Preustroj Federacije BiH

Locked
Challenger__

#26 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Challenger__ »

Gdje si Madneru, gdje si zmaju!
Alfons Kauders

#27 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Alfons Kauders »

madner wrote: I 32 sluzbe za iste.
48 ministarstava.
Da je 1000 ljudi, to je 240 miliona godisnje.
Sta je to za nas? Nije beg cicija... :D

Narod hoce etnicki omedjene teritorije, pa bujrum neka placaju onda. Stiscu supak, a da im je da udje.
madner

#28 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote: I 32 sluzbe za iste.
48 ministarstava.
Da je 1000 ljudi, to je 240 miliona godisnje.
Sta je to za nas? Nije beg cicija... :D

Narod hoce etnicki omedjene teritorije, pa bujrum neka placaju onda. Stiscu supak, a da im je da udje.
Fulio sam nulu :skoljka:
palermo

#29 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

madner wrote: Mozda dvije trebaju, ali onda ne trebaju oba imati odjeljenje za lijecenje ciroze, jer kapacitet prve je sasvim dovoljan. Trenutno, posto je zdravstvo na kantonalnom nivou svaki kanton bi trebao da ima sve.
Ono što sam hotio reći je potrebe ostaju iste. Za zdravtsvom, prosvjetom, policijom.....ništa ti tu ne možeš smanjiti osim ako ne smanjuješ sam kvalitet.

Ne shvatih te za onu nulu, gdje si je mašio, ja tanak u matematici.
heckler

#30 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Ja sam spreman zivot poloziti da bi financijski efekti smanjenja kantona (ako bi ih uopste i bilo)nestali u roku od 2 godina i da bi se vecina ljudi sa tih "izbrisanih" pozicija uhljebila u novoj strukturi na drugi nacin. 100%

Dajte ba pa nismo svi ovdje maloumni, znamo kako administracija ovdje funkcionise. Da je nekom do racionalizacije ima vec vise nego dovoljno prostora sad za znacajne ustede. Visak zaposlenih, razne nadoknade ala mobilni, sluzbeni auti, odvojeni boravci, dnevnice, skolovanja i sve silne pizdarije na koje su paraziti navikli.

ZHK, LK, PK i GK direktno prezivljavaju od financiranja sa Federalnog nivoa. Treba ih sve skinuti sa federalne sise. GK isaretom moze SK pogurati da predevera budzetske rupe dok ne stane jos na noge, ovo troje ostalih parazita pustiti da umru. Ako hoce da zupanijaju, nek zupanijaju od svojih para.

Sta mi imamo koji kurac od tih preuredjivanja da vec nemamo sad ili cemo imati za par godina? SBK je gotova prica. U kantonu gdje je potrebna dvotrecinska vecina za uspostavu vlasti platforma je uspjela i to obezbjediti. Druga stvar sto je Zlaja ganjajuci krupnije ribe na mig OHRa i Njemaca dopustio HDZu ulazak u vlast. Ali tu mogucnost blokada vise ne postoji i vec od sljedeceg ili onog iza ciklusa to je gotova stvar. Bilo pa proslo. Mimo toga sta se jos to kao "dobija" ovim? Armija nezaposlenih u Drvaru i Posavini na grbace Bihaca i Tuzle??? Aferim majstori.
HNK klupko ce se tek poceti odmotavati. Omjer snaga je 50-50 stim da su herceg cetnicki separatisti vec ispalili sve i jedan metak koji su mogli ali ni to im nije bilo ni blizu dovoljno. Kraj price i tu slijedi, nema se vise ko naseliti tu da se vec nije naselio. Dzaba i Sukovo i Bobanovo i svako drugo na silu dignuto naselje nakon dovlacenja ljudi iz Srednje Bosne. Nema vise ko. A Zagrebacka i Splitska svjetla svijetle jace i bljestavije od svih svjetala jedne trecine "stolnog" Mostara. BYE BYE

Samo budala moze dirati u organizaciju Federacije u ovom momentu. Ili sve ili nista. Jebo ove kozmetike i parcijalne lafo reforme. Hrvatski separizam vise nije politcki faktor na Federalnom nivou. Na drzavnom postoji samo zato sto su jedinstveno tkivo sa srpskim separatistima, ali i za to postoji lijek (vidi 1. mart).

Sve ove price su samo alibi za nesposobne, otvaranje pandorine kutije i agitacija sa strane herceg-cetnickih separatista. Nista vise.
Alfons Kauders

#31 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:Ja sam spreman zivot poloziti da bi financijski efekti smanjenja kantona (ako bi ih uopste i bilo)nestali u roku od 2 godina i da bi se vecina ljudi sa tih "izbrisanih" pozicija uhljebila u novoj strukturi na drugi nacin. 100%

Dajte ba pa nismo svi ovdje maloumni, znamo kako administracija ovdje funkcionise. Da je nekom do racionalizacije ima vec vise nego dovoljno prostora sad za znacajne ustede. Visak zaposlenih, razne nadoknade ala mobilni, sluzbeni auti, odvojeni boravci, dnevnice, skolovanja i sve silne pizdarije na koje su paraziti navikli.

ZHK, LK, PK i GK direktno prezivljavaju od financiranja sa Federalnog nivoa. Treba ih sve skinuti sa federalne sise. GK isaretom moze SK pogurati da predevera budzetske rupe dok ne stane jos na noge, ovo troje ostalih parazita pustiti da umru. Ako hoce da zupanijaju, nek zupanijaju od svojih para.

Sta mi imamo koji kurac od tih preuredjivanja da vec nemamo sad ili cemo imati za par godina? SBK je gotova prica. U kantonu gdje je potrebna dvotrecinska vecina za uspostavu vlasti platforma je uspjela i to obezbjediti. Druga stvar sto je Zlaja ganjajuci krupnije ribe na mig OHRa i Njemaca dopustio HDZu ulazak u vlast. Ali tu mogucnost blokada vise ne postoji i vec od sljedeceg ili onog iza ciklusa to je gotova stvar. Bilo pa proslo. Mimo toga sta se jos to kao "dobija" ovim? Armija nezaposlenih u Drvaru i Posavini na grbace Bihaca i Tuzle??? Aferim majstori.
HNK klupko ce se tek poceti odmotavati. Omjer snaga je 50-50 stim da su herceg cetnicki separatisti vec ispalili sve i jedan metak koji su mogli ali ni to im nije bilo ni blizu dovoljno. Kraj price i tu slijedi, nema se vise ko naseliti tu da se vec nije naselio. Dzaba i Sukovo i Bobanovo i svako drugo na silu dignuto naselje nakon dovlacenja ljudi iz Srednje Bosne. Nema vise ko. A Zagrebacka i Splitska svjetla svijetle jace i bljestavije od svih svjetala jedne trecine "stolnog" Mostara. BYE BYE

Samo budala moze dirati u organizaciju Federacije u ovom momentu. Ili sve ili nista. Jebo ove kozmetike i parcijalne lafo reforme. Hrvatski separizam vise nije politcki faktor na Federalnom nivou. Na drzavnom postoji samo zato sto su jedinstveno tkivo sa srpskim separatistima, ali i za to postoji lijek (vidi 1. mart).

Sve ove price su samo alibi za nesposobne, otvaranje pandorine kutije i agitacija sa strane herceg-cetnickih separatista. Nista vise.
Sta dvije godine, dva mjeseca. :D

Ali mi zaboravljamo koliko kantoni zapravo trose na plate - vecina debelo preko 70%... A od tih plata, preko 80% potrosnje u svakom kantonu je zdravstvo, skolstvo i policija.

Racionalizacijom bi se cisti administrativni troskovi u vecim kantonima mogli uciniti zanemarivim. Sta znaci za SK ili TK ako imaju stotinjak ljudi u ministarstvima, da imaju bruto prosjecna primanja od 2500KM? Isto vazi i za zakonodavna tijela, dati im neke mizerne pausale i nek se jebu.

Druga je stvar sto imamo kantone koji imaju manje stanovnika od pola Tuzle, ili pola opstine Novi Grad. Ako hoce da glume drzave, sa pribliznim brojem ljudi u zakonodavnim i izvrsnim organima kao kantoni s pola miliona stanovnika, neka onda sami i placaju ceh. Uostalom, ako im je vec stalo do tog nekog nivoa autonomije, zasto uopste moraju imati profesionalnu administraciju? Neka predstavnici u parlamentima rade bez naknade, neka naprave sistem da je npr. direktor kantonalne bolnice ujedno i ministar, o istom trosku, neka preko komore vrbuju nekog privrednika za premijera itd.

Sarajevo moze gurati Gorazde da i ne primjeti, a uz par strateskih investicija ni to ne bi bilo potrebno, jer se radi o jako malom kantonu. Uostalom, i po postojecim zakonskim rjesenjima mogla bi se manje-vise integrisati razna ministarstva, da u Gorazdu sjede ministar i zamjenik i samo pecatiraju vec gotove akte iz Sarajeva...

Po ovom prijedlogu, samo bi TK, SK, ZDK i USK navalili na grbacu nekoliko opstina na aparatima, s prosjekom godina ko u nekom domu penzionera.
heckler

#32 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
heckler wrote:Ja sam spreman zivot poloziti da bi financijski efekti smanjenja kantona (ako bi ih uopste i bilo)nestali u roku od 2 godina i da bi se vecina ljudi sa tih "izbrisanih" pozicija uhljebila u novoj strukturi na drugi nacin. 100%

Ali mi zaboravljamo koliko kantoni zapravo trose na plate - vecina debelo preko 70%... A od tih plata, preko 80% potrosnje u svakom kantonu je zdravstvo, skolstvo i policija.

Racionalizacijom bi se cisti administrativni troskovi u vecim kantonima mogli uciniti zanemarivim. Sta znaci za SK ili TK ako imaju stotinjak ljudi u ministarstvima, da imaju bruto prosjecna primanja od 2500KM? Isto vazi i za zakonodavna tijela, dati im neke mizerne pausale i nek se jebu.

Druga je stvar sto imamo kantone koji imaju manje stanovnika od pola Tuzle, ili pola opstine Novi Grad. Ako hoce da glume drzave, sa pribliznim brojem ljudi u zakonodavnim i izvrsnim organima kao kantoni s pola miliona stanovnika, neka onda sami i placaju ceh. Uostalom, ako im je vec stalo do tog nekog nivoa autonomije, zasto uopste moraju imati profesionalnu administraciju? Neka predstavnici u parlamentima rade bez naknade, neka naprave sistem da je npr. direktor kantonalne bolnice ujedno i ministar, o istom trosku, neka preko komore vrbuju nekog privrednika za premijera itd.

Sarajevo moze gurati Gorazde da i ne primjeti, a uz par strateskih investicija ni to ne bi bilo potrebno, jer se radi o jako malom kantonu. Uostalom, i po postojecim zakonskim rjesenjima mogla bi se manje-vise integrisati razna ministarstva, da u Gorazdu sjede ministar i zamjenik i samo pecatiraju vec gotove akte iz Sarajeva...

Po ovom prijedlogu, samo bi TK, SK, ZDK i USK navalili na grbacu nekoliko opstina na aparatima, s prosjekom godina ko u nekom domu penzionera.

Amin brate, to je to.
p206

#33 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by p206 »

madner wrote:
palermo wrote:
JoseMujica wrote:hebga palermo nije da nema...to su 4 vlade i 4 parlamenta manje
ali ključ je to da rekonstrukcija samo FBiH jeste političko slijepilo Sarajeva, posebno što rezultat prekonponovanja neće ništa bitno promjeniti.

HDZ-u ovo odgovara jer oni jedino i traže legaliziranje Hercegovačke dominacije unutar hrvatskog korpusa...ovi gore Hrvati iz Bosne su svakako polupreseljeni u RH ili EU
I saberi ta 4 parlamenta i 4 vlade i koliko je to ljudi ?

Nikakve znatne uštede nema.
I 32 sluzbe za iste.
48 ministarstava.
Da je 1000 ljudi, to je 24 miliona godisnje.
Greska u nuli :roll:
plus što zavrnu sa strane još toliko, pogotovo u izbornim godinama, znači svake druge
Canton

#34 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Alfons Kauders wrote:

evo recimo na vladu, zavode, agencije i uprave ZDK godisnje trosi 24 miliona KM i radi se o nekih 459 zaposlenih
budzet kantona je 270miliona KM
Dakle ovo je bez direkcije cesta, obrazovanja i sudstva.
Canton

#35 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

Kantoni za policiju godisnje izdvajaju 294 miliona ----------- RS 162 miliona
Kantoni za osnovno obrazovanje 412 miliona ----------- RS 209 miliona
Kantoni za srednje obrazovanje 233 miliona ----------- RS 82 miliona
Kantoni za visoko obrazovanje 72 miliona ----------- RS 60 milona

Budzeti kantona su 2,1 milijarda budzet RSa 1,8 milijardi
heckler

#36 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

Canton wrote:Kantoni za policiju godisnje izdvajaju 294 miliona ----------- RS 162 miliona

Da i? Nista od ovog se nebi smanjilo vise od par prmila. Broj policajaca i profesora je isti bio jedan ili dva ministra unutrasnjih poslova ili obrazovanja. A znas i sam da bi i njih uhljebili u novu strukturu. Nema nacina da se parcijalna reforma kantona prikaze kao nesto sto treba troskove skresati. Ni pod razno.
p206

#37 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by p206 »

Što se tiče rasporeda opština u kantonima za mene je prijedlog odličan, mada mi je ovaj tekst na ovom portalu šuplja. Onaj ko se nada da će ZHK propasti je u iskreno u zabludi. Pa dole je kladionica, i distributera na bacanje, ali skoro niko ne plaća porez, nego manjak u kantonu mora Federacija da plaća. Ovlasti kantona i onako treba smanjiti, ja bi čak ukinuo status grada Sarajevu, jer kakva je funkcija gradonačelnika, da prima strane goste i siječe nekakve trake na filmskim festivalima. Šta je gradonačelnik (bilo koji/koja) uradio značajno da se pamti, za Sarajevo u ovih koliko godina. 5 nivoa vlasti za područje kantona Sarajevo, to je smiješno. Sad kako će se birati delegati u parlament i dom naroda FBiH i koliko će ih biti je druga stvar, o tome ništa ne piše.

Spominjete da se ne dira genocidna ovim eventulanim prijedlogom, ne dira se zato što su oni iz Kontaktne grupe odredili okvir od 51-49 nekad 1993, zašto baš toliko nigdje nisam pročitao, a pročitao sam brdo nekakvih knjiga i dokumenata koje sam mogao naći na int. U Dejtonu se Milošević zaebao pa dao više, ali se to moralo vratiti jer su Engelezi, Francuzi, Rusi i Amerikanci tako odlučili.
Last edited by p206 on 19/11/2012 20:17, edited 1 time in total.
Canton

#38 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Canton »

heckler wrote:
Canton wrote:Kantoni za policiju godisnje izdvajaju 294 miliona ----------- RS 162 miliona

Da i? Nista od ovog se nebi smanjilo vise od par prmila. Broj policajaca i profesora je isti bio jedan ili dva ministra unutrasnjih poslova ili obrazovanja. A znas i sam da bi i njih uhljebili u novu strukturu. Nema nacina da se parcijalna reforma kantona prikaze kao nesto sto treba troskove skresati. Ni pod razno.
Ja i ne tvrdim da ce srezati troskove, u nekoj velikoj mjeri. Cak tvrdim i da nema skupe i jeftine administracije nego samo efikasna i neefikasna. Ja sam simpatizer ideje kantonizacije citave BiH, recimo na nekih 15ak kantona. Po meni nije bitno toliko hoce li se sacuvati 50ak miliona maraka, koliko je bitno da su prije svega racionalni u raspodjeli sredstava koje sada imaju, i da postanu pravi servisi opcinama.

Smanjenje broja kantona ima svoje prednosti, ali to nisu velike ustede kao sto neki misle.

Tri nivoa vlasti i kantonizacija drzave je moj prvi izbor :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#39 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by JoseMujica »

kad bi dogurali do tri nivoa to bi bio beton....iako čisto sumnjam
palermo

#40 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

Nego, ja iz onog teksta V.lista (koji je šupljak, naravno) ne shvatih šta bi bilo sa HNK ?
heckler

#41 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by heckler »

palermo wrote:Nego, ja iz onog teksta V.lista (koji je šupljak, naravno) ne shvatih šta bi bilo sa HNK ?
U tom smrdljivom HDZovom pamfletu treba citati ono sto ne pise a ne sta pise. Ni rijeci o HNK, ni rijeci o nadleznostima i popunjavanju DN, ni rijeci o izbornim jedinicama itd itd itd ... probni baloni kao i nebuloze o Sutorini za Neum.
p206

#42 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by p206 »

palermo wrote:Nego, ja iz onog teksta V.lista (koji je šupljak, naravno) ne shvatih šta bi bilo sa HNK ?
Ja sam shvatio da ostaje isti kao do sada, i ja ga nebi dirao. Možda jedino prebacio Prozor u srednju Bosnu, ne znam koliko je komunikacijski povezan. Nekako je ni gore ni dole. I Olovo bi u sarajevski kanton, zbog saobraćajnica. A tekst jest šuplja ja mislim...
madner

#43 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by madner »

Hercegovacki kanton, majorizacija Bosnjaka od Hrvata.
palermo

#44 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

p206 wrote:
Ja sam shvatio da ostaje isti kao do sada, i ja ga nebi dirao. Možda jedino prebacio Prozor u srednju Bosnu, ne znam koliko je komunikacijski povezan. Nekako je ni gore ni dole. I Olovo bi u sarajevski kanton, zbog saobraćajnica. A tekst jest šuplja ja mislim...
Onda je šuplja....ili spremanje kuknjave nakon koje će uslijediti maksimalistički zahtjevi HDZ-a........

Kao što većina ovdje reče, ne dirati kantone
palermo

#45 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

madner wrote:
Hercegovacki kanton, majorizacija Bosnjaka od Hrvata.
To tekst ne kaže, e sad, ima ono što heckler reče, treba čitatui ono što ne piše
madner

#46 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by madner »

heckler wrote:

Skresali bi se troskovi, to nije upitno. Samo se preuvelicava efekat. To je usteda od nekih 100 miliona godisnje. I to treba predstaviti kako jeste, pa onda odluciti da li je dobar ili los prijedlog.
madner

#47 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote: Mozda dvije trebaju, ali onda ne trebaju oba imati odjeljenje za lijecenje ciroze, jer kapacitet prve je sasvim dovoljan. Trenutno, posto je zdravstvo na kantonalnom nivou svaki kanton bi trebao da ima sve.
Ono što sam hotio reći je potrebe ostaju iste. Za zdravtsvom, prosvjetom, policijom.....ništa ti tu ne možeš smanjiti osim ako ne smanjuješ sam kvalitet.

Ne shvatih te za onu nulu, gdje si je mašio, ja tanak u matematici.
Ja samo sto potrebe 250 000 ljudi nisu bitno razlicite od potreba 200 000 ljudi. Tako da imas kapacitet bez struktura ovih 50 000. Naravno ne na svakom nivou, ali to je ono sto se zove ekonomija velikih brojeva.
udrch

#48 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by udrch »

Postao/la Canton
Ja i ne tvrdim da ce srezati troskove, u nekoj velikoj mjeri. Cak tvrdim i da nema skupe i jeftine administracije nego samo efikasna i neefikasna. Ja sam simpatizer ideje kantonizacije citave BiH, recimo na nekih 15ak kantona. Po meni nije bitno toliko hoce li se sacuvati 50ak miliona maraka, koliko je bitno da su prije svega racionalni u raspodjeli sredstava koje sada imaju, i da postanu pravi servisi opcinama.

Smanjenje broja kantona ima svoje prednosti, ali to nisu velike ustede kao sto neki misle.

Tri nivoa vlasti i kantonizacija drzave je moj prvi izbor :)
ja se slažem sa tvojim prijedlogom, treba ići ba na smanjivanje kantona, s tim da je 15 puno za čitavu državu..11 sveukupno u BiH je dovoljno..6 federacija i 5 recimo PC je ok..zasad ići sa Federacijom, a PC će nadoći na svoje..tamo je bitno sad raditi na vraćanju ljudi u taj entitet..
ne treba se baviti ba ovim nekakvim pričama o nacionalnim interesima, pa neko mora biti uvijek u većini..jebiga ne može ni ovako u nedogled..
ovaj prijedlog nije loš, ekonomski je opravdan, treba napraviti normalnu, komunikacisjki ispravnu preraspodjelu kantona..mehanizmi zaštite se mogu drugačije uraditi..ako će prijedlog rasteretiti sveukupne odnose između Bošnjaka i Hrvata, ne vidim šta je loše u prijedlogu da Hercegovina koja jeste većinski nastanjena Hrvatima bude kanton sa hrvatskom većinom..ne kontam, jel trebamo mijenjati demografsku sliku etničkim čišćenjem..
ne kontam kako bi prava Bošnjaka u Mostaru bila ugrožena više nego jesu..
ovakav ustroj ljudi ne valja nikako..nadležnosti se preklapaju i katastrofalne su za pojedince..
mogu misliti kako je ljudima iz ovih manjih sredina, recimo Busovača, gdje god krene najebo je..bez obzira da li bio Hrvat ili Bošnjak..
ja živim u Sarajevu, sve uredno godinama plaćamo i ja i žena za zdravstveno osiguranje i odem kod punice na TK i najebem često nizašto..razboli se dijete ili žena i sve plaćaš čak i u hitnoj..zadnji put, pregled za ženu 24 marke, lijekovi 28 KM, a sve to ni po kojem osnovu ne bih trebao plaćati u normalnoj zemlji..jebe mi se za nekog službenika Zavoda za zdravstvo koji bi ostao bez posla..to sve treba ukinuti, plaćati iz jedne kase..jebale ih kantonalne nadležnosti kad mi ode 10% prosječne plate na običnu prehladu..
a možeš misliti kako je ovom čovjeku iz Busovače..gdje god krene nije dobrodošao..još ako je problem veći..

ako ni radi čega ono ih treba ukinuti radi pravde..čovječe u Sarajevu ćeš svaki dan sresti nekog ministra, bivšeg ili sadašnjeg, a možeš misliti u Orašju..dojučerašnji papak, a danas ministar u limuzini sa pratnjom..
to ljude razpizdi da crknu..
palermo

#49 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by palermo »

udrch wrote: ..ako će prijedlog rasteretiti sveukupne odnose između Bošnjaka i Hrvata, ne vidim šta je loše u prijedlogu da Hercegovina koja jeste većinski nastanjena Hrvatima bude kanton sa hrvatskom većinom..ne kontam, jel trebamo mijenjati demografsku sliku etničkim čišćenjem..
ne kontam kako bi prava Bošnjaka u Mostaru bila ugrožena više nego jesu..
ovakav ustroj ljudi ne valja nikako..nadležnosti se preklapaju i katastrofalne su za pojedince..
mogu misliti kako je ljudima iz ovih manjih sredina, recimo Busovača, gdje god krene najebo je..bez obzira da li bio Hrvat ili Bošnjak..
..
Pa dobro....možda si u pravu.....samo, jebi ga trebao si nam to reći 92.....da se ne patimo, da se u ljudskom i bilokakvom drugom smislu ne devastiramo....i da ne bijemo uzaludne bike, krvavo da ih bijemo...
Država

#50 Re: Preustroj Federacije BiH

Post by Država »

Predlažem da Čengić Vila bude poseban kanton...
Locked