Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MuaDib wrote:Ja sam spreman za sve modifikacije, kako bi ponudili altrenativu našim političarima!
Da izbjegnem spamiranje, necu opet kopirati razradu Muadibovog prijedloga.
On je to lijepo detaljno razradio i ostavio mogucnost ukljucivanja eventualnih buducih izmjena da bi se postigla zajednicka rijesenja.
Nemam primjedbi.
Jedino sto jos preostaje je detaljnije razraditi ovlasti i FINANSIRANJE razlicitih nivoa vlasti, cime bi se projedlog zaokruzio u jednu cjelinu.
Ako se pojedinci ne slazu sa uredjenjem kojim je zasticeno jednako ucesce u vlasti i ravnopravnost svih strana, a bez mogucnosti cijepanja zemlje, znaci da nije problem u politicko-ekonomskom polozaju bilo koje strane, vec u teznji drugim ciljevima, suprotnim ocuvanju zajednicke drzave.
Mislim a nisam siguran da je europski princip
od ukupnih poreza prikupljenih na nivou jedne opcine ide ovako
40% opcini
30% srednjem nivou
30% drzavi
Bosnolog wrote:
Regionalizacija/Zupanizacija je decentralizacija.
RS je unitarna genocidna tvorevina ,znaci moze u genocitetu a ne nivou BiH biti unitarna i to dio nastao na genocidu ,koji nosi ime po jednom narodu i taj narod ne zeli regionalizaciju na drzavnom nivou vec federalizaciju ili konfederalizaciju, hajde ba imate li jos zelja do nove godiune.Mozda vam se i ostvare svi u jednoj drzavi.Sta veli Dodo da rasturimo Bih namah ,sto ici na federalizaciju pa cekati jos koju godinu.Ovako je odmah zagarantovana Srboslavija barem umanjena
Nema od te zelje nista ,valja krvavih gaca bjezati iz BiH a ista puna gudura ,nego rahad durat do posljednjeg koji ceka federalizaciju bih.
Sve ti to mozes meni pricati i svega toga sam ja svjestan...
ali
Za provodjenje bilo kakvog ustavnog uredjenja ti treba podrska srpskon naroda... a oni ce entitetskim glasanjem oboriti svaku odluku koja ide na stetu RS....
Njima nije stalo ni do unitarne ni do decentralizovane BiH .. oni su tu jer moraju i sve ono sto ide na ustrb RS-a oni nece prihvatiti
Kako lijepo pricas a genocidna tvorevina je unitarna ,centralizovana i diskriminirajuca tvorevina od svog naziva ,nastanka kao i svega sto ona predstavlja.Rahat patnja je bolja opcija po ko izdrzi nego ostvarenje zelja koje Dabic nije mogao postici ni haubicama i tenkovima92 kada smo bili goloruki.Regionalizacija ili Zupanizacija nije centralizacija.
Ima druga opcija neka nam neovisni strani pravni eksperti naprave novi ustav koji ce biti po ugledu na bilo koju drugu demokratsku zemlju a koji ce obezbjediti jednaka prava i slobode za sve gradane i narode ,da omoguci mehanizme zastite nacionalni interesa , da je funkcionalan sa malo administracije ,omoguci stabilnu,funkcionalnu i uredenu pravnu zemlju sa kontinuitetom i mehanizmima zastite i zloupotrreba blokada i diskriminacije kao i
raspada koji mnogi prizeljkuju jos od 92 .
Ako se mi nemozemo dogovoriti kao sto su cinjenice,eto demokratski nudim neka nam drugi osmisle ovo gore navedeno ili ako neko ima bolje opste prihvatljive osnove ,bujrum.Na ove prijedloge znam tvoj odgovor ,necemo mi hocemo kako mi zelimo a to mnogo dobero znamo od ranije .Stvar je ko ce koga zahebati i BiH rasturiti a za to stvoriti uslove a to je federalno ili konfederalno uredenje BiH.
Problem je sto ti ne prihvtas BiH koa drzavu i zelis naciniti Federalno ustrojstvo kako bi se mogao legitimno izdbvojiti a sto sada nema taj genocitet pravo.U tome je kvaka sto ti nudis napunjeno oruzje da sami izvrsimo samoubistvo i jos ubjedujes nas da je to dobro za nas .
Hvala ,mi biramo izmedu dva zla ovo manje rahat patnju i duranje pa ko preostane do kraja
Last edited by Bosnolog on 20/09/2009 01:59, edited 1 time in total.
elSaik wrote:Mrsko mi čitati čitavu temu, ali s obzirom da je sad aktuelna, volio bih da mi neko od ovih koji zastupaju takvo stajalište, odgovori: zašto je ideja o regionalnoj BiH u kojoj bi postojao dom u Parlamentarnoj skupštini koji bi se zvao Dom regija, a u kojem bi iz svake regije u Dom biran jednak broj predstavnika sva tri naroda i ostalih, a pri čijem bi donošenju odluka za svaki prijedlog, da bi bio prihvaćen, morala glasati većina svakog naroda, ideja o unitarnoj BiH koja se "nameće iz Sarajeva", kako to vole reći mnogi članovi srpskih i hrvatskih stranaka?
Sama regionalizacija/federalizacija nije suština pitanja novog uređenja. Suština je u tome koje će ovlasti te jedinice imati. Moje je mišljenje da novi Ustav treba sadržavati odredbu da ni pod kojim uslovima nije moguće odvajanje jedne od regija iz države, a ovlasti mogu imati, što se mene tiče, i saveznih država u Njemačkoj.
Jedan od prihvatljivih modela koji bi mogao biti razmatran.
Bosnolog wrote:
Regionalizacija/Zupanizacija je decentralizacija.
RS je unitarna genocidna tvorevina ,znaci moze u genocitetu a ne nivou BiH biti unitarna i to dio nastao na genocidu ,koji nosi ime po jednom narodu i taj narod ne zeli regionalizaciju na drzavnom nivou vec federalizaciju ili konfederalizaciju, hajde ba imate li jos zelja do nove godiune.Mozda vam se i ostvare svi u jednoj drzavi.Sta veli Dodo da rasturimo Bih namah ,sto ici na federalizaciju pa cekati jos koju godinu.Ovako je odmah zagarantovana Srboslavija barem umanjena
Nema od te zelje nista ,valja krvavih gaca bjezati iz BiH a ista puna gudura ,nego rahad durat do posljednjeg koji ceka federalizaciju bih.
Sve ti to mozes meni pricati i svega toga sam ja svjestan...
ali
Za provodjenje bilo kakvog ustavnog uredjenja ti treba podrska srpskon naroda... a oni ce entitetskim glasanjem oboriti svaku odluku koja ide na stetu RS....
Njima nije stalo ni do unitarne ni do decentralizovane BiH .. oni su tu jer moraju i sve ono sto ide na ustrb RS-a oni nece prihvatiti
Kako lijepo pricas a genocidna tvorevina je unitarna ,centralizovana i diskriminirajuca tvorevina od svog naziva ,nastanka kao i svega sto ona predstavlja.Rahat patnja je bolja opcija po ko izdrzi nego ostvarenje zelja koje Dabic nije mogao postici ni haubicama i tenkovima92 kada smo bili goloruki.Regionalizacija ili Zupanizacija nije centralizacija.
Ima druga opcija neka nam neovisni strani pravni eksperti naprave novi ustav koji ce biti po ugledu na bilo koju drugu demokratsku zemlju a koji ce obezbjediti jednaka prava i slobode za sve gradane i narode ,da omoguci mehanizme zastite nacionalni interesa , da je funkcionalan sa malo administracije ,omoguci stabilnu,funkcionalnu i uredenu pravnu zemlju sa kontinuitetom i mehanizmima zastite i zloupotrreba blokada i diskriminacije kao i
raspada koji mnogi prizeljkuju jos od 92 .
Ako se mi nemozemo dogovoriti kao sto su cinjenice,eto demokratski nudim neka nam drugi osmisle ovo gore navedeno ili ako neko ima bolje opste prihvatljive osnove ,bujrum.Na ove prijedloge znam tvoj odgovor ,necemo mi hocemo kako mi zelimo a to mnogo dobero znamo od ranije .Stvar je ko ce koga zahebati i BiH rasturiti a za to stvoriti uslove a to je federalno ili konfederalno uredenje BiH.
Problem je sto ti ne prihvtas BiH koa drzavu i zelis naciniti Federalno ustrojstvo kako bi se mogao legitimno izdbvojiti a sto sada nema taj genocitet pravo.U tome je kvaka sto ti nudis napunjeno oruzje da sami izvrsimo samoubistvo i jos ubjedujes nas da je to dobro za nas .
Hvala Ljubane ,mi biramo izmedu dva zla ovo manje rahat patnju i duranje pa ko preostane do kraja
Bosnolog wrote:Pardon ,da mislio sam na tvoj post.
Ok
Ja nisam Ljuban ja sam Edin
POgresno si protumacio moje pisanje
Moze li se ijedan amandman ili citav ustav donijeti bez saglasnosti poslanika iz RS.a?
Postoji li volja kod medjunarodne zajednice da ukine RS?
I na jedno i na drugo odgovor je NE
Oni da su zeljeli multietnicku drzavu nebi protjerivali bosnjake i hrvate sa tog teritorija
oni da danas zele takvu drzavu nebi opstruirali povratak...
ono sto srbima ide na ruku a nama na stetu je zamor medjunarodne zajednice upravo zbog toga
sto nijedan politicki lider od tri naroda nema viziju za zajednicku buducnost niti mu treba
dok ga bira biracko tijelo koje se lozi na nacionalisticku pricu... od ukidanja entiteta, otcjepljenja, stvaranja novih, raznoraznih ugrozenosti itd...
Bosnolog wrote:Pardon ,da mislio sam na tvoj post.
Ok
Ja nisam Ljuban ja sam Edin
POgresno si protumacio moje pisanje
Moze li se ijedan amandman ili citav ustav donijeti bez saglasnosti poslanika iz RS.a?
Postoji li volja kod medjunarodne zajednice da ukine RS?
I na jedno i na drugo odgovor je NE
Oni da su zeljeli multietnicku drzavu nebi protjerivali bosnjake i hrvate sa tog teritorija
oni da danas zele takvu drzavu nebi opstruirali povratak...
ono sto srbima ide na ruku a nama na stetu je zamor medjunarodne zajednice upravo zbog toga
sto nijedan politicki lider od tri naroda nema viziju za zajednicku buducnost niti mu treba
dok ga bira biracko tijelo koje se lozi na nacionalisticku pricu... od ukidanja entiteta, otcjepljenja, stvaranja novih, raznoraznih ugrozenosti itd...
I sto sad Edine treba pristati na ucjene genocidne tvorevine zato sto idu na zamor MZ i njen odlazak,pa sto neka MZ ide i ostavi nas da sami rijesimo nasu sudbinu. Zasto nam ne ide na ruku zamor ili odlazak MZ ?Zbog onog sto ce biti poslije pa neka bude .Ti bi da prihvatimo sada u miru ono sto nam nisu mogli nametnuti u ratu kada smo bili goloruki .Ti pravdas stvaranje genocidne tvorevine jer Srbi nece da zive u BiH,za koga ti radis EDINE ????:-) .Neshvatljivo sto iznosis pa covjece mi smo u 21 vijeku alo nije prvobitna torovska zajednica ,koncept na kome se zasniva civilizacija,tolerancije razlike nacija,rasa,vjera i kultura u odnosu na barbarizam i zlocinacku ucjenu po tebi je legitimno prihvatiti ultimativne stavove iz te genocidno zlocinacke tvorevine.
Ja ne vjerujem da si ti Edin.Mada mi to u stvari nije ni bitno ko si vec sto zastupas .
Podilazenje velikosrbia Bih nece donijeti nista dobro.Kakve ti argumente imas o samoj unitarnoj i diskriminiranoj RS-j
Kada precesto cujem kako "Srbi nece prihvatiti" i ja se upitam da li je tu na stvari odraz osjecaja nemoci, frustriranosti zbog situacije ili je rijec o necemu puno dubljem. Mozda osobe koje cesto potezu ovaj argument nesvjesno bjeze od istine da one same ne zele ili nisu spremne za dogovor, te traze izgovor u drugima, ovaj put u odbijanju srpske strane. Upitam se sa koliko su Srba te osobe osobno govorile da mogu s tolikom sigurnoscu tvrditi da je sve unaprijed izgubljeno, jer nema podrske pregovorima sa srpske strane.
Kao sto rekoh, oni koji najglasnije vicu, dobiju rijec. No, time se zanemaruje tzv. tiha manjina koja ne vice puno, ali se pita jednako kao i oni koji ne prestaju govoriti unatoc cinjenici da nemaju nista pametno, niti sta novo reci.
Osim toga, toliko puta cujem jos jednu formulaciju da "treba doci MZ (ili vec neko drugi) i nametnuti nam rjesenje". Ne znam da li se time zeli izbjeci odgovornost ili je to tek konformizam, jer zasto bi mi sami, ako vec imamo nekoga ko bi to za nas odlucio?
Takodjer, cesto se pominju "svjetski i EU standardi". Muadib-ov prijedlog se na njih i oslanja sa svim idejama koje svjetska i europska zajednica imaju u svojim ustavima.
Dakle, zasto bi mi cekali da nam neko "donese na noge" ono sto mi imamo priliku ovdje na kulturan i civiliziran nacin dogovoriti? A ako se sami proglasimo nesposobnima, zasto se onda bunimo kada nas sukladno tome i tretiraju?
viva_castro wrote:Jedno je sigurno, ne može pod tim nazivom: Autonomne regije.
Al apsulutno ne može.
Dobro rekao si da ne može, i to apsolutno odbio, ali da vidimo tvoje rješenje, organizacije srednjeg nivoa vlasti?
Rekao sam da taj naziv apsulutno ne može jer malograđanska, neobrazovana populacija, koja čini većinu u ovj zemljici, niti zna šta znači autonomije niti će to naučiti. Nikada to ne bi prošlo kraj bošnjaka, ali napraviti regije koje su suštinski autonomne, ali ih nazvati drugačije, to je već prihvatljivo. Bošnjaci u suštini traže samo sigurnost od komadanja BiH, za ostalo ih boli...
A što se tiče mog prijedloga, mislim da sam ga ukratko elaborirao na početku ove teme - PRESKOČITI SREDNJI NIVO VLASTI ILI GA EVENTUALNO SASVIM MARGINALIZIRATI. SVE OVLASTI KOJE BI IŠLE NA SREDNJI PREBACITI NA OPĆINSKI NIVO VLASTI.
Piše tamo i zašto i kako. Srednji nivo vlasti je u BiH najbolje da ne postoji, jer baš kao što se Srbi i Hrvati osjećaju manjinom i ugroženim kada bi BiH bila centralizovana. Tako bi se svi oni koji nisu u većini osjećali u tim malim centralizovanim regijama. Tako da...nosi ga, pokazalo se i ranije da funkcionišemo bez tog nivoa.
I sto sad Edine treba pristati na ucjene genocidne tvorevine zato sto idu na zamor MZ i njen odlazak,pa sto neka MZ ide i ostavi nas da sami rijesimo nasu sudbinu. Zasto nam ne ide na ruku zamor ili odlazak MZ ?Zbog onog sto ce biti poslije pa neka bude .Ti bi da prihvatimo sada u miru ono sto nam nisu mogli nametnuti u ratu kada smo bili goloruki .Ti pravdas stvaranje genocidne tvorevine jer Srbi nece da zive u BiH,za koga ti radis EDINE ????:-) .Neshvatljivo sto iznosis pa covjece mi smo u 21 vijeku alo nije prvobitna torovska zajednica ,koncept na kome se zasniva civilizacija,tolerancije razlike nacija,rasa,vjera i kultura u odnosu na barbarizam i zlocinacku ucjenu po tebi je legitimno prihvatiti ultimativne stavove iz te genocidno zlocinacke tvorevine.
Ja ne vjerujem da si ti Edin.Mada mi to u stvari nije ni bitno ko si vec sto zastupas .
Podilazenje velikosrbia Bih nece donijeti nista dobro.Kakve ti argumente imas o samoj unitarnoj i diskriminiranoj RS-j
Ja ne pravdam stvaranje genocidne tvorevine...
Nastanak genocidne tvorevine je opravdao onaj ko je potpisao dejton i oni koji su ga natjerali da potpise
Nastanak genocidne tvorevine je opravdao svako onaj koji nece tamo da se vrati i onaj koji mu onemogucava da se vrati
Nastanak genocidne tvorevine je opravdao onaj koje potpisao da Srebrenica bude dio RS.a
Ti kazes da je ovo 21 vijek i da nije prvobitna torovska zajednica ...hmm dobro
a jel u spaniji prvobitna torovska zajednica pa baskijci i katalonci zele svoj tor?
zasto se izlazilo iz jugoslavije ako ne zelimo torovske podjele?
kosovo, crna gora, quebec itd.. jesu li oni u torovskoj zajednici
jednostavno srbi i rhvati zele svoj tor
bosnjaci zele zajednicku drzavu al da bude uredjena kako oni zele
Podilazenje velikosrbia Bih nece donijeti nista dobro.Kakve ti argumente imas o samoj unitarnoj i diskriminiranoj RS-j[/quote]
Nastanak genocidne tvorevine je opravdao onaj ko je potpisao dejton i oni koji su ga natjerali da potpise
Nastanak genocidne tvorevine je opravdao svako onaj koji nece tamo da se vrati i onaj koji mu onemogucava da se vrati
Nastanak genocidne tvorevine je opravdao onaj koje potpisao da Srebrenica bude dio RS.a
a jel u spaniji prvobitna torovska zajednica pa baskijci i katalonci zele svoj tor?
bosnjaci zele zajednicku drzavu al da bude uredjena kako oni zele[/quote]
u principu i oni žele svoj tor, samo bi da je malo veći, po mogućnosti cijela bih.
bosnjaci zele zajednicku drzavu al da bude uredjena kako oni zele[/quote]
u principu i oni žele svoj tor, samo bi da je malo veći, po mogućnosti cijela bih.[/quote]
toje veliki problem u postizanju kompromisa, kada bi prestali da lazu i rekli hocemo vise teritorija mozda bi se nesta i izdogovaralo.
u principu i oni žele svoj tor, samo bi da je malo veći, po mogućnosti cijela bih.[/quote]
toje veliki problem u postizanju kompromisa, kada bi prestali da lazu i rekli hocemo vise teritorija mozda bi se nesta i izdogovaralo.[/quote]
u principu i oni žele svoj tor, samo bi da je malo veći, po mogućnosti cijela bih.
toje veliki problem u postizanju kompromisa, kada bi prestali da lazu i rekli hocemo vise teritorija mozda bi se nesta i izdogovaralo.[/quote]
Kada bi oni znali sta hoce ... rekli bi:D[/quote]
Dobro je da mi znamo sto vi zelite ,isto ono sto niste uspjeli 92-95 danas bi isto samo malo perfidnije u rukavicama ,jedni da se legalizuje genocitet/federalizacijom BiH a drugi da im isti pomognu da uskrsne novi blentitet /etnotitet kako bi bratski ojacali prvog ono kako bijese po dogovoru iz Karadordeva
Ja znam sto zelim kao i mnogi drugi BH domoljubi, BiH od Une do Drine i od Save do Mora,ocito zbog ovog neki imaju dusevne tegobe ali eto i to ce se nekako podnijeti i izdurati.Svaki novi dan potvrdzuje da je BiH tu gdje je bila sve ove godine , uzalud vam trud BH rusitelji.Mi smo jako saburli i strpljivi a vrijeme ce uciniti svoje da i ovi koji pravdaju genocidni vilajet poput @hadzofielda koji veli da je Edin a ja sam slucajno pogodio da nije i da on i Osa imaju iste ciljeve pa cak su iz iztog etno tora 100% i zastupaju istu ideologiju!
Bosnolog wrote:Mi smo jako saburli i strpljivi a vrijeme ce uciniti svoje
U BiH su saburli i strpljivi jedino djeca političara koji su na vlasti kojima ovakvo stanje odgovara, tzv. guzonjini sinovi. Kad bi bilo reda ne bi mogli daleko.
Ovako su face, imaju čak i svoj vlastiti komp i vezu na internet.
Dobro je da mi znamo sto vi zelite ,isto ono sto niste uspjeli 92-95 danas bi isto samo malo perfidnije u rukavicama ,jedni da se legalizuje genocitet/federalizacijom BiH a drugi da im isti pomognu da uskrsne novi blentitet /etnotitet kako bi bratski ojacali prvog ono kako bijese po dogovoru iz Karadordeva
Ja znam sto zelim kao i mnogi drugi BH domoljubi, BiH od Une do Drine i od Save do Mora,ocito zbog ovog neki imaju dusevne tegobe ali eto i to ce se nekako podnijeti i izdurati.Svaki novi dan potvrdzuje da je BiH tu gdje je bila sve ove godine , uzalud vam trud BH rusitelji.Mi smo jako saburli i strpljivi a vrijeme ce uciniti svoje da i ovi koji pravdaju genocidni vilajet poput @hadzofielda koji veli da je Edin a ja sam slucajno pogodio da nije i da on i Osa imaju iste ciljeve pa cak su iz iztog etno tora 100% i zastupaju istu ideologiju!
Genocitet se legalizovao i daytonu...
Vidim da ti imas strah od bosnjacke drzave... da ti mozda ne radis za srbe i hrvate?
ja ne pravdam postojanje RS-a opravdao ga je onaj u dejtonu
i kako si ti pogodio da ja nisam Edin? bas si lud jarane
Ako nismo za torove
zasto smo onda izasli iz jugoslavije??
hrvatska, srbija, BiH, crna gora... pricamo skoro istim jezikom.. imamo skoro istu kulturu.. istu historiju
zasto nam je trebalo stvaranje torova?
zasto tor treba baskijcima, kataloncima, kosovarima??
hadzofield wrote:Ako nismo za torove
hrvatska, srbija, BiH, crna gora... pricamo skoro istim jezikom.. imamo skoro istu kulturu.. istu historiju
ma i on je za tor, samo tor ispao zerka manji nego se planiralo, to je problem.
Mi u BiH nismo imali mnogo izbora jedan je ostati u Srboslaviji /YU bez Hrvatske ,Slovenije,Makedonije pa i Mrkogorci odose na kraju,valjda razrooko oko progledalo a tek zelja ugnjetavanih Kosovara za fugare od njegovog otimanja nakon Balkanskih ratova kada ga Serbija ote/
O kakvoj Jugoslaviji ti pricas ?,o onoj kakvu je zelio Zloba Milosevic ,Zlobica Cosic ,Vuk Crni Draskovic, Vojvoda Sele i ostali SANU fireri, do Kavlobaga ,Kavlovitice
Hadzofield pomoz bog junace slabo si maskiran ponekad te odaju finese.Budi oprezniji ,a ovim postom se demaskira skroz, hegi ga!
Mi u BiH nismo imali mnogo izbora jedan je ostati u Srboslaviji /YU bez Hrvatske ,Slovenije,Makedonije pa i Mrkogorci odose na kraju,valjda razrooko oko progledalo a tek zelja ugnjetavanih Kosovara za fugare od njegovog otimanja nakon Balkanskih ratova kada ga Serbija ote/
O kakvoj Jugoslaviji ti pricas ?,o onoj kakvu je zelio Zloba Milosevic ,Zlobica Cosic ,Vuk Crni Draskovic, Vojvoda Sele i ostali SANU fireri, do Kavlobaga ,Kavlovitice Hadzofield pomoz bog junace slabo si maskiran ponekad te odaju finese.Budi oprezniji ,a ovim postom se demaskira skroz, hegi ga!
Ja ovo tebi nikad ne bih rekao
P shvatas li ti da srbi i hrvati nece BiH kakvu je zelio Alija, Haris?
Bosnjacka politika sve vise lici na srpsku iz predratnog vremena i to ce nam se na kraju obiti o glavu
Da se najprije osvrnem na relaciju opcine-srednji nivo vlasti.
Bilo je prijedloga da se srednji nivo sasvim ukine. Iz iskustva vecine zemalja zapadnih demokracija pokazalo se da je taj nivo "nuzno zlo", te da je neophodan, jer opcine nemaju ni resurse ni kapacitet da rijese neke ozbiljne situacije, kao sto su npr.epidemije, poplave itd.
I ja za to da se problem rijesava tamo gdje je i nastao, ali to nije uvijek moguce. Da bismo, recimo, sprijecili nastanak epidemije, npr. sada aktualne svinjske gripe, ako bi to rijesavali na nivou opcina, a bez srednjeg nivoa, bilo bi opasnih zamki upadanja u komplikacije. Morali bi se svi doktori iz svih opcina javljati sa najnizeg na najvisi nivo vlasti pa preuzeti set instrukcija, opremu,lijekove itd., te se onda vracati natrag na svoj nivo da poduzmu odgovarajuce korake. Koliki je to samo gubitak vremena u situaciji u kojoj je to nedopustivo? Osim toga, zdravstvo bi morali biti organizirati poput vojske da bi to radilo, a odrzavanje u pripravnosti takve glomazne organizacije je bespotrebno prekomplicirano i skupo, te, sto je u slucaju epidemije kljucno, usporava vrijeme reakcije.
Za to je srednji nivo vlasti tu. U takvim slucajevima on preuzima situaciju i koordinira opcinski nivo.
Slicna situacija je i sa velikim poplavama, kao recimo izlijevanje Dunava, koje je u zadnjih par godina pogodilo nekoliko EU zemalja. Mogao je srednji nivo vlasti to i bolje rijesiti, ali da ga nije bilo nikako, poslijedice bi bile daleko ozbiljnije.
I jos nesto. Kad smo kod opcinskog nivoa vlasti, sjetimo se samo "Srboslavije" prije raspada, koja je u gotovo svakoj opcini, pa cak i na jos nizim nivoima u Mjesnim Zajednicama, imala po jednog politicki podobnog Srbina. Nismo li se protiv nametanja, bilo direktno, bilo "na mala vrata" i borili?
Imajuci u vidu da se svi jos sjecamo toga, kako bi sad iz ove post-ratne perspektive zvucao prijedlog ukidanja srednjeg nivoa vlasti? Postoji mogucnost da bi se time stvorio privid da se priziva opet slican scenario, nebitno da li sa istim ili sa drugim predznakom. Nije li to pametno u startu sasijeci?
Dalje, rasprave da li ovu temu prati Edin ili Ljuban su usitinu toliko bitne da ne mozemo nastaviti dok to ne razrijesimo, ili? Nije li bitnije da i jedan i drugi budu pokriveni rijesenjem ustava koje svim gradjanima nase zemlje garantira ravnopravnost, a onemogucava da bilo koji narod sprijecava ostvarenje svojih prava drugome i ugrozava ga? Mozemo li se vratiti na konstruktivan i civiliziran dijalog naTEMU?
Bosnolog wrote:Mi smo jako saburli i strpljivi a vrijeme ce uciniti svoje
U BiH su saburli i strpljivi jedino djeca političara koji su na vlasti kojima ovakvo stanje odgovara, tzv. guzonjini sinovi. Kad bi bilo reda ne bi mogli daleko.
Ovako su face, imaju čak i svoj vlastiti komp i vezu na internet.
Jesam li pogodio?
Jes Djipalo, vidis svi mi koji neadamo da BiH dobije konture po zamisli Cvetkovic -Macek/Zlobo-Frncek/-Boban-Dabic, smo u tvojim ocima babini sinovi tzv guzonjini sinovi ali eto sto bi ti bio rahat da ih nema.Kada sam rekao da smo saburli i strpljivi , mislio sam da ce vrijeme uciniti svoje na jacanju BiH ,vi ste nemocni da je rasturite i uredite tako da joj buducnost bude jos manje izvijesna onako hinjski polaitno,ali je sve manje mulja i prasine za bacanje u oci a mi svoje oci prilagodili na sve pustinjske prasine i vidimo i u takvim uslovima cijelu BiH Danas je je drugi vakat a ne onaj iz 92 kada su se zelje i planovi iz Karadordeva imale mnogo realnije sanse da budu realizovane .
Da bi to realizovali danas ,treba prevesti naivne i zedne preko vode a potom navuci BiH u omcu Etno torizacije i federal rasturacije po tvojoj zelji i zelji onih koji su mnogo perhidnije kolali naokolo pa se otkrili samo si ti sa one druge strane naspram hadzifildove
Sabur/strpljenje/ je pozitivna vrlina a i dobro dode ponekad a znamo kome se zuri da se ulovi dok je voda mutna i dok jos ima mulja kojeg sve vise rijeka nosi i manje se muti ista .Izbistrit ce se i nasa BiH od raznih mutnih tipova koji ce na kraju shvatiti da od Karadordeva nema nista.
Ostalo nam i je i pitanje finasiranja razlicitih nivoa vlasti. U prijedlogu je izneseno slijedece rijesenje, koje je motivirano podsticanjem razvoja dinamicne ekonomije kroz stvaranje poslova, a time i podizanjem prosjecnog zivotnog standarda jednako svih gradjana zemlje:
Opcinski nivo Finansirao bi se iz poreza na nekretnine.
Normalno, sto opcina bolje stoji, ubirace i vece poreze, sto se vise drzi planova urbane gradnje, manje ce trositi na bespotrebne popravke vodovoda, kanalizacije, strujne mreze itd.
Srednji nivo (entitetski, kantonalni, regionalni....kako se vec nazove po dogovoru) Finansirao bi se od poreza na prihode gradjana entiteta.
Time bi itekako imao interesa da podstice stvaranje poslova raznim mjerama, zar ne? Sto gradjani bolje stoje, ubirao bi veci porez, a time mogao i vracati vise natrag u ulaganja u poslove, skolstvo, zdravstvo, penzioni fond itd.
"Federalni" nivo (tj, najvisi nivo vlasti,ovdje samo pod radnim naslovom "Federalni") Finansirao bi se iz poreza na promet, poreza na proizvodnu aktivnost i carina.
Sto je veci promet proizvodnje i razmjene usluga, te uvozno-izvozna aktivnost, to bi drzava imala vise sredstava u budzetu s kojima bi omogucavala stabilan razvoj i rast privrede. Znaci, i ovom nivou vlasti je u interesu da sto bolje podstice ekonomski razvoj cijele zemlje.
Ovo je samo kostur prijedloga koji treba razraditi. Da cujem vas?