Blizanac, OK je biti iskren, međutim nema puno koristi od nacionalističke iskrenosti...
Preustroj Federacije BiH
- cyprus
#976 Re: Preustroj Federacije BiH
A naravno da je ova karta gore bolja za Bošnjake od postojećeg stanja... Međutim, ne bih rekao da je realna, već je ovo neko nacrto da plaši hrvatsku djecu od majorizacije...
Blizanac, OK je biti iskren, međutim nema puno koristi od nacionalističke iskrenosti...
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#977 Re: Preustroj Federacije BiH
Reci to isto Srbima i Hrvatima.cyprus wrote:A naravno da je ova karta gore bolja za Bošnjake od postojećeg stanja... Međutim, ne bih rekao da je realna, već je ovo neko nacrto da plaši hrvatsku djecu od majorizacije...![]()
- cyprus
#978 Re: Preustroj Federacije BiH
Pa ovom prilikom to govorim svima...independer wrote:Reci to isto Srbima i Hrvatima.cyprus wrote:A naravno da je ova karta gore bolja za Bošnjake od postojećeg stanja... Međutim, ne bih rekao da je realna, već je ovo neko nacrto da plaši hrvatsku djecu od majorizacije...![]()
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#979 Re: Preustroj Federacije BiH
cyprus wrote:
Pa ovom prilikom to govorim svima...
Pa vidjeli smo sta nam je srpski i hrvastski sovinizam donio. Oni se jos nisu ogradili od toga niti su se ista promjenili. Bosnjaci su jedini koji nude ravnopravnost, na citavom teritoriju BiH, a oni hoce ravnopravnost gdje Bosnjaci cine vecinu a bez da istu daju gdje su oni u vecini. Ma nemoj mi govorit onda da su svi isti. Nisu.
-
Telemah
#980 Re: Preustroj Federacije BiH
Jesu. Pa sam si donjeo zaključak. Svi hoće ravnopravnost tamo gdje su u manjini, a ne bi je dali tamo gdje su u većini. Primjera bezbroj, na svim stranama ove države.independer wrote:
Bosnjaci su jedini koji nude ravnopravnost, na citavom teritoriju BiH, a oni hoce ravnopravnost gdje Bosnjaci cine vecinu a bez da istu daju gdje su oni u vecini. Ma nemoj mi govorit onda da su svi isti. Nisu.
- duh_sa_sjekirom
#981 Re: Preustroj Federacije BiH
Tako je, govorniče!Telemah wrote:Jesu. Pa sam si donjeo zaključak. Svi hoće ravnopravnost tamo gdje su u manjini, a ne bi je dali tamo gdje su u većini. Primjera bezbroj, na svim stranama ove države.independer wrote:
Bosnjaci su jedini koji nude ravnopravnost, na citavom teritoriju BiH, a oni hoce ravnopravnost gdje Bosnjaci cine vecinu a bez da istu daju gdje su oni u vecini. Ma nemoj mi govorit onda da su svi isti. Nisu.
Svi su isti, svi su činili zločine u proteklom građanskom ratu, zato je podjela BiH na tri dijela po etničkom principu najbolje rješenje, ne?
-
Telemah
#982 Re: Preustroj Federacije BiH
Ups. A ja mislio pričamo o preustroju federacije i o današnjim pravima ''manjina'' na većinskim područjima. Ništa, bilježim se sa štovanjem.
Inače, taj prijedlog nije loš. Samo mi smeta to po ''etničkom'' principu. u nas se u BiH ne zna tko je tko.
Svake godine, novo ime za neki narod. Mislim da bi bilo bolje po vjerskom principu? Tu ne bi dolazilo do sporenja. A ako se nađe neki pametan i počne glumiti ateistu, odmah ga provjeriti je li obrezan, ima li ga igdje u matici krštenih u crkvi, jede li svinjetinu, u koje mu se groblje rodbina kopa i tako.
Vidim da si iskusan na tom planu podjele, pa velim da upitam za savjet.
Inače, taj prijedlog nije loš. Samo mi smeta to po ''etničkom'' principu. u nas se u BiH ne zna tko je tko.
Svake godine, novo ime za neki narod. Mislim da bi bilo bolje po vjerskom principu? Tu ne bi dolazilo do sporenja. A ako se nađe neki pametan i počne glumiti ateistu, odmah ga provjeriti je li obrezan, ima li ga igdje u matici krštenih u crkvi, jede li svinjetinu, u koje mu se groblje rodbina kopa i tako.
Vidim da si iskusan na tom planu podjele, pa velim da upitam za savjet.
-
Canton
#983 Re: Preustroj Federacije BiH
Ova karta je bolja za sve građane Federacije od postojeceg stanja. Medjutim bitnije od karte jeste sadrzaj ovog prijedloga promjene ustava Federacije. Ja mislim da je ovaj prijedlog dobar, i da je pomak naprijed. Volio bih kada bi se pojavilo jos prijedloga koji bi sacinjavali ljudi od struke a ne politicari ili mediji.cyprus wrote:A naravno da je ova karta gore bolja za Bošnjake od postojećeg stanja... Međutim, ne bih rekao da je realna, već je ovo neko nacrto da plaši hrvatsku djecu od majorizacije...![]()
- duh_sa_sjekirom
#984 Re: Preustroj Federacije BiH
Ma prijedlog je super, a kriterij podjele najmanje je bitan, samo da nestane mrska i nametnuta BiH.
Kako su to lijepo vođa i vizionar Boban & co bili zamislili, ali im pokvareni fundamentalisti i teroristi pojebaše planove...
Kako bi lijepo bilo,kao u bajci, kad bi sva mjesta u BiH bila u potpunosti očišćena od onih drugih, nije li tako?
Kako su to lijepo vođa i vizionar Boban & co bili zamislili, ali im pokvareni fundamentalisti i teroristi pojebaše planove...
Kako bi lijepo bilo,kao u bajci, kad bi sva mjesta u BiH bila u potpunosti očišćena od onih drugih, nije li tako?
-
Telemah
#985 Re: Preustroj Federacije BiH
Karta je tu postavljena više zbog dekorativnog izražaja. Onako, samo da se nešto preboji i da promatračkom oku stvori dojam da se nešto konkretno ''radi''.Canton wrote: Ova karta je bolja za sve građane Federacije od postojeceg stanja. Medjutim bitnije od karte jeste sadrzaj ovog prijedloga promjene ustava Federacije. Ja mislim da je ovaj prijedlog dobar, i da je pomak naprijed. Volio bih kada bi se pojavilo jos prijedloga koji bi sacinjavali ljudi od struke a ne politicari ili mediji.
Otprilike sam tu i tamo pročitao konture ovog prijedloga. Mislim da neće položiti test izvodjivosti u realnom životu.
Pojednostavljeno rečeno, u prijedlogu postoji samo ''batina'', a ''mrkve'' nigdje na vidiku. Tako se zec ne lovi.
- duh_sa_sjekirom
#986 Re: Preustroj Federacije BiH
Ova karta (i njoj slične) postavljena je radi duševne ishrane separatista i kartografa, za koje je disolucija BiH (i to mirna, dapačeTelemah wrote: Karta je tu postavljena više zbog dekorativnog izražaja. Onako, samo da se nešto preboji i da promatračkom oku stvori dojam da se nešto konkretno ''radi''.
Otprilike sam tu i tamo pročitao konture ovog prijedloga. Mislim da neće položiti test izvodjivosti u realnom životu.
Pojednostavljeno rečeno, u prijedlogu postoji samo ''batina'', a ''mrkve'' nigdje na vidiku. Tako se zec ne lovi.
Zato pozivam sve kartoljupce ovoga svijeta da nam postave kartu podijeljene BiH koja će "položiti test izvodljivosti u realnom životu"?
- Paranoid
#987 Re: Preustroj Federacije BiH
Podjela, dioba, preustroj, razgraničenje, referendum za odcjepljenje, treći entitet, pripajanje otadžbini/domovini, crtanje karata, etnografska slika, procenti, ....
Sve je to sviranje k.... za narodne mase u "d-molu"...
Sve je to sviranje k.... za narodne mase u "d-molu"...
-
chupacabra
#988 Re: Preustroj Federacije BiH
Ma super karta: RS, Herceg-Bosna, Zapadna Obala i Gaza (zeleno) i naravno distrikt Sarajevo. Kako ste providni vi separatisti. Hajmo malo multietnicno i distriktivno gdje su mrske balije u vecini, a ne diraj ono gdje smo mi. I to onda fino zapakujes kao ideju boljeg i jeftinijeg uredjenja Federacije i prodajes muda pod bubrege. Jest, Bosnjaci sve trce kako ce izvrsiti kolektivno samoubistvo.
-
Telemah
#989 Re: Preustroj Federacije BiH
To majstore, svaka ti dala
. Rekoh li ja, ništa od preustroja.
U petu brzinu, pa dokle stignemo.
U petu brzinu, pa dokle stignemo.
-
Canton
#990 Re: Preustroj Federacije BiH
Na takav nacin se bilo kakva reforma moze gledati. Zato i jesmo tu gdje jesmo i zato u ovoj drzavi nista ne ide naprijed.chupacabra wrote:Ma super karta: RS, Herceg-Bosna, Zapadna Obala i Gaza (zeleno) i naravno distrikt Sarajevo. Kako ste providni vi separatisti. Hajmo malo multietnicno i distriktivno gdje su mrske balije u vecini, a ne diraj ono gdje smo mi. I to onda fino zapakujes kao ideju boljeg i jeftinijeg uredjenja Federacije i prodajes muda pod bubrege. Jest, Bosnjaci sve trce kako ce izvrsiti kolektivno samoubistvo.
Koliko zbog velikosrpske i velikohrvatske politike, toliko i zbog kvazi patriotizma i lazne brige za Bosnu i Bosnjake.
-
Canton
#991 Re: Preustroj Federacije BiH
U ovom prijedlogu je "karti" posveceno najmanje vremena. Mnogo vise vremena je posveceno nadleznostima i stvarnoj reformi federacije u funkcionalniji entitet.Telemah wrote: Karta je tu postavljena više zbog dekorativnog izražaja. Onako, samo da se nešto preboji i da promatračkom oku stvori dojam da se nešto konkretno ''radi''.
-
Canton
#992 Re: Preustroj Federacije BiH
Podjela nije i ne treba biti prioritet. Procitaj kompletan prijedlog pa ce ti mozda neke stvari biti jasnije.duh_sa_sjekirom wrote:Ma prijedlog je super, a kriterij podjele najmanje je bitan, samo da nestane mrska i nametnuta BiH.
-
Telemah
#993 Re: Preustroj Federacije BiH
Uopće ne govorim o karti. Evo si i sam svjedok da ne odgovara ni ovim ''hard-core patriotima'', da ne kažem neki grublji izraz, a s druge strane ne bi odgovarala ni ''herceg-četnicima'' (ovaj mi je izraz stvarno coolCanton wrote:[
U ovom prijedlogu je "karti" posveceno najmanje vremena. Mnogo vise vremena je posveceno nadleznostima i stvarnoj reformi federacije u funkcionalniji entitet.
Upravo i mislim na nadležnosti federacije. Po nekim smjernicama koje su u ovom prijedlogu, epitet ''federacija'' bi bio čak i suvišan. A to je ipak malo komliciraniji kirurški zahvat...hoću reći lokalna bolnica nam i nije baš najbolje opremljena za takvu vrstu zahvata, ni opremom a ni kadrom, a pogotovo iskustvom.
Ja sam i dalje mišljenja da će se uraditi kozmetičke prepravke, to jest onaj minimum koji će ispuniti uvjete Sejdić-Finci i kapak.
Jednostavno, još uvijek nije vrijeme za to..ne postoji ni tračak pozitivnog političkog ozračja za takve stvari. Jedino pomoć s vana, ali iskrena i dobronamjerna.
-
Canton
#994 Re: Preustroj Federacije BiH
Ne bih na osnovu foruma generalizirao odredjene grupe ljudi. Uvijek ce se naci neko ko ce biti protiv. Velike promjene kako u Federaciji tako i u citavoj BiH su nuzne. Ono sto ohrabruje jeste da su amerikanci zainteresovani za reformu.Telemah wrote: Uopće ne govorim o karti. Evo si i sam svjedok da ne odgovara ni ovim ''hard-core patriotima'', da ne kažem neki grublji izraz, a s druge strane ne bi odgovarala ni ''herceg-četnicima'' (ovaj mi je izraz stvarno cool).
Upravo i mislim na nadležnosti federacije. Po nekim smjernicama koje su u ovom prijedlogu, epitet ''federacija'' bi bio čak i suvišan. A to je ipak malo komliciraniji kirurški zahvat...hoću reći lokalna bolnica nam i nije baš najbolje opremljena za takvu vrstu zahvata, ni opremom a ni kadrom, a pogotovo iskustvom.
Ja sam i dalje mišljenja da će se uraditi kozmetičke prepravke, to jest onaj minimum koji će ispuniti uvjete Sejdić-Finci i kapak.
Jednostavno, još uvijek nije vrijeme za to..ne postoji ni tračak pozitivnog političkog ozračja za takve stvari. Jedino pomoć s vana, ali iskrena i dobronamjerna.
Zainteresovane su i uslovno receno bosnjacka i hrvatska strana, svako iz svojih interesa. Bitno je naci zajednicki interes koji treba biti kostur sporazuma. Svi mi prije svega trebamo vidjeti sta gubimo i sta dobivamo ovakvom reformom, pa tek onda i kao pripadnici kolektiviteta.
Ovo je prvi u nizu prijedloga koji je predlozila struka. Uskoro mozemo ocekivati jos slicnih prijedloga.
-
Kolt12
#995 Re: Preustroj Federacije BiH
Samo i iskljucivo 52-31-17 nesto moze postici na bolje. Sve ostalo je uzaludno trosenje vremena, energije i novca na nesto sto nam nece napraviti drzavu ni za jotu sigurnijom, stabilnijom i manje ekcesnom. Zasto? Zato sto je danasnja raspodijela nepravedna, jer su Srbi tu totalno povlasteni, i to toliko, da su i oni svjesni da to nece moci dugo tako. Takodjer i Hrvati su tu malo ravnopravniji od recimo Bosnjaka i dok god to tako bude, Bosna ce biti u miru i na korak do rata. I jedni i drugi to znaju, zato sad igraju kompe. Medjutim grijese, sa tim ce samo izazvati haos, a Bosnu nece cak ni uspjeti podijeliti, nego ce izazvati samo haos unutar BiH vanjskih granica.chupacabra wrote:Ma super karta: RS, Herceg-Bosna, Zapadna Obala i Gaza (zeleno) i naravno distrikt Sarajevo. Kako ste providni vi separatisti. Hajmo malo multietnicno i distriktivno gdje su mrske balije u vecini, a ne diraj ono gdje smo mi. I to onda fino zapakujes kao ideju boljeg i jeftinijeg uredjenja Federacije i prodajes muda pod bubrege. Jest, Bosnjaci sve trce kako ce izvrsiti kolektivno samoubistvo.
Stvar mora biti pravedna prema svima, ili korak do rata, a u slucaju malo veceg ekcesa i rat.
O nekakvoj sigurnosti, o tome nema govora dok god vazi ovakva fasisticka podjela. Bez sigurnosti, nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema nicega, ukljucujuci love i zaposljavanja.
Evo vec 20 godina vrijeme nam dokazuje da Bosna nije nista stabilnija. Zasto?
Nepravedna teritorijalna podjela koja favorizira Srbe i malo manje Hrvate, a totalno degradira najvecu bosansku populaciju, Bosnjake. Naravno da u takvim uslovima neki napredak i kao njegovu prethodnicu stabilnost, moze ocekivati samo budala.
- FOČANSKI PROPISI
#996 Re: Preustroj Federacije BiH
Zato se kod nas favorizuje Komšić?Kolt12 wrote:Samo i iskljucivo 52-31-17 nesto moze postici na bolje. Sve ostalo je uzaludno trosenje vremena, energije i novca na nesto sto nam nece napraviti drzavu ni za jotu sigurnijom, stabilnijom i manje ekcesnom. Zasto? Zato sto je danasnja raspodijela nepravedna, jer su Srbi tu totalno povlasteni, i to toliko, da su i oni svjesni da to nece moci dugo tako. Takodjer i Hrvati su tu malo ravnopravniji od recimo Bosnjaka i dok god to tako bude, Bosna ce biti u miru i na korak do rata. I jedni i drugi to znaju, zato sad igraju kompe. Medjutim grijese, sa tim ce samo izazvati haos, a Bosnu nece cak ni uspjeti podijeliti.chupacabra wrote:Ma super karta: RS, Herceg-Bosna, Zapadna Obala i Gaza (zeleno) i naravno distrikt Sarajevo. Kako ste providni vi separatisti. Hajmo malo multietnicno i distriktivno gdje su mrske balije u vecini, a ne diraj ono gdje smo mi. I to onda fino zapakujes kao ideju boljeg i jeftinijeg uredjenja Federacije i prodajes muda pod bubrege. Jest, Bosnjaci sve trce kako ce izvrsiti kolektivno samoubistvo.
Stvar mora biti pravedna prema svima, ili korak do rata, a u slucaju malo veceg ekcesa i rat.
O nekakvoj sigurnosti, o tome nema govora dok god vazi ovakva fasisticka podjela. Bez sigurnosti, nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema nicega, ukljucujuci love i zaposljavanja.
Evo vec 20 godina vrijeme nam dokazuje da Bosna nije nista stabilnija. Zasto?
Nepravedna teritorijalna podjela koja favorizira Srbe i malo manje Hrvate, a totalno degradira najvecu bosansku populaciju, Bosnjake. Naravno da u takvim uslovima neki napredak i kao njegovu prethodnicu stabilnost, moze ocekivati samo budala.
-
Telemah
#997 Re: Preustroj Federacije BiH
Postoje određeni dodatni problemi koji mogu dosta usložniti proces, do njegove, takoreći neizvodivosti.Canton wrote: Ne bih na osnovu foruma generalizirao odredjene grupe ljudi. Uvijek ce se naci neko ko ce biti protiv. Velike promjene kako u Federaciji tako i u citavoj BiH su nuzne. Ono sto ohrabruje jeste da su amerikanci zainteresovani za reformu.
Zainteresovane su i uslovno receno bosnjacka i hrvatska strana, svako iz svojih interesa. Bitno je naci zajednicki interes koji treba biti kostur sporazuma. Svi mi prije svega trebamo vidjeti sta gubimo i sta dobivamo ovakvom reformom, pa tek onda i kao pripadnici kolektiviteta.
Ovo je prvi u nizu prijedloga koji je predlozila struka. Uskoro mozemo ocekivati jos slicnih prijedloga.
Sve da i zanemarimo određene segmente politike koja se bavi brojanjem teritorije, postotcima koliko će se ''dobiti'' i koliko će se ''izgubiti'' teritorija, čitava situacija se može svesti na DVA ključna trenutka:
1. Želja za jednostavnijom, funkcionalnijom i jeftinijom administracijom, koja je po meni u potpunosti opravdana, i koju bi trebale zastupati, uvjetno rečeno ''obadvije strane''. I to bi, kada ne bi bilo točke dva, trebao biti smjer svakog mogućeg riješenja.
2. Ne ulaze svi s istim motivima u spomenuti proces. Pretpostavljaš da hrvatski politički establišment u BiH, ovo prvenstveno doživljava kao jedinstvenu prigodu rješavanja tzv. ''hrvatskog pitanja'', a sve ostalo je u drugom planu. Kolektivno je prioritetnije u odnosu na individualno, ako hoćeš i građansko.
Kako postići kompromis na tom polju? Kako izbjeći situaciju, poput ove sadašnje koja trenutačno vlada u Federaciji. Kada bi se odmotavalo klupko natrag, do u nazad dvije godine, došlo bi se i do samog uzroka današnje situacije. Kako izbjeći to u buduće? Kako zadovoljiti sve uvjete reprezentativnosti? Može li se ignorirati to, stvarajući ponovo nove rupe u zakonu, ili sjesti otvoreno i naći optimalno rješenje.
Inače, polazi se od, koliko vidim od mnogo centralističkijih rješenja u odnosu na ovo sadašnje, koje bi po meni još više pružalo mogućnost pojave novih Budimira, ali i Komšića. Bojim se da će se na tom planu doista teško naći kompromis, jer ga jednostavno nema. Ne postoji između.
Doduše, ovo su samo probni baloni, i bolje sačekati političke stranke da se izjasne o tome.
Ipak će u konačnici one odlučivati, ako ikada dođemo do tog stupnja. Samo, sumnjam. Ne vidim nikave mrkve ovdje, ni izdaleka.
Last edited by Telemah on 25/12/2012 20:24, edited 1 time in total.
-
Almond
#998 Re: Preustroj Federacije BiH
Ako se želi postići trajni mir na ovim prostorima,promjene su potrebne ali ne parcijalne.
Pošto prevladava etnički princip zaokruživanja teritorija,a ne ekonomski,onda u slučaju novog preustroja FBiH isti
princip treba tražiti i za Srbe koji žive u Hrvatskoj,kao i za Bošnjake u Sandžaku ako će RS ostati netaknuta u ovom obliku.Ako se poštuje pravo jačeg,a ne pravde i morala,ne vidim razlog zašto bi Bošnjaci pristali na daljnju etno-teritorijalizaciju Federacije.
Dakle,ako se ide na bolju ekonomsku funkcionalnost Federacije,onda je najbolji put za to ukidanje svih kantona.
Pošto prevladava etnički princip zaokruživanja teritorija,a ne ekonomski,onda u slučaju novog preustroja FBiH isti
princip treba tražiti i za Srbe koji žive u Hrvatskoj,kao i za Bošnjake u Sandžaku ako će RS ostati netaknuta u ovom obliku.Ako se poštuje pravo jačeg,a ne pravde i morala,ne vidim razlog zašto bi Bošnjaci pristali na daljnju etno-teritorijalizaciju Federacije.
Dakle,ako se ide na bolju ekonomsku funkcionalnost Federacije,onda je najbolji put za to ukidanje svih kantona.
-
chupacabra
#999 Re: Preustroj Federacije BiH
Reforma u redu, ali ne da se jedan narod palestinizira dok ostali nemaju namjeru praviti nikakve ustupke. Zasto samo reforma Federacije? Ili cijela drzava ili nista. Nece Srbi? Nema problema, necemo ni mi, rahat patnja. Distrikt Sarajevo? Zasto ne i distrikt Banjaluka i Mostar, da svi osjete kako se prave kompromisi i ustupci, a ne samo otvoreno hebavanje jednih i to jos da se usput naguze. Mislim da znas stas sta mislim. Nemoj sad da raspravljamo o nekom glupom prijedlogu lazne reforme sa prikrivenim ciljem "Herceg-Bosne" i to jos da Bosnjaci to potpisu poslije svega sto im se desilo. Ova karta vristi "Hajmo hebavati glupe Bosnjake."Canton wrote:Na takav nacin se bilo kakva reforma moze gledati. Zato i jesmo tu gdje jesmo i zato u ovoj drzavi nista ne ide naprijed.chupacabra wrote:Ma super karta: RS, Herceg-Bosna, Zapadna Obala i Gaza (zeleno) i naravno distrikt Sarajevo. Kako ste providni vi separatisti. Hajmo malo multietnicno i distriktivno gdje su mrske balije u vecini, a ne diraj ono gdje smo mi. I to onda fino zapakujes kao ideju boljeg i jeftinijeg uredjenja Federacije i prodajes muda pod bubrege. Jest, Bosnjaci sve trce kako ce izvrsiti kolektivno samoubistvo.
Koliko zbog velikosrpske i velikohrvatske politike, toliko i zbog kvazi patriotizma i lazne brige za Bosnu i Bosnjake.
- cyprus
#1000 Re: Preustroj Federacije BiH
@Canton, spominješ neku struku, pa mi reci koja je to struka uradila ovaj prijedlog i koji su recimo geografi bili u toj struci?