovanju i drugim podrucijima javnog zivota gdje je isti na snazi. Naravno to isto moraju i Bosnjaci uraditi u opstinama gdje su oni vecina.
- Nakon ovih razgovora proglasiti da Deytonski ugovor vise nije vazeci jer nije sproveden i odmah ukinuti Federaciju i kantone i na tom podrucju uspostaviti zakone Republike BiH.
- Dio zemlje koja sebe naziva Republika srpska proglasiti okupiranim i/ili odmetnutim podrucijem i traziti njeno ukidanje na osnovu tri principa koja je naveo @djeronimo u njegovom postu.
- Brcko district je momentalno jedino podrucije BiH gdje se primjenjuju drzavni zakoni tako da bi ovim cinom i status Brcko distrikta bio rijesen.
- Izvrsiti sve neophodne reforme pravnog, politickog i pogotovo ekonomskog sistema. Ovde koristiti pozitivna iskustva iz svijeta i odmah ih primjeniti. Na ovaj nacin ce se otvoriti mnogo radnih mjesta pa bi na taj srpska omladina mogla vidjeti da ih njihovi lideri jedino zavitlavaju sa kvazipatriotskiom pricama dok zivot prolazi.

Mislim da ovih nekoliko navoda bi mogla biti pravac kojima bi trebalo ici ka ujedinjenju zemlje.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Lincoln-Burrows

#110 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by Lincoln-Burrows »

independer wrote:Moje misljenje je da sve politicke uspijehe koje je RS do sada postigla na stetu drzave Bosne i Hercegovine je postigla zahvaljujuci izdaji i/íli nesposobnosti bosnjackih politicara. Da su izabrani bosnjacki lideri bar malo radili za bosansku stvar danas bi se drugacije razgovaralo u BIH. Ja mislim da ako probosanske snage zele da integrisu BiH moraju uraditi sljedece:

- Na slijedecim izbnorima izabrati druge predstavnike Bosnjaka a njih traziti u sljedicim partijama: BOSS, BPS i Liberalno demokratska partija BIH.
- Stupiti u jedan otvoreni, demokratski i konstruktivan razgovor sa predstavnicima bossanskih Hrvata. Po mom misljenju sada bi i oni jako bili zainteresovani za povratak Ustava RBIH. U ove razgovore bi trebalo uci na principima apsolutne ravnopravnosti i ovdje bi bosnjacki predstavnici trebali pokazati vise sluha za zahtjeve Hrvata. Sa druge strane zahtijevati od hrvatske strane ukidanje apartheida u obrazovanju i drugim podrucijima javnog zivota gdje je isti na snazi. Naravno to isto moraju i Bosnjaci uraditi u opstinama gdje su oni vecina.
- Nakon ovih razgovora proglasiti da Deytonski ugovor vise nije vazeci jer nije sproveden i odmah ukinuti Federaciju i kantone i na tom podrucju uspostaviti zakone Republike BiH.
- Dio zemlje koja sebe naziva Republika srpska proglasiti okupiranim i/ili odmetnutim podrucijem i traziti njeno ukidanje na osnovu tri principa koja je naveo @djeronimo u njegovom postu.
- Brcko district je momentalno jedino podrucije BiH gdje se primjenjuju drzavni zakoni tako da bi ovim cinom i status Brcko distrikta bio rijesen.
- Izvrsiti sve neophodne reforme pravnog, politickog i pogotovo ekonomskog sistema. Ovde koristiti pozitivna iskustva iz svijeta i odmah ih primjeniti. Na ovaj nacin ce se otvoriti mnogo radnih mjesta pa bi na taj srpska omladina mogla vidjeti da ih njihovi lideri jedino zavitlavaju sa kvazipatriotskiom pricama dok zivot prolazi.

Mislim da ovih nekoliko navoda bi mogla biti pravac kojima bi trebalo ici ka ujedinjenju zemlje.

Ovaj tvoj prijedlog ima jedan osnovni nedostatak, a taj je da plan uključuje
dogovor Hrvata i Bošnjaka ali ne i Srba. Srbe se proglašava okupatorima.
Takva nova BiH bi bila stvorena na čemu god hoće ali ne na dogovoru.
Ato se tiče Daytona, njega je proglasila SAD, pa sad da ga mi poništimo i nije skroz pametno.
dalinton

#111 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dalinton »

independer wrote:Moje misljenje je da sve politicke uspijehe koje je RS do sada postigla na stetu drzave Bosne i Hercegovine je postigla zahvaljujuci izdaji i/íli nesposobnosti bosnjackih politicara. Da su izabrani bosnjacki lideri bar malo radili za bosansku stvar danas bi se drugacije razgovaralo u BIH. Ja mislim da ako probosanske snage zele da integrisu BiH moraju uraditi sljedece:

Dakle rat protiv Hrvata za FBiH pa onda rat protiv Srba za BiH a sve pod plaštom Bosanske multietničnosti. Srećan put za sahranu BiH.
independer

#112 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by independer »

dalinton wrote:
Dakle rat protiv Hrvata za FBiH pa onda rat protiv Srba za BiH a sve pod plaštom Bosanske multietničnosti. Srećan put za sahranu BiH.
Gdje vidis ti rat majke ti. :? Sa Hrvatima se da dogovoriti jer su slicne ili iste predloge davali i vrlo znacajni predstavnici Hrvata. Sto se tice RS-a, protiv njih radi vrijeme. Dovoljno je samo strpljivo cekati i ubrzano razvijati ovaj slobodni dio Republike BiH i sama RS ce istruhnuti iznutra. Za to ne treba dugo cekati jer su joj resursi skoro na nuli.
dalinton

#113 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dalinton »

independer wrote:
dalinton wrote:
Gdje vidis ti rat majke ti. :? Sa Hrvatima se da dogovoriti jer su slicne ili iste predloge davali i vrlo znacajni predstavnici Hrvata. Sto se tice RS-a, protiv njih radi vrijeme. Dovoljno je samo strpljivo cekati i ubrzano razvijati ovaj slobodni dio Republike BiH i sama RS ce istruhnuti iznutra. Za to ne treba dugo cekati jer su joj resursi skoro na nuli.
Sa Hrvatima se ne može dogovoriti ni TV kanal na Hrvatskom jeziku a ti bi ukidao "Hrvatske kantone". Zanimljivo ali neće moći bez puške, jedino da čekaš da sve osim "Bošnjačkih kantona" istrune kao što najavljuješ.
independer

#114 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by independer »

dalinton wrote: Sa Hrvatima se ne može dogovoriti ni TV kanal na Hrvatskom jeziku a ti bi ukidao "Hrvatske kantone". Zanimljivo ali neće moći bez puške, jedino da čekaš da sve osim "Bošnjačkih kantona" istrune kao što najavljuješ.
Pa na nacin kako se do sada vodila bosnjacka politika i nije moguce. Zato sam i stavio kao prvi uslov promjenu predstavnika Bosnjaka. To izgleda za sada nemoguce zato sto je infrastruktura velikih stranaka kao sto su SBIH, SDA i SDP tako razvijena. Ali ne zaboravi da i u tim strankama postoje snage koje se ne slazu sa potezima njihovih sefova. Sjeti se samo aprilskog paketa kada su dva clana SDA oborila taj paket. Upornim radom i daljem razvijanjem politicke svijesti kod Bosnjaka moze se ostvariti taj cilj. Bosnjaci kao najveci narod moraju pokazati svoju demokraticnost pa i taj hrvatski TV kanal treba dozvoliti ako se bas insistira. Naravno uvijek se mora nesto i traziti zauzvrat, na primjer prihvatanje Bosanskog obrazovnog sistema u skolama ili nesto slicno.
osa

#115 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by osa »

independer wrote:
dalinton wrote:

možda ti vjeruješ hrvatima ali većina tvojih sunarodnjaka bar ovdje na forumu ni najmanje, a čini mi se da je isto raspoloženja i kod većine hrvata,možda ne pratiš dovoljno političku scenu u bih ali svi u bih otvoreno ili prikriveno traže svoje prostore, prostore gdje će biti većina, pa čak i bošnjaci iako ono to malo zamotaju u multietičnost ali multietičnost gdje bi njihova bila zadnja, ako se ovako nastavi bih bi mogla istrunuti prije svojih sastavnih djelova.
Mx

#116 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by Mx »

dalinton wrote:

1. Na slijedecim izbnorima izabrati druge predstavnike Bosnjaka a njih traziti u sljedicim partijama: BOSS, BPS i Liberalno demokratska partija BIH.

2. Stupiti u jedan otvoreni, demokratski i konstruktivan razgovor sa predstavnicima bossanskih Hrvata. Po mom misljenju sada bi i oni jako bili zainteresovani za povratak Ustava RBIH. U ove razgovore bi trebalo uci na principima apsolutne ravnopravnosti i ovdje bi bosnjacki predstavnici trebali pokazati vise sluha za zahtjeve Hrvata. Sa druge strane zahtijevati od hrvatske strane ukidanje apartheida u obrazovanju i drugim podrucijima javnog zivota gdje je isti na snazi. Naravno to isto moraju i Bosnjaci uraditi u opstinama gdje su oni vecina.

3. Nakon ovih razgovora proglasiti da Deytonski ugovor vise nije vazeci jer nije sproveden i odmah ukinuti Federaciju i kantone i na tom podrucju uspostaviti zakone Republike BiH.

4. Dio zemlje koja sebe naziva Republika srpska proglasiti okupiranim i/ili odmetnutim podrucijem i traziti njeno ukidanje na osnovu tri principa koja je naveo @djeronimo u njegovom postu.

Prilog @ Djeronimo:

A. Po internacionalnom pravu. Preambula Povelje UN isključuje mogućnost interveniranja u ustavna pitanja zemalja članica. Povelja kaže da ništa ne može opravdati miješanje izvana u unutarnji ustavni sistem države članice UN. Zabrana se odnosi i na samu Organizaciju Ujedinjenih Nacija, a kamo li na famozne velike sile i kontakt grupe iz retorike branitelja Dejtonske suspenzije RBiH u korist RS.

B. Po ugovornom pravu. Bečka konvencija, kao referentna za internacionalne ugovore, isključuje mogućnost da atributi suverenosti budu predmet međudržavnih ugovora (član 46); ugovore donesene pod pritiskom smatra ništavnim (član 51 i 52), pa i one dobrovoljne ako su rezultat nelegitimne volje pregovarača ako su pregovarali o onome za što po vlastitom ustavu nemaju mandat (član 49).

C. Po ustavnom pravu. Tada važeći Ustav Republike BiH članovima 154 i 155 zabranjuje pregovaranje o Ustavu Republike izvan Parlamenta Republike, pogotovo u ratnom stanju.[/b]

5. Brcko district je momentalno jedino podrucije BiH gdje se primjenjuju drzavni zakoni tako da bi ovim cinom i status Brcko distrikta bio rijesen.

6. Izvrsiti sve neophodne reforme pravnog, politickog i pogotovo ekonomskog sistema. Ovde koristiti pozitivna iskustva iz svijeta i odmah ih primjeniti. Na ovaj nacin ce se otvoriti mnogo radnih mjesta pa bi na taj srpska omladina mogla vidjeti da ih njihovi lideri jedino zavitlavaju sa kvazipatriotskiom pricama dok zivot prolazi.

Slazem se sa prilozima @ independer i @ djeronimo. I ja smatram da su ovo jedini za sada konstruktivni prijedlozi za spasavanje teritorijalne cjelovitosti drzave BiH :D :bih:
Last edited by Mx on 15/09/2008 15:07, edited 1 time in total.
dallton

#117 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

osa wrote:
independer wrote:
dalinton wrote:

možda ti vjeruješ hrvatima ali većina tvojih sunarodnjaka bar ovdje na forumu ni najmanje, a čini mi se da je isto raspoloženja i kod većine hrvata,možda ne pratiš dovoljno političku scenu u bih ali svi u bih otvoreno ili prikriveno traže svoje prostore, prostore gdje će biti većina, pa čak i bošnjaci iako ono to malo zamotaju u multietičnost ali multietičnost gdje bi njihova bila zadnja, ako se ovako nastavi bih bi mogla istrunuti prije svojih sastavnih djelova.
To ti u ime svih proglasavas da "sunarodnici" ne vjeruju hrvatima? a bosnjaci kao zamotavaju u multietnicnost? Momcilo jesi to ti? :lol:
dallton

#118 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

Komentar iz danasnjeg oslobodjenja o pozivima na vracanje na Ustav RBiH, pise Faruk Boric, inace skeptican i racionalan posmatrac BiH politicke scene. Slazem se s njegovim zakljuckom: ovaj poziv na vracanje na Ustav RBiH u slucaju neprovodjenja Dejtona je ipak nesto vise od predizborne suplje - timing je jako interesantan, jer su izbori bili i ranije, a ovaj se argument nije potezao, mada je uvijek bio na raspolaganju. Isto tako, komentar o sujetama na liniji hare, tihi, zlatko i uticaju sujeta na ovu opciju je u potpunosti tacan. Spominjanje referenduma je takodje znakovito. ups, umalo da zaboravim - na cijelu pricu o povratku na raniji ustav iz pca ni slova ni razglednice, a ni mz se ne oglasava.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
Republika

Protekla sedmica vrvjela je od događaja koji se ne mogu svesti samo pod predizbornu aktivnost. Dapače, konkretni potezi političkih lidera iz Republike Srpske, predstavljaju novi, jasni i vrlo jaki udar na temelje Bosne i Hercegovine, u smislu jednakopravnosti i ispunjenja obaveza iz Dejtonskog mirovnog ugovora, a sve u cilju dokazivanja nemogućnosti postojanja zajedničke države.

Na udaru su se, gotovo unisono, našli Eletroprenos BiH i Javni servis BHRT. Nešto ranije Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku da se posavskim biračima, njima preko dvije hiljade, ne dopusti glasovanje u Derventi i Bosanskom Brodu. Također, u Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske učlanjen je Peter Handke, zakleti poklonik Miloševićeve politike, danas rado viđen gost akademika i entitetskog predsjednika Rajka Kuzmanovića.

Tu nije kraj. Milorad Dodik kazao je zamjeniku visokog predstavnika Raffiju Gregorianu kako „patološki mrzi Republiku Srpsku“, jer je tražio (Gregorian, ne Dodik) odgovornost zbog činjenice da se upravnik fočanskog zatvora Aleksandar Cicmil vratio na radno mjesto s kojeg je smijenjen nakon bijega osuđenog ratnog zločinca Radovana Stankovića. Dodik bezobrazluk i nekulturu, kakvim se dosad obračunavao uglavnom sa političarima iz Federacije i novinarima koji su se trudili postavljati pitanja, sada otvoreno pokazuje i prema međunarodnim zvaničnicima. To, naravno, znači i njegovu sve veću nervozu zbog mogućih sankcija kojima će biti podvrgunt, najvjerovatnije zbog besramnog bogaćenja na račun građana entiteta, o čemu su mediji, kako elektronski, tako i printani, ispisali nebrojeno istraživačkih tekstova.

No, Dodikov nestanak sa političke scene ne možemo očekivati uskoro. Ne samo zbog toga što iza sebe ima glasačko tijelo – imao ga je i Radovan Karadžić, pa je završio, doduše tek ove godine – u Hagu. Međunarodni faktor nije zainteresiran za talasanje masa, potraga za alternativom „otetom“ voždu bit će to dugotrajan, višegodišnji proces, u skladu sa dosadašnjom političkom međunarodne zajednice – korak po korak. Možemo li proces normalizacije ubrzati?

Jedna od inicijativa u tom smjeru dolazi od Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije. On je pred ambaradorima zemalja članica Evropske unije izrekao čvrst stav kako će najjača bošnjačka stranka inzistirati na povratku na Ustav Republike BiH – ukoliko Dejtonski sporazum ne bude sproveden u svim njegovim tačkama. Entiteti nisu uskladili svoje ustave sa državnim, sporazum o ljudskim pravima nije implementiran, izbjeglice nisu dobili odštetu za u ratu (sistematski!) uništavanu imovinu, javne korporacije nisu uspostavljene...

Bit će zanimljivo vidjeti odjeke ovakvog Tihićevog pozicioniranja. Iz RS-a će sigurno krenuti drvlje i kamenje zbog zahtjeva za „unitarizacijom“ države, iako Tihić traži samo da se provede ono što je dogovoreno u Dejtonu – ni manje ni više.

Stranke sa hrvatskim predznakom, prije svega HDZ i HDZ 1990, najvjerovatnije se neće previše uplitati u političku dilemu – Dejton ili RBiH. Pozicija i Dragana Čovića i Bože Ljubića je takva da se neće upuštati u otvoreni sukob sa Dodikom, a to se ne bi moglo izbjeći pridruživanjem Tihiću u zahtjevima za provođenje Dejtona.

Najveća nepoznanica ostaje kako će reagovati lideri SBiH i SDP-a, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija. Principijelno, i jedan i drugi mogli bi stati iza Tihićevog zahtjeva, i na taj način postignuti jedinstvo u ključnim pitanjima budućnosti BiH, kakvo u RS-u postoji još iz vremena pregovora o ustavnim promjenama iz 2006, između Dodika, Mladena Ivanića i, tada, Dragana Čavića. I koja, više-manje, egzistira i danas.

No, predizborna kampanja je u jeku, a i teško se može očekivati da će međusobne liderske nesuglasice biti zatomljene. Možda bi, za početak, svoj glas o pitanju puna provedba Dejtona ili odustajanje od njega, trebala dati akademska i svakolika jav­nost. To može voditi ka svojevrsnom referendumu za republiku.
Šapat

#119 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by Šapat »

Moj Dalintone...

RS bi trebala svaki dan Boga moliti da do puske vise nikada ne dodje u BiH. Jer ako dodje do toga...Srbija ce imati malo vise stanovnika, ali i jos malo manje zamisljene Velikosrbijanske teritorije...
@Djeronimo je apsolutno u pravu za sve sto je napisao...
Svijet se nadao brzom zavrsetku rata u BiH, za koji su dali punu saglasnost (samim uvodjenjem embarga braniocima, a ne zatvaranjem granica prema Srbiji), ali kako srbocetnicki paravojnici uz svesrdnu pomoc ex-JNA nisu to uspjeli za prva 2-3 mjeseca, tada je postalo jasno i da nece. I malo po malo, doslo se do '95 i pocetka kraja VRS-a, a samim tim i RS-a, i tek se tada pristupilo Daytonu gdje su bukvalno ruke zavrtane po hodnicima kako bi se sve potpisalo kako je napisano. Rezultate tog presedanskog dogovora koji pretstavlja mirovni sporazum + Ustav jedne zemlje, vidimo danas. Nesto poptuno neodrzivo i prije ili kasnije ce se morati desiti nesto od sljedece dvije jedine opcije:
1. pristupiti promjenama Ustava koje ce podrazumijevati vracanje na UStav RBiH, ili
2. novi rat...
Last edited by Šapat on 15/09/2008 15:27, edited 1 time in total.
dallton

#120 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

Šapat wrote:Moj Dalintone...

RS bi trebala svaki dan Boga moliti da do puske vise nikada ne dodje u BiH. Jer ako dodje do toga...Srbija ce imati malo vise stanovnika, ali i jos malo manje zamisljene Velikosrbijanske teritorije...
Znaju oni to, zato se dodo i zalagao za "potpunu demilitarizaciju" i ostale gluposti - mozes ti rasformirati i vojsku i policiju ako hoces, ali bosancima vise ne treba nikakva "organizacija". Ma nekad ne znam kako se ljudi u pc nadaju mirnom i prosperitetnom zivotu pored tolikog ucinjenog zla od kojeg se nikad nisu ogradili... A i evropa se ponasa ko da su bosanci jevreji koji su odselili u izreal pa nikom nista - a oni su tu iza coska pca. ma ako se ovako nastavi, sjeverna irska ce biti pojam mirnog drustva za bosnu.
Šapat

#121 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by Šapat »

Pa da...vrlo dobro oni znaju kako su nastali...i vrlo su svjesni da sad na isti nacin mogu i nestati. Kao entitet, naravno.
dallton

#122 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

Delic okrivljen za nesprecavanje zlocina
Trial Chamber I today sentenced Rasim Delić to three years imprisonment for crimes committed by the El Mujahed Detachment of the Army of Bosnia and Herzegovina against captive Bosnian Serb soldiers during the 1992-1995 conflict in the Balkan state.

Delić, the former Commander of the Main Staff of the Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina (ABiH), was found guilty by majority, Presiding Judge Moloto dissenting, of failing to take the necessary and reasonable measures to prevent and punish the crimes of cruel treatment committed by the El Mujahed Detachment (EMD). Specifically, Delić was held responsible for crimes committed in the village of Livade and in the Kamenica Camp, within the central Bosnian municipality of Zavidovići, in July and August 1995. In specific instances 12 captured members of the Bosnian Serb Army (VRS) were subjected to various kinds of maltreatment, including severe beatings and electric shocks. The captives were also forced to kiss the severed heads of other detainees.

Delić was acquitted of three other counts of murder and cruel treatment. Delić was charged with responsibility for the crimes committed by the foreign Muslim fighters, also known as the Mujahedin, in three separate incidents between 1993 and 1995.

The Trial Chamber found Delić bore no responsibility for the crime committed in the villages of Maline and Bikosi in the Travnik municipality of central Bosnia in June 1993 when about 24 Bosnian Croat civilians and soldiers were killed and six others injured by the Mujahedin. The trial Chamber found that no superior-subordinate relationship had existed between Delić and the perpetrators at that time.

He was also acquitted of charges of cruel treatment and murder in relation to the events that took place in September 1995 in the village of Kesten and Kamenica Camp when members of the EMD killed one elderly Serb man and 52 Bosnian Serb soldiers, as well as maltreating 10 others. The Trial Chamber could not conclude beyond reasonable doubt that Delić had reason to know that these crimes were about to be or were committed.

Delić is one of the most senior military commanders to be tried before the Tribunal on charges of superior criminal responsibility for the crimes of murder and cruel treatment. The Trial Chamber found that “one of the salient questions in this case” was whether the EMD had been “under the command and effective control” of Rasim Delić.

The El Mujahed Detachment came into existence as a unit of the ABiH 3rd Corps by virtue of an order of 13 August 1993 signed by Delić. The objective of incorporating the unit into the “Army’s system of command and control … was achieved at the latest as of mid-1995”, the Trial Chamber found.

The majority, Judge Moloto dissenting, found that “although the EMD enjoyed a certain degree of autonomy in respect of its superior commanders, it was not an independent unit merely cooperating with the ABiH”. Judge Moloto concluded that Rasim Delić did have effective control over the EMD"

In determining the sentence the majority “recalled the appallingly brutal nature of the acts of mistreatment against the 12 VRS soldiers”, but also the fact that Delić was found to have had “imputed knowledge of these crimes as opposed to klix knowledge”.

Delić is entitled to credit for the time spent in custody which amounts to 488 days.
Predvidjanje: ide zalba, presuda je neuvjerljiva i klimava, doduse ni s ovom nije okrivljen za ratne zlocine.
dalinton

#123 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dalinton »

Dobro znaš da prijetnje na Balkanu ne piju vode, tačnije stvaraju kontraefekat a i niste baš ostavili zastrašujući efekat u pošlom ratu da bi vas se neko prepao samo na riječima. Znaš to i sam ne trebam ti ja govoriti.
Teško da če se ikad 5 mil. Hrvata i 10 mil. Srba, prepasti 1.5 mil. Bošnjaka.
dallton

#124 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

dodi je i definitivno krenuo da se odvaja - naprijed dodo, neka te nista ne sprecava na tvom putu NA DEDINJE :lol: :lol:
Dodik: RS će otvoriti kancelariju i u Sarajevu, Tuzli...
"Sve akcije Vlade RS su u skladu sa Ustavom i zakonima i RS to apsolutno poštuje", rekao je Dodik danas u Banjaluci...
15.09.2008. 15:33
Premijer Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, ocijenio je da je današnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića, bio u funkciji nastojanja da se stvori traumatična politička situacija u BiH, koja bi dovela do produžetka međunarodnog angažovanja u BiH, što je primarni cilj.

"Silajdžić ima pravo na svoj stav, ali je činjenica da su sve akcije Vlade RS u skladu sa Ustavom i zakonima i RS to apsolutno poštuje", rekao je Dodik danas u Banjaluci, komentarišući konferenciju za novinare u Sarajevu, na kojoj je Silajdžić potvrdio da je predao zahtjeve u Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora i za određivanje privremenih mjera zbog, kako je obrazložio, antidejtonskih aktivnosti vlasti RS.

Govoreći o predstavništvima RS u inostranstvu, Dodik je istakao da Vlada RS poštuje stav i interes Srpske i napomenuo da je riječ o ustanovama koje su ekonomsko-kulturnog karaktera i postojale su i prethodnih godina.

"RS je već otvorila predstavništvo u Briselu, a imamo namjeru da to učinimo i u Vašingtonu, Zagrebu, Sarajevu, te kancelariju RS u Tuzli. To je nešto što smo ranije već saopštili i u tom pogledu nema ništa nelogičnog i mimo zakona", istakao je Dodik, dodajući da RS na to ima pravo i da će ga iskoristiti.

Govoreći o "Elektroprenosu BiH", Dodik je istakao da je prijedlog Vlade RS u vezi s tim legitiman, te da u njemu nema ništa antiustavno i protivzakonito, naglasivši da RS nije protiv zajedničkih poslova, ali jeste protiv onih koji su na njenu štetu.

On je rekao da je očigledno "RS natjerana na taj zakon pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna".

"Niko zato nije odgovoran niti kriv, odgovorna je atmosfera u kojoj se pritisak OHR-a nije mogao izdržati i naše povjerenje u to da je moguće da se nešto uradi. Sve ovo vrijeme je pokazalo da je svaka odluka koja se donosi preglasavanjem u tom preduzeću bila na štetu RS i njenih interesa", istakao je Dodik.

Premijer RS je naveo da bi takvo stanje dugoročno trebalo da dovede do toga da Srpska sa stanovišta učešća u kapitalu ne bude zastupljena sa 40 odsto, već da bude jedan minimalni akcionar.

"Osnovni problem jeste nepovjerenje. Vlada RS je predložila ranije, a i dalje stojimo na tom stanovištu da organizacija 'Elektroprenosa BiH' mora da prati i strukturu samog kapitala. Ako je RS u to unijela kapital od 41 odsto i svu svoju prenosnu mrežu, onda mora da ima svoju organizacionu jedinicu", istako je Dodik.

Premijer RS istakao je da se nedavnim zaključkom Vlade RS u vezi sa ovim pitanjem predviđa da se prvo još jednom pokuša organizacija u "Elektroprenosu BiH" učiniti funkcionalnom, te da će ukoliko to ne bude slučaj biti pokrenuto legitimno pitanje likvidacije ovog preduzeća.

"To znači da ćemo na Upravnom odboru u toj kompaniji i u Savjetu ministara BiH i parlamentu BiH tražiti izmjene zakona kojim je monopolisana ta pozicija ", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su neki iz OHR-a požurili da osude zaključak Vlade na bazi medijskih izvještaja, iako ta odluka tek danas dolazi na potpisivanje i objavljivanje.
dallton

#125 Re: Puna provedba Daytona ili povratak na Ustav RBiH

Post by dallton »

dalinton wrote:

Dobro znaš da prijetnje na Balkanu ne piju vode, tačnije stvaraju kontraefekat a i niste baš ostavili zastrašujući efekat u pošlom ratu da bi vas se neko prepao samo na riječima. Znaš to i sam ne trebam ti ja govoriti.
Teško da če se ikad 5 mil. Hrvata i 10 mil. Srba, prepasti 1.5 mil. Bošnjaka.
Mani dalintone suplje znamo sve - da ste toliko hrabri drzali bi ste danas pola balkana koliko ste oruzja imali. A na hrvatsku pobunu to mozes racunati samo kad se sretnes s dodom. :lol:
Post Reply