POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

muthafuca

Post by muthafuca »

davno je jos (ima i 5 god) jedan tuzlanski profesor ili kustos potego to pitanje da se vrati povelja u BiH. ona se nalazi u nakom institutu u Sankt Petersburgu (Lenjin grad). koji ce njima to klinac neam pojma al me vise interesuje kako nema volje da se povelja vrati nama.
on je mense cini nju i vidio tamo i sve ispito kako sta i gdje, al se i on razocmaro u politicku igru nasih seronja...
tako da mi samo mozemo ovdje trabanjat bezeze

neko ce je 100% od nasih prodat odnosno mjenjat da se smanj dug od plina prema rusiji, al garant :x
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

gospodar kuglastih munja wrote:...usput,

Po zavrsetku rata cula se informacija da ce Vlada Turske ustupiti, pokloniti BiH oko 12 tona (?) pisanog materijala a vezanog za 400 g vladavine Osmanlija u Bosni . Navodno se radi o katastarskim knjigama , sudskim odlukama, prepiskama, zabljeskama itd.
Najveci interes je vladao za katastarsko stanje zbog manje-vise nasilnog oduzimanja vlasnistva u vrijeme postojanja YU u svim oblicima, i kao kraljevine i kao komunisticke drzave.

Sjecate li se one tvrdnje Srba o 90% njihovog katastarskog vlasnistva u BiH ?
A mozda tamo pise i kako su Turci dolazili do zemljista u tih 400g vladavine? Jel ti to palo na pamet?
and

Post by and »

jeza u ledja wrote:

Po zavrsetku rata cula se informacija da ce Vlada Turske ustupiti, pokloniti BiH oko 12 tona (?) pisanog materijala a vezanog za 400 g vladavine Osmanlija u Bosni . Navodno se radi o katastarskim knjigama , sudskim odlukama, prepiskama, zabljeskama itd.
Najveci interes je vladao za katastarsko stanje zbog manje-vise nasilnog oduzimanja vlasnistva u vrijeme postojanja YU u svim oblicima, i kao kraljevine i kao komunisticke drzave.

A mozda tamo pise i kako su Turci dolazili do zemljista u tih 400g vladavine? Jel ti to palo na pamet?
pa odnijeli sa sobom?
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

jeza u ledja wrote:

Stoji vjerovatno i to ! Ali treba znati gledati na stvari iz pravog ugla. Osmansko Carstvo-feudalizam /vs/ demokratska drustva poslije burzoaske revolucije. U to vrijeme su vladali drugaciji odnosi koji su takodje bili zakonski pokriveni i nije pravilo da "sve sto je tursko da je i oteto". Npr. SPC je i danas vlasnik mnogocega jos iz vremena osmanlija, pa im to pravo niko ne postavlja ni danas. Ista je stvar sa vlasnistvom IVZ. Ima vakufa starih i 400 g.a i danas u vlasnistvo iste. Ima dosta porodica koje i danas imaju vlasnistvo koje su stekli u ta vremena, pa sta ?

Meni bi bilo interesantni kroz tu gradju pratiti dolazak npr. srba i stvaranje njihove zajdnice, jer su ih osmanlije i dovele na teritoriju Bosne. Ima tu mali kijamet stvari koje mogu razotkriti i razbiti danas uvrijezena misljenja.
Srbi su danas uvjereni da su ONI izgradili jedan od najstarijih manastira pod Kozarom , Mostanica iz 1592, medjutim , na istom mjestu postoje tragovi stare katolicke crkve o kojoj ima pisanih tragova s kraja 11 stoljeca u Zagrebackoj biskupiji. Primjecujes li dilemu ?, katolicka crkva/ srpski manastir ?
Ili postojanje pavlicanske crkve, na mjestu gdje danas lezi gradska dzamija u Bos Dubici, a zna se da su pavlicani bili pomalo cudne vjere, blize dualizmu nego monoteizmu. A potom i ukidanje tog istog reda. U samoj BanjaLuci nije bilo ni (S) od srbina sve dok se nisu pojavile osmanlije, a danas je to glavni grad srpstva ?.
iz dna duše

#30 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by iz dna duše »

Malo sam prelistavala po internetu o Povelji Kulina Bana i mogućnostima povratka originala iz Rusije u BiH ili povratu jednog od dva prepisa, koja se nalaze u Dubrovniku.

Nekako imam osjećaj da mi nemamo ljude koji bi se zauzeli za to. Država je zabavljena sama sobom, naučne radnike koji su se bavili ovom tematikom niko ne sluša...
...a Rusija ovo smatra jednim od najstarijih pisanih slavenskih dokumenata, i mislim iz onog što sam pročitala da joj napamet ne pada da nam vrati original! Dubrovnik i Hrvatska nemaju namjeru da nam ustupe ni jedan od prepisa...Čak nam nisu bili spremni ni da je daju "na posudbu", kako bi je izložili u Sarajevu:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pl ... ja-ahdnama "U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina ne posjeduje niti jedan primjerak. Ne tako davno, tačnije 2008. godine, pregovori (Kantonalno ministarstvo kulture i Istorijski arhiv Sarajevo s jedne, te Dubrovački arhiv s druge strane) u vezi s posudbom dubrovačkog primjerka završeni su neslavno. Ovu inicijativu nije prihvatilo Hrvatsko arhivsko vijeće kao savjetodavno tijelo ministra kulture RH-a, iako je Vlada Kantona Sarajevo pružila garanciju u iznosu od milion eura, na koliko je Povelja procijenjena, a kako bi bila izložena 21 dan u Zemaljskom muzeju. Nakon toga uslijedila je lična ostavka ravnatelja Dubrovačkog arhiva, koju nije želio komentirati."

Elem...znamo da postoji, znamo njen značaj, ali će po svemu sudeći tako i ostati?!
harač

#31 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by harač »

nikakvom peticijom se ništa neće postići (isto kao kad bi sad egipćani peticirali da im se iz svijeta vrate pokradene umjetnine :lol: ; bitte, pliiiizzz :D ).

ono što treba uraditi jeste pronaći neki "ekvivalent", nešto što je staro i ima pravoslavlja u sebi i onda trampiti. to je već jednom pokušano, ali im nije prošlo jer nisu ponudili ništa što bi rusima bilo od nekog značaja. budući da im ni ta povelja od 10 cm nije ništa sad aman bitno, treba malo prekopati muzeje i vidjeti ima li se šta ponuditi
slucajni prolaznik

#32 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by slucajni prolaznik »

harač wrote:nikakvom peticijom se ništa neće postići ...

ono što treba uraditi jeste pronaći neki "ekvivalent", nešto što je staro i ima pravoslavlja u sebi i onda trampiti...

Kacavenda?
harač

#33 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by harač »

slucajni prolaznik wrote:
harač wrote:nikakvom peticijom se ništa neće postići ...

ono što treba uraditi jeste pronaći neki "ekvivalent", nešto što je staro i ima pravoslavlja u sebi i onda trampiti...

Kacavenda?
:lol: :D on ne, ali o njegovim dvorima bi se dalo raspravljati
dječak sa šibicama

#34 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by dječak sa šibicama »

harač wrote:nikakvom peticijom se ništa neće postići (isto kao kad bi sad egipćani peticirali da im se iz svijeta vrate pokradene umjetnine :lol: ; bitte, pliiiizzz :D ).
Ili da Venecija vrati sto je ukrala od Bizanta, ostali bi na dvije kuce :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#35 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by PipiDugaDevetka »

Nije rečeno da se u Povelji Kulinovoj po prvi put Dubrovnik naziva po domaćem jeziku DUBROVNIK, a ne po stranjskom jeziku Raguza ili kako već.
Dub=Hrast.
iz dna duše

#36 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by iz dna duše »

harač wrote:nikakvom peticijom se ništa neće postići (isto kao kad bi sad egipćani peticirali da im se iz svijeta vrate pokradene umjetnine :lol: ; bitte, pliiiizzz :D ).

ono što treba uraditi jeste pronaći neki "ekvivalent", nešto što je staro i ima pravoslavlja u sebi i onda trampiti. to je već jednom pokušano, ali im nije prošlo jer nisu ponudili ništa što bi rusima bilo od nekog značaja. budući da im ni ta povelja od 10 cm nije ništa sad aman bitno, treba malo prekopati muzeje i vidjeti ima li se šta ponuditi

Ma kakva peticija, možda peticija kao pritisak na naše vlasti da pokažu više interesovanja i truda za ovu temu...ali kada bismo potpisivali peticije za sve ono što naša država nije uradila ili ne radi, onda bismo bili samo na potpisivanju peticija, bilo bi ih mali milion...
A razmjena...ne vjerujem u to...
PipiDugaDevetka: Nije rečeno da se u Povelji Kulinovoj po prvi put Dubrovnik naziva po domaćem jeziku DUBROVNIK, a ne po stranjskom jeziku Raguza ili kako već.
Dub=Hrast.

sjećam se, čini mi se i ja....
hAZNADAR

#37 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by hAZNADAR »

iz dna duše wrote:Malo sam prelistavala po internetu o Povelji Kulina Bana i mogućnostima povratka originala iz Rusije u BiH ili povratu jednog od dva prepisa, koja se nalaze u Dubrovniku.

Nekako imam osjećaj da mi nemamo ljude koji bi se zauzeli za to. Država je zabavljena sama sobom, naučne radnike koji su se bavili ovom tematikom niko ne sluša...
...a Rusija ovo smatra jednim od najstarijih pisanih slavenskih dokumenata, i mislim iz onog što sam pročitala da joj napamet ne pada da nam vrati original! Dubrovnik i Hrvatska nemaju namjeru da nam ustupe ni jedan od prepisa...Čak nam nisu bili spremni ni da je daju "na posudbu", kako bi je izložili u Sarajevu:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pl ... ja-ahdnama "U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina ne posjeduje niti jedan primjerak. Ne tako davno, tačnije 2008. godine, pregovori (Kantonalno ministarstvo kulture i Istorijski arhiv Sarajevo s jedne, te Dubrovački arhiv s druge strane) u vezi s posudbom dubrovačkog primjerka završeni su neslavno. Ovu inicijativu nije prihvatilo Hrvatsko arhivsko vijeće kao savjetodavno tijelo ministra kulture RH-a, iako je Vlada Kantona Sarajevo pružila garanciju u iznosu od milion eura, na koliko je Povelja procijenjena, a kako bi bila izložena 21 dan u Zemaljskom muzeju. Nakon toga uslijedila je lična ostavka ravnatelja Dubrovačkog arhiva, koju nije želio komentirati."

Elem...znamo da postoji, znamo njen značaj, ali će po svemu sudeći tako i ostati?!
Nema te drzave, prava, zakona, ekspertnog tima,.. koji bi nama vratili Kulinovu povelju.

prvo sto tehnicki gledano - ako bi je vracali - vracali bi je Dubrovniku - ban Kulin je naime poklonio tj. halalio povelju dubrovackom knezu.

Povelja je prodana ili poklonejna mnogo poslije i legalno je u vlasnistvu gdje vec i jeste.

Mozemo samo trampiti ili otkupiti ako su Rusi uopce zainteresovani. I tu imamo i nesto bolje od Hagade.

U muzeju u Karlskroni, na jugu Švedske, izložena su djela Leonarda da Vincija, Michelangela Buonarrotija, Pabla Picassa, Paula Cezanna, Francisca de Goye, Vincenta van Gogha, Wassilyja Kandinskog, Edvarda Muncha, oklop Hanibala,... i sve to u vlasnistvu bosnjacke porodice Kulenovic.
http://www.museumldv.com/

Koji se cak vjerovali ili ne hvale da vode izravno porijeklo od Kulin bana(vizavi prezimena) :D Pa kada im je toliko stalo da se povezu sa Kulin banom - mogu trampiti da Vincijevu Bogorodicu koja vrijedi vise ili Cezana, Goyu,.. sigurno bi Rusima to vise znacilo od tamo nekog Kulina.

Kako nasa drzava moze pritisnuti Kulenovice - pa fino. Ucjenom - necemo potegnuti pitanje porijekla umjetnina gdje je lako istraaiti i primijetiti istu porodicu Kulenovice kao najvise duznosnike NDH u WWII, pa poslije u ustaskoj emigraciji,.. - kolekcija je sigurno rezultat pljacke nacista na nasim prostorima. A tuzba i parnica jedne drzave ima vecu tezinu nego pojedinca. Pa dragi Kulenovici da izbjegnemo sve to - dajte Rusima nesto sa svoje hrpe sto necete ni osjetiti - a Sarajevu povelju Kulina. I svi mirni i zadovoljni.
Enofazni števec

#38 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by Enofazni števec »

a gdje da je drzimo ?
iz dna duše

#39 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by iz dna duše »

hAZNADAR wrote:
iz dna duše wrote:Malo sam prelistavala po internetu o Povelji Kulina Bana i mogućnostima povratka originala iz Rusije u BiH ili povratu jednog od dva prepisa, koja se nalaze u Dubrovniku.

Nema te drzave, prava, zakona, ekspertnog tima,.. koji bi nama vratili Kulinovu povelju.

prvo sto tehnicki gledano - ako bi je vracali - vracali bi je Dubrovniku - ban Kulin je naime poklonio tj. halalio povelju dubrovackom knezu.

Povelja je prodana ili poklonejna mnogo poslije i legalno je u vlasnistvu gdje vec i jeste.

Mozemo samo trampiti ili otkupiti ako su Rusi uopce zainteresovani. I tu imamo i nesto bolje od Hagade.

U muzeju u Karlskroni, na jugu Švedske, izložena su djela Leonarda da Vincija, Michelangela Buonarrotija, Pabla Picassa, Paula Cezanna, Francisca de Goye, Vincenta van Gogha, Wassilyja Kandinskog, Edvarda Muncha, oklop Hanibala,... i sve to u vlasnistvu bosnjacke porodice Kulenovic.
http://www.museumldv.com/

Koji se cak vjerovali ili ne hvale da vode izravno porijeklo od Kulin bana(vizavi prezimena) :D Pa kada im je toliko stalo da se povezu sa Kulin banom - mogu trampiti da Vincijevu Bogorodicu koja vrijedi vise ili Cezana, Goyu,.. sigurno bi Rusima to vise znacilo od tamo nekog Kulina.

Kako nasa drzava moze pritisnuti Kulenovice - pa fino. Ucjenom - necemo potegnuti pitanje porijekla umjetnina gdje je lako istraaiti i primijetiti istu porodicu Kulenovice kao najvise duznosnike NDH u WWII, pa poslije u ustaskoj emigraciji,.. - kolekcija je sigurno rezultat pljacke nacista na nasim prostorima. A tuzba i parnica jedne drzave ima vecu tezinu nego pojedinca. Pa dragi Kulenovici da izbjegnemo sve to - dajte Rusima nesto sa svoje hrpe sto necete ni osjetiti - a Sarajevu povelju Kulina. I svi mirni i zadovoljni.

Možda ovi Kulenovići pomognu oko ponovnog stavljanja u funkciju Zemaljskog muzeja? :wink: Ljudi imaju očito i para i ljubav prema kulturi i umjetnosti....Hvala za ove Kulenoviće...sad ćemo mi njih malo prostudirati :)
diff

#40 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by diff »

A i da je vratimo, gdje bi je čuvali?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by PipiDugaDevetka »

diff wrote:A i da je vratimo, gdje bi je čuvali?
U novoobnovljenoj Vijećnici za početak, a kasnije, vidjeli bi šta, kako i gdje.
hAZNADAR

#42 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by hAZNADAR »

hebogati,.... pa zar to nije manji problem. Ili ti je stalo mozda do crnjaka kako smo toliko jadni i kukavni da jedan pergament nemamo gdje u Sarajevu cuvati. De radije skontaj kako da je nabavimo - a onda tek gdje bi je cuvali i dali bi je uopce izlagali javnosti.
diff

#43 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by diff »

hAZNADAR wrote:
hebogati,.... pa zar to nije manji problem. Ili ti je stalo mozda do crnjaka kako smo toliko jadni i kukavni da jedan pergament nemamo gdje u Sarajevu cuvati. De radije skontaj kako da je nabavimo - a onda tek gdje bi je cuvali i dali bi je uopce izlagali javnosti.
Nisam mislio bukvalno da je nemamo gdje čuvati, ali radnici koji ovako održavaju vrijedne stvari još uvijek ne zaslužuju takav dokument. Nemoj me pogresno shvatiti, mozda ovdje nije ni tema da se o ovome raspravlja.
Naravno da sam za to da se vrati, ako potpisi mogu pokrenuti sa mrtve tačke, onda ću biti jedan od organizatora u sjevernom dijelu hercegovine.

Piše: Nidžara Ahmetašević, Manjine.ba

Ovo ljeto sam obilazila puste muzeja i galerije koji se ovih dana, jedan po jedan, zatvaraju. Sretala sam samo zalutale mlade turiste koji su tražili spas od ljetne vreline. Bili su oni, čini mi se, i radoznali da možda nešto saznaju o zemlji i mjestu koje su došli obići, ali nisu vidjeli ništa, te su ležali po hodnicima i ispred zgrada u debeloj hladovini, da bi na kraju otišli u prvi kafić.

Pregledala sam iste izložbe koje sam gledala i valjda kada sam prvi put ušla u neke od tih muzeja, što je, moram priznati, prilično davno. Vidjela sam užasno prljave WC, srela nemarne uposlenike, nove izložbe, ako koja, napravljene su bez ikakve ideje i koncepta. U Historijskom muzeju sam vidjela izložbu ratnih fotografija koju je poklonio ovoj instituciji slavni Ron Haviv. Unutar okvira jedne od fotografija je bila mrtva muha!

U neke od muzeja sam ulazila sa prijateljima čija djeca su nestrpljivo pitala i tražila da vide nešto za njihov uzrast. Nigdje nismo našli ništa.

Najzanimljiviji dio za djecu je bio besmisleno trčaranje po botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja, ili slušati kako odjekuje njihov glas u praznom prostoru.

Znam, svi su o ovom već pisali, ali naprosto je nemoguće prešutjeti sada kada su konačno (mada sam mislila da su se već jednom zatvorili nedavno, pa mi malo nije jasno šta je sada opet) zatvorena vrata na nekim od tih institucija, kao i način na koji oni koji tamo rade, barem neki od njih, pričaju u javnosti, koga i kako optužuju za to stanje, i šta traže. Isto je tako nevjerovatno gledati slike jedva hiljadu studenata dok izvikuju besmislene, isprazne, parole tipa “Pozvali smo studente da daju podršku Muzeju i da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti agresorima da uništavaju naše institucije kulture, jer kada nam unište kulturu, uništili su i Bosnu i Hercegovinu”????

Misle li oni kada govore šta kažu? Koje agresore? One koje smo sami izabrali? Ili neke tamo “one”? Ili parola “Stidite se!” ispred Zgrade zajedničkih institucija. Da li su studenti obratili pažnju da više od dvije godine oni koji bi eventualno mogli ili trebali da se stide, jedva nekada svrate na posao. Možda više ima logike da se mi stidimo što im još dozvoljavamo da ostaju u ovoj državi, a ne samo na vlasti? Ili, najgora parola – “Ne damo institucije kulture!”. Ne plašite se – neće ih niko. U tome je i problem.

Još manje mogu vjerovati da ljudi koji su zakovali vrata muzeja već dan nakon toga neće trajno ostati bez posla. Ali, nema ko da ih otpusti.

Apsurdno. Da sami daju ostavke, to očito neće biti slučaj, ali će zato rado zatvoriti muzej.

Otužno mi je bilo čitati na dan kada su zakucana vrata Zemaljskog muzeja tekst u The Guardianu, britanskom dnevniku, u kojem su podsjetili šta sve ima i muzeju. Čuvanje samo jednog eksponata kakav je Sarajevska hagada, bi sposobnom menadžeru značio beskonačni izvor prihoda.

Prošlo ljeto sam upoznala jednu poznatu kustosicu iz New Yorka koja se nekim čudom našla u Sarajevu. Obišla je, kaže, sve muzeje. Vidjela blago koje nije očekivala. Ali nije mogla shvatiti zašto su ljudi koji rade u tim muzejima tako nemarni prema eksponatima i neprijateljski raspoloženi prema slučajnim posjetiocima. Kaže i da se pokušala predstaviti na ulazu, ali osoba sa kojom je pokušala pričati nije znala engleski, niti francuski, niti španski… ili bilo koji jezik od pet-šest koje ona govori.

Inače, bile smo zajedno u Historijskom muzeju u Oxfordu, jednom od najstarijih u Velikoj Britaniji, gdje je, nakon što se ona na ulazu prestavila, do nas došao lično direktor da je upozna i ponudi nam privatni obilazak. To mu je, kaže, dio posla.

E sada, treba na kraju imati neki pametan zaključak, a ja ga baš i nemam ovdje. Možda je svako od nas trebao u životu imati malo drugačiji odnos prema vlastitoj kulturu i naslijeđu, pa ako ništa, otići povremeno do nekog muzeja i platiti kartu? (Usput, da vidim mrtvu muhu uokvirenu uz sliku Rona Haviva koštalo je 4 KM, što i nije malo, ali, priznajem, takvo nešto nigdje drugo na svijetu ne bih mogla vidjeti)?

Možda smo trebali drugačije glasati na izborim da ne dovedemo na vlast “agresore”, a imali smo prilika ko zna koliko u zadnjih 15 godina? Možda nisam trebala obilaziti muzeje ovo ljeto?

Ustvari, možda uopće ne treba da idem u muzeje nigdje u svijetu da ne bih vidjela kako to treba da izgleda, pa bi mi onda bilo svejedno kako je to izgleda kod kuće?

A možda jednostavno treba sve zatvoriti, mislim cijelu BiH? Staviti daske i zakucati ih ekserima na sve ulaze i nadati se da će se u skoroj budućosti ukazati neki dobronamjernik, još bolje grupa takvih, pa krenuti sve iz početka, sa nekim boljim nama? Malo je šanse, ali nada zadnja umire. Da ćemo sami nešto uraditi, još je manja šansa, nažalost.

Možda?

Svoje reakcije možete poslati autorici na e-mail: [email protected]
iz dna duše

#44 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by iz dna duše »

Pa de, naučili smo mi skupljati priloge za razne stvari...za bolesne, za siromašne, đake, studente...svugdje tamo gdje je država bila dužna da se pobrine, ali nije uspjela (čitaj: briga ih)...
Pa tako ćemo ako treba i za Zemaljski muzej skupiti pare... :)
karanana

#45 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by karanana »

eki kulenovica sta imaju.
hajde boni kulenovici dajte tog da vincija za povelju vaseg rodjaka.

za bosnu - spremi dati da vincija
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#46 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

karanana wrote:eki kulenovica sta imaju.
hajde boni kulenovici dajte tog da vincija za povelju vaseg rodjaka.

za bosnu - spremi dati da vincija
E moj karanana, oni da su davali ne bi imali. ;-)
iz dna duše

#47 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by iz dna duše »

Ima tema na forumu o Kulenovićima, a ima i tekstova u medijima, neki su hvalospjevi porodici, neki nisu:

http://www.klix.ba/forum/neprocjenjivo- ... 12s50.html
hAZNADAR

#48 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by hAZNADAR »

iz dna duše wrote:Ima tema na forumu o Kulenovićima, a ima i tekstova u medijima, neki su hvalospjevi porodici, neki nisu:
http://www.klix.ba/forum/neprocjenjivo- ... 12s50.html
Ma oni nisu tema - vec samo jedan nacin nacin ili jedna ideja da zbavimo kulinovu povelju.

Sva je poenta u tome da je povelja nepovratno i legalno u ruskim rukama. Mozemo je samo otkupiti ili se trampiti - aku su uopce zainteresovani. Pa kada je tako - OK - sta to imamo sto mozemo ponuditi. Neko spomenu Hagadu, ja spomenuh nesto sa hrpe Kulenovica,.. neznam imamo li jos nesto za ponuditi.
10slukom

#49 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by 10slukom »

Evo kako Povelja izgleda

Image

Počinje sa: U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha

a Završava sa: Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Hrista tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odsječenja glave Ivana Krstitelja.

Ko zna ćirilicu neće mu biti teško da pročita i tekst u originalu.
Opetja033

#50 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije

Post by Opetja033 »

Mimo ogromne vaznosti za BiH i Bosnjake, povelja je jako bitna i za Ruse koji sebe smatraju kolijevkom i glavnim bedemom slavenske kulture. Naime, povelja Kulina bana je jedan od najstarijih (ako ne i druga po starini) jos uvijek sacuvanih dokumenata na nekom od slavenskih jezika.
Dakle bitna nama - ne moram govoriti zasto.
Bitna Hrvatima - prvi dokument koji Dubrovnik naziva slavenskim imenom.
Bitan Rusima - kao vjerovatno drugi po starini ocuvani dokument na nekom od slavenskih jezika.
Post Reply