armin00 wrote:@ld (i ostali upuceni)
Mozes li malo vise napisat o ratistu u Busovaci i okolini, pogotovo tokom Bosnjacko-Hrvatskom sukoba. Ko, sta, gdje, kako je pocelo, kako se zavrsilo i ostale zanimljive informacije. O tome dijelu lasvanske sam na netu najmanje pronasao. Ako tome nije mjesto ovdje, mozemo otvorit i posebnu temu
hvala
u opcini busovaca je otprilike pola-pola sto se tice stanovnistva,oko 20 000 stanovnika,a i u samom gradu je bilo malo vise hrvata,za par stotina
s pocetkom rata bonsjaci su se organizovali kroz TO,a hrvati su imali hvo brigadu nikola subic zrinski,dok je kordic bio zaduzen za politicka pitanja
i u julu ili avgustu hvo je istjerao TO iz busovace,i moj rodjak koji je bio zapovjdenik 301 mehanizovane je pokrenuo brigadu i krenuo na busovacu da uhapsi kordica,blaskica i da vrati TO u grad,ali da komandant djemal merdan vraca nazad
hvo busovace,viteza i drugih mjesta nije drzao linije prema cetnicima,zadovoljili su se ulogom domobrana i postavljanjem puktova
i kad je puklo 1993,mi smo oslobodili polovinu,cak i jace od polovine opcine busovaca,ali grad je drzao hvo i imali su putnu komunikaciju sa vitezom
redovno su dobijali pomoc iz hercegovine koja se prebacivala helikopterima,armija bih je radila manje akcije,odrade akciju,pa se povuku,ta enklava je drzana pod pritiskom i time se pokusavalo iznuditi potpisivanje mira sa hrvatima
to je trajalo do pocetka 94,kad vise nije bilo izbora,morali smo uzeti lasvansku dolinu i zepce i krenuti prema hercegovini
jer ljudi u zenici su poceli umirati od gladi,bila je totalna blokada,nista nije moglo da udje,dotle je doslo da se otvorila pijaca na vlasicu sa cetnicima,gdje je kupovana hrana,cigare,cak i oruzije i municija,jer nije bilo izbora
prije washingtonskih pregovora,doslo je naredjenje da se dignu sve raspolozive brigade na lasvansku dolinu i zepce i da nije tudjman potpisao sporazum,mi bi morali to da uzmemo i produzili bi na hercegovinu,jer vise nije bilo izbora,bilo je smrt od metka ili gladi
sreca pa se taj sporazum potpisao,jer vojska je bila nevjerovato kivna na hrvate lasvanske doline,a bilo je i dosta civila,tako da bi dosta civila stradalo u tim vojnim akcijama,jer bi sigurno nebi bila moguca 100% efektivna kontrola nad vojskom,pogotovo sto je dosta pripadnika armije bih bas iz tih opcina i protjerani su od strane hrvata,a bilo je i dosta ubijanja,maltretiranja po logorima,ahmici
osvete bi sigurno bilo,i sto je najgore stradali bi nevini,a ne oni koji su krivi za ahmice,za logore,za ubijanje i protjerivanje bosnjaka
a sto se tice prica ovih mladih hrvata o fasizmu,pogledajte malo zapadu hercegovinu i lasvansku dolinu danas i mrznju prema svemu sto je bosna i bosnjaci
i sta mi trebamo da uradimo,da se mozda jos naguz... pa da nas i malo j....
pokusali ste nas pobiti i protjerati 93 i 94 pa niste mogli,pa danas vi meni kazete da sam ja fasista sto ja te hrvate ne volim
fasita sam zato sto postujem svoje komsije hrvate jer oni i mene postuju
fasista sam jer strasno gotivim franjevce i postujem njihov rad
sta sad ja treba da uradim,da se mozda roknem sto ne volim hrvatske fasiste iz hercegovine i lasvanske doline
cast casnim hrvatima iz tih podrucija koji to nisu,ali na zalost njih je jako malo