Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
palermo wrote:Nego umjesto da bezveze repliciram Koltu, bolje da ovo kažem.
Spajanje Sarajeva i istočnog Sarajeva bi u dugoročnom ( a bogami i u kratkoročnom smislu) bio apsolutno pun pogodak. Prije svega, razbio bi se mit o nemogućnosti promjene Daytona, mislim da bi se time jasno pokazalo da nema podjele BiH, a Sarajevo bi moglo dadobije onu ulgu koju objektivno treba da ima, i pokretača razvoaj BiH, i mjesto spajanja.
ovo što udrich piše o pripajanju sapne i teočaka Zvorniku je upravo na tom fonu, jednostavno to bi značilo izlazak iz ove trenutne , i mogućnost ubrzane promjene.
Niko u Sarajevu neće srbe a kamoli srbe iz "iStočnog".
Spajanje Sarajeva i istočnog Sarajeva bi u dugoročnom ( a bogami i u kratkoročnom smislu) bio apsolutno pun pogodak. Prije svega, razbio bi se mit o nemogućnosti promjene Daytona, mislim da bi se time jasno pokazalo da nema podjele BiH, a Sarajevo bi moglo dadobije onu ulgu koju objektivno treba da ima, i pokretača razvoaj BiH, i mjesto spajanja.
ovo što udrich piše o pripajanju sapne i teočaka Zvorniku je upravo na tom fonu, jednostavno to bi značilo izlazak iz ove trenutne , i mogućnost ubrzane promjene.
Hoće li sarajlije Bosnu i Hercegovinu, ili hoće feud od Baščaršije do Ilidže ?
Hoće li sarajlije Bosnu i Hercegovinu, ili hoće feud od Baščaršije do Ilidže ?
Ne mijenjaj značenje, u Sarajevu su dobrdošli ljudi iz Zenice, iz Mostara, iz Bihaća, iz Tuzle, iz Novog Pazara, turisti, građani svijeta a nastambe iz iStočnog baš ne oduševljavaju veliku većinu građana tako da bi bilo protiv volje građana Sarajeva dodjeljivat im nešto što im planetarno ne stoji.
Koliko god mi lagali na u Kotorcu i iznad Kozije ćuprije je jedna nevidljiva ali oštra i jasna granica civilizacija.
Alfons Kauders wrote:Ja ne znam otkud vam uopste ideja o nekakvom ujedinjenju Sarajeva. Otidjite u Lukavicu, necete naci ni 2% ljudi koji bi bili za to.
Na stranu sto se prica o "preustroju" FBiH, a ne RS i FBiH.
Alfons vam je odlično odgovorio , s tim da je preuveličao ovaj procenat podrške zajedničkom gradu.
Tamo nema ni 0,02 % podrške.
Otiđite najozbiljnije bilo gdje u Lukavicu na javnu raspravu (MZ,ili neki skupovi) i predložite vašu ideju.
Sigurna sam da bi ste vrlo brzo dobili jasan odgovor na vaše pitanje.
nema nikakve potrebe dirati holbrukovu tvorevinu,
ona će sama od sebe nestati, jer se tamošnji srbi iseljavaju i praktiči nestaju
evo njihove demografije zadnjih 15 godina
tvsabina wrote:
Alfons vam je odlično odgovorio , s tim da je preuveličao ovaj procenat podrške zajedničkom gradu.
Otiđite najozbiljnije bilo gdje u Lukavicu na javnu raspravu (MZ,ili neki skupovi) i predložite vašu ideju.
Kakve to veze što nema ni 0,02 % podrške. Naravno da nema, kada trenutno mogu koristiti prednosti sarajeva i usput se srpski junačiti.
Okreni stvari drugačije, postavi uslove,i procenti se mijenjaju
By the way,mislim da je taj procenat i sada ipak nešto viši.
Alfons Kauders wrote:Ja ne znam otkud vam uopste ideja o nekakvom ujedinjenju Sarajeva. Otidjite u Lukavicu, necete naci ni 2% ljudi koji bi bili za to.
Za mnoge stvari mi u RSu nismo imali ni 0,0002% podrske pa su se stvari desile.
T-Rexx wrote:Preustroj federacije ide zajedno u paketu sa sejdic-finci, a to znaci da ce hrvati svim silama traziti trecu izbornu jedinicu. Mislim da ce im SDP to dati.
Nece im to dati. Sporazum o tome vec postoji a to nije treca izborna jedinica.
tvsabina wrote:
Kakve to veze što nema ni 0,02 % podrške. Naravno da nema, kada trenutno mogu koristiti prednosti sarajeva i usput se srpski junačiti.
Okreni stvari drugačije, postavi uslove,i procenti se mijenjaju
By the way,mislim da je taj procenat i sada ipak nešto viši.
Pogodnosti u vidu setnje i shoppinga - za sve ostalo se ide do B.Luke.
Alfons Kauders wrote:
Pogodnosti u vidu setnje i shoppinga - za sve ostalo se ide do B.Luke.
Misliš da im je drago ? Uostalom, nije toliko ni bitno.
Bitnije je da nema izlaska iz ove situacije bez jasne vizije i hrabrosti. A to što ti pričaš je daleko i od vizije i od hrabrosti.
Ne može se. Pa naravno da ne može, kad se i ne pokušava.
polazis od pretpostavke da je rijec o sarajlijama koji su se sticajem okolnosti nasli s druge strane entitetske linije... ali s tim se ne mogu sloziti... velika vecina stanovnistva tamo uopste veze sa sarajevom, sto se da primjetiti vec nakon nekoliko recenica... cuje se metar naglasaka, istocna hercegovina, malo podrinja, malo krajine... predratnih sarajlija nema puno... i.sarajevo je davno postalo spavaona za radnike u zajednickim institucijama, iz svih krajeva rs... od cega bi inace zivio taj "grad"?
palermo wrote:Mislim. Nisu oni iskopavali svoje mrtve zato što su htjeli, nego zato što im je netko rekao.
Sve je uglavnom pitanje ideologije, i političkih elita.
Ja bih iskreno volio da si u pravu ali nakon svega sto se izdesavalo ne vjerujem da su samo zavedeni.
Njihovu spremnost na suzivot mogli smo vidjeti nakon hapsenja mladica, nema tu grama pokajanja, naprotiv.
Za mnoge stvari mi u RSu nismo imali ni 0,0002% podrske pa su se stvari desile.
upravo tako..da se njih pita još bi nam zavrtali plin..
palermo wrote:Mislim. Nisu oni iskopavali svoje mrtve zato što su htjeli, nego zato što im je netko rekao.
Sve je uglavnom pitanje ideologije, i političkih elita.
Ja bih iskreno volio da si u pravu ali nakon svega sto se izdesavalo ne vjerujem da su samo zavedeni.
Njihovu spremnost na suzivot mogli smo vidjeti nakon hapsenja mladica, nema tu grama pokajanja, naprotiv.
Ne mislim da su zavedeni, ne treba u tim terminima pričati. Postoje ideologije koje imaju svoje sljedbenike. Ukoliko pobijediš ili obezvrijediš tu ideologiju i broj njenih sljedbenika se drastično smanjuje.
zato sto je ljudima dosadno.
pa jes, treba pričati o tome ko će biti gradonačelnik Sarajeva, to je onako smislena priča.
Kad smo kod procenata: vjerujem da bi 100% Srba iz RSa potpisalo secesiju kao sto vjerujem da bi 100% Srba iz RSa potpisalo spajanje RSa sa Srbijom. Ali to naravno nije tema.
palermo wrote:Ne mislim da su zavedeni, ne treba u tim terminima pričati. Postoje ideologije koje imaju svoje sljedbenike. Ukoliko pobijediš ili obezvrijediš tu ideologiju i broj njenih sljedbenika se drastično smanjuje.
Alfons Kauders wrote:
polazis od pretpostavke da je rijec o sarajlijama koji su se sticajem okolnosti nasli s druge strane entitetske linije... ali s tim se ne mogu sloziti... velika vecina stanovnistva tamo uopste veze sa sarajevom, sto se da primjetiti vec nakon nekoliko recenica... cuje se metar naglasaka, istocna hercegovina, malo podrinja, malo krajine... predratnih sarajlija nema puno... i.sarajevo je davno postalo spavaona za radnike u zajednickim institucijama, iz svih krajeva rs... od cega bi inace zivio taj "grad"?
Pa zar to baš nisu argumenti da je ideja o spajanju moguća ???- Odnosno da na njoj vrijedi raditi
zato sto je ljudima dosadno.
pa jes, treba pričati o tome ko će biti gradonačelnik Sarajeva, to je onako smislena priča.
Preustroj Federacije je tema broj 1 na mnogim listama. Preustroj BiH nije tema.
palermo wrote:Ne mislim da su zavedeni, ne treba u tim terminima pričati. Postoje ideologije koje imaju svoje sljedbenike. Ukoliko pobijediš ili obezvrijediš tu ideologiju i broj njenih sljedbenika se drastično smanjuje.