Preustroj Federacije BiH

Locked
Skijaš

#301 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:Sve prethodne karte nose u sebi sjeme Herceg Bosne. Onaj ko Livno i Mostar pokušava strpati u isti kanton, svjesno ili ne radi na štetu ove zemlje.
Gledaj nešto... Zar nije prijedlog većine ''BH patriota'' ukidanje entiteta i kantona i pravljenje četiri ekonomske regije? To bi trenutno potpisalo hajmo reći 99% Bošnjaka, ne računajući Krajišnike, tamo bi ovaj procenat bio ipak manji...

E i u takvoj regionalizaciji, koja je najlogičnija da se radi o normalnoj državi, Livno opet ide u regiju sa Mostarom... Zašto? Zato što je daleko lakše spojiti Livno sa Mostarom nego sa Banja Lukom, Sarajevom ili Tuzlom :-) Ono što si ti nekad ranije predložio spajanje Livna sa Travnikom, nema smisla iz mnogih ekonomsko-geografskih razloga...
Nisam spominjao regije nego kantone. Ako ćemo o regijama, u pravu si. Ali ako ćemo reformisati samo FBiH, onda Livno i Mostar ne mogu zajedno.
palermo

#302 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:Sve prethodne karte nose u sebi sjeme Herceg Bosne. Onaj ko Livno i Mostar pokušava strpati u isti kanton, svjesno ili ne radi na štetu ove zemlje.
Gledaj nešto... Zar nije prijedlog većine ''BH patriota'' ukidanje entiteta i kantona i pravljenje četiri ekonomske regije? To bi trenutno potpisalo hajmo reći 99% Bošnjaka, ne računajući Krajišnike, tamo bi ovaj procenat bio ipak manji...

E i u takvoj regionalizaciji, koja je najlogičnija da se radi o normalnoj državi, Livno opet ide u regiju sa Mostarom... Zašto? Zato što je daleko lakše spojiti Livno sa Mostarom nego sa Banja Lukom, Sarajevom ili Tuzlom :-) Ono što si ti nekad ranije predložio spajanje Livna sa Travnikom, nema smisla iz mnogih ekonomsko-geografskih razloga...
nemoj da nas (makar nemoj mene) da praviš mahnitim. regija Hercegovina, u čijem su sastavu i Trebinje, i gacko, i Bileća, za mene nije uopšte problem. Sutr bih je potpisao. Takva regija bi suštinski značila reintegracju Bosne i hercegovne, i ulazak države Bosne i hercegovine u sva ova mjesta. Ovo , što ti i Muadib poturate je reinkarnacija Herceg-Bosne i nešto zbog čega se, barem ovdje kod mene, mnogo krvi prolilo. Ne prizivaj je , ponovno.
MuaDib

#303 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by MuaDib »

Skijaš wrote:
MuaDib wrote:
Hercegovina je uvijek bila historijska regija i pokrajina, i što bi bio problem da joj se i danas da administrativno-upravni položaj, bez obzira što su joj dodati Tomislavgrad, Livno i Kupres. Što bi bio problem nekadašnji Hum i Završje objediniti u Hercegovačku pokrajinu. Kad je to jedinstvena politička, historijska, geografska i saobračajna oblast.
Što bi bio problem da Livno i Kupres, koji su u Bosni, budu pripojeni SBK ? Kakve veze ta dva bosanska mjesta imaju s Mostarom ? Nikakve. Osim u glavama HDZ stratega.
Nema to veze sa HDZ stratezima, već sa prirodnom migracijom Livnjaka, Duvnjaka i Kuprešana, koja ide u dva pravca vanjskom prema Splitu, a unutrašnjem prema Mostaru. A guranje Livna, Tomislavgrada i Kupresa u SBK, vrlo lako može dovesti do političke prevage HDZ-a u Srednjoj Bosni. A upravo je možda i cilj HDZ-a da megalomanijom, dobije na izgled minimalnu, a dugoročno maksimalnu korist. Ja nikad ne bi pripojio pomenute općine SBK, jer se tada dobija kanton istovjetan Vens-Owenovom trećem hrvatskom kantonu.
Image
cyprus

#304 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:

nemoj da nas (makar nemoj mene) da praviš mahnitim. regija Hercegovina, u čijem su sastavu i Trebinje, i gacko, i Bileća, za mene nije uopšte problem. Sutr bih je potpisao. Takva regija bi suštinski značila reintegracju Bosne i hercegovne, i ulazak države Bosne i hercegovine u sva ova mjesta. Ovo , što ti i Muadib poturate je reinkarnacija Herceg-Bosne i nešto zbog čega se, barem ovdje kod mene, mnogo krvi prolilo. Ne prizivaj je , ponovno.
Ne pravim te mahnitim, nego odgovaram Skijašu na njegovu konstataciju da spajanje Livna i Mostara nužno znači nešto negativno po Bosnu i Hercegovinu...

A ova karta... Hiljadu puta sam rekao da je za sada teško ili nikako provodiva, jer bi se bunili hercegovački Bošnjaci i bosanski Hrvati... Međutim, ako se nakd u bližoj ili daljoj budućnosti bude vršio preustroj FBiH, ovo je jedino logično rješenje... Preduslov za to je naravno stišavanje nacionalističkih strasti, što nažalost još nije na vidiku...

PS I ne... ne slažem se da je ovo Herceg Bosna...
heckler

#305 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

cyprus wrote:
palermo wrote:
cyprus wrote: Gledaj nešto... Zar nije prijedlog većine ''BH patriota'' ukidanje entiteta i kantona i pravljenje četiri ekonomske regije? To bi trenutno potpisalo hajmo reći 99% Bošnjaka, ne računajući Krajišnike, tamo bi ovaj procenat bio ipak manji...

Ne pravim te mahnitim, nego odgovaram Skijašu na njegovu konstataciju da spajanje Livna i Mostara nužno znači nešto negativno po Bosnu i Hercegovinu...

A ova karta... Hiljadu puta sam rekao da je za sada teško ili nikako provodiva, jer bi se bunili hercegovački Bošnjaci i bosanski Hrvati... Međutim, ako se nakd u bližoj ili daljoj budućnosti bude vršio preustroj FBiH, ovo je jedino logično rješenje... Preduslov za to je naravno stišavanje nacionalističkih strasti, što nažalost još nije na vidiku...

Kakva glupost, ako se stisaju "nacionalne strasti" koji ce nam kurac kantoni uopste?

E moji crtaci mapa sami sebe saplicete u svakom narednom postu i kontrirate sami sebi :lol:
cyprus

#306 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

MuaDib wrote:Nema to veze sa HDZ stratezima, već sa prirodnom migracijom Livnjaka, Duvnjaka i Kuprešana, koja ide u dva pravca vanjskom prema Splitu, a unutrašnjem prema Mostaru. A guranje Livna, Tomislavgrada i Kupresa u SBK, vrlo lako može dovesti do političke prevage HDZ-a u Srednjoj Bosni. A upravo je možda i cilj HDZ-a da megalomanijom, dobije na izgled minimalnu, a dugoročno maksimalnu korist. Ja nikad ne bi pripojio pomenute općine SBK, jer se tada dobija kanton istovjetan Vens-Owenovom trećem hrvatskom kantonu.
Image
Slažem se sa Muadibom. Vezanje Livna za Srednjuu Bosnu je prihvatljivije sa HDZ od vezanja Livna za Mostar...
palermo

#307 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote:
Naravno, to je samo kanton sa hrvatskom većinom :D :lol: , neka bolan,
cyprus

#308 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:
Da, takvi kantoni već postoje...
heckler

#309 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

cyprus wrote:
palermo wrote:
cyprus wrote:
Da, takvi kantoni već postoje...

Jes ali u njima nije Mostar, Stolac, Jablanica, Konjic itd itd itd
palermo

#310 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote: Da, takvi kantoni već postoje...
Pa ono što jes, jes.....ti bi samo da budu malo veći, plus da Mostar posatne istinski stoni grad.....ima i te :D
zavrzlama

#311 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

palermo wrote:
cyprus wrote:

ovdje se ne radi o herceg bosni..ovdje se zeli ucvrstiti mali ausvic...zar ne primijecujes da se koristi svaka prilika da se ne prica o rs-u ,nego se sve radi da se loptica prebaci na sukob bosnjaka i hrvata oko federacije...
palermo

#312 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

zavrzlama wrote: ovdje se ne radi o herceg bosni..ovdje se zeli ucvrstiti mali ausvic...zar ne primijecujes da se koristi svaka prilika da se ne prica o rs-u ,nego se sve radi da se loptica prebaci na sukob bosnjaka i hrvata oko federacije...
Suviše si geografski daleko, i ne znaš dobro hercegovačku priču. Ne minimiziraj bošnjačko-hrvatski sukob.

Ovdje se upravo radi o podjeli BiH.
cyprus

#313 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

heckler wrote:
cyprus wrote:Da, takvi kantoni već postoje...

Ti se dakle zalažeš za homogenu teritorijalnu jedinicu BH Hrvata u koju neće biti uključena mjesta sa bošnjačkom populacijom? :mrgreen:

PS Zar HNK nema tijesnu hrvatsku većinu?
Last edited by cyprus on 27/11/2012 23:07, edited 1 time in total.
fantom slobode

#314 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by fantom slobode »

heckler wrote:Ima li ko vise da zatovovri ovu denilnu temu. Propagacija psihopata jebote :shock:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kolt12

#315 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

cyprus wrote:
Vidiš, sličnu bih priču očekivao od nekog iz Lukavice, ono tipa: 'Srpsko Sarajevo smo odbranili u ratu, a sad bi da nas utrpaju u muslimansko Sarajevo'... Zato, ne mogu shvatiti zašto bi neko racionalan iz 'ovog' Sarajeva bio protiv spajanja sa Istočnim? Pa zar nije bolje imati pod upravom i Lukavicu i Pale? Međutim, ponavljam to srpski političari neće dozvoliti, o tome sa njihove strane nema govora... ovdje se o tome bezveze insinuira...
Hehe, sto volim ove suplje o posebnom distriktu Sarajevu? Sve sto je "srpsko", je samo srpsko, sve sto je "hrvatsko" je samo hrvatsko, a sve sto je "bosnjacko", eh to je od nas sviju? :mrgreen:
Sta bi Sarajevo dobilo sa Lukavicom i Palama? Jos sume, hrpu nezaposlenih i hrpu racuna koje treba platiti za zdravstvo? I ovako, vecina iz tog Istocnog zauzima nekom radno mjesto u Sarajevu.
Last edited by Kolt12 on 27/11/2012 23:12, edited 1 time in total.
palermo

#316 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote: PS Zar HNK nema tijesnu hrvatsku većinu?
pa dodaj mu zapadnu hercegovinu, i onda nemaš tijesnu.

oduzmi HNK Čitluk (koji objektivno jeste zapadn hercegovina) pa nećeš imati ni tijesnu većinu Hrvata.

ne igrajte se crtanja karata, nikada to nije dobrim završilo
cyprus

#317 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by cyprus »

palermo wrote:

oduzmi HNK Čitluk (koji objektivno jeste zapadn hercegovina) pa nećeš imati ni tijesnu većinu Hrvata.

Znači poenta je samo ko će biti većina?
Kolt12

#318 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

cyprus wrote:
palermo wrote:

Znači poenta je samo ko će biti većina?
A kao tebi to nije poenta?
heckler

#319 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

cyprus wrote:
heckler wrote:
cyprus wrote:Da, takvi kantoni već postoje...

Ti se dakle zalažeš za homogenu teritorijalnu jedinicu BH Hrvata u koju neće biti uključena mjesta sa bošnjačkom populacijom? :mrgreen:

PS Zar HNK nema tijesnu hrvatsku većinu?

Ja se dakle ne zalazem nizasta. Ti si taj koji ubi sa mapama. Ja samo govorim da ovakvi kantoni kakvi su sada su SAVRSENO odgovaraju pro-bosanskim snagama i da nema ni najmanje potrebe ulaziti u bilo kakve razgovore o novim kartama.

Prica o prekrajanju federacije je nista drugo nego sa jedne strane zakukuljena zelja ustasa da nekako ozive herceg-bosnu, sa druge strane izgovor nesposobnih kriminalaca politicara koji pokusavaju kroz krinku "nefunkcionalne" federacije da opravdaju svoj nerad i nesposobnost i sa trece strane cetnicka agitacija kroz HDZ partnere da skinu fokus sa cetniteta.

U koje od te tri skupine se ti pronalazis?

PS U HNK skupstini omjer snaga je 50-50 dakle NE.
Ponosan

#320 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Ponosan »

Ponosan wrote:
iz zadnje klupe wrote:Drastican , a neophodan, preustroj federacije nije moguc iz sljedecih razloga:

1. Kad god se spomenu mape, konzenzus NIJE MOGUC oko pomjeranja jedne bandere naprijed ili nazad u odnosu na ratne linije a kamoli nesto vece
2 strankama na vlasti, mada to kriju, nikako ne odgovara preustroj jer to znaci smanjenje administracije koja je njihova najvjernija glasacka baza, jer te nezasluzene i nicim za drzavu potrebne poslove imaju zahvaljujuci njima

Mislim da su Amerikanci usli u ovo ne iz razloga promjene trenutno balansa snaga u BIH vec iz cisto prakticnih razloga smanjenja troskova drzave, medjutim problem sto sve strane ovo vide kao mogucnost da za sebe za stolom dobiju ono sto nisu mogli ratom.

Po meni jedini moguci preustroj je da se ne mijenaju granice kantona i da se odrzi koliko tolika ravnopravnost Bosnjaka i Hrvata, 5 KANtONA, dva bosnjacka, dva hrvatska i JEDAN MJESOVITI

kANTON 1 (TUZLA ZENICA SARAJEVO GORAZDE)-BOSNJACKI
kANTON 2( UNA SANA-BIHAC)- bOSNJACKI
KANTON 3 (TRAVNIK MOSTAR) - MJESOVITI
KANTON 4 -ZAPADNA HERCEGOVINA-HRVATSKI
KANTON 5 .POSAVSKI- HRVATSKI
Mislim da si apsolutno upravu,osim sto bi se umjesto 5 kantona mozda mogla formirati 3 kantona:
1.Jedan vecinski Bosnjacki sa diskontinuitetom i gdje je vlast decentralizovana sto ukljucuje (Unsko-Sanski,Sarajevski,Gorazdanski,Zenicki,Tuzlanski kanton)
2.Jedan vecinski Hrvatski kanton sa diskontinuitetom i gdje je vlast decentralizovana sto ukljucuje (Zapadno-Hercegovacki,Livanjski i Posavski kanton)
3.Jedan MJESOOVITI kanton gdje je vlast decentralizovana sto ukljucuje (HNK,Srednjo-Bosanski kanton)

Mislim da bi se oko ovoga mogli nekako dogovoriti,svi bi bili pomalo nezadovoljni i pomalo zadovoljni,Hrvati jer bi dobili svoju nekakvu teritoriju koja ne bi ugrozavala druge,Bosnjaci jer najvise misle o ovoj drzavi i najvise im ide u prilog njena ekonomska odrzivost,a smanjenjem administracije ekonomski dobijaju svi i Hrvati i Bosnjaci i Federacija i drzava BIH! Ovo je neki kompromis za dobro svih,ali poznavajuci nacionalizam u ovoj drzavi i u dobroj mjeri fasizam ne treba imati iluzije da ce do ovoga lako doci,naprotiv....
Je li neko moze napravti mapu sa ovim zasigurno najrealnijim i najobjektivnijim prijedlogom FBIH sa 3 kantona,po jedan Bosnjacki i Hrvatski i jedan Mjesoviti!? bilo bi jako interesantno vidjeti kako to na karti izgleda,unaprijed hvala!:)
palermo

#321 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

cyprus wrote: Znači poenta je samo ko će biti većina?
Ne, nije poenta samo u tome. Ja ne bih imao ništa protiv da živim u kantonu u kojem su Hrvati većina, pod uslovom da u tom kantonu stanuje Bosna i hercegovina, da se u tom kantonu živi Bosna i hercegovina.

Al kako znamo, ja barem znam, to nije slučaj, onda bih rekao, nemoj da tuđim kurcem gloginje mlatiš, momčino.
zavrzlama

#322 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by zavrzlama »

palermo wrote:
zavrzlama wrote: ovdje se ne radi o herceg bosni..ovdje se zeli ucvrstiti mali ausvic...zar ne primijecujes da se koristi svaka prilika da se ne prica o rs-u ,nego se sve radi da se loptica prebaci na sukob bosnjaka i hrvata oko federacije...
Suviše si geografski daleko, i ne znaš dobro hercegovačku priču. Ne minimiziraj bošnjačko-hrvatski sukob.

Ovdje se upravo radi o podjeli BiH.

Hercegovacku pricu nije ni pokojni Tito odgonetnuo,ALI u borbi za BIH, Hercegovina i teznja za herceg- bosnom nije ni blizu prioriteta,kao slamanje malog ausvica u odbrani od podjle BIH...Ja prioritet u odbrani BIH od podjele stavljam na fokusiranje na mali ausvic, jer pogledi Hrvatske na BIH i Herceg-bosnu i pogledi srbije na BIH i rs nisu nikako isti i nemaju politicku tezinu...90% politickih problema u federaciji BIH se projektuju u beogradu i banja luci,,,,,
Last edited by zavrzlama on 27/11/2012 23:27, edited 1 time in total.
Kolt12

#323 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Kolt12 »

Ponosan wrote: Je li neko moze napravti mapu sa ovim zasigurno najrealnijim i najobjektivnijim prijedlogom FBIH sa 3 kantona,po jedan Bosnjacki i Hrvatski i jedan Mjesoviti!? bilo bi jako interesantno vidjeti kako to na karti izgleda,unaprijed hvala!:)
Em sto sam sebe citiras, ali ti ides dalje, pa i sam sebe hvalis. Teritorijalna reforma ide iskljucivo u paketu, sto znaci cijela BiH.
Platformas

#324 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Platformas »

Kolt12 wrote:
Platformas wrote:Čim se prijeti ratom znaj da je dijaspora na vezi.
Cim neki krenu sa takvom spikom kao ti, znaj da je Srbin na vezi.
Il' mason?
heckler

#325 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Kolt12 wrote:
Ponosan wrote: Je li neko moze napravti mapu sa ovim zasigurno najrealnijim i najobjektivnijim prijedlogom FBIH sa 3 kantona,po jedan Bosnjacki i Hrvatski i jedan Mjesoviti!? bilo bi jako interesantno vidjeti kako to na karti izgleda,unaprijed hvala!:)
Em sto sam sebe citiras, ali ti ides dalje, pa i sam sebe hvalis. Teritorijalna reforma ide iskljucivo u paketu, sto znaci cijela BiH.

Nemoj tako ostro kolega :D Lik me naucio drugi od danasnja 2 nova termina sto sam naucio. Nakon "radikalnog povratka", eto odkrio sam i taj koncept poput kantona sa "decentralizovanom vlasti". Dakle nije vise kanton kao kanton taj element decentralizacije sad ima jos nesto i jedan stepen dublje poput sna u snu u filmu Inception. Valjda opstine postaju pod-kantoni a u tom slucaju onda mozda mjesne zajednice dobiju opstinske nadleznosti :?
Locked