Preustroj Federacije BiH

Locked
KOPIJA12

#426 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by KOPIJA12 »

Kolt12 wrote: Ukratko, Dragan 'oce jedan co'ek jedan glas u Mostaru, nakon sto je navodno toliko naselio nakon rata Hrvata u prijeratni vecinski bosnjacki Mostar, da se toliko osilio i sad 'oce jedan co'ek jedan glas. Naravno o jednom co'eku, jednom glasu, nece da cuje na nivou FBIH i BiH.

Jebem ga ko u ime Bosnjaka "pregovara" o Mostaru sa takvima koji zele u Mostaru primjeniti srpski zlocinacki recept iz Prijedora.
Nije li taj Dragan prije 2 godine govorio kako ce :"u roku od pola godine Hrvati imati federalnu jedinicu?"
Telemah

#427 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Telemah »

KOPIJA12 wrote: Tako je i sa FBIH. Nemoguce je da 130.000 hercegovaca odlucuju o bilo cemu sto se tice "Teritorijalnog preustroja" FBIH. Bosnjaka je 1,8 miliona Hrvata sa Sarajevskim i Tuzlanskim Hrvatima/ katolicima i Posavskim i Brcanskim Hrvatima ima 300.000. Zna se ko je glavni
Odlično, znamo ko je glavni. Znači imamo demografski presjek federacije, doduše onako više laički, što bi rekli od oka, ali treba čovjeku vjerovati na riječ.
I? Kako znači ''preustrojiti'' federaciju?
Pišeš gore za jedno deset godina i neće više ni trebati saglasnost. A pogotovo nakon ulaska Hrvatske u EU. Ne vidim razloga čekanju toliko dugog perioda, ako se radi o samo 10% populacije, i to još kako kažeš ''razmazane'' po cijeloj BiH. Misliš li da će ići podmazanije ako ih bude 8, 7 ili 6%. U stvari gdje je taj donji prag?
Bojim se da i dio sarajevskih političkih krugova ima razmišljanje slično ovome - mi ćemo to biologijom, to jest demografijom...još jedno desetak godinica rahat patnje i onda fešta...ključaj vrata za njima.
Ja ipak mislim da ova država baš i nema toliko vremena na raspolaganju da čeka da jedan narod odumre ili nestane iz nje (deset godina je smiješno mala brojka) ili da mu se svede broj na toliko nizak nivo, da možeš raditi s njim što hoćeš, i institucionalno i vanistitucionalno.
Demografski parametri nisu baš tako dramatično povećani da će do toga baš tako relativno brzo doći...a možda neće doći i nikada.
Do preustroja federacije će vjerovatno doći, ali ne na način kako vi to ovdje elaborirate.
heckler

#428 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Kolt12 wrote:
Država wrote:Čim se puste u javnost teme o etničkom razgraničenju, neko sprema neku veliku pljačku...

Dok vi pričate o mapama, Fahro i Zlatko će prodati BH Telecom (i ugraditi se pravo)...

:bih:
Samo neka se usude. Izaci ce iz zatvora poslije Sanadera. A nije da se Turci ne oblizuju i da ne mjerkaju BH Telekom.

Taj koji proda BH Telekom, njega odmah hapsiti!

Ovo je skroz mimo teme ali sam na granici da promjenim misljenje o privatizaciji telekoma. Bio sam jako protiv takvog poteza ali pocinjem da mislim da je mozda bolje da se i pokloni za dzabe samo da ne gledam ovu mafiju kako ga pljackaju i kako se krve oko toga kome ce plijen biti.
MuaDib

#429 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by MuaDib »

Nema ništa od reforme Federacije, jer ni jedna stranka nema hrabrosti poslati birokratiju na ulicu. 8)
heckler

#430 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Telemah wrote:
KOPIJA12 wrote: Tako je i sa FBIH. Nemoguce je da 130.000 hercegovaca odlucuju o bilo cemu sto se tice "Teritorijalnog preustroja" FBIH. Bosnjaka je 1,8 miliona Hrvata sa Sarajevskim i Tuzlanskim Hrvatima/ katolicima i Posavskim i Brcanskim Hrvatima ima 300.000. Zna se ko je glavni
Odlično, znamo ko je glavni. Znači imamo demografski presjek federacije, doduše onako više laički, što bi rekli od oka, ali treba čovjeku vjerovati na riječ.
Pišeš gore za jedno deset godina i neće više ni trebati saglasnost. A pogotovo nakon ulaska Hrvatske u EU. Ne vidim razloga čekanju toliko dugog perioda, ako se radi o samo 10% populacije, i to još kako kažeš ''razmazane'' po cijeloj BiH. Misliš li da će ići podmazanije ako ih bude 8, 7 ili 6%. U stvari gdje je taj donji prag?
Bojim se da i dio sarajevskih političkih krugova ima razmišljanje slično ovome - mi ćemo to biologijom, to jest demografijom...još jedno desetak godinica rahat patnje i onda fešta...ključaj vrata za njima.
Ja ipak mislim da ova država baš i nema toliko vremena na raspolaganju da čeka da jedan narod odumre ili nestane iz nje (deset godina je smiješno mala brojka) ili da mu se svede broj na toliko nizak nivo, da možeš raditi s njim što hoćeš, i institucionalno i vanistitucionalno.
Demografski parametri nisu baš tako dramatično povećani da će do toga baš tako relativno brzo doći...a možda neće doći i nikada.
Do preustroja federacije će vjerovatno doći, ali ne na način kako vi to ovdje elaborirate.

O cemu ti? Hrvatski separatisti vec sad nisu politicki faktor na nivou Federacije. Bez njih se moze do kijametskog dana vlast sastavljati ako proBiH stranke tako odluce da se postave.
Telemah

#431 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Telemah »

heckler wrote: O cemu ti? Hrvatski separatisti vec sad nisu politicki faktor na nivou Federacije. Bez njih se moze do kijametskog dana vlast sastavljati ako proBiH stranke tako odluce da se postave.
Ne znam onda čemu tema. Pa neka proBiH stranke odmah počnu s preustrojem federacije. Šta onda imaju pregovarati i s kim.

Inače, što se tiče te vlasti koju su sastavili, vidim da odlično funkcionira...što ono kažu ''jednoglasno donose odluke''.
heckler

#432 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Telemah wrote:
heckler wrote: O cemu ti? Hrvatski separatisti vec sad nisu politicki faktor na nivou Federacije. Bez njih se moze do kijametskog dana vlast sastavljati ako proBiH stranke tako odluce da se postave.
Ne znam onda čemu tema. Pa neka proBiH stranke odmah počnu s preustrojem federacije. Šta onda imaju pregovarati i s kim.

Inače, što se tiče te vlasti koju su sastavili, vidim da odlično funkcionira...što ono kažu ''jednoglasno donose odluke''.
Princip je vazan. Kad hoce mogu. Ako ce se radje klati medju sobom oko telekoma i elektroprivrede neka se kolju. Vazno je da HDZ tu vise nije relavantan faktor. Sto se tice preustroja, zasto bi se uopste preustrojavali. Nista ne dobijaju a mogu samo izgubiti. Ne postoji motiv za takvu igranku ni pod razno.
KOPIJA12

#433 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by KOPIJA12 »

Telemah wrote:
Di sam progrijesio? Evo za pocetak vidi i sam da je prirodni prirastaj kantona u kojima su Hrvati vecina u ngetivi za par hiljada vec vise od decenije:

http://www.fzs.ba

Onda vidi prosjecnu starost u tim kantonima i bit ce ti jasno da se "Herceg Jugend" seli u maticu a bake i djedovi im ostaju u Herceg Bosni. Oni idu tamo na studije, rad i tamo ostaju i upravo zato im je prirastaj negativan za nekoliko hiljada.

Sa Srbima je jos dramaticnije; prirastaj po zavodu za statiskiku RS-a je -4467. Ako malo saberes i dodas pozitivni Bosnjacki priratsaj od nekih 5000 u 2012. godini imas samo kao rezultat pukom prirastaja za jednu godinu razliku od 10.000. Ako znamo da je uzrok prirastaja upravo selidba mladih onda dodaj jod 20.000 Srba i Hrvata godisnje koji se isele u matice i to pomnozi sa 10 godina i eto ti cifre. Znaci netrebas racunati doseljenje Sandzaklija uopste.

Sama cinjenica da je Bosnjaka 1991. bilo 44% a danas oko 55-60%. Decenija u ovim okolnostima znaci jako mnogo. Pogotovo za Hrvate.

Kazes da nisam dobro procjenio broj Hrvata? Brojka od 450.000 je brojka koju svi uzimaju za ozbiljno. To je brojka o broju katolika u BiH 2008. godine koju je dala biskupska konferencija. Znaci to su i svi oni mjesani brakovi sarajeva, tuzle itd. a znamo koliko ima tih brakova. Uz to biskupska konferencija navodi da je 450.000 maximalno; znaci 2008. godine ih je moglo biti i 400.000. Odbijmo mjesane brakove; Hrvate Sarajeva, Tuzle i eto ti vec 300.000-350.000.

Uz to nemoj zaboraviti da Bosnjacim SAD cuva ledja. SAD je ta koja je 2002. godini tenkovima sprijecila odcjpljenje i SAD je ta koja je nakon "krize" i pobune koju su napravili Hrvati nakon postavljanja Zeljka Komsica rekla:
"Vi se dogovarajte sa onima koji zele BiH a oni koji to ne zele njih mozete izostaviti iz vlasti."

Sto znaci da rahat patnja ima svog ambasadora od najvece svjetske sile. 10 do 15 godina da ce se moci i bez Amerike.
Last edited by KOPIJA12 on 28/11/2012 19:44, edited 2 times in total.
Harry Tuttle

#434 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Harry Tuttle »

MuaDib wrote:Nema ništa od reforme Federacije, jer ni jedna stranka nema hrabrosti poslati birokratiju na ulicu. 8)
i temu pod kljuc :wink: :mrgreen:
Kolt12

#435 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

Dobro je ba ne sanjaj i ti. Ti kako ih ti zoves "hrvatski separatisti", vladaju danas sa sljedecim bosnjackim vecinskim opcinama po popisu iz 1991 godine:

1. Mostar
2. Stolac
3. Zepce

, a moguce i Jajce, nisam gledao kako su tamo zavrseni izbori.

Osim toga, nasi vajni, bajni lideri, Zlaja i Suljo, su isli prije nekoliko dana se takmiciti u Laktase ko ce vise prodati Bosnjake. Djaba ti zeciji natalitet, kojeg naravno kod Bosnjaka, apsolutno nema, kad imas ljigave hajvane za "lidere".

Zato molim vas, ne trubite bez veze o natalitetu, da ga je bilo kod Bosnjaka, ne bi nam danas HDZ vladao Mostarom, a nas tamo bilo najvise 1991 godine, znaci ne bi ga Covic poklopio naseljavanjem, u isto vrijeme dok je na sav glas cmizdrio o "ugrozenosti Hrvata", pogotovo od Bosnjaka.

Pogledajte ko je gradonacelnik u tim opcinama, pogledaj te opcine u popisu iz 1991 godine, pa ces vidjeti koliko ti je mrsav bosnjacki natalitet.
KOPIJA12

#436 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by KOPIJA12 »

Kolt12 wrote:
Dobro je ba ne sanjaj i ti. Ti kako ih ti zoves "hrvatski separatisti", vladaju danas sa sljedecim bosnjackim vecinskim opcinama po popisu iz 1991 godine:

1. Mostar
2. Stolac
3. Zepce

Jajce 65% Bosnjacke stranke odnijele glasova. Mostar 45% Bosnjaka; Zepce u okruzenju a u samom gradu 35% Bosnjaka. Upravo njihovo rasprostranjenost im je najveca mana a ne prednost.
Kolt12

#437 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

KOPIJA12 wrote:
Nije li taj Dragan prije 2 godine govorio kako ce :"u roku od pola godine Hrvati imati federalnu jedinicu?"
Dragan je poklopio Mostar, Zepce, Stolac, moguce i Jajce, a ja samo znam da su tamo Bosnjaci bili vecinski 1991 godine, po popisu. A vi trabunjajte bajke o "zecijem natalitetu" u Bosnjaka, kojeg naravno nema, niti ga je ikad bilo.

Dok Dragan kuka kako je "ugrozen", u isto vrijeme naseljava te opcine, kako bi ih zaokruzio, a vi pricate o nekakvom nepostojecem "zecijem natalitetu" u Bosnjaka?

Ja se necu iznenaditi ako Srba ne bude vise od Bosnjaka na popisu. Ni to nije nemoguc scenario.
KOPIJA12

#438 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by KOPIJA12 »

Kolt12 wrote:
KOPIJA12 wrote:
Dragan je poklopio Mostar, Zepce, Stolac, moguce i Jajce, a ja samo znam da su tamo Bosnjaci bili vecinski 1991 godine, po popisu. A vi trabunjajte bajke o "zecijem natalitetu" u Bosnjaka, kojeg naravno nema, niti ga je ikad bilo.

Dok Dragan kuka kako je "ugrozen", u isto vrijeme naseljava te opcine, kako bi ih zaokruzio, a vi pricate o nekakvom nepostojecem "zecijem natalitetu" u Bosnjaka?

Ja se necu iznenaditi ako Srba ne bude vise od Bosnjaka na popisu. Ni to nije nemoguc scenario.
Poklopio Mostar? Pa jasta je nego poklopio kada je se cijela Bosna tamo iselila. Kakanj, Vares, Busovaca, Novi Travnik, Jajce, Bugojno, Konjic itd. (Jajce:Bosnjacka vecina 65% Bosnjacke stranke dobile glasova http://www.izbori.ba).

Jedno je kada nesto poklopis zato sto imas razliku u prirastaju 10.000 godisnje recimo 2 decenije a drugo je kada nesto poklopis zato st opreselis narod iz jednog kraja u drugi.
Last edited by KOPIJA12 on 28/11/2012 19:53, edited 1 time in total.
155_mm

#439 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by 155_mm »

Skijaš wrote:
Telemah wrote:Mislim da je najbolje: uklopiti se u postojeću desetokantonalnu strukturu federacije i ostaviti stvari onakve kakve jesu, ili stvarno iskreno započeti racionalizaciju, to jest preustroj u svrhu njenog financijskog rasterećenja i funkcionalnijeg djelovanja - normalno bez figa i konti - a šta će biti ako oni......
Plan za kojeg su u Večernjaku načuli da se priprema ;

Image

Da li bi HDZ to prihvatio "bez figa i konti - a šta će biti ako oni" ?
pa kad su dotle dogurali mogli su i onat tri kantona TZ-ZE-SA ujediniti u jedan kanton. i onda bi ostalo 4 kantona.

najveci problem je HNK tu je najopasnije bilo sta mjenjati. USK bi trebao biti svoj kanton ili bar polukanton zbog geografske "odvojenosti".

ALI posto svi znamo da je tokom rata bas najveci problem bio "usaglasiti" mape i da je rat zbog toga navise i trajao onolike godine, misljenja sam da bi se ustede trebale traziti na reorganizaciji administracije a ne na prekrajanju karata. podjela teritorija je od pamtivjeka vrlo opasna stvar.
Konjanik

#440 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Konjanik »

Kolt12 wrote:

1. Mostar
2. Stolac
3. Zepce

Osim toga, nasi vajni, bajni lideri, Zlaja i Suljo, su isli prije nekoliko dana se takmiciti u Laktase ko ce vise prodati Bosnjake. Djaba ti zeciji natalitet, kojeg naravno kod Bosnjaka, apsolutno nema, kad imas ljigave hajvane za "lidere".

Zato molim vas, ne trubite bez veze o natalitetu, da ga je bilo kod Bosnjaka, ne bi nam danas HDZ vladao Mostarom, a nas tamo bilo najvise 1991 godine, znaci ne bi ga Covic poklopio naseljavanjem, u isto vrijeme dok je na sav glas cmizdrio o "ugrozenosti Hrvata", pogotovo od Bosnjaka.

Pogledajte ko je gradonacelnik u tim opcinama, pogledaj te opcine u popisu iz 1991 godine, pa ces vidjeti koliko ti je mrsav bosnjacki natalitet.
O tom famoznom hrvatskom Zepcu pisu samo hrvati iz zapadne hercegovine i dijaspore, hajde ti pod nadimkom kolt12 otidji u ZEPCE pa se javi onda, u Zepcu su Bosnjaci vecina, to je jasno vidljivo. razlog sto su uopste opstali fizicki u zepcu je radi SDA-HDZ trgovine tokom rata, Bosnjaci iz Zepca se radjaju u Zenici al zive vecinom u toj opcini jedno je pricat preko kompa drugo je otici i posjetit taj dio nema jebene sanse da ni u kakavoj kombinaciji spojis zepce sa mostarom u jedan kanton to samo moze u snovima hadezeOvaca
heckler

#441 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Kolt12 wrote:

1. Mostar
2. Stolac
3. Zepce

Eto ti eksperta o politici i strategiji "a moguce i Jajce, nisam gledao kako su tamo zavrseni izbori." I sad ja sa tobom da se raspravljam? :lol:

Tebi da objasnjavam sta znaci moja citirana recenica "Hrvatski separatisti vec sad nisu politicki faktor na nivou Federacije."

Da ti objasnim da vec trece izbore za redom Bosnjaci vladaju Jajcem. Da ti objasnim da HDZ "vlada" na 1/3 opstine Mostar i da niti jedna odluka u opstinskom vijecu ne moze proci bez Bosnjaka. Da su naselili sve sto su mogli iz Srednje Bosne i da opet nije dosta da obvladaju.
Da ti nacrtam kako su granice opstine Zepce precrtane nakon Dejtona da se nekoliko hrvatskih sela koja su prija pripadala opstini Zenica prebace u Zepce da bi hrvati stvorili nadmoc ali da im je i to dzaba i da bi Bosnjaci vec na ovim izborima imali nacelnika da su izasli sa jednim kandidatom. Ili da ti nacrtam da Bosnjaci Zepca imaju skoro najveci ako ne i najveci natalitet u Federaciji.
Ili da ti crtam naselja u opstini Stolac gdje se planski naseljavalo iz Srednje Bosne i kako se ta naselja raspadaju u ovomo momentu? Da podsjetim na kolicinu diskriminacije koje su Bosnjaci pretrpjeli tamo pa se i dalje uspjeli vratiti u ogromnom broju i preuzeti nazad sam grad. I da bi mini akcijom poput one u Srebrenici vec imali vlast na sljedecim izborima.

Sjedi 1.
Telemah

#442 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Telemah »

Ode tema na omiljeni hobi - koliko koga ima i gdje.
Sad će i linkovi s procjenama rođenih, umrlih, vjenčanih, upisanih u škole....
Samo da se nešto valja iza brda, valj se. U zadnje vrijeme je došlo do hiperprodukcije raznoraznih mapa, ali i izjava kojekavih političkih likova. Meni to izgleda ipak kao puštanje probnih balona, prije konačnog započinjanja posla.
A kakvo je brojno stanje U žepču ili Jajcu, bojim se neće igrati nikakve uloge.
inače da posjetim i citiram izjave par američkih diplomata - cilj preustroja federacije je njeno bolje i ekonomičnije funkcioniranje i poboljšanje položaja Hrvata u njoj.
E sad, što pod tim misli, pokazaće predstojeće vrijeme.
heckler

#443 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Telemah wrote:Ode tema na omiljeni hobi - koliko koga ima i gdje.
Samo da se nešto valja iza brda, valj se. U zadnje vrijeme je došlo do hiperprodukcije raznoraznih mapa, ali i izjava kojekavih političkih likova. Meni to izgleda ipak kao puštanje probnih balona, prije konačnog započinjanja posla.
inače da posjetim i citiram izjave par američkih diplomata - cilj preustroja federacije je njeno bolje i ekonomičnije funkcioniranje i poboljšanje položaja Hrvata u njoj.

To oni isti Americki diplomati koji rekose da je cilj napada na Irak oruzje za masovno unistavanje? I sirenje demokratije :shock: :lol:
KOPIJA12

#444 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by KOPIJA12 »

Daj link tih amerikanaca koji su to rekli? O polozaju Hrvata mislim?
Telemah

#445 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Telemah »

KOPIJA12 wrote:

Evo jedan s vrha gomile

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/17 ... html#.ULZg
KOPIJA12

#446 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by KOPIJA12 »

Telemah wrote:
KOPIJA12 wrote:

Evo jedan s vrha gomile

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/17 ... html#.ULZg
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo tumacenje nekih izjava Americkog ambasadora je jos jace nego na poskokinfo. Nadam se maleni da shvatas da taj ambasador ovo nije ni u ludilu rekao jer da je rekao ovo sto pise na ovom portalu bila bi vec velika frka u BiH. Da citiram ovu laz pa da vide ljudi kakvih sve portala ima:
"Postoji nekoliko rupa u Ustavu FBiH koje su postale jasne u proteklim godinama. Sve to treba riješiti i ono što je najvažnije, Ustav mora biti reformiran kako bi bolje štitio prava Hrvata", izjavio je američki veleposlanik u intervju za medije u Mostaru.
(Ovo znamo jer ipak i Amerikanci zele mir u kuci- zna ambasador gdje je dao ovu izjavu a zna i sta je stvarni sta v SAD-a)
Dodao je da se o potrebi reforme Ustava Federacije slažu svi političari iz ovoga entiteta kako bi bolje služio građanima. Istaknuo je da izabrani politički predstavnici Hrvata trebaju sudjelovati u vlasti na svim razinama izražavajući protivljenje promjeni Daytonskog sporazuma i stvaranju hrvatskog entiteta.
Ovakvi tekstovi su karaktersiticni za Hrvatske desnicarske medije. Dovoljno je otici na slicne portale i uvijek se mogu naci slicne lazu. Americki ambasador podrzao formiranja treceg entiteta a do prije 10 godina Americki tankovi se setali Mostarom da to sprijece. :lol:
Last edited by KOPIJA12 on 28/11/2012 20:12, edited 2 times in total.
Skijaš

#447 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

Telemah wrote:inače da posjetim i citiram izjave par američkih diplomata - cilj preustroja federacije je njeno bolje i ekonomičnije funkcioniranje i poboljšanje položaja Hrvata u njoj.
Želi li postati utočište u koje će se slijevati hrvatski politički i intelektualni potencijali u BiH, Hrvatski narodni sabor treba napustiti funkcioniranje poput nekog debatnog kluba, i prigrliti praksu uvažavanja političkih i teritorijalnih specifičnosti. Na taj bi se način Hrvatski narodni sabor mogao pretvoriti u proizvđača hrvatskih (geo)političkih kapaciteta u BiH.
U protivnom, nametnut će se nužnost novog institucionalnog organiziranja Hrvata u BiH koje će u središte preokupacija staviti geopolitičku brigu za Hrvate od Neuma do Orašja. Metaforički rečeno, Hrvati u BiH žude za institucijom koja bi bila kao more u koje se slijevaju sve rijeke i pritoke.
................
Nameće se bezpogovorni zaključak: zemljopisni položaj Hrvatskog naroda u BiH diktira imperativnost da se stvarna briga za njega prakticira "od mora do Save".
(iz svježe kolumne Peje Gašparevića)

Dakle, "poboljšanje položaja Hrvata" ne treba razumjeti kao uvod u zaokruživanje teritorije zapadno od Neretve. Naprotiv, upravo je ta pogrešna politika etnoteritorijalizacije dovela Hrvate u nezavidan položaj.
Telemah

#448 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Telemah »

Skijaš wrote:
Telemah wrote:inače da posjetim i citiram izjave par američkih diplomata - cilj preustroja federacije je njeno bolje i ekonomičnije funkcioniranje i poboljšanje položaja Hrvata u njoj.
Želi li postati utočište u koje će se slijevati hrvatski politički i intelektualni potencijali u BiH, Hrvatski narodni sabor treba napustiti funkcioniranje poput nekog debatnog kluba, i prigrliti praksu uvažavanja političkih i teritorijalnih specifičnosti. Na taj bi se način Hrvatski narodni sabor mogao pretvoriti u proizvđača hrvatskih (geo)političkih kapaciteta u BiH.
U protivnom, nametnut će se nužnost novog institucionalnog organiziranja Hrvata u BiH koje će u središte preokupacija staviti geopolitičku brigu za Hrvate od Neuma do Orašja. Metaforički rečeno, Hrvati u BiH žude za institucijom koja bi bila kao more u koje se slijevaju sve rijeke i pritoke.
................
Nameće se bezpogovorni zaključak: zemljopisni položaj Hrvatskog naroda u BiH diktira imperativnost da se stvarna briga za njega prakticira "od mora do Save".
(iz svježe kolumne Peje Gašparevića)

Dakle, "poboljšanje položaja Hrvata" ne treba razumjeti kao uvod u zaokruživanje teritorije zapadno od Neretve. Naprotiv, upravo je ta pogrešna politika etnoteritorijalizacije dovela Hrvate u nezavidan položaj.
Sve to lijepo zvuči kada se ovako čita. U povjerenju i ja sam u stanju napisati nešto zvučno poput tog teksta...
Nego, ja bih malo konkretnije da mi se objasni. Kad se to sve prevede na običan govor, šta je u stvari ovdje rečeno? Šta znači to ''pretvoriti u proizvđača hrvatskih (geo)političkih kapaciteta'', ''staviti geopolitičku brigu za Hrvate od Neuma do Orašja'' i slične lijepo zvučeće rečenice.
Konkretno na primjeru federacije? Šta, kako i gdje?
Kolt12

#449 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

Konjanik wrote: O tom famoznom hrvatskom Zepcu pisu samo hrvati iz zapadne hercegovine i dijaspore, hajde ti pod nadimkom kolt12 otidji u ZEPCE pa se javi onda, u Zepcu su Bosnjaci vecina, to je jasno vidljivo. razlog sto su uopste opstali fizicki u zepcu je radi SDA-HDZ trgovine tokom rata, Bosnjaci iz Zepca se radjaju u Zenici al zive vecinom u toj opcini jedno je pricat preko kompa drugo je otici i posjetit taj dio nema jebene sanse da ni u kakavoj kombinaciji spojis zepce sa mostarom u jedan kanton to samo moze u snovima hadezeOvaca
Ne znam sta ti pisu, znam da su na lokalnim izborima u Zepcu 2012 sljedeci rezultati (Podaci od: 06.11.2012):

HDZ 10 poslanika
SDA 7 poslanika
HDZ 1990 3 poslanika
SDP BiH 3 poslanika
SBIH 1 poslanik
SBB 1 poslanik

Izabrani nacelnik je ZOVKO MATO - HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BIH

Inace 1991 godine je u opcini Zepce bilo najvise Bosnjaka, ili vise Bosnjaka, Jugoslovena i ostalih, nego Hrvata i Srba zajedno. Danas, Hrvati "ugrozeni", Bosnjaci imaju "zeciji natalitet", a Zovko iz Draganovog HDZ-a izabran kao nacelnik, dok se Draganova kuknjava o "ugrozenosti" cuje do Vatikana.
Telemah

#450 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Telemah »

KOPIJA12 wrote: Ovo tumacenje nekih izjava Americkog ambasadora je jos jace nego na poskokinfo. Nadam se maleni da shvatas da taj ambasador ovo nije ni u ludilu rekao jer da je rekao ovo sto pise na ovom portalu bila bi vec velika frka u BiH. Da citiram ovu laz pa da vide ljudi kakvih sve portala ima:
Ovakvi tekstovi su karaktersiticni za Hrvatske desnicarske medije. Dovoljno je otici na slicne portale i uvijek se mogu naci slicne lazu. Americki ambasador podrzao formiranja treceg entiteta a do prije 10 godina Americki tankovi se setali Mostarom da to sprijece. :lol:
Eh. Ti mi kažeš postavi link, ja ga postavim i sad ti kao neki profesionalni medijski kritičar lafo meritorno raspravljaš o tom izvoru. Nigdje veze.

Usput, kada već govorimo o dezinformacija i stereotipima, da li ti stvarno vjeruješ u tu glupost da su u Mostaru 2002. godine po ulicama ''šetali'' tenkovi, i to još američki?
Molio bih te stvarno da mi barem jednu fotografiju postaviš. Pa neka bude i fotomontaža kućne izrade, nema veze.
Locked