Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post Reply
Maraschino

#201 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Maraschino »

_dojava wrote:nece jedan kloc biden dirati u srpsku!
kako dodo kaze '' hoce od srpske da naprave ljusturu...'' i na kraju ce reci '' eto vam nista...'''

ima covjek informacije iz prve ruke... :-) :D

e to ti je trasa milorade, ni lijevo ni desno (jes da si povuk'o na desno)... :D
Lekler

#202 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Lekler »

Ridjobrki wrote:Biden je bio konkretan i jasan i nije ostavio prostora misinterpretaciji njegovih poruka.

Srbi: Usmjerite energiju ka izgradnji centralnih institucija jer vam je sve drugo ćorav posao.
Bošnjaci: Pustite priču oko ukidanju RS i posvetite se izgradnji ekonomije i institucija.
Hrvati: Neka vas, dobri ste vi meni, ako bude kakvih problema riješićemo to sa Zagrebom, vi nemate relevantnih igrača.

To je manje-više to.
potpis 8-)

Meni samo nije jasno kako "nasi" politicari nece ili ne zele da shvate da je najbolji lijek za napredak,povratak :!: Jednostavno kada u parlamentu iz RS-a bude 5 bosnjaka 2 hrvata i 7 srba moze svaki zakon proci,mogu se ukinuti entiteti,jednostavno moze se ostvariti napredak :!:

Mislim da ako SAD se zaista ukljuce u pol.scenu BiH da ce prije svega raditi na jacanju drzavnih intitucija,jer je to dugorocno garant postojanosti BiH :!:
Drvosjeca iz Dejcica

#203 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

insajder 078 wrote:Vidim da mnogi nisu zadovoljni onim sto im je dedaga Bajden danas donio :D ?
Ej zeljo pusta.....dalje stihove mnogi znaju :lol:

izvini ali nije mi jasno da ti demokratski zapad nazivas okupatorom 8-)

Jesu li to one demokrate sto su braći obezbijedili all inclusive aranzman na jednom karipskom ostrvu :D ?
Pa su se suze lile godinama sirom nase domovine :D

Ili oni sto ubise jadne Palestince u saradnji sa mrskim Izraelcima?

Mog'o bi do zore o demokratskim tekovinama zapada :D

I odluci se jesu li demokrate ili neprijatelji brace :roll:

U politici ne postoje vjeciti prijatelji! Kao sto ne postoje niti vjeciti neprijatelji. :) :mrgreen: :bih:
Ridjobrki

#204 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

ld wrote:
Ridjobrki wrote:
E vidjećeš tek kolike će biti oči Republike Srpske kad on siđe sa nje, o podočnjacima da i ne govorim. Eno danas ode koncesija za autoput... :roll: Zajedničko preduzeće - Strabag 90%/RS 10%. ;-) Ja bih volio tako jedno janje s nekim: meni 90% janjeta a njemu glavuša...
3 godine pregovaraju
rs mora da zavrsi svojim parama autoput banjaluka-gradiska i da ga poslije prepise strabagu,to je jedan od uslova
na kraju ce rs i napraviti svojim parama i ovaj autoput do doboja i prepisace ga strabagu,doduse vec placaju zemlju za put

kad se car ostane go,tek tad ce se vidjeti sta je on uradio srbima i rs
ja mislim da ce dodik biti grobar srbima u rs,kao sto je milosevic bio grobar srbima u bivsoj jugi
Ludnica od dogovora! :roll: Rafinerija ćao, ČEZ ćao, Telekom ćao, autoputevi ćao... Vlada OTKUPLJUJE loše privatizovana preduzeća od mangaša... Dodik je bez ikakve sumnje grobar RS i radi ozbiljnije na njenom rušenju nego svi Bošnjaci skupa.

Nagradno pitanje: šta će ostati Srbima iz RS nakon Dodika?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#205 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Toto »

Ridjobrki wrote:
Nagradno pitanje: šta će ostati Srbima iz RS nakon Dodika?
Kosovo!
oddodood

#206 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oddodood »

Za nekorektno utrošenih 19.000 funti predsjedavajući engleskog Donjeg doma podnio ostavku. Podnošenje ostavke na tu funkciju događa prvi put nakon 300 godina.
The Silent Man

#207 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by The Silent Man »

jeza u ledja wrote:
The Silent Man wrote:Iskreno se nadam da je u cetiri oka rekao nesto konkretnije , ovo je nula...
On prica o "historijskoj odgovornosti" o preuzimanju koraka,odbacivanju retorike,uklanjanju blokada kao da se radi o necemu totalno apstraktnom,a zapravo se radi o ocitoj i kontinuiranoj politici secesije i dva tri ustavna mehanizma koja u potpunosti omogucuju sprovodjenje te politike... ali eto kao mi smo nezreli,neodgovorni i sta vise...

Postojanje tih mehanizama kocenja me u potpunosti podsjeca na rat u kojem je bio na snazi embargo na oruzije ... i svi su se pravili glupi/mutavi dopustali genocid na terenu i pricali o dogadjima u BiH i o njihovim uzrocima kao necemu apstraktnom ... postavljajuci skoro pa ezotericka pitanja o dubini patnje i besmisla umjesto da se uradi jednostavan i ispravan korak,ali nee... mi trebamo da napravimo taj korak "skupa"

Nakon ove posjete Dodik ce se smiriti i za to smirenje ce bit nagradjen neprocesuiranjem pocinjenog kriminala, proci ce ti famozni uvjeti i ciljevi, bit ce ukinut OHR i onda ... propast...
Pa govorancije pred skupstinom se i svode na takve uopstene ideje.
Konkretne stvari obicno idu iza zatvorenih vrata.
Hmm... da ali gledao sam i Solanu ... malo mu je preletilo pa je izdao "plan programa" ako je neko pazljivo slusao...
Prvo ovi uslovi i ciljevi,pa ukidanje OHR i onda ustav "koji trebaju da urade domace snage" Koje domace snage? Ove rade ono sto misle/znaju/osjecaju a novih jednostavno nema (nit ce ih biti) To je jednostavno odgadjanje belaja... malo ce se stvari popraviti , napraviti napredak ,ali ce "lideri" i aspiracije ostati iste , samo ce tinjati ... i onda ce doci sustinske i krupne reforme na dnevni red pa cemo gledati reprizu aprilskog paketa i svega nakon toga... samo sto taj sljedeci put podrska eu i amerike ce biti jednostavno nepostojeca...
Ja nisam ocekivao da sad dodje bajden i kaze evo ovako nema vise ovoga nema vise onoga... ali oni su stavili te ustavne mehanizme kocenja , oni su zapravo sustinski odgovorni za njih , a ne Dodik ili bilo ko ko ce ih sutra koristit...
Ridjobrki

#208 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

Pa to i jeste suština razlike u pristupima EU i USA! Isto kao i kad je trebalo okončati rat...

Pristup EU je upravo ono što Solana kaže a Silent Man navodi:
...onda ustav "koji trebaju da urade domace snage"...
Američki pristup se razlikuje samo po jednom sićušnom amandmanu:

"...nakon što im mi zavrnemo ruku do boli bude li potrebno."
Last edited by Ridjobrki on 19/05/2009 23:54, edited 1 time in total.
Hladan kao led

#209 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Hladan kao led »

insajder 078 wrote:Vidim da mnogi nisu zadovoljni onim sto im je dedaga Bajden danas donio :D ?
Ej zeljo pusta.....dalje stihove mnogi znaju :lol:

izvini ali nije mi jasno da ti demokratski zapad nazivas okupatorom 8-)

Jesu li to one demokrate sto su braći obezbijedili all inclusive aranzman na jednom karipskom ostrvu :D ?
Pa su se suze lile godinama sirom nase domovine :D

Ili oni sto ubise jadne Palestince u saradnji sa mrskim Izraelcima?

Mog'o bi do zore o demokratskim tekovinama zapada :D

I odluci se jesu li demokrate ili neprijatelji brace :roll:

sta lupas ti? ja imam jednog brata i nemam pojma o kojoj ti braci pricas 8-) sta ja imam sa palestincima i izraelom? 8-) za mene su demokrate 8-)

ocito si ovdje doso sa nekim losim namjerama 8-) otkaci se od mene i potrazi nekog drugog za svoju demagogiju :lol:
oddodood

#210 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oddodood »

Solana i Inzko su trojanci u BiH, barem prema iskustvu sa njima.
oddodood

#211 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by oddodood »

Treba razlikovati maligni republikanski i benigni demokratski pristup USA, kako njihovim unutarnjim tako globalnim rješenjima.
Maraschino

#212 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Maraschino »

oddodood wrote:Za nekorektno utrošenih 19.000 funti predsjedavajući engleskog Donjeg doma podnio ostavku. Podnošenje ostavke na tu funkciju događa prvi put nakon 300 godina.
vrijedi ponoviti...
Ridjobrki

#213 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

Američki angažman na Balkanu u drugoj polovini 90-ih je jedan od rijetkih pozitivnih poteza njihove vanjske politike u zadnjih 20-ak godina, koliko god zakašnjeo, neadekvatan i nekompletiran bio. Tu oni nisu bili bullies kao na Bliskom Istoku već su bili na strani onih koji su bili bullied od strane Miloševića nakon što je EU kilavila usljed nedostatka spremnosti, odlučnosti, resursa i mehanizama.

Zato su oni iz naše perspektive (ostavimo braću po strani...) demokrate i pozitivce. Dodatni bodovi za umjetnički dojam idu zato što je bila riječ o intervenciji iz koje nisu imali nikakvu vidljivu, neposrednu i konkretnu dobit. Ispali su pozitivci i badass zaštitnici slabih a onda je došao Bush i prioriteti su se kanda malko izmijenili...

U svakom slučaju, ovako rani angažman nove administracije u BiH je jako dobar znak i sigurno je da će Hilldog i Hoolbrooke završiti posao ovdje. A neka Bošnjaci ne misle da će to biti na njihovo oduševljenje. Srbi pogotovo.
The Silent Man

#214 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by The Silent Man »

Ridjobrki wrote:Američki angažman na Balkanu u drugoj polovini 90-ih je jedan od rijetkih pozitivnih poteza njihove vanjske politike u zadnjih 20-ak godina, koliko god zakašnjeo, neadekvatan i nekompletiran bio. Tu oni nisu bili bullies kao na Bliskom Istoku već su bili na strani onih koji su bili bullied od strane Miloševića nakon što je EU kilavila usljed nedostatka spremnosti, odlučnosti, resursa i mehanizama.

Zato su oni iz naše perspektive (ostavimo braću po strani...) demokrate i pozitivce. Dodatni bodovi za umjetnički dojam idu zato što je bila riječ o intervenciji iz koje nisu imali nikakvu vidljivu, neposrednu i konkretnu dobit. Ispali su pozitivci i badass zaštitnici slabih a onda je došao Bush i prioriteti su se kanda malko izmijenili...

U svakom slučaju, ovako rani angažman nove administracije u BiH je jako dobar znak i sigurno je da će Hilldog i Hoolbrooke završiti posao ovdje. A neka Bošnjaci ne misle da će to biti na njihovo oduševljenje. Srbi pogotovo.
Slazem se stim da su napravili dvije katastrofalne grske,a mi moramo zivjeti sa njima,moramo ih trpiti,one su dio nas,nase historije...

Nije fer sto postoji Republika Srpska
Nije fer sto postoji Republika Kosovo

Obje nisu zasluzile egzistenciju...
mostarac

#215 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by mostarac »

Hm slusao sam Bidena i neke od glavnih teza su:

1. Entitetsko uredjenje ostaje i nece biti unitarne Bosne i Hercegovine. Covjek je to jasno rekao
2. Secesionizam je put u propast i to se nece desiti i samo Bosna i Hercegovina moze ici naprijed, a ne njeni entiteti
3. Nije svaka stvar nacionalni interes i interes drzave je ispred svega
4. U zakonskom sukobu drzave i nizih nivoa drzava je ta kojoj se podredjuje
5. Nacionalizam kao prica mora da se zavrsi i da stane
6. Rekao je i da mozemo izabrati put medju ostale narode evrope ili da idemo izolovani od svijeta za sta ce nam generacije suditi al mislim da se to nasih panjeva, a ni njihovog glasackog tijela i vjerskih zajednica ne tice bas mnogo. Jebe se njih za buduce generacije kao sto ih se jebalo svih ovih 20 godina.
7. Rekao je jos jednu vrlo vaznu stvar, a to je potreba promjene izbornog zakona na taj nacin da na cijelom teritoriju zemlje svi gradjani budu jednako tretirani. Mislim da ce to bit jedan veliki kamen spoticanja jer razbija nacionalno uredjenje zemlje obzirom da ce i oni koji ne spadaju u tri krda, dobiti jednaka prava kao i clanovi krda, a to donosi nuzne promjene u organizaciji vlasti, a i same drzave.

Sve u svemu unitarna BiH je od strane Bidena danas jasno i nedvosmisleno zakopana u parlamentu na duze vrijeme i mislim da to oznacava kraj Harisa Silajdzica i njegove politicke karijere koju bi da ima obraza i odgovornosti prema svojim biracima sam okoncao i otisao iz ove zemlje. S druge strane jasno je rekao da interes entiteta ne moze biti ispred interesa drzave i da ta nacionalisticka spika nece moci proci i u skladu s tim mislim da i Milorad Dodik zavrsava svoju karijeru i odlazi sa politicke scene. Mislim da je i Silajdzicu i Dodiku jasno da im se blizi kraj.

isto tako danas se lijepo vidi kako smo nisko pali za 20 godina. Zamislimo samo da je neko dosao prije 20 godina i drzao predavanje u parlamentu BiH kako BiH treba da se ponasa i sta treba da radi, a da ga parlamentarci ko ponizene ovce slusaju i samo cekaju sta ce gospodar da naredi. Slozio bi se da je to moderan vid okupacije, imperijalizma i kolonijalizma. U ovom trenutnku to nekako ide na mlin BiH, ali nece uvijek. Danasnje dogadjanje u parlamentu nam je pokazalo koliko "mudar" izbor je napravljen 1990. godine

Na kraju ne mogu da se ne osvrnem na Mufida Memiju, covjeka koji je klasican kreten i koji je kao nekakav spoljno politicki komentator al prije svega je teski nacionalista i lik koji iznese tezu da se americka politika u prvom mandatu clintonove administracije bazirala na nekoj knjizi koju je procitao Clinton i zbog toga je bio kao antibosnjacki raspolozen, ne treba da dobije priliku da govori pred kamerama jer takve stvari moze izjaviti samo kompletan kreten, a uz sve to se jos usudjuje nazvati spoljno-politickim analiticarom. Jbt pa bolje da su doveli nekog sa ulice nego onog bolida.
baxul

#216 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by baxul »

Ridjobrki

#217 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

The Silent Man wrote:
Ridjobrki wrote:Američki angažman na Balkanu u drugoj polovini 90-ih je jedan od rijetkih pozitivnih poteza njihove vanjske politike u zadnjih 20-ak godina, koliko god zakašnjeo, neadekvatan i nekompletiran bio. Tu oni nisu bili bullies kao na Bliskom Istoku već su bili na strani onih koji su bili bullied od strane Miloševića nakon što je EU kilavila usljed nedostatka spremnosti, odlučnosti, resursa i mehanizama.

Slazem se stim da su napravili dvije katastrofalne grske,a mi moramo zivjeti sa njima,moramo ih trpiti,one su dio nas,nase historije...

Tačno, ali iz različitih razloga. Znamo zašto RS, ali za postojanje RK je kriv samo i isključivo samo Beograd. Ja mislim da RS ne treba postojati nikako a da je Kosovo trebalo biti i ostati autonomna pokrajina u suverenoj Republici Srbiji. Srbija im je to pravo uskratila (odnosno nikad nije dopustila da zaživi) i svjesno isforsirala nezavisnu RK. Svi su znali kako će to završiti.

Cijela politika Srbije je na nivou pameti i ponašanja trogodišnjeg bahatog i razmaženog djeteta i nema ozbiljnih pokazatelja da će se to u dogledno vrijeme popraviti.

Što se RS tiče, iz Bidenovih izjava je jasno da njenog ukidanja nema, bar ne onako kako Bošnjaci to zamišljaju. Poruka je da se obesmisle njeni nesumnjivo anticivilizacijski temelji kroz evolucijski proces usvajanja europskih pravila a to je upravo ono na čem bi Bošnjaci sami trebali uraditi da su pametni kao što nisu - njima da je kako promijeniti tablu sa imenom i gotov posao.
Hladan kao led

#218 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Hladan kao led »

The Silent Man wrote:

republika kosovo zasluzuje postojanje i dobro je da postoji i upravo iz tog pravca ce biti srusena srbija 8-) albanci kazu: „me srbi e kina kry me gjak e me luft" sto na bosanskom znaci: sa srbima smo zavrsili u vatri i krvi, iliti sa srbima samo vatra i krv!!! 8-)
Hladan kao led

#219 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Hladan kao led »

baxul wrote:
haretov smijesak obecava puno lijepog 8-) nisam ga odavno vidio ovako zadovljnog :bih:
Ridjobrki

#220 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

Mostarac, jako dobri zaključci, slažem se u potpunosti. Ja sam to sažeo u:

Srbi: Usmjerite energiju ka izgradnji centralnih institucija jer vam je sve drugo ćorav posao.
Bošnjaci: Pustite priču oko ukidanju RS i posvetite se izgradnji ekonomije i institucija.
Hrvati: Neka vas, dobri ste vi meni, ako bude kakvih problema riješićemo to sa Zagrebom, vi nemate relevantnih igrača.
I dodao bih:
Svima: Imate vi i u ovakvoj BiH jako dobar štof od koga bi se moglo sašiti nešto, samo ako hoćete... To što vi nećete, to je druga stvar.
Kingdom_of_Bosnae

#221 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Kingdom_of_Bosnae »

Ridjobrki wrote:
The Silent Man wrote:

Tačno, ali iz različitih razloga. Znamo zašto RS, ali za postojanje RK je kriv samo i isključivo samo Beograd. Ja mislim da RS ne treba postojati nikako a da je Kosovo trebalo biti i ostati autonomna pokrajina u suverenoj Republici Srbiji. Srbija im je to pravo uskratila (odnosno nikad nije dopustila da zaživi) i svjesno isforsirala nezavisnu RK. Svi su znali kako će to završiti.

Cijela politika Srbije je na nivou pameti i ponašanja trogodišnjeg bahatog i razmaženog djeteta i nema ozbiljnih pokazatelja da će se to u dogledno vrijeme popraviti.

Što se RS tiče, iz Bidenovih izjava je jasno da njenog ukidanja nema, bar ne onako kako Bošnjaci to zamišljaju. Poruka je da se obesmisle njeni nesumnjivo anticivilizacijski temelji kroz evolucijski proces usvajanja europskih pravila a to je upravo ono na čem bi Bošnjaci sami trebali uraditi da su pametni kao što nisu - njima da je kako promijeniti tablu sa imenom i gotov posao.
Kljuc svega i najbolje rijesenje !! Nek stoje entiteti,samo promijeniti imena i mirna Bosna ! Srbi ako se toliko busaju da je multietnicka ,tim bi potezom to i dokazali.
insajder 078

#222 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by insajder 078 »

To je tvoje subjektivno misljenje.O pozitivnostima ili negativnostima njihove politike moze se razglabati dok se boje ne rastope :zzzz:
Za mene nacija koja je sjebala svijet i pokusava ostatak covjecanstva pretvoriti u Tamagotchi ljubimce ne moze biti nikad demokratska!
Kakav umjetnicki dojam i kakvi bakraci :-) Nigdje na svijetu nisu bili a da nemaju debelu korist od toga,glupo mi je uopste da pisem ovo jer to valjda svako razuman vidi!
Nece nama donijet Holbruk nista dobro,koliko god to zvuci kao klise al mi koji zivimo u BiH se moramo sami dogovoriti kako i kuda dalje.U protivnom uvijek ce se jedan osjecat sjeban a od tog prosto receno nema haira...
The Silent Man

#223 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by The Silent Man »

Ridjobrki wrote:
The Silent Man wrote:

Ovo je upravo najgore... a ta sanjarija o europeiziranim pocinocima,podrziocima i prikrivaocima genocida je jos gora fantazija od ukidanja RS-a.
Biden je danas u parlamentu kroz retke ovjekovjecio RS,legalizirao genocid a Solana i njegovi ce joj jos dati i europski pecat i civilizacijski legitimitet...
BiH ce dobiti institucije potrebne da prezivi do njenog konacnog raspada ... nekada kada dodju "povoljne" okolnosti za to...
Pristupili smo fazi kontrolisanog raspada...
Pouka za historijske udzbenike : genocid se isplati.
Ridjobrki

#224 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by Ridjobrki »

Kingdom_of_Bosnae wrote:
Kljuc svega i najbolje rijesenje !! Nek stoje entiteti,samo promijeniti imena i mirna Bosna ! Srbi ako se toliko busaju da je multietnicka ,tim bi potezom to i dokazali.
:roll:

Zavirimo malo u Multiethnicity for Dummies...

Zamislimo da imamo farmu krava. U njoj živi 150 krava i sve su simentalske pasmine. U gradu nemamo zoološki vrt a mi bismo ga željeli... I ti i ja se sjetimo farme krava. Dođemo ti i ja i skinemo tablu "Farma krava" i stavimo tablu "Zoološki vrt". I imamo li zoološki vrt?

Nemamo, još uvijek imamo jebenu farmu krava sa 150 krava simentalske pasmine. Nema majmuna, nema žirafa. Samo jebene simentalske krave.

Gospodine Silajdžiću, razumijete li sad o kakvom rješenju govorimo?
insajder 078

#225 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana

Post by insajder 078 »

Hladan kao led wrote:
The Silent Man wrote:

republika kosovo zasluzuje postojanje i dobro je da postoji i upravo iz tog pravca ce biti srusena srbija 8-) albanci kazu: „me srbi e kina kry me gjak e me luft" sto na bosanskom znaci: sa srbima smo zavrsili u vatri i krvi, iliti sa srbima samo vatra i krv!!! 8-)
Gdje si bona Keljemendi :lol: :lol: :lol:
Ova ko ona Cercilova "krv,suze,znoj..." :lol: :lol: :lol:
Post Reply