Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post Reply
Bosnolog

#126 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Bosnolog »

hadzofield wrote:
Bosnolog wrote:
hadzofield wrote:Ako nismo za torove
zasto smo onda izasli iz jugoslavije??
hrvatska, srbija, BiH, crna gora... pricamo skoro istim jezikom.. imamo skoro istu kulturu.. istu historiju
zasto nam je trebalo stvaranje torova?

zasto tor treba baskijcima, kataloncima, kosovarima??
Mi u BiH nismo imali mnogo izbora jedan je ostati u Srboslaviji /YU bez Hrvatske ,Slovenije,Makedonije pa i Mrkogorci odose na kraju,valjda razrooko oko progledalo a tek zelja ugnjetavanih Kosovara za fugare od njegovog otimanja nakon Balkanskih ratova kada ga Serbija ote/ :mrgreen:

O kakvoj Jugoslaviji ti pricas ?,o onoj kakvu je zelio Zloba Milosevic ,Zlobica Cosic ,Vuk Crni Draskovic, Vojvoda Sele i ostali SANU fireri, do Kavlobaga ,Kavlovitice :mrgreen:
Hadzofield pomoz bog junace slabo si maskiran :mrgreen: ponekad te odaju finese.Budi oprezniji ,a ovim postom se demaskira skroz, :lol: :lol: :lol: hegi ga!

Ja ovo tebi nikad ne bih rekao
P shvatas li ti da srbi i hrvati nece BiH kakvu je zelio Alija, Haris?
Bosnjacka politika sve vise lici na srpsku iz predratnog vremena i to ce nam se na kraju obiti o glavu

A ko ugnjetava katalonce, baskijce??
Pa tvoje zelje te samo odaju za koga radis,sam si se otkrio :)

A kakvu je to Alija zelio BiH kao i Haris ravnopravnu jednaku za sve kao sto bi trebala biti ili da nam Serbo-Croatija uz pomoc pete kolone rasturi BiH.Zlobo -Dabic- Dodi nam odlicno pokazase kakvu BiH zele kao i Francek -Boban-Susak ,oni je ne uopste ne zele a njihovi pacijenti su i dalje sludeni neostvarenim snovima a dansa bi se zadovoljili parolom daj sta das :mrgreen: .

Ja zeli kao i svi normalni ljudi jednadke slobode i prava za sve naorde i gradane BiH na svakoj stopi zemlje ponosne,bez zapisavanaj i etno naglasavanja jednih nad drugim jer je to neodrzivo i neprirodno a posebno u BiH nakon svega sto je ucinjeno.Ti zagovaras etno getoizaciju i istog legalizaciju u prvoj fazi kao etno federalne podijeljnu to jest privremeno prolazne BiH koju ce biti moguce u drugoj fazi razgraditi legitimnim putem,ali sam vidis da nas ima vecina koji to nece dozvoliti i na to pristati,sto je sljedece razdvajanje naroda po receptu SANU fasista ali trebaju za to ... uda i nove okolnosti a koje na vasu zalost su sve manje realnije.

Ja znam da je sada aktuelno ono daj sta das samo da imamo tor koji mozemo izdvojiti i odnijeti u miraz dugo cekani u susjedno voljenih zemalja,e vidis u tome je kvaka.

Znam ja da mnogi imaju zelju da bosnjama i BH rodiljubima namjene sudbinu evropskih indijanaca ,da ih getoisete u reservatima i iste ostaviti okruzenju kakav smo iskusili 92-95.

Da bi to ostvarili imate jedin nacin ,da pokusate reprizu 92-95 ali nema vise proso voz :mrgreen: :mrgreen:

BiH i problem Spanije to jest katalonije ne mozes ni u kom slucaju porediti jer nemaju niti jedne zajednicke dodirne taacke stoga ti je poredzenje sa istom corak .

BiH ce nadzivjeti mnoge kartografe i etno torovske tornjake kojima je ostalo samo da olajavaju dok frustrirani gledaju kako im sve vise ovaca curi iz njihovih slabo cuvanih etno torovskih ograda. :mrgreen:
salter071

#127 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

Bosnolog wrote:
hadzofield wrote:
Bosnolog wrote:
Regionalizacija/Zupanizacija je decentralizacija.

RS je unitarna genocidna tvorevina :skoljka: ,znaci moze u genocitetu a ne nivou BiH biti unitarna i to dio nastao na genocidu ,koji nosi ime po jednom narodu i taj narod ne zeli regionalizaciju na drzavnom nivou vec federalizaciju ili konfederalizaciju, hajde ba imate li jos zelja do nove godiune.Mozda vam se i ostvare svi u jednoj drzavi.Sta veli Dodo da rasturimo Bih namah ,sto ici na federalizaciju pa cekati jos koju godinu.Ovako je odmah zagarantovana Srboslavija barem umanjena :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nema od te zelje nista ,valja krvavih gaca bjezati iz BiH a ista puna gudura ,nego rahad durat do posljednjeg koji ceka federalizaciju bih. :mrgreen:
Sve ti to mozes meni pricati i svega toga sam ja svjestan...
ali
Za provodjenje bilo kakvog ustavnog uredjenja ti treba podrska srpskon naroda... a oni ce entitetskim glasanjem oboriti svaku odluku koja ide na stetu RS....
Njima nije stalo ni do unitarne ni do decentralizovane BiH .. oni su tu jer moraju i sve ono sto ide na ustrb RS-a oni nece prihvatiti
Kako lijepo pricas a genocidna tvorevina je unitarna ,centralizovana i diskriminirajuca tvorevina od svog naziva ,nastanka kao i svega sto ona predstavlja.Rahat patnja je bolja opcija po ko izdrzi nego ostvarenje zelja koje Dabic nije mogao postici ni haubicama i tenkovima92 kada smo bili goloruki.Regionalizacija ili Zupanizacija nije centralizacija.

Ima druga opcija neka nam neovisni strani pravni eksperti naprave novi ustav koji ce biti po ugledu na bilo koju drugu demokratsku zemlju a koji ce obezbjediti jednaka prava i slobode za sve gradane i narode ,da omoguci mehanizme zastite nacionalni interesa , da je funkcionalan sa malo administracije ,omoguci stabilnu,funkcionalnu i uredenu pravnu zemlju sa kontinuitetom i mehanizmima zastite i zloupotrreba blokada i diskriminacije kao i
raspada koji mnogi prizeljkuju jos od 92
:roll: .

Ako se mi nemozemo dogovoriti kao sto su cinjenice,eto demokratski nudim neka nam drugi osmisle ovo gore navedeno ili ako neko ima bolje opste prihvatljive osnove ,bujrum.Na ove prijedloge znam tvoj odgovor ,necemo mi hocemo kako mi zelimo a to mnogo dobero znamo od ranije .Stvar je ko ce koga zahebati i BiH rasturiti a za to stvoriti uslove a to je federalno ili konfederalno uredenje BiH.:mrgreen:

Problem je sto ti ne prihvtas BiH koa drzavu i zelis naciniti Federalno ustrojstvo kako bi se mogao legitimno izdbvojiti a sto sada nema taj genocitet pravo.U tome je kvaka sto ti nudis napunjeno oruzje da sami izvrsimo samoubistvo i jos ubjedujes nas da je to dobro za nas .

Hvala ,mi biramo izmedu dva zla ovo manje rahat patnju i duranje pa ko preostane do kraja :mrgreen:

Pa, evo ti UPRAVO PRAVE TEME, pa se ukljuci. Ili nemoj. Sjedi i cekaj da nam "drugi pomognu".
Nacekaces se... :mrgreen:

Jedan od Marfijevih zakona kaze: "Problemi prepusteni sami sebi imaju tendenciju da idu od zla kao jos gorem."
hadzofield

#128 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

salter071 wrote:Ostalo nam i je i pitanje finasiranja razlicitih nivoa vlasti. U prijedlogu je izneseno slijedece rijesenje, koje je motivirano podsticanjem razvoja dinamicne ekonomije kroz stvaranje poslova, a time i podizanjem prosjecnog zivotnog standarda jednako svih gradjana zemlje:

Opcinski nivo
Finansirao bi se iz poreza na nekretnine.
Normalno, sto opcina bolje stoji, ubirace i vece poreze, sto se vise drzi planova urbane gradnje, manje ce trositi na bespotrebne popravke vodovoda, kanalizacije, strujne mreze itd.

Srednji nivo (entitetski, kantonalni, regionalni....kako se vec nazove po dogovoru)
Finansirao bi se od poreza na prihode gradjana entiteta.
Time bi itekako imao interesa da podstice stvaranje poslova raznim mjerama, zar ne? Sto gradjani bolje stoje, ubirao bi veci porez, a time mogao i vracati vise natrag u ulaganja u poslove, skolstvo, zdravstvo, penzioni fond itd.

"Federalni" nivo (tj, najvisi nivo vlasti,ovdje samo pod radnim naslovom "Federalni")
Finansirao bi se iz poreza na promet, poreza na proizvodnu aktivnost i carina.
Sto je veci promet proizvodnje i razmjene usluga, te uvozno-izvozna aktivnost, to bi drzava imala vise sredstava u budzetu s kojima bi omogucavala stabilan razvoj i rast privrede. Znaci, i ovom nivou vlasti je u interesu da sto bolje podstice ekonomski razvoj cijele zemlje.

Ovo je samo kostur prijedloga koji treba razraditi. Da cujem vas?
Hm ja ipak mislim da je bolje rijesenje ono sto sam vec napisao
dakle
od ukupnih poreza prikupljenih na nivou opcine
40% ide opcini
30% srednjem nivou
30% drzavnom nivou

Iz razlog sto tvoj prijedlog ne mijenja mnogo toga u odnosu na sadasnju model

takojer i po tvom prijedlogu moja opcina, opcina Kakanj opet nebi imala neke koristi od toga sto se na njenom teritoriju
nalaze termoelektrana, tvornica cementa, rudnik mrkog uglja...
salter071

#129 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

hadzofield wrote:
salter071 wrote:Ostalo nam i je i pitanje finasiranja razlicitih nivoa vlasti. U prijedlogu je izneseno slijedece rijesenje, koje je motivirano podsticanjem razvoja dinamicne ekonomije kroz stvaranje poslova, a time i podizanjem prosjecnog zivotnog standarda jednako svih gradjana zemlje:

Opcinski nivo
Normalno, sto opcina bolje stoji, ubirace i vece poreze, sto se vise drzi planova urbane gradnje, manje ce trositi na bespotrebne popravke vodovoda, kanalizacije, strujne mreze itd.

Srednji nivo (entitetski, kantonalni, regionalni....kako se vec nazove po dogovoru)
Time bi itekako imao interesa da podstice stvaranje poslova raznim mjerama, zar ne? Sto gradjani bolje stoje, ubirao bi veci porez, a time mogao i vracati vise natrag u ulaganja u poslove, skolstvo, zdravstvo, penzioni fond itd.

"Federalni" nivo (tj, najvisi nivo vlasti,ovdje samo pod radnim naslovom "Federalni")
Sto je veci promet proizvodnje i razmjene usluga, te uvozno-izvozna aktivnost, to bi drzava imala vise sredstava u budzetu s kojima bi omogucavala stabilan razvoj i rast privrede. Znaci, i ovom nivou vlasti je u interesu da sto bolje podstice ekonomski razvoj cijele zemlje.

dakle
40% ide opcini
30% srednjem nivou
30% drzavnom nivou

takojer i po tvom prijedlogu moja opcina, opcina Kakanj opet nebi imala neke koristi od toga sto se na njenom teritoriju
Hvala na obrazlozenju. :thumbup: Idemo dalje...
hadzofield

#130 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

Bosnolog wrote:

A kakvu je to Alija zelio BiH kao i Haris ravnopravnu jednaku za sve kao sto bi trebala biti ili da nam Serbo-Croatija uz pomoc pete kolone rasturi BiH.Zlobo -Dabic- Dodi nam odlicno pokazase kakvu BiH zele kao i Francek -Boban-Susak ,oni je ne uopste ne zele a njihovi pacijenti su i dalje sludeni neostvarenim snovima a dansa bi se zadovoljili parolom daj sta das :mrgreen: .

Ja zeli kao i svi normalni ljudi jednadke slobode i prava za sve naorde i gradane BiH na svakoj stopi zemlje ponosne,bez zapisavanaj i etno naglasavanja jednih nad drugim jer je to neodrzivo i neprirodno a posebno u BiH nakon svega sto je ucinjeno.Ti zagovaras etno getoizaciju i istog legalizaciju u prvoj fazi kao etno federalne podijeljnu to jest privremeno prolazne BiH koju ce biti moguce u drugoj fazi razgraditi legitimnim putem,ali sam vidis da nas ima vecina koji to nece dozvoliti i na to pristati,sto je sljedece razdvajanje naroda po receptu SANU fasista ali trebaju za to ... uda i nove okolnosti a koje na vasu zalost su sve manje realnije.

Ja znam da je sada aktuelno ono daj sta das samo da imamo tor koji mozemo izdvojiti i odnijeti u miraz dugo cekani u susjedno voljenih zemalja,e vidis u tome je kvaka.

Znam ja da mnogi imaju zelju da bosnjama i BH rodiljubima namjene sudbinu evropskih indijanaca ,da ih getoisete u reservatima i iste ostaviti okruzenju kakav smo iskusili 92-95.

Da bi to ostvarili imate jedin nacin ,da pokusate reprizu 92-95 ali nema vise proso voz :mrgreen: :mrgreen:

BiH i problem Spanije to jest katalonije ne mozes ni u kom slucaju porediti jer nemaju niti jedne zajednicke dodirne taacke stoga ti je poredzenje sa istom corak .

BiH ce nadzivjeti mnoge kartografe i etno torovske tornjake kojima je ostalo samo da olajavaju dok frustrirani gledaju kako im sve vise ovaca curi iz njihovih slabo cuvanih etno torovskih ograda. :mrgreen:
BiH ce nadzivjeti mnoge ali nikad nece postati suverena nezavisna multikulti drzava... niti je kad bila nit ce kad bit..
imali smo mi sasvim dobar ustav do 1992 pa se opet zaratilo ...
i opet ce se zaratiti dok nas bosnjake ne istrjebe i iz ovo malo gradova gdje nas ima
a svijet ce to i dalje posmatrati kao gradjanski rat i opet necemo imati svoju vojsku i opet cemo imati embargo

Bosnia do Tokia
Srbija ko Nokia!!!
hadzofield

#131 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

salter071 wrote:
hadzofield wrote:

Opcinski nivo

dakle
40% ide opcini
30% srednjem nivou
30% drzavnom nivou

Hvala na obrazlozenju. :thumbup: Idemo dalje...
Mislim cak i kad bi opcinske inspekcije bile brojnije mogle donijeti mnogo vise novaca u kasu...
al prije toga treba omoguciti malo manje poreze i doprinose ..
ove sto sada imamo ugusise privredu
znam iz vlastitog iskustva
salter071

#132 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

hadzofield wrote:
Bosnolog wrote:

BiH ce nadzivjeti mnoge ali nikad nece postati suverena nezavisna multikulti drzava... niti je kad bila nit ce kad bit..
i opet ce se zaratiti dok nas bosnjake ne istrjebe i iz ovo malo gradova gdje nas ima
a svijet ce to i dalje posmatrati kao gradjanski rat i opet necemo imati svoju vojsku i opet cemo imati embargo

Bosnia do Tokia
Srbija ko Nokia!!!

Ukoliko mislis da je EU u interesu cijepanje BiH, varas se. Nakon Kosova, dogodila se Osetija, a i sam si pomenuo i Baske...eeeeeee
Razmisli.
Ne znaju ni sta ce sada sa Kosovom. Ako puste komadanje Bosne, znaju da to vodi u rat, a ne znaju kako ga odrzati u granicama Balkana.
U svojim zemljama imaju krizu. Francuska je dva puta gorila do sada. Puno je faktora zbog kojih EU NE ODGOVARA CIJEPANJE BOSNE.
salter071

#133 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

hadzofield wrote:Mislim cak i kad bi opcinske inspekcije bile brojnije mogle donijeti mnogo vise novaca u kasu...al prije toga treba omoguciti malo manje poreze i doprinose ..

Nije podizanje poreza jedini nacin.
Jedna osoba: FDR
Dvije rijeci: New Deal.
mladoliki

#134 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by mladoliki »

Malo reklame- to svi ovdje rade!!! Nezavisna stranka BiH je osnovana kada i Naša stranka, ali nisu izlazili samostalno na lokalne izbore. Njihova vizija je pokušati okupiti ljude koji su lijevo orjentirani-dakle socijaliste,razočarane u sve postojeće političke subjekte, antinacionalisti, a čine ih u velikom broju ljudi koji su dosada bili na izbornim listama nekih manjih, građanskih partija ili nisu nikako bili u politici od 1992. Da bi ljudima bilo jasnije, riječ je o običnim građanima, pojedincima koji su se okupili u Sarajevu i formirali stranku, a onda su im se počeli pridruživati i ljudi iz unutrašnjosti,uglavnom iz FBiH. Prva njihova zapažena inicijativa vezuje se za potpisivanje peticije za ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta na svim nivoima i imala je zapažene rezultate i solidnu podršku građana. Ljudi su pozvali sve stranke da se priključe i da se prekine suludo trošenje novca građana za plaćanje stranački podobnih kadrova. Pridružili su im se samo, valjda da bi se malo izreklamirali, raspadnuti nezavisni demokrati Seje Avdića, nepostojeća Bosansko podrinjska stranka i A-SDA koja je politički dijametralna, ali je podržala ovu akciju. Niko od drugih, zvali se oni lijevi, srednji ili desni, nisu se uključili, jer su valjda svjesni koliko bi ukidanjem novca i sami izgubili. SDP dobija milione iz budzeta i zaposljava unutar partije svoje članstvo koje radi za stranku, umjesto da taj novac iskoristimo za bilo šta što je od društvenog značaja-toliko o njihovom ljevičarstvu. Jedna Sarajevska vijećnica iz Naše stranke bila je gotovo ismijana kada je predložila ukidanje finansiranja političkih partija-svi su bili protiv i vlast i opozicija, jer svi dijele dio kolača koji mi plaćamo. Preko nekih svojih prijatelja shvatio sam da su se u Nezavisnu stranku počeli uključivali i neki ljudi koje i sam cijenim i poštujem, pa me zaintrigiralo da vidim o čemu je riječ. Naravno, ljudi imaju dobre ideje, ali mali su, nemaju novca i nemaju mogućnost da pariraju "velikima". Pročitao sam neki njihov materijal, i sad dolazim na temu, koji između ostalog govori i o ustavnom uređenju. Oni se zalažu za samo dva nivoa vlasti- lokalni koji bi dobijao oko 60 posto svih prikupljenih sredstava i koji bi osigurao direktno ostvarivanje prava u skladu sa evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, te državni koji bi imao zajedničke mehanizme kao što su policija,pravosuđe, vanjski poslovi, poreski sistem, socijani sistem itd. i taj nivo bi dobio oko 40 posto svih prikupljenih sredstava. Time bi se država decentralizirala tako da bi opštine ili općine zapravo postale centar svih zbivanja i vođenja politike, te rješavanja svih bitnih pitanja građana, dok bi država imala one ingerencije koje pripadaju svakoj iole normalnoj državi u Evropi. Iako sam i sam rekao da je to utopija i da je to nemoguće postići, interesantna je jedna njihova stvar koja otprilike kaže da ne postoji zakon ili ustavna norma koja može spriječiti čovjeka da razmišlja i da se bori za bolja i kvalitetnija rješenja za opću dobrobit. U toj stvari oni su potpuno u pravu, jer što bismo mi zbog bilo čijeg ultimatuma, pa makar i Dodikovog koji ima apsolutnu vlast u RS-u, pristali da se odreknemo slobode da mislimo svojom glavom i da promišljamo o društvu koje je bolje za život, jeftinije za građane, perspektivnije za svakog čovjeka. Zar jedan Dayton ili bilo koji drugi papir treba biti važniji od našeg života? Zato mislim da niko više ne smije pristati na ultimatume i kompromise u kojima ispaštaju samo oni koji vole ovu zemlju. Sve se svodi na to šta Dodik kaže, e pa boli mene više šta je ko rekao, hoću i ja da nešto kažem i to hoće mnogi ljudi u ovoj zemlji, a život nam prođe dok slušamo šta političari kažu, a mi samo šutimo.
Oprostite zbog dužine,jer ja ne znam kraće.
salter071

#135 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

Ma nece ti niko dirati post, ali si mogao to malo preglednije napisati. Ne sve zajedno kao jednu recenicu. Nisi morao bas u jednom dahu :D
Inace, nisam za jak srednji nivo vlasti, ali pokazao se kao neophodan u situacijama kao sto su poplave (vidi plavljenje Dunava vec par puta u zadnjih nekoliko godina, u vise EU zemalja!- nije to manja lokalna poplava), potencijalne opasnosti od epidemija i sl.
Treba dati opcini maksimum ovlasti, ali i zadrzati srednji nivo, zbog, izmedju ostalog, ovakvih situacija.
hadzofield

#136 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

salter071 wrote:
hadzofield wrote:Mislim cak i kad bi opcinske inspekcije bile brojnije mogle donijeti mnogo vise novaca u kasu...al prije toga treba omoguciti malo manje poreze i doprinose ..

Nije podizanje poreza jedini nacin.
Jedna osoba: FDR
Dvije rijeci: New Deal.

Nisam govorio o podizanju nego u smanjivanju poreza
salter071

#137 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

Ovo moram jos jednom ponoviti...

I jos nesto. Kad smo kod opcinskog nivoa vlasti, sjetimo se samo "Srboslavije" prije raspada, koja je u gotovo svakoj opcini, pa cak i na jos nizim nivoima u Mjesnim Zajednicama, imala po jednog politicki podobnog Srbina. Nismo li se protiv nametanja, bilo direktno, bilo "na mala vrata" i borili?
Imajuci u vidu da se svi jos sjecamo toga, kako bi sad iz ove post-ratne perspektive zvucao prijedlog ukidanja srednjeg nivoa vlasti? Postoji mogucnost da bi se time stvorio privid da se priziva opet slican scenario, nebitno da li sa istim ili sa drugim predznakom. Nije li to pametno u startu sasijeci?
salter071

#138 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

hadzofield wrote:Nisam govorio o podizanju nego u smanjivanju poreza
Ne moze se jedna mjera sama primjenjivati, a bez ostalih.
Zato kazem New Deal. CIjeli paket mjera. Ne moze se sasvim preslikati, ali moze se prilagoditi za nase prilike.

Prvo treba ugrubo razraditi finansiranje razlicitih nivoa vlasti.

Kada imas dugorocni strateski plan razvoja razradjen po privrednim granama, e onda tek mozes uci u detalje...ali zasto? Pa opcina bi imala siroke ovlasti , pa i u vezi poreza. Ako ga smanji, sigurno je da ce privuci ulaganja, ali to je do opcine, zar ne?
hadzofield

#139 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

salter071 wrote:
Zato kazem New Deal. CIjeli paket mjera. Ne moze se sasvim preslikati, ali moze se prilagoditi za nase prilike.

Kada imas dugorocni strateski plan razvoja razradjen po privrednim granama, e onda tek mozes uci u detalje...ali zasto? Pa opcina bi imala siroke ovlasti , pa i u vezi poreza. Ako ga smanji, sigurno je da ce privuci ulaganja, ali to je do opcine, zar ne?
Svakako ... da treba

Sto se bolje stanje popravi u opcinama po svim pitanjima i ljudi ce biti zadovoljniji
cim bude vise posla .. bice manje politike zato bi opcina po mom misljenju trebala biti nosilac razvoja
uz podrsku visih nivoa
salter071

#140 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by salter071 »

hadzofield wrote:
salter071 wrote:

Svakako ... da treba

Sto se bolje stanje popravi u opcinama po svim pitanjima i ljudi ce biti zadovoljniji
cim bude vise posla .. bice manje politike zato bi opcina po mom misljenju trebala biti nosilac razvoja uz podrsku visih nivoa
Da, uz podrsku visih nivoa vlasti. Upravo to je ono o cemu govorim svo vrijeme!

Bez zdrave ekonomije, tj. prevedeno na svakodnevni rijecnik, stvaranja poslova, nece se razvijati stabilna drzava, vec ce samo i dalje jacati ekstremne opcije koje crpe snagu iz bijede i siromastva mase sto uzih pogleda na svijet - to bolje po gospodare opsade umova.

JEDINO RIJESENJE ZA BIJEG IZ OVE OPSADE UMA JE KROZ PODIZANJE STANDARDA ZIVOTA I NIVOA EDUKACIJE. Glavni teret dizanja iz bijede, pokretanja inicijative je na opcinama, tj. u biti, kroz takvu raspodjelu vlasti - na svakome od nas.

Nece drugi umjesto nas rijesavati nase probleme. Moramo se konacno pokrenuti mi sami.

Ili?

Zar je prihvatljivija svima poznata druga opcija? Zar su ljudi stvarno spremni istrajati u svom nacionalistickom prepucavanju (da ne iskoristim precizniji, ali vulgarniji izraz! :x ) i opstruiranju svakog pokusaja dogovora, pa i po cijenu da nas to sviju zajedno odvede u propast?

U tom slucaju - bez mene.

Toliko se zahtijevalo da se bace na sto konkretni prijedlozi rijesenja, da bi se nakon sto se to i dobilo, ta ista rijesenja bila ismijana.

Prvo su tolerantrni educirani ljudi protjerani, pa ismijani, pa usutkani.
Na kraju ce naci neko ko ce si dopustiti pitanje - a zasto nam se ovo desava?

A sta kad na pitanje odgovor bude - tisina? Sve smo blizi tome.... :(
Bosnolog

#141 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by Bosnolog »

hadzofield wrote:
Bosnolog wrote:

Bosnia do Tokia
Srbija ko Nokia!!!
Dzevade Galijasevicu jesi li to ti ,reci ti nama koliko te placa Dodo kao eksperta za teromudologiju :lol: :lol: :lol: :lol:

Na cemu si pa si nam tako plah vizionista :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hadzofield

#142 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

Bosnolog wrote:
hadzofield wrote:
Bosnolog wrote:

Bosnia do Tokia
Srbija ko Nokia!!!
Dzevade Galijasevicu jesi li to ti ,reci ti nama koliko te placa Dodo kao eksperta za teromudologiju :lol: :lol: :lol: :lol:

Na cemu si pa si nam tako plah vizionista :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Mislis da vise rata nece biti?
zasto je tebe strah bosanske drzave?
jel to mislis da bosnjaci nisu u stanju napraviti normalnu drtavu sami, a jesu sa srbima i hrvatima?
hadzofield

#143 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

salter071 wrote: Da, uz podrsku visih nivoa vlasti. Upravo to je ono o cemu govorim svo vrijeme!

Bez zdrave ekonomije, tj. prevedeno na svakodnevni rijecnik, stvaranja poslova, nece se razvijati stabilna drzava, vec ce samo i dalje jacati ekstremne opcije koje crpe snagu iz bijede i siromastva mase sto uzih pogleda na svijet - to bolje po gospodare opsade umova.

JEDINO RIJESENJE ZA BIJEG IZ OVE OPSADE UMA JE KROZ PODIZANJE STANDARDA ZIVOTA I NIVOA EDUKACIJE. Glavni teret dizanja iz bijede, pokretanja inicijative je na opcinama, tj. u biti, kroz takvu raspodjelu vlasti - na svakome od nas.

Nece drugi umjesto nas rijesavati nase probleme. Moramo se konacno pokrenuti mi sami.

Ili?

Zar je prihvatljivija svima poznata druga opcija? Zar su ljudi stvarno spremni istrajati u svom nacionalistickom prepucavanju (da ne iskoristim precizniji, ali vulgarniji izraz! :x ) i opstruiranju svakog pokusaja dogovora, pa i po cijenu da nas to sviju zajedno odvede u propast?

U tom slucaju - bez mene.

Toliko se zahtijevalo da se bace na sto konkretni prijedlozi rijesenja, da bi se nakon sto se to i dobilo, ta ista rijesenja bila ismijana.

Prvo su tolerantrni educirani ljudi protjerani, pa ismijani, pa usutkani.
Na kraju ce naci neko ko ce si dopustiti pitanje - a zasto nam se ovo desava?

A sta kad na pitanje odgovor bude - tisina? Sve smo blizi tome.... :(
Za pocetak i bez promjene ustava se moze krenuti naprijed... bitna je volja
Novaca u BiH ima dovoljno samo ga treba pametno rasporediti i preusmjeriti
Sto bude vise posla, bice manje politike...
Mislim da to neodgovara sadasnjoj vlasti jer nece imati cime manipulirari
1gorstak

#144 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:opet ce se zaratiti
http://www.zyntag.com/tags/video/atku6L_xwPY/

Sve sto je Beslagic njemu rekao, kazem i ja tebi.
MuaDib

#145 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by MuaDib »

Svima je jasno da je BiH potrebna promjena Ustava, ali način promjene je vrlo upitan!

Građanski politički krug je dosta slab u BiH, okupljen oko 2-3 stranke nema ni snage ni volje da se uhvati u koštac s nacionalistima, niti da počne s kampanjom "Novi Ustav za evropsku budućnost" ili slično. Jest da je SDP ponudio prijedlog Ustava RBiH, koji daje dobar okvir za budućnost i može osigurati stabilnost BiH. Međutim isti taj prijedlog je nišao na osudu bošnjačkih, a ismijavanje srpskih i hrvatskih političara.

Bošnjački politički krug, okupljen oko SDA i SBiH, te njihovih ispadaka, sa plačepizdećom politikom godinama se izvlačio na odgovornost MZ, prisvajajući sebi ogromna donatorska nsredstva i kupujući socijalni mir redovno pred izbore. Njihova vizija ustavnih promjena podjelom države na 5 ekonomskih regija (Banja Luka, Tuzla, Zenica, Sarajevo i Mostar) je loše upakovan unitarizam, koji osigurava bošnjačku većinu u tri regije, te ne može dati širok prostor za bilo kakav ozbiljan dijalog.

Hrvatski politički krug, vjerni partner bošnjačkim nacionalistima, osigurao je sebi dobre pozicije, a hrvatskom narodu nudi konstantnu kuknjavu o minorizaciji u Federaciji i opsanosti po opstojnost. Iako se nikada nisu odrekli želje za obnovom Herceg-Bosne, ipak im nije mrsko ni prihvatiti rekantonizaciju ili regionalizaciju BiH, ali pod uslovom da Mostar postane hrvatski grad, a Hercegovina hrvatska pokrajina. Najsretniji bi bili kada bi to ostvarili u Federaciji, jer ne bi baš da imaju Srbe iz Istočne Hercegovine u "svojoj" pokrajini.

Srpski politički krug iako je promjenio dlaku, čud nije i želi da očuva RS u punom kapacitetu, na štetu BiH. On je osigurao punu kontrolu RS bilo da je u pitanju SDS ili SNSD, čiji kadrovi nemilosrdno pljačkaju preostalo bogatstvo, istvremeno pričajući priču o brobi RS za opstanak, od aždaje iz Sarajeva. Kod promjena Ustava su svi složni RS je neupitna, s tim da bi SNSD federalizaciju, a SDS ne bi ništa da dira, već samo amandmanski da se malo više uvede reda u Ustav. Pošto SNSD ima apsolutnu vlast, on isistira na federalizaciji BiH, uz očuvanje RS i podjelu Federacije na Republiku Bosnu i Republiku Herceg-Bosnu, uz pravo svake "republike" na samoopredeljenje, što jednostavno ne može proči.

Ovakvi maksimalistički zahtjevi sva tri nacionalna tabora, građanskom bloku ne mogu obezbjediti značajnu ulogu u procesu ustavnih promjena. Ova tri antagonizma osiguravaju konstantnu vlast tri nacionalne oligarhije, uz progresivni propadanje Bosne i Hercegovine. Nažalost uz medijsko silovanje ovog ovdje naroda, stvorili su trajnu podjelu u zemlji, na kojoj jašu narod dobivajući izbore zahvaljujući vječitom krivcu tamo preko. :x :x :x
hadzofield

#146 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:

Sve ono za sta se Beslagic borio ... je izdano u dejtonu i malo prije dejtona..
drzava kakvu ti zagovaras je moguca samo gdje su bosnjaci vecina
1gorstak

#147 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote:

Sve ono za sta se Beslagic borio ... je izdano u dejtonu i malo prije dejtona..
drzava kakvu ti zagovaras je moguca samo gdje su bosnjaci vecina
Prvo, Dejtonski sporazum, kao i Vasingtonski sporazum, je prelazno rjesenje. Od carinskog pregleda kojeg vrse sluzbenici HRHB u dolini rijeke Lasve, stigli smo do carinskog pregleda kojeg vrse sluzbenici BiH u dolini rijeke Drine. Dejtonski sporazum je prevazidjen, britanski ambasador u razgovoru sa novinarom Glasa Srpske kaze da ga treba dodatno modifikovati, a ti zajunio braneci Dodikov stav o svetosti Dejtona. Bitna je funkcionalnost drzave, a dogovori sklopljeni u hangaru manje vise. Ja sam, a pretpostavljam i Beslagic je, Dejtonski sporazum protumacio kao prelazno rjesenje, kao sto ga je takvim protumacila i citava plejada visokih predstavnika koji su ga mijenjali. A ti se buni ako mislis da ima koristi.

Drugo, ti prijetis ratom ako se BiH ne razvali po etnickom savu. A ja ti ponovo kazem sve sto je Beslagic rekao onom oficiru JNA i dodajem; hajde čik...
hadzofield

#148 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:
Prvo, Dejtonski sporazum, kao i Vasingtonski sporazum, je prelazno rjesenje. Od carinskog pregleda kojeg vrse sluzbenici HRHB u dolini rijeke Lasve, stigli smo do carinskog pregleda kojeg vrse sluzbenici BiH u dolini rijeke Drine. Dejtonski sporazum je prevazidjen, britanski ambasador u razgovoru sa novinarom Glasa Srpske kaze da ga treba dodatno modifikovati, a ti zajunio braneci Dodikov stav o svetosti Dejtona. Bitna je funkcionalnost drzave, a dogovori sklopljeni u hangaru manje vise. Ja sam, a pretpostavljam i Beslagic je, Dejtonski sporazum protumacio kao prelazno rjesenje, kao sto ga je takvim protumacila i citava plejada visokih predstavnika koji su ga mijenjali. A ti se buni ako mislis da ima koristi.

Drugo, ti prijetis ratom ako se BiH ne razvali po etnickom savu. A ja ti ponovo kazem sve sto je Beslagic rekao onom oficiru JNA i dodajem; hajde čik...
hajd ovako dejton je prelazno rijsenje ....
dejton se ne moze promijeniti bez saglasnosti oba entiteta, jel tako?
1gorstak

#149 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote:

hajd ovako dejton je prelazno rijsenje ....
dejton se ne moze promijeniti bez saglasnosti oba entiteta, jel tako?
Nije tako. Dejton se moze promijeniti i mijenja se diktatom stranaca. Sada evo i ulazak u NATO i EU uslovljavaju pojednostavljenim procesom donosenja odluka na drzavnom nivou.
MuaDib

#150 Re: Prijedlog Ustavnih principa R BiH

Post by MuaDib »

Ustav Bosne i Hercegovine

Član X
Izmjene i dopune

1. Amandmanska procedura

Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

2. Ljudska prava i osnovne slobode

Nijednim amandmanom na ovaj Ustav ne može se eliminisati, niti umanjiti bilo koje od prava i sloboda iz člana II ovog Ustava, niti izmijeniti ova odredba.
Post Reply