Preustroj Federacije BiH

Locked
palermo

#801 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote:Kakva kultura dijaloga ovdje vlada, jbte :-)
pao je nivo kvalitete foruma, tačno.

nego sve hoću da te pitam pa ne uspijem, zašto u tvojim idejama nekako uvijek Bošnjaci ispadnu donji. Znaš da ne provociram, vjerujem da ti i misliš da nije tako (tj, da Bošnjaci kod tebe budu donji), ali objektivno percepcija onoga za što se ti zalažeš je nekako antibošnjačka.
na kojim premisama ti zapravo temeljiš svoje stavove ?
webby-x

#802 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by webby-x »

palermo wrote:ali objektivno percepcija onoga za što se ti zalažeš je nekako antibošnjačka.
Kako ti znaš što je objektivno?
palermo

#803 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

webby-x wrote:
palermo wrote:ali objektivno percepcija onoga za što se ti zalažeš je nekako antibošnjačka.
Kako ti znaš što je objektivno?
ne trolaj, nisam tebe pitao.
cyprus

#804 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:Kakva kultura dijaloga ovdje vlada, jbte :-)
pao je nivo kvalitete foruma, tačno.

nego sve hoću da te pitam pa ne uspijem, zašto u tvojim idejama nekako uvijek Bošnjaci ispadnu donji. Znaš da ne provociram, vjerujem da ti i misliš da nije tako (tj, da Bošnjaci kod tebe budu donji), ali objektivno percepcija onoga za što se ti zalažeš je nekako antibošnjačka.
na kojim premisama ti zapravo temeljiš svoje stavove ?
Obzirom da znam da ti ne provociraš, potrudiću se da ti dam odgovore koji te zanimaju... Samo ti meni moraš prethodno navesti primjere tih mojih antibošnjačkih stavova...

Zasad, mogu ti samo još jednom obrazložiti zašto mislim da je okrupnjavanje kantona u Federaciji BiH dobra ideja... Polazeći od premise da je sadašnjih 10 kantona previše, tj. da mnogi od njih teško da mogu imati racionalno opravdanje za svoje postojanje, nameće se logičan zaključak da bi ih bilo korisno okrupniti, ali naravno na način na koji neće ugorziti kako teritorijalni integritet države, tako ni unutrašnju političku stabilnost... Formiranje pet kaontona sa sadašnjim ovlastima ne vidim kako bi ugrozilo teritorijalni integritet države ili Federacije kao entiteta... Istina dok nacionalistička retorika vlada u političkim procesima u BiH, svaka promjena pa i najmanja će izazvati velike turbulencije, ali u načelu četiri kantona sa bošnjačkom i jedan sa hrvatskom većinom ne vjerujem da bi bili korak unazad u odnosu na aktuelno stanje... Svjesno zagovaram i princip po kome nijedan kanton ne bi bio potpuno monoetnički, tako bi npr. većinski bošnjački kantoni imali i neke većinski hrvatske opštine, te obrnuto... Monoetnički kantoni su loša stvar... Ja naravno razumijem da u ovakvoj nacionalističkoj atmosferi niko ne želi biti manjina nigdje (kako ni mostarski Bošnjak, tako ni kiseljački Hrvat), ali ne vidim da je prijedlog bilo antibošnjački, bilo antihrvatski... Zbog toga ovakvi prijedlozi još neće zaživjeti (jer svak ko ih prihvati iz bilo kog naroda biće izdajica), ali za neku malo dalju budućnosti, ovo je jedina racionalna solucija...

A za moje ostalo antibošnjačko pisanje, već moraš navest konkretniji primjer...
palermo

#805 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote: Obzirom da znam da ti ne provociraš, potrudiću se da ti dam odgovore koji te zanimaju... Samo ti meni moraš prethodno navesti primjere tih mojih antibošnjačkih stavova...

Zasad, mogu ti samo još jednom obrazložiti zašto mislim da je okrupnjavanje kantona u Federaciji BiH dobra ideja... Polazeći od premise da je sadašnjih 10 kantona previše, tj. da mnogi od njih teško da mogu imati racionalno opravdanje za svoje postojanje, nameće se logičan zaključak da bi ih bilo korisno okrupniti, ali naravno na način na koji neće ugorziti kako teritorijalni integritet države, tako ni unutrašnju političku stabilnost... Formiranje pet kaontona sa sadašnjim ovlastima ne vidim kako bi ugrozilo teritorijalni integritet države ili Federacije kao entiteta... Istina dok nacionalistička retorika vlada u političkim procesima u BiH, svaka promjena pa i najmanja će izazvati velike turbulencije, ali u načelu četiri kantona sa bošnjačkom i jedan sa hrvatskom većinom ne vjerujem da bi bili korak unazad u odnosu na aktuelno stanje... Svjesno zagovaram i princip po kome nijedan kanton ne bi bio potpuno monoetnički, tako bi npr. većinski bošnjački kantoni imali i neke većinski hrvatske opštine, te obrnuto... Monoetnički kantoni su loša stvar... Ja naravno razumijem da u ovakvoj nacionalističkoj atmosferi niko ne želi biti manjina nigdje (kako ni mostarski Bošnjak, tako ni kiseljački Hrvat), ali ne vidim da je prijedlog bilo antibošnjački, bilo antihrvatski... Zbog toga ovakvi prijedlozi još neće zaživjeti (jer svak ko ih prihvati iz bilo kog naroda biće izdajica), ali za neku malo dalju budućnosti, ovo je jedina racionalna solucija...

Nisam ja rekao da imaš antibošnjačke stavove niti da ti je retorika antibošnjačka, ali nekako, ja barem imam utisak, da ti je najteže prihvatiti bošnjačke strahove, bošnjačke dileme i pitanja, dok si otvorenije ruke prema zahtjevima Hrvata ili Srba. Naprimjer evo pitanje okrupnjavanja kantona o čemu si ti govorio, ne možeš staviti ( barem po meni) u istu ravan Mostar i Kiseljak. Dok je Mostar strateški govoreći jedan od ključnih temelja opstojnosti Bosne i Hercegovine i zalopga njene budućnosti, Kiseljak je, ruku na srce, samo jedna varošica koja mnogo ne dotiče nikoga. Čak ni same Hrvate. A ako kažeš, Mostar ne treba biti hrvatski,ti već u startu znaš da to nije prihvatljivo Hrvatima. I onda to nećeš izreći.

A zašto zapravo bi netko uopšte trebao prihvatiti da bude manjina ? Otkud ti ideja da to treba prihvatiti kao način života, razmišljanja u zemlji koju bi svi trebaali da smatraš svojom. Od Save do mora, od Drine do Une...što bi pjesma rekla. Ne možeš zbog toga što bi ti htio da bude manje belaja,manje problema, da prilikom kreiranja stavova uzimaš teze po pirncipu kantara, trećina od ovih, trećina od onih, trećina od anamo onih.

Mislim da su tvoji stavovi zaporavo suštinski samo oportunistički a ne anti-bošnjački. Nažalost oportunizam u situaciji u kojoj se nalazimo često dovodi do toga da, bez želje da bude tako, postaneš promotor ideja koje u svojoj osnovi razbijaju Bosnu i hercegovinu.
heckler

#806 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Dakle nakon skoro mjesec dana i 33 stranice postova jos se niko nije udostojio da nam ponudi neku bar elementarnu racunicu da nam pokaze koje bi to stvarne ustede bile i na koji nacin bi se izvele, sta bi se uradilo sa tim ljudima koji bi eventualno ostali bez posla, koje su tacno nadleznosti problem i kako bi se taj problem rijesio itd.

Ali zato bar imamo mentalne pacijente koji se ubise flomasterima crtajuci kojekakve mape herceg-bosna i koji se satrase objasnjavajuci vecinskom narodu ove drzave kako je kolektivno samoubistvo u stvari najbolja solucija i za njih i za njihovu drzavu. Eh jos samo te neke sitnice da usaglase tipa hoce li mimo cetniceta i herceg bosne Bosnjake razbiti na dodatna 3 ili par 4 kantona i hoce li im ostaviti Sarajevo ili ce ga pretvoriti u nekakav distrikt. Ali gdje su slozna herceg-cetnicka braca naci ce se vec solucija ne sumnjam 8-)

Ma nije nego vec :-)

Image
cyprus

#807 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote: Obzirom da znam da ti ne provociraš, potrudiću se da ti dam odgovore koji te zanimaju... Samo ti meni moraš prethodno navesti primjere tih mojih antibošnjačkih stavova...

Nisam ja rekao da imaš antibošnjačke stavove niti da ti je retorika antibošnjačka, ali nekako, ja barem imam utisak, da ti je najteže prihvatiti bošnjačke strahove, bošnjačke dileme i pitanja, dok si otvorenije ruke prema zahtjevima Hrvata ili Srba. Naprimjer evo pitanje okrupnjavanja kantona o čemu si ti govorio, ne možeš staviti ( barem po meni) u istu ravan Mostar i Kiseljak. Dok je Mostar strateški govoreći jedan od ključnih temelja opstojnosti Bosne i Hercegovine i zalopga njene budućnosti, Kiseljak je, ruku na srce, samo jedna varošica koja mnogo ne dotiče nikoga. Čak ni same Hrvate. A ako kažeš, Mostar ne treba biti hrvatski,ti već u startu znaš da to nije prihvatljivo Hrvatima. I onda to nećeš izreći.

A zašto zapravo bi netko uopšte trebao prihvatiti da bude manjina ? Otkud ti ideja da to treba prihvatiti kao način života, razmišljanja u zemlji koju bi svi trebaali da smatraš svojom. Od Save do mora, od Drine do Une...što bi pjesma rekla. Ne možeš zbog toga što bi ti htio da bude manje belaja,manje problema, da prilikom kreiranja stavova uzimaš teze po pirncipu kantara, trećina od ovih, trećina od onih, trećina od anamo onih.

Mislim da su tvoji stavovi zaporavo suštinski samo oportunistički a ne anti-bošnjački. Nažalost oportunizam u situaciji u kojoj se nalazimo često dovodi do toga da, bez želje da bude tako, postaneš promotor ideja koje u svojoj osnovi razbijaju Bosnu i hercegovinu.
Zašto imaš osjećaj da mi je najteže prihvatiti bošnjačke strahove, dileme i pitanja? Ja smatram da mi je bošnjačka perspektiva daleko najbliža od ponuđene tri u Bosni i Hercegovini... Ja nemam nikakve koristi od stvaranja trećeg entiteta, niti od etnoteritorijalizacije, niti od raspada države, ja od toga mogu imati samo više štete nego prosječan Bošnjak... Zašto bih ja sa Alipašina Polja zagovarao treći entitet, gdje je tu logika, a gdje sam ja? :-) Ipak, to ne znači da trebam tolerisati i prihvatiti bošnjački nacionalizam ili zanemariti da postoje također i srpski i hrvatskl strahovi, dileme i pitanja... Pretpostavljam da je to glavni razlog zašto u očima značajnog dijela političkog podforuma izgleda kao neki antibošnjak ili antibosanac...

Što se tiče Mostara i Kiseljaka... Pa haj ti objasni desetinama hiljada srednjobosanskih Hrvata da je Mostar važniji od njihovih vukojebina :-) Za njih je po trenutnoj konstelaciji snaga ovakav prijedlog sigurno antihrvatski... Međutim, ja ne tvrdim ni da Mostar treba da bude hrvatski, niti Kiseljak bošnjački... To u ovom prijedlogu vide vide oni kojima je samo etničko u glavi... Uostalom, ja ne smatram ni da Široki Brijeg treba biti samo hrvatski... Međutim, osjećam da sam prilično usamljen na forumu u toj misli... 99% ljudi ovdje Široki Brijeg ne doživljava zapravo kao nešto svoje...

Kad kažem 'biti manjina', ne mislim pod tim 'biti neravnopravan'... Nacionalizam kod nas je upravo to izjednačio većina = biti gornji, manjina = biti donji... I cijeli ovaj naš politički problem se vrti oko tog pitanja: ko će biti gornji, a ko donji... Ja sam naravno oštri protivnik te prakse, od državnog nivoa, pa do mjesnih zajednica... Ovoj državi je potrebno daleko više razumjevanja kako na individualnom nivou, tako i na nivou kolektiviteta... A toga nema, ni u promilima...

Ne, oportunista nisam... Odbijanje da se svrsta uz jedan od nacionalizama u BiH nije oportunizam... Nacionalizmi razbijaju ovu državu, a ne protivljenje njima... I da, jednim nacionalizmom se ne izbija drugi nacionalizam, nego rasplamsava...
Alfons Kauders

#808 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:Dakle nakon skoro mjesec dana i 33 stranice postova jos se niko nije udostojio da nam ponudi neku bar elementarnu racunicu da nam pokaze koje bi to stvarne ustede bile i na koji nacin bi se izvele, sta bi se uradilo sa tim ljudima koji bi eventualno ostali bez posla, koje su tacno nadleznosti problem i kako bi se taj problem rijesio itd.

Ali zato bar imamo mentalne pacijente koji se ubise flomasterima crtajuci kojekakve mape herceg-bosna i koji se satrase objasnjavajuci vecinskom narodu ove drzave kako je kolektivno samoubistvo u stvari najbolja solucija i za njih i za njihovu drzavu. Eh jos samo te neke sitnice da usaglase tipa hoce li mimo cetniceta i herceg bosne Bosnjake razbiti na dodatna 3 ili par 4 kantona i hoce li im ostaviti Sarajevo ili ce ga pretvoriti u nekakav distrikt. Ali gdje su slozna herceg-cetnicka braca naci ce se vec solucija ne sumnjam 8-)

Image
Kako nisu? "Izracunala" raja da ce biti par milijardi usteda - jer kontaju da ce ukidanjem kantona nestati potreba da se finansira policija, skolstvo, zdravstvo i ostale sitnice koje cine 80-90% kantonalnih budzeta.

Dakle iz matematike su kita na biciklu, ali zato im likovno ide od ruke. Apsolvirali su bojice i flomastere, red je da im damo malo plastelina. Ko zna, za desetak godina mozda nauce raditi u Photoshopu ili pretociti svoju verbalnu dijareju u 3D modele.
bjelave

#809 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by bjelave »

MuaDib wrote:Možete vi pričati šta hoćete, ali iz vrlo pouzdanog izvora znam da su nam prijedlog 4 kantona donjeli Amerikanci. Koliko vidim mnogi uopšte nisu ni pročitali suštinu prijedloga, pa da ponovim. Federacija BiH i dalje ostaje, samo se broj kantona smanjuje sa 10 na 4, te se naziv kanton mjenja nazivom region. Regioni će imati ovlasti kao sadašnji kantoni, a Sarajevo neće biti država u državi, već Grad sa neznatno proširenom lokalnom samoupravom, slično kao Mostar. Također, Mostar će se urediti kao grad sastavljen od dvije općine Mostar I i Mostar II.

A uvrede i etiketiranje, ostavljam moderaciji na uvid...
Dobro, evo sad ozbiljno.
Ko ti je taj pouzdani Izvor? Mozda Amfilohije Radovic? Neko iz Haga? Mladic, Karadzic, neko treci?
heckler

#810 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
heckler wrote:Dakle nakon skoro mjesec dana i 33 stranice postova jos se niko nije udostojio da nam ponudi neku bar elementarnu racunicu da nam pokaze koje bi to stvarne ustede bile i na koji nacin bi se izvele, sta bi se uradilo sa tim ljudima koji bi eventualno ostali bez posla, koje su tacno nadleznosti problem i kako bi se taj problem rijesio itd.

Image

Kako nisu? "Izracunala" raja da ce biti par milijardi usteda - jer kontaju da ce ukidanjem kantona nestati potreba da se finansira policija, skolstvo, zdravstvo i ostale sitnice koje cine 80-90% kantonalnih budzeta.

Dakle iz matematike su kita na biciklu, ali zato im likovno ide od ruke. Apsolvirali su bojice i flomastere, red je da im damo malo plastelina. Ko zna, za desetak godina mozda nauce raditi u Photoshopu ili pretociti svoju verbalnu dijareju u 3D modele.

Dobro si, sljedece je 3D, plastelinska i gipsana erceg bosna predstavljena u Power Point-u.

Od sve ove 33 stranice smeca tvoj post sa pola teme koji si onako usput ispucao o mogucim ustedama ima 10 puta vise smisla nego sve ovo izdrkavanje na kvadrat.
Skeleton struktura u administraciji, bjanko prepisivanje propisa i zakona od razvijenijih kantona, dualne-pozicije ala direktor bolnice + ministar zdrvstva itd + elementarne metode racionalne javne uprave i ogranicavanje broja sluzbenika po glavi stanovnika itd. Sve to rjesava 90% problema "prekomjerne administracije" uz 1% zuci koje idu uz crtanje granica i ostalih pizdarija.
Alfons Kauders

#811 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:
Alfons Kauders wrote:

Dobro si, sljedece je 3D, plastelinska i gipsana erceg bosna predstavljena u Power Point-u.

Od sve ove 33 stranice smeca tvoj post sa pola teme koji si onako usput ispucao o mogucim ustedama ima 10 puta vise smisla nego sve ovo izdrkavanje na kvadrat.
Skeleton struktura u administraciji, bjanko prepisivanje propisa i zakona od razvijenijih kantona, dualne-pozicije ala direktor bolnice + ministar zdrvstva itd + elementarne metode racionalne javne uprave i ogranicavanje broja sluzbenika po glavi stanovnika itd. Sve to rjesava 90% problema "prekomjerne administracije" uz 1% zuci koje idu uz crtanje granica i ostalih pizdarija.
U cijeloj prici meni najvise smeta sto uopste nismo ni pokusali racionalizirati postojeci sistem, a ima metar prostora. Znaci hajmo sad krenuti od nule, a nismo ni probali srediti ovo sto vec imamo - uz puno manje supljiranja i posla. Jebote ekonomska kriza pocela prije cetiri i kusur godine, a nista nije uradjeno.

Sad je vec i prekasno. Da se zaista htjelo uraditi nesto, onda bi odmah nakon uvodjenja PDV-a vezali plate u javnom sektoru za plate u privredi. A nismo, i otisle su u picku materinu dok su plate u privredi manje vise stagnirale zadnjih nekoliko godina. Taman i da nikako nismo imali kantona, opet bi danas bili u istim govnima.
Bodkin

#812 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Bodkin »

realno najveci problem fedderacije (nemam pojma kako je u rs) je prekomjeran broj zaposlenih u drzavnom sektoru. otpustis 30% koji su svakako zaposleni bez potrebe, smanjis beneficije ostalima ( imaju bolje uslove rada od guglovih inzenjera) i napravis im sistem rada po ucinku i ostace dovoljno para da sami pravimo autobahn. e sad to sto ce onaj koji to makar i spomene letiti sa vlasti i mozda cak dobiti zapaljeno i prevrnuto auto jer neradnici koji rade u drzavnoj misle da ce bez njih svijet stati i da oni fakat vrijede toliko i da toliko rade i doprinose , to je druga stvar
Harry Tuttle

#813 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Harry Tuttle »

cije su piramide :D
Konjanik

#814 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Konjanik »

Harry Tuttle wrote:cije su piramide :D
nase Zenicke :D
udrch

#815 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by udrch »

Policija pretražuje otpad braće Šimić

Nakon što je u ponedjeljak u akciji kodnog naziva "Meteor" po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno deset osoba koje se sumnjiče da pripadaju organiziranoj grupi koja je počinila niz krivičnih djela na području cijele BiH iz oblasti autokriminala, nedopuštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nedopuštenog prometa visokoakciznim robama te, prema nepotvrđenim informacijama, i krijumčarenjem ljudi, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) jučer su nastavili rad na terenu.

Dijelovi šasija

Kako nam je rekao komesar policije MUP-a ZHK Zoran Galić, u mjestu Borajna kod Gruda pretražuje se autootpad braće Mate i Blage Šimić.

- Riječ je, zaista, o velikoj površini, gdje ima i šume, a na kojoj se nalazi na stotine autodijelova, najviše, da tako kažem, očerupanih šasija. Neophodno je da sve ove dijelove evidentiramo, odnosno da popišemo brojeve šasija kako bismo mogli utvrditi s kojih, eventualno, mjesta potječu. Dakle, za sada pretražujemo šire područje oko kuće braće Šimić, koji su lideri ove grupe i, zaista, mnogo je dokaznog materijala - kazao je Galić za "Avaz".

Poznati policiji

Braća Šimić, Željko Mikulić, Ante Dedić, Mario Andrijanić, Ivan Bašić, Petar Begić, Ivan Kolobarić, Alen Brzica te Matina supruga Dragana Topalović su u ponedjeljak navečer zajedno s dokaznim materijalom koji je zaplijenjen u akciji prilikom pretresa na lokacijama u Posušju, Grudama, Širokom Brijegu i Ljubuškom dovezeni u prostorije FUP-a u Sarajevu. Odluku o daljnjem postupku donijet će Sud BiH.

Braća Šimić odranije su poznata policiji te je za njima nekoliko puta raspisivana i potjernica.
samo pohapsiti bagru, jednog po jednog..zato oni i hoće preustroj, ruše im se kriminalni kanali..
Bali beg Malkoč

#816 Večernji list: Nova podjela BH

Post by Bali beg Malkoč »

Image
Bali beg Malkoč

#817 Re: Večernji list: Nova podjela BH

Post by Bali beg Malkoč »

Image

Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#818 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Fino sam ukazao prije nekoliko dana da će nas Amerikanci vratiti ZAVNOBIH-u i da neće BiH biti ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka, nego i srpska, i hrvatska, i bošnjačka + ostali građani.

Evo šta su savjetnici američke Vlade savjetovali:
Pišu: Michael Dobs i Duško Doder.
http://www.foreignpolicy.com/articles/1 ... ld_hatreds

Hebo ovu podjelu kada RSrpska ostaje sa Hrvatskom Bosanskom Posavinom-Ne dotiče se ova podjela Posavine. Fuj!
Šta ćeš, šta možeš, najjači najviše tlači i prisiljava! Ali ako će oba bh. entiteta biti takvi da će svi narodi biti jednakopravni, nema veze.
hercegovac_pravi

#819 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by hercegovac_pravi »

Jeli se više preustrojila? 'oćel taj treČi? A kako napreduje stolni grad? Imal' išta po tom planu ? :-D

A sad malo ozbiljnije...
Amerikanici inistiraju (o tome sam pisao ima skoro godina dana) na racionalizaciji federacije. Na stolu su dvije opcije koje se ne mjenjaju.
1) Kompletno ukidanje kantonalne strukture a uvođenje "etničkih" izbornih jedinica
2) pravljenje "hrvatskog kantona"

Prva opcija vodi u direktan i faktički nestanak Hrvata kao političkog faktora. Svi spinovi dokonih novinara i "glasnogovornika" ne mogu pobiti činjenicu da uvođenje etničkih izbornih jedinica kombinirana sa dijelom prijedloga o indirektnom izboru "narodnih" predstavnika stavlja federaciju pod potpunu kontrolu Bošnjaka. Jer je nemoguće spriječiti da u tako organizovanom izbornom sistemu Bošnjaci biraju svoje Hrvate. U zamjenu se traži odustajanje od demontaže genocidne tvorevine. To niti jednom iole ozbiljnijem političaru ne pada na pamet (bar za sada).

Druga opcija je opcija koju je Alija Izetbegović davno jednom nudio Tuđmanu. Hrvatski kanton koji neće izlaziti iz granica današnjeg ZHK-a. Čak šta više, po ovome prijedlogu, i današnji ZHK bi bio umanjen za njegove južne dijelove (koridor VC koji se zbog svog vitalnog značaja po državu BiH, ne može ostaviti pod kontrolm političkih faktora sa separatističkim tendencijama).

Bošnjaci ne žele ni ovu opciju jer skoro 70% trenutne Hrvatske populacije u BiH ostaje u tzv Bošnjačkom kantonu.
Još kada se tome doda ekonomska neodrživost današnjeg ZHK-a koji je bez federalne pomoći praktično mrtav i bez mogućnosti da obezbjedi osnovne funkcije uređenog sistema tamošnjem stanovništvu, postavlja se pitanje: Šta Bošnjaci dobivaju prihvatanjem bilo koje od ove dvije opcije?
U slučaju prihvatanja prve opcije, prihvataju i legalizaciju genocida kao mjerodavnog načina za ostvarenje političkih ciljeva, a ako prihvate drugu opciju sa njome prihvataju i izdržavanje ekonomske crne rupe bez dna u koju bi se slijevali ekonomski resursi Bošnjaka a bez ikakvog vidnog rezultata.

Dakle, ovi što žele "preustroj"..nek se malo zapitaju o svojim željema jer bi se mogle ispuniti. A sa ispunjenjem njihovih želja potpisuju i nestanak Hrvatskog naroda iz BiH.
Jeli politički opstanaka HDZ-a vrijedniji od sudbione čitavog jednog naroda? Po meni nije ali to nek odluče Hrvati ali trebaju biti svjesni posljedica i krucijalnosti svoje odluke.
Revoltage

#820 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Revoltage »

Ta karta gore nije loš početak.
udrch

#821 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by udrch »

Revoltage wrote:Ta karta gore nije loš početak.
kada je ova karta u pitanju, ovo oko preraspodjele hrvatske i bošnjačke kontrole me ne zanima puno, jer kako god se bude mijenjalo, teško može ići na štetu Bošnjaka, jer jednostavno četiri puta su brojniji, pa teško može biti lošije od ovoga..
ali ako bi ove promjene uključile ovo što sam ja površno vidio: da područje Istočnog Sarajeva ulazi u sastav Sarajeva, bez obzira kako ga zvali i da na taj način jedno 50000 Srba ulazi u Federaciju, a manje ih je u PC-u, ali da se istovremeno Sapna i Teočak vraćaju u sastav Zvronika i Ugljevika, ja bih ovo odmah potpisao..
Sa Sapnom u sastavu Zvornika, za 5,6 godina opština Zvornik bi opet bila sa većinskim Bošnjacima..

svako povećanje Bošnjaka u PC-u, pogotovo u ovom za nas najvažnijem dijelu bi bilo idealno..
Zvornik-Bratunac-Srebrenica bi se lahko mogli uvezati..
heckler

#822 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

udrch wrote:
kada je ova karta u pitanju, ovo oko preraspodjele hrvatske i bošnjačke kontrole me ne zanima puno, jer kako god se bude mijenjalo, teško može ići na štetu Bošnjaka, jer jednostavno četiri puta su brojniji, pa teško može biti lošije od ovoga..
ali ako bi ove promjene uključile ovo što sam ja površno vidio: da područje Istočnog Sarajeva ulazi u sastav Sarajeva, bez obzira kako ga zvali i da na taj način jedno 50000 Srba ulazi u Federaciju, a manje ih je u PC-u, ali da se istovremeno Sapna i Teočak vraćaju u sastav Zvronika i Ugljevika, ja bih ovo odmah potpisao..
Sa Sapnom u sastavu Zvornika, za 5,6 godina opština Zvornik bi opet bila sa većinskim Bošnjacima..

svako povećanje Bošnjaka u PC-u, pogotovo u ovom za nas najvažnijem dijelu bi bilo idealno..

Ja bih jos dodao da mene vise interesuje sta se iza ovakvih karta krije u smislu izbornih jedinica i popunjavanja Doma Naroda. Jer ako HDZ bude mogao ucjenjivati do sudnjeg dana cemu sve ovo?

Mimo Drvara i Orasja ovo je vec sadasnja slika stanja svakako. Bosnjaci su vec 2/3 vecina u SBK i to je kraj price o HDZu tamo ako se udruze. Mimo toga sta? Orasje na grbacu poreznih obveznika Tuzle i Drvar na grbacu poreznih obveznika USK-a.

Ma bjaaaaaziiiiiiiiiiiiiiii :lol:
udrch

#823 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by udrch »

heckler wrote:
udrch wrote:

Ja bih jos dodao da mene vise interesuje sta se iza ovakvih karta krije u smislu izbornih jedinica i popunjavanja Doma Naroda. Jer ako HDZ bude mogao ucjenjivati do sudnjeg dana cemu sve ovo?

Mimo Drvara i Orasja ovo je vec sadasnja slika stanja svakako. Bosnjaci su vec 2/3 vecina u SBK i to je kraj price o HDZu tamo ako se udruze. Mimo toga sta? Orasje na grbacu poreznih obveznika Tuzle i Drvar na grbacu poreznih obveznika USK-a.

Ma bjaaaaaziiiiiiiiiiiiiiii :lol:
Ma ja na Federaciju više ne gledam..mene samo PC zanima i kako nju oslabiti..
ovo sam vidio kao idealnu priliku, svejedno što bi ovo bilo pravo dobro, jer bi se Sarajevo zaokružilo, a usput bi spojili Zvornik-Bratunac -Srebrenicu..to je meni ključni dio opstanka PC-a..ako bi nekad dobili opet te tri opštine, PC je gotova zauvijek..bitno ih je bar načeti..
FOČANSKI PROPISI

#824 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by FOČANSKI PROPISI »

Kakve karte,kakve budalaštine.To nama opet SDA podvaljuje muda pod bubrege.
Rješimo se mi SDA ,to je najpreče.
Canton

#825 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

udrch wrote: kada je ova karta u pitanju, ovo oko preraspodjele hrvatske i bošnjačke kontrole me ne zanima puno, jer kako god se bude mijenjalo, teško može ići na štetu Bošnjaka, jer jednostavno četiri puta su brojniji, pa teško može biti lošije od ovoga..

:thumbup:

i jos traziti status Opcine za Kozarac i Janju.
Locked