Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post Reply
essex

#51 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

trijumf wrote:
Ustavni principi R BiH
Ne treba dalje ni citati. Valjda ce ljudi jednog dana shvatiti da je RBIH otisla za sva vremena!
sanjati...
essex

#52 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

pozdrav svima...trebam putovati sutra i vidimo se za 10 nedjelja...salteru, ja rekoh svoje eto ti sada mozes i bez mene proturaj sta te volja dok me nema..vidimo se pocetkom decembra...
viva_castro

#53 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by viva_castro »

Mislim da se treba vratiti na ono što je neko već napomenuo, a to je da NE SMIJEMO kretati od Dejtona niti dopuštati da nas Dejton ograničava.

Prvo jedna mala ispravka, ako je država Republika kao što navodiš ona onda ne može imati "Federalni nivo" jer je Federalno i Republičko ustrojstvo zemlje različito, radi se o dva različita principa. Bosna je jedinstvena u svjetskoj ustavno-pravnoj praksi jer je pola države uređeno republički a pola federalno.

Dakle da se malo podsjetimo:

- U novom ustavu Republika Srpska ne može biti niti postojati, pod tim imenom i u tim granicama. Jedan razlog je na sudu dokazana činjenica da je RS nastala na genocidu, urbicidu, masovnim ubistvima, masovnim silovanjima itd. POKRENUTIM IZ VRHA TE KVAZI DRŽAVE, dakle organizovano! Ništa što je nastalo na taj način ne smije opstati, ne samo zato što nije etično već zato što ako se taj princip usvoji odbiće se od glavu i onima koji to prihvate i prešute.

- Na primjeru RS-a možemo vidjeti kako jednonacionalni entiteti u višenacionalnim državama mogu vrlo lahko postati despotije, kako mogu biti izmanipulisani. Ukoliko bi se BiH podijelila na 3 ETNIČKE regije, to bi bio kraj Bosanstva, snaga koje se bore za cjelovitu, uspješnu i prosperitetnu BiH! Ljudi kojima je važnije BiH zemlja Hrvata, Srba i Bošnjaka, nego Srpstvo, Bošnjaštvo i Hrvatstvo. Dakle govorim o redanju prioriteta. Onog momenta kad nestane ovih snaga ili kada ih se dovede u jednu ovakvu, mat-poziciju, to je i kraj BiH, ništa više neće čuvati niti ograničavati nacionalistički orjentisane političare da naprave svoje despotije u kojima će imati i sudsku i zakonodavnu i izvršnu vlast, u kojima će biti i tužitelji i sudije... Na primjeru RS vidljivo je u koji mrak se može zapasti.

Ono što želim reći jeste da je neophodno da izađemo iz ove Dejtonske čahure ako želimo funkcionalnu državu.

To se može postići time što bi se u ustavu i zakonu zaštitila sva prava i slobode svih naroda na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. ONOG MOMENTA KADA SE OVO UČINI GUBI SE SVAKA POTREBA I SVAKI SMISAO ZA ETNIČKI OSMIŠLJENE ENTITETE.

Ako Hrvat ima ista prava u svakom dijelu BiH, on nema potrebu za "svojim entitetom" jer čitava BiH postaje njihova domovina, njihov entitet.

Ako je Srbin jednakopravan i slobodan na teritoriji cijele BiH on nema potrebu za Republikom Srrpskom jer je cijela BiH Republika Srpska, onda je srpski svaki komad ove zemlje a ne samo 49%.

Ako je Bošnjak u svojoj domovini Bez obzira u kom je dijelu Mostara, ako može s mirom da ide u džamiju i u Banjaluci i u Sarajevu, onda nema potrebe za Bošnjačkim entitetom jer je čitava BiH njegova domovina i svuda se s njim isto postupa.

Lahko se riješi i problem preglasavanja i svega!

OVO NIJE TEŠKO, SAMO FALI POLITIČKE VOLJE! OVO NAŠI POLITIČARI NE ŽELE JER U TOM MOMENTU ONI SE MORAJU POČETI PRAVITI OZBILJNOM POLITIKOM I STVARNIM PROBLEMIMA! JER U TOM MOMENTU GUBE SVOJE KNJAŽEVINE, DžAMAHIRIJE i BANOVINE!

A sad sa pravne strane, ja bih koliko se god može spustio vlast na najniži nivo tj opštinski, čak bih ukinuo ili sveo na besmislen nivo srednju vlast jer mnogo je bitnije da građanin svoje probleme rješava u lokalnoj zajednici, da može kada ga nešto muči otići direktno načelniku na vrata i reći mu to i to je tako i tako, šta ćete učiniti?! Ovako se vlast približava odgovornosti i približava se puku kojemu odgovorna adresa i rješenje ne bivaju daleki ljudi sa televizije već njihove komšije koje su sami birali. Ovako se podiže i funkcionalnost države i zadovoljstvo građana i sveopći nivo demokratije.

A sada jedan prijedlog za rješenje kolektivnih prava. Mi imamo sud, ali sud se, kao svuda u svijetu bavi individuama, ili posebnom slučaju skupini individua, ali nikada kolektivima.
Šta kažete da se napravi sudska ustanova koja bi se bavila pravima i slobodama kolektiva, pa bi tako pravnici a ne političari mogli da kontrolišu odluke političara, da primaju tužbe i rješavaju međuetničke probleme. To je nešto između civilnog suda i ustavnog suda, nešto gdje se pojedinac ili skupina ljudi može žaliti kada smatra da je oštećen po principu etničke pripadnosti, od strane nekog pojedinca ili od strane države i njenih organa.
Ako civilni sud ima za zadatak da dijeli pravdu inividuama i da uljeva osjećaj sigurnosti i zaštićenosti pojedincu, zašto ne bismo napravili takvo što za etničke skupine, s obzirom da smo multietnička država koja ima tri konstitutivne i više manjinskih etničkih skupina
viva_castro

#54 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by viva_castro »

essex wrote:pozdrav svima...trebam putovati sutra i vidimo se za 10 nedjelja...salteru, ja rekoh svoje eto ti sada mozes i bez mene proturaj sta te volja dok me nema..vidimo se pocetkom decembra...
Ode gdje nema interneta :D Humanitarac si nam ti neki izgleda :D

Zamišljam essexa kako skače sa nekim crncima u najzabačenijim selima daleke Ruande ... tamo gdje je google earth rekao zbogom :D
salter071

#55 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

viva_castro wrote:
essex wrote:pozdrav svima...trebam putovati sutra i vidimo se za 10 nedjelja...salteru, ja rekoh svoje eto ti sada mozes i bez mene proturaj sta te volja dok me nema..vidimo se pocetkom decembra...

Zamišljam essexa kako skače sa nekim crncima u najzabačenijim selima daleke Ruande ... tamo gdje je google earth rekao zbogom :D
Cudno, i meni se po glavi motaju slicne slicice. I meni je to palo na pamet. :D

Al' da se vratim sad na temu...
Tvoji su prijedlozi vrlo prihvatljivi i nadasve realni.
Sto se tice suda koji si pomenuo, u samom nacrtu principa tu ustanovu mozes naci pod radnim nazivom Ustavni/Vrhovni Sud, a ingerencije tog suda mogu biti predmet diskusija i dopuna, kako bi se usvojili rezonski prijedlozi, kao npr. ovaj tvoj.
Sto se tice srednjeg nivoa vlasti, na zalost, taj nivo se pokazao stvarno neophodnim u praksi, mada se slazem da mu treba ograniciti ovlasti koliko god je to moguce. Treba se voditi jednostavnim principom da se problem rijesi tamo gdje je i nastao. :thumbup:
U Americi je taj srednji nivo vlasti tzv. "States" (Texas, Calihohor....ups umalo ne napisah kako je ovdje zovu, Calihornia :D ), u Kanadi su to provincije, u Njemackoj Landstadt (Bavarska), U Francuskoj Departman-i itd.
Za obaveze koje su pomenute (univerziteti, zdravstvo-bolnice....vidi nacrt), do sada se u praksi pokazalo da je ovo najefikasniji nacin da se ispune. I opet se slazem, broj nadleznosti srednjeg nivoa, treba skresati na najmanju mogucu mjeru.
Imena, tehnicke nazive, te kriterije po kojima bi se napravila teritorijalna organizacija, treba dogovoriti, ali tako da se ne stvara zabuna (sam si naveo primjer republika i drzava, pa jos uz to i federaciija....bas nezgrapno!).
Pojmovi iz prijedloga principa su samo okvirni i sluze kao smjernice, a sama imena i njihovu prirodu mozemo dogovorno rijesiti. To je tehnicki problem.
Mozemo cak izmisliti i svoje "lude" nazive ako je i to neophodno, samo da se tacno zna o cemu govorimo, da je to jasno definirano.
Sve dok mi imamo jedinstvo cilja - zajednicku funkcionalnu nam drzavu, gdje necemo koristiti insrtumente vlasti jedni protiv drugih, vec za dogovor i podsticanje ekonomije, mozemo se mi dogovoriti. Takve stvari kao sto su imena, tj. dileme da li je sija ili je vrat, su tek tehnicki problemi koje mi sasvim sigurno mozemo rijesiti kao normalni razumni ljudi. Nemam sumnje u to.
U ovom prijedlogu su entiteti zamisljeni ne kao stanje stvari, vec kao prelazno premostavanje tenzija dok ekonomija ne ojaca zemlju i poslovi - novac i promet roba, usluga i ljudi preuzmu svoje mjesto u drustvu, koje ce ove druge artificijalne podjele uciniti jednostavno bespredmetnim, sto one u biti i jesu.
Zasto hraniti zvijeri da nas drze u torovima i davati im izgovore da se ne bave pravim problemima, jer ovakvi politicari kakve sada imamo mogu funkcionirati samo u okvirima stalne krize, odrzavanja vjestackog straha, nepovjerenja i napetosti? Ne vidim stvarno ni jedan razlog.
Cilj ove teme je bio da vidimo kako bi mi mogli da zajednicki napravimo jednu pristojnu drzavu koja ce tu biti za nas, isto kao i mi za nju.
Ljudi poput ovih "humanitaraca" ostavljaju gorak okus u ustima i, sto je puno gore i opasnije, osjecaj da je vecina takvih kao sto su oni, samo zato sto takvi najglasnije vicu. Takvi ostavljaju utisak da su svi, do zadnjeg optereceni mrznjom i nepovjerenjem, te da se jedino silom i nametanjem mogu rijesiti svi problemi.
Ima nas dosta koji ne mislimo tako i spremni smo pruziti ruku da dogovorimo ako ne elegantno rijesenje, a ono da bar radi, ali za sviju nas.
Hvala ti sto si iznio i ti svoje vidjenje. Cijenim firmu :dance:
Treba nasoj Bosni racionalnih ljudi, sada vise nego ikad.
Bosnolog

#56 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Bosnolog »

viva_castro wrote:Mislim da se treba vratiti na ono što je neko već napomenuo, a to je da NE SMIJEMO kretati od Dejtona niti dopuštati da nas Dejton ograničava.

Prvo jedna mala ispravka, ako je država Republika kao što navodiš ona onda ne može imati "Federalni nivo" jer je Federalno i Republičko ustrojstvo zemlje različito, radi se o dva različita principa. Bosna je jedinstvena u svjetskoj ustavno-pravnoj praksi jer je pola države uređeno republički a pola federalno.

Dakle da se malo podsjetimo:

- U novom ustavu Republika Srpska ne može biti niti postojati, pod tim imenom i u tim granicama. Jedan razlog je na sudu dokazana činjenica da je RS nastala na genocidu, urbicidu, masovnim ubistvima, masovnim silovanjima itd. POKRENUTIM IZ VRHA TE KVAZI DRŽAVE, dakle organizovano! Ništa što je nastalo na taj način ne smije opstati, ne samo zato što nije etično već zato što ako se taj princip usvoji odbiće se od glavu i onima koji to prihvate i prešute.

- Na primjeru RS-a možemo vidjeti kako jednonacionalni entiteti u višenacionalnim državama mogu vrlo lahko postati despotije, kako mogu biti izmanipulisani. Ukoliko bi se BiH podijelila na 3 ETNIČKE regije, to bi bio kraj Bosanstva, snaga koje se bore za cjelovitu, uspješnu i prosperitetnu BiH! Ljudi kojima je važnije BiH zemlja Hrvata, Srba i Bošnjaka, nego Srpstvo, Bošnjaštvo i Hrvatstvo. Dakle govorim o redanju prioriteta. Onog momenta kad nestane ovih snaga ili kada ih se dovede u jednu ovakvu, mat-poziciju, to je i kraj BiH, ništa više neće čuvati niti ograničavati nacionalistički orjentisane političare da naprave svoje despotije u kojima će imati i sudsku i zakonodavnu i izvršnu vlast, u kojima će biti i tužitelji i sudije... Na primjeru RS vidljivo je u koji mrak se može zapasti.

Ono što želim reći jeste da je neophodno da izađemo iz ove Dejtonske čahure ako želimo funkcionalnu državu.

To se može postići time što bi se u ustavu i zakonu zaštitila sva prava i slobode svih naroda na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. ONOG MOMENTA KADA SE OVO UČINI GUBI SE SVAKA POTREBA I SVAKI SMISAO ZA ETNIČKI OSMIŠLJENE ENTITETE.

Ako Hrvat ima ista prava u svakom dijelu BiH, on nema potrebu za "svojim entitetom" jer čitava BiH postaje njihova domovina, njihov entitet.

Ako je Srbin jednakopravan i slobodan na teritoriji cijele BiH on nema potrebu za Republikom Srrpskom jer je cijela BiH Republika Srpska, onda je srpski svaki komad ove zemlje a ne samo 49%.

Ako je Bošnjak u svojoj domovini Bez obzira u kom je dijelu Mostara, ako može s mirom da ide u džamiju i u Banjaluci i u Sarajevu, onda nema potrebe za Bošnjačkim entitetom jer je čitava BiH njegova domovina i svuda se s njim isto postupa.

Lahko se riješi i problem preglasavanja i svega!

OVO NIJE TEŠKO, SAMO FALI POLITIČKE VOLJE! OVO NAŠI POLITIČARI NE ŽELE JER U TOM MOMENTU ONI SE MORAJU POČETI PRAVITI OZBILJNOM POLITIKOM I STVARNIM PROBLEMIMA! JER U TOM MOMENTU GUBE SVOJE KNJAŽEVINE, DžAMAHIRIJE i BANOVINE!

A sad sa pravne strane, ja bih koliko se god može spustio vlast na najniži nivo tj opštinski, čak bih ukinuo ili sveo na besmislen nivo srednju vlast jer mnogo je bitnije da građanin svoje probleme rješava u lokalnoj zajednici, da može kada ga nešto muči otići direktno načelniku na vrata i reći mu to i to je tako i tako, šta ćete učiniti?! Ovako se vlast približava odgovornosti i približava se puku kojemu odgovorna adresa i rješenje ne bivaju daleki ljudi sa televizije već njihove komšije koje su sami birali. Ovako se podiže i funkcionalnost države i zadovoljstvo građana i sveopći nivo demokratije.

A sada jedan prijedlog za rješenje kolektivnih prava. Mi imamo sud, ali sud se, kao svuda u svijetu bavi individuama, ili posebnom slučaju skupini individua, ali nikada kolektivima.
Šta kažete da se napravi sudska ustanova koja bi se bavila pravima i slobodama kolektiva, pa bi tako pravnici a ne političari mogli da kontrolišu odluke političara, da primaju tužbe i rješavaju međuetničke probleme. To je nešto između civilnog suda i ustavnog suda, nešto gdje se pojedinac ili skupina ljudi može žaliti kada smatra da je oštećen po principu etničke pripadnosti, od strane nekog pojedinca ili od strane države i njenih organa.
Ako civilni sud ima za zadatak da dijeli pravdu inividuama i da uljeva osjećaj sigurnosti i zaštićenosti pojedincu, zašto ne bismo napravili takvo što za etničke skupine, s obzirom da smo multietnička država koja ima tri konstitutivne i više manjinskih etničkih skupina
Ovdje se nema sto posebno dodati osim veliko i demokratsko podrzavam, odlicno srocen prijedlog ,svaka cast zemljace! :thumbup:

Ovo je tesko osporiti jer su izbijeni svi argumenti onima koji bi etno torizaciju ili sekto getoizaciju su ograniceni i ponavljaju prevazidene fraze aparthejdskog razmisljanja plemenske zajednice prevazidzene i u Africkim plemenskim zajednicam a da ne nude nista konstruktivno i opste prihvatljivo.

Jos jedmom cestitke na peofesionalnosti posta :bih: :bih: :bih:
essex

#57 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

viva_castro wrote:

:D hahaha..nije to kastro, previse drugih stvari i necu imati vremena a ako nadjem javit cu se...evo me haman na vratima ali djavo neda...poznavaujci saltera znam da ce nastaviti da pljuje pa da provjerim...dobar post prije ovoga, svaka cast...

salteru, to se igras djavoljeg advokata, ha? i nemoj se cuditi, ti si sam od sebe cudan...haj' vozdra!
osa

#58 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by osa »

essex wrote:
viva_castro wrote:

:D hahaha..nije to kastro, previse drugih stvari i necu imati vremena a ako nadjem javit cu se...evo me haman na vratima ali djavo neda...poznavaujci saltera znam da ce nastaviti da pljuje pa da provjerim...dobar post prije ovoga, svaka cast...

salteru, to se igras djavoljeg advokata, ha? i nemoj se cuditi, ti si sam od sebe cudan...haj' vozdra!
je li već početak prosinca, .ebote vrijeme kao da leti.
hadzofield

#59 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

Mozda kod njega Decembar i Prosinac nisu isti mjesec
hadzofield

#60 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
viva_castro wrote:

Jesi se ti uzivio
kao da ce bosne nestati ako ti ne budes na forumu
kao da se ti za nesto pitas pa ce se odluka donijeti bez tebe...

oo internet ratnice... cekamo mi tebe ne brini

Bosnia do Tokia
Srbija ko Nokia
MuaDib

#61 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by MuaDib »

Evo mog prijedloga OSNOVNIH ODREDBI novog Ustava Bosne i Hercegovine:

OSNOVNE ODREDBE

Član 1.
Republika Bosna i Hercegovina

Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država, ravnopravnih građana Bosne i Hercegovine kao zajednice konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata, pripadnika Nacionalnih manjina i Ostalih, koji u njoj ostvaruju svoja ljudska, građanska, suverena, nacionalna i kolektivna prava.

Član 2.
Državno uređenje

Republika Bosna i Hercegovina je demokratska, socijalna, sekularna, decentralizovana parlamentarna republika koja funkcionira na načelu vladavine prava i koja kao najviše vrijednosti svog ustavnog uređenja proglašava slobodu, pravdu, jednakost i politički pluralizam.

Član 3.
Suverenitet

Suverenitet Republike Bosne i Hercegovine pripada građanima, koji ga vrše neposredno putem referenduma i posredno preko svojih izabranih predstavnika u institucijama Republike.

Suverenitet Republike Bosne i Hercegovine je neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv.

Suverenitet Republike Bosne i Hercegovine prostire se nad njenim kopnenim i zračnim prostorom, rjekama, jezerima unutrašnjim i teritorijalnim vodama, te morem.

Saveze i druge forme povezivanja i udruživanja sa drugim državama određuje i zaključuje Republika Bosna i Hercegovina.

Član 4.
Konstitutivni narodi

Konstitutivni narodi Republike Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao državotvorni i autohtoni narodi su jednakopravni na cijeloj teritoriji republike i na neteritorijalnim načelima uživaju kolektivna prava utvrđena u ovom Ustavu.

Konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine jamiči se sljedeće: pravo na proporcionalnu zastupljenost u institucijama sistema, pravo na veto kod donošenja odluka od vitalnog interesa, afirmaciju nacionalnih vrijednosti i osobenosti, zaštitu svog nacionalnog identiteta, upotrebu svog jezika i pisma, neometan kulturni razvitak i slobodnu upotrebu nacionalnih simbola.

Član 5.
Demokratska načela

Republika Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

Izbori se provode na načelu općeg biračkog prava svih njenih državljana s navršenih 18 godina starosti putem tajnog glasanja, po proporcionalnom izbornom sistemu.

Član 6.
Državljanstvo

Svi državljani Bosne i Hercegovine prije stupanja na snagu ovog ustava, državljani su Republike Bosne i Hercegovine.

Sva prava, obaveze, dužnosti i zaštitu državljana, kao i stjecanje, zaštitu i prestanak državljanstva Republike Bosne i Hercegovine, uređuje poseban zakon.

Član 7.
Ustavni poredak

Ustavni poredak u Republici Bosni i Hercegovini zasniva se na decentralizaciji političke moći i ustavnoj raspodjeli ovlasti i nadležnosti između državnog nivoa, jedinica regionalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 8.
Podjela vlasti

Sva vlast u Republici Bosni i Hercegovini ustrojena je na načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Član 9.
Ekonomski poredak

Ekonomski poredak u Republici Bosni i Hercegovini se zasniva na slobodi i nepovredivosti svih oblika vlasništva i vlasničkih struktura, uključujući slobodu tržišne privrede, privatne inicijative i slobodu poduzetništva.

Republika Bosna i Hercegovina svojom jedinstvenom ekonomskom politikom i sistemom državnih poticaja, koji ne remete vanjsku trgovinu i s njom vezanu konkurenciju, osigurava ravnomjeran ekonomski razvitak svih dijelova Republike.

Član 10.
Jezik i pismo

U Republici Bosni i Hercegovini u upotrebi su bosanski, srpski i hrvatski jezik, te latinično i ćirilično pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama, utvrđuje se zakonom.

Član 11.
Simboli Republike Bosne i Hercegovine

Simboli Republike Bosne i Hercegovine su zastava, grb i himna.
Izgled zastave i grba, tekst i melodiju himne, kao i njihovu upotrebu utvrđuje ustavni zakon.

Član 12.
Glavni grad

Glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je Sarajevo.
Položaj i status Sarajeva kao glavnog grada Republike utvrđuje ustavni zakon.
viva_castro

#62 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by viva_castro »

Drago mi je da vam se sviđa moj prijedlog, hvala za pohvale, uobrazit ćete me :D

Veoma je bitno kada se možemo složiti oko nečeg, jer to pokazuje da situacija nije beznadežna i da postoji rješenje, samo ne postoji volja.

Kada uvidimo da postoji rješenje onda je jasno da smo sami krivi što nije tako, što problem nije riješen.

Uvjeren sam, duboko uvjeren da istinski problem leži u rukama ovog naroda, jer ne glasa, jer glasa naivno, jer ne uči kada ga zmija iz iste rupe 3 puta ujede.

Odgovornost nikada nije samo na političari ma, jer mi ih biramo, a oni razumni koji uviđaju greške mržnjom i gluposti zaluđenih glasača imaju sa druge strane odgovornost da im ukazuju na zabludu i na istinu. Tako da smo na kraju krajeva svi krivi.

Sorry zbog digresije, nastavite temu, odlična je i konkretna.
Lincoln-Burrows

#63 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Lincoln-Burrows »

MuaDib wrote:Evo mog prijedloga OSNOVNIH ODREDBI novog Ustava Bosne i Hercegovine:

OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država, ravnopravnih građana Bosne i Hercegovine kao zajednice konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata, pripadnika Nacionalnih manjina i Ostalih, koji u njoj ostvaruju svoja ljudska, građanska, suverena, nacionalna i kolektivna prava.

Član 2.
Državno uređenje

Republika Bosna i Hercegovina je demokratska, socijalna, sekularna, decentralizovana parlamentarna republika koja funkcionira na načelu vladavine prava i koja kao najviše vrijednosti svog ustavnog uređenja proglašava slobodu, pravdu, jednakost i politički pluralizam.

Član 3.
Suverenitet

Suverenitet Republike Bosne i Hercegovine pripada građanima, koji ga vrše neposredno putem referenduma i posredno preko svojih izabranih predstavnika u institucijama Republike.

Suverenitet Republike Bosne i Hercegovine prostire se nad njenim kopnenim i zračnim prostorom, rjekama, jezerima unutrašnjim i teritorijalnim vodama, te morem.

Saveze i druge forme povezivanja i udruživanja sa drugim državama određuje i zaključuje Republika Bosna i Hercegovina.

Član 4.
Konstitutivni narodi

Konstitutivni narodi Republike Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao državotvorni i autohtoni narodi su jednakopravni na cijeloj teritoriji republike i na neteritorijalnim načelima uživaju kolektivna prava utvrđena u ovom Ustavu.

Konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine jamiči se sljedeće: pravo na proporcionalnu zastupljenost u institucijama sistema, pravo na veto kod donošenja odluka od vitalnog interesa, afirmaciju nacionalnih vrijednosti i osobenosti, zaštitu svog nacionalnog identiteta, upotrebu svog jezika i pisma, neometan kulturni razvitak i slobodnu upotrebu nacionalnih simbola.

Član 5.
Demokratska načela

Republika Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

Izbori se provode na načelu općeg biračkog prava svih njenih državljana s navršenih 18 godina starosti putem tajnog glasanja, po proporcionalnom izbornom sistemu.

Član 6.
Državljanstvo

Svi državljani Bosne i Hercegovine prije stupanja na snagu ovog ustava, državljani su Republike Bosne i Hercegovine.

Sva prava, obaveze, dužnosti i zaštitu državljana, kao i stjecanje, zaštitu i prestanak državljanstva Republike Bosne i Hercegovine, uređuje poseban zakon.

Član 7.
Ustavni poredak

Ustavni poredak u Republici Bosni i Hercegovini zasniva se na decentralizaciji političke moći i ustavnoj raspodjeli ovlasti i nadležnosti između državnog nivoa, jedinica regionalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 8.
Podjela vlasti

Sva vlast u Republici Bosni i Hercegovini ustrojena je na načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Član 9.
Ekonomski poredak

Ekonomski poredak u Republici Bosni i Hercegovini se zasniva na slobodi i nepovredivosti svih oblika vlasništva i vlasničkih struktura, uključujući slobodu tržišne privrede, privatne inicijative i slobodu poduzetništva.

Republika Bosna i Hercegovina svojom jedinstvenom ekonomskom politikom i sistemom državnih poticaja, koji ne remete vanjsku trgovinu i s njom vezanu konkurenciju, osigurava ravnomjeran ekonomski razvitak svih dijelova Republike.

Član 10.
Jezik i pismo

U Republici Bosni i Hercegovini u upotrebi su bosanski, srpski i hrvatski jezik, te latinično i ćirilično pismo.

Član 11.

Izgled zastave i grba, tekst i melodiju himne, kao i njihovu upotrebu utvrđuje ustavni zakon.

Član 12.
Glavni grad

MuaDib
Za razliku od prijedloga ustavnih principa postavljača teme,
ovaj tvoj prijedlog ne nudi ništa konkretno t.j. ne vidi se tko je nadležan
za obrazovanje, čije je resor policija i.t.d.
Uvodni prijedlog ima osnovu ovaj tvoj nema boju ni okus.
Jedini konkretan po tom pitanju je član.4 ali nedovoljno razrađen.
salter071

#64 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

MuaDib wrote:Evo mog prijedloga OSNOVNIH ODREDBI novog Ustava Bosne i Hercegovine:

OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Član 2.
Državno uređenje

Član 3.
Suverenitet

Član 4.
Konstitutivni narodi

Član 5.
Demokratska načela

Član 6.
Državljanstvo

Član 7.
Ustavni poredak

Član 8.
Podjela vlasti

Član 9.
Ekonomski poredak

Član 10.
Jezik i pismo

Član 11.

Član 12.
Glavni grad

Dragi MuaDib, hvala ti sto si se ukljucio da zajednicki doprinesemo ovoj temi.
Ovo si vrlo elegantno sastavio. Sve stoji. Ne vidim nista sporno u tvom tekstu.

Takodjer zahvaljujem Lincoln-u koji nas je vratio na tehnicki problem razrade odgovornosti i finansiranja istih, sto bi, takodjer trebalo ukljuciti u krajnji tekst bilo koje verzije Ustava, koja se usvoji.

Koliko vidim, imamo puno toga oko cega se svi principijelno slazemo. Lijep je osjecaj znati da nas ima jos uvijek spremnih za normalan razgovor i dogovor.

Mi ovdje na forumu, sto neko pomenu, ne odlucujemo o ovim pitanjima, ali to ne znaci da moramo opet slijepo prihvatiti neka nakaradna rijesenja. S druge strane, ako dovoljno ljudi doprinese ovoj temi, puno je veca mogucnost da stvari oko kojih se mozemo sloziti nadju put i do sluzbenih dokumenata.

Sve dok mi mozemo sjesti za isti sto i voditi ovakav normalan razgovor, ima jos nade za nas i za nasu Bosnu.

Kastro, nemoj se, molim te uobraziti. Radi - ne dirati! :D
Ili sto bi rekli, nahrani macke i ne diraj nista. :thumbup:
bulevarmostar

#65 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by bulevarmostar »

Svajcarska ima 26 kantona i skoro 3000 opstina. Ne kazem da se kod nas moze napraviti ovolika decentralizacija ali mislim da je lakse kroz nju obezbjediti prava svih gradjana i naroda u citavoj BiH.
hadzofield

#66 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

Lincoln-Burrows wrote: MuaDib
Za razliku od prijedloga ustavnih principa postavljača teme,
ovaj tvoj prijedlog ne nudi ništa konkretno t.j. ne vidi se tko je nadležan
za obrazovanje, čije je resor policija i.t.d.
Uvodni prijedlog ima osnovu ovaj tvoj nema boju ni okus.
Jedini konkretan po tom pitanju je član.4 ali nedovoljno razrađen.
Pa u tome i jeste problem buducih pregovora o ustavu .. a ne kojekave price o vladavini prava ovo ono...
dakle po meni glavno pitanje ukoliko se zeli sacuvati BiH jeste

Jednak broj zastupnika na srednjoj i drzavnoj razini iz svakog konstitutivnog naroda...kao sto je slucaj u Domu naroda
isti model prenijeti i na direktore agencija, isti broj ministara...
na taj nacini sprijeciti strah od novog popisa, sprijeciti preglasavanje itd..

od opcina Formirati 3 izborne jedinice bosnjacku, hrvatsku i srpsku gdje bi se biralo najvise 60% vecinskog stanovnistva a ostalih
40% manjinskoh stanovnistva
Bosnolog

#67 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Bosnolog »

Ljuban wrote:
salter071 wrote:Vecina ucesnika na forumu je vrlo spremna postaviti pitanje, ali zato je jako nespremna saslusati odgovore i shvatiti ih BEZ TUMACENJA.
Evo vam ono sto ste trazili - prijedlog o Ustavnim principima za BiH.
Znam da nece odgovarati svakome, ali da sadrzi bar kostur onoga o cemu se mozemo dogovoriti da zemlja krene unaprijed kao normalna drzava.
Ovo sluzi samo kao prijedlog za civiliziranu diskusiju.

Ustavni principi R BiH

Preambula ( uvodni dio)

R BiH je demokratska drzava svih njenih gradjana koji ovim Ustavom garantiraju njenu cjelovitost.

Teritorijalno ustrojstvo

Kako bi se garantirala (ne granatirala, dobro ste procitali! :D )ravnopravnost svakog naroda
R BiH,teritorijalno ustrojstvo bi sacinjavalo minimum tri entiteta i odredjeni broj distrikta, kao npr. Sarajevo, Brcko itd.
Vertikalna podjela teritorijalnog ustrojstva bi bila opcinska, entitetska i federalna.

Organizacija Fedralne vlasti

Zakonodavno tijelo R BiH (Parlament) bio bi dvodomo tijelo.
Donji Dom Parlamenta bi se birao po principu gradjanske drzave jedan covjek - jedan glas.
Kako bi se zastitila prava svih nacionalnih skupina, Gornji Dom Parlamenta bi se sastojao od, recimo 120 (tj. u svakom slucaju od broja dijeljivog sa tri) clanova koji bi se birali po nacionalnom/etnickom principu.
Distrikti bi imali predstavnike u Parlamentu, ali koji ne bi imali pravo glasa, kao npr. u Washington D.C.-u u Americi, ili Puerto Ricco-u, Virgin Islands-u itd.
Kako bi se sprijecilo nadglasavanje i omogucila zastita interesa svakog naroda, zakoni izglasani u Donjem Domu morali bi biti ratificirani u Gornjem Domu Parlamenta i to koncenzusom, naravno, uz pravo veta svakog poslanika Gornjeg Doma.

Raspodjela nadleznosti

Opcinski nivo

Ovaj nivo vlasti bio bi odgovoran za opcinske sudove, policiju (citaj obicnog drota ulicnog :D ), lokalne administrativne poslove, lokalnu infrastrukturu i komunalne usluge, te osnovne i srednje skole.
Finansirao bi se iz poreza na nekretnine.

Entitetski nivo

Ovaj nivo vlasti bio bi odgovoran za Entitetske (Vise) Sudove/Drugostepene Sudove, visoko skolstvo (Univerziteti i Vise Skole),entitetsku policiju i vatrogasce (tj. hitne interventne sluzbe), bolnice i zdravstvo, te proizvodnju i distribuciju energije.
Finansirao bi se od poreza na prihode gradjana entiteta.

Federalni nivo

Ovaj nivo vlasti bio bi odgovoran za unutrasnju i vanjsku politiku, Federalni i Ustavni(Vrhovni) Sud, monetarnu politiku, Centralnu banku, Vojsku R BiH, Federalnu Policiju (nesto kao FBI), magistralne ceste (da ne bude zabune, to nisu one samo za magistre, vec i za obicne smrtnike :D), nacionalne parkove, zastitu okolisa, te druge poslove od strateskog interesa za cijelu zemlju.
Finansirao bi se iz poreza na promet, poreza na proizvodnu aktivnost i carina.

Pored ovih vitalnih odredbi, mogu se dodati i rokovi vrsenja duznosti na izbornim funkcijama, odredbe o ljudskim pravima, slobodi vjeroispovjesti, zastiti okolisa, te mnostvu drugih pitanja koja nisu navedena ovdje, jer je ovom prilikom iznesen samo kostur prijedloga pravednog ustroja zemlje.

Ovo nije u kamenu urezana podijela odgovornosti na razlicite nivoe vlasti, vec samo ugrubo nabacane glavne crte koje bi trebalo dalje razraditi.

Ovo su samo principi, daleko od "gotovog proizvoda".

Da cujem sad vasa misljenja i prijedloge.
Diskusija je otvorena.
Molim vas, bez vrijedjanja.
Prijedlozi kojima se od entitetskih vlada oduzimaju nadležnosti i prenose na nivo centralne vlasti nemaju ni malo podrške u Republici Srpskoj i moguće ih je samo silom sprovesti što bi automatski značilo i otpor na terenu i nemirenje sa takvim stanjem .Nadležnosti koje je su do sada prenijete na centralni nivo su uglavnom čisto državne (carina,odbrana,moneta i sl) dok je RS zadržala nadležnosti u poslovima koji su u tijesnoj veze sa svakodnevnim životom građana.Uvođenje centralnih vlasti (vlade BiH) u tu sferu ,sferu automije RS,dovelo bi do paralize i vjerovatnog raspada BiH.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta velis federalno konfederalnu pa da se lahko i mirno razdruzimo.Jesi li to ti Vasicu ili ti Dodo -Covic nadri adutantu.

Nema od te suplje nista.Moze Regionalizacija/Zupanizacija ili centralizacija gdje ce Opcina biit sve a ostalo na nivou drzave .

Kompromis je negdje izmdu /Regije to jest Zupanije i nazivati ih brojcano Regija-1 ;2 itd ili Centralna,sjeverna,istocna jugoistocna, jugozapadna ,sjeverozapadna itd.Sve ostalo sto predlazes je prodavanje uda pod bubrege.Etno nacionalno zapisavanje , polazan osnova ti je genocidno ratna ostavstina kojoj bi da das i federalne atribute a drzavu BiH si stavio pod imenom republjik ,mudro i lukavo ba:mrgreen:
Nema nista nevalja , krizaj pa jope ,pa jope :lol: :lol: :lol:

Ovo je gore sto ti pedlazes nego sto imamao danas to jest legalizacija i dalja etnotorozacija .

Nastavak rahat duranja uz poluprotektorat MZ da nas cuva od nastavka klanja ,gdje ono stadosmo aha 1995 Deytonskom pauzom. :skoljka:
Ovo kao da je Dodik ili Covic iza nika. :D :run:
popajic

#68 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by popajic »

Ustavni principi R BiH
Kako moze nesto sto ne postoji imati bilo kakve pa i ustavne principe :?
salter071

#69 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

popajic wrote:
Ustavni principi R BiH
Kao prvo, R BiH je priznata i clanica je UN-a, prema tome tvoja tvrdnja ne stoji. Slijedstveno tome, jedino racionalno objasnjenje tvoga stava je da TI ne priznajes R BiH kao drzavu.
Drugo, kada vec tako smatras, postavlja se pitanje zasto gubis vrijeme diskutirajuci o "nepostojecem"? Dakle, ti si pogrijesio temu? Ovdje ljudi pokusavaju konstruktivno doprinijeti rijesenju problema.
To nas dovodi do treceg; kroz povijest oni koji nisu priznavali drzavu i/ili sistem nisu sjedili kod kuce (u ovom slucaju iza ekrana i po mogucnosti, sto dalje tim bolje), vec su uzimali oruzje u ruke i nasilno isli rusiti to sto nisu htijeli da priznaju.
Ostaju nam, dakle, dvije opcije:
1) Da konstruktivno pokusamo urediti drzavu
2) Da opet izazovemo krvoprolice.
Zao mi je sto se zalazes za drugu opciju. Nadam se ces, ako se isprovocira situacija broj dva, ti biti prvi na karambolci otadzbine skupa sa svojom djecom, zato jer covjek se prepoznaje po djelima. Jedino sto bi bio red i bilo fer je da oni koji zagovaraju jos jedno krvoprolice budu prvi na prvoj liniji.
:bih:
popajic

#70 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by popajic »

Postao/la salter071 dana 16/09/2009 23:05

popajic je napisao/la:

Ustavni principi R BiH

Kao prvo, R BiH je priznata i clanica je UN-a, prema tome tvoja tvrdnja ne stoji. Slijedstveno tome, jedino racionalno objasnjenje tvoga stava je da TI ne priznajes R BiH kao drzavu.
Drugo, kada vec tako smatras, postavlja se pitanje zasto gubis vrijeme diskutirajuci o "nepostojecem"? Dakle, ti si pogrijesio temu? Ovdje ljudi pokusavaju konstruktivno doprinijeti rijesenju problema.
To nas dovodi do treceg; kroz povijest oni koji nisu priznavali drzavu i/ili sistem nisu sjedili kod kuce (u ovom slucaju iza ekrana i po mogucnosti, sto dalje tim bolje), vec su uzimali oruzje u ruke i nasilno isli rusiti to sto nisu htijeli da priznaju.
Ostaju nam, dakle, dvije opcije:
1) Da konstruktivno pokusamo urediti drzavu
2) Da opet izazovemo krvoprolice.
Zao mi je sto se zalazes za drugu opciju. Nadam se ces, ako se isprovocira situacija broj dva, ti biti prvi na karambolci otadzbine skupa sa svojom djecom, zato jer covjek se prepoznaje po djelima. Jedino sto bi bio red i bilo fer je da oni koji zagovaraju jos jedno krvoprolice budu prvi na prvoj liniji.
:bih:
Ja sta nadrobi ! De priberi se malo.
Ikad cuo za Dayton? Ikad cuo da su u daytonskoj vukojebini tri nacionalna vrla prvaka potpisali 1 dokument kojim je RBIH postala samo BIH, a tadasnji okupirani teritorij i zvanicno postao RS ?
ONI nisu priznali RBIH, ne ja !
Pijes li ti sta dok internetas? :? :shock:
O kakvom sazivanju krvoprolica lupetas ? Da si ikad ijedan moj post procitao ne bi se tako provaljivao...ali oprastam ti :D nije bas lako ovako forumski, konstruktivno srediti drzavu.
Ne bi da te vise ometam,ali nasa drzava se zove: Bosna i Hercegovine.Prefiks Republika je u komsiluku.
MuaDib

#71 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by MuaDib »

Da nastavim sa svojim prijedlozima Ustavnih prinicpa za koje se treba izboriti u budućim ustavnim promjenama. 8-)

Već sam naveo šta bi po mom mišljenu trebale sadržavati OSNOVNE ODREDBE budućeg Ustava. Pošto vidim da je to protumačeno na neadekvatan način, malo više želim doprinjeti ovoj raspravi.
Zbog toga se izvinjavam ako post bude malo duži. :)

Smatram da ako želimo moderan i ozbiljan Ustav, on mora u sebi pored Osnovnih odredbi, sadržavati i slijedeća poglavlja:

LJUDSKA PRAVA I SLOBODE koje treba da uključi ljudska, građanska, nacionalna i manjinska prava građana BiH;

DRUŠTVENE I EKONOMSKE ODNOSE kojim treba definisati pravila ekonomskih odnosa na bazi tržišne ekonomije, utvrditi stepen socijalne osjetljivosti države i odrediti mehanizme zaštite naših građana od ekspoltacije;

ORGANIZACIJU, PRAVA I DUŽNOSTI REPUBLIKE koje je najvažnije pitanje, jer se odnosi organizaciju države, njenu administativno-teritorijalnu podjelu, te prava i dužnosti svih nivoa vlasti. Stoga slijedi moje viđenje buduće organizacije zemlje:

BiH treba da bude decentralizovana republika, u kojoj decentralizacija počiva na trihotomiji državnog / republičkog, regionalnog i lokalnog nivoa vlasti i raspodjeli političke moći između njih.

Nadležnosti državnog nivoa po mom mišljenju trebale bi biti:

- Vanjska politika;
- Vanjskotrgovinski odnosi;
- Ekonomska i fiskalna politika, te kontrolna tržišne konkurencije;
- Finansijski sistem i institucije finansijskog sistema;
- Poticanje privrednog razvoja i državne potpore;
- Odbrana, upravljanje i kontrola oružanih snaga;
- Sigurnosna politika i bezbjedonosne službe;
- Državna policija, obavještajne i prateće istražne službe;
- Statusna pitanja, državljanstvo, izbjeglice, azil i imigracije;
- Pravosuđe, odnosno organizacija sudbene vlasti;
- Zdravstvena politika;
- Osnovna prosvjetna politika i visoko obrazovanje;
- Politika utvrđivanja standarda;
- Politika razvoja nauke, istraživanja i tehnologije;
- Privredna, industrijska i energetska politika;
- Kontrola zračnog, kopnenog i pomorskog saobraćaja;
- Penzioni sistem;
- Politika i reguliranje telekomunikacijskih usluga;
- Procesni zakoni;
- Vlasničkopravni odnosi;
- Poljoprivreda i stočarstvo;
- Zaštita životne sredine;
- Planiranje i razvojna politika;
- Socijalna politika;
- Zaštita i provođenje ljudskih prava;
- Korištenje prirodnih resursa;
- Statistika;
- Kultura i sport sa elementima međunarodne reprezentativnosti;
- Ostale nadležnosti koje su potrebne institucijama države u vezi s evropskim integracijama.

Smatram da jedinice regionalne autonomije trebaju biti Autonomne regije (skr. AR), koje se sastoje od većeg broja jedinica lokalne samouprave (općina i gradova). Prije naležnosti koje treba da imaju AR, predstavio bi vam svoj model organizacije regija.
U Ustavu bi trebao stajati član, slično ovoj formulaciji

Autonomne regije su jedinice regionalne autonomije u RBiH, koje imaju nadležnosti propisane Ustavom i svojim satutom, unutar kojih je vlast ustrojena u skladu s Ustavom na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a sastoje od više jedinica lokalne samouprave (općina i gradova)
To znači da bi svaka AR imala svoju Skupštinu kao zakonodavni organ, zatim Izvršno vijeće (Vladu) izvršni organ i regionalne sudove i tužilaštva. Pored toga smatram da treba uvesti unutar regije i okruge, koje bi pratila i decentralizacija nekih resora, što bi u Ustav trebalo ugraditi, kao član, a koji glasi:

U AR-u četiri i više jedinica lokalne samouprave udružuju se u okruge, koji čine izborne jedinice AR-a, unutar kojih se formiraju centri javne bezbjednosti, okružno sudstvo i tužilaštvo, ekonomska vijeća, statistički uredi, komunalna preduzeća po potrebi, te uredi različitih državnih i regionalnih institucija.

Smatram da bi AR trebali imati slijedeće nadležnosti:

- Regionalni ekonomski razvoj;
- Politika i standardizacija osnovnog i srednjeg obrazovanja;
- Osnivanje srednjoškolskih centara i univerziteta;
- Komunalne usluge od regionalnog interesa;
- Sekundarna zdravstvena zaštita;
- Prava veterana;
- Regionalne policijske snage u okviru državne sigurnosne strukture;
- Socijalna zaštita i služba socijalnog zbrinjavanja;
- Razvoj malog i srednjeg poduzetništva;
- Direktni porezi;
- Uređenje regionalnih i okružnih organa i službi;
- Izmjene granica općina koje spadaju u njihovu nadležnost;
- Formiranje okruga;
- Utvrđivanje izvora prihoda;
- Upravljanje regionalnom imovinom;
- Šume i šumska eksploatacija;
- Lov i ribolov;
- Regionalna infrastruktura (putevi, riječni tokovi, melioracija, gasovod);
- Regionalno planiranje i uređenje prostora;
- Razni radovi regionalnog značaja;
- Unapređenje organizacije turizma;
- Utvrđivanje i provođenje kulturne politike;
- Zaštita kulturnog naslijeđa od interesa za regiju;
- Planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih institucija;
- Ostale nadležnosti koje su propisane statutom AR-a

Pored opština, u jedinice lokalne samouprave treba ubrojiti i gradove, a status grada dati isključivo središtima AR.
Svaka jedinica lokalne samouprave treba da ima svoje institucije i to: Opštinsko/Gradsko vijeće, Načelnika/Gradonačelnika i organe opštinske/gradske uprave.Smatram da nadležnosti lokalne samouprave treba usaglasiti sa evropskim standardima o lokalnoj samoupravi.

Okvirno nadležnosti lokalne samoprave treba da budu:

- urbanizam;
- lokalni razvoj;
- komunalna infrastruktura i usluge;
- primarna zdravstvena zaštita;
- organizacija i osnivanje osnovnog obrazovanja;
- predškolski odgoj i osnovno obrazovanje;
- osiguranje zaštite prava i sloboda utvrđenih ovim ustavom;
- prikupljanje lokalnih komunalnih taksi;
-utvrđivanje politike korištenja javnih dobara;
- izgradnja i održavanje lokalnih puteva;
- politika obrta i očuvanja starih zanata;
- stambeno-komunalna djelatnost;
- osiguravanje uvjeta za razvoj sporta i fizičke kulture;
-osiguravanje uvjeta za razvoj turizma, ugostiteljstva, zanatstva i trgovine;
- zaštita kulturnih dobara, izgradnja i rekonstrukcija objekata kulture;
-analiza stanja javnog reda i mira, sigurnosti ljudi i imovine,
- te predlaganje mjera prema nadležnim organima za ova pitanja.

Nastavak slijedi u slijedećem postu! :)
Ljuban

#72 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

..
Last edited by Ljuban on 16/09/2009 23:56, edited 1 time in total.
salter071

#73 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

popajic wrote:Kao Pijes li ti sta dok internetas? :? :shock:
O kakvom sazivanju krvoprolica lupetas ? Da si ikad ijedan moj post procitao ne bi se tako provaljivao...ali oprastam ti :D nije bas lako ovako forumski, konstruktivno srediti drzavu.
Ne bi da te vise ometam,ali nasa drzava se zove: Bosna i Hercegovine.Prefiks Republika je u komsiluku.
Uhvatio si se za tehnikaliju kao mutav za telefon.
Znas li razlikovati sustinu od pojavnog oblika?
Ruza bi pod bilokojim drugim imenom mirisala jednako.
Ako imas nesto reci o ustavnom uredjenju drzave, topik je otvoren.
Ako si dosao da raspravljas na temu sija ili vrat, otvori si temu pa udri. Mozes je nazvati definicije pojmova u prijedlogu ustava ili kako ti se vec svidi.
Totalno si promasio POENTU.
salter071

#74 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

MuaDib wrote:Da nastavim sa svojim prijedlozima Ustavnih prinicpa za koje se treba izboriti u budućim ustavnim promjenama. 8-)

Već sam naveo šta bi po mom mišljenu trebale sadržavati OSNOVNE ODREDBE budućeg Ustava. Pošto vidim da je to protumačeno na neadekvatan način, malo više želim doprinjeti ovoj raspravi.

Smatram da ako želimo moderan i ozbiljan Ustav, on mora u sebi pored Osnovnih odredbi, sadržavati i slijedeća poglavlja:

LJUDSKA PRAVA I SLOBODE koje treba da uključi ljudska, građanska, nacionalna i manjinska prava građana BiH;

DRUŠTVENE I EKONOMSKE ODNOSE kojim treba definisati pravila ekonomskih odnosa na bazi tržišne ekonomije, utvrditi stepen socijalne osjetljivosti države i odrediti mehanizme zaštite naših građana od ekspoltacije;

ORGANIZACIJU, PRAVA I DUŽNOSTI REPUBLIKE koje je najvažnije pitanje, jer se odnosi organizaciju države, njenu administativno-teritorijalnu podjelu, te prava i dužnosti svih nivoa vlasti. Stoga slijedi moje viđenje buduće organizacije zemlje:

BiH treba da bude decentralizovana republika, u kojoj decentralizacija počiva na trihotomiji državnog / republičkog, regionalnog i lokalnog nivoa vlasti i raspodjeli političke moći između njih.

- Vanjska politika;
- Zdravstvena politika;
- Penzioni sistem;
- Procesni zakoni;
- Socijalna politika;
- Statistika;
- Ostale nadležnosti koje su potrebne institucijama države u vezi s evropskim integracijama.

Smatram da jedinice regionalne autonomije trebaju biti Autonomne regije (skr. AR), koje se sastoje od većeg broja jedinica lokalne samouprave (općina i gradova). Prije naležnosti koje treba da imaju AR, predstavio bi vam svoj model organizacije regija.

Autonomne regije su jedinice regionalne autonomije u RBiH, koje imaju nadležnosti propisane Ustavom i svojim satutom, unutar kojih je vlast ustrojena u skladu s Ustavom na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a sastoje od više jedinica lokalne samouprave (općina i gradova)
To znači da bi svaka AR imala svoju Skupštinu kao zakonodavni organ, zatim Izvršno vijeće (Vladu) izvršni organ i regionalne sudove i tužilaštva. Pored toga smatram da treba uvesti unutar regije i okruge, koje bi pratila i decentralizacija nekih resora, što bi u Ustav trebalo ugraditi, kao član, a koji glasi:

U AR-u četiri i više jedinica lokalne samouprave udružuju se u okruge, koji čine izborne jedinice AR-a, unutar kojih se formiraju centri javne bezbjednosti, okružno sudstvo i tužilaštvo, ekonomska vijeća, statistički uredi, komunalna preduzeća po potrebi, te uredi različitih državnih i regionalnih institucija.

- Prava veterana;
- Direktni porezi;
- Formiranje okruga;
- Lov i ribolov;

Pored opština, u jedinice lokalne samouprave treba ubrojiti i gradove, a status grada dati isključivo središtima AR.
Svaka jedinica lokalne samouprave treba da ima svoje institucije i to: Opštinsko/Gradsko vijeće, Načelnika/Gradonačelnika i organe opštinske/gradske uprave.Smatram da nadležnosti lokalne samouprave treba usaglasiti sa evropskim standardima o lokalnoj samoupravi.

- urbanizam;
- lokalni razvoj;

Apsolutno se slazem. Samo nastavi. :thumbup:
Treba samo jos razraditi pitanje finansiranja razlicitih nivoa vlasti, sto je u najgrubljim crtama predlozeno u prvom postu.
Last edited by salter071 on 17/09/2009 00:04, edited 1 time in total.
Ljuban

#75 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

MuaDib wrote:Da nastavim sa svojim prijedlozima Ustavnih prinicpa za koje se treba izboriti u budućim ustavnim promjenama. 8-)

- Vanjska politika;
- Zdravstvena politika;
- Penzioni sistem;
- Procesni zakoni;
- Socijalna politika;
- Statistika;

- Prava veterana;
- Direktni porezi;
- Formiranje okruga;
- Lov i ribolov;

- urbanizam;
- lokalni razvoj;

Zar nije jednostavnije da se napravi konfederacija tri republike i da one uređuju urbanizam i fizičku kulturu ?
Post Reply