Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post Reply
hadzofield

#26 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
salter071 wrote:Cilj ovako izlozenog koncepta je da se smanje tenzije, ali prvenstveno kako bi se dao poticaj privrednom razvoju, stvaranju poslova i poboljsanju finansijske i ekonomske pozicije svih gradjana nase zemlje. Treba samo imati u vidu da kada privreda funkcionira, a novac slobodno kruzi kroz ekonomsku aktivnost, politicka situacija postaje puno stabilnija.
Mozda moze biti onih koji ce na ovako teritorijalno ustrojstvo zemlje imati svaku vrstu zamjerki, ali trebalo bi biti svjestan cinjenice da novac uvijek nadje put, te da je bi ovo bio samo prvi korak ka ujedinjevanju zemlje.
Niko nije rekao da se moramo voljeti, ali da budemo dobre komsije koje mogu uraditi posao da svako u tome vidi koristi - mislim da smo za taj prvi korak itekako sposobni.
ono palvo...pa ja i ne zelim da mi ova nametnuta politicka situacija se "zastabilizuje". nadam se da razumijes da je to protivno svemu sto je normalno...
ono boldano, pa i u drugom svjetskom ratu ameri su bili protiv nacista ali im to nije smetalo da IBM saradjuje sa nacistima...pusti ba ekonomiju, oni sto su je politicki podjelili su vec imali sve pinke u svome dzepu (aljo pijace, kljujic porez od alkohola a jadovan benzin) pa to nije spasilo drzavu od krvoprolica. prvo treba zemlju politicki postaviti kako valja, hebes ti bogalja u kolicima sa svim parama ovog svjeta...a ono o komsijama, nije jedni pored drugih nego jedni sa drugima i samo tako mogu biti komsije. jedni pored drugih mogu biti i neprijatelji i zivjeti dugo i sretno, a to bosna nikada nije bila nego je napravljena za potrebe velikosrpskog programa ovakava kak'u je ti opisa "netrebamo se voljeti..." i slicne budalastine.

Jel bivsi ustav r BIH postavljen kako valja?
Ljuban

#27 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

salter071 wrote:Vecina ucesnika na forumu je vrlo spremna postaviti pitanje, ali zato je jako nespremna saslusati odgovore i shvatiti ih BEZ TUMACENJA.
Evo vam ono sto ste trazili - prijedlog o Ustavnim principima za BiH.
Znam da nece odgovarati svakome, ali da sadrzi bar kostur onoga o cemu se mozemo dogovoriti da zemlja krene unaprijed kao normalna drzava.
Ovo sluzi samo kao prijedlog za civiliziranu diskusiju.

Ustavni principi R BiH

Preambula ( uvodni dio)

R BiH je demokratska drzava svih njenih gradjana koji ovim Ustavom garantiraju njenu cjelovitost.

Teritorijalno ustrojstvo

Kako bi se garantirala (ne granatirala, dobro ste procitali! :D )ravnopravnost svakog naroda
R BiH,teritorijalno ustrojstvo bi sacinjavalo minimum tri entiteta i odredjeni broj distrikta, kao npr. Sarajevo, Brcko itd.
Vertikalna podjela teritorijalnog ustrojstva bi bila opcinska, entitetska i federalna.

Organizacija Fedralne vlasti

Zakonodavno tijelo R BiH (Parlament) bio bi dvodomo tijelo.
Donji Dom Parlamenta bi se birao po principu gradjanske drzave jedan covjek - jedan glas.
Kako bi se zastitila prava svih nacionalnih skupina, Gornji Dom Parlamenta bi se sastojao od, recimo 120 (tj. u svakom slucaju od broja dijeljivog sa tri) clanova koji bi se birali po nacionalnom/etnickom principu.
Distrikti bi imali predstavnike u Parlamentu, ali koji ne bi imali pravo glasa, kao npr. u Washington D.C.-u u Americi, ili Puerto Ricco-u, Virgin Islands-u itd.
Kako bi se sprijecilo nadglasavanje i omogucila zastita interesa svakog naroda, zakoni izglasani u Donjem Domu morali bi biti ratificirani u Gornjem Domu Parlamenta i to koncenzusom, naravno, uz pravo veta svakog poslanika Gornjeg Doma.

Raspodjela nadleznosti

Opcinski nivo

Ovaj nivo vlasti bio bi odgovoran za opcinske sudove, policiju (citaj obicnog drota ulicnog :D ), lokalne administrativne poslove, lokalnu infrastrukturu i komunalne usluge, te osnovne i srednje skole.
Finansirao bi se iz poreza na nekretnine.

Entitetski nivo

Ovaj nivo vlasti bio bi odgovoran za Entitetske (Vise) Sudove/Drugostepene Sudove, visoko skolstvo (Univerziteti i Vise Skole),entitetsku policiju i vatrogasce (tj. hitne interventne sluzbe), bolnice i zdravstvo, te proizvodnju i distribuciju energije.
Finansirao bi se od poreza na prihode gradjana entiteta.

Federalni nivo

Ovaj nivo vlasti bio bi odgovoran za unutrasnju i vanjsku politiku, Federalni i Ustavni(Vrhovni) Sud, monetarnu politiku, Centralnu banku, Vojsku R BiH, Federalnu Policiju (nesto kao FBI), magistralne ceste (da ne bude zabune, to nisu one samo za magistre, vec i za obicne smrtnike :D), nacionalne parkove, zastitu okolisa, te druge poslove od strateskog interesa za cijelu zemlju.
Finansirao bi se iz poreza na promet, poreza na proizvodnu aktivnost i carina.

Pored ovih vitalnih odredbi, mogu se dodati i rokovi vrsenja duznosti na izbornim funkcijama, odredbe o ljudskim pravima, slobodi vjeroispovjesti, zastiti okolisa, te mnostvu drugih pitanja koja nisu navedena ovdje, jer je ovom prilikom iznesen samo kostur prijedloga pravednog ustroja zemlje.

Ovo nije u kamenu urezana podijela odgovornosti na razlicite nivoe vlasti, vec samo ugrubo nabacane glavne crte koje bi trebalo dalje razraditi.

Ovo su samo principi, daleko od "gotovog proizvoda".

Da cujem sad vasa misljenja i prijedloge.
Diskusija je otvorena.
Molim vas, bez vrijedjanja.
Prijedlozi kojima se od entitetskih vlada oduzimaju nadležnosti i prenose na nivo centralne vlasti nemaju ni malo podrške u Republici Srpskoj i moguće ih je samo silom sprovesti što bi automatski značilo i otpor na terenu i nemirenje sa takvim stanjem .Nadležnosti koje je su do sada prenijete na centralni nivo su uglavnom čisto državne (carina,odbrana,moneta i sl) dok je RS zadržala nadležnosti u poslovima koji su u tijesnoj veze sa svakodnevnim životom građana.Uvođenje centralnih vlasti (vlade BiH) u tu sferu ,sferu automije RS,dovelo bi do paralize i vjerovatnog raspada BiH.
essex

#28 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

salter071 wrote:

Dragi essex, obraticu paznju na jedan mali detalj, ako moze?

R BiH je drzava bosanske nacije i svih naroda koji je sacinjavaju i ravnopravni su u svojim pravama i obavezama prema naciji i drzavi. uredjenje drzave je parlamentarna demokratija. bosanska nacija garantuje cjelovitost i sekularnost drzave.

Vidis ovaj dio gdje si naveo "bosanske nacije i svih naroda koji je sacinjavaju" ?

U upravo iz razloga da se osigura ravnopravnost svih gradjana nase zemlje, te da ne bude malo vise ili malo manje jednakih medju jednakima to nije u prijedlogu taksativno navedeno.

neznam gdje vidis manje i vise, jednaki su po pravima i obavezama SVI u odnosu na bosanstvo kao naciju, niko nije nesto malo vise, nesto malo manje...

To je iz razloga da se ne ide Milosevicevim stopama unitarizma. Nesto ne bih da jedan unitarizam bilo ko pokusa zamijeniti drugim.

ne, ovo nije unitrizam jer se navode narodi kao sacinioci nacije, kod zlobe su srbi i manjine sto jeste unitaristicki sistem...

To je upravo postavljeno kako jeste iz razloga koje si sam kasnije u istoj recenici naveo "ravnopravni su u svojim pravama i obavezama prema naciji i drzavi."
Znaci nije bez osnova postavljeno upravo ovako:"R BiH je demokratska drzava svih njenih gradjana koji ovim Ustavom garantiraju njenu cjelovitost." Sto ne dodati ravnopravnih gradjana?
Slazem se. :thumbup:

pa ili ubaciti gradjane kao jednake ili narode, ali samo da bosanska nacija bude garant cjelovitosti i sekularnosti. ja sam vise za gradjansku jednakost al' haj' sada ubjedi ove "konstitutivne".

Samo bih da podvucem zajednicku komponentu - drzavu, nasu drzavu, pa da to izrazim ovako:"ravnopravni su u svojim pravama i obavezama prema drzavi" kako bi izbjegli tenzije i u startu odsijekli moguce unitaristicki motivirane pokusaje bio koje strane.

cekaj ba...bosanstvo nije unitarizam, ni u kojem obliku...cak ako ga ubacis kao cetrvti konstitutivni narod ne namece se nikome nego samo trazi svoju jednakost sa ostalima...ako ga usvojis kao naciju nikome ne negiras a) narodna prava ili b) gradjanska prava jer su svi JEDNAKI PRED JEDNAKIMA kroz to samo bosanstvo...kakav unitarizam? to si smisljenice iz vele/veliko kuhinja i s time plase narod. kako neko moze biti ispred nekoga aku su u istom nivou? ne kontam...
essex

#29 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
essex wrote:
hadzofield wrote:
Essex ne zivi u BiH ... prema tome .. necemo ga mnogo pitati bitno je da se mi ovdje dogovorimo pa kako god
to kako god cu ostaviti vama, ja znam sta hocu...a tesko me je ubjediti u nesto sto nevalja, tu sam ti ko bosanska bukva...neidem nikuda a samo me mozes posjeci...

zar nisi otisao?
ili te neko prikalemio negdje u inostranstvu
ja neznam kako da ti odgovorim na ovo a da sam ne ispadnes glup...vazda je bilo da flaster se najbezbolnije skida u brzom potezu...tako i ti moras ipak na kraju ispasti ono u sto si sam sebe uvalio...
bosanska bukva je koristena kao primjer za tvrdoglavost a to gdje sam ja nema veze sa mojom tvrdoglavoscu :-) ...nije ni cudo sto trazis bosnjikistan :D
essex

#30 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
za ono doba i situaciju je bio dobar, trebala mu je samo modernizacija s kojom se i pocelo kada je jos u doba sfrj pretvoren u gradjanski (inace se izbori fasista nikada nebi odrzali) ali su bas ti fasisti zaustavili taj proces tako da je danas JOS UVIJEK VAZECI ipak zaostao zbog cinjenice da je potisnut nametnutim drzavnim rjesenjem skoro 15 godina. samo jedan moderni paketski amandman, cas posla i ustav je na svome mjestu...a ono bivsi...vi jos nemate ni preambulu za bosnjikistan niti cete je ikada imati dokle je god nas bosanaca.
salter071

#31 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

essex wrote:
salter071 wrote:Cilj ovako izlozenog koncepta je da se smanje tenzije, ali prvenstveno kako bi se dao poticaj privrednom razvoju, stvaranju poslova i poboljsanju finansijske i ekonomske pozicije svih gradjana nase zemlje. Treba samo imati u vidu da kada privreda funkcionira, a novac slobodno kruzi kroz ekonomsku aktivnost, politicka situacija postaje puno stabilnija.
Mozda moze biti onih koji ce na ovako teritorijalno ustrojstvo zemlje imati svaku vrstu zamjerki, ali trebalo bi biti svjestan cinjenice da novac uvijek nadje put, te da je bi ovo bio samo prvi korak ka ujedinjevanju zemlje.
Niko nije rekao da se moramo voljeti, ali da budemo dobre komsije koje mogu uraditi posao da svako u tome vidi koristi - mislim da smo za taj prvi korak itekako sposobni.
ono palvo...pa ja i ne zelim da mi ova nametnuta politicka situacija se "zastabilizuje". nadam se da razumijes da je to protivno svemu sto je normalno...
ono boldano, pa i u drugom svjetskom ratu ameri su bili protiv nacista ali im to nije smetalo da IBM saradjuje sa nacistima...pusti ba ekonomiju, oni sto su je politicki podjelili su vec imali sve pinke u svome dzepu (aljo pijace, kljujic porez od alkohola a jadovan benzin) pa to nije spasilo drzavu od krvoprolica. prvo treba zemlju politicki postaviti kako valja, hebes ti bogalja u kolicima sa svim parama ovog svjeta...a ono o komsijama, nije jedni pored drugih nego jedni sa drugima i samo tako mogu biti komsije. jedni pored drugih mogu biti i neprijatelji i zivjeti dugo i sretno, a to bosna nikada nije bila nego je napravljena za potrebe velikosrpskog programa ovakava kak'u je ti opisa "netrebamo se voljeti..." i slicne budalastine.
Pazi ovako... ovim se prijedlozima pokusava izbjeci nametanje, a naci rijesenje za sviju.
Ako se podje od toga da te onaj koji te ne voli, automatski mrzi - te da s takvima nema dogovora, a o cemu onda mi ovdje pricamo essex?

Cini mi se da si krenuo od te predpostavke. Molim te, ne zamjeri ako grijesim. Ispravi me, slobodno.

Dalje, ne vidim kod tebe spremnost ka kompromisu, vec naginjanje kao iskljucivosti koja dopusta samo jedno rijesenje - tj. tvoje. Iz iskustva znam da to ne radi. Ni u zivotu, ni u politici....nigdje.

Sto se tice drzave, bilo koje, pa uzmimo i tu Ameriku i Njemacku...tacno je to sto si rekao za trgovinu u ratu, IBM itd. Mozemo li mi to pogledati ovako - danas su obe te drzave ekonomski razvijene i mnogi vrlo rado useljavaju u njih da rade za dolare i eure? Jos ne znam nikoga ko je odbio da ga dobro plate za svoj rad. Poslovi, zarade...bazirani su na ekonomiji, zar ne?

Znaci, ekonomija je baza svega. Bez nje nema nikakve drzave, a kamoli stabilne.
Ukratko, da, sve je u biti interes. Ali, kao u poslu, vodjenju drzave ili u odnosu sa ljudima u svakodnevnom zivotu - ako se svi ne nadjemo, tj. ako nismo svi tu da vidimo svoju korist - nece raditi. A to se ne postize iskljucivo gledajuci samo svoj interes, nego kompromisom. Ma ne mozemo svi dobiti sve!

Znaci, ljubav nam nije neophodna. Koliko ja mogu zakljuciti iz tvojeg komentara, nedostatak ljubavi automatski podrazumijeva da se mrzimo i ne mozemo zajedno. Izvini, ali ne mogu da se slozim s tim. Bio je u svoje doba jedan koji je takvo razmisljanje potkrijepio "argumentom" - "ko nije sa nama - protiv nas je". Nije li to nametanje?

U nedostatku ljubavi i povjerenja, nametanje je najgora moguca opcija, koja na duzi rok ne radi.
Mislim da je odbrana zajednickih interesa, ali na nacin da smo svi pokriveni, da sebe nadjemo u tome dogovoru, ipak....ipak... bolji nacin za sviju nas.

Ti kako hoces.

Ja ti pokusavam pruziti ruku, ali je ti odbijas. Ne mogu i ne zelim nikoga, pa ni tebe siliti ni na sta. Ne vidim kako naci kompromis koji bi bio jako pozeljan. Mozda se varam?
Ako je tako, primi moje isprike i hajde da vidimo gdje je problem.
essex

#32 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

Ljuban wrote:
Prijedlozi kojima se od entitetskih vlada oduzimaju nadležnosti i prenose na nivo centralne vlasti nemaju ni malo podrške u Republici Srpskoj i moguće ih je samo silom sprovesti što bi automatski značilo i otpor na terenu i nemirenje sa takvim stanjem .Nadležnosti koje je su do sada prenijete na centralni nivo su uglavnom čisto državne (carina,odbrana,moneta i sl) dok je RS zadržala nadležnosti u poslovima koji su u tijesnoj veze sa svakodnevnim životom građana.Uvođenje centralnih vlasti (vlade BiH) u tu sferu ,sferu automije RS,dovelo bi do paralize i vjerovatnog raspada BiH.
autonomija otetog vilajeta ne postoji, to je samo privremeno okupirana teritorija od strane velikosrpske ideologije. bilokoji pokusaju otcjepljenja i rusenja drzave ce biti proglaseni teroristickim aktom i pocinioci kaznjeni. kratko i jasno.
pozdrav domovini.
essex

#33 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

salter071 wrote:
essex wrote:
Pazi ovako... ovim se prijedlozima pokusava izbjeci nametanje, a naci rijesenje za sviju.
Ako se podje od toga da te onaj koji te ne voli, automatski mrzi - te da s takvima nema dogovora, a o cemu onda mi ovdje pricamo essex?

Cini mi se da si krenuo od te predpostavke. Molim te, ne zamjeri ako grijesim. Ispravi me, slobodno.

Dalje, ne vidim kod tebe spremnost ka kompromisu, vec naginjanje kao iskljucivosti koja dopusta samo jedno rijesenje - tj. tvoje. Iz iskustva znam da to ne radi. Ni u zivotu, ni u politici....nigdje.

Sto se tice drzave, bilo koje, pa uzmimo i tu Ameriku i Njemacku...tacno je to sto si rekao za trgovinu u ratu, IBM itd. Mozemo li mi to pogledati ovako - danas su obe te drzave ekonomski razvijene i mnogi vrlo rado useljavaju u njih da rade za dolare i eure? Jos ne znam nikoga ko je odbio da ga dobro plate za svoj rad. Poslovi, zarade...bazirani su na ekonomiji, zar ne?

Znaci, ekonomija je baza svega. Bez nje nema nikakve drzave, a kamoli stabilne.
Ukratko, da, sve je u biti interes. Ali, kao u poslu, vodjenju drzave ili u odnosu sa ljudima u svakodnevnom zivotu - ako se svi ne nadjemo, tj. ako nismo svi tu da vidimo svoju korist - nece raditi. A to se ne postize iskljucivo gledajuci samo svoj interes, nego kompromisom. Ma ne mozemo svi dobiti sve!

Znaci, ljubav nam nije neophodna. Koliko ja mogu zakljuciti iz tvojeg komentara, nedostatak ljubavi automatski podrazumijeva da se mrzimo i ne mozemo zajedno. Izvini, ali ne mogu da se slozim s tim. Bio je u svoje doba jedan koji je takvo razmisljanje potkrijepio "argumentom" - "ko nije sa nama - protiv nas je". Nije li to nametanje?

U nedostatku ljubavi i povjerenja, nametanje je najgora moguca opcija, koja na duzi rok ne radi.
Mislim da je odbrana zajednickih interesa, ali na nacin da smo svi pokriveni, da sebe nadjemo u tome dogovoru, ipak....ipak... bolji nacin za sviju nas.

Ti kako hoces.

Ja ti pokusavam pruziti ruku, ali je ti odbijas. Ne mogu i ne zelim nikoga, pa ni tebe siliti ni na sta. Ne vidim kako naci kompromis koji bi bio jako pozeljan. Mozda se varam?
Ako je tako, primi moje isprike i hajde da vidimo gdje je problem.
ok, hajmo 'vako...ja ti uletim u stan i zauzmem pola stana i trazim kompromisno rjesenje i ne dozvoljavam ti da me izbacis iz stana. ti normalno neces i ja te jos optuzujem da nisi za kompromise...dali vidis neko pogresku u cijelom pristupku koji si mi postavio? upravo se radi o ovoj skracenoj postavci sto ti opisah, samo sa duzim objasnjenjima. nemoze pobunjenik zahtjevati istu ravan sa onim sto nije pobunjenik i jos ga optuzivati da je protiv kompromisa...pravi kompromis bi se mogao naci kada bi se ukinuo dayton kao nametnuto uredjenje drzave, priznao kao mirovni dogovor a o uredjenju pricati sa pozicija od prije rata, sto bi samo po sebi bilo kompromisni rjesenje...eto ti puta za kompromis i ne zato sto je moje nego zato sto je kompromis.
salter071

#34 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

essex wrote:
salter071 wrote:

Dragi essex, obraticu paznju na jedan mali detalj, ako moze?

R BiH je drzava bosanske nacije i svih naroda koji je sacinjavaju i ravnopravni su u svojim pravama i obavezama prema naciji i drzavi. uredjenje drzave je parlamentarna demokratija. bosanska nacija garantuje cjelovitost i sekularnost drzave.

Vidis ovaj dio gdje si naveo "bosanske nacije i svih naroda koji je sacinjavaju" ?

U upravo iz razloga da se osigura ravnopravnost svih gradjana nase zemlje, te da ne bude malo vise ili malo manje jednakih medju jednakima to nije u prijedlogu taksativno navedeno.

neznam gdje vidis manje i vise, jednaki su po pravima i obavezama SVI u odnosu na bosanstvo kao naciju, niko nije nesto malo vise, nesto malo manje...

To je iz razloga da se ne ide Milosevicevim stopama unitarizma. Nesto ne bih da jedan unitarizam bilo ko pokusa zamijeniti drugim.

ne, ovo nije unitrizam jer se navode narodi kao sacinioci nacije, kod zlobe su srbi i manjine sto jeste unitaristicki sistem...

To je upravo postavljeno kako jeste iz razloga koje si sam kasnije u istoj recenici naveo "ravnopravni su u svojim pravama i obavezama prema naciji i drzavi."
Znaci nije bez osnova postavljeno upravo ovako:"R BiH je demokratska drzava svih njenih gradjana koji ovim Ustavom garantiraju njenu cjelovitost." Sto ne dodati ravnopravnih gradjana?
Slazem se. :thumbup:

pa ili ubaciti gradjane kao jednake ili narode, ali samo da bosanska nacija bude garant cjelovitosti i sekularnosti. ja sam vise za gradjansku jednakost al' haj' sada ubjedi ove "konstitutivne".

Samo bih da podvucem zajednicku komponentu - drzavu, nasu drzavu, pa da to izrazim ovako:"ravnopravni su u svojim pravama i obavezama prema drzavi" kako bi izbjegli tenzije i u startu odsijekli moguce unitaristicki motivirane pokusaje bio koje strane.

cekaj ba...bosanstvo nije unitarizam, ni u kojem obliku...cak ako ga ubacis kao cetrvti konstitutivni narod ne namece se nikome nego samo trazi svoju jednakost sa ostalima...ako ga usvojis kao naciju nikome ne negiras a) narodna prava ili b) gradjanska prava jer su svi JEDNAKI PRED JEDNAKIMA kroz to samo bosanstvo...kakav unitarizam? to si smisljenice iz vele/veliko kuhinja i s time plase narod. kako neko moze biti ispred nekoga aku su u istom nivou? ne kontam...

Moze bosanska nacija, sto da ne? Problem je u izrazu, da parafraziram, "bosanska nacija i svi gradjani" ili kako si to vec postavio?

I Milosevic je isticao uvijek prvo jedne, zna se koje, pa onda i sve ostale. E vidis to jeste unitarizam.

Da bi ga izbjegli, u prijedlogu se navodi "svih njenih ravnopravnih gradjana", a to ukljucuje i bosansku naciju, koju ti ovdje uporno izdvajas (kao Milosevic nekada), ali kao jednu od jednakih medju jednakima, ni manje ni vise.

Definiraj tu naciju po kojem god principu i/ili imenu zelis. To nije nikakav problem.
Problem JESTE kada se zakacis za jedan jos uvijek nedefiniran pojam i stalno ga guras u prvi plan cime skreces diskusiju sa bitnih stvari ustroja zemlje i njene funkcionalnosti na pitanje pukog imena.

Sto se mene tice, zovi ti to i krcag ali ga nemoj razbiti.

A mozemo li se mi sad vratiti na bitne stvari, kako da nam drzava radi?
Ma zovi ti i ustav zvakacom gumom ako tebe to cini sretnim, ali ako RADI, za sviju nas, za ovu nasu drzavu, mene to nece pomjeriti sa mjesta.
essex

#35 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

salter071 wrote:
Moze bosanska nacija, sto da ne? Problem je u izrazu, da parafraziram, "bosanska nacija i svi gradjani" ili kako si to vec postavio?

I Milosevic je isticao uvijek prvo jedne, zna se koje, pa onda i sve ostale. E vidis to jeste unitarizam.

Da bi ga izbjegli, u prijedlogu se navodi "svih njenih ravnopravnih gradjana", a to ukljucuje i bosansku naciju, koju ti ovdje uporno izdvajas (kao Milosevic nekada), ali kao jednu od jednakih medju jednakima, ni manje ni vise.

Definiraj tu naciju po kojem god principu i/ili imenu zelis. To nije nikakav problem.
Problem JESTE kada se zakacis za jedan jos uvijek nedefiniran pojam i stalno ga guras u prvi plan cime skreces diskusiju sa bitnih stvari ustroja zemlje i njene funkcionalnosti na pitanje pukog imena.

Ma zovi ti i ustav zvakacom gumom ako tebe to cini sretnim, ali ako RADI, za sviju nas, za ovu nasu drzavu, mene to nece pomjeriti sa mjesta.
heote, nemogu otici...ok, pazi...prvo, ostavi se boldanja, smislom rjeci ces puno vise kazati nego bezpotrebno naglasavati citav tekst, smo bode oci...

ti ocito se trudis da nerazumijes...zlobino srpstvo i unitarizam je bjedno porediti sa bosanstvom. rekoh ti, ako ga usvojis kao naciju SVI narodi potpadaju pod tu naciju, a da izbjegnem ponavljanja i nabrojat cu ih Bosnjaci, Hrvati, Jevreji Romi i Srbi...eto, alfabeticki jer je najmanje bitno kojim redom kada su JEDNAKI PRED JEDNAKIM u bosanstvu kao naciji...ako ti se nesvidja ti ih poslozi kako tebi odgovara ali nezaboravi da su JEDNAKI PRED JEDNAKIMA bez obzira na redosljed...uvijek neko mora biti prvi a neko zadnji u nabrajanju i to je sva matematika...
drugo, ako zadrzis konstitutivce, ubacivanjem bosanaca nigdje ne dobivas unitarizam nego samo ravnopravnost. opet pogresna poredba sa zlobom.
u srbiji si imao i tako je bas zbog srpskounitaristicke politike i napravljeno da su srbi konstitutivni a da su manjine priznate. krooz nacionalno bosanstvo ti nigdje ne favoriziras ni jedan od naroda koji cini bosansku naciju. kraj price.
i na kraju zemlja je postojala kao bosna i kao kraljevina i jedino je isparavno da se narodi te zemlje nacionalno zovu bosanci jer su se i u proslosti tako zvali, arhaicno mjenjano kroz vrijeme od bosnjana, preko bosnjaka do bosanaca. gdje ti ovdje vidis probelem?
i moram bjezat' vrijem je za druge stvari...
popajic

#36 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by popajic »

salter071 je napisao/la:Cilj ovako izlozenog koncepta je da se smanje tenzije,
OK, ali ovo:
R BiH je demokratska drzava svih njenih gradjana koji ovim Ustavom garantiraju njenu cjelovitost.
Republika BIH :? Dakle ono sto je u drzavnom imenu 1995 neustavno otkinuto, sad bi se ovim konceptom ponovo trebalo nastiklati uz BIH, oduzeti od RS ,a sve bi trebalo smanjiti tenzije ???
Ne ide mi ova "matematika" u glavu. :-?
Last edited by popajic on 15/09/2009 00:07, edited 1 time in total.
Ljuban

#37 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Ljuban »

essex wrote:
Ljuban wrote:
autonomija otetog vilajeta ne postoji, to je samo privremeno okupirana teritorija od strane velikosrpske ideologije. bilokoji pokusaju otcjepljenja i rusenja drzave ce biti proglaseni teroristickim aktom i pocinioci kaznjeni. kratko i jasno.
pozdrav domovini.
Da zaboravio sam da ustav republike BiH to zabranjuje.
salter071

#38 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

essex wrote:ok, hajmo 'vako...ja ti uletim u stan i zauzmem pola stana i trazim kompromisno rjesenje i ne dozvoljavam ti da me izbacis iz stana. ti normalno neces i ja te jos optuzujem da nisi za kompromise...dali vidis neko pogresku u cijelom pristupku koji si mi postavio? upravo se radi o ovoj skracenoj postavci sto ti opisah, samo sa duzim objasnjenjima. nemoze pobunjenik zahtjevati istu ravan sa onim sto nije pobunjenik i jos ga optuzivati da je protiv kompromisa...pravi kompromis bi se mogao naci kada bi se ukinuo dayton kao nametnuto uredjenje drzave, priznao kao mirovni dogovor a o uredjenju pricati sa pozicija od prije rata, sto bi samo po sebi bilo kompromisni rjesenje...eto ti puta za kompromis i ne zato sto je moje nego zato sto je kompromis.
Dejton je mirovni sporazum. Nije ustav.

Pravno gledano, vazeci ustav prije ovog rata bio je Ustav SR BiH.
Hoces da idemo po tome ustavu?

Uzmi u obzir onda slijedece:
1) Po tom ustavu SR BiH je bila integralni dio SFRJ.
2) Taj ustav je poznavao samo jednopartijski sistem (Komunisticku Partiju BiH)
3) Taj ustav je poznavo smrtnu kaznu.

Samo iz ove tri stavke mozemo zakljuciti:
1)Centar odlucivanja za R BiH bio bi, gle, Beograd????
2) Svi koji smo izasli na izbore i glasali za druge stranke osim navedene, te referendum za samostalnost R BiH smo po tom ustavu pocinili veleizdaju. To nas dovodi do:
3) Primjenjuje se stavka tri iz prethodnog poglavlja. Ne mislis li da je za to potrebno straaaaasno puno spage( konopca)?

Pozivas se na pravni sistem od prije rata. Ovo ti je samo s vrha jezika par razloga zasto to nikada niko od nas ne bi smio ni uzeti u usta.

Ovdje sada govorimo o novim realnostima od 1990-tih, te o kompromisnom nacinu da napravimo drzavu da RADI a da ne namecemo opet nekome nesto.

Samo da dodam, da, bio je genocid, ali je bio isto tako i Dejton. Time je uspostavljena RS kao faktor na terenu. Ako je sada taj RS tolika smetnja, nije trebalo potpisivati taj sporazum, vec nastaviti do zadnjeg. Pa sta bude bude - ko ziv - ko mrtav?

NE MOZES IMATI SVE: i Dejton, ali sa ukidanjem RS-a, niti bilo koja strana moze imati 100% teritorije, niti nametanje, preglasavanje, niti jedan covjek -jedan glas, a bez ogranicenja potencijalne zloupotrebe tog principa, niti ce te ko za fiks ideje izdrzavati izvana, vec valja nama napraviti funkcionalnu drzavu, sto podrazumjeva kompromis, pljunuti u sake i POCETI RADITI.

Zapamti samo jedno, politika je umijece postizanja onoga sto je moguce. A pravo i pravda se ni u putu nisu sreli.

Stoga, hajde da vidimo sta je moguce, a ne reagirati emocionalno, jer to nikoga nije nigdje dovelo.Posnimo se vec jednom ponasati kao odrasle osobe. Proslo je 18 godina od pocetka rata, tako da smo i zvanicno punoljetni, te odgovaramo za svoje postupke. Nemamo izgovora.

Ovo je rasprava kako da svi nadju sebe u nasoj zajednickoj drzavi, a ne isticanje samo jednih, bilo kojih, niti samo pojedinacnog interesa, ma sa koje strane taj dolazio.

Ako si spreman da nadjemo rijesenje, sjedi za sto da se dogovorimo.
Ako nisi, nema problema, tvoj izbor.
Maksimalisticki zahtijevi nikada nisu doveli do dogovora.

Evo ti opet ruke, ako hoces. Ispruzena je. Ne moras je prihvatiti. Imas pravo i da odbijes.
Sta si odlucio? :)
salter071

#39 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

essex wrote:
salter071 wrote:

heote, nemogu otici...ok, pazi...prvo, ostavi se boldanja, smislom rjeci ces puno vise kazati nego bezpotrebno naglasavati citav tekst, smo bode oci...

ti ocito se trudis da nerazumijes...zlobino srpstvo i unitarizam je bjedno porediti sa bosanstvom. rekoh ti, ako ga usvojis kao naciju SVI narodi potpadaju pod tu naciju, a da izbjegnem ponavljanja i nabrojat cu ih Bosnjaci, Hrvati, Jevreji Romi i Srbi...eto, alfabeticki jer je najmanje bitno kojim redom kada su JEDNAKI PRED JEDNAKIM u bosanstvu kao naciji...ako ti se nesvidja ti ih poslozi kako tebi odgovara ali nezaboravi da su JEDNAKI PRED JEDNAKIMA bez obzira na redosljed...uvijek neko mora biti prvi a neko zadnji u nabrajanju i to je sva matematika...
drugo, ako zadrzis konstitutivce, ubacivanjem bosanaca nigdje ne dobivas unitarizam nego samo ravnopravnost. opet pogresna poredba sa zlobom.
u srbiji si imao i tako je bas zbog srpskounitaristicke politike i napravljeno da su srbi konstitutivni a da su manjine priznate. krooz nacionalno bosanstvo ti nigdje ne favoriziras ni jedan od naroda koji cini bosansku naciju. kraj price.
i na kraju zemlja je postojala kao bosna i kao kraljevina i jedino je isparavno da se narodi te zemlje nacionalno zovu bosanci jer su se i u proslosti tako zvali, arhaicno mjenjano kroz vrijeme od bosnjana, preko bosnjaka do bosanaca. gdje ti ovdje vidis probelem?

OK, smanjujem boldanje.

Svi smo bili Jugosloveni, zar ne?
To mi je vec odnekle poznato.

Mislim da se toliko razilazimo da nema smisla ici dalje u racionalnu raspravu s tobom.

Moram i ja krenuti, jer posao ne ceka.
hadzofield

#40 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
hadzofield wrote:
za ono doba i situaciju je bio dobar, trebala mu je samo modernizacija s kojom se i pocelo kada je jos u doba sfrj pretvoren u gradjanski (inace se izbori fasista nikada nebi odrzali) ali su bas ti fasisti zaustavili taj proces tako da je danas JOS UVIJEK VAZECI ipak zaostao zbog cinjenice da je potisnut nametnutim drzavnim rjesenjem skoro 15 godina. samo jedan moderni paketski amandman, cas posla i ustav je na svome mjestu...a ono bivsi...vi jos nemate ni preambulu za bosnjikistan niti cete je ikada imati dokle je god nas bosanaca.
Vi bosanci ... pocinjete mi liciti na jugoslovene prije rata...
i upravo se ponasas onako kako su se ponasali srbi

"svi smo mi Jugosloveni" danas to zvuci "svi smo mi Bosanci" ...
e pa nismo ... na zalost ili radost...
Ne mozes Bosanstvo nametati... kao sto ni mi nismo voljeli da nam se namece Jugoslavenstvo i jugoslavija kao domovina svih juznih slavena...

Ovo za ustav R BiH sam te pitao iz razloga sto je i po mom misljenju to bio dobar ustav... ali je i takvo uredjenje dovelo do rata ... hocu ti reci mozes imati americki, njemacki ili francuski ustav... dzaba ti sve kada ljudi ne vole tu zemlju, ne smatraju je svojom....
nijedno ustavno rijesenje nece sprijeciti srbe da danas-sutra opet okrenu ledja BiH zarad interesa beograda
hadzofield

#41 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

trijumf wrote:
Ustavni principi R BiH
Ne treba dalje ni citati. Valjda ce ljudi jednog dana shvatiti da je RBIH otisla za sva vremena!
Za ove ratnike iz dijaspore nije ... :D
essex

#42 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

hebote, treba putovati sutra ujutro i meni djavo neda mira i moram otvoriti forum i haj' pa ne odgovori...idemo po redu, prvo kvisling da ocistim sebi teren pa onda oteotvilajetasi...
hadzofield wrote:
essex wrote:
hadzofield wrote:
Vi bosanci ... pocinjete mi liciti na jugoslovene prije rata...
i upravo se ponasas onako kako su se ponasali srbi

"svi smo mi Jugosloveni" danas to zvuci "svi smo mi Bosanci" ...
e pa nismo ... na zalost ili radost...
Ne mozes Bosanstvo nametati... kao sto ni mi nismo voljeli da nam se namece Jugoslavenstvo i jugoslavija kao domovina svih juznih slavena...

Ovo za ustav R BiH sam te pitao iz razloga sto je i po mom misljenju to bio dobar ustav... ali je i takvo uredjenje dovelo do rata ... hocu ti reci mozes imati americki, njemacki ili francuski ustav... dzaba ti sve kada ljudi ne vole tu zemlju, ne smatraju je svojom....
nijedno ustavno rijesenje nece sprijeciti srbe da danas-sutra opet okrenu ledja BiH zarad interesa beograda
bosance porediti sa jugoslovenima je sramotno...jugovici (jesam i ja sam bio i to ponosan jedan) nisu postojali ni 15-ak godina (od ustava 1974) a bosanstvo postoji milju ipo i osamsto (to je tisuca za one koji neznaju) godina. bosanci su bili poznati ljudi kroz sve te godine i oni koji su stvarali tu drzavu...i po kojim historijskim principima ti poredis bosanstvo i jugoslovenstvo? kako ono velikosrbi kazu "..vratite se svojoj pradedovskoj veri"...vidis, ja jesam i za divno cudo nije velikosrpska ni velehravtska kako su mi trubili da jeste i da to jesam nego je vjera u drzavu kao sto su i mnogi prije mene imali i kako ce mnogi poslije mene imati...a ta vjera se zove vjera u drzavu bosnu i bosanstvo kao njenog cuvara.
sto se tice paralele sa ponasenjem srba, ja tebi ne namecem bosanstvo, bosanstvo je nesto ...aha, znam...
imas na ovom forumu na sportu prepirku navijaca sarajeva i zelje...zeljovac onako mangupski u jednoj recenici sastavi svu diskusiju oko toga i interesantno je kako se to moze primjeniti i ovdje pa cu posuditi njegovu umotvorinu da bi lakse razumio...
covjek kaze "navijati za sarajevo je stvar porijekla, navijati za zelju je stvar filozofije" i vrlo jednostavno je stavio stvari na pravo mjesto...i tebi primjenjeno na bosanstvo (i karikirano, naravno) to zvuci ovako "biti bosnjak, hrvat ili srbin je pitanje vjere i kome se molis, biti bosanac je ipak stvar filozofije"...to je ono sto ja tebe niti ikoga nemogu natjerati niti tjeram da budete bosanci, treba ba to razumjeti, a za "konstitutivne" ti je dosta i ime...
ja samo nedam da vi sile mraka i ti kao jedan od najgorih, posto si kvisling iz enciklopedije, jednostavno podjelite sa 35% istih budala koji vas podrzavaju ostatak 65% naroda kako vam odgovara kroz teror i strah a samim time i bosnu koju ni jedan od vas niti zeli niti hoce da je vidi u buducnosti...
ono crveno, vi svi namjerno mjesate velevelike nebulozne programe sa narodima za koje volite reci da zatupate...pogledaj, zastupate sosomange 35% stanovnstva R BiH. to je postotak ljudi koji glasaju za vele i veliko nebulozne programe. i ti si se drznuo da kazes da bosanski srbi nevole svoju drzavu, R BiH...sta ako ti kazem da sam rat proveo sa dosta njih u svojoj jedinici, jedan je spucao rpg-om dva tenka i zaustavio barabe...to su za mene srbi a za tebe su izdajnici svoga naroda jer si kvisling kome velikosrpski projekat treba da bi napravili svoje srednjevjekovne begovate, ili moderni bosnjokistan...rekoh, enciklopedijski kvisling, parametar za izdajnika. ti nikad neces imati svoj mozak, glava je tvoja ali mozak i vrat nisu i pristajeti ona tvorenica srbovrat momacki...
essex

#43 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

Ljuban wrote:
essex wrote:
Ljuban wrote:
pozdrav domovini.
Da zaboravio sam da ustav republike BiH to zabranjuje.
nista, samo da si svjestan i to je dosta...
pozdrav domovini.
salter071

#44 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

Ovo je moj prvi topic, te stoga molim pomoc moderatora, ako moze? Kome se obratiti? Moderatoru ili? Ne znam...

Kako mogu ucesnika foruma (essex) ili vratiti na temu ili blokirati od pristupa ovoj temi?

Zasto takve drasticne mjere?

Objasnicu.

Naime, problem je slijedeci...

Ovo je tema: "Prijedlog Ustavnih principa R BiH", a ne tema:"Definiranje Bosanstva/Bosnjastva ili bilo koje druge nacije"

Ukoliko ima onih koji zele reaspravljati nacionalna, vjerska ili bilo koja druga, jednako legitimna i bitna pitanja, mogu se vrlo lako:

1)ukljuciti na vec otvorenim temama koje se upravo tim bave ili
2) ako smatraju da su neadekvatno pokrivene na vec otvorenim temama, mogu otvoriti svoj topic na kojem ce ponuditi drugaciji pristup problematici.

Ova je tema postavljena za konstruktivni dijalog.
Cim su pojedini nikovi uvidjeli da je moguc normalan, civiliziran razgovor, pa mozda i dogovor oko ono malo zajednickog sto jos imamo u nasoj zemlji, uletili su da:
1)u najboljem slucaju zachatavaju i skrecu sa teme, cime se razvodnjava razgovor, ili
2) u gorem slucaju, miniraju temu, uvodjenjem i nametanjem drugih tema kako bi ovu, smatram itekako bitnu svima nama (zato je i pokrenuta) sasijekli u korijenu, da ne kazem - ubili u zacetku!

Inace, essex, na kojeg se konkretno ovo odnosi, ima vrlo prepoznatljiv stil, te stoga necu postaviti cak ni retoricko pitanje - zbog cega je on na ovom topiku, ko ga je ovdje poslao i sa kojim ciljevima.
Cak cu kulturno zadrzati svoj zakljucak na pitanje kako se to tako poklopi njegov odlazak na posao sa vremenom za sabah namaz, klanjanje na ovom kontinentu. Dobar neki posao....al' hajd' da ne radim sad ja distrakcije... drugom prilikom o tome...

Natrag na problem!

Naime, vec petnaest godina pratim upravo takve, za koje nemam nikakvih sumnji ko su, kako na svaki pocetak moguceg normalnog dijaloga skacu, uglavnog koristeci dobru, staru metodu distrakcije - a to je uporno svjesno i ciljano odstupanje od jasno definirane teme i, u isto vrijeme, mijenjanje teme nametanjem jedne od dvije omiljene teme (za maksimalni ucinak distrakcije) a to su, najcesce, nacionalna i/ili vjerska pitanja.

Upozorenja da se fokusiraju na temu jednostavno nekulturno ignoriraju, ma koliko puta ih ponovili.

Dalje, kada im postane nemoguce ignorirati upozorenja, odgvoraju obicno osobnim uvrijedama i vec pripremljenim etiketama poput, da navedem samo par, zlobini agenti, anti...pa dopuniti sa sta god da dodje pod ruku, cionisti, islamofobi itd. itd.

Ja stvano nemam volje da ulazim opet u te i takve igre. Milsim da su odavno procitane i igre i igraci.

Meni nije do igara. Iskreno zelim da se pokrene jedan normalan, civiliziran dijalog na pitanje koje je sustinsko, koje nam je svima bitno i u zajednickom je interesu da ga rijesimo za opce dobro sviju nas.

Vjerujem da jos uvijek i mozemo i imamo o cemu pricati. Ne mogu da dopustim da JOS JEDNOM uspiju da u korijenu sasijeku i ovaj pokusaj normalnog, civiliziranog dijaloga, ostavljajuci pogresan utisak da svi polazimo sa stanovista mrznje i nepovjerenja.

Ne mogu da pustim da im opet prodje.

Moze li se korisnik essex ili:
1) ukljuciti u temu bez zachatavanja i/ili miniranja distrakcijom i nametanjem drugih tema
2) ako mu je to pretesko, suzdrzati od komentara i saslusati druge (zato se ovo mjesto i forum0
3) ukoliko i dalje nastavi ignorirati temu i/ili vrijedjati ucesnike - blokirati od pristupa ovoj temi?

Ja molim ovdje za pomoc, jer ne vidim da mogu jos nesto uciniti sto vec nisam.
Daj, da se vratimo na temu, a essex-a ili urazumimo ili blokiramo.

Unaprijed hvala!
salter071

#45 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

.
essex

#46 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

salter071 wrote:
essex wrote:ok, hajmo 'vako...ja ti uletim u stan i zauzmem pola stana i trazim kompromisno rjesenje i ne dozvoljavam ti da me izbacis iz stana. ti normalno neces i ja te jos optuzujem da nisi za kompromise...dali vidis neko pogresku u cijelom pristupku koji si mi postavio? upravo se radi o ovoj skracenoj postavci sto ti opisah, samo sa duzim objasnjenjima. nemoze pobunjenik zahtjevati istu ravan sa onim sto nije pobunjenik i jos ga optuzivati da je protiv kompromisa...pravi kompromis bi se mogao naci kada bi se ukinuo dayton kao nametnuto uredjenje drzave, priznao kao mirovni dogovor a o uredjenju pricati sa pozicija od prije rata, sto bi samo po sebi bilo kompromisni rjesenje...eto ti puta za kompromis i ne zato sto je moje nego zato sto je kompromis.

2) Svi koji smo izasli na izbore i glasali za druge stranke osim navedene, te referendum za samostalnost R BiH smo po tom ustavu pocinili veleizdaju. To nas dovodi do:
3) Primjenjuje se stavka tri iz prethodnog poglavlja. Ne mislis li da je za to potrebno straaaaasno puno spage( konopca)?

Pozivas se na pravni sistem od prije rata. Ovo ti je samo s vrha jezika par razloga zasto to nikada niko od nas ne bi smio ni uzeti u usta.
lose postavljeno...trebao bi znati da se po tim prncipima nikad nebi odrzali visestranacki izbori i da je zbog toga ustav promjenjen u gradjanski (imao sam negdje i amandman ali posto me nece biti jedno 10-ak nedelja nemam vremena da ga sada trazim i morat ces sacekati kada se vratim), a centar odlucvanja nije bio vec tada beograd jer je zlobo srusio ustav sfrj izuzecem srbije iz tog sustava jos u septembru 1990, prema tome u to vrijeme je zavladao vakum po toj liniji i nastaje bindeterova komisija a ostalo je poznato...vidis da si lose postavio i vracanje na Ustav R BiH je vracanje na Drzavu R BiH koja je i primljena na osnovu tog ustava (jer je promjenjen u gradjanski) u clanstvo ujedinjenih nacija.
Ovdje sada govorimo o novim realnostima od 1990-tih, te o kompromisnom nacinu da napravimo drzavu da RADI a da ne namecemo opet nekome nesto.
eto ti gore realnosti iz 1990-tih i ja se zalazem da se vratimo na te realnosti i pocnemo sa kompromisom i da konacno otpisemo dayton i napravimo drzavu da RADI.
Samo da dodam, da, bio je genocid, ali je bio isto tako i Dejton. Time je uspostavljena RS kao faktor na terenu. Ako je sada taj RS tolika smetnja, nije trebalo potpisivati taj sporazum, vec nastaviti do zadnjeg. Pa sta bude bude - ko ziv - ko mrtav?
sta, genocid je bio...pik ponove? pa upravo ovo su stavovi koji nemogu dovesti do kompromisa sa ovim stavovima kao polazecim u pregovorima...dayton je dogovor dva srbina o zemlji koju nisu imali i nista vise. jedan dobio pravoslavni dio, drugi pristao na konfederaciju sa katolicima ali sa muslimanskom vecinom. a za nastavak do zadnjeg, netreba...samo treba ispostovati zakone i zakonske odluke i sve pravno ponistiti i tako vratiti stvari u normalu...
NE MOZES IMATI SVE: i Dejton, ali sa ukidanjem RS-a, niti bilo koja strana moze imati 100% teritorije, niti nametanje, preglasavanje, niti jedan covjek -jedan glas, a bez ogranicenja potencijalne zloupotrebe tog principa, niti ce te ko za fiks ideje izdrzavati izvana, vec valja nama napraviti funkcionalnu drzavu, sto podrazumjeva kompromis, pljunuti u sake i POCETI RADITI.
nemozes ti uslovljavati demokratiju sa svojim vizijama i potrebama...svugdje u svijetu je 50%+1 i to su osnovi i principi demokratije a to nikada nije zloubotreba nje same nego demokratija u svojem korijenu. a za fiks ideje, eto, odustani od otetog vilajeta pa da pravimo kompromis, da pljunemo u sake (ja nikada nisam nego samo uzmi lopatu i pocni raditi) i da POCNEMO RADITI...
Zapamti samo jedno, politika je umijece postizanja onoga sto je moguce. A pravo i pravda se ni u putu nisu sreli.
huh, i drvena pec je moguca, gori samo jednom...jel' to ti meni prodajes drvenu pec?
Stoga, hajde da vidimo sta je moguce, a ne reagirati emocionalno, jer to nikoga nije nigdje dovelo.Posnimo se vec jednom ponasati kao odrasle osobe. Proslo je 18 godina od pocetka rata, tako da smo i zvanicno punoljetni, te odgovaramo za svoje postupke. Nemamo izgovora.
vidis, moja drzava je starija jer je i postojala prije pocetka rata i meni ta punoljetnost samo oznacava negiranje moje drzave. ako si tek sada spreman da odgovaras za svoje postupke znaci da je doslo vrijeme da ti se sudi kao odraslom, sto znaci da je drzava ovakva kakva je spremna da se pojavi u sudu i da je osudimo za neosnovanu i nemoralnu i ostavimo je historiji kao los primjer a mi se vratimo na onu samo nesto malo stariju kao osnaovu za kompromise i pocnemo se dogovarati...sve je moguce, sve zavisi od ugla i visine sa koje gledas...
Ovo je rasprava kako da svi nadju sebe u nasoj zajednickoj drzavi, a ne isticanje samo jednih, bilo kojih, niti samo pojedinacnog interesa, ma sa koje strane taj dolazio.
svi su sebe bili i nasli u R BiH, samo velikonebulozni koji napravise danasnju drzavu nisu sebe vidjeli jer nisu mogli da diriguju svojim torovima. zasto bi mi kao pocetnu tacku uzimali potrebe velikonebuloznih koji i tako predstavljaju 35% stanovnistva R BiH? zasto ne misliti o onih 65%, kao vecini (pa jel demokratija ili je komunizam), i to onih koji su pritisnuti strahom nametane od ovih 35%? zasto nemisliti o svima pa na demokratski nacin odluciti (50%+1) sta hocemo kao cjelina a ne postavljati pocetne pozicije kako samo odgovara ovima sa 35%, torasima? eto, to je ne isticanje pojedinacnih interesa, ovo sto vi zagovarate je bas to, samo vasi velikonebulozni interesi a svi ostali da se sloze kroz kompromis...neide bato, neide...
ja sam bas bio fleksibilan, pristao sam na daytom kao mirovni ugovor. a ako cemo o maksimalistickim zahtjevima, evo ti nesto da razmisljas u tom kontekstu kao jedna od mojih mogucih polaznih tacaka...
ukida se oteti vilajet, blentaracija pada i drzava se obnavlja po principu Ustava R BiH. sva zemlja se nacionalizuje, privatne firme koje su kupljene na nedozvoljen nacin se nacionalizuju a kupac i prodavac krivicno gone zbog suucesnistva u privrednom kriminalu. drzava zabranjuje svaki rad narodnih politickih programa i uspostavlja samo dvije stranke, Republikance i Demokrate. narod se proglasava bosanskim narodom i gube se narodi u danasnjem smislu i znacenju. drzava ima predsjednika koji odgovara tom bosanskom narodu a ne politici interesa susjednih drzava. dok se ovo ne ostvari proglasava se marshal law i svako protivljenje ce biti sankcionisano u skladu sa marshal law.marshal law moze ukinuti samo novi parlament koji tek treba da se uspostavi.
eto, haj'mo se dogovarati...jesi li za kompromise? tesko da ces i pristati na ovako nesto, i nadam se da sada razumijes tvoju pocetnu poziciju i zahtjev za kompromisima. oni su upravo maksimalisticki jer verifikuju genocidom i ratom stvaorenu regiju...gdje je tu kompromis?
Evo ti opet ruke, ako hoces. Ispruzena je. Ne moras je prihvatiti. Imas pravo i da odbijes.
nemoj me pogresno shvatiti, ovo je ruka koju ako stisnem pristajem na genocid a to nemogu, izvini. a sta sam odlucio? ono najbolje za moju domovinu...
essex

#47 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

071, nemozes se ti doticati stvari koje su samo bitne za tebe a sve ostale markirati kao nepodobne. pitanje ustava je i pitanje koje je nerjeseno vec dugo a to je zasto 35% smatra da ima monopol nad drzavom i to uporno nastoji nametnuti svima ostalima? ti si postavio svoje principe, ja svoje i tebi se nisu svidjeli i poceo si da pjenis...prvo, nikada me neces natjerati da pristanem na te principe pa cak i ako me baniraju, nije ni prvi a nece biti ni posljednji put...i ona glupost o vjerkom obredu...pa ko god me dze prati po forumima tacno zna sve o ovome a tebi eto bas iz inata necu reci jer si taki kaki si...de ba nekukaj nego raspravljaj i tuci se argumentima a ne kuknjavom...
salter071

#48 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

essex wrote:
salter071 wrote:

lose postavljeno...trebao bi znati da se po tim prncipima nikad nebi odrzali visestranacki izbori i da je zbog toga ustav promjenjen u gradjanski (imao sam negdje i amandman ali posto me nece biti jedno 10-ak nedelja nemam vremena da ga sada trazim i morat ces sacekati kada se vratim), a centar odlucvanja nije bio vec tada beograd jer je zlobo srusio ustav sfrj izuzecem srbije iz tog sustava jos u septembru 1990, prema tome u to vrijeme je zavladao vakum po toj liniji i nastaje bindeterova komisija a ostalo je poznato...vidis da si lose postavio i vracanje na Ustav R BiH je vracanje na Drzavu R BiH koja je i primljena na osnovu tog ustava (jer je promjenjen u gradjanski) u clanstvo ujedinjenih nacija.
eto ti gore realnosti iz 1990-tih i ja se zalazem da se vratimo na te realnosti i pocnemo sa kompromisom i da konacno otpisemo dayton i napravimo drzavu da RADI.
sta, genocid je bio...pik ponove? pa upravo ovo su stavovi koji nemogu dovesti do kompromisa sa ovim stavovima kao polazecim u pregovorima...dayton je dogovor dva srbina o zemlji koju nisu imali i nista vise. jedan dobio pravoslavni dio, drugi pristao na konfederaciju sa katolicima ali sa muslimanskom vecinom. a za nastavak do zadnjeg, netreba...samo treba ispostovati zakone i zakonske odluke i sve pravno ponistiti i tako vratiti stvari u normalu...
nemozes ti uslovljavati demokratiju sa svojim vizijama i potrebama...svugdje u svijetu je 50%+1 i to su osnovi i principi demokratije a to nikada nije zloubotreba nje same nego demokratija u svojem korijenu. a za fiks ideje, eto, odustani od otetog vilajeta pa da pravimo kompromis, da pljunemo u sake (ja nikada nisam nego samo uzmi lopatu i pocni raditi) i da POCNEMO RADITI...
huh, i drvena pec je moguca, gori samo jednom...jel' to ti meni prodajes drvenu pec?
vidis, moja drzava je starija jer je i postojala prije pocetka rata i meni ta punoljetnost samo oznacava negiranje moje drzave. ako si tek sada spreman da odgovaras za svoje postupke znaci da je doslo vrijeme da ti se sudi kao odraslom, sto znaci da je drzava ovakva kakva je spremna da se pojavi u sudu i da je osudimo za neosnovanu i nemoralnu i ostavimo je historiji kao los primjer a mi se vratimo na onu samo nesto malo stariju kao osnaovu za kompromise i pocnemo se dogovarati...sve je moguce, sve zavisi od ugla i visine sa koje gledas...
svi su sebe bili i nasli u R BiH, samo velikonebulozni koji napravise danasnju drzavu nisu sebe vidjeli jer nisu mogli da diriguju svojim torovima. zasto bi mi kao pocetnu tacku uzimali potrebe velikonebuloznih koji i tako predstavljaju 35% stanovnistva R BiH? zasto ne misliti o onih 65%, kao vecini (pa jel demokratija ili je komunizam), i to onih koji su pritisnuti strahom nametane od ovih 35%? zasto nemisliti o svima pa na demokratski nacin odluciti (50%+1) sta hocemo kao cjelina a ne postavljati pocetne pozicije kako samo odgovara ovima sa 35%, torasima? eto, to je ne isticanje pojedinacnih interesa, ovo sto vi zagovarate je bas to, samo vasi velikonebulozni interesi a svi ostali da se sloze kroz kompromis...neide bato, neide...
ja sam bas bio fleksibilan, pristao sam na daytom kao mirovni ugovor. a ako cemo o maksimalistickim zahtjevima, evo ti nesto da razmisljas u tom kontekstu kao jedna od mojih mogucih polaznih tacaka...
ukida se oteti vilajet, blentaracija pada i drzava se obnavlja po principu Ustava R BiH. sva zemlja se nacionalizuje, privatne firme koje su kupljene na nedozvoljen nacin se nacionalizuju a kupac i prodavac krivicno gone zbog suucesnistva u privrednom kriminalu. drzava zabranjuje svaki rad narodnih politickih programa i uspostavlja samo dvije stranke, Republikance i Demokrate. narod se proglasava bosanskim narodom i gube se narodi u danasnjem smislu i znacenju. drzava ima predsjednika koji odgovara tom bosanskom narodu a ne politici interesa susjednih drzava. dok se ovo ne ostvari proglasava se marshal law i svako protivljenje ce biti sankcionisano u skladu sa marshal law.marshal law moze ukinuti samo novi parlament koji tek treba da se uspostavi.
eto, haj'mo se dogovarati...jesi li za kompromise?
tesko da ces i pristati na ovako nesto, i nadam se da sada razumijes tvoju pocetnu poziciju i zahtjev za kompromisima. oni su upravo maksimalisticki jer verifikuju genocidom i ratom stvaorenu regiju...gdje je tu kompromis?
nemoj me pogresno shvatiti, ovo je ruka koju ako stisnem pristajem na genocid a to nemogu, izvini. a sta sam odlucio? ono najbolje za moju domovinu...

Ein Reich! Ein Volk! Ein Fuhrer! (nemam umlaute na ovom kompjuteru)
Ko nije sa nama - dobice metak.
Marshall law / Musolini.
A ti stavi vjersko-nacionalni predznak koji god zelis!

Mislim da je proslo vrijeme da te tolerantno upozoravam, jer su ovakvi stavovi protivni svakom zakonu i potpadaju pod Zakone o Izazivanju nacionalne/vjerske mrznje.

Dobre si uzore odabrao - Hitlera i Musolinija.

A sada, molim te, prekini se javljati, prije nego sto sam izazoves pravne konsekvence.
essex

#49 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

salter071 wrote:
essex wrote:
salter071 wrote:

OK, smanjujem boldanje.

Svi smo bili Jugosloveni, zar ne?
To mi je vec odnekle poznato.

Mislim da se toliko razilazimo da nema smisla ici dalje u racionalnu raspravu s tobom.

Moram i ja krenuti, jer posao ne ceka.
opet bjedno poredjenja jugoslavenstva sa bosanstvom...cemu?
essex

#50 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by essex »

salter071 wrote:
Ein Reich! Ein Volk! Ein Fuhrer! (nemam umlaute na ovom kompjuteru)
Ko nije sa nama - dobice metak.
Marshall law / Musolini.
A ti stavi vjersko-nacionalni predznak koji god zelis!

Mislim da je proslo vrijeme da te tolerantno upozoravam, jer su ovakvi stavovi protivni svakom zakonu i potpadaju pod Zakone o Izazivanju nacionalne/vjerske mrznje.

Dobre si uzore odabrao - Hitlera i Musolinija.

A sada, molim te, prekini se javljati, prije nego sto sam izazoves pravne konsekvence.
hahaha, ti si ga jajane prolupao...ja sam jasno iznjeo moje stavove ovo je samo primjer maksimalistickih zahtjeva ako se ganja mak na konac...a marshal law nema nista sa vrijedjanjem bilokoga, marshal law se svugdje u svjetu koristi za zastitiu drzave..a hitlera i musolinija si samo ti vidio a i neznam po kojim principima...rapido, ti li si?
hej, ne budali sa prijetnjama o pravnim konsekvencama...niti ja koga negiram niti vrijedjam samo iznosim svoje misljenej o svakom problemu i to je sve..de, eto upakuj mi nesto matereti...
Post Reply