Preustroj Federacije BiH
-
udrch
#951 Re: Preustroj Federacije BiH
nisam primjetio da je to napisao, evo opet sam pregledao, ali ne vidim da je rekao da trebamo podijeliti državu..
- jasko_ba
#952 Re: Preustroj Federacije BiH
Ovaj reaguje na svaki post gdje se spominu "Bosnjaci". Broj postova to dokazuje.cyprus wrote:Eh, jačanje ovih ideja kod Bošnjaka mene plašimatematicar_teski wrote:Treba srbima klepiti Zvornik i Bratunac, pa cemo onda lagano da sjednemo za stolA jačaju, primjetnije su...
Kad te "ideje" budu imale bilo koju podrsku kod sda, sbb, pa i sdp-a, onda mozemo pricati da nesto ne valja. Do tada, to je sve tvoja dokazana "ublehaska" prica koju ponavljas od kad si na ovom forumu
- Banksy
#953 Re: Preustroj Federacije BiH
Bilo bi sigurno, i na simboličkoj i na materijalnoj i na psihološkoj ravni. Mislim da čak i pretpostavljeni animoziteti stanovništva jednih prema drugima ne bi bili toliki problem, koliko problem predstavlja zajednički novčanik koji bi ta zamišljena zajednička vlast/uprava morala koristiti, gdje bi Mujo morao dobiti Obrenovu saglasnost za svaki potrošeni dinar, i vice versa.palermo wrote:
Spajanje Sarajeva i istočnog Sarajeva bi u dugoročnom ( a bogami i u kratkoročnom smislu) bio apsolutno pun pogodak.
Prije svega, razbio bi se mit o nemogućnosti promjene Daytona, mislim da bi se time jasno pokazalo da nema podjele BiH, a Sarajevo bi moglo dadobije onu ulgu koju objektivno treba da ima, i pokretača razvoaj BiH, i mjesto spajanja.
Ili jednostavnije, ujedinjenjem bi morali ukalkulirati nove taldžije i tako ostvariti manje individualne procente/talove pri svakom pojedinačnom ''projektu''/uzimanju.
- Paranoid
#954 Re: Preustroj Federacije BiH
Preustroj je ušao u posljednju fazu Čovićeve "Dodireje"!jasko_ba wrote:Ovaj reaguje na svaki post gdje se spominu "Bosnjaci". Broj postova to dokazuje.cyprus wrote:Eh, jačanje ovih ideja kod Bošnjaka mene plašimatematicar_teski wrote:Treba srbima klepiti Zvornik i Bratunac, pa cemo onda lagano da sjednemo za stolA jačaju, primjetnije su...
Kad te "ideje" budu imale bilo koju podrsku kod sda, sbb, pa i sdp-a, onda mozemo pricati da nesto ne valja. Do tada, to je sve tvoja dokazana "ublehaska" prica koju ponavljas od kad si na ovom forumu
Dijagnoza Hercegbosnovanja kroz gusto granje je razrijeđeno ali pojačano, a uzrokovano Dodirejom!
Pažnja!!
Vidljive su velike pukotine na omotaču šumske jezgre u Palati Sereaktora. Dodijera nezaustavljivo šiklja kroz pukotine, a smrad koji se širi i već je odavno je prešao u hercegovinu i strahuje se da će već narušeno mentalno zdravlje kockoglavog stanovnistva od septičkih izliva snsdea i hadezea, biti potpuno uništeno.
Svima koji žive u dometu izazvanog dodirejom, a sačuvali su mrvicu zdravog razuma, preporučuje se hitna evakuacija!
Što dalje to bolje, jer Dodijera se širi. Strahuje se da je i Treći reaktoritet, za koji se smatralo da je "ugašen " prije desetak godina, sada zahvaćen Dodirejom. Hercegbosnovanje kroz gusto granje i smrad koji iz njega proizilazi, širi se neslućenom brzinom.
Stručnjaci smatraju da se ta pošast može zaustaviti samo odlučnom i radikalnom akcijom "1 Mart", inače će mentalno zdravlje na cijelom "Usranom RS-u", a i u Herceovini otići u tri lijepe PM...
- FOČANSKI PROPISI
#955 Re: Preustroj Federacije BiH
"duh_sa_sjekirom"
...što je, ustvari, demantovanje samoga sebe.
A da si prije upuštanja u raspravu samo pročitao ovo:
ne bi lutao niti lupao bezveze.
Lijep pozdrav!
"10. Postanak i razvoj samostalne Hrvatske
Ključni pojmovi: Memorandum SANU i velikosrpska politika, višestranački izbori, samostalnost i
suverenitet, Domovinski rat, međunarodno priznanje, mirna re/integracija.
Obrazovna postignuća: opisati političku i gospodarsku krizu u 1980-ima nakon smrti Josipa Broza Tita,
uzrok slabljenja središnje vlasti i različite zamisli o preustroju Jugoslavije; opisati promjene u unutarnjem
preustroju Jugoslavije; opisati promjene u unutarnjoj politici SR Srbije; obrazložiti obnovu velikosrpske ideje,
srpskog nacionalizma u SR Hrvatskoj i „hrvatsku šutnju“; opisati višestranačje i prve poslijeratne višestranačke
izbore u Hrvatskoj ( ulogu predsjednika Franje Tuđmana); obrazložiti prilike u Hrvatskoj uoči i nakon izbora;
opisati nastanak srpskih paravojnih postrojba i okupaciju dijelova Hrvatske te agresiju tzv. JNA na Sloveniju,
Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovinu; navesti stradanja u Domovinskom ratu: Vukovara, Dubrovnika i drugih
gradova, imenovati istaknute hrvatske branitelje; opisati nastanak tzv. Republike srpske krajine na hrvatskom
teritoriju, progone Hrvata i drugih građana Hrvatske koji nisu podržavali agresiju; opisati međunarodno
priznanje Republike Hrvatske; jasno odrediti kako je došlo do rata, agresora i žrtvu; navesti primjere teškoća
hrvatske obrane i uloge hrvatskog iseljeništva; uz pomoć povijesne karte opisati tijek oslobađanja okupiranih
područja u Hrvatskoj: akciju Maslenica, akciju hrvatske vojske u sektoru Jug, vojno-redarstvene akcije Bljesak i
Oluja; obrazložiti mirnu integraciju Podunavlja; opisati posljedice rata na prostoru Hrvatske te posljedice rata u
Bosni i Hercegovini: ljudske žrtve i materijalna razaranja, ratni zločini, etničko čišćenje (Ovčara, Srebrenica) i
raseljavanje stanovništva; nabrojiti i obrazložiti primjere Domovinskog rata na području zavičaja; opisati prilike
u suvremenom hrvatskom društvu: obnova Hrvatske, gospodarstvo, nezaposlenost, nužnost demografske
obnove, povratak izbjeglica i prognanika itd.
Prijedlozi za metodičku obradu: analiza povijesnih izvora; rad na povijesnoj karti - pronaći mjesta ratnih
stradanja i analizirati presudne ratne događaje i velika ratna stradanja; intervju sudionika; prikupljanje i kritička
prosudba novinskih i drugih izvješća o ratnim i poratnim događajima; gledanje i kritička prosuba dokumentarnih
i igranih filmova o navedenom razdoblju; izrada lente vremena; pisanje eseja; posjet mjestu stradanja s
odavanjem počasti poginulim i stradalim braniteljima i civilima."
Je li ovo plan i program Bosne i Hercegovine ili Hrvatske?
- duh_sa_sjekirom
#956 Re: Preustroj Federacije BiH
Svaki NPiP u BiH (bez obzira da li je entitetski ili kantonalni) iz predmeta Historija/Povijest bavi se, pored ostalog, i historijskim razvojem europskih, a posebno susjednih država. Zašto je to tako, valjda možeš i sam zaključiti.FOČANSKI PROPISI wrote: ...
U kantonima gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, proučava se detaljnije povijest Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, i to na hrvatskom jeziku. I prema Ustavu BiH, obrazovanje u FBiH je u nadležnosti kantona, ali postoje tzv zajednička jezgra za sve nastavne predmete, i to na nivou BiH. Da li je ovakvo ustavno rješenje dobro ili nije, to je već drugi par cipela...
- FOČANSKI PROPISI
#957 Re: Preustroj Federacije BiH
Nisam ja ono napisao zbog tebe,nego onog (matematičar) što voli Bosnu i Bošnjake.duh_sa_sjekirom wrote:Svaki NPiP u BiH (bez obzira da li je entitetski ili kantonalni) iz predmeta Historija/Povijest bavi se, pored ostalog, i historijskim razvojem europskih, a posebno susjednih država. Zašto je to tako, valjda možeš i sam zaključiti.FOČANSKI PROPISI wrote: ...
U kantonima gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, proučava se detaljnije povijest Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, i to na hrvatskom jeziku. I prema Ustavu BiH, obrazovanje u FBiH je u nadležnosti kantona, ali postoje tzv zajednička jezgra za sve nastavne predmete, i to na nivou BiH. Da li je ovakvo ustavno rješenje dobro ili nije, to je već drugi par cipela...
-
Tipicoti
- Amy-Mia
-
cindrlimindrli
#960 Re: Preustroj Federacije BiH
Sudeci po nazivima kantona, ovaj, pardon, zupanijaAmy-Mia wrote:čiji je to prijedlog ?
i djela mate bobana.
-
Canton
#961 Re: Preustroj Federacije BiH
prijedlog je uradio Pravni institut BiH. Narucitelj rada su amerikancicindrlimindrli wrote:Sudeci po nazivima kantona, ovaj, pardon, zupanijaAmy-Mia wrote:čiji je to prijedlog ?, sve mi se cini da se radi o listi zelja stovatelja lika
i djela mate bobana.
-
cindrlimindrli
#962 Re: Preustroj Federacije BiH
Pravni Institut BiH koristi protiv ustavni naziv "zupanija"?Canton wrote:prijedlog je uradio Pravni institut BiH. Narucitelj rada su amerikanci
-
Tipicoti
#963 Re: Preustroj Federacije BiH
Sliku sam skinuo sa hrvatskog portala, zato zupanija...cindrlimindrli wrote:Pravni Institut BiH koristi protiv ustavni naziv "zupanija"?Canton wrote:prijedlog je uradio Pravni institut BiH. Narucitelj rada su amerikanci
-
Canton
#964 Re: Preustroj Federacije BiH
Ova karta nije uzeta od Pravnog instituta BiH, nego od jednih hrvatskih novina ili web portala koji je analizirao ovaj prijedlog ustavne reforme Federacije.cindrlimindrli wrote:Pravni Institut BiH koristi protiv ustavni naziv "zupanija"?Canton wrote:prijedlog je uradio Pravni institut BiH. Narucitelj rada su amerikanci
-
cindrlimindrli
#965 Re: Preustroj Federacije BiH
Ma jasno...tipico wrote:Sliku sam skinuo sa hrvatskog portala, zato zupanija...
-
Telemah
#966 Re: Preustroj Federacije BiH
U slučaju da stvarno dođe do preustroja federacije i promjene broja kantona, vjerojatno bi se zvali ''županije''. To bi bio jedan mali ustupak Hrvatima za oduzimanje Drvara. Pa ako prođe, prođe.
-
Canton
#967 Re: Preustroj Federacije BiH
Bitnije je koliko ce biti funkcionalno, jeftino i zasnovano na postivanju osnovnih ljudskih prava nego kako ce se zvati.Telemah wrote:U slučaju da stvarno dođe do preustroja federacije i promjene broja kantona, vjerojatno bi se zvali ''županije''. To bi bio jedan mali ustupak Hrvatima za oduzimanje Drvara. Pa ako prođe, prođe.
Sumnjam da Hrvatima ime toliko znaci. Reforma Federacije treba biti ustupak svim njenim građanima. Ukoliko se to ne bude moglo omoguciti, ne treba je ni raditi.
-
Telemah
#968 Re: Preustroj Federacije BiH
Svakako. Samo to mora biti dobro pripremljen proces, koji bi obuhvatio mnoštvo stvari. stvarno, čitavo jedno mnošvo.Canton wrote: Bitnije je koliko ce biti funkcionalno, jeftino i zasnovano na postivanju osnovnih ljudskih prava nego kako ce se zvati.
Sumnjam da Hrvatima ime toliko znaci. Reforma Federacije treba biti ustupak svim njenim građanima. Ukoliko se to ne bude moglo omoguciti, ne treba je ni raditi.
Tako da je rano i pričati o modalitetima preustroja, poglavito izlaziti s nekakvim kartama i povlačenjem i razvlačenjem crte do ''podobnih'' teritorija. To dolazi zadnje na red, ima jako mnogo stvari posložiti do tog trenutka.
Sve u svemu, proces koji bi trebalo pripremati minimalno 2-3 godine, ako i to nije prekratko razdoblje.
-
Tipicoti
#969 Re: Preustroj Federacije BiH
[quote="tipico"]
Ja mislim da je ovo najbolje rjesenje, sa izmjenom da se zove kantoni i da se Brcko utopi u Tuzlanski kanton, a ja mislim da citava ova prica o preustroju Federacije upravo ima cilj da se Brcko ubaci u Federaciju, posto je Dodik Distrikt Brcko izbrisao iz granica RS-a. Ode supervizor-gasi se distrikt.
U dejtonskom sporazumu stoji 51:49, Brcko se ne spominje.
Zivi bili pa vidjeli.

Ja mislim da je ovo najbolje rjesenje, sa izmjenom da se zove kantoni i da se Brcko utopi u Tuzlanski kanton, a ja mislim da citava ova prica o preustroju Federacije upravo ima cilj da se Brcko ubaci u Federaciju, posto je Dodik Distrikt Brcko izbrisao iz granica RS-a. Ode supervizor-gasi se distrikt.
U dejtonskom sporazumu stoji 51:49, Brcko se ne spominje.
Zivi bili pa vidjeli.
-
Blizanac
#970 Re: Preustroj Federacije BiH
Gledajući ove karte, onako odokativno, Bošnjacima, koji čine skoro 50% stanovništva BiH priplao bi oko 24-25% teritorije, a Hrvatima, kojih prema procjenama nema više od 12% pripalo bi oko 25-27% teritorije.
Pošteno i korektno, nema šta!!!
- cyprus
#971 Re: Preustroj Federacije BiH
Dok se to gleda, kome će pripast koliko teritorije u ovoj državi nema sreće, taman Bošnjacima ''pripalo'' 90%

-
iamia
#972 Re: Preustroj Federacije BiH
hm,, nije tacno.Blizanac wrote:Gledajući ove karte, onako odokativno, Bošnjacima, koji čine skoro 50% stanovništva BiH priplao bi oko 24-25% teritorije, a Hrvatima, kojih prema procjenama nema više od 12% pripalo bi oko 25-27% teritorije.
livanjski kanton hercegovci moraju diiijeliti sa srbima, a neretvanski dijele sa bosnjacima.
ja mislim da je ova karta bolja od postojeceg stanja.
mada bih ja zelio da se islo vise radikalno. ukidanjem kantona uopste,,(taj nam nivo nam ne treba), i prebaciti ovlasti na osptine.
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#973 Re: Preustroj Federacije BiH
Ja mislim da nema srece dok ne pripadne 100% teritorije Bosnjacima. Sa tim da isto toliko teritorije pripadne i svim drugima u Bosni i Hercegovini, konstutivnim i nekonstutivnim. Dok se god crtaju karte podjele Bosne i Hercegovine, a ne (re)integracije iste, nece se vidjeti boljitak. Kako smo se lahko odrekli imena Republike Bosne i Hercegovine tako se lahko, malo po malo, odricemo i teritorija. Dobro ova Bosna i postoji, kakvi smo.cyprus wrote:Dok se to gleda, kome će pripast koliko teritorije u ovoj državi nema sreće, taman Bošnjacima ''pripalo'' 90%![]()
-
Blizanac
#974 Re: Preustroj Federacije BiH
Slažem se, ali ako se već raspravlja na ovoj temi o tome, zašto ne biti iskren?cyprus wrote:Dok se to gleda, kome će pripast koliko teritorije u ovoj državi nema sreće, taman Bošnjacima ''pripalo'' 90%![]()
-
Blizanac
#975 Re: Preustroj Federacije BiH
pogledaj malo bolje...iamia wrote: hm,, nije tacno.
livanjski kanton hercegovci moraju diiijeliti sa srbima, a neretvanski dijele sa bosnjacima.
ja mislim da je ova karta bolja od postojeceg stanja.
mada bih ja zelio da se islo vise radikalno. ukidanjem kantona uopste,,(taj nam nivo nam ne treba), i prebaciti ovlasti na osptine.
neretvanski kanton i sada dijele Hrvati i Bošnjaci.