Preustroj Federacije BiH
- Ujak Sam
#826 Re: Preustroj Federacije BiH
Ništa bez reforme RS-a. Iako sam zagovornik promjena i određenih prekrajanja, smatram da se to ne može vršiti isključivo na Federacije, kad da je tobože zasebna cjelina i država. Primarni cilj je vratiti Zvornik, Bratunac, Srebrenicu,... A kako sam svjestan da se ne može RS dirati najednom, treba ići postepeno ali istovremeno ažurno i procijeniti koja teritorija je za nas važnija.
-
Canton
#827 Re: Preustroj Federacije BiH
Nema vaznije teritorije. Svaki pedalj Bosne i Hercegovine mora biti jednako vazan. Ne smijemo upadati u velikosrpsku matricu o "historijskom teritoriju" u ovom slucaju bosnjackog naroda.Ujak Sam wrote:Ništa bez reforme RS-a. Iako sam zagovornik promjena i određenih prekrajanja, smatram da se to ne može vršiti isključivo na Federacije, kad da je tobože zasebna cjelina i država. Primarni cilj je vratiti Zvornik, Bratunac, Srebrenicu,... A kako sam svjestan da se ne može RS dirati najednom, treba ići postepeno ali istovremeno ažurno i procijeniti koja teritorija je za nas važnija.
-
udrch
#828 Re: Preustroj Federacije BiH
treba ići postepeno, zasad bih ja bio zadovoljan samo da se razbije taj teritorijalni ekskluzivitet, pa makar više dali, a manje dobili..iako moram reći da u ovom slučaju, Istočno Sarajevo u distrikt ili Kanton Sarajevo, a Sapna, Teočak i Čelić u PC, u obadva ova slučaja mi dobijamo..samo jedan sitan podatak..ove tri male općine, nekadašnji dijelovi Zvornika, Ugljevika i Lopara bi odmah sa brojem birača skoro obezbjedili dva od šest direktna mandata iz ove izborne jedinice za državni parlament..onda bi inicijativi 1. mart u ove dvije izborne jedinice preostalo da registruje po dodatnih 10.000 birača i riješen problem..Canton wrote:Nema vaznije teritorije. Svaki pedalj Bosne i Hercegovine mora biti jednako vazan. Ne smijemo upadati u velikosrpsku matricu o "historijskom teritoriju" u ovom slucaju bosnjackog naroda.Ujak Sam wrote:Ništa bez reforme RS-a. Iako sam zagovornik promjena i određenih prekrajanja, smatram da se to ne može vršiti isključivo na Federacije, kad da je tobože zasebna cjelina i država. Primarni cilj je vratiti Zvornik, Bratunac, Srebrenicu,... A kako sam svjestan da se ne može RS dirati najednom, treba ići postepeno ali istovremeno ažurno i procijeniti koja teritorija je za nas važnija.
izborna jedinica Istočna Bosna i Hercegovina u PC-u bi dobila 16.000 birača, a iz ove izborne jedinice bi u Sarajevo prešlo oko 25000 glasača..
-
matematicar_teski
#829 Re: Preustroj Federacije BiH
kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
-
Canton
#830 Re: Preustroj Federacije BiH
Tesko da ces razbiti taj teritorijalni ekskluzivitet jer u svakoj opcini je neko vecina... i tumacit ce se kao bosnjacki, hrvatski ili sprski grad... Nije bitno kako ce to ko tumaciti... donedavno je i Jajce bilo hrvatski grad.. pa?udrch wrote: treba ići postepeno, zasad bih ja bio zadovoljan samo da se razbije taj teritorijalni ekskluzivitet, pa makar više dali, a manje dobili..iako moram reći da u ovom slučaju, Istočno Sarajevo u distrikt ili Kanton Sarajevo, a Sapna, Teočak i Čelić u PC, u obadva ova slučaja mi dobijamo..samo jedan sitan podatak..ove tri male općine, nekadašnji dijelovi Zvornika, Ugljevika i Lopara bi odmah sa brojem birača skoro obezbjedili dva od šest direktna mandata iz ove izborne jedinice za državni parlament..onda bi inicijativi 1. mart u ove dvije izborne jedinice preostalo da registruje po dodatnih 10.000 birača i riješen problem..
izborna jedinica Istočna Bosna i Hercegovina u PC-u bi dobila 16.000 birača, a iz ove izborne jedinice bi u Sarajevo prešlo oko 25000 glasača..
Ono sto je pravo pitanje jeste sta građani Sapne i Teocaka misle o tome? Drugo.. Doboj Istok i Doboj Jug ... kada bi se vratili u sastav opcine Doboj Bosnjaka bi u tom gradu bilo 30%, sto za 20 godina moze biti 40% itd.. i za nekih 50ak godina se mirnim, bezbolnim putem moze anulirati genocid.
-
Canton
#831 Re: Preustroj Federacije BiH
Zaasto bi Bosnjacima bio problem 100 000 Srba ili 100 000 bilo koga drugog u Sarajevu?matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
-
Kolt12
#832 Re: Preustroj Federacije BiH
Srbi kao miran, radisan i discipliniran narod su sirom regije svugdje dobrodosli i svi zele s njima ici u buducnost.matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
Sto se tice te karte gore, sve je uzalud sto ne ponistava totalno daytonsku fasisticku podjelu, rezultate genocida i sto pogotovo ne ponistava teritorijalnu povlastenost Srba u danasnjoj BiH.
Nema toga, nema nicega drugog osim gubljenja vremena, energije i novca na te gluposti koje nece nista promijeniti, jer ce sama nepravedna teritorijalna podjela biti generator nestabilnosti svih vrsta, sto znaci, od ostalog nema nista.
Last edited by Kolt12 on 23/12/2012 15:07, edited 1 time in total.
-
matematicar_teski
#833 Re: Preustroj Federacije BiH
vidi odgovor pod godinom 1992Canton wrote:Zaasto bi Bosnjacima bio problem 100 000 Srba ili 100 000 bilo koga drugog u Sarajevu?matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
-
udrch
#834 Re: Preustroj Federacije BiH
zanimljiva ti matematika..ja sam ti gore naveo da na svim ovi srpskim opštinama iz Istočnog Sarajeva ima 25000 glasača..pogledati na izbori.ba..kako si ti sračunao da je to 100.000 srba..mislim da se radi najviše o 35000 novih stanovnika..matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
bošnjačkom Sarajevu je to svejedno, jer su oni ionako tu i tu će ako Bog da i ostati..što se političkog uticaja tiče, lakše se Sarajevu sa 500.000 stanovnika izboriti sa tim brojem, nego povratnicima u PC..
-
Canton
#835 Re: Preustroj Federacije BiH
Znaci po tvome bi Srbi trebali biti u najmanju ruku nepozeljni u Sarajevu ili mozda ima određen broj Srba koji je po tebi optimalan?matematicar_teski wrote:vidi odgovor pod godinom 1992Canton wrote:Zaasto bi Bosnjacima bio problem 100 000 Srba ili 100 000 bilo koga drugog u Sarajevu?matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
-
Canton
#836 Re: Preustroj Federacije BiH
Nije uzalud... od neceg se mora krenuti.Kolt12 wrote:Srbi kao miran, radisan i discipliniran narod su sirom regije svugdje dobrodosli i svi zele s njima ici u buducnost.matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
Sto se tice te karte gore, sve je uzalud sto ne ponistava totalno daytonsku fasisticku podjelu, rezultate genocida i sto pogotovo ne ponistava teritorijalnu povlastenost Srba u danasnjoj BiH.
Nema toga, nema nicega drugog osim gubljenja vremena, energije i novca na te gluposti koje nece nista promijeniti, jer ce sama nepravedna teritorijalna podjela biti generator nestabilnosti svih vrsta, sto znaci, od ostalog nema nista.
- cyprus
#837 Re: Preustroj Federacije BiH
A Sarajevo je bošnjački grad? Ja sve mislio multietnički grad, glavni grad svih Bosanaca i Hercegovaca...matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
Ma ja, sve se kao protiv etnoteritorijalizacije, a svako malo se nečemu daje pridjev etničkog
-
matematicar_teski
#838 Re: Preustroj Federacije BiH
ja nisam protiv etnoteritorijalizacije. Al ne moze preko bosnjackih ledja se razvijati multietnicnostcyprus wrote:A Sarajevo je bošnjački grad? Ja sve mislio multietnički grad, glavni grad svih Bosanaca i Hercegovaca...matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
Ma ja, sve se kao protiv etnoteritorijalizacije, a svako malo se nečemu daje pridjev etničkog![]()
- Paranoid
#839 Re: Preustroj Federacije BiH
Nije problem..evo ja ću primiti jednu srpsku porodicu, daću im sprat...Canton wrote:Zaasto bi Bosnjacima bio problem 100 000 Srba ili 100 000 bilo koga drugog u Sarajevu?matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
- FOČANSKI PROPISI
#840 Re: Preustroj Federacije BiH
...hranu,vodu i sve ostalo!Paranoid wrote:Nije problem..evo ja ću primiti jednu srpsku porodicu, daću im sprat...Canton wrote:Zaasto bi Bosnjacima bio problem 100 000 Srba ili 100 000 bilo koga drugog u Sarajevu?matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
-
matematicar_teski
#841 Re: Preustroj Federacije BiH
Zaasto bi Bosnjacima bio problem 100 000 Srba ili 100 000 bilo koga drugog u Sarajevu?
pa ce ti vratiti ko i u foci 43-44 i 92, samo naprijedNije problem..evo ja ću primiti jednu srpsku porodicu, daću im sprat...
-
Kolt12
#842 Re: Preustroj Federacije BiH
Po Daytonu, Sarajevo je BOSNJACKI GRAD! Srbi i Hrvati su tako htjeli. Ne znamko te je slagao to za "multietnicki", ali dok god su Bluka i Neum srpski odnosno hrvatski, dotle je Sarajevo bosnjacko. Kad oni budu multietnicki, Sarajevo ce to postati isti dan kad i oni.cyprus wrote:A Sarajevo je bošnjački grad? Ja sve mislio multietnički grad, glavni grad svih Bosanaca i Hercegovaca...matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
Ma ja, sve se kao protiv etnoteritorijalizacije, a svako malo se nečemu daje pridjev etničkog![]()
Sto se tice Istocnjaka, mene tu zanima ekonomski aspekt? Da li to znaci da bi sve te vukojebine nakon toga grabile iz zajednicke kase, a za uzvrat u nju stavljale sipak?
Last edited by Kolt12 on 23/12/2012 15:39, edited 1 time in total.
- cyprus
#843 Re: Preustroj Federacije BiH
A nisi protiv? Haj, bar lijepo od tebe što otvoreno kažeš...matematicar_teski wrote:ja nisam protiv etnoteritorijalizacije. Al ne moze preko bosnjackih ledja se razvijati multietnicnostcyprus wrote:A Sarajevo je bošnjački grad? Ja sve mislio multietnički grad, glavni grad svih Bosanaca i Hercegovaca...matematicar_teski wrote:kako bi bosnjacima odgvoralo da u najvecem bosnjackom gradu Sarajevu, dobije 100 000 srba?
Last edited by cyprus on 23/12/2012 15:39, edited 1 time in total.
- cyprus
#844 Re: Preustroj Federacije BiH
Gdje u Dejtonu piše da je tako?Kolt12 wrote:Po Daytonu, Sarajevo je BOSNJACKI GRAD! Srbi i Hrvati su tako htjeli.
-
Kolt12
#845 Re: Preustroj Federacije BiH
Na istom mjestu gdje i pise da je Bluka srpska.cyprus wrote:Gdje u Dejtonu piše da je tako?Kolt12 wrote:Po Daytonu, Sarajevo je BOSNJACKI GRAD! Srbi i Hrvati su tako htjeli.
- cyprus
#846 Re: Preustroj Federacije BiH
Ja ne znam da piše ni jedno ni drugo, al ti me eto prosvijetli pa me uputi...Kolt12 wrote:Na istom mjestu gdje i pise da je Bluka srpska.cyprus wrote:Gdje u Dejtonu piše da je tako?Kolt12 wrote:Po Daytonu, Sarajevo je BOSNJACKI GRAD! Srbi i Hrvati su tako htjeli.
-
palermo
#847 Re: Preustroj Federacije BiH
a čija je po daytonu Bosna i Hercegovina ?Kolt12 wrote: Po Daytonu, Sarajevo je BOSNJACKI GRAD! Srbi i Hrvati su tako htjeli. Ne znamko te je slagao to za "multietnicki", ali dok god su Bluka i Neum srpski odnosno hrvatski, dotle je Sarajevo bosnjacko. Kad oni budu multietnicki, Sarajevo ce to postati isti dan kad i oni.
Sto se tice Istocnjaka, mene tu zanima ekonomski aspekt? Da li to znaci da bi sve te vukojebine nakon toga grabile iz zajednicke kase, a za uzvrat u nju stavljale sipak?
- T-Rexx
#848 Re: Preustroj Federacije BiH
Preustroj federacije ide zajedno u paketu sa sejdic-finci, a to znaci da ce hrvati svim silama traziti trecu izbornu jedinicu. Mislim da ce im SDP to dati.
-
palermo
#849 Re: Preustroj Federacije BiH
Nego umjesto da bezveze repliciram Koltu, bolje da ovo kažem.
Spajanje Sarajeva i istočnog Sarajeva bi u dugoročnom ( a bogami i u kratkoročnom smislu) bio apsolutno pun pogodak. Prije svega, razbio bi se mit o nemogućnosti promjene Daytona, mislim da bi se time jasno pokazalo da nema podjele BiH, a Sarajevo bi moglo dadobije onu ulgu koju objektivno treba da ima, i pokretača razvoaj BiH, i mjesto spajanja.
ovo što udrich piše o pripajanju sapne i teočaka Zvorniku je upravo na tom fonu, jednostavno to bi značilo izlazak iz ove trenutne paradigme , i mogućnost ubrzane promjene.
Spajanje Sarajeva i istočnog Sarajeva bi u dugoročnom ( a bogami i u kratkoročnom smislu) bio apsolutno pun pogodak. Prije svega, razbio bi se mit o nemogućnosti promjene Daytona, mislim da bi se time jasno pokazalo da nema podjele BiH, a Sarajevo bi moglo dadobije onu ulgu koju objektivno treba da ima, i pokretača razvoaj BiH, i mjesto spajanja.
ovo što udrich piše o pripajanju sapne i teočaka Zvorniku je upravo na tom fonu, jednostavno to bi značilo izlazak iz ove trenutne paradigme , i mogućnost ubrzane promjene.
Last edited by palermo on 23/12/2012 17:11, edited 1 time in total.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#850 Re: Preustroj Federacije BiH
Politički , to bi bilo fantastično.palermo wrote: Spajanje Sarajeva i istočnog Sarajeva bi u dugoročnom ( a bogami i u kratkoročnom smislu) bio apsolutno pun pogodak.
Stvarno i realno to bi bila katastrofa jer mi živimo jedni pored drugih a nikako jedni sa drugima.