Prijedlog Administrativne podjele BiH!

mire - ložač

#101 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by mire - ložač »

Administrativna podjela BiH je neupitan pojam, da smo birali normalne ljude :?

No ono što je izraženo na političkoj sceni ne upućuje ni izdaleka na razmišljanje o takvoj opciji, što je paradoks BiH elite, koja kao navodno predstavlja narod.

Ideja vodilja "probosanskih" lidera je vezana za novac i profitiranje a ne obavljanje javne dužnosti.

Administrativne linije u BiH su osnov sa kojeg možemo očekivati da se nastavi napad na samu ideju države, jer se sve opstruira, blokira ( koliko zakona je doneseno na državnom nivou od kako je Špira u VM-u a koliko na entitetskom nivou).

Ideja RBiH jeste moguća i kao takva mora biti polazna osnova za jačanje države, a kao kompromisno rješenje Administrativna podjela ( regionalizacija - kantoni...... sa preciznim zakonskim i ustavnim ograničenjima) daje dovoljno prostora za manevar na svim ostalim pitanjima ( policija, vojska, zdravstvo, obrazovanje .....).

Međutim, nacionalisti nas "predstavljaju" dragi moji i to je fakat, kao i da će tražiti da se definiše ko će koju fotelju držati u rotaciji koliko dugo, jer nikome od njih ne godi ovakva predstava obzirom da ne bi u njoj bili ni statisti.

Da završim, Dodik trenutno suvereno vlada sa 50% BiH a ostatak drži blokiran da bi mlatio pare na osnovu takve moći i taj nema šanse da bez uvrtanja ruke prihvati razmatranje oduzimanja takve moći.
Real Khan

#102 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Real Khan »

mire - ložač wrote:Administrativna podjela BiH je neupitan pojam, da smo birali normalne ljude :?

No ono što je izraženo na političkoj sceni ne upućuje ni izdaleka na razmišljanje o takvoj opciji, što je paradoks BiH elite, koja kao navodno predstavlja narod.

Ideja vodilja "probosanskih" lidera je vezana za novac i profitiranje a ne obavljanje javne dužnosti.

Administrativne linije u BiH su osnov sa kojeg možemo očekivati da se nastavi napad na samu ideju države, jer se sve opstruira, blokira ( koliko zakona je doneseno na državnom nivou od kako je Špira u VM-u a koliko na entitetskom nivou).

Ideja RBiH jeste moguća i kao takva mora biti polazna osnova za jačanje države, a kao kompromisno rješenje Administrativna podjela ( regionalizacija - kantoni...... sa preciznim zakonskim i ustavnim ograničenjima) daje dovoljno prostora za manevar na svim ostalim pitanjima ( policija, vojska, zdravstvo, obrazovanje .....).

Međutim, nacionalisti nas "predstavljaju" dragi moji i to je fakat, kao i da će tražiti da se definiše ko će koju fotelju držati u rotaciji koliko dugo, jer nikome od njih ne godi ovakva predstava obzirom da ne bi u njoj bili ni statisti.

Da završim, Dodik trenutno suvereno vlada sa 50% BiH a ostatak drži blokiran da bi mlatio pare na osnovu takve moći i taj nema šanse da bez uvrtanja ruke prihvati razmatranje oduzimanja takve moći.
:thumbup: Ovo je zrelo razmišljanje... Apsolutno se slažem sa konstatacijama koje sam stavio u crveni font.
tranquil

#103 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by tranquil »

belfy wrote:
tranquil wrote:
belfy wrote:hm, oces reci da se bez jasne vizije moze ista? pa kako ces pregovarati ako ne znas minimum svojih zahtijeva, optimum koji zelis i maksimum koji ces traziti? to sve zajedno cini jedan cilj, a zajedno sa generalnim planom kako do toga doci cini jasnu viziju.
Nisam nikad rekao ništa slično. Moj stav je da se bez OSTVARIVE jasne vizije ne može ništa. Izneseni plan definitivno nij "minimum zahtjeva", nego samo lijepe želje.
rekao si ovo:
tranquil wrote:"Jasna vizija" je neostvariva i sa njom se sigurno ne može naprijed.
tranquil, upravo zanemarujes kako doci do ostvarivog. ne mozes krenuti od kraja. ostvariva vizija je ona oko koje se pregovara, pogotovo u nasem slucaju, a da bi se usaglasavao oko bilo cega trebaju biti poznate polazne tacke pregovaraca. ja, koliko znam, ta polazna tacka kod nas ne postoji i mislim da bi bilo dobro kada bi ovako izgledala. cak mislim da bi ovo bilo bolje postaviti kao optimum, a ne kao maksimum, tako da odstupanja u pregovaranju imaju manje devijacija. uostalom, kako to vec i sama poslovica kaze> "Ako stremis visoko stremi prema mjesecu, jer cak i ako promasis bit ces medju zvijezdama."
Kada sam rekao ono što sam izdvojio, mislio sam na konkretni prijedlog o kojem raspravljamo na ovoj temi, dakle o ovoj administrativnoj podjeli. Nisam se precizno izrazio. Stavio sam pod navodnike zato što to ne smatram niti jasnom niti realnom vizijom, ustvari više je fatamorgana nego vizija.

Dakle, jasna vizija je potrebna, a potrebno je da bude ostvariva da bi uopće mogli da pričamo o njoj. Ovaj prijedlog to nije. Ona izreka o mjesecu i zvijezdama je simpatična, ali fulanje mjeseca u našem slučaju je 100.000 mrtvih. Nećete sebi da priznate da, bez obzira što je RS nastala na nepravdi i genocidu, nažalost ostaje da postoji jer je hoće većina ljudi tamo i to se neće izmijeniti još jako dugo vremena, osim ako ne dođe do novog krvoprolića jer - pogledajmo istini u oči - to je jedini način da se ovdje crtaju nove karte.

Ja u tome neću da učestvujem, ne zato što gluho bilo volim RS nego zato što je, citiraću prvog predsjednika "i loš mir gori od bilo kojeg rata" i zato što mi je zlo kada pomislim koliko će ljudi izginuti da se na karti ove zemlje iscrtaju neke nove linije koje opet neće odgovarati svima i onda će opet nastati sjeme za novi ciklus nasilja. Rata se sjećam i preživio sam ga ovdje i ko ga hoće opet, nek mu u kući bude. Vi crtajte svoje karte, ali ako stvarno mislite da te stvari bez obzira koliko primamljivo izgledale možete ostvariti mirnim putem, onda ili ste vi najveće naivčine na svijetu, ili meni nije jasna vizija kako mislite da to ostvarite, pa molim da mi objasnite.
Frankyee

#104 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Frankyee »

Trenutna situacija vodi definitivnoj podjeli i odvajanju RS. Dodik odlicno radi posao za svoje vladare iz Srbije. RS sve vise afirmise svoje drzavne kapacitete i kako je Dodik na vlasti drzava BiH sve brze odumire. To naravno uz pomoc izdajice Harisa SIlajdzica.

U EU ce uci RS preko svojih "specijalnih veza" sa Srbijomj jer svi iz RS ce da uzmu pasos Srbije. Federacija se raspada na dva dijela a onaj dio sa vecinskim Hrvatima preko Hrvatske ulazi u EU. Ostatak Bih nastavlja da opstaje kao rezervat, pod kontrolom OHRa ili slicne institucije. Bosnjaci se rastapaju a Srbija ekonomski preuzima dominaciju na prostoru Bih osim Hrvatskog dijela.

Predlozena podjela na ovoj temi nije realna opcija.

Haris gubi izbore ali ulazi u vlast (ponovo) jer ga SNSD podrzava.

Haris Silajdzic = Fikret Abdic
belfy

#105 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by belfy »

tranquil, nije bas da se slazem sa ovim tvojim recenim, ali nije ni da se ne slazem. svima je dovoljno jasno da je rs poprilicno teska stvar za rijesiti. ne bih rekao nemoguce, jer nista nije nemoguce. pri ovom mislim bez krvoprolica i bez novih sukoba. tacno je da je do sada iscrtavanje novih linija po geografskim atlasima uvijek praceno crvenom bojom, ali evo kosovo prodje bez toga. crna gora isto tako. dakle nekada se moze, ali kad se dvoje (troje) sloze. tacno da je kod nas ta trostruka varijabla cesto kamen spoticanja, ali cinjenica je i da su nam politicari poprilicne trube. vecinski ljudi labilnog karaktera, ali itekako podobni i poslusni, ali nazalost, cak ni vodje im nisu drugacije pa je tesko da ce sa njima doci do pomaka. no, novi izbori - nova nafaka. a i valjda i vladajuca struktura tezi kraju radnog vijeka i smrti. pa kad-tad ce morati doci do promjena. a s vremenom ce pametni morati isplivati prosto iz logicnog razloga - jer su pametniji. kada takvi dodju onda ce i promjene ici nabolje. u svakom slucaju, mnogo je toga sto se moze promijeniti i sto ce se mijenjati. meni je samo cudno kad neko kaze da je nesto nemoguce, pogotovo kad je politika u pitanju.
no, moram reci da ni sam ne tezim previse nekom crtanju granica ni slicnim stvarima, ali ova karta mi se svidjela zato sto zaista predstavlja ekonomske regije koje bi mogle imati samoupravu do krajnjih granica, a uz to tih regija nije puno. ako tome dodamo da bi izbio dobar dio administracije, a onaj manji koji ostane lakse kontrolisao nigdje kraja sreci. dakle samo sam izrazio svoje misljenje, a ne upirao da treba prekrajati, precrtavati niti bilo sta slicno.
moram takodjer priznati da mi je nevjerovatna kolicina pesimizma koju ti ispoljavas. ako ni ti ni ja, ni ostali ovdje ne vidimo sada nacin da se do toga dodje ne mora da znaci da ne postoji neko pametniji. jer ipak je malo prepotentno reci da su ili svi naivcine ili ti najpametniji...
tranquil

#106 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by tranquil »

belfy wrote:tranquil, nije bas da se slazem sa ovim tvojim recenim, ali nije ni da se ne slazem. svima je dovoljno jasno da je rs poprilicno teska stvar za rijesiti. ne bih rekao nemoguce, jer nista nije nemoguce. pri ovom mislim bez krvoprolica i bez novih sukoba. tacno je da je do sada iscrtavanje novih linija po geografskim atlasima uvijek praceno crvenom bojom, ali evo kosovo prodje bez toga. crna gora isto tako. dakle nekada se moze, ali kad se dvoje (troje) sloze. tacno da je kod nas ta trostruka varijabla cesto kamen spoticanja, ali cinjenica je i da su nam politicari poprilicne trube. vecinski ljudi labilnog karaktera, ali itekako podobni i poslusni, ali nazalost, cak ni vodje im nisu drugacije pa je tesko da ce sa njima doci do pomaka. no, novi izbori - nova nafaka. a i valjda i vladajuca struktura tezi kraju radnog vijeka i smrti. pa kad-tad ce morati doci do promjena. a s vremenom ce pametni morati isplivati prosto iz logicnog razloga - jer su pametniji. kada takvi dodju onda ce i promjene ici nabolje. u svakom slucaju, mnogo je toga sto se moze promijeniti i sto ce se mijenjati. meni je samo cudno kad neko kaze da je nesto nemoguce, pogotovo kad je politika u pitanju.
no, moram reci da ni sam ne tezim previse nekom crtanju granica ni slicnim stvarima, ali ova karta mi se svidjela zato sto zaista predstavlja ekonomske regije koje bi mogle imati samoupravu do krajnjih granica, a uz to tih regija nije puno. ako tome dodamo da bi izbio dobar dio administracije, a onaj manji koji ostane lakse kontrolisao nigdje kraja sreci. dakle samo sam izrazio svoje misljenje, a ne upirao da treba prekrajati, precrtavati niti bilo sta slicno.
moram takodjer priznati da mi je nevjerovatna kolicina pesimizma koju ti ispoljavas. ako ni ti ni ja, ni ostali ovdje ne vidimo sada nacin da se do toga dodje ne mora da znaci da ne postoji neko pametniji. jer ipak je malo prepotentno reci da su ili svi naivcine ili ti najpametniji...
Pesimista inače nisam, ako za ovu kartu kažem "nema ništa od ovoga" to ne znači da tako dočekujem svaki prijedlog, samo ove stvari na koje se svijet voli zalijepiti jer su lijepe stvari a ništa od ovoga se ne može ostvariti tako da je to obični trošak vremena i truda.

Ne mislim ni da sam najpametniji, samo molim da mi neko objasni kako konkretno ovu kartu ostvariti mirnim putem. Bez "dogovorićemo se", "kad se troje slože" - pogledajte ljudi, jesenas se pričalo o novom ratu - ko da se dogovori, ko da se složi ?

Bojim se da smo na duži rok (osim u slučaju rata naravno) zaglavili sa trenutnim rješenjem i posao nam treba biti kako napraviti bolje u datoj situaciji, mijenjati korak po korak, bez obzira koliko to dugo i bolno trajalo. Instant rješenja su primamljiva ali služe samo za mazanje očiju pre izbore, i nisu realna podloga za prave promjene.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#107 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by PipiDugaDevetka »

Slažem se sa svim postovima @RealKhana.
dingosp0

#108 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by dingosp0 »

vrati temu iz mrtvih :D nakon 5 godina :-D
El_comadante

#109 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by El_comadante »

s obzirom da je trenutno aktuelna administrativna podjela federacije, a vjerujem u skorije vrijeme i cijele BiH, ja bih recimo spoji Sarajevski kanton sa goraždanskim, ZHK sa Livanjskim i eventualno posavski sa tuzlanskim ostalo je teško s obzirom na političku situaciju. a ukinuo bih i par opštian a to tijetko ko spominje. prija rata smo imali 114 opština sada 134. ovim preustrojem bi ukinu par opština. npr. u goraždanskom kantonu imaju tri opštine ja bih napravio jednu i to tako da bih jedu od postoječi priključio općini Goražde a drugu općini Trnovo a da se još koja opština "uništiti". a i ovaj prjedlog o prenosu nekih nadležnosti sa kantona na federaciju je isto tako dobro rješenje.
cyprus

#110 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by cyprus »

El_comadante wrote:...prija rata smo imali 114 opština...
109
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#111 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by PipiDugaDevetka »

dingosp0 wrote:vrati temu iz mrtvih :D nakon 5 godina :-D
Po mom mišljenju je postala, ponovno aktuelna,...naročito diskusije @RealKhana.
El_comadante

#112 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
109
pa eto još jedna činjenica koja govori da treba smanjiti broj opština barem na prijeratni ako ne i ispod ili oko 100 opština. samo na područiju Sarajeva prije rata je bilo 10 opština a danas ih je 15. u KS 9 i u Istočnom Sarajevu 6.
yugi

#113 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by yugi »

Svjedoci smo da HDZ u zadnje vrijeme organizuje tribine kojima je cilj upoznavanje "hrvatskog puka" sa eventualnim preustrojem što se na neki način može okarakterisati i javnom raspravom i to je po meni ok stvar.Ono što meni nije prihvatljivo je to da je ta javna rasprava izostala u slučaju "ostatka puka"i valjda bi bilo sasvim razumno da i svi oni koji ne pripadaju hrvatskom korpusu imaju mogućnost da na javnim raspravama iznesu svoje stavove!
Naravno da je svakom normalnom u BiH jasno da ovo frankeštajnovsko uređenje kako Federracije tako i same BiH naprosto ne može opstati jer predstavlja takav finansijski teret kakav ne bi mogle podnijeti ni puno razvijenije ekonomije od naše.
Ne postoji naprosto niti jedan jedini argument izuzev nezaježljivih apetita naših političara da svoje zadnje trapove smještaju u funkcionersje fotelje po kantonima, koji bi išao u prilog opstanku kantona.Priča o zaštiti vitalnih interesa Hrvata je naprosto smiješna jer postoji dovoljno instrumenata na višim nivoima vlasti koji determinišu tu zaštitu ali ako smatraju da to nije dovoljno mogu poraditi na tome da se obezbjede dodatni modaliteti ali ni u kom slučaju to ne može biti zadržavanje postojećeg ustroja sa kantonima!!!
cyprus

#114 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by cyprus »

El_comadante wrote:
cyprus wrote:
109
pa eto još jedna činjenica koja govori da treba smanjiti broj opština barem na prijeratni ako ne i ispod ili oko 100 opština. samo na područiju Sarajeva prije rata je bilo 10 opština a danas ih je 15. u KS 9 i u Istočnom Sarajevu 6.
Slažem se... Opštine kao što su Istočni Drvar, Istočni Mostar, Kupres (RS), Istočni Stari Grad, Doboj Jug, Oštra Luka, Krupa na Uni, Petrovac, Berkovići, Pale Prača, Teočak itd. jednostavno nemaju racionalno opravdanje za egzistenciju...
Bodkin

#115 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Bodkin »

cyprus wrote:
Slažem se... Opštine kao što su Istočni Drvar, Istočni Mostar, Kupres (RS), Istočni Stari Grad, Doboj Jug, Oštra Luka, Krupa na Uni, Petrovac, Berkovići, Pale Prača, Teočak itd. jednostavno nemaju racionalno opravdanje za egzistenciju...
ja znam bar (umetni broj parazita iz drzavnih institucija kji tu rade) razloga :D
El_comadante

#116 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by El_comadante »

Bodkin wrote:
cyprus wrote:
ja znam bar (umetni broj parazita iz drzavnih institucija kji tu rade) razloga :D
naravno potpuno si upravu, ali pošto je trenutno jedino rasprava na nivou Federacije treba onda pričati barem o ukidanju pojedini općina na nivou federacije teško če sada RS prihvatiti bilo šta u vezi njihovog entiteta. bilo je govora da če priključiti Istočni Mostar Nevesinju ali su odustali iz razloga što kao ovo ima navodno sentimenlanu stranu odnsno ime za sve one Srbe koji nežele da se vrate u Mostar pa da kao imaju neke veze sa Mostarom
MuaDib

#117 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by MuaDib »

Najidealnije rješenje u postojećim okolnostima bi bilo da se u:

I fazi izvrši reorganizacija, odnosno rekantonizacija Federacije BiH,
II fazi izvrši kantonizacija RS i
III fazi išćezavanje entiteta podjelom entitetskih nadležnosti između države i novouspostavljenih kantona.
cyprus

#118 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by cyprus »

MuaDib wrote:Najidealnije rješenje u postojećim okolnostima bi bilo da se u:

I fazi izvrši reorganizacija, odnosno rekantonizacija Federacije BiH,
II fazi izvrši kantonizacija RS i
III fazi išćezavanje entiteta podjelom entitetskih nadležnosti između države i novouspostavljenih kantona.
To bi bila i moja neka ideja... Ali mislim da bi sa ovakvim razvojem pameti kod bosanskohercegovačkih naroda i građana, za taj proces trebalo nekih 150 do 200 godina :-D
Canton

#119 Re: Prijedlog Administrativne podjele BiH!

Post by Canton »

Sve općine iznad 5000 stanovnika ustrojiti nešto kao Brčko distrikt. Ove ispod ujedniti sa drugim općinama
Dva nivoa vlasti općinski i državni
Post Reply