"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
Hafis

#2801 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Pa recimo Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać, plus svi rudnici i 70...pardon 75% Mostara, tj. od Hita.
I onda svoji na svom...još tvoj novčanik u tvom džepu a volja ti sekularni ili malo manje sekularni
Ja mislim da se i Alija ne bi sekunde mislio :)
sanjin_1

#2802 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:Pa recimo Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać, plus svi rudnici i 70...pardon 75% Mostara, tj. od Hita.
I onda svoji na svom...još tvoj novčanik u tvom džepu a volja ti sekularni ili malo manje sekularni
:lol: :lol:
PriĆa se bogami da će treČi bidnut ali kad na miloklizu nokat uzraste
oakville

#2803 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by oakville »

Kakav crni prud, stiže prava pomoć iz provjerenih izvora, od "braće muslimana" :D
http://www.middleeasteye.net/news/uaes- ... a-44700108
tandmand

#2804 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

Hafis wrote:Pa recimo Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać, plus svi rudnici i 70...pardon 75% Mostara, tj. od Hita.
Bila je puno bolja ponuda 1992. god. - Kutiljerov plan. Alija bio potpisao ali "Nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992., u vrijeme kada su već trajale borbe u Bosanskoj Posavini, Alija Izetbegović će odbaciti taj plan".

Image
exliberal-ex

#2805 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by exliberal-ex »

A da vas dvojce predjete na private poruke pa se tamo ljepite epitetima I dokazujte ko je peder a ko nije....pa 90% vasih postova se odnosi na privatno prepucavanje I pisanje gluposti....pa stvarno ste vise dosadili I bogu I narodu :evil:
Rampage

#2806 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Rampage »

Kompletna ova tema je takva, nažalost
dudlov

#2807 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by dudlov »

tandmand wrote:
Bila je puno bolja ponuda 1992. god. - Kutiljerov plan. Alija bio potpisao ali "Nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992., u vrijeme kada su već trajale borbe u Bosanskoj Posavini, Alija Izetbegović će odbaciti taj plan".

Image
Sve i da nije povukao potpis sa kutiljerovog plana, rat bi bio nastavljen. Ovdje kad krene, lako se ne zaustavlja. A da je dobra ponuda bila, bila je.
sanjin_1

#2808 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Interesantno da niko ne spominje predstojeći "Berlinski Kongres" ?

Da nije maca (pardon markeluša) pojela "treČentitetski" jezik ?
Šta ono preCenik "ClobodarCkog Cveta i zapadne ercegovine" kuka kako ga nisu pozvali ? :lol:

E vidite, cilj teme je i bio da se malo diskutuje o oživljavanju Prudskog sporazuma kao vještom bacanju prašine u oči od strane domaćih političara...jer po svemu sudeći ovdje se ne očekuju "dobre" stvari nakon predstojećih izbora.. :D
Onda su na temu upali trće-entitetski trolovi i u svom paralelnom univerzumu, operisani od realnosti počeli iznosti bajke o "treČem koji samo što nije vaistinu vaskrso"..

Dakle, mene i dalje interesuje Prudski sporazum u kontekstu predstojećeg "Berlinskog Kongresa"...
Hoće li Markelova imati dovoljno volje da progura svoju agendu (veoma ambicoznu) za BiH? Ili će nasjesti na "Prudski sporazum"?

Pa ako ima ko voljan, bujrum a ako ne onda nek moderacija zaključa temu..
dudlov

#2809 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by dudlov »

sanjin_1 wrote:Interesantno da niko ne spominje predstojeći "Berlinski Kongres" ?

Da nije maca (pardon markeluša) pojela "treČentitetski" jezik ?
Šta ono preCenik "ClobodarCkog Cveta i zapadne ercegovine" kuka kako ga nisu pozvali ? :lol:

E vidite, cilj teme je i bio da se malo diskutuje o oživljavanju Prudskog sporazuma kao vještom bacanju prašine u oči od strane domaćih političara...jer po svemu sudeći ovdje se ne očekuju "dobre" stvari nakon predstojećih izbora.. :D
Onda su na temu upali trće-entitetski trolovi i u svom paralelnom univerzumu, operisani od realnosti počeli iznosti bajke o "treČem koji samo što nije vaistinu vaskrso"..

Dakle, mene i dalje interesuje Prudski sporazum u kontekstu predstojećeg "Berlinskog Kongresa"...
Hoće li Markelova imati dovoljno volje da progura svoju agendu (veoma ambicoznu) za BiH? Ili će nasjesti na "Prudski sporazum"?

Pa ako ima ko voljan, bujrum a ako ne onda nek moderacija zaključa temu..
Neće se desiti ništa, to je sigurno. Niti će biti treći, niti kurac palac. MZ je bitno da ne talasamo previše i to bi bilo to. Mislim, doći će do promjena jednog dana, ali još je rano.
Hafis

#2810 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Hafis »

Pa normalno da se neće desiti ništa.
Ljudi imaju svojih važnijih poslova, a inače broj kriza u svijetu raste svakodnevno, imaju problem s Rusijom i dr.
Još im se samo treba zajebavati s bolesnikom.
A uostalom dolaze veseliji dani - sad će izbori, pa će se narod imati čime zabavljati u slijedećih par godina dok se poslože koalicije i instaliraju novi vizionari. I što je veoma bitno: Bosna nije upitna, a sve ostalo je nevažno, i može se pretrpjeti, pa da je 50 godina u pitanju.
energy star

#2811 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mokri snovi!
Mister Yes wrote:
Pa naravno, ja to stalno govorim. Evo ga ko bombona:

Image

Stvarnost!

Image
energy star

#2812 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Alfons Kauders wrote:
izmedju wrote:U odnosu na Istočni Mostar je impresivno da ne može biti impresivnije.
Iz aviona se vidi da je Sarajevo pustilo lijevu obalu niz vodu.
s tim sto ste vi skrsili sav ekonomski, politicki i demografski kapacitet u pola mostara...

rezultat par trznih centara, krizeva i zvonika, usminkane bolnice i fakulteti... i mala prednost u broju stanovnika u odnosu na istocni dio...

nakon 20 godina i stotina miliona maraka iz hrvatske kao i iz ostalih izvora... opet ispade da taj dio mostara i dalje ima duplo manje stanovnika od jedne zenice... da se u njemu manje gradi nego u tuzli... i da je manje posla s nizim platama no u sarajevu...

nije mi jasno sta je tu toliko impresivno? kraj toliko skrsenih para, humano preseljenih ljudi i potrosenog politickog kapitala, zapadni mostar je trebao sam imati 100,000 stanovnika... a ovako ima manje stanovnika od opstine zivinice...

-Trebinje, nekad se sastojalo od 25% Bošnjaka u njemu, dobro situiranih sa velikim imanjima.
Danas: Zero, nula , ništa

- Nevesinje, također 25%, također danas zero!

- Gacko, živjelo prije rata 40% Bošnjaka, danas, zero!

-Kalinovik, također 40% , također zero!

-Foča, 60% Bošnjaka, danas 10-15 %

-Čajniče , nekad 50% Bošnjaka, danas 5%
-Rudo , prije rata 30%, danas 3 %

-Pale, 30%, danas 3%

-Sokolac, prije rata 30% Bošnjaka, danas 3%

-Rogatica, 60 % Bošnjaka, danas 5%
- Višegrad, 70% Bošnjaka, danas 7%

-Han Pijesak , 40 % Bošnjaka , danas 3%
-Vlasenica, 60% Bošnjaka, danas 5%
- Srebrenica, 75% Bošnjaka, danas 35%
- Bratunac, 65%, danas 10 %
-Zvornik, 60%, danas 5%
-Lopare, 40%, danas 10%
-Ugljkevik, 40%, danas 5%
-Bijeljina, 30%, danas 5%
-Doboj, 40%, danas 10%
-Prijedor 45%, danas 10%

Žrtvovao se narod iz ovih mjesta da bi se zeznulo Hrvate a ono opet se u Mostaru pita Ljubo a u Stocu Stjepan.
Frustrirajuće zar ne?
Mister Yes

#2813 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: A uostalom dolaze veseliji dani - sad će izbori, pa će se narod imati čime zabavljati u slijedećih par godina dok se poslože koalicije i instaliraju novi vizionari.
Ono glavno što nam dolazi su rezultati popisa. Pa kad dođu starosne piramide po narodima pa po naseljima. Uh divote. Biće zanimacije za sljedećih par godina. :izet:
Mister Yes

#2814 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

energy star wrote:
Image
[/quote]

Takozvani "pojas Haze" :D
Mister Yes

#2815 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

energy star wrote: Žrtvovao se narod iz ovih mjesta da bi se zeznulo Hrvate
440.746 Bošnjaka 91-e živjelo na teritoriji današnje RS
478.122 Srba 91-e živjelo na teritoriji današnje Federacije BiH.

Hrvati su tu samo šlag na tortu :D
sanjin_1

#2816 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Mister Yes wrote:
energy star wrote:
Image
Takozvani "pojas Haze" :D

:lol: :lol: :lol: :lol:

Dobra..
energy star

#2817 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:
440.746 Bošnjaka 91-e živjelo na teritoriji današnje RS
478.122 Srba 91-e živjelo na teritoriji današnje Federacije BiH.

Hrvati su tu samo šlag na tortu :D
440.746 Bošnjaka više nema u RS-u
478.122 Srba više nema u FBiH
450.023 Srba više nema u RH

1.5 milijuna Bošnjaka i Srba manje.
I sad Hrvati tu šlag na torti??
:D :D :D
sanjin_1

#2818 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

ZAŠTO SAM PROTIV ENTITETA???

Kada su Hrvati protiv dvoentitetskog ustroja, čini se opravdanim kada su protiv ustroja u kojemu su neravnopravni i prirodno je da se bore za promjenu takvog stanja. Zašto bi kao trajnu kategoriju prihvatili ustroj u kojima drugi imaju više prava od njih, ili oni manje prava od drugih. I to je uredu.

Sada se zalažu za više entiteta među kojima će biti i jedan u kojemu će i oni biti većina i u kojemu će moći odlučivati bez drugih.

E tu mi nešto nije uredu!!!

Prvo zbog toga što se zalažu za ustroj u kojemu će i dalje ostati najmanje dva entiteta u kojima se ništa neće pitati.

Drugi razlog je što i sami žele da nad nekim dominiraju, a sada se žale zbog takvih rješenja.

Treći je što će i izvan hrvatskog entiteta ostati značajan broj Hrvata kojemu se ništa neće promjeniti i koji će doći u još nezavidniju poziciju.

Osim što takvo zalaganje nije principijelo jer se traži da se poveća broj ustrojbenih jedinici u kojima će jedni dominirati nad drugima, ono nije korektno ni sa aspekta unutarhrvatskih odnosa. Nema solidarnosti i nema želje da se osigura puna ravnopravnost svih. Ne može se nepravda koja se zove dvoentitetska podjela i dvoentitetska dominacija popraviti troentietskom dominacijom.

I šta ćemo sa brojnim „grešnicima" koji ni nad kim neće dominirati?

Zašto smo uopće kodirani tako da svoju ravnopravnost isključivo vidimo u dominaciji nad drugima?

Zar ravnopravnost ne bi trebala značiti da smo svi ravnopravni u svojoj domovini i da nitko ni nad kim ne dominira.

Može li se takva ravnopravnost postići kroz entitete koji su koncipirani kao koncept dominacije?

Može li se očekivati od onih koji će ostati izvan svojih većinskih entiteta potpora rješenjima u kojima će dugoročno ostati obespravljeni?

Može li se u takvom ustroju očekivati i makar stidljivi povratak ikoga igdje osim ostanka na svojim većinskim teritorijima?

Nije li to pak tihi nastavak etničkog pročišćavanja već pročišćenih i očišćenih teritorija ?

Niko Lozančić

Preuzeto s portala dnevno.ba
Lozančić opet prepisiva sa foruma :thumbup:

Ukratko, "legitimni" izvolite...čovjek vam je nabrojao barem 60% razloga zbog kojih nećete dobiti "treČi"...ako vam je lakše živjeti proglasite ga "nelegitimnim" i nastavite lupat glavom o' pojatu

i onda kad im kažeš da HDZ neće ništa drugo osim "pojasa Haze"...nastane panična vriska o "dajĐama"..mešćini ode i Niko u "dajĐe"..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2819 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Chmoljo »

ko bi reko da i ta sirovina ima koju pametnu :D
sanjin_1

#2820 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Došlo iz dupeta u glavu i nema više sakrivanja iza imaginarnog koncepta "diskontinuiteta" teritorija...valja im sada objasniti narodu da bi ih 50% ostalo van entiteta kakvog želi HDZ.....ali kad ne ostane ništa drugo onda "pojas Haze" izgleda kao sasvim "vizionarski" ..a svi smo svjedoci "političkog vizionarstva" HDZ-a...

tako ti je to kad te Dodik brani a Čović hrani..onda su i Grude velika "pobeda"....
Ali Kemal

#2821 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Ali Kemal »

Generalno nije trebao da bude ni jedan entitet, medjutim dominiranje i preglasavanje je krenulo istog momenta kada su se zavrsili prvi visestranacki izbori.
Totalno nespremni za demokratiju, nacionalisti su iskoristili priliku i izmanipulisali narod na brzaka. Zapaljivi govori, uglavnom u stilu, nece vise oni nas, mi cemo njima j.... mater i kada bacis takvo sjeme na primitivno zemljiste to nikne za cas.
Ocigledno je da se mentalitet nije nista promijenio, cak je i gori sada nego 1991, tako da je jedino rjesenje koje moze da vodi ka normalizaciji uvodjenje "treceg".
Ne vjerujem da bi Hrvati koji ostanu van "treceg" bili vise ugrozeni nego danas. Ako neko misli tako, da vidim koji su to argumenti da bi oni bili ugrozeni, sta bi im se to desilo?

Kao sto svako zna, tronozac je najstabilnija konstrukcija :bih:
cindrlimindrli

#2822 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by cindrlimindrli »

Sta li ce sad ovom prikaciti, onaj jedan kobasicar, drugi Sabinin flautas, treci pobudalio pa ga nije na odmet nekad
i parmakom po glavi sastavit...u kakvom je biznisu Lozancic? :D
sanjin_1

#2823 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by sanjin_1 »

Ali Kemal wrote:Generalno nije trebao da bude ni jedan entitet, medjutim dominiranje i preglasavanje je krenulo istog momenta kada su se zavrsili prvi visestranacki izbori.
Totalno nespremni za demokratiju, nacionalisti su iskoristili priliku i izmanipulisali narod na brzaka. Zapaljivi govori, uglavnom u stilu, nece vise oni nas, mi cemo njima j.... mater i kada bacis takvo sjeme na primitivno zemljiste to nikne za cas.
Ocigledno je da se mentalitet nije nista promijenio, cak je i gori sada nego 1991, tako da je jedino rjesenje koje moze da vodi ka normalizaciji uvodjenje "treceg".
Ne vjerujem da bi Hrvati koji ostanu van "treceg" bili vise ugrozeni nego danas. Ako neko misli tako, da vidim koji su to argumenti da bi oni bili ugrozeni, sta bi im se to desilo?

Kao sto svako zna, tronozac je najstabilnija konstrukcija :bih:
Lijepo vam je Lozančić objasnio da vi ne smatrate da ste ravnopravni ukoliko ne možete dominirati nad drugima...zato drž se ti ZHK-a...tamo moreš "dominirat" do besvjesti. I to je upravo politika koju HDZ zagovara. ZHK i djelovi Kantona 10 (a ako se ukaže kakva prilika maznut čitav Kanton 10 i nekolike opštine u HNK-u i bog te veselio)..
jebo 50% Hrvata koji nikakve koristi od tog nemaju a za čije se interese HDZ deklarativno zalaže.

De mi reci kakve to koristi mogu imati npr. Hrvati u Žepču od entiteta u zapadnoj Hercegovini? Kada bi to tako štimalo onda bi Drvar i Grahovo bili ko Kalimegdan...
Mister Yes

#2824 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

energy star wrote:
440.746 Bošnjaka više nema u RS-u
478.122 Srba više nema u FBiH
450.023 Srba više nema u RH
To vi sa njima vidite. Eto vas tamo.

Naša računica je jasna. U Federaciji (bošnjački entitet = Bošnjaci 80% stanovništva) je 91-e živjelo 2.720.074 ljudi. A Bošnjaka u BiH ukupno bilo 1.902.956. Znači u Federaciju stanu svi BH Bošnjaci pa čak ima mjesta da dovedemo sve sandžačke Bošnjake i opet osta mjesta koliko hoćeš.

Druga je stvar što bošnjačka politika (mudro) još uvijek jaše na talasima žrtve ali realno ubjedljivo najveći pobjednici prošlog rata.
Ali Kemal

#2825 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Ali Kemal »

sanjin_1 wrote:Lijepo vam je Lozančić objasnio da vi ne smatrate da ste ravnopravni ukoliko ne možete dominirati nad drugima...zato drž se ti ZHK-a...tamo moreš "dominirat" do besvjesti. I to je upravo politika koju HDZ zagovara. ZHK i djelovi Kantona 10 (a ako se ukaže kakva prilika maznut čitav Kanton 10 i nekolike opštine u HNK-u i bog te veselio)..
jebo 50% Hrvata koji nikakve koristi od tog nemaju a za čije se interese HDZ deklarativno zalaže.
Dobro, hajde ti mi kazi sta bi to bilo sa tim Hrvatima koji bi ostali van "treceg"?
Dali bi izgubili sva ljudska prava ili sta drugo, bas me interesuje?
sanjin_1 wrote:De mi reci kakve to koristi mogu imati npr. Hrvati u Žepču od entiteta u zapadnoj Hercegovini?
Naravno da bi imali koristi, jer bi konacno imali legitimne hrvatske predstavnike u zajednickim organima u BiH, od predsjednistva pa nadalje.
Plus sto bi se stabilizovala situaciju u smislu da bi bosnjacka politicka elita shvatila da ne mogu da vladaju svima i odpoceli bi po prvi put ozbiljni pregovori kako da se BiH transformise u demokratsko, civilizirano drustvo gdje nije cilj zahebati one druge, nego da svima bude bolje, cemu je valjda normalno teziti.
Post Reply