Knjiga "Preživljena zemlja" je potresni predratni i ratni dnevnik Ive Komšića, koji je aktivno učestvovao u svim međunarodnim konferencijama (Sarajevo, Zagreb, Ženeva, London, Vašington, Dejton), koje su krojile sudbinu BiH, pa iz ove knjige saznajemo ko je i zašto podsticao vojne i političke sukobe, ko je i zašto trgovao ljudima i krajevima, ko je i zašto agresivno sprovodio dezintegracione procese na ovim prostorima?
Ivo Komšić je redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Politički se snažnije angažovao 1988. godine, kada su ratne trube iz Generalštaba JNA i rezultati višestranačkih izbora (1990) najavljivali ratni požar i dramatični raspad Jugoslavije. U toku rata Ivo Komšić je bio član ratnog Predsjedništva BiH, sve do izbora poslije Dejtonskog sporazuma 1996. godine.[/list]
17. rujna 1993. (Zagreb)
Jučer smo došli u Zagreb. Avion je sletio u Maribor jer strane kompanije ne slijeću na zagrebački aerodrom radi srpskih napada u okolici Zagreba. Kratko smo se zadržali u Mariboru, a onda kolima krenuli dalje. Usput kiša. Jesen je i ovdje došla. Mokrina i vlaga. A ja nisam vidio ni behar, ni listanje. - Da li ću primijetiti opadanje lišća i ogolijevanje drveća? U svijesti su mi još slike mokrih stabala niz koja se cijede kišni mlazevi. Sve obliveno, sve nagriženo vlagom. Studena jeza probija do kosti.
Danas smo imali prvi sastanak sa radnim skupinama s "hrvatske strane". One će biti kombinirane s ljudima iz "Herceg Bosne" i Hrvatske. "Hercegovci" su došli, sastanak je održan kod Granića, na ministarskom nivou. Sve je imalo finu formu, potreban publicitet. Granić je pokazao da je Hrvatskoj stalo do provedbe potpisane Deklaracije. Neki praktični potezi bi morali biti odmah povučeni kao znak dobre volje (kretanje konvoja i pusštanje zatvorenika, posebno vjerskih službenika, s obje strane).
Na sastanku je određena metodologija rada radnih skupina i dinamika. Sve bi već trebalo funkcionirati u srijedu. Do tada se ne bi gubilo vrijeme, već bi se radilo ono što je moguće i što ne trpi odgađanje.
Izetbegović je ostao u Ženevi nakon Silajdžićevog i mog odlaska u Zagreb. Tek danas u toku razgovora dobio sam šokantnu vijest, koju je Silajdžić potvrdio - Izetbegović se nakon našeg odlaska susreo s Krajišnikom i potpisao Deklaraciju kojom se Srbima daje mogućnost da putem referenduma odluče o izdvajanju iz BiH i pripajanju Srbiji.
Sada mi je tek jasno zašto su Izetbegović i Tuđman išli na ručak s Owenom i Stoltenbergom. Oni su s njima radili nama iza leđa. Izetbegović je radio na dvije deklaracije - s Tuđmanom i s Krajišnikom. Bojim se da je sve prevara i samo novi put za podjelu BiH.
Zanimljiv susret sam imao poslije ovog sastanka. Ante Kovačević i ja smo se našli s Vladom Pogarčićem, Pericom Jukićem i nekim predstavnicima "Herceg Bosne" u ovim radnim skupinama. Oni daju znakove da uviđaju pogrešnost politike koja je vođena i u Posavini, i u srednjoj Bosni, ali još nemaju odgovora na stanje u kome smo se našli. Jukić je cijelo vrijeme ponavljao isto ono što sam slušao od Bobana: kako će sve biti u redu, kako će i Srbi i Muslimani u ovom ratu na kraju izgubiti, i sl. Niti jednog argumenta nije imao za svoje tvrdnje. Meni je priznao da ih je Tuđman upozorio dva puta (što znači da je s njima imao već dva sastanka) da prema meni moraju imati korektan odnos i da ne smiju sektašiti. - Ova činjenica mi je važna radi toga što bi mi to moglo olakšati cijeli angažman na provođenju Deklaracije i stvaranju pretpostavki za drugu fazu djelovanja. Pogarčić je Kovačeviću iznio mišljenje kako Tuđman priprema smjenu Šuška i Bobana, te kako je Boban toga svjestan. Rekao je da je Boban razočaran i da je na sve reagirao tako što je poželio da odmah ode, a ne da ga Tuđman uklanja u etapama. Šušak se svemu opire, ali je pristao da sluša. - Ono što Tuđmana navodno zabrinjava jeste sporazum Muslimana i Srba, koji su potpisali Izetbegović i Krajišnik samo dan nakon našeg odlaska iz Ženeve.
Uočio sam još jednu pojedinost: Tuđman im je rekao da se ide ka autonomiji "Herceg Bosne", ali ništa više od toga. - To je valjda u funkciji tajnog sporazuma, koji je potpisao s Izetbegovićem. Ukoliko se takve izjave nastave znači da će on raditi na ujedinjenju "muslimanske" i "hrvatske republike" i njihovoj konfederalizaciji s Hrvatskom. Tako će se Srbima stvoriti prostor za pripajanje Srbiji. - Što li Izetbegović o svemu misli? Da li se broj mojih političkih neprijatelja uvećava.
Mozda ste imali priliku citati ali evo za one koji su iskljucivo po forumima a ne listaju previse novine. Tema je na politici a mozda bi bilo bolje da je na Istoriji